2016-02-22 210 浏览
天氣又轉冷了,朋友邀約下我倆今夜來到佐敦一間串燒店,逼一逼燒一燒,過一個溫暖的夜晚。朋友得知最近有間人氣串燒店位於佐敦,知道我是一個串燒迷,大愛日本串燒食,特意約我來燒一燒。一件燒物,一啖啤酒,人生一大樂事。 川香海蜇頭伴青瓜。青瓜爽脆無渣,伴上辣汁和麻油調味,味道香辣清新。海蜇頭爽脆,口感頗不錯。燒白鱔。白鱔一向是我至愛之物。膳肉爽口彈牙,肉質爽而滑溜,魚皮香脆惹味。魚肉伴上燒汁,味道份外香口。 川香肉碎燒茄子。肉碎肥瘦適中,入口油香滿滿,伴上味淡的茄子肉,味道一絕。茄子已經由廚師細心起肉,入口大大啖,口感豐富。一口鵝肝多士。鵝肝油香滿滿,伴上香脆多士,味道剛剛取得平衡。燒雞泡魚干。魚干鮮香甜美,口感不會燒過乾身,保持一份咸香。伴上沙律醬,味道也是不錯的。 燒日本廣島生蠔。蒜香濃郁突出,生蠔滑溜爽甜,味道鮮嫩外吃出陣陣鮮味。 汁燒一品鮑魚。朋友叫上一客鮑魚,味道份外令人驚喜。鮑魚燒得軟腍爽口,味道鮮美香甜,完全不像燒過的味道。醬汁豐富卻無蓋過鮑魚的味道。 燒珍寶大元貝。大大隻元貝,賣相令人感動。湯汁非常鮮甜,元貝肉質爽口鮮美,吃出鮮香的味道。調味不算重,鮮甜味道仍

川香海蜇頭伴青瓜。

燒白鱔。

白鱔一向是我至愛之物。

川香肉碎燒茄子。

一口鵝肝多士。

鵝肝油香滿滿,伴上香脆多士,味道剛剛取得平衡。

燒雞泡魚干。

燒日本廣島生蠔。

蒜香濃郁突出,生蠔滑溜爽甜,味道鮮嫩外吃出陣陣鮮味。
汁燒一品鮑魚。

朋友叫上一客鮑魚,味道份外令人驚喜。

燒珍寶大元貝。

大大隻元貝,賣相令人感動。湯汁非常鮮甜,元貝肉質爽口鮮美,吃出鮮香的味道。調味不算重,鮮甜味道仍能保持。
芝士翠玉瓜。

普通的味道,吃出芝士的咸香。仍一讚翠玉瓜非常爽脆多汁。吃上一碟蔬菜,感覺健康一點點罷了。
燒羊架。

我們大愛羊架。肉質軟腍爽嫩,伴上薄荷醬或芥末。羶味不重,但肉質極之鬆軟香口,燒得油香滿滿,配上薄荷醬更是絕佳。
燒特級牛脷芯。

牛脷芯加上黑椒等等配料調味,味道香口惹味。口感爽口軟腍不帶筋,燒得頗為不錯。
燒朱古力綿花糖多士。

香脆多士,伴以半熔綿花糖和朱古力醬,甜絲絲的非常香口,一客甜度適中的甜品

我倆非常大讚這裡食物選擇多,海鮮燒得出色味美,只是環境較為擠逼,但氣氛十足。
2016-02-21
  • 燒鮮白鱔
  • 燒日本廣島生蠔
  • 川香肉碎燒茄子
  • 燒珍寶大元貝
  • 燒一口鵝肝多士
  • 法式燒綿花糖朱古力厚多士
2016-02-20 261 浏览
相約在渡船街,一個平民串燒集中地,而且對我們來說位置相當一流,因為位處於柯士甸、佐敦站及九龍站附近,即使朋友住不同的地方,回家亦非常方便。原本打算到另一間串燒店,但眼見這間川燒在平日都全場爆滿,羊羣心理下,當然去多人幫襯的一間。店員招呼很週到,單是服務都加了不少分數餐牌 燒雞泡魚乾:這裡的雞泡魚乾不用太甜,幾有咬口,用來佐酒一流。之後即時點了生啤(哈哈)川燒薄餅:平時吃到的燒薄餅多數以麵粉做的,但這裡棄用了麵粉,改用了腐皮包裹著蓉狀的配料,味道似有芝麻、香蔥、蒜蓉,吃起來非常香口,簡單得來都幾特別。 燒鮮白鱔:一定要叫這個,本身不是一個喜好吃鱔的人,不過這裡的魚皮烤得很脆,而且肉質爽嫩又吃不到細骨,還留有一點肉汁。黑松露金菇菜:燒金菇可謂燒烤名物,除了牛油及芝士之外,這裡另加了黑松露醬,除了顯得「高貴」之外,而且黑松露香味將金菇本身的草腥味完美蓋過。燒海殼王:第一次食筍殼魚,其魚身比較長,肉質很細嫩、肉多又厚,另外可以蘸點酸酸甜甜的醬汁,不過簡單用鹽烤製已經很好吃。燒芝麻湯圓:看起來以為是墨魚丸(哈哈),之前都從來沒有在串燒店吃過燒湯圓,一咬下去,芝麻餡一湧而出,而湯圓皮又夠煙韌,值得

餐牌
之後即時點了生啤(哈哈)
燒芝麻湯圓:看起來以為是墨魚丸(哈哈),之前都從來沒有在串燒店吃過燒湯圓,一咬下去,芝麻餡一湧而出,而湯圓皮又夠煙韌,值得一試。
滿肚烤肉後再開動第二個胃,去附近的甜品店再吃過,非常滿足的一夜。
2016-02-19 398 浏览
尼晚同幾個朋友出嚟飯聚,天氣凍凍地去玩玩爐端燒,海鮮必定係我嘅首選啦!我地一行4人叫咗個二人海鮮套餐同其他串燒咁。尼個二人前套餐,有蟶子王、扇貝、鮑魚、海蝦、蠔、花甲同螺,份量十足。尤其係蟶子王同扇貝,大大隻無花假,食落甚鮮甜!自己即燒即食,熱辣辣放入口,正到爆!燒白鱔鮮嫩燒汁惹味,無骨有咬口,鱔嘅油香沖斥整個口腔食咗一啖已經即刻想encore!幾特別幾有心思的菜式!用燒過腐皮載住溫泉蛋黃,再加上黑松露。埋枱已飄來陣陣黑松露香氣,一啖入口黑松露同蛋黃即時遊走到口裡每個角落,感覺好滿足。幾花工夫的菜式!用臘味糯米飯整到形狀好似條雪條咁,再塗上蛋黃漿喺面拎去燒。蛋黃漿燒得火喉剛好,糯米飯咬落煙韌,而且一啲都唔乾。鴨舌香辣勁惹味!用嚟餸酒一流尼個望到已經好吸引啦!每粒綿花糖都燒到微微金黃,加埋朱古力醬同煉奶已經好邪惡!配以脆卜卜的厚多士底,入口一軟綿一脆爆,口感好棒!
極鮮爐端燒
鮮鮑魚及海蝦
大扇貝
燒鮮白鱔
燒白鱔鮮嫩燒汁惹味,無骨有咬口,鱔嘅油香沖斥整個口腔
食咗一啖已經即刻想encore!
黑松露燒腐皮溫泉玉子
燒黃金煲仔飯
秘製醬燒麻辣鴨舌
法式燒綿花糖朱古力厚多士
2016-02-18 518 浏览
就趁農曆新年的時間相約友人吃晚餐來見見面, 地點由我來選, 上飲食網找找資料, 看到這間川燒是以川菜風味來做串燒的, 而喜歡試各類型餐廳的我, 為了滿足一下好奇心, 也立即和友人去看過究竟。店子位於佐敦區內的渡船角,渡船角是食肆的集中地,有各式各樣的食肆。來到餐廳, 看看四周的環境, 有特色的深啡色木製餐桌, 天花板吊著籠燈,佈置得有傳統的中國風。拿餐牌一看, 食物分幾欄的列在內,選擇也非常多, 有多款特式的燒物。飲品方面, 點了竹蔗茅根, 夠健康而且解喝。先來一客燒一口鵝肝多士, 賣相精緻, 鵝肝也算厚身,表面燒得焦香, 入口外脆而內軟,油脂甘香,口感豐腴, 伴上香脆多士, 更加好吃。再吃川香海蜇頭伴青瓜,青瓜切成一塊塊, 面頭放上小量芝麻, 青瓜很爽脆而且夠入味,海蜇的口感是爽脆的, 灑上芝麻也添上香味, 配合帶點微辣的醬汁,是個醒胃的小吃。滿心期待的海鮮類項目終於出現, 連殼一齊上的燒珍寶大元貝, 元貝都好大隻而厚身,是個非常吸引的菜式,是日的元貝肉質不算腍嫩, 略為結實, 吃起來肉質不韌,肉是爽甜鮮美,越食越鮮味。賣相很有睇頭, 份量十足的黃金燒大虎蝦, 每隻虎蝦的身形都算大,
賣相很有睇頭, 份量十足的黃金燒大虎蝦, 每隻虎蝦的身形都算大, 上枱時傳來陣陣的鹹蛋黃香味, 虎蝦很鮮味, 爽口彈牙,蝦肉鮮味, 加上蝦頭內鮮甜的蝦膏, 再配合鹹蛋黃, 就更加惹味。
怎可缺小蔬菜類項目,來一客燒原條生燒栗米, 其實燒栗米是不容易做得好,但師傅也做到燒得外層微焦而口感帶點點糯口,粒粒金黃色、飽滿的粟米散發出香味,每一口咬下去都係甜美, 爽口非常, 是有水準之作。
侍者送來川香魚湯清酒煮花甲, 魚湯本身鮮甜美味,味道濃郁也熱燙,花甲也夠大隻, 肉厚而鮮味十足, 還有清酒的香味和小許辣味, 起了提味作用, 個人非常欣賞此湯品。
最後來的甜品就是簡簡單單的蘋果雪葩, 用原個蘋果做成的, 甜度適中, 吃了一晚燒物,在此時來一點涼快的甜品,是最適合不過。
川燒的食物方面有一定質素,較適合三五知己或者一班朋友來聚聚會。而觀乎這一個平日的晚上, 人客也不少, 証明店子已相當受食客歡迎了。
2016-02-17 410 浏览
入秋之時, 就係品嚐燒烤既佳節, 相信識食一族都不會不認識佐敦文英街, 而近期我係附近就發現一間燒烤佳店 – 川燒. 佢以四川風味聞名作燒烤特式賣點, 相信在該區已很快打出名堂了.川燒簿餅 $28精心處理的腐皮包裹著蔥花蒜蓉, 外皮部份更是以高溫燒至帶點鬆脆, 加強了口感, 香蒜就把全個簿餅味道都提升了. 雖說配料簡單, 但要把味道綜合得如此平均, 是做得很吸引.燒芝麻湯丸 $22雷沙湯丸相信大家都試得多, 同樣以乾身外形的燒芝麻湯丸就別樹一格了, 除了傳統湯丸的黃金配搭 – 綿滑麻蓉及煙靭軟糯湯丸皮之外, 外層再加烤燒效果, 賦與了第三層口感, 咬下時, 由鬆脆至煙靭, 再由煙靭至香甜, 層次多變蜂蜜菠蘿 $20輕量蜂蜜被燒至像一層透光既玻璃一樣, 視覺效果特別, 菠蘿味亦甜酸適中, 燒過的微溫令食物更易入口.吾係紐西蘭大磨菇 $28望落好像乾身收了水的大磨菇, 咬落時卻有想不到的豐富多汁, 而餐室也必然為你呈上一對如鋸西冷扒的大刀叉, 因為大磨菇的闊度真係闊到SAMSUNG NOTE II咁闊, 厚度厚過砵仔糕, P.S.: 我覺得個名改一改會吸引, 有創意但破壞左美味既聯想. 黑
川燒簿餅 $28
蜂蜜菠蘿
吾係紐西蘭大磨菇 $28
吾係紐西蘭大磨菇
黑松露香草芝士牛油焗雜菇 $48
首推!! 黑松露鮮味舉世無雙!! 哈! 我太愛這黑松露的香味了, 係誇張, 但無辦法, 本身芝士配金菇, 以嫩滑煙靭配搭, 本已很吸引, 漿汁味度溫和, 加上黑松露經烤製煮法, 這一度菜馬上登上全晚之最.
黑松露香草芝士牛油焗雜菇
燒羊仔架 $56
羊架來說, 烤得不會太乾身, 就像”燒肉檔的著名半肥瘦”一樣吸引, 肉質都很爽口, 甚為喜歡當中羊羶味, 程度易接受, 證明餐廳選料有一手, 以芥辣為漿汁, 配搭適宜.
燒羊仔架
川香魚湯清酒煮花甲 $58
以新鮮花甲為主打, 並非雪蔵品種, 份量又夠多, 沒有細沙, 魚湯清而不肥, 少量酒香增添味覺刺激, 就像要令你著迷!
川香魚湯清酒煮花甲
酥炸珍寶軟殼蟹 $38
如果以常見的軟殼蟹菜式, 多為少巧居多, 夾在食物夾心常中, 但川燒的這味菜反過來以巨型體積為賣點, 而且咬落才發覺是可以全個生吞落喉都沒問題, 做得好軟身, 並且不帶任何油膩既感覺.
酥炸珍寶軟殼蟹
炩蘇格蘭蟶子皇 $120
珍寶SIZE的還有這道蟶子皇, 彈牙有咬感不在話下, 它的新鮮不靭才是關鍵, 是靚海鮮必備條件, 蒜香溝蔥花加上燒烤煮法, 香味濃郁, 老實說, 就算食完一頭如此大的蟶子皇, 你也一定會想著再落ORDER! 認真!
炩蘇格蘭蟶子皇
涼拌子薑松花糖心皮蛋 $20
外形別緻講究, 皮蛋亮身有光澤, 外皮咬落有彈性, 有一點吃嗗喱既感覺, 子薑及碎蔥粒為皮蛋帶來清新香味, 中和蛋黃的濃郁. 作為前菜, 不失為一味佳品. 不過蛋黃稍欠流心, 減了一點分.
涼拌子薑松花糖心皮蛋
川香魚湯清酒煮花甲
酥炸珍寶軟殼蟹
炩蘇格蘭蟶子皇
2016-02-17 254 浏览
同班朋友聚會,去左食燒烤, 記得上次去荃灣食燒烤, 嗰間好多食品都用單一調味粉去燒, 而且款式無乜新意。本來對今次都冇乜大期望,去了涵船街這間店食,但食落估唔到又幾特別,幾多花臣攪下,值得介紹一下比其他人去食下與價格不太貴燒煙肉荔枝卷$22----- 甜甜的荔枝肉加上燻香煙肉, 味覺新享受,估唔到有咁配合的川香魚湯清酒煮花甲 $58--花甲肉味清甜無沙, 記住試埋個湯,因為個湯有酒香又唔會食醉人爽歪歪魚皮川香味 $38--皮如其名, 又爽又歪,仲帶有少少麻辣的川味黑松露芝士牛油焗雜菇$48~~錫紙包裝, 鎖住水似,打開聞到黑松露香味,D菇又臨又吸了牛油味到野椒汁燒牛肋骨 $158--又香又臨, 口感竟似义燒,唔睇唔知到是牛肉秘製醬燒BB豬肋骨 $128--秘製醬帶少少辣的味道,越食越開胃,因為BB豬,所以唔肥,肉嫩,有肉汁燒海殼王--肉質嫩滑, 少骨,食落竟有蟹肉的鲜味感覺,這款魚不是什麼店都有得食,要特別訂的燒一口鵝肝多士 $48--小小一口一件,唔怕太油膩燒一口芝士煙肉車厘茄 $24--最尾食佢.讓車厘茄潤澤一下喉嚨千萬唔好被佢個"川"字嚇怕,以為會好辣唔選這串燒店食,其實它只有輕
燒一口鵝肝多士 $48--小小一口一件,唔怕太油膩

千萬唔好被佢個"川"字嚇怕,以為會好辣唔選這串燒店食,其實它只有輕微辣味經過改良頗適合香港人的食的
2016-02-15 521 浏览
upload o左幾次都唔比我刊登, 話"請避免由餐廳或其代理人以優惠或任何方式的利益驅使下提交食評"我都無得到咩優惠利益~有個句寫個句, 有賺有彈!!!一直都係!!!突然想食串燒, 路經呢間餐廳見到好似唔錯~裝修好中式, 座位舒適寬闊, 有需要仲可以選擇坐露天座位~餐廳招牌甜品,燒綿花糖配上朱古力醬及煉奶,下面係一塊烘焗過嘅厚多士,中間夾著香蕉,口感有層次,幾好,but都幾漏^^"賣相不錯, 但就食唔到糖心~香甜多汁, 好味~薄薄日本黑豚,味道濃郁,同秋葵配搭一齊好好味!雖然好多芝士, 但味道不算濃厚~沒太大驚喜~燒韭菜幾時都咁好食~好好味,蘆筍好新鮮無渣~不錯~辣得剛剛好~份量都算合理~整體黎講, 座位舒適, 裝潢有特色, 同朋友傾計飲兩杯嘅好地方, 食物質素都ok~

突然想食串燒, 路經呢間餐廳見到好似唔錯~
裝修好中式, 座位舒適寬闊, 有需要仲可以選擇坐露天座位~
法式燒棉花糖朱古力厚多士
涼拌紫薑松花皮蛋
賣相不錯, 但就食唔到糖心~
蜂蜜鳳梨
香甜多汁, 好味~
燒鮮雞腎
薄薄日本黑豚,味道濃郁,同秋葵配搭一齊好好味!
燒芝士翠玉瓜
雖然好多芝士, 但味道不算濃厚~
燒特級牛脷芯
美國牛肉粒
沒太大驚喜~
燒韭菜
燒韭菜幾時都咁好食~
燒日本黑豚肉露卷
好好味,蘆筍好新鮮無渣~
川辣酒煮東風螺
不錯~辣得剛剛好~份量都算合理~
鹽燒黑豚肉秋葵卷
燒日本黑豚肉露卷
鹽燒黑豚肉秋葵卷
燒冬菇
2016-02-13 390 浏览
其實一直都知道佐敦近柯士甸站附近一帶有好多野食今日朋友就帶我黎左呢間餐廳食爐端燒,平時睇日劇就見得多,自己食就第一次一坐低就見到用黎燒野食既爐啦,好緊張呀!!一陣用黎燒既調味醬料未燒前先來食啲小食爽歪歪魚皮名字好得意,究竟有幾爽歪歪先?魚皮咬落幾爽口,食落帶麻而不辣,幾開胃極鮮爐端川燒將啲海鮮放到好似三層架既tea set咁都係第一次見裡面有好多不同既海鮮將啲食材逐樣放上個爐度,加少少鹽,燒到咁上下就加啲蒜,秘製鼓油,蔥花上去啲海鮮度一路燒已經聞到勁香啦蟶子王先黎燒蟶子王蟶子好大隻,食落好爽口鮑魚海蝦鮑魚好新鮮,燒既時候仲識自己郁架!好厚肉,而且幾有咬口,好煙韌而海蝦雖然最後燒到外皮有啲濃,但整體肉質都算嫩東風螺花蛤貝殼類既一齊燒,見證住佢地"卜"一聲開口既感覺好奇妙東風螺輕輕一篤就成舊肉拎左出黎,好易食煙煙韌韌幾好咬口而花蛤帶點咸味,不過就有沙生蠔生蠔燒至金黃色,雖然燒完冇哂海水味,但幾厚肉肥美帶子帶子好大粒呀!!幾新鮮幾爽口!如果呢一刻有粉絲就正啦!最後甜品食左燒綿花糖朱古力厚多士一向唔嗜甜,見到咁多粒綿花糖又有朱古力醬本身好驚驚佢會係甜到漏,點知食落又有驚喜咼!厚多士超脆身之餘同
其實一直都知道佐敦近柯士甸站附近一帶有好多野食
一坐低就見到用黎燒野食既爐啦,好緊張呀!!
一陣用黎燒既調味醬料
未燒前先來食啲小食
爽歪歪魚皮
名字好得意,究竟有幾爽歪歪先?
魚皮咬落幾爽口,食落帶麻而不辣,幾開胃

將啲海鮮放到好似三層架既tea set咁都係第一次見
裡面有好多不同既海鮮
一路燒已經聞到勁香啦

先黎燒蟶子王
蟶子王
蟶子好大隻,食落好爽口
海蝦
海蝦
鮑魚好新鮮,燒既時候仲識自己郁架!
好厚肉,而且幾有咬口,好煙韌
而海蝦雖然最後燒到外皮有啲濃,但整體肉質都算嫩

花蛤
貝殼類既一齊燒,見證住佢地"卜"一聲開口既感覺好奇妙
東風螺輕輕一篤就成舊肉拎左出黎,好易食
煙煙韌韌幾好咬口
而花蛤帶點咸味,不過就有沙

生蠔
生蠔
生蠔燒至金黃色,雖然燒完冇哂海水味,但幾厚肉肥美

帶子
帶子好大粒呀!!幾新鮮幾爽口!
如果呢一刻有粉絲就正啦!

最後甜品食左燒綿花糖朱古力厚多士
燒綿花糖朱古力厚多士
一向唔嗜甜,見到咁多粒綿花糖又有朱古力醬本身好驚
驚佢會係甜到漏,點知食落又有驚喜咼!
厚多士超脆身之餘同上面面花糖又夾
綿花糖同朱古力唔會太甜,裡面仲暗藏煉奶同香蕉,食完唔覺膩
2016-02-01 562 浏览
係渡船角裡面有好多串燒店,試過某d都覺得一般。前幾日又去左渡船角搵食,今次就試左間就新開冇耐的串燒😝 佢個二人海鮮餐真係好豐富,4百幾蚊又有扇貝同鮑魚,d海鮮又好新鮮,佢個聖子好鮮甜,職員會幫你落金銀蒜同蔥,😍😍燒得好夠味,而且一點都吾老。 扇貝同生蠔都好大隻,食落吾會有太多沙,而且佢本身的海水的鹹味將佢的鮮味再提升。而且鮑魚佢仲會用醬汁染上(仲會染幾次Tim),所以食落去好彈牙得黎又好入味。其他海鮮就正正常常啦🙈 我見如果單叫海鮮都幾貴,例如扇貝時價都40-5x左右,所以依個海鮮餐性價比都幾高😊😊

2016-01-22 602 浏览
有時有一種幸福是:食住美味既合胃口食物,飲住大大啖既透心涼啤酒,然後同朋友高談闊論彼此嬉鬧☺️呢一種小幸福,無形,但值得擁有。要擁有這一小確幸其實都唔容易,需要配合到天時(食物)、地利,人和😌唔講笑,相信大家幾乎一定試過:環境靚靚服務好好但食物難食 or 環境不錯食物好味但服務態度差到想車服務生一巴 or ...............等等。今時今日,出去食飯,期待值其實都已經降底左好多,怕中伏,怕睇面色,怕難受...............想食餐開心既,其實都唔容易架 前陣子,難得地,同朋友仔聚一聚一齊去食川燒,爽爽地飲啤酒食野傾計。由於我係半個日本妹嚟架嘛,所以已經成日都食日式串燒,食得多已經無咩感覺啦😅家常便飯咁,但偏偏中式的串燒印象中好少食過,加上我嗜辣既,所以一向都好鐘意食川菜。(突然諗起,小時候我去過四川睇熊貓)呢間川燒係我少數覺得係有質素既一間餐廳,可能大部分食物都岩我胃口既關係啦,所以我覺得大部分都好好食既!👏🏻👏🏻食左幾樣都忍唔住讚好味,有位朋友聽到表示好驚訝,因為我好少讚好味😂😂呢個估佢唔到好好食!!!綿花糖朱古力厚多士,又一個港男港女最愛~~厚多士上放上綿花

呢個估佢唔到好好食!!!綿花糖朱古力厚多士,又一個港男港女最愛~~厚多士上放上綿花糖,將綿花糖燒到半溶再加上朱古力醬,外脆內軟,再加埋香蕉片食,幾正啊!雖然對唔好甜既我來講,仍是有點過甜了
燒菠蘿~~~~我至鐘意食,去到邊都好,我都最愛食燒菠蘿了

川燒都唔例如,鮮甜好多汁
呢度既海鮮都幾值得一試~
牛肋骨,食呢個食得出廚房既用心,幾好味道呢,而且燒牛肋骨賣相好靚,雖然口感略韌
其實餐廳開左已經都有幾年,幾年來都0負評其實係勁既,可惜好似都比較少人知有呢間餐廳,唔係朋友帶我地去食,我未見識過(宅女係好少出門既)食完真心大部分都覺得唔錯,值得推薦大家去試一試☺️但最好就同幾個好朋友去食啦~因為個環境同服務同食物話比我知,呢度擺明岩三五知己開心地「促膝把酒傾半個通宵應該夠,我有痛快過你應該也有」既好地方。因為係有啲似居酒屋既😂
川燒主打惹味川式燒烤,食物辣中帶麻。但都有迎合香港人口味,唔會太麻或太辣
大大條~~蟶子!!!!爽口彈牙新鮮,非常好食。
除左傳統四川燒烤外,仲有大量創新食物,係食物好多方面都可以睇得出創意同誠意
Anyway 我都會再幫襯!😎😎等我食多次,睇下係咪咁值得推薦先(80%餐廳第一次食覺唔錯,第二次已經變食垃圾,唔知呢間餐廳會唔會係少數既20%呢?會保持水準)我都好期待,聖誕節前後時間去食多次先
2016-01-05 1099 浏览
響圓方睇完戲, 唔想響商場又係食果D餐廳, 所以經天橋行左去渡船角果邊搵食. 呢邊確實好多餐廳, 睇睇下見呢間門面幾特別, 一於試下.呢度食四川風味串燒, 除左一般既肉類, 仲有海鮮, 蔬菜之類, 好多選擇.小吃<川香海蜇頭伴青瓜>$38, 份量好多, 海蜇頭好爽口, 青瓜新鮮索索聲, 最重要就係個汁, 有少少麻辣味, 但又唔算好辣.<蟶子王>$120, 好大隻既蟶子, 爽口鮮甜, 肉質夠晒彈牙, 加埋蒜蓉一齊燒零舍香.<燒牛脷>$36, 牛脷好爽口, 面頭加左黑椒黎燒夠晒惹味.<川燒薄餅>$28, 入面有D菜絲, 出面燒到燶燶地, 好脆口.<黑松露雜菇>$48, 一開錫紙就已經好香黑松露味, 菇菌焗到夠晒腍, 而且索晒D黑松露精華.<黑松露燒腐皮溫泉玉子>$30, 呢個賣相好得意, 腐皮甜甜地加埋溫泉蛋既蛋黃, 配搭特別.<香炸滋味雞翼>$48, 個皮燒到好香脆, 有少少辣夠刺激, 雞翼入面夠juicy.<燒菠蘿>$20, 呢樣野係串燒不能缺少既一種食物,

<燒菠蘿>$20, 呢樣野係串燒不能缺少既一種食物, 菠蘿酸中帶甜, 一咬超juicy, D菠蘿汁充滿整個口腔.
2016-01-04 906 浏览
再來川燒,是因為有即燒大閘蟹!燒大閘蟹,是未試過的⋯⋯即使不太懂得吃,也要來一試!大閘蟹前,先有炙燒香草芝士蕃茄及燒鮮白鱔 。這兩個是encore之作⋯⋯真心喜歡這個蕃茄的做法,十分特別!也很喜歡這個燒鮮白鱔,encore也是這麼的脆口,keep到水準。新野有鹽燒黑豚秋葵卷,冰爽涼伴麻辣豬耳,炸芝士年糕。鹽燒黑豚秋葵卷 - 黑豚有一點油脂,燒得有一點點微焦,十分香口,秋葵是健康清新食物,這樣配合起來,都可說是一個健康的組合。冰爽涼伴黑木珍珠耳 - 我愛辣的我試了一片⋯⋯黑木珍珠耳爽口,麻辣味勁,同枱的嗜辣朋友愛死這個了!炸芝士年糕 - 這個是今次的My Favourite⋯⋯炸芝士年糕外脆內軟,芝士味OK,不說得上是太濃,但這個煙煙靭靭的口感實在不錯!等了45分鐘左右,大閘蟹終於燒完。這個真的要給一點耐性,由生的燒成橙色食得須要30-45分鐘,其間工作人員還不停地照顧牠們⋯⋯我這個都有膏呀,味道很好⋯⋯其實這樣燒與一般清蒸真的有點不同,值得一試。最窩心他們也準備了薑茶給大家⋯⋯估不到不是食大閘蟹的專門店也有這個服務!食完大閘蟹,也是甜品時間了⋯⋯同上次一樣,都是點了蜂蜜燒鳳梨,燒芝麻湯

新野有鹽燒黑豚秋葵卷,冰爽涼伴麻辣豬耳,炸芝士年糕。

食完大閘蟹,也是甜品時間了⋯⋯同上次一樣,都是點了蜂蜜燒鳳梨,燒芝麻湯圓及法式燒棉花糖朱古力厚多士。
最愛的還是燒芝麻湯圓,燒過的皮煙煙靭靭特別好吃,外脆內軟,芝麻香味濃郁,全枱都勁讚!不是太飽了,還想encore呀!

2015-11-06
2016-01-04 792 浏览
佐敦渡船角一帶佈滿串燒店,每次路過總會被燒烤香引得心癢難耐。但曾試過該處兩間餐廳都不合口味,便變得興味索然。誰料某夜在看完電影後路過,剛好肚子在打鼓,又看到這間的網上食評反應不錯,便索性進內一探究竟,結果竟然叫人喜出望外。話說香港有些串燒店,會為了掩蓋食材的不新鮮和無味,而在燒烤時大量灑下香料、味精和辣粉。吃完串燒後要灌上一瓶水解渴,也不是甚麼罕見事。但川燒在這方面掌握得比較好,即使調味偏濃厚,但起碼仍然吃得出食材的味道。當中的﹒燒白鱔、燒手打免治雞肉丸和蜀都炒飯尤為出色。至於其他燒物也新鮮熱辣,味道不俗。先來的開胃菜有燒飛魚子香腸,帶點甜味和台式的感覺,沒甚麼特別。接著的紐西蘭大蘑菇味道較淡,但熱辣多汁,店家也體貼地準備了刀叉方便進食。燒白鱔甘腴肥美,雪白的魚肉刷上微甜的醬油,令人食指大動。至於爽歪歪魚皮川香味,魚皮原本沒甚麼味道,勝在麻香味十足,辣倒是不辣,送啤酒應該一流。燒手打免治雞肉丸的質感較「實淨」,咬下去彷彿吃到打碎了的軟骨。雖然好吃,但醬汁太多太濃,有點喧賓奪主。川香肉碎燒茄子的味道特別,淋面的配料較油,香料味重,但不麻不辣。燒特製雞中翼油香逼人,簡單地好吃。燒鯖魚的魚皮

燒飛魚子香腸
紐西蘭大蘑菇 和 燒白鱔
爽歪歪魚皮川香味
燒手打免治雞肉丸的質感較「實淨」,咬下去彷彿吃到打碎了的軟骨。雖然好吃,但醬汁太多太濃,有點喧賓奪主。川香肉碎燒茄子的味道特別,淋面的配料較油,香料味重,但不麻不辣。燒特製雞中翼油香逼人,簡單地好吃。燒鯖魚的魚皮燒得香脆,擠上點檸檬汁,便是豐腴不膩的美味。
燒手打免治雞肉丸
川香肉碎燒茄子
燒特製雞中翼
燒鯖魚
蜀都炒飯
看似簡簡單單,沒甚麼特別,厲害之處就在於它麻、香、辣齊備,米飯粒粒分明,愛辣之人不能錯過。我們明明飽到捧住肚子,還是掃得清光。
蜀都炒飯
最後來個清甜的菠蘿雪芭,清清味蕾,為這夜的晚飯畫下完美句點。
菠蘿雪芭
2015-12-12
  • 蜀都炒飯,
  • 燒白鱔,
2015-12-27 760 浏览
星期五晚上同男朋友尋找可以「唔洗俾人逼交枱既餐廳」,慢慢飲下野傾下計,所以我地決定試依間餐廳。等左幾分鐘,就有枱入得。店雖然細,作為串燒店,都無咩油煙味,值得一讚!食煙朋友仔,仲可以出門外既枱坐,最窩心既係每逢侍應們出菜俾外面既客人個陣,都會出個蓋「給」住啲食物先行出去,好衛生!(你估多餐廳會咁做咩)依下都加晒分!由於食物係即燒嘅關係,落左單都要等十分鐘左右先有得食,都唔算耐。所有食物都係熱喇喇,好好食! 黑松露芝士焗金菇(4.5/5) 川辣酒煮東風螺 (4.5/5) 川香肉碎燒茄子 (5/5)好好食! 燒牛脷 (4/5) 燒腐皮蝦膠 (4.5/5) 有驚喜!皮脆肉彈!燒白鱔 (3.5/5) 汁太濃,蓋過魚嘅鮮味 燒粟米 (5/5)好食到不得了!太甜 燒芝麻湯圓 (3/5) 始終覺得有啲怪,味道還好整體而言,超對値得一去!

依下都加晒分!

黑松露芝士焗金菇(4.5/5)

川辣酒煮東風螺 (4.5/5)

川香肉碎燒茄子 (5/5)好好食!

燒牛脷 (4/5)

燒腐皮蝦膠 (4.5/5) 有驚喜!皮脆肉彈!
燒白鱔 (3.5/5) 汁太濃,蓋過魚嘅鮮味

燒粟米 (5/5)好食到不得了!太甜

燒芝麻湯圓 (3/5) 始終覺得有啲怪,味道還好

整體而言,超對値得一去!
2015-12-13
  • 燒鮮蝦膠腐皮卷
  • 川香肉碎燒茄子
2015-12-26 654 浏览
近期鍾情串燒,今天約了個同樣愛好串燒的朋友一齊來食。雖然來到是已經爆滿,好彩只等了15分鐘左右就可以入座。- 川香味爽歪歪魚皮現在已經好少地方可以吃到爽滑的魚皮了,當然對這新菜式不能放過吧!! 魚皮既爽口又彈牙,配上川香麻辣味,超級野味!!雖然食到咀唇有種麻的感覺,但仍停不了口。- 秘製醬燒麻辣鴨舌麻辣鴨舌味帶小小甜及辣,鴨舌質感不會太腍,入口富彈性,不錯。- 燒特級牛脷芯質感爽口彈牙,燒得香,牛味濃郁。- 黑松露香草芝士牛油焗雜菇 上檯後打開時,松露香味飄逸撲鼻。菇的種類十分多,有雞脾菇、金菇、冬菇、磨菇、金菇等等,加上芝士味濃,每啖都有芝士及黑松露看味,令菇食落有另一層次的味道,正!!- 川香肉碎燒茄子用大量川味香料及肉醉放在茄子上,而茄子仍能保留水份,入口很軟滑。- 竹庶茅根都是一樣,飲枝清熱飲品先。
- 川香味爽歪歪魚皮
- 秘製醬燒麻辣鴨舌
- 燒特級牛脷芯
質感爽口彈牙,燒得香,牛味濃郁。
- 黑松露香草芝士牛油焗雜菇
- 川香肉碎燒茄子
- 竹庶茅根
都是一樣,飲枝清熱飲品先。
2015-10-27