我和媽媽來到銅鑼灣尋找美食,今次想去「張公館」望住成個維港景飲茶,新鮮感十足,仲可品嘗美味,享受美食佳餚。整間店設計幾好,環境開揚,佈置優雅,闊落舒服,氣氛輕鬆。壺茶用蠟燭座熱,經常熱住茶底,十分細心。燒味雙拼燒味雙拼有脆皮燒腩仔、蜜汁义燒及麻油海蜇,酥脆燒腩仔,半肥瘦厚切叉燒,海蜇彈牙,讓人回味無窮。紅燒乳鴿紅燒乳鴿做緊會員特價,皮脆肉嫰,點些豉油同鹽更美味,仲有車厘茄鮮甜,見到巳想即時食下去。脆脆笑哈哈腸粉皮透薄,夾著油炸鬼,十分脆口,入面有蝦肉,嫩滑爽口,齒頰留香。桂花五色糕師傅用心製作,每層也不同,用上桂花、蜜瓜、芒果、椰子、士多啤梨,味道很香,滿載的味道清新。生磨蛋白杏仁茶杏仁味香,潤肺養顏,蛋白軟滑,味覺和口感湧現出來。張公館(銅鑼灣)地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓

整間店設計幾好,環境開揚,佈置優雅,闊落舒服,氣氛輕鬆。

壺茶用蠟燭座熱,經常熱住茶底,十分細心。

燒味雙拼

紅燒乳鴿

脆脆笑哈哈

桂花五色糕

生磨蛋白杏仁茶

杏仁味香,潤肺養顏,蛋白軟滑,味覺和口感湧現出來。

張公館(銅鑼灣)
2023-09-11
午餐
2023-09-25 67 浏览
張公館 (銅鑼灣) 地址:銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓 電話:8118 1177精緻中菜點心的奇妙體驗最近造訪了V Point的一家餐廳,名為「張公館」,這次的用餐體驗令人難以忘懷。在中秋節前夕,我約上好友一同品味這裡的精緻中菜點心,每一道菜都充滿了驚喜和美味。羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽湯(每位138元)燉煮羊肚菌、松茸等而成,湯底濃郁,配料豐富,帶來濃郁的香氣和口感,具營養價值。櫻花蝦蘿蔔糕(每份98元,4件)這款糕點結合了鮮嫩的櫻花蝦和甜美的蘿蔔,味道鮮美。糕點本身口感綿密,櫻花蝦沐道鮮香,配搭起來,更加豐富了蘿蔔糕的口感。魚翅蟹肉灌湯餃(每份168元)薄薄的餃子皮包裹著豐富的餡料。一口咬下去,餃子皮的柔軟和魚翅餡料的鮮嫩相互交融,直情出色爆汁,令人驚艷。湯汁中帶來豐富的海鮮風味,教人喜愛。黃金酥皮叉燒包(每份58元,3件)外層金黃酥脆,酥皮叉燒包的外觀極具吸引力,內裡則是鮮嫩多汁的叉燒。每一口都帶來滿滿的滿足感,口感豐富,美味提神。辣椒香烤燒賣(每份68元,4粒)這款燒賣帶有濃郁的辣椒香氣,外觀精緻美麗,每一口都散發出鮮香的味道,非常適合堝歡辣味點心的人,可以滿足味蕾。脆
張公館 (銅鑼灣)
電話:8118 1177

精緻中菜點心的奇妙體驗

羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽湯(每位138元)

櫻花蝦蘿蔔糕(每份98元,4件)

魚翅蟹肉灌湯餃(每份168元)

黃金酥皮叉燒包(每份58元,3件)

辣椒香烤燒賣(每份68元,4粒)

脆脆笑哈哈($68)
外皮軟綿,內部炸得酥脆,質感誘人。

香脆鳳尾蝦多士(每件68元)是一道絕佳的開胃點心。外層酥脆,內裡多肉多汁,鳳尾蝦經過炸製後保持了鮮嫩的質感,令人滿足。

以上只是張公館的部分點心菜品,他們的菜單還包括其他令人垂涎的選擇,如翡翠明珠球($58)、香濃細膩的生磨蛋白杏仁茶($48)和口感柔軟綿密的鮮什果五色糕($58),每道我們都細意品嚐,認真一流。
2023-09-24 40 浏览
上次來V Point吃東西,見到有間「張公館」,一直念念不忘,今天趁中秋前夕,相約好友一聚,點心果然十分華麗精緻😍😍蟹籽麻辣燒賣($68/4粒)🥠🥠麻辣燒賣的特點是辣味濃郁,對於喜歡辣食的人來說是一個不錯的選擇。而且賣相精美,吃起來鮮香可口。如果你喜歡辣味點心,這道麻辣燒賣絕對能夠滿足你的味蕾。脆脆笑哈哈($68)🫔🫔外皮軟綿,內部炸得酥脆,質感誘人。酥皮叉燒包($58/3件)🥪🥪外層酥脆,內裡鮮嫩多汁。酥皮叉燒包的外觀金黃酥脆,非常吸引人的食慾。內裡的叉燒餡料鮮美多汁,口感豐富,一個不容錯過的選擇。櫻花蝦蘿蔔糕($98/4件)🥕🥕櫻花蝦的鮮味和蘿蔔的甜味相互融合,味道鮮美。糕點本身具有綿密的口感,配上外酥內軟的櫻花蝦,口感更加豐富。魚翅蟹肉灌湯餃($168)🥟🥟魚翅灌湯餃的外觀非常吸引人。餃子皮薄而富有彈性,包裹著充滿餡料的餃子。一口咬下去,餃子皮帶來的柔軟和魚翅餡料的鮮嫩相互交融,而湯汁的釋放更是令人驚艷。湯汁充滿了魚翅的鮮味,帶來豐富的海鮮風味,令人回味無窮。羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽燉湯($98)🍲🍲這道菜以羊肚菌、松茸、竹笙、花菇和菜膽為主要成分,燉煮而成。這湯的特點是濃郁的湯底

蟹籽麻辣燒賣($68/4粒)🥠🥠

脆脆笑哈哈($68)🫔🫔
外皮軟綿,內部炸得酥脆,質感誘人。

酥皮叉燒包($58/3件)🥪🥪

櫻花蝦蘿蔔糕($98/4件)🥕🥕

魚翅蟹肉灌湯餃($168)🥟🥟

羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽燉湯($98)🍲🍲
這道菜以羊肚菌、松茸、竹笙、花菇和菜膽為主要成分,燉煮而成。這湯的特點是濃郁的湯底和豐富的配料,帶來豐富的香氣和口感。花菇和菜膽則增添了湯的層次感和營養價值。

脆焗鳳尾蝦多士($68/件)🦐🦐
外層酥脆,內裡鮮嫩多汁,蝦肉豐厚滿滿,厚得像多士。脆焗的方式使得鳳尾蝦的外皮烘烤得金黃酥脆,為整道菜增添了口感的層次感。

翡翠明珠球($58/3個)🧆🧆
外觀綠葉綴以白色的圓球,非常吸引人的目光。口感上,外皮酥脆,內裡的蔬菜餡料清爽可口,給人一種健康輕盈的感覺。

清心丸綠豆爽($38)🍵🍵
清心丸具有消暑降火的作用。綠豆爽的口感清爽宜人,綠豆的味道帶有淡淡的甜味,飲用後能夠讓人感到清涼舒爽,特別適合在夏天飲用。

生磨蛋白杏仁茶($48)🥛🥛
口感香濃細膩,帶有杏仁的香氣和堅果的口感,飲用時能夠帶來滿足感和舒適感。

鮮什果五色糕($58)🍡🍡
它由不同顏色的果凍層疊而成,口感柔軟綿密,果凍層之間的轉換帶來了豐富的口感變化。它的外觀鮮亮吸引人,吃起來清爽甜美,適合夏天享用。

張公館 (銅鑼灣)
電話:8118 1177
2023-09-23 38 浏览
今日去左銅鑼灣既張公館飲茶,哩到環境寬敞,相較一般酒樓而言,每張枱之間有一定距離,所以冇一般酒樓咁逼,仲要可以望到海景。順帶一提,餐廳有唔少食物有抵啲嘅會員價,只要下載個Apps就可以成為會員。🍵茶位$20🍽️小碟$18🔸魚翅蟹肉灌湯餃 $168 會員價$98大大隻灌湯餃,外皮夠薄,入面用料豐富,有真材實料嘅魚翅、蟹肉,旁邊仲有竹笙同瑤柱,湯汁味道亦濃郁。🔸鮮蝦帶子粉果 $78用粉果皮包裹住彈牙嘅鮮蝦及帶子,味道鮮甜可口。🔸脆焗鮮鳳尾蝦多士 $68蝦多士有兩件,焗得相當香脆,鮮鳳尾切開後,平均鋪喺多士上,好岩點埋沙律醬一齊食~🔸酥皮菠蘿叉燒包 $40第一次見白色嘅叉燒包,外皮相當酥脆,入面除咗平時叉燒包嘅內餡,仲有粒粒菠蘿,好食推介👍🏻🔸燒味雙拼 會員價$188燒味雙拼揀咗叉燒及燒肉,叉燒半肥瘦,脆皮燒肉就全瘦,中間仲有爽彈既海蜇。🔸甜點🔺桂花五色糕 $58🔺橙絲清心丸綠豆爽 $38🔺生磨蛋白杏仁茶 $48五色糕有五層,分別係五種口味,包括桂花、蜜瓜、士多啤梨、芒果及椰子,層次及味道都好豐富;綠豆爽清甜解渴;杏仁茶味道濃郁,好鐘意配埋蛋白一齊食~

🍵茶位$20
🍽️小碟$18

🔸魚翅蟹肉灌湯餃 $168 會員價$98

🔸鮮蝦帶子粉果 $78
用粉果皮包裹住彈牙嘅鮮蝦及帶子,味道鮮甜可口。

🔸脆焗鮮鳳尾蝦多士 $68

🔸酥皮菠蘿叉燒包 $40

🔸燒味雙拼 會員價$188

🔸甜點
🔺桂花五色糕 $58
🔺橙絲清心丸綠豆爽 $38
🔺生磨蛋白杏仁茶 $48
2023-09-23 45 浏览
銅鑼灣張公館是一家位於銅鑼灣的高質中菜館,餐廳望到海景。我們點了墨鬥卵粿,它像墨魚餅,口感彈牙有嚼勁,尤其是搭配辣醬食用更加香辣可口。這道菜的味道美味,一定要點來試試!另外,我們點了燒味及紅燒乳鴿。燒味雙拼包括叉燒、燒腩仔和海蜇等。叉燒肉質鮮嫩多汁,燒腩仔皮又香脆。紅燒乳鴿肉質鮮嫩多汁,入口滋味濃郁。碧綠雲腿白玉環是湯清清地,底下搭配了蔬菜,有少許火腿的鹹香味道。他們的羊肚菌姬松茸水中花燉湯也不錯。這道湯的刀功非常細緻,豆腐切得像水中花朵一樣,湯很濃郁。最後,甜品點了紅棗糕和生磨蛋白杏仁茶。紅棗糕口感柔軟,紅棗味香甜。而生磨蛋白杏仁茶則帶有濃郁的杏仁香氣,口感滑順。

銅鑼灣張公館是一家位於銅鑼灣的高質中菜館,餐廳望到海景。

紅燒乳鴿肉質鮮嫩多汁,入口滋味濃郁。

而生磨蛋白杏仁茶則帶有濃郁的杏仁香氣,口感滑順。

📍 張公館 (銅鑼灣)餐廳位於商廈高層, 可以俯瞰維港景色🌊中午時間黎飲茶仲有自然光透入大玻璃窗☀️感覺開揚舒服👍🏻高質素粵式佳餚, 傳統同新穎點心做法融合, 特別又好食😋🥢等嘢食嘅時候可以食住花生同蕎頭先🤭✨ 魚翅蟹肉灌湯餃 $168 VIP$98有個小火爐,可以保持熱度🔥高湯金華火腿味香濃, 餃子皮薄吸湯入味🥟一咬開湯餃餡料多到爆曬出嚟🤤好多魚翅, 旁邊仲有乾瑤柱👍🏻✨酥皮菠蘿叉燒包 $58菠蘿皮非常酥脆😁麵包軟熟👍🏻入邊除咗有叉燒之外,仲真係有菠蘿肉🍍鹹甜酸一齊好豐富🤤✨ 脆脆笑哈哈 $68外層嘅腸粉包住香脆既一層同蝦, 口感豐富, 蝦肉爽甜🦐✨ 懷舊豬潤燒賣 $68已經好少見有茶樓有呢一款點心, 豬膶好大塊😋易咬唔腥👍🏻燒賣好大粒✨ 鮮蝦帶子粉果 $78一咬落去鮮蝦同帶子嘅鮮甜出晒嚟, 味道分明又好食✨ 秘製醬乾炒九肚魚河 $198好有鑊氣既河粉👍🏻 秘製醬好惹味, 炒得比較乾身唔會太油, 河粉口感帶點煙韌😋九肚魚炒過後都唔會散哂, 入口溶化✨茶芥 $20 位📍 張公館 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
📍 張公館 (銅鑼灣)

等嘢食嘅時候可以食住花生同蕎頭先🤭

✨ 魚翅蟹肉灌湯餃 $168 VIP$98

✨酥皮菠蘿叉燒包 $58

✨ 脆脆笑哈哈 $68
外層嘅腸粉包住香脆既一層同蝦, 口感豐富, 蝦肉爽甜🦐

✨ 懷舊豬潤燒賣 $68

✨ 鮮蝦帶子粉果 $78
一咬落去鮮蝦同帶子嘅鮮甜出晒嚟, 味道分明又好食

✨ 秘製醬乾炒九肚魚河 $198

✨茶芥 $20 位

📍 張公館 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓
2023-09-22 43 浏览
⭐️ 六宮格六宮格入面有叉燒、海蜇、墨魚餅、白鴿蛋、秋葵釀蝦滑、梅子蕃茄蕃石榴叉燒皮香肉嫩,香氣四溢,海蜇帶嚟一個微咸微酸嘅風味,清新怡人,加咗墨魚餅,質地腍滑,更加豐富咗味道,梅子蕃茄蕃石榴,帶嚟一陣酸甜⭐️ 羊肚菌姬松茸水中花燉湯充滿了羊肚菌同姬松茸嘅香氣。一啖湯,滋味清香,湯中的花朵綻放增添了視覺上嘅享受。湯中的羊肚菌質感鮮嫩,每一口都充滿了鮮味。而姬松茸嘅香氣混合湯底,帶嚟一陣陣的香濃滋味⭐️ 濃雞湯浸春筍絲春筍絲清脆爽口,保留住啲天然嘅甜味同脆度,完全唔會過火,至於濃雞湯,佢嘅滑順質地同濃郁嘅雞味⭐️ 麻辣燒賣燒賣內部包含緊嫩滑嘅豬肉同香料,一啖落去,辣味及鮮味,特製嘅麻辣醬汁散發出火辣辛辣嘅味道⭐️ 生磨蛋白杏仁茶滑順嘅質感同杏仁嘅香濃味道交織一起。杏仁嘅濃郁香氣同獨特堅果味道真係好突出,而且味道唔會太甜,仲有一啲微微嘅蛋白質帶嚟嘅綿滑感覺,增添咗飲品嘅層次感
⭐️ 六宮格

⭐️ 羊肚菌姬松茸水中花燉湯

⭐️ 濃雞湯浸春筍絲

⭐️ 麻辣燒賣

⭐️ 生磨蛋白杏仁茶
2023-09-20 38 浏览
杏汁豬肺湯 $98止咳潤肺嘅手工湯水,自己煲嘅話要花好多時間洗豬肺,杏仁味好香濃,味道香甜羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽燉湯 $98足料湯水,集合多種菇類嘅香味,呢個價錢係超值燒味雙拼 $188燒肉塊皮脆到卜卜聲,半肥瘦叉燒多汁,海蜇爽口唔太辣紅燒乳鴿 $68係呢度嘅其中一個signature dish,真係做到皮脆肉嫩上湯千層波菜 $188千層豆腐口感有層次帶香濃豆香,波菜細嫩甜品碗好精美生磨蛋白杏仁茶 $48杏仁味好香,口感濃厚橙絲清心丸綠豆爽 $38清甜消暑嘅一個糖水,清心丸係潮汕嘅特有小食,煙煙韌韌養顏紅棗糕 $48我鍾意佢整得比較爽口,甜度都適中茶 $20@小食 $20@前菜係蕎頭同花生餐廳喺29樓高空,落地玻璃窗飽覽海景
杏汁豬肺湯 $98

羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽燉湯 $98
足料湯水,集合多種菇類嘅香味,呢個價錢係超值

燒味雙拼 $188
燒肉塊皮脆到卜卜聲,半肥瘦叉燒多汁,海蜇爽口唔太辣

紅燒乳鴿 $68

上湯千層波菜 $188
千層豆腐口感有層次帶香濃豆香,波菜細嫩

甜品碗好精美

生磨蛋白杏仁茶 $48
杏仁味好香,口感濃厚

橙絲清心丸綠豆爽 $38
清甜消暑嘅一個糖水,清心丸係潮汕嘅特有小食,煙煙韌韌

養顏紅棗糕 $48
我鍾意佢整得比較爽口,甜度都適中

茶 $20@
小食 $20@
前菜係蕎頭同花生

餐廳喺29樓高空,落地玻璃窗飽覽海景
  • 紅燒乳鴿
  • 杏汁豬肺湯
又是完成bookmark的餐廳系列!這次來到位於銅鑼灣登龍街的張公館,餐廳位於較高樓層,環境闊落開揚,食物走精緻路線,是和家人長輩吃飯的好選擇。<脆焗鮮鳳尾蝦吐司> $68蝦多士賣相不錯,有一大塊蝦滑於吐司上,內有一隻完整的蝦。外表金黃,口感鹹香酥脆,可以點附上的沙律醬。<黃金涼瓜> $98顧名思義黃金是鹹蛋黃,沒想過鹹蛋黃和涼瓜的組合如此的搭!鹹蛋黃食得多有點膩,但涼瓜的甘苦味正好可以中和,推介。<豉油皇老虎蝦> $98/1老虎蝦好大隻,蝦肉肉質鮮美。蝦殼炸得酥脆,加上淡淡的豉油香醬汁,幾乎可以連殼進食。<羊肚菌姬松茸竹笙燉花菇湯> $138/1秋冬到啦,是時候要進補~這次也點了燉湯,除了有羊肚菌之外,還有冬菇、松茸、竹笙,真材實料,菇味香濃,非常適合我們這些愛菇人士!<豬仔出浴奶凍> $58這個豬仔造型的奶凍有夠可愛~而且很應合主題用浴缸裝載!入口主要是芒果布甸,有點像楊枝甘露,不過如果芒果肉比例可以再多點會更好<生磨蛋白杏仁茶> $48已經看過無數人推介張公館的杏仁茶!杏仁茶入口香甜細

<脆焗鮮鳳尾蝦吐司> $68

<黃金涼瓜> $98

<豉油皇老虎蝦> $98/1

<羊肚菌姬松茸竹笙燉花菇湯> $138/1

<豬仔出浴奶凍> $58

<生磨蛋白杏仁茶> $48
已經看過無數人推介張公館的杏仁茶!杏仁茶入口香甜細滑,很香很濃稠,蛋白滑溜,確實水準高超。
  • 生磨蛋白杏仁茶
  • 脆焗蝦多士
2023-09-19 50 浏览
今次黎到位於29樓商廈高空海景中菜廳飲茶,環境寬敞光猛開揚,餐廳既有傳統款式,亦有創意點心選擇多元化食物方面:張公館蝦餃皇大大隻鮮蝦皮簿晶瑩,鮮蝦新鮮彈牙,酥皮菠蘿叉燒包招牌菜之一,外層嘅酥皮好鬆脆叉燒甜甜哋,叉燒包餡料入面有菠蘿肉,配搭好味,脆脆笑哈哈口感香脆可口,腸粉配滿滿蝦肉鮮甜彈牙,櫻花蝦蘿蔔糕蘿蔔糕配以櫻花蝦鋪面.櫻花蝦比傅統蝦米美味,鮮蝦帶子粉果粉果入面有蝦肉同帶子,味道鮮甜,蘿蔔絲酥餅咬落好酥鬆,裡面嘅蘿蔔絲非常鮮甜,生磨蛋白杏仁茶/碗杏仁味濃郁,有豐富嘅蛋白口感層次豐富,桂花五色糕帶有椰汁同桂花嘅香味,賣相吸引,中間有生果粒粒,口感清新,整體方面,可以邊食點心邊飽覽美景坐得舒服真係好寫意
食物方面:張公館蝦餃皇
大大隻鮮蝦皮簿晶瑩,鮮蝦新鮮彈牙,酥皮菠蘿叉燒包
口感香脆可口,腸粉配滿滿蝦肉鮮甜彈牙,櫻花蝦蘿蔔糕
蘿蔔糕配以櫻花蝦鋪面.櫻花蝦比傅統蝦米美味,鮮蝦帶子粉果
粉果入面有蝦肉同帶子,味道鮮甜,蘿蔔絲酥餅
咬落好酥鬆,裡面嘅蘿蔔絲非常鮮甜,生磨蛋白杏仁茶/碗
杏仁味濃郁,有豐富嘅蛋白口感層次豐富,桂花五色糕
2023-09-19 59 浏览
😋食過午市已經好鐘意,嘆住海景食點心,環境開陽舒服,服務態度又好,所以今次又黎食晚餐!🐷百花乳豬件($88/件)外皮卜卜脆,仲釀左彈牙鮮味嘅蝦膠,口感豐富好味,完全無油膩感,食埋側邊嘅芒果脆脆沙律,值得再三回味!🍲羊肚菌松茸竹笙花鼓菜膽燉湯($98)呢個湯好養生,清甜滋補,而且真材實料,好飲到湯渣都食埋呀!🐟蜜汁銀鱈魚($256)👍🏻人生中最好食既銀鱈魚,魚皮煎得酥脆可口,魚肉保持嫩滑,甜甜地超級惹味呀!🍗紅燒乳鴿($68)乳鴿色澤好靚,肥美多汁,點埋喼汁同淮鹽食,無投訴呀!🔥鐵板西班牙叉燒($288)用鐵板上特別香噴噴,肥瘦均勻,肉味濃郁仲好軟腍,係上等叉燒,調味再鹹少少就perfect啦!🫒碧綠雲腿白玉環($48)東瓜加上金華火腿,清甜帶有鹹香,感覺健康又消暑!🍨生磨蛋白杏仁茶($48)濃郁幼滑,每次嚟都會食呀!
😋

🐷
百花乳豬件($88/件)

🍲
羊肚菌松茸竹笙花鼓菜膽燉湯($98)
呢個湯好養生,清甜滋補,而且真材實料,好飲到湯渣都食埋呀!

🐟
蜜汁銀鱈魚($256)👍🏻

🍗
紅燒乳鴿($68)
乳鴿色澤好靚,肥美多汁,點埋喼汁同淮鹽食,無投訴呀!

🔥
鐵板西班牙叉燒($288)

🫒
碧綠雲腿白玉環($48)
東瓜加上金華火腿,清甜帶有鹹香,感覺健康又消暑!

🍨
生磨蛋白杏仁茶($48)
濃郁幼滑,每次嚟都會食呀!

2023-09-19 61 浏览
懷舊豬潤燒賣是一道在這間酒樓必點的特色,在其他地方都看到人家介紹所以就好奇。一入口的特點就是完全不會有豬腥味。我個人最怕就是腥臭味,個豬潤吃起來是滑的,看得出後廚要有用心機下去洗。魚翅灌湯餃就是豪華的灌湯膠,裡面的味道是超鮮。很難形容,更多的是吃個裡面的鮮湯。吃得出不是味精的味道因為吃完不會太口渴酥皮菠蘿叉燒包是我在每一家酒樓裡面都必點的一道點心。這一間有機會排到我心裡面的前5。個酥皮夠酥但是吃起來又不會太膩。櫻花蝦蘿蔔糕是偏向於個櫻花蝦淡淡的香味,更多想吃的是它不會太軟爛的口感。翡翠明珠球看起來超適合打卡,看起來就是像波波,入面有菜上層竹笙有啲脆口。口感一流最後還加點左一份燒味雙拼,燒味的皮是合格的,吃起來不會太油膩,這一份都推薦點。
懷舊豬潤燒賣

2023-09-18 83 浏览
屋企人想食粵菜,小編搵咗位於銅鑼灣V point 29/F嘅張公館🩷聽聞食物同服務水準好高又可以飽覽維港景色😍一定要試試啦🤤❤️‍🔥羊肚菌姬松茸水中花燉湯好足料☺️,有好多菇菌羊肚菌和姬松茸都喺比較高級嘅食材香濃又清甜🤤又唔油膩水中花豆腐嘅刀工一流,超高技巧,出色👍❤️‍🔥紅燒乳鴿雖然唔大隻,不過如果一人食一隻都啱啱好乳鴿皮勁香脆可口,肉質嫩滑Keep到有肉汁❤️‍🔥蜜汁西班牙叉燒腩仔勁多蜜汁鋪滿叉燒叉燒好厚切又唔乾柴,肥瘦相間燒腩仔個皮好脆卜卜🤤點埋黃芥末醬,好正❤️‍🔥秘製乾炒九肚魚河粉乾炒九肚魚真係好少食九肚魚無散開而且入口即溶☺️口感好嫩滑❤️‍🔥生磨蛋白杏仁茶有著獨特的香氣和滑順的口感生磨蛋白更增加其營養價值👍❤️‍🔥桂花五色糕賣相好靚😍五種顏色,五種味道桂花的香氣會讓它散發出獨特的芳香,食起嚟好香甜可口🤤📍張公館👭👬銅鑼灣登龍街18號V Point 29樓#銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #食好西 #family #中菜 #粵菜 #張公館 #食
聽聞食物同服務水準好高
又可以飽覽維港景色😍一定要試試啦🤤

❤️‍🔥羊肚菌姬松茸水中花燉湯
好足料☺️,有好多菇菌
羊肚菌和姬松茸都喺比較高級嘅食材
香濃又清甜🤤又唔油膩
水中花豆腐嘅刀工一流,
超高技巧,出色👍

❤️‍🔥紅燒乳鴿
雖然唔大隻,不過如果一人食一隻都啱啱好
乳鴿皮勁香脆可口,肉質嫩滑
Keep到有肉汁

❤️‍🔥蜜汁西班牙叉燒腩仔
勁多蜜汁鋪滿叉燒
叉燒好厚切又唔乾柴,肥瘦相間
燒腩仔個皮好脆卜卜🤤點埋黃芥末醬,好正

❤️‍🔥秘製乾炒九肚魚河粉

生磨蛋白更增加其營養價值👍

❤️‍🔥桂花五色糕
賣相好靚😍
五種顏色,五種味道
桂花的香氣會讓它散發出獨特的芳香,
食起嚟好香甜可口🤤

#中菜 #粵菜
#張公館
#食
2023-09-17 42 浏览
平時放假都鍾意飲茶🫖今次同朋友嚟咗間有維港海景既張公館,服務貼心加上環境咁舒服😌食得更開心🥰🥢食物1️⃣蝦餃皇$78: 皮薄有彈性,夾起都唔易穿,蝦肉份量多又爽口。2️⃣酥皮菠蘿叉燒包$58: 中間有菠蘿夠特別,加上甜甜地幾開胃,酥皮香脆,包質地夠鬆軟👍🏻3️⃣脆脆笑哈哈$68: 聽個名都好開心😁腸粉包住薄脆脆口感唔錯,入面餡料係大粒蝦肉😋4️⃣櫻花蝦蘿蔔糕$98: 外脆內軟,好多櫻花蝦令味道更香口!5️⃣鮮蝦帶子粉果$78: 外皮好滑,鮮蝦加上帶子味道好鮮甜又爽口😋6️⃣蘿蔔絲酥餅$48: 平時好怕食,因為會驚好油膩!但係呢個完全唔會有油膩感,外層勁酥脆,蘿蔔絲好軟好入味👍🏻甜品:1️⃣生磨蛋白杏仁茶$48: 杏仁味勁濃郁,香味撲鼻!加入了燉蛋白,更香滑滋潤。2️⃣桂花五色糕:勁有心機嘅甜品,顏色配搭好靚😍椰汁味+果肉+桂花清香,留番最後食令口腔好清新!小食及茶位$40/1位

🥢食物

甜品

小食及茶位$40/1位
1K
2023-09-16 196 浏览
叉燒好吃的有很多,但燒肉能掛在咀邊讚的真是沒幾間講吃銅鑼灣街舖就多不勝數也因此較少人想到往高空跑認識張公館因為朋友生日飯來串門那陣子對潮洲菜興致勃勃友人生日飯想找家有海景又cozy的餐廳就找到來這裡那天開會後來隨便吃個飯也就沒想太多坐在一角正對著日落後入夜的維港夜景看大家品評對燒味與杏汁豬肺湯最多like這陣子喉嚨超乾,來個湯以形補形也不錯結論是喜歡喝杏仁糊的朋友都會鍾意,因為杏汁超濃,香氣芳芬柔滑順喉幾件白肺與雞件,小小一盅豐盛足料至於燒味拼盤,要大讚。燒肉最有驚喜,基本上現在很少吃到肥瘦層次剛好的了這邊的燒肉細細一切個正方形,皮下薄薄一層脂肪再夾下層又是薄薄一層油脂外皮燒得香脆,咬下「咔嚓」我連瞳孔都瞬間放大了一倍至於叉燒一樣高質,但相對沒燒肉驚豔同樣是肥瘦分明,入口軟稔,略帶豬騷香同樣是「蜜汁」,不得不讚師傅油泡技藝高超另一道蜜汁銀鱈魚做到外脆內軟,外皮像吃酥皮般鮮蝦雲吞大大甩蝦肉爽彈最後追加個甜品蛋白杏仁茶喉嚨遇上杏仁表示開心蛋香杏香都十足十

叉燒好吃的有很多,但燒肉能掛在咀邊讚的真是沒幾間

講吃銅鑼灣街舖就多不勝數

也因此較少人想到往高空跑

認識張公館因為朋友生日飯來串門

那陣子對潮洲菜興致勃勃

友人生日飯想找家有海景又cozy的餐廳就找到來這裡

那天開會後來隨便吃個飯也就沒想太多

坐在一角正對著日落後入夜的維港夜景

看大家品評對燒味與杏汁豬肺湯最多like

這陣子喉嚨超乾,來個湯以形補形也不錯

幾件白肺與雞件,小小一盅豐盛足料

至於燒味拼盤,要大讚。

燒肉最有驚喜,基本上現在很少吃到肥瘦層次剛好的了

外皮燒得香脆,咬下「咔嚓」我連瞳孔都瞬間放大了一倍

至於叉燒一樣高質,但相對沒燒肉驚豔

同樣是肥瘦分明,入口軟稔,略帶豬騷香

同樣是「蜜汁」,不得不讚師傅油泡技藝高超

另一道蜜汁銀鱈魚做到外脆內軟,外皮像吃酥皮般

鮮蝦雲吞大大甩蝦肉爽彈

最後追加個甜品蛋白杏仁茶