2016-02-27 175 浏览
朋友從外國回來,吃慣了外地文化的食物,當然要帶他回味一下中式菜,所以到了川燒聚頭。先來就要了份雞泡魚乾,燒得香口,食落亦具肉感而富嚼勁,都幾入味。 燒廣島蠔比想像中好呢!蠔隻夠大件,食落亦帶鮮味,而且蒜蓉味很香! 素菜類我們要了兩款。黑松露芝士金菇:芝士極重,配上黑松露永遠是必勝之選,而金菇亦巧妙地吸收了芝士的香,非常入味。 芝士牛油焗雜菇:話個一定要趁熱食,把芝士拉起尤其棒,雜菇的草香與芝士混然,亦成佳餚。 燒蟶子:味道很鮮,食落爽口而無腥味,更有清新之感,燒得真棒。 牛肋骨:肉質非常嫩滑,食落牛味很重,咬下是一陣酥軟的感覺,脂肪不多,令人安心進食。 燒鰻魚:這個非常特別,一般比較稀有。以為燒過後的鰻魚會不再滑嫩。原來不是的!鰻魚肉質保持嫩滑,外皮燒過後令其更香,然而鰻魚味卻無因而流失,相反更加出眾,有驚喜! 另外,幾乎每枱都有川燒豆腐和川燒薄餅,以獨家方式烹調而出,味道不辣同時亦具特色,豆腐一口吃下隨即滑進喉嚨;薄餅輕咬餡料同樣足。 鵝肝多士:鵝肝表皮燒得香脆,咬落卻是軟熱的,鵝肝汁四溢,很惹味啊。 甜品方面,我

素菜類我們要了兩款。

甜品方面,我們要了燒芝麻湯圓,外層咬下清脆,餡料則暖熱得微微流心,而且不會很甜,值得一試!

• 燒日本廣島生蠔
  • 川燒薄餅
  • 燒一口鵝肝多士
2016-02-27 178 浏览
渡船街好多野食, 今次去左食串燒先黎一個魚湯清酒煮花甲, 花甲本身已經夠清甜,清酒可以食出多一分滑口口感魚湯好鮮之餘,亦好夠甜, 等應見我食晒花甲既時侯, 想拎就個窩, 幸好及時叫佢吾好拎走, 繼續飲埋啲湯白鱔十分之香,外皮燒到有點焦,十分香脆,魚肉十分嫩,肥美至極!配上泰色調味,啖啖肉,味道配得剛好!燒日本廣島生蠔, 蠔肉飽滿,味道甘香,口感滑溜,燒煮過後肉質也不會變韌, 車打芝士溶入蠔身,非常香口, 口味絕對能喚醒我的味蕾黑松露金菇, 用鍚紙包住黑松露金菇, 松露被逼出香味就沒有味道,但散發出來的濃香味卻融入金菇內,令人食慾大振鵝肝厚切後慢慢煎香表面, 鵝肝有種獨特的羶味, 配合多士一齊食, 味道百感交集雞泡魚乾口感煙韌但不會難咬,正!燒得好好, 能夠充分演繹出雞泡魚的干香味美,咀嚼時齒顁留香

渡船街好多野食, 今次去左食串燒

2016-02-26 108 浏览
最近重捨呢個帳號,原來自己已經係Openrice 8年o既用戶!感嘆時間轉眼就過,想當年只有十幾歲!往時不知天高地厚,只係鐘意食野,又鐘意亂咁寫下字。哈哈------------------------------<<川香燒茄子>>茄子去左皮,醬汁吸收面又大左,食落好入味,軟林林,味道唔錯!面頭的紅色一條條幼絲,有幾個菜都見到,起初以為係蝦的觸鬚,食左一堆試試味,原來係辣椒黎架!恕小妹無知,今次真係長知識!<<川香魚湯清酒煮花甲>>個湯幾鮮味,睇返個菜名先知原來係魚湯,開頭無留意到。即刻飲多幾啖,魚湯美容!花甲清甜,感覺新鮮。<<黑松露燒腐皮溫泉蛋>>聽個名咁高檔,又有黑松露,又有溫泉蛋,即刻點黎試下!賣相幾可愛,細細粒咁!個人鐘意將黑松露同溫泉蛋搞混,就成舊都充滿住黑松露味,好香!<<燒一口鵝肝多士>>鵝肝如果厚D就好啦!唔夠喉!不過話明一口鵝肝,又好難大舊o既…味道唔錯,燒得好脆 !<<野椒燒牛肋骨>>個牛肉燒得好好出色!M
感嘆時間轉眼就過,想當年只有十幾歲!
往時不知天高地厚,只係鐘意食野,又鐘意亂咁寫下字。哈哈
<<川香燒茄子>>
面頭的紅色一條條幼絲,有幾個菜都見到,起初以為係蝦的觸鬚,
<<黑松露燒腐皮溫泉蛋>>
聽個名咁高檔,又有黑松露,又有溫泉蛋,即刻點黎試下!
<<燒一口鵝肝多士>>
<<燒一口鵝肝多士>>
味道唔錯,燒得好脆 !
<<野椒燒牛肋骨>>
個牛肉燒得好好出色!Medium Rare係我最愛,好勁呀呢個師傅!!
佢配左芥未同酸梅醬,點芥未就有食西餐o既感覺,
點酸梅醬就有食燒味o既感覺!多重享受!
<<法式燒棉花糖朱古力多士>>
<<法式燒棉花糖朱古力多士>>
最後黎個甜品
呢樣麻麻地,燒得唔夠耐,棉花溶唔哂。
2016-02-18
2016-02-26 155 浏览
原來佐敦渡船角文英街係咁多餐廳架!!!!見呢間川燒幾多人, 又香噴噴咁, 就決定食呢間啦!!佢有d食物種類都幾多~有海鮮, 肉, 菜, 小食, 飯, 烏冬, 甜品哈哈! 我d麻煩friend成日話唔食呢樣, 唔食果樣, 呢度實岩佢地!個度ge waiter教路, 識食一定食海鮮先!所以我地叫左個汁燒一品鮑 (時價 - $130)雖然$130食1隻鮑魚感覺好奢侈, 但佢真係燒得不錯!鮑魚size算大, 而且肉汁多, 質感彈牙, 絕對唔係酒樓平時d晩宴ge一般貨色...加埋佢d汁燒, 就覺得$130係ok ge!哈哈, 之後我地叫左個涼伴 - 爽yy魚皮 ($38)呢個魚皮同佢個名一樣, 都係咁爽yy! 而且配有辣油,果d調味..即刻好有四川ge感覺!!!愛辣ge人必定喜歡~我地仲叫左好多野: 鵝肝多士, 鹽燒黑豚肉秋葵卷, 黑松露燒腐溫泉玉子, 秘制醬bb燒豬肋骨, 一口燒脆腐乳, 川香肉碎燒茄子, 蜂蜜波蘿, 燒甜薯, 黑松露雜菇, 蘋果雪葩.....其實仲有好多, 不能盡錄...鵝肝多士呢個鵝肝唔算好肥~所以唔會好油而個多士亦整得好脆口怕油ge朋友, 呢個可能岩你鹽燒黑豚肉秋葵卷其實
原來佐敦渡船角文英街係咁多餐廳架!!!!
見呢間川燒幾多人, 又香噴噴咁, 就決定食呢間啦!!

佢有d食物種類都幾多~
有海鮮, 肉, 菜, 小食, 飯, 烏冬, 甜品

個度ge waiter教路, 識食一定食海鮮先!

所以我地叫左個汁燒一品鮑 (時價 - $130)
雖然$130食1隻鮑魚感覺好奢侈, 但佢真係燒得不錯!
加埋佢d汁燒, 就覺得$130係ok ge!

哈哈, 之後我地叫左個涼伴 - 爽yy魚皮 ($38)
即刻好有四川ge感覺!!!
愛辣ge人必定喜歡~

鵝肝多士
呢個鵝肝唔算好肥~所以唔會好油
而個多士亦整得好脆口
怕油ge朋友, 呢個可能岩你

鹽燒黑豚肉秋葵卷
其實平日就唔食秋葵, 因為滑潺潺咁~口感好怪
但朋友唔知點解好鐘意食~於是就成全佢, 比佢叫啦~
佢有片薄肉包住, 我就拎左黎咬一口
有驚喜喎, 我以為都係滑潺潺架啦~點知唔係啵!
林林地~有舊肉包住係唔同d架喎~~~

黑松露燒腐溫泉玉子
賣相幾靚, 但食落黑松露好像搶了雞蛋的味道

秘制醬bb燒豬肋骨
呢個燒得唔錯! 唔會好燶

而且d肋骨係真係連肉~
就算係d貴價餐廳都未必食到咁好

不過我比較喜歡原汁原味...麻麻地好點醬

一口燒脆腐乳
豆腐, 豆卜都成日食..腐乳都係拎黎撈飯多...
燒黎食都係第1次...
佢外面層皮好似豆卜, 但再脆d, 裡面就用腐乳做餡
佢唔算好多腐乳係裡面, 所以一口一口咁食 都唔會覺得好鹹!!Nice~

川香肉碎燒茄子
呢個川香肉碎燒茄子我都好L-I-K-E架!
佢係原條燒, 去皮再切, 呢個services超好~唔洗我自己慢慢"new"
而且佢d配料都辣辣地! 如果可以揀要幾辣有幾辣就仲加好!!!!!!!

蜂蜜波蘿
燒波蘿好食就應該人人都知ge!
所以黎得呢d bbq 又點可以唔叫呢??

燒甜薯
燒甜薯又係bbq必點之一~~
呢個燒得不錯~唔會燒燶個皮, 又冇燒到個皮"硬掘掘"

黑松露雜菇
我第1次食黑松露雜菇, 不是覺得太特別~
雜菇都係覺得都係配牛油/蒜蓉 好點!!哈哈

蘋果雪葩
最後, 不能Skip的當然是甜品!!
揀左蘋果雪葩!!! 好香蘋果味,而且味道都好真實!!推介!!

食完咁多熱氣野, 食返個甜品, 先稱得上做「完滿」~~~~
2016-02-24
2K
2016-02-26 152 浏览
汁燒一品鮑魚($75/隻) 鮑魚新鮮,賣相精美,味道不錯。 黃金燒大虎蝦($78/隻) 虎蝦鋪上咸蛋黃碎,蝦肉爽口,感覺特別,味道香口。 賣相頗像蘿蔔糕的燒自家製墨魚八爪魚棒($28)咬落彈牙可口,厚切的感覺不太好,建議可以改成薄切。 燒手打免治雞肉丸($26) 這個雞肉丸內含軟骨,口感豐富獨特,很喜歡! 黑松露燒腐皮溫泉玉子($30) 溫泉蛋配上黑松露味道不太吻合,但腐皮本身燒得不錯。 燒一口鵝肝多士($48) 鵝肝油脂頗多,鮮嫩香滑,配上鬆脆多士味道不錯呢! 鹽燒黑豚肉秋葵卷($22) 黑豚肉包著秋葵感覺新穎,秋葵滑溜溜的質感特別。 秘製醬BB燒豬肋骨($128) 份量頗大,肉質嫩滑,調味不錯。 燒羊仔架($56) 肉質嫩滑,味道不錯! 燒一口脆腐乳($18) 豆卜夾上腐乳醬味道特別,外層脆卜卜,好味。 川香肉碎燒茄子($38) 燒茄子鋪滿蒜蓉同肉碎,辣辣地,好惹味。 爽歪歪魚皮-川香味($38)魚皮爽滑,麻香味濃,頗喜歡這個涼菜呢! 串燒黃金煲仔飯($28)其實是腊味糯米飯,但外形頗像煲仔,所以就稱之為煲仔飯。味道不錯,煙韌有嚼口。 燒麻辣田雞串($28) 麻香味重,辣度頗夠,田

汁燒一品鮑魚($75/隻) 鮑魚新鮮,賣相精美,味道不錯。
燒羊仔架($56) 肉質嫩滑,味道不錯!
燒麻辣田雞串($28) 麻香味重,辣度頗夠,田雞肉質新鮮,愈食愈好味。
燒一口甜蕃薯($20) 甜蕃薯微微燒香,甜甜地幾唔錯!
燒韭菜($15)翠綠爽脆,配上孜然粉味道香口。
吾係紐西蘭大磨菇($28)用上香草調味,鮮味爽滑。
黑松露雜菇($48)配上黑松露、芝士一同燒製,極之邪惡!
蜂蜜鳳梨($20)酸酸甜甜,份量頗多,清甜可口。
蘋果雪葩($58)清新果香,味道清甜,飯後甜品一流。
2016-02-24
2016-02-26 105 浏览
有朋友食過呢間串燒話正架,呢間<川燒>都好左一段時間喇,我都想黎食番次今日終於試左  地點好易搵起柯士甸西鐵站附近,不行不知附近都幾多野食..一放工就好肚餓喇! 呢個名好正叫「爽歪歪魚皮」用上川香味加埋一塊塊厚厚又滑又爽魚皮凍食加埋川式調味,又香又麻又辣,一客份量不少,推介! 川味比平時食到薑蔥味更配合朋友鐘意食海鮮,川香魚湯清酒煮花甲 ,天氣凍凍地,魚湯有少少辣飲完暖晒用上魚湯煮花甲令味道鮮上加鮮, 花甲質素比預期高,非常鮮甜(花甲吐沙乾淨,值得一讚 )我除左鍾意食牛之外,羊就係第二最愛喇!燒羊架好大件好厚肉,羶味不算多用上香草味調味,經過高溫後香草味出晒黎,火喉燒得岩岩好肉質仲保留少少粉嫩 ,咬起好軟滑,點埋黃芥末醬,好食!有新鮮感之作,加左秋葵感覺健康左XD ,秋葵質感脆嫩,味道獨特 (秋葵對消化同腸胃都好好架),配搭加入黑豚令口感豐富新嘗試!鹽燒黑豚肉秋葵卷我都明白鵝肝好肥,正所謂唔肥無人食,btw 鵝肝太難抵擋啦 脆多士配煎香鵝肝,鵝肝外脆內軟滑,甘香滑溜配脆多士你個感覺走埋一齊,夾~川燒薄餅用左腐皮包住餡料蒜、芝麻、蔥,咬落去外層脆,內層好多水份。對

地點好易搵起柯士甸西鐵站附近,不行不知附近都幾多野食..

新嘗試!鹽燒黑豚肉秋葵卷
我都明白鵝肝好肥,正所謂唔肥無人食,btw 鵝肝太難抵擋啦

對糯米做既甜品特別有好感,湯丸燒得脹卜卜,入口軟棉,仲有埋非常香濃芝麻餡,推介!燒芝麻湯丸
平日時間客人頗多,好岩一堆朋友黎,呢到可以飲下酒食串燒坐耐d傾下計。
2016-02-25 238 浏览
在佐敦文英街一帶, 之前都試過不同的美食, 寸燒也食過好幾間, 今次選擇了川燒, 入到店內覺得很特別 ... 覺得有些日本及四川燒烤混合版本. 各款燒物都可以保持到食物嘅水份, 絕對值得一讚. 食寸燒當然要啤啤佢一黑一白... 除此之外, 仲有其他飲品. 店內有烈出十大 ... 選了其中七款, 果然堅正!  燒'大姑' ... 第一次食燒過嘅大姑仲咁好水, 好濕潤, 唔怕乾哂. 清清地都已經好好味.扇貝同蚌都好大隻, 好新鮮, 又係可以保持水份同鮮味, 燒得好美味, 正.十位之首... 燒鮮白鱔, 果然, 非常好味, 完全食到肥肥嘅鮮味白鱔. 一口鵝肝多士, 大細剛剛好鵝肝配多士, 不油不膩, 非常好. 燒茄子, 上面加咗少少內碎同少少辣, 好美味. 燒雞泡魚干, 食過好多次其他店都好容易燒到較為乾身, 但第一次食燒魚干會覺得軟身, 好好味.燒羊架, 加咗一D秘製燒汁, 又幾特別.
店內有烈出十大 ... 選了其中七款, 果然堅正!
一口鵝肝多士
燒茄子, 上面加咗少少內碎同少少辣, 好美味.
燒羊架, 加咗一D秘製燒汁, 又幾特別.
2016-02-15
庆祝纪念
情人节
  • 燒鮮白鱔
2016-02-25 174 浏览
每個月的姊妹聚,今晚靠為食蛇頭帶隊,來到佐敦近枸士甸的文英街,甫踏入街中,看到琳琅滿目的川味食店,愛吃辣的我口水已經在口腔流動,前往約定的「川燒」,準備味覺刺激的一晚。店內面積不大,但尚算舒適,門外還有少量坐位供客人用餐,裝潢偏中國風,彷如置身國內小店一樣。餐廳採用點心紙形式,價錢清楚列明,還附上少量圖片供參考。牆上還有十大推介美食,每樣都很吸引,每樣都想試。 燒烤熱氣,我們都點了清熱下火的竹蔗茅根和烏龍茶,飲起來清涼透心又可以解辣。 冰爽涼拌麻辣牛脷(上)/黑木珍珠耳(下)兩者做法大致相同,冰爽系列的感覺比平常涼拌菜更有清涼感覺,小辣味道很好,不會被辛口味列掩蓋食物本身的味道。牛脷軟身爽口,切成小條像層層疊擺放著,珍珠木耳小巧玲瓏,爽脆可口。 冰爽涼拌麻辣豬耳豬耳肥肉位置不多,但軟骨爽脆,充份吸收辣油精華。 川辣酒煮東風螺東風螺肉地厚身,但卻完全地吸收了湯汁精華,看來烹調時間也不短。加上胡椒粒花椒粒,令螺肉味道麻麻辣辣,口水分泌急增,愈食愈開胃。 燒雞泡魚干,外面也有不同店鋪供應這菜式,但很容易燒得過乾又或者乾硬像化石。但這店的甫一放入口就有驚喜,超薄身而且很軟腍,牙齦乏力的我也很
餐廳採用點心紙形式,價錢清楚列明,還附上少量圖片供參考。
牆上還有十大推介美食,每樣都很吸引,每樣都想試。
冰爽涼拌麻辣牛脷(上)/黑木珍珠耳(下)
冰爽涼拌麻辣豬耳
豬耳肥肉位置不多,但軟骨爽脆,充份吸收辣油精華。
川辣酒煮東風螺
燒雞泡魚干,外面也有不同店鋪供應這菜式,但很容易燒得過乾又或者乾硬像化石。但這店的甫一放入口就有驚喜,超薄身而且很軟腍,牙齦乏力的我也很輕鬆地吃每一塊,淡淡咸香,配上蛋黃醬更是一絕。
川香肉碎燒茄子
燒茄子火候恰到好處,不會太濕卻又未過乾,面頭淋上肉碎,紅花絲,賣相不俗,伴上茄子一起吃更有層次感。
黑松露雜菇
做法像我去郊外燒烤一樣,用錫紙包裹著各樣的菇菌。甫一打開錫箔紙便聞到芳香的黑松露味,用料似乎不馬虎。吃落第一口有小小濕的感覺,松露味聞比吃的要香。
鹽燒黑豚肉秋葵卷
外層黑豚肉燒得香脆,鹽燒味不是很出位,中間包著小件秋葵,一咸一淡相得益彰,而且細細件,女孩子都可以一口完成。
野椒汁燒牛肋骨
前面的小盤全都細細碟,突然店員捧來這個大木板,份量之大的牛肋骨震懾心弦。雖說是牛肋骨,但肉的部分還不少,而且燒得香口乾身。附有芥末醬和沙律醬,可以有別的風味感覺陪襯。
燒一口鵝肝多士
鵝肝多士切成小件,適合一口放入咀內,塗上牛油的多士烤得香脆,鵝肝軟滑,入口易溶,配上少許獨家醬汁,味道在咀裡陪迴了一會才散。
川燒豆腐
豆腐大大件,應該是布包豆腐吧。豆腐外層燒得乾身香口,內裡卻保持濕潤軟滑。加上大量木魚絲,增添了一點和風感覺。
燒海殻皇
自問對魚類認識不太多,看到這霸氣名字決心一試。魚皮燒得乾,但卻沒有太脆,可能是本身已經比較韌吧。不過魚肉香滑少骨,廚師還細心地在魚肚位置釀入胡椒,辟走魚肚本身的腥味。燒魚沒有加入太多的香料,魚身味道較其他菜淡,但卻可吃到魚肉最基本的魚鮮味。
燒日本廣島蠔
而爐端燒的蠔,燒畢後拿上手還是熱騰騰的。蠔肉不算肥美,但卻叫滑溜爽口。滿滿的蒜粒和紅花絲,好像是店內的招牌做法。蠔殻兜著混入海水的汁,非常惹味。
燒珍寶大元貝
是這晚夜最貴的燒物,大大的元貝肉質肥厚,肉絲紋路分明,裙邊爽口。吃過燒蠔後,對於元貝的做法沒有什麼驚喜,不過元貝殻上的汁卻比生蠔的更鮮美。
燒鮮白鱔
一看就像日本的蒲燒鰻魚,魚肉嫰滑沒有細骨,魚皮燒得香脆,加上店內的醬汁作點綴,毫不輸蝕給日式鰻魚。
燒鳳梨
燒菠蘿說難不難,最重要應該是要有好菠蘿吧。店內選用了甜美多汁不太酸的新鮮菠蘿,燒熱後四面都金黃色,鎖住內裡的菠蘿汁。
法式燒綿花糖朱古力厚多士
雖說是燒烤做法,但在川系的店內出現西式甜品好像有點不相襯。用上了法包作多士部分,上碟時多士不斷向一邊傾斜。中間夾著薄薄新鮮香蕉片,面頭的綿花糖燒得半溶,想起我們四個中學時也會在學校旅行時燒綿花糖,令這片多士突然多了很少女系的感覺。

再次感激為食蛇頭帶領,我們每個人都有很多東西想試,在「每樣試少少」的前題下,不知不覺點多了,幸好燒烤店的份量部分可以選擇,除了海鮮外,其他的價錢都算是經濟。為食的人就是這樣,吃飽了要捧著肚子走,下次見面其實應該要約打球做運動。
2016-02-24 572 浏览
川菜跟魯菜、粤菜和淮揚菜,稱為中國四大菜系。以"一菜一味,百菜百味"而聞名的川菜,清、鮮、醇、濃並重,並以麻辣著稱。有七滋八味的川菜,各種味型中,最為人熟悉的,要數魚香、紅油、怪味和麻辣。烹調方法五花八門,說到底,就是炮製出各式各樣的美食,讓人們大飽口福。香港的川菜不算多,偶爾辣一辣,為沉悶的生活帶來刺激,順道欣賞一下中國的飲食文化。這念頭把我們帶到文英街。老遠已見到川燒火紅的招牌,有種不能言喻的氣勢。川菜有炒、爆、滑、煸等不下30種烹調方法,川燒則選了其中的燒。以燒作為主打,迎合港人的喜好之餘,更燒出一股窩心的暖意。店內以現代化的紅燈籠添上古典氣派,牆邊卻排著清酒瓶,糅合和風,可見小店走搞搞新意思的fusion路線。烏龍茶飲品類有清酒、draft beer、汽水和健康飲品。銀菊露、竹蔗茅根、雪梨海底椰等都看似某牌子的樽裝飲品,來的卻不是預期的樽裝,而是斟到杯子裡。換了來貨的包裝,保持自家風格。川辣酒煮東風螺幾隻鮮紅的辣椒、大量花椒和胡椒,把東風螺煮得超入味。用竹籤輕易地把螺肉挑出來,咬下去腍腍的,有點咬口。螺肉大小剛好,一啖一口,又夠實在。最驚喜是隱藏的麻。吃時辣得惹味,吃罷才驚覺唇

烏龍茶
川辣酒煮東風螺
幾隻鮮紅的辣椒、大量花椒和胡椒,把東風螺煮得超入味。用竹籤輕易地把螺肉挑出來,咬下去腍腍的,有點咬口。螺肉大小剛好,一啖一口,又夠實在。最驚喜是隱藏的麻。吃時辣得惹味,吃罷才驚覺唇邊帶麻。吃這個絕對會上癮。
冰爽涼伴黑木珍珠耳
辣得過癮的的木耳,麻得一吃再吃不停口,十分爽口。
冰爽涼伴麻辣牛利
即使多了麻辣二字,也不是很辣。跟其餘兩道涼菜一樣,撒上芝麻、蔥花和蔥絲調味,更加香口。牛利疊得漂亮,中看又中吃。腍中帶爽,有嚼勁又軟腍,醬汁之間散發著清清的牛舌香。
冰爽涼伴麻辣豬耳
豬耳外軟內爽。三款涼道都以爽口形容,卻是三種完全不同的口感,滿足味蕾。
燒雞泡魚干
乾度恰到好處,帶輕輕的韌,口感不錯,且帶魚鮮。未及蘭桂芳Tokio Joe非常出色的雞泡魚干難忘,但亦不俗。
川香肉碎燒茄子
茄子燒得軟腍濕潤,入口半融。肉碎醃得入味,清香不重,正好為茄子調味,又不蓋過其清新。茄子溢出大量的汁,跟濕潤但無汁的肉碎混在一起,在口裡混出個滋味的新醬汁。
黑松露雜菇
店員小心翼翼地撕開錫紙,翻開四角,露出撒上蔥花,鋪了芝士的雜菇。店員把融掉的芝士跟雜菇拌勻,冒出白煙的同時,傳來陣陣松露香,忍不住讚美一句"好香呀"。雜菇又爽又多汁。清甜的汁跟香噴噴的松露和芝士相互交織,十分好吃。通常去BBQ,都會下牛油,這個卻毫不油膩,少了牛油香,以鮮甜為主。
野椒汁燒牛肋骨
份量頗大。牛肋骨表面燒成均勻的深啡色,濕潤帶光澤。中間清楚見到交叉的的紋路,顏色呈深紅,肉汁豐盈。吃下去都幾香,微辣的野椒汁,黑椒味較突出,十分惹味,但肉質比想像中韌。
燒鮮白鱔
每次吃串燒,總愛點燒鱔,最喜歡那塊又脆又韌的皮,連著下面的油脂,入口滲出陣陣油香。這個燒鱔便做到這效果,而且魚肉清甜嫩滑。很多餐廳的白鱔都燒得不錯,醬汁便成了使之不同、使之突出的亮點。中環的Grill配泰式青檸辣汁,尖沙咀的Yayakiya配生wasabi,都夠特別。這個像鰻魚汁的甜味醬汁,跟白鱔配搭得宜,只欠獨特。
燒日本廣島生蠔
燒過的生蠔稍為縮水,簡單地以蒜蓉調味,味道頗清,不算肥美。
燒八爪魚鬚
看完星爺的美人魚,見到平時不太留意的燒八爪魚鬚,忽然起興趣。短幼迷你的八爪魚鬚,尤其彈牙爽口,吸盤乾得微脆,配甜甜的燒汁,特別滋味。
燒海殻王
好幾枱都點了燒魚,我們亦不能錯過。海殻王以肉質嫩滑見稱,只有中間的大骨,少骨吃起來方便,啖啖肉亦更過癮。鹽燒的魚皮,鹹得嚇人,當然是吃肉。魚肉鮮甜嫩滑,嫌它清淡,沾上酸酸辣辣的汁便剛好,順道吊出魚肉的鮮味。
燒珍寶大元貝
來自北海道的珍寶帶子,清清的汁燒突顯它的鮮味。帶子絕對夠份量,肉質鮮甜,為帶子增加濕度的汁更甜,吃到最後把汁當湯,豪邁地倒進口裡,一飲而盡。美中不足,肉質不夠嫩。
燒一口鵝肝多士
迷你的鵝肝多士,把滋味都濃縮於一口。鵝肝不是誇張的入口即融,但軟腍腍的,在咀嚼下化成油脂,香氣四溢。鬆脆的多士,吸盡鵝肝滲出的油脂,香口無比。貴精不貴多,只需一口,足以令人回味無窮。
鹽燒黑豚肉秋葵卷
薄切豚肉包著又爽又滑潺潺的秋葵,跟豚肉的肉質形成對比。淋上泰式辣醬,甜比辣多,跟豚肉的咸鮮平衡。濕度夠而不油膩,特別又美味之選。
川燒豆腐
看似很乾的豆腐,乾硬微脆的皮,原來包著低濕度的硬豆腐,口感不俗,豆味甚重。嫌只有黃豆味太清淡,則可沾上甜辣醬,自行調味。
燒雞軟骨/燒鮮雞腎
跟前面的特色菜相比,這兩款普通的菜式欠特別,正正常常,未能留下太大印象。撒上孜然粉燒的雞腎,頗惹味。
燒一口芝士煙肉車厘茄
見到片裝芝士有點失望。煙肉配車厘茄,從來都夾,車厘茄清新多汁,平衡煙肉的咸,又以煙肉的咸調味,相輔相成。芝士雖然燒得軟身,但尚未融掉。芝士香不算突出。幻想中包著忌廉芝士的煙肉車厘茄,燒出來更加滋味。
蜂蜜鳳梨
甜品有水果造型的雪葩,在日本菜較常見。另有燒芝麻湯圓,帶中國特色,元宵未到,成落選的藉口。實情是,吃串燒少不了燒菠蘿,來個清新的結局。帶餘溫的菠蘿清甜多汁,有助消化。連菠蘿皮燒,更有風味。惰性甚強的我卻想,要是能在底下加多一刀,皮肉分開,吃起來更方便。
法式燒綿花糖朱古力厚多士
被川菜餐牌上的"法式"二字引起注意,不試不滿足。棉花糖鋪在一開二的法包上,中間夾著一片香蕉,再淋上煉奶和朱古力醬。不得不讚多士的鬆脆,不會過硬,咬下去很鬆化。棉花糖燒得不夠,中心未夠溶化。綿花糖偏甜,先吃這個,再吃菠蘿作結,結局更佳。
小店雖然坐得有點逼,座位之間的空間亦窄,但充斥著逼在一起的地道風味,十分熱鬧。餐牌多元化,有時價的燒海鮮、常見的串燒、健康的素菜、吃肉獸至愛的大份豬/牛/羊、充滿風味的涼菜、飽肚的烏冬炒飯,各具特色。吃肉吃素,要平要貴,悉隨尊便。

食物了得,服務亦佳。店員耐心推介,較特別的菜式上菜時會簡短介紹。餐枱有點逼,一見碟子清光,便馬上收走,騰出空間。即使門外一直有不少人等位,也沒有黑面趕客,讓我們也自覺吃完便埋單讓座。

川燒百味,美味、滋味、人情味。
  • 鹽燒黑豚肉秋葵卷
  • 黑松露雜菇
  • 川香肉碎燒茄子
  • 冰爽涼伴麻辣牛利
  • 川辣酒煮東風螺
2016.02.18 【2.18 串燒 川燒~滋味行TASTY ROAD】上到大專,乃至工作,妳總有機會認識來自五湖四海嘅人,因緣際會,同妳相識,喺妳生命中出現,同妳行一段路,上一節課,留下一個烙印後,就淡出妳嘅生活。又一個實習生明天LAST DAY,要回去自己嘅大城市,就以佢家鄉菜,祝佢錦繡前程。呢餐分5部曲:1.海上鮮2.陸上肉3.蔬菜類4.甜品類5.飲品類1.海上鮮川香海蜇頭伴青瓜 同 川辣酒煮東風螺對我嚟講,川辣太勁,對佢嚟講,家鄉風味,只能夠講一方水土養一方人,呢個佢專屬獨享。燒自家製墨魚八爪魚棒食得出用心將兩者結合,其實我都有諗過喺屋企將墨魚八爪魚混合做魚丸,但通常屋企都鍾意炒菜用,所以一直未嘗試,今日試咗,喜歡呢個味道,我諗我下次買咗會動手做。燒日本廣島生蠔燒過之後,明顯細隻咗,但我的確喜歡熟咗嘅蠔,唔會有一股腥味,好味好多。燒鮮白鱔鱔肉厚切,所以燒咗都唔會乾身,但居然有骨,有啲失望。黎生係金句王,作為佢n年前嘅粉絲,創作金句,我都okay㗎。“ 失望之後有安慰 ”,何出此言?因為我有黃金燒大虎蝦安慰我。黃金燒大虎蝦一人一隻,由於佢唔鍾意咸蛋黃,所以佢話麻麻哋但我個人認為

上到大專,乃至工作,

妳總有機會認識來自五湖四海嘅人,

因緣際會,同妳相識,

喺妳生命中出現,

同妳行一段路,

上一節課,

留下一個烙印後,

就淡出妳嘅生活。

又一個實習生明天LAST DAY,要回去自己嘅大城市,

就以佢家鄉菜,祝佢錦繡前程。
呢餐分5部曲:

1.海上鮮

2.陸上肉

3.蔬菜類

4.甜品

5.飲品類

1.海上鮮
川香海蜇頭伴青瓜 同 川辣酒煮東風螺

對我嚟講,川辣太勁,

對佢嚟講,家鄉風味,

只能夠講一方水土養一方人,呢個佢專屬獨享。
燒自家製墨魚八爪魚棒

燒日本廣島生蠔

燒鮮白鱔

鱔肉厚切,所以燒咗都唔會乾身,但居然有骨,有啲失望。

黃金燒大虎蝦

一人一隻,由於佢唔鍾意咸蛋黃,所以佢話麻麻哋

但我個人認為,隻虎蝦夠鮮夠彈牙,為咸蛋黃而扣分就有啲唔公平。

2.陸上肉
燒煙肉荔枝卷

通常自己做小食,都會用煙肉包腸仔,

呢度用煙肉包荔枝,

咸和甜夾雜,

誰也不搶誰的風頭,

兩者好好配合。
燒一口鵝肝多士

鵝肝軟,多士脆,混合成好好嘅口感。
燒特級牛脷芯 同 燒鮮雞腎

兩者來自唔同嘅動物,但卻有異曲同工之妙,爽口,有嚼勁,正
秘制醬BB燒豬肋骨 同美國牛柳粒

中規中矩,大家對佢嘅期望,就係佢嘅質素。

當然如果豬肋骨,肉多啲,骨細啲,牛柳粒再多啲大啲就更好啦。

3.蔬菜類

食咗咁多肉,當然要用蔬菜平均吓。
吾係紐西蘭大磨菇

上面滿滿黑松露味,一隻大磨菇要當佢係一塊扒,

分兩份,一同分享。
香草芝士牛油焗西蘭花

用錫紙包成盒仔咁,用刀開,

芝士同牛油香味撲鼻而來,

一口一口,好快就沽清。

4.甜品

對於甜品,越有創意,我就越有鍾意。
法式燒綿花糖朱古力厚多士

燒融嘅綿花糖放喺脆身厚多士,

中間夾住一塊香蕉片,

配上朱古力漿,

味道出奇哋夾,

又有特別口感,好玩。
燒芝麻湯圓

我最鍾意芝麻湯圓,呢度居然攞佢嚟燒,

我當然要試試,芝麻湯圓外皮變脆,

裡面依然流動,好鍾意呢創新思想。

5.飲品類
雪梨海底椰同銀菊露

串燒,始終係熱氣同上火之物,

飲番杯清涼嘢係會好啲嘅,

呢度有得叫雪梨海底椰同銀菊露,

梗係要馬上降火啦。

為猴年鴻圖大展

身體健康,

心想事成,

工作順利,

家庭幸福,

愛情美滿。

飲杯,Cheer!
2016-02-18
  • 黃金燒大虎蝦
  • 燒自家製墨魚八爪魚棒
  • 法式燒綿花糖朱古力厚多士
  • 燒芝麻湯圓
雖然預訂了但還是等了一下下來入座針對餐點漏單的情況,建議店家在這方面要多多改善  廢話不說,第一道說是混了口水汁的泡椒豬手口水汁夠麻,辣得開胃,可惜質感過硬再來就是牛脷芯其實沒什麼特別,放題店也吃到這樣的素質,價錢大概是20幾30幾蚊(?)所以不建議在這裡單點這道菜光吃辣的串燒的似乎很單調,所以點了一杯Asahi。深宵食堂賺的果然是酒錢(500ml $56)很懷念在日本居酒屋的時光(500ml $2x) 牛肉稻庭烏冬終於來填飽我肚子~魚湯基調滲出牛肉香,牛肉半生熟鮮嫩juicy,可惜烏冬麵身偏軟,但色澤不錯,相信沒有魚目混珠 川燒豆腐外皮雖未到香脆,但內裡很鎖水(面膜嗎 ),那個醬料supposed是豆瓣醬,但吃起來卻像老麥的泰式辣醬 雞翅,就是雞翅了 一口鵝肝多士最起碼不像其他店家燒的炸的乾枯,但也是沒什麼驚喜,價位正常金菇牛肉卷肉羶味有點重,少許失望黑豚肉露筍賣場勝在色彩,露荀部分軟軟多汁,可是外面的黑豚肉偏乾川燒薄餅薄餅皮包裹薑末蒜末香口加分,但怕吃到焦焦的就可能卻步總結呢⋯性價比普普,食材中上,再光顧的意欲低
雖然預訂了但還是等了一下下來入座

針對餐點漏單的情況,建議店家在這方面要多多改善
廢話不說,第一道說是混了口水汁的泡椒豬手
口水汁夠麻,辣得開胃,可惜質感過硬
再來就是牛脷芯
很懷念在日本居酒屋的時光(500ml $2x)
牛肉稻庭烏冬終於來填飽我肚子~
雞翅,就是雞翅了
一口鵝肝多士
最起碼不像其他店家燒的炸的乾枯,但也是沒什麼驚喜,價位正常
金菇牛肉卷
肉羶味有點重,少許失望
黑豚肉露筍
賣場勝在色彩,露荀部分軟軟多汁,可是外面的黑豚肉偏乾
川燒薄餅
薄餅皮包裹薑末蒜末香口加分,但怕吃到焦焦的就可能卻步
總結呢⋯性價比普普,食材中上,再光顧的意欲低
2016-02-23 307 浏览
話說朋友仲有幾日就要嫁去馬來西亞做新娘啦,所以今晚同佢聚一聚!去食川燒。涼拌青蔥皮蛋豆腐 豆腐非常軟滑, 加上 清甜嘅皮蛋,好 開胃呀! 川香魚湯清洒煮花甲魚湯味道鮮甜,花甲亦非常爽口 燒雞泡魚干 乾左少少,不過都尚算脆口 黑松露燒腐溫泉玉子黑松露味道香濃,加上流心玉子,必食之選!燒一口鵝肝多士鵝肝入口即溶,加上脆卜卜既多士,係 邪惡之選 燒珍寶大元貝個元貝有小妹既手掌咁大,而且爽口彈牙!燒羊仔架 肥瘦適中,肉味香濃且有彈性,必食之選 黃金燒大虎蝦燒蝦就食得多啦,依款燒蝦加上左蛋黃, 特別惹味! 法式燒棉花糖朱古力厚多士 揀左依款甜品作為今餐嘅總結,外脆內軟既棉花糖配上厚厚既多士加上練奶同朱古力醬,味道唔算太甜,份量亦剛剛好!肚皮好滿足!
涼伴青蔥皮蛋豆腐
涼拌青蔥皮蛋豆腐

豆腐非常軟滑, 加上 清甜嘅皮蛋,好 開胃呀!
川香魚湯清洒煮花甲
川香魚湯清洒煮花甲

魚湯味道鮮甜,花甲亦非常爽口

燒雞泡魚干

乾左少少,不過都尚算脆口

黑松露燒腐溫泉玉子

黑松露味道香濃,加上流心玉子,必食之選!
燒一口鵝肝多士

鵝肝入口即溶,加上脆卜卜既多士,係 邪惡之選
燒珍寶大元貝

個元貝有小妹既手掌咁大,而且爽口彈牙!
燒羊仔架
燒羊仔架

肥瘦適中,肉味香濃且有彈性,必食之選

黃金燒大虎蝦

燒蝦就食得多啦,依款燒蝦加上左蛋黃, 特別惹味!
法式燒棉花糖朱古力厚多士

法式燒棉花糖朱古力厚多士

肚皮好滿足
2016-02-23
涼伴青蔥皮蛋豆腐
2016-02-23 132 浏览
其實一直都知道佐敦近柯士甸站附近一帶有好多野食今日朋友就帶我黎左呢間餐廳食爐端燒,平時睇日劇就見得多,自己食就第一次一坐低就見到用黎燒野食既爐啦,好緊張呀!!一陣用黎燒既調味醬料未燒前先來食啲小食爽歪歪魚皮名字好得意,究竟有幾爽歪歪先?魚皮咬落幾爽口,食落帶麻而不辣,幾開胃極鮮爐端川燒將啲海鮮放到好似三層架既tea set咁都係第一次見裡面有好多不同既海鮮將啲食材逐樣放上個爐度,加少少鹽,燒到咁上下就加啲蒜,秘製鼓油,蔥花上去啲海鮮度一路燒已經聞到勁香啦蟶子王先黎燒蟶子王蟶子好大隻,食落好爽口鮑魚海蝦鮑魚好新鮮,燒既時候仲識自己郁架!好厚肉,而且幾有咬口,好煙韌而海蝦雖然最後燒到外皮有啲濃,但整體肉質都算嫩東風螺花蛤貝殼類既一齊燒,見證住佢地"卜"一聲開口既感覺好奇妙東風螺輕輕一篤就成舊肉拎左出黎,好易食煙煙韌韌幾好咬口而花蛤帶點咸味,不過就有沙生蠔生蠔燒至金黃色,雖然燒完冇哂海水味,但幾厚肉肥美帶子帶子好大粒呀!!幾新鮮幾爽口!如果呢一刻有粉絲就正啦!最後甜品食左燒綿花糖朱古力厚多士一向唔嗜甜,見到咁多粒綿花糖又有朱古力醬本身好驚驚佢會係甜到漏,點知食落又有驚喜咼!厚多士超脆身之餘同
其實一直都知道佐敦近柯士甸站附近一帶有好多野食
一坐低就見到用黎燒野食既爐啦,好緊張呀!!
一陣用黎燒既調味醬料
未燒前先來食啲小食
爽歪歪魚皮
名字好得意,究竟有幾爽歪歪先?
魚皮咬落幾爽口,食落帶麻而不辣,幾開胃

將啲海鮮放到好似三層架既tea set咁都係第一次見
裡面有好多不同既海鮮
一路燒已經聞到勁香啦

先黎燒蟶子王
蟶子王
蟶子好大隻,食落好爽口

鮑魚
海蝦
鮑魚同海蝦
鮑魚好新鮮,燒既時候仲識自己郁架!
好厚肉,而且幾有咬口,好煙韌
而海蝦雖然最後燒到外皮有啲濃,但整體肉質都算嫩

東風螺
花蛤
貝殼類既一齊燒,見證住佢地"卜"一聲開口既感覺好奇妙
東風螺同花蛤
東風螺輕輕一篤就成舊肉拎左出黎,好易食
煙煙韌韌幾好咬口
而花蛤帶點咸味,不過就有沙

生蠔
生蠔燒至金黃色,雖然燒完冇哂海水味,但幾厚肉肥美
帶子
帶子好大粒呀!!幾新鮮幾爽口!
如果呢一刻有粉絲就正啦!

最後甜品食左燒綿花糖朱古力厚多士
燒綿花糖朱古力厚多士
一向唔嗜甜,見到咁多粒綿花糖又有朱古力醬本身好驚
驚佢會係甜到漏,點知食落又有驚喜咼!
厚多士超脆身之餘同上面面花糖又夾
綿花糖同朱古力唔會太甜,裡面仲暗藏煉奶同香蕉,食完唔覺膩

鮑魚同海蝦
燒綿花糖朱古力厚多士
大學4子又出現了,這陣子工作到達旦,十分疲乏,決定與友人相約到美食地 佐敦 尋找美食減壓。 佐敦出名美食多,價錢又不太貴且食物質素高。今晚決定要飲返一兩杯啤酒,便決定到位於近阿士甸站的 川燒 吃晚餐。 由於想逃避工作關係,所以比原定時間到餐廳,一來的時候,必點一杯啤酒。餐廳有提供不同啤酒,包括日式啤酒。這次點了一Sapporo Premium Beer $32 (S) 前菜點了 冰爽涼伴黑木珍珠耳 $36爽口的黑木耳,帶有一點點的辣味,而這個是川式的辣,帶有點點麻辣,但十分香口。而木耳十分爽口,涼伴亦有助作大升胃口。 主菜終於來了!說得上要對自己好點兒,當然要來蠔啦!燒日本廣島生蠔 ($59/2隻)以價錢來說,絕對不貴,因為生蠔有濃厚的鮮味,而且餐廳採有日本廣島生蠔,令吃上有新鮮的海水味。另外餐廳將大量的蒜放上面,令味道更出,燒烤將原本味道昇華,不錯 蘇格蘭聖子王 $68/隻這絕對是必點推介,因為聖子的size 十分大,而且餐廳聰明地用豆瓣放上面,可以帶出鮮味。咬下去一口口新鮮的聖子,感覺十分幸福 枝豆 枝豆 枝豆 $28 當然少不了筆者最愛的枝豆!朋友常問我為
前菜點了 冰爽涼伴黑木珍珠耳 $36

蘇格蘭聖子王 $68/隻

枝豆 枝豆 枝豆 $28

當然少不了筆者最愛的枝豆!朋友常問我為什麼愛吃枝豆,因為咬下去時,有種只挑最好吃的部位吃,感覺十分幸福。而這個枝豆帶有點點甜味,而十分鮮甜,在枝豆上放上鹽巴,將淡淡的味道帶有另一種感覺。

野椒汁燒牛肋骨$158

不得不推介的一款菜式,份量十分多外,是以整個牛肋骨上檯的,而且烤得很香口。運骨燒的好處是可以突出肉身的味道,而餐廳在這方面處理得十分好。牛肉本身的肉汁很多,而且燒得香脆,不錯不錯。
餐廳提供的甜品款式都不少,這個燒湯丸$22 /份,中間是芝麻湯丸,由於是燒的關係,所以外層變得香口,咬下去中層是香濃的芝麻味,兩者交融下,有種流心的感覺。

整體來說,以串燒的食物質素,價格並不貴,但食物質素極高,大推介
  • 燒日本廣島生蠔
  • 冰爽涼伴黑木珍珠耳
2016-02-22 257 浏览
佐敦渡船角文英街17號地下朋友在佐敦附近新開張了店子, 很來探望問候一下,順理成章到佐敦食晚餐。因等燒烤要時間, 先來個前菜開昱胃,川香海蜇頭伴青瓜$38,海蜇青瓜本身屬淡味, 落左川香新得來夠曬惹味,海蜇同青瓜又爽口多水份。想喝口湯暖暖身子,魚湯清酒煮花甲, 花甲令到湯帶股鮮甜, 每口都是鮮味, 我是搶著喝一滴都沒有放過。竟然有我最愛食架秘製醬燒BB豬肋骨, 試下呢味西式料理係四川店中會演化成點先。甜甜鹹鹹又有點辣,交雜的味道川烤薄餅包了蒜 碎蔥同芝麻,個皮用了腐皮所以很特別的。燒湯圓,自家搓製水湯後串起燒,有趣因為煙韌得來又有黑芝麻香,食完又唔會好似放湯湯圓那麼膩。
佐敦渡船角文英街17號地下
川烤薄餅包了蒜 碎蔥同芝麻,個皮用了腐皮所以很特別的。