2023-09-10 41 浏览
位於Vpoint29樓,見到開揚海景,環境幾好嘅🫣 座位之間都足夠闊落。最盞鬼既係有得睇豬仔出浴🐖 其實係奶凍加花奶🤣 好有創意嘅甜品!✨燒味雙拼燒腩仔有香脆嘅外皮,叉燒肉質香軟,中間海蜇嘅調味醬汁啱啱好。✨紅燒乳鴿都幾多肉汁,充滿油香。✨墨斗卵粿有少少似魚片,但比起普通魚片更彈牙。✨羊肚菌姬松茸水中花燉湯冬天飲一定好正,暖笠笠,豆腐細心咁整成水中花嘅模樣。✨鮮蝦雲吞上湯生麵個湯比較淡味,飲落去幾舒服,雲吞裏面有粒粒蝦肉,新鮮彈牙。

✨燒味雙拼

✨紅燒乳鴿
都幾多肉汁,充滿油香。

✨墨斗卵粿
有少少似魚片,但比起普通魚片更彈牙。

✨羊肚菌姬松茸水中花燉湯
冬天飲一定好正,暖笠笠,豆腐細心咁整成水中花嘅模樣。

✨鮮蝦雲吞上湯生麵
個湯比較淡味,飲落去幾舒服,雲吞裏面有粒粒蝦肉,新鮮彈牙。
2023-09-09 46 浏览
打風過後天色非常晴朗,與親友來飲茶。今天安排的座位很不錯,可清楚看到維港。脆脆笑哈哈的腸粉皮好透薄,夾雜著脆脆油炸鬼,中心部分是爽口大蝦。魚翅灌湯餃是小蠟燭熱著,餃皮薄而煙韌,釀入一梳梳魚翅、豬肉、冬菇粒、瑤柱,矜貴美味。酥皮菠蘿叉燒包屬必點之選,叉燒包好鬆軟,叉燒粒和菠蘿粒互相襯托,清新度被提昇。翡翠明珠球造型創新,以竹笙做成網狀來包著明珠球。饀料是鮮嫩菠菜和原隻鮮蝦,完全沒有菠菜的澀味。燒味雙拼的燒肉偏瘦,可能為迎合注重健康的食客。個人就偏愛半肥瘦厚切叉燒,入口鬆化甘香。周末全場坐滿,建議要預先訂座,如果能訂到窗邊桌子就更好。

周末全場坐滿,建議要預先訂座,如果能訂到窗邊桌子就更好。
位於V Point 29/F的張公館,飽覽維港景色,地理位置方便就在登龍街,時代廣場走1分鐘便到達。閑日夜晚也全場滿座,大家記得要book位!上次來吃點心很滿意,上星期有朋友來港立即帶他們食好西脆焗鳳尾蝦多士第一次見咁大份蝦多士,脆身而不油膩,蝦滑份量很多,必食必食〔 湯品 〕杏汁豬肺湯・羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽燉湯朋友說要補補佢,杏汁很濃,柔滑順喉。白肺處理得宜沒有異味,整體十分出色燒味雙拼・紅燒乳鴿兩款都是有會員優惠,燒腩仔夠脆身不油膩,肥瘦相間分明,叉燒但係點半肥瘦燶邊,蜜汁甜度剛剛好,乳鴿新鮮出爐,熱辣辣之餘十分多汁!秘製將乾炒九肚魚河粉重頭戲來了,上次點叫這個朋友也嚷着要試,鑊氣十足,味道依然,超多九肚魚!〔 糖水 〕生磨蛋白杏仁茶・橙絲清心丸綠豆爽可說是我在香港吃個最好吃的蛋白杏仁茶,絕對不誇張,只是$48超級驚訝,濃郁甘香非常細滑,最怕有杏渣的,底下還有清香幼滑的燉蛋白,比淨杏仁茶多了一種口感—————————————————張公館 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagr

脆焗鳳尾蝦多士
第一次見咁大份蝦多士,脆身而不油膩,蝦滑份量很多,必食必食

〔 湯品 〕杏汁豬肺湯・羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽燉湯

燒味雙拼・紅燒乳鴿

秘製將乾炒九肚魚河粉

糖水 〕生磨蛋白杏仁茶・橙絲清心丸綠豆爽

—————————————————

張公館 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #銅鑼灣美食推薦 #銅鑼灣美食 #中餐

2023-08-25
  • 生磨蛋白杏仁茶
  • 秘製醬乾炒九肚魚河粉
  • 脆焗蝦多士
2023-09-06 103 浏览
非常滿意的一頓晚飯,水準如此高,怪不得朋友指定要來,只是平日的晚上都全場爆滿,謹記訂枱啊!枱頭放著一個小牌,就依這個吧,然後再到openrice望望,跟著熱門菜式來點,果然沒有中伏,這餐的確美味!墨斗卵粿是潮汕美食,以墨魚的卵製成粿品。面層煎得金黃香口,內裡軟嫩有嚼勁,淨食或蘸紅辣椒醬皆美味。紅燒乳鴿也不錯,皮脆嫩滑。燒味雙拼有燒肉、叉燒和海蜇。當中尤其欣賞燒肉,面層香脆而酥鬆,肉質層次分明,看上去較肥的部份並不是咬下去會出油那種,如遇上出油肥膏,我是會將它咬出棄置的,但這兒是爽口的,潤而不膩,於是全被吞進肚中,超讚!至於叉燒和海蜇也是不錯的。羊肚菌姬松茸水中花燉湯在上枱時溫度足,感覺特別滋補。燉湯鮮甜足料,菌味濃郁,還有那水中花十分美觀。秘製醬乾炒九肚魚河粉是以九肚魚來炒河粉,真的較為少見,河粉質優,軟韌彈滑、炒得相當乾身,整體香口惹味。對生磨蛋白杏仁茶簡直印象深刻,十分肯定是到現時為止我吃過最好味的蛋白杏仁茶,我心目中全城最佳杏仁茶!燉盅底部有一層蛋白,非常香滑,杏仁味濃,稠度剛好,不會過杰或過稀,更重要是以這個超高質素只是$48一盅,下回光顧,我一人要吃至少兩盅啊!從未在其它中菜

紅燒乳鴿也不錯,皮脆嫩滑。

蛋白杏仁茶

對生磨蛋白杏仁茶簡直印象深刻,十分肯定是到現時為止我吃過最好味的蛋白杏仁茶,我心目中全城最佳杏仁茶!燉盅底部有一層蛋白,非常香滑,杏仁味濃,稠度剛好,不會過杰或過稀,更重要是以這個超高質素只是$48一盅,下回光顧,我一人要吃至少兩盅啊!從未在其它中菜廳和甜品店吃過那樣高質素的,絕對是必食之選!
桂花五色糕

桂花五色糕一看就知是廚子心機之作,美觀又美味,有桂花幽幽的清香味,還有果肉增加口感層次。

室內環境舒適雅致,部份枱可望維港海景。
服務質素也相當不錯,整體有禮、勤快!
蛋白杏仁茶
  • 生磨蛋白杏仁茶
  • 羊肚菌姬松茸水中花燉湯
  • 墨斗卵粿
❣️燒味雙拼 ($188)燒肉拼叉燒🐷厚切叉燒調味適中 肉軟燒肉外層香脆👅整體感覺不會油膩好吃💖.❣️紅燒乳鴿 ($68)乳鴿烤得剛剛好🕊️皮有焦脆感保留了肉汁 肉質不會乾🙌🏻香😋.❣️墨斗卵果 ($138)特色小吃墨魚肉煎餅🫓加入了清甜蔬菜🥗香墨魚味帶點甜味好吃.❣️羊肚菌姬松茸水中花燉湯 ($138)滋潤中式靚湯🍲精緻豆腐 還有足料羊肚 菌姬 紅棗等等🐑滋潤鮮甜🤤.❣️秘製乾炒九肚魚河粉 ($198)份量足足量香煎九肚魚🐟無骨 嫩滑富魚香味道挺香 不會很油😽.❣️桂花五色糕 ($58)賣相精緻😻五層不同味道的糕點椰汁 芒果 火龍果 桂花 斑蘭口感煙韌 味道豐富✅.❣️生麐蛋白杏仁茶 ($48)濃郁杏仁和蛋白香🥚♨️口感順滑 細嫩推薦給喜歡杏仁甜品的朋友🫶🏻.❣️茶介 ($20/位)/餐廳環境高雅舒適很適合一家大小或朋友聚餐👨‍👩‍👧‍
❣️燒味雙拼 ($188)
燒肉拼叉燒🐷
厚切叉燒調味適中 肉軟
燒肉外層香脆👅
整體感覺不會油膩
好吃💖
❣️紅燒乳鴿 ($68)
乳鴿烤得剛剛好🕊️
皮有焦脆感
保留了肉汁 肉質不會乾🙌🏻
香😋
❣️墨斗卵果 ($138)
特色小吃墨魚肉煎餅🫓
加入了清甜蔬菜🥗
香墨魚味帶點甜味
好吃
❣️羊肚菌姬松茸水中花燉湯 ($138)
滋潤中式靚湯🍲
精緻豆腐
還有足料羊肚 菌姬 紅棗等等🐑
滋潤鮮甜🤤
❣️秘製乾炒九肚魚河粉 ($198)
份量足
足量香煎九肚魚🐟
無骨 嫩滑富魚香
味道挺香 不會很油😽
❣️桂花五色糕 ($58)
賣相精緻😻
五層不同味道的糕點
椰汁 芒果 火龍果 桂花 斑蘭
口感煙韌 味道豐富✅
❣️生麐蛋白杏仁茶 ($48)
濃郁杏仁和蛋白香🥚♨️
口感順滑 細嫩
推薦給喜歡杏仁甜品的朋友🫶🏻
❣️茶介 ($20/位)
餐廳環境高雅舒適
很適合一家大小或朋友聚餐👨‍👩‍👧‍
  • 紅燒乳鴿
2023-09-06 52 浏览
曾經午市到訪體驗不錯,享受美食之餘亦可於全落地玻璃設計下飽覽維港景色,確為享受.知道餐廳定時會更換優惠菜式,今次帶家人再訪,味道同樣出色!由於座位唔算太多,而且整晚賓客盈門,建議用餐前先訂枱較為保險🔸燒味雙拼($188)燒腩仔外皮香脆不油膩.叉燒用上西班牙豚肉,肉質柔軟,肥瘦比例剛好.而且更配有爽彈海蜇,清新開胃🔸墨斗卵粿($138)較新潮派潮州菜式,由新鮮墨魚打成,口感偏軟糯.再配上旁邊辣椒醬,盡顯風味🔸紅燒乳鴿($68)乳鴿為BB鴿,肉質更嫩滑.而且外皮乾身脆口,加上淮鹽更加惹味🔸羊肚菌姬松茸水中花燉湯($138)各式菇菌盡在燉湯中,香濃而清甜.水中花為豆腐,可見刀工一流,令燉湯觀感更錦上添花🔸碧綠雲腿白玉環($48/位)以金華火腿作調味,同時冬瓜炆煮得軟淋入味.底部放上菜苗同樣掛汁略帶鹹香🔸XO醬黃金淮山麵($198)整碟份量非常多.淮山麵幼身爽口不油膩,XO醬味不算太突出.有叉燒,蝦仁,韭黃等配料🔸生磨蛋白杏仁茶($48)🔸桂花五色糕($58)下層杏仁茶非常香濃,甜度適中,下層更有大量蛋白增添口感.而桂花五色糕賣相好同時味道有驚喜!🤩上層桂花並夾雜蜜瓜,火龍果,芒果,椰汁味,融

🔸燒味雙拼($188)

🔸墨斗卵粿($138)

🔸紅燒乳鴿($68)

🔸羊肚菌姬松茸水中花燉湯($138)

🔸碧綠雲腿白玉環($48/位)

🔸XO醬黃金淮山麵($198)

🔸生磨蛋白杏仁茶($48)🔸桂花五色糕($58)

下層杏仁茶非常香濃,甜度適中,下層更有大量蛋白增添口感.而桂花五色糕賣相好同時味道有驚喜!🤩上層桂花並夾雜蜜瓜,火龍果,芒果,椰汁味,融合起來有桂花香同時帶鮮果甜味
2023-09-05 36 浏览
位於銅鑼灣登龍街V point 29樓既張公館可以飽覽維港景色 裝修典雅 坐得舒適試左午市點心 食物同服務質素都好好鍾意飲茶既絕對試得過🙌🏻🌟懷舊豬膶燒賣香港已經好少地方有得食 豬膶厚度十足 粉嫩爽脆 蒸得剛好 無羶腥味 肉餡亦吸收哂鮮味精華👍🏻🌟魚翅灌湯餃餃邊包得整齊細緻而餃皮薄且煙韌裏面餡料十足 口感豐富湯底味道鮮甜 仲有竹笙索哂湯既精華💯🌟酥皮菠蘿叉燒包外皮酥化 包裹住熱辣辣嘅叉燒餡料同菠蘿呢個配搭好新鮮🌟櫻花蝦蘿蔔糕蘿蔔糕口感軟糯 加埋櫻花蝦一起煎食落更香口😋🌟紅燒乳鴿乳鴿皮香肉嫩 肉味香濃香氣四溢🌟燒味雙拼叉燒肥瘦均勻 燒到有啲燶邊好香脆而燒肉既皮脆卜卜 肉質嫩滑多汁仲有口感爽脆既海蜇🌟蛋白杏仁茶蛋白好滑溜帶杏仁香氣滋潤清甜🌟桂花五色糕口感好豐富 帶桂花香味
位於銅鑼灣登龍街V point 29樓既張公館

滋潤清甜

🌟桂花五色糕
口感好豐富 帶桂花香味
2023-09-04 36 浏览
朋友帶我去銅鑼灣V point 「張公館」食晚飯,餐廳位於29樓 可以一路食一路享受醉人美景❤️。🫧羊肚菌姬松茸水中花燉湯🫧菇菌健康養生 湯頭鮮甜潤喉👍🏿🫧紅燒乳鴿🫧皮香脆帶點焦香 肉質鮮嫩 火喉剛好👏🫧墨斗卵粿🫧爽口彈牙 魚蛋般口感🫧燒味雙拼🫧有叉燒、燒肉、海蜇🪼 叉燒偏瘦 肉厚軟腍燒肉皮脆卜卜🫧蜜汁銀雪魚🫧銀雪魚香甜美味 魚肉鮮甜 超鍾意😍🫧生磨蛋白杏仁茶🫧🫧什果西米露🫧點了兩款糖水 杏仁茶好滋潤🥰

🫧羊肚菌姬松茸水中花燉湯🫧
菇菌健康養生 湯頭鮮甜潤喉👍🏿

🫧紅燒乳鴿🫧
皮香脆帶點焦香 肉質鮮嫩 火喉剛好👏

🫧墨斗卵粿🫧
爽口彈牙 魚蛋般口感

🫧燒味雙拼🫧
有叉燒、燒肉、海蜇🪼 叉燒偏瘦 肉厚軟腍
燒肉皮脆卜卜

🫧蜜汁銀雪魚🫧
銀雪魚香甜美味 魚肉鮮甜 超鍾意😍

🫧生磨蛋白杏仁茶🫧
🫧什果西米露🫧
點了兩款糖水 杏仁茶好滋潤🥰
2023-09-03 35 浏览
✅魚翅灌湯餃:呢碟魚翅灌湯餃真係驚喜,餃子皮薄又彈牙,魚翅湯汁鮮美,唔會過於鹹,真係啱啱好。餡料夠鮮甜,正正地呈現香港傳統滋味。✅懷舊豬潤燒賣:呢款豬潤燒賣,就係食過之後記得返童年味道。豬潤質地細緻,香脆滑溜。每口都係一份懷舊的美味。✅酥皮菠蘿叉燒包:酥皮外脆內軟,每一口都有層次感,而叉燒充滿炭燒香味,而且入面仲有成塊菠蘿添!✅卡邦尼海皇卷:卡邦尼醬濃郁,伴隨著新鮮嘅海鮮,外面炸得甘香酥脆,非常有創意嘅菜式。✅脆脆笑哈哈:咬落去係鮮甜彈牙嘅蝦肉,配埋腸粉口感更豐富✅墨汁卵粿:口感似墨魚餅但更加軟滑,充滿墨魚鮮味,非常有驚喜。

✅魚翅灌湯餃:

✅懷舊豬潤燒賣:

✅酥皮菠蘿叉燒包:

✅卡邦尼海皇卷:

✅脆脆笑哈哈:
咬落去係鮮甜彈牙嘅蝦肉,配埋腸粉口感更豐富

✅墨汁卵粿:
口感似墨魚餅但更加軟滑,充滿墨魚鮮味,非常有驚喜。
2023-09-01 32 浏览
望住海景飲茶之優質體驗朋友喺外國返嚟探屋企人住喺銅鑼灣,於是就去咗登龍街Vpoint 29樓嘅將公館同佢洗塵!一入到去餐廳我哋都好驚喜竟然可以望住維港景飲茶!坐底之後話揀咗d野食啦!豬手粒: 每粒都切到bite size,而且好入味凍凍地做前菜幾好食櫻花蝦蘿蔔糕: 是餐廳嘅經典菜式嚟,蘿蔔糕算鬆軟,配埋櫻花蝦形成外脆內軟口感!麻辣燒賣: 第一次食,完全感受到嗰種香麻嘅辣勁翡翠明珠球,其實係豆苗蝦餃嚟!外貌非常精緻紅燒乳鴿: 朋友移民後一直想念香港嘅紅燒乳鴿,果然皮脆又保留到肉汁,大推!大蝦粉絲煲: 用咗新加坡胡椒煮法配有大量粉絲,味度調得少辣而唔油膩!蛋白杏仁茶: 美顏養身必點,口感細滑仲有一層厚厚嘅蛋白!
望住海景飲茶之優質體驗

麻辣燒賣: 第一次食,完全感受到嗰種香麻嘅辣勁

翡翠明珠球,其實係豆苗蝦餃嚟!外貌非常精緻

蛋白杏仁茶: 美顏養身必點,口感細滑仲有一層厚厚嘅蛋白!
3K
2023-08-30 36 浏览
今日跟同事去飲茶食點心,呢間酒樓位置於商廈內,全海景,環境不錯。燒味雙拼义燒和燒腩肉,其實還有海蜇。义燒好好味,蜜汁味道濃厚又不會過甜,肉質軟腍。燒腩肉脂肪不多,有嚼口。皮很脆啊!魚翅灌湯餃湯底清甜好飲,用了乾瑤柱餚製。湯餃材料十足,可見絲絲魚翅,矜貴。懷舊豬潤燒賣不是常有,真的好懷念。燒賣大大件好抵食。豬潤處理得好,沒有臊味。酥皮菠蘿叉燒包不是一般叉燒包咁簡單。包入面餡料原來係菠蘿和菠蘿醬,熱辣辣,爆漿!

燒味雙拼
义燒和燒腩肉,其實還有海蜇。
义燒好好味,蜜汁味道濃厚又不會過甜,肉質軟腍。
燒腩肉脂肪不多,有嚼口。皮很脆啊!

魚翅灌湯餃
湯底清甜好飲,用了乾瑤柱餚製。
湯餃材料十足,可見絲絲魚翅,矜貴。

懷舊豬潤燒賣
不是常有,真的好懷念。
燒賣大大件好抵食。豬潤處理得好,沒有臊味。

酥皮菠蘿叉燒包
2023-08-30
2023-08-29 178 浏览
今日天朗氣清,  我們約了去銅鑼灣  V Point  的    嘆個午茶.    餐廳 位於 V Point  29 樓, 電梯直達.餐廳樓底高, 面對維港景, 落地玻璃窗空間感十足 !    侍應招呼有禮,  我們坐下, 點了鐵觀音茶,  水滾茶靚.   店員快速送上餐牌及開胃小食: 香辣蒜蓉雲耳仔, 酸蕎頭, 開胃爽脆, 蒜味濃. 部長介紹, 特式點心小食, 有粵, 潮州, 川, 可辣可不辣. 先嘗潮汕小食,  香煎墨斗卵粿,擺設清新, 墨魚卵做的粿, 切成片塊,  伴上蕃茄夾青瓜.   墨斗卵粿 煎至金黃色,  內裡軟嫩雪白, 味道鮮甜可口, 很有嚼勁,  沾些辣椒醬, 好食!櫻花蝦蘿蔔糕,   蘿蔔糕面鋪滿櫻花蝦, 煎得香而不焦. 蘿蔔糕不很厚, 蘿蔔味濃, 更有臘腸臘肉粒, 味道不錯.翡翠明珠球 熱熱的送上,  翠綠色的明珠球, 外面網有竹笙皮像珍珠,  上面放有橙色蟹稃, 形像很美.  內餡飽滿有鮮菜苗, 蝦肉, 新鮮爽口.  味道甘香迷人.  這個蒸點好滿意. 麻辣燒賣,   大大顆新鮮蒸起的燒賣好飽滿, 肉香四溢,  頂上有蟹稃作點綴, 豬肉打得彈牙, 混合爽口蝦肉,
今日天朗氣清,  我們約了去銅鑼灣  V Point  的  [張公館]  嘆個午茶.
餐廳 位於 V Point  29 樓, 電梯直達.
餐廳樓底高, 面對維港景, 落地玻璃窗空間感十足 !
先嘗潮汕小食,  香煎墨斗卵粿,
擺設清新, 墨魚卵做的粿, 切成片塊,  伴上蕃茄夾青瓜.
香煎墨斗卵粿
櫻花蝦蘿蔔糕,   蘿蔔糕面鋪滿櫻花蝦, 煎得香而不焦.
蘿蔔糕不很厚, 蘿蔔味濃, 更有臘腸臘肉粒, 味道不錯.
櫻花蝦蘿蔔糕
翡翠明珠球
麻辣燒賣,   大大顆新鮮蒸起的燒賣好飽滿, 肉香四溢,  頂上有蟹稃作點綴, 豬肉打得彈牙, 混合爽口蝦肉,  味道帶麻辣, 更特別, 新嚐試
麻辣燒賣
脆脆笑哈哈,   有點像春風得意腸, 炸得香 , 唔會油膩,
脆脆笑哈哈
腸粉皮薄, 口感挺滑.  內餡有脆脆網皮包著鮮蝦, 蝦肉好食又新鮮,  網皮炸得鬆脆. 豉油好靚.
濃雞湯浸春筍絲,   還有保溫燭臺,
濃雞湯浸春筍絲
啖啖雞湯 好好味.
春筍絲切成長條子, 浸 在香濃的雞湯中, 口感清甜.
餐後甜品養顏紅棗糕,  生磨蛋白杏仁茶,  侍應好細心, 在上菜單 上 註明  [等叫起],  安排得好好.
紅棗糕, 外表紅潤晶瑩, 入口煙韌,  紅棗味道芳香,  補血養顏妙品.
養生紅棗糕
生磨蛋白杏仁茶, 潤肺養顏, 多食有益,  杏仁味香濃, 蛋白甘香軟滑, 食得好滿意.
真係極致嘅享受!強烈推薦 !
生磨蛋白杏仁茶
下次再來吃晚飯, 看維港夜景, 吃佛跳牆
香煎墨斗卵粿
櫻花蝦蘿蔔糕
麻辣燒賣
脆脆笑哈哈
濃雞湯浸春筍絲
養生紅棗糕
生磨蛋白杏仁茶
2023-08-28 40 浏览
好耐無飲過茶,最近見得閑就同屋企人去左銅鑼灣【張公館】飲茶。酒樓唔算太大,不過都有房同睇到海景。燒味雙拼拼盤:包括叉燒、燒腩仔同海蜇。燒腩仔皮非常香脆、不過偏肥。叉燒啖啖肉、海蜇非常有咬口而且好入味。紅燒乳鴿:皮燒得幾脆、仲幾juicy,本身都好夠味魚翅灌湯餃:燒住蠟燭上,所以仲係非常熱。湯底非常清有瑤柱同竹笙,而灌湯餃入面有魚翅、肉同蝦,皮薄餡多。脆脆笑哈哈腸粉:腸粉包住鮮蝦春卷,春卷外皮非常香脆而且蝦非常多,非常新鮮熱辣。酥皮菠蘿叉燒包:新鮮出爐、菠蘿皮非常鬆軟、叉燒餡唔會太鹹、而且有新鮮菠蘿。蛋白杏仁茶:唔會太甜,杏仁茶非常香濃桂花椰汁糕:非常特別、有5層唔同味道,最面係桂花、之後蜜瓜、士多啤梨、楊枝甘露、椰汁,好refreshing。

紅燒乳鴿:皮燒得幾脆、仲幾juicy,本身都好夠味

蛋白杏仁茶:唔會太甜,杏仁茶非常香濃

2023-08-28 34 浏览
真係好耐無飲茶啦,今日走到銅鑼灣登龍街V Point的「張公館」,他們採用優質食材,製作出大師級的粵式美食佳餚。他們更有自家中秋月餅,喜”月”滿中秋,已帶來滿滿中秋氣氛。張公館環境光猛,更有全落地玻璃的設計,更可飽覽維港景色,真係可以休閑享受一下這美食美景。午市更有一震撼推介,魚翅蟹肉灌湯餃,來到真係必試選項!簡單入會便有一系列會員尊享優惠,我都入會享受一下這優惠先!先有前菜,好好讓我開胃一下。燒味雙拼(叉燒、燒腩仔、海蜇)來到點可以不試他們的燒味雙拼,除了鮮嫩多汁的叉燒,肉質酥脆焦香燒腩仔外,更多了爽脆彈牙,口感清爽的海蜇,帶來了豐富多樣的質感。紅燒乳鴿乳鴿細細隻,肉質嫩滑而鮮美,乳鴿肉質變得軟嫩入味,味道濃郁,輕點醬汁香甜味美,鮮美十足。懷醬豬潤燒賣燒賣頂層加上一片厚身豬潤,下層則是豬肉、鮮蝦餡料鮮嫩多汁,帶有濃郁的豬肉香味,更多了豬潤的粉嫩口感,味道豐富。酥皮菠蘿叉燒包結合了酥皮和叉燒包的元素,外層是酥脆,內層是鮮嫩,除了叉燒餡料外,更有一些菠蘿粒,口感鬆脆,皮薄餡靚,酸甜可口。魚翅灌湯餃這裡的招牌點心之一,以其精心調製的蟹肉餡料和滿溢的魚翅湯汁而聞名。入口外皮薄而柔韌,包裹著滑
他們更有自家中秋月餅,喜”月”滿中秋,已帶來滿滿中秋氣氛。
午市更有一震撼推介,魚翅蟹肉灌湯餃,來到真係必試選項!
簡單入會便有一系列會員尊享優惠,我都入會享受一下這優惠先!
先有前菜,好好讓我開胃一下。
燒味雙拼(叉燒、燒腩仔、海蜇)
紅燒乳鴿
懷醬豬潤燒賣
酥皮菠蘿叉燒包
魚翅灌湯餃
入口外皮薄而柔韌,包裹著滑嫩魚翅、鮮味蟹肉等,入口湯汁直流出來,鮮美豐富。
桂花五色糕
這桂花糕由師傅逐層逐層以桂花、蜜瓜、士多啤梨、芒果、椰子組成,絕對是手工之作,清新甜美。
2023-08-28 38 浏览
銅鑼灣 中菜館 舒適 海景晚飯🥢前菜:涼伴雲耳 蕎頭茶壺有蠟燭台保溫 幾甜心😉我哋兩個人點左幾個推介菜式👇🏻墨鬥卵粿$138 幾彈牙 口感唔錯 配辣醬燒味雙拼$188 🔥🐷叉燒+燒腩仔紅燒乳鴿$68 岩曬我😬 羊肚菌姬松茸水中花燉湯$138將豆腐變成水中花☺️ 清清地 味道唔錯鮮蝦雲吞上湯生麵$98桂花五色糕$58 🌈彩虹甜品🌈☺️賣相幾靚生磨蛋白杏仁茶$48位於銅鑼灣中心地帶,鄰近時代廣場仲望到海景 枱與枱之間有一定距離 唔會好迫整體環境舒適 服務唔錯 食物有質素
銅鑼灣 中菜館 舒適 海景晚飯🥢

將豆腐變成水中花☺️ 清清地 味道唔錯
鮮蝦雲吞上湯生麵$98
桂花五色糕$58 🌈彩虹甜品🌈☺️賣相幾靚
生磨蛋白杏仁茶$48

位於銅鑼灣中心地帶,鄰近時代廣場
仲望到海景 枱與枱之間有一定距離 唔會好迫
整體環境舒適 服務唔錯 食物有質素