終於輪到 L 收到今年花紅的獎勵了,跟女友品嘗日本的廚師發辦吧。這個最令人期待的是往往到上菜的一刻才真正體會師傅對食物的執著。前菜分別有蝦肉露筍豆腐,汁漬蠔及小魚子合桃。為這個秋意盛濃的晚餐有一個好開始。這碟以芝麻柿、淮山及魚子及菇混合而成。入口味道清新而且很濃味。湯鍋以白金鯛為主線,食材新鮮魚肉鮮嫩。湯底亦很清甜, 吃一口瞬間暖笠笠。蟹肉蒸蛋都吃過的次數都算多,但加入柚子則有畫龍點晴的作用。可能師傅受電影食神所影響,這豚角確實有黯然魂飯的影子。豚肉入口即溶,脂肪比例恰當。其精髓更於這個混合了柚子醬、半生熟蛋及醬油。柚子中和了油膩感,有畫龍點睛的作用。烤魚鮫很香口,佐酒一流。天婦羅非常好吃,外層炸粉不會太厚,油亦相信用較新所以完全吃不到油膉味。裡面的蝦及蔬菜仍保持濕度,這個都考驗師傅的功力。吃過天婦羅後還是意猶未盡,再來一客天婦羅炸蝦飯。起初都擔心本身有六分飽還有沒有空間吃這麼大碗飯,怎知這天婦羅炸蝦外層沾上醬油後更美味,內裡蝦肉鮮嫩,加上飯很軟熟。炸洋蔥,吞拿魚蓉手卷,每一啖都多從口感值得一提是這裡由餐具都食材都做到好似一件藝術品般,視覺與味覺都享受。

蟹肉蒸蛋都吃過的次數都算多,但加入柚子則有畫龍點晴的作用。

烤魚鮫很香口,佐酒一流。

炸洋蔥,吞拿魚蓉手卷,每一啖都多從口感

2019-12-11
2019-12-24 129 浏览
 今天去銅鑼灣行工展會,行完後剛好晚餐時間,朋友想吃日本菜,在附近找了間不錯的叫「岩浪天扶良日本料理」的日式餐廳,我們没有想太多就打過去訂枱,餐廳不難找,就在Sogo 隔離,上去後發現客人還真不少,餐廳環境乾淨舒適,佈置好有日式感覺。我們點了一個細會席,包括石鯛魚、吞拿魚腩、真劍魚、新鮮北寄貝、烏魚白子、白身魚湯、香箱蟹羹、和牛面肉、海膽壽司、針魚壽司、醋鯖魚壽司,因為怕驚不飽,所以還點了温泉蛋黑豚肉、鹽燒油甘魚鮫、及天婦羅(鮑魚、沙嘴魚、大蝦),食物味道真的不用說,刺身都很新鮮,石鯛魚、吞拿魚腩、北寄貝等都超鮮甜,朋友最喜歡海膽壽司,而我就對那個香箱蟹羹最感興趣,濃濃的蟹肉和魚子混在一起,濃郁鮮甜,值得推介。 最後所有食物上完後就到甜品,我們點了咖啡雪糕,和朱古力慕絲,份量剛剛好,兩款甜品都是自家製,甜而不膩。總的來說,食物都十分新鮮美味,雖然價錢並不便宜,但偶爾食一餐高質的日式料理還是不錯的選擇。

朱古力慕絲

2019-12-14
朱古力慕絲
  • 海膽壽司
  • 香箱蟹羹
2019-12-21 148 浏览
今晚同朋友黎食高級日料。呢度生意好好,但環境絕對唔嘈吵。上菜速度亦合理。<前菜>魚籽蒸蛋、櫻花蝦、海螺。海螺都幾大隻,比起平時食開既花螺大一倍。櫻花蝦用左甜豉油整,好特別。明蝦、蝦膏配合酸汁啫喱。個正方體入面真係有蝦肉!<刺身>左口魚,爽口既開始。深海池魚,踏入油潤軟腍。北寄貝,再回到爽口。鰤魚,即係油甘魚大人版,更油潤。拖羅,中間有一條筋,咬落有啲咬口。呢隻蠔叫仙鳳子,個名好秀麗,用左少少酒調味,夠鮮甜。<煮物>白金鯛,用個幾清既湯上。三文魚骹,用椒鹽調味,脆外皮。金目鯛頭,肉嫩。調味係甜豉油。眼睛附近超軟滑好正。豚角煮,唔算太肥,味道濃郁。<天扶羅>宮魚,入面有蔥。花足蝦,連蝦頭都可以食。行者蒜,呢個名好特別,味道同韭葱相似。海鮮調味用白鹽同咖哩鹽,蔬菜就用蘿蔔同酸汁。<壽司>油鯛,味道果然油,中間有筋。關池魚,細細塊拼埋一齊,上面有魚子醬,幾精美。海膽貝柱,鮮甜美味。<甜品>有機綠茶,味道濃厚。咖啡雪糕,內有咖啡啫喱,好濃咖啡味。自家製南瓜餅,口感似布丁。仲有日本蘋果同士多啤梨。呢度背

<前菜>

明蝦、蝦膏配合酸汁啫喱。個正方體入面真係有蝦肉!

<刺身>
左口魚,爽口既開始。
深海池魚,踏入油潤軟腍。
北寄貝,再回到爽口。
鰤魚,即係油甘魚大人版,更油潤。
拖羅,中間有一條筋,咬落有啲咬口。

呢隻蠔叫仙鳳子,個名好秀麗,用左少少酒調味,夠鮮甜。

<煮物>
白金鯛,用個幾清既湯上。

三文魚骹,用椒鹽調味,脆外皮。

金目鯛頭,肉嫩。調味係甜豉油。眼睛附近超軟滑好正。

豚角煮,唔算太肥,味道濃郁。

<天扶羅>
宮魚,入面有蔥。
花足蝦,連蝦頭都可以食。
行者蒜,呢個名好特別,味道同韭葱相似。

海鮮調味用白鹽同咖哩鹽,蔬菜就用蘿蔔同酸汁。

<壽司>
油鯛,味道果然油,中間有筋。
關池魚,細細塊拼埋一齊,上面有魚子醬,幾精美。

海膽貝柱,鮮甜美味。

<甜品>
有機綠茶,味道濃厚。
咖啡雪糕,內有咖啡啫喱,好濃咖啡味。
自家製南瓜餅,口感似布丁。
仲有日本蘋果同士多啤梨。

呢度背景音樂係大家耳熟能詳既Sakura,環境好令人放鬆。
2019-12-21
2019-12-21 54 浏览
臨近聖誕,又是慰勞自己的日子,到Sogo 血拼就在所難免。大戰過後,即到鄰近逸園開餐,食餐好的。揀了9樓的《岩浪》,高級日本菜任何時間都惹人喜愛 💖💖整潔亮麗的開放式吧枱,是廚師跟客人溝通的好地方,一邊欣賞制作,一邊聽菜式介紹。想靜靜二人世界,雅座亦不失美感,雖枱面略細,但欣賞枱上的織錦,完全提升了格調。入正題,開餐了!💖💖 先上前菜三款,分別有露荀豆腐、合桃小女子及鮑魚。露荀豆腐,味道最清淡,口感帶微爽,配一小塊蝦肉,精緻又美味。合桃小女子,佃煮帶甜味的小女子配乾點果,是日本人喜愛的佐飯小食;作為醒胃前菜亦非常適合。飽魚配鮑魚肝醬的小食,肝醬香濃,鮑魚軟諗鮮甜,三款中最濃味的前菜小食。再來的冷盤沙律,材料豐富,刀功細膩,有鮮淮山、水菜、三文魚子、紅柿、燒雜菌,再配以醋汁,全部都是小妹鍾情喜的食材,開胃醒神。一輪前菜醒胃後,刺身上場了,有佐口、鰤魚、剝皮及北寄貝。左口刺身,夾著蔥花及辣漬蘿蔔蓉一起食,味道隨即變得有層次,更有效襯托它的鮮味。Buri - 鰤魚刺身,是巨型油甘魚,冬天是品嚐的最佳時節,因肉質更肥美;背位魚味扁重,配點柚子胡椒,就是人間美食。剝皮魚刺身,因劏魚時要整幅皮剝下

揀了9樓的《岩浪》,高級日本菜任何時間都惹人喜愛 💖💖
一輪前菜醒胃後,刺身上場了,有佐口、鰤魚、剝皮及北寄貝。
剝皮魚刺身,因劏魚時要整幅皮剝下,因而得名,屬是貴價食材,今晚真有口福。魚肉鮮甜彈牙,卷著質感幼滑甘香的魚肝及日式青蔥,一口一件,滿足度爆燈。
最後一件是北寄貝刺身,配以海帶。熟悉的味道跟口感,還是百吃不厭!
燒白子,白子是鱈魚精巢,口感creamy 而且味道濃郁,小妹覺得它不論口感跟味道,與豬腦都有幾分相似🤣🤣,經火炙過,多出一份獨有香味。
火炙拖羅配紫菜,拖羅肥美動人,火炙過更有效釋放油香,配以脆口的紫菜及炸透的白蔥,實在令人難以抗拒。
一輪刺身過後,又到壽司時間,分別是鰹魚壽司跟小肌壽司;一赤一白,巧妙安排有心思。
鰹魚壽司,鏗魚多數會制乾成柴魚乾,但偶爾也會做刺身壽司。鏗魚脂肪較少,口感清新;一定要在有質素的壽司店,方能令人放心食用 🤣🤣。
小肌壽司,一身閃爍的銀光,魚味重,一般都先以鹽漬醋泡作處理,甘甜鮮味的魚生片,配以醋飯團,令人食指大動。
海膽飯,耀眼的海膽有著獨特的鮮甜味,配飯甚佳。米飯內還放了貝柱小粒,不論口感跟味覺,都多出一層滋味。
蟹肉海膽茶碗蒸,用上鰹魚上湯,由於沒煙醺過,提鮮之餘又不會蓋過蟹肉及蒸蛋的味道,有心思。海膽及三文魚子保持半生不熟,更有效保留其原有鮮味,用心扺讚。
天婦羅拼盤,有蝦、沙槌魚、蝦頭及鮑魚,炸漿不厚是優點。很喜歡它的咖哩鹽,跟天婦羅蝦很夾,感覺新穎。
鹽燒油甘魚鮫,喜歡吃魚的,都知己魚鮫位置是無比嫩滑,口感一流。礙於型態,做壽司刺身都不太適合;鹽燒就適合不過,銘荷作伴,簡單中見矜貴。
麵豉燒平貝,放了麵豉、蛋黃醬一起微烤,經微烤過的平貝,更有效釋放出原有的鮮甜,比起做成刺身,更為出色。
夜光貝炒雜菌,夜光貝是沖繩出產的大螺,螺肉可以做刺身或熟食,兩者均是慣常做法。菇菌吸滿了惹味的牛油香,夜光貝反而成為有咬口的配菜。
蝦餅炒飯,還似為是用蝦餃煎成的餅,原來是雜錦天婦羅堆成,加上特制醬汁,味道很好。
大蜆清湯,用煙醺鰹魚淆成的上湯,加上大蜆及少許紫菜蔥花。濃濃的煙醺味一湧而入,燙口熱度,有水準。
甜品是柚子雪葩,甜甜酸酸的柚子味道,加上雪葩冰涼,清新醒神。
日本水果一向都是極品,不論賣相跟質量都有相當水準。這份蘋果蜜瓜拼咖啡慕絲,蘋果清甜,蜜瓜濃甜無涸喉;咖啡慕絲淡香細滑,實在叫好。
身心都大滿足,又是時候好好規劃明年,好讓荷包也能常滿常滿!🤣🤣
今日同男朋友慶祝生日去左銅鑼灣既依間日本餐廳食omakase,入面座位舒適,有對住廚師坐既位同卡位,因為想兩個人可以有多d私人空間,所以最尾都係坐卡位😝有4個course可以揀,我地揀左個中間價位既course金($1380)前菜-魚子醬豆腐,汁煮蠔,合桃冷物-毛蟹啫喱配酸汁味道鮮甜既毛蟹配酸汁口感好特別,味道開胃清新刺身-左口魚 馬貝 深海池魚 拖羅薄切既左口魚刺身魚味濃郁,馬貝爽口鮮甜,厚切既深海池魚入口質感爽脆,拖羅入口即溶,食落去成個口都充斥住魚脂甘香❤️好正生蠔配上帶有酸味既特製醬汁,更加可以突顯佢既鮮味☺️椀物-鯛魚紙鍋特別既係佢用紙火鍋上,鯛魚晶瑩剔透,湯底鮮香味美, 仲配有袖子汁可以蘸上,又有另一番味道蒸蛋口感滑嫩,仲有蟹粉同帶有袖子既味道,口感豐富天婦羅-紫菜包海膽 蝦 紫蘇葉包白飯魚紫葉包海膽好出色啊,平時食天婦羅好少有,咬落去成個口都係海膽甘甜既味道,好幸福啊🥰醋青魚 水針魚海膽貝柱撈飯我地另外仲叫左天扶良蝦餅飯($120)大蜆清湯($60)蝦餅飯好推薦啊!酥脆既蝦餅配上質感濃稠既秘製醬汁,味道帶微酸,再配埋日本米話咁快就食哂成個飯🥰蜜瓜好甜啊,自家製既朱古力慕絲入口
金($1380)

前菜-魚子醬豆腐,汁煮蠔,合桃
冷物-毛蟹啫喱配酸汁
味道鮮甜既毛蟹配酸汁口感好特別,味道開胃清新
刺身-左口魚 馬貝 深海池魚 拖羅

生蠔配上帶有酸味既特製醬汁,更加可以突顯佢既鮮味☺️
椀物-鯛魚紙鍋
蒸蛋口感滑嫩,仲有蟹粉同帶有袖子既味道,口感豐富
天婦羅-紫菜包海膽 蝦 紫蘇葉包白飯魚
醋青魚 水針魚
海膽貝柱撈飯
我地另外仲叫左天扶良蝦餅飯($120)大蜆清湯($60)
蜜瓜好甜啊,自家製既朱古力慕絲入口香濃軟滑,口感好似雪糕咁,仲有桃味雪葩,食完好滿足❤️
2019-12-17
2019-12-20 151 浏览
我好少會寫食評,但我唔想有人好似我咁不幸以為Op咁多好評就係好食。叫左午餐12件廚師精選壽司Omakase $360+10%先講食物水平,整體一般般。前菜:1.胡麻醬沙律:正常2.茶碗蒸:有蝦粒、雞粒,但係冇味既。3.漬蘿蔔粒牛腩粒:牛腩粒好淋。壽司:4.池魚 :比一般池魚魚味幾突出,有驚喜。5.油甘魚:失望,無魚味,比池魚味更淡。6.梭子魚:普通x17.小機魚:普通x28.拖羅:不錯,油脂味幾香,入口即化。9.鯖魚:配搭剛炸好既花絲,口感同味道上配搭幾新鮮。10.墨魚:配上海鹽同檸檬皮,新清地突出墨魚鮮味,墨魚新鮮爽脆。11.甜蝦蟹膏:兩者配搭相映成趣,小小蟹膏更突出甜蝦鮮味。12.帶子海膽:兩者配搭九唔八搭,帶子本身淡味,上面加左海膽完全食唔出帶子味道,定係本身帶子係遜色貨所以要加海膽充撐場面..?13.海膽:濃味但無鮮味,有點失望。14.瀨尿蝦:正常15.紫菜包漬吞拿魚赤身:幾新穎,通常包吞件魚腩蓉,魚質地爽口唔錯,唔會韌,但有點過咸。16.魚湯:普通17.焦糖玉子蛋:食到好少鰹魚味,應該係加左魚湯整成既玉子,但蛋味好淡,成舊野都無咩味,只靠上面焦糖提供甜味。18.咖啡/抹茶雪糕

叫左午餐12件廚師精選壽司Omakase $360+10%
先講食物水平,整體一般般。

前菜:
1.胡麻醬沙律:正常
2.茶碗蒸:有蝦粒、雞粒,但係冇味既。
3.漬蘿蔔粒牛腩粒:牛腩粒好淋。

壽司

4.池魚 :比一般池魚魚味幾突出,有驚喜。

5.油甘魚:失望,無魚味,比池魚味更淡。

6.梭子魚:普通x1

7.小機魚:普通x2

8.拖羅:不錯,油脂味幾香,入口即化。

9.鯖魚:配搭剛炸好既花絲,口感同味道上配搭幾新鮮。

11.甜蝦蟹膏:兩者配搭相映成趣,小小蟹膏更突出甜蝦鮮味。

13.海膽:濃味但無鮮味,有點失望。

14.瀨尿蝦:正常

16.魚湯:普通
18.咖啡/抹茶雪糕:咖啡有碳燒味幾好飲,雪糕一般。

另加:
19.天富羅:竹籤蝦/南瓜/舞戎菇($70/$18/$18)+10%
一放入口「唔脆既?」蝦無蝦味無鮮味,蝦頭無鮮味。粉漿唔均勻,一d厚一d薄。搞到d油直接炸到南瓜。

以下 What the fxxk of this shit?

1.唔顧及食客進食進度,趕住收工咁。
2點多開始食,望一望時間17分已經食緊第6舊...每夾起一舊壽司,師傅就即刻擺低另一舊。當食完口中個舊,再夾碟上個舊食,已經過左最佳品嘗時間。如果係軍艦,塊紫菜可能會因為咁變淋左,希望唔係因為趕住3點落場所以咁急啦。

2.師傅不注重衛生及工作態度不認真。
一路握壽司一路同同事傾計,無停過咁濟(唔係細細聲個隻,聽到曬佢點唔鐘意新尼個同事,其實我唔想知)
第一係衛生問題,因為佢係無口罩,口水係有機會噴係前面既食材。
第二係工作態度問題,真心唔expect係一間算係走高級路線既壽司店會有咁基本嘅禮貌問題。應該係同同事係工作上溝通,而唔係non-spot講是非。
我諗尼食野既人都係想係一個寧靜既環境享用食物,同朋友傾吓偈,而唔係聽師傅傾偈。更不能奢望師傅會同你介紹食材嘅配搭同烹調方法。(只係簡單地講每件壽司嘅魚名,將啲傾計時間轉左同食客交流咁先係理所當然?)

3.上少左舊壽司
我哋叫12件壽司餐,上完第11件話完左,因為我每件都有寫低係咩魚同影相,所以肯定上少1件。雖然師傅都有講唔好意思,補返比我地,我唔會嬲😂但尼個低級錯誤係咪唔應該發生?如果換著係其人唔會件件都影低/記低,咁真係食少左舊都未必知。

4.不夠細心留意食客需要,做事態度苟且。
食之前侍應有問我地有咩唔食,講低左唔係紫蘇葉。整到第x件壽司個陣見到師傅拎左塊葉出來切絲放係壽司上,我都懷疑嗰塊係咪紫蘇葉,但不確定因事前講左不食。
點知問左師傅真係紫蘇葉😂佢話以為張單上面寫個「紫」字係紫菜咁解,都覺得好奇怪點會唔食紫菜呀。我都覺得好奇怪😂應該唔係第一個客人唔食紫蘇葉?竟然會唔識解讀你哋自己張單上嘅字係咩意思。
就算我係第一個客唔食,你不確定係咪應該問下我先?最後佢就咁喺我哋面前拎走上面啲葉就算,我放件壽司入口,都未咬,就已經食到有紫蘇葉味啦...😅因為切曬絲放過喺面其實都會沾染到陣味,好彩我都未算抗拒到想吐返出尼。不過呢個都係低級錯誤,而且做事態度苟且。

5.侍應服務不好。
食曬前菜唔收碟,顧著收走左食客臺上既碟(已經無下一臺客),要師傅叫先識收我哋d碟,然後師傅上左第一件壽司,我地臺前仲有一堆碟,要等佢收左先食得。
叫佢地比本餐牌,轉頭又無左件事...一間餐廳嘅侍應 應該唔會係唔時段有唔同態度掛?如果我係比千幾蚊食晚餐,而唔係幾舊水食午餐,呢個服務態度完全唔掂。

6.沒有提供wasabi、醬油碟。
我不確定係味因為每件壽司師傅都有輕輕掃上醬油,及有抹上少許wasabi所以不提供,但臺上有醬油但無提供碟,咁放醬油係到用意係?而且我食過好幾間Omakase(更貴的也有)都會有提供,不知道是否正常情況啦。

2019-12-19 116 浏览
一直都好想試下omakase係咩滋味,12月係值得慶祝既日子,所以帶左我黎岩浪☻ 岩浪店鋪唔算太大,所以黎食既話一定要預約!我兩二人點左個 金 會席料理,再另加一d野食,好感恩啊~~先來前菜三小款,玉子 蠔 及 合桃,蠔係醃過但又保留鮮味!之後係碗物,係海膽毛蟹啫喱。海膽新鮮好重要,如果唔係就會好影響成個食物!另外毛蟹蟹肉都算不少,若果伴碟再加多d蟹肉更好, haha...刺身唔係太多款式,只有五款包括石鯛;深海池魚;象拔蚌;拖羅,仲有一個係秋刀魚刺身。象拔蚌刺身爽口又有咬口;至於秋刀魚刺身係最特別,平時食秋刀魚都係烤煎為主,今次係秋刀魚刺身,出奇地好味喎,另眼相看喎!岩浪 最岩二人情侶黎食,因為食物緩緩端上,愛侶可談天說地慢慢說過夠! 傾傾下計就端上金目鯛煮鍋,係一個紙火鍋哩!日式和蝦蒸蛋滑溜溜到飛起!蝦肉配合埋蟹肉,同蒸蛋好匹配。天婦羅既份量就有點少... 蝦天婦羅;帶子及鰻魚,好少會用上鰻魚作天婦羅,炸粉唔厚且啖啖厚肉,好味!然後到特色壽司。鏗魚;海膽仲有赤蝦。我地額外點左天扶良蝦餅飯,好得!我覺得超值得叫,除蝦好味就肯定架啦,連碗飯都好味到痺!最後係朱古力慕絲配時令水果,蜜瓜同
我兩二人點左個 金 會席料理,再另加一d野食,好感恩啊~~

先來前菜三小款,玉子 蠔 及 合桃,蠔係醃過但又保留鮮味!

日式和蝦蒸蛋滑溜溜到飛起!蝦肉配合埋蟹肉,同蒸蛋好匹配。

然後到特色壽司。鏗魚;海膽仲有赤蝦。

最後係朱古力慕絲配時令水果,蜜瓜同蘋果,為成個晚餐畫上完美句號。
每次享用日本料理既時侯,都會想像下自己就係當地,細味每一份感覺,體會最濃厚既地道風情。就係岩岩幾個月前重新裝修過既「岩浪天扶良日本料理」以最傳統既和風藝術格局,加上光猛開揚既L型壽司吧枱,完美演活出氣派既角色。再配合師傅巧手工藝、創意獨家料理,為每一位食客打開最觸目既序幕!👇 📌金Gold Course - $1380👉首先要大讚佢呢個Course絕對唔姑寒,食到既類別夠廣泛。可以品嚐到唔同口味,以呢個價錢黎講,性價比相當高!♦前菜 - ▪ 魚子醬豆腐 · 汁煮蠔 · 合桃小女子▫ 三款前菜各有特色,左面用上最矜貴既魚子醬配上金黃搶眼既豆腐,口感細膩;中間既汁煮蠔賣相肥大飽滿脹卜卜,食落有少少似港式既髮菜蠔豉,有驚喜;最右面既合桃小女子其實其實係經煮過魚乾,連埋合桃一齊食,甜與之間互相補給,幾惹味。♦冷物 - ▪ 毛蟹啫喱 · 海膽▫ 第二道菜稱之為冷物,其實係我地叫開既冷盤,一般係前菜之後。呢款冷物意思就係前菜之後冷盤,啫喱用上酸汁製成,夾雜左毛蟹既蟹肉,感覺幾清甜;另外面頭上既海膽將成道菜做到畫龍點晴既功效,海水味十足,相當鮮甜!▪ 刺身7點 -▫ 輪到最期待既刺身環節,排名不分先

為每一位食客打開最觸目既序幕!👇

📌金Gold Course - $1380
可以品嚐到唔同口味,以呢個價錢黎講,性價比相當高!

♦前菜 -
▪ 魚子醬豆腐 · 汁煮蠔 · 合桃小女子

♦冷物 -
▪ 毛蟹啫喱 · 海膽

刺身7點 -

▫ 輪到最期待既刺身環節,排名不分先後試左7款唔同種類既魚類。太刀魚入口清甜,脂肪部位唔算多,

薄切岩岩好;八角魚鮮味濃郁,有少少似油甘魚既質感;深海池魚食到輕輕既油香,魚脂味好重;

目一鯛都係第一次試,口感爽身又夠彈性,平時真係無乜機會試到;大拖羅睇落色澤均勻,肥美,油脂味重就梗咖啦,

絕對係我最愛;北寄貝同大溝貝兩者其實我食唔出太大分別,不過前者相對比較爽口滑身,相當新鮮!

♦椀物 -
▪ 白金鯛紙鍋

▫ 白金鯛原來相當名貴既淡水魚,色澤帶白銀色,入口果陣仲會食到粒粒魚鱗,我以為師傅刮得唔乾淨,

事後先知原來我諗得太天真啦!事關佢既魚鱗係食得既。用左紙鍋爐煮到每塊鯛魚肉夠哂入味,
肉質鮮嫩又清甜,飲埋個湯非常滿足。

♦和食 -
▪ 汁煮和牛面頰肉 - $188

▫ 和食黎講,和牛一定係最熱門之一,首先大廚用上最嫩滑既部位面頰肉去熬製而成。
肉質吸收哂自家製醬汁,口感嫩滑,入口做到岩岩好融化果種感覺,配合濃郁既牛香味完全將我味蕾KO呀!

▪ 蟹肉蒸蛋 - $100

▫ 第二道和食必定要試既蟹肉蒸蛋,一黎到果陣已經見到滿滿既蟹肉鋪滿哂成個碗,份量比到足。
而蒸蛋質感滑溜,上面仲擺放左幾塊海膽,用色襯到絕。成件事好睇又好食,岩哂我。

▪ 汁煮目鯛 - $188

▫ 呢種深海既白身魚,食法除左刺身當然唔少得汁煮啦。而今次呢個食得過啖啖魚香,肉質飽滿又夠結實,

鹹甜適中唔會太over。魚肉吸收哂醬汁既顏色,所以睇落會深色少少同埋濃味,如果有碗白飯就正啦。

▪ 天扶良炸蝦餅飯 - $120

▫ 傳統既蝦餅原來裡而係有流心既蛋黃!夠哂金黃搶眼,成個入口食落夠煙韌彈牙。
雖然係炸物,但成個飯配埋醬汁食落唔會話好乾身,相當好食!

▪ 天婦羅3點 -

▫ 話明主打天婦羅,點少得佢份呀?呢個紫蘇葉白飯魚睇落細細條,但食落好夠脆口又有鹹香味,
唔錯;炸鮑魚真係咁大個仔第一次試,炸得通透,入口非常軟腍,佢地用既炸粉好薄,所以份外香脆;
花竹蝦連蝦頭都炸埋比我地,蝦肉爽口,裡面仲保留到蝦膏,滋味無窮。Staff分別提醒我地用白鹽或
咖哩鹽就用黎點海鮮,蘿蔔蓉、天婦羅汁用黎點蔬菜咁就最夾咖啦!

壽司3貫 -
▫ 最後有3款壽司比你品嘗一下平時好少食到既組合,以紫蘇葉花同竹炭鹽包住既墨魚,多重口感,

食到哂成個層次;以昆布漬蓋住既醋青魚,鹹酸度唔算太濃,蓋過左青魚本身既腥味,幾好食;

馬糞海膽撈日本貝柱飯夠哂重量級,每啖海膽與飯粒之間都加左象拔蚌,口感豐富。

而鮮味係非常非常濃,鮮甜到不得了,呢個一定係最想佢encore!

甜品 -
▪ 日本蘋果 · 哈蜜瓜 · 朱古力幕斯
▫ 食埋個靚仔甜品,就完美終結今餐咁豐富既Omakase。用既擺盤精緻,有日本直送哈蜜瓜同蘋果,
清甜多汁又解膩。中間既自家製朱古力Mousse做到質感好幼滑,整體呢一餐非常滿足。
2019-12-18
  • 天扶良炸蝦餅飯
  • 天婦羅3點
  • 壽司3貫
  • 日本蘋果 · 哈蜜瓜 · 朱古力幕斯
日式料理係香港多不勝數,但要數到高級日式料理omakase 就唔係每一間都有質素😝 莉莉子今日途經銅鑼灣,係sogo附近搵朋友食飯之際,同行朋友一早預訂左一間食物質素非常出色既「廚師發板」,叫「岩浪」日本料理🤔🤔岩浪位於澳門逸園中心,即sogo旁邊,地理位置已經非常吸引,一入到店內,聽到既係經典既日和歌曲,純音樂既伴奏讓莉莉子感到一絲既放鬆☺️店內裝修非常舒服,除左有傳統既omakase 方型枱同大廚直接交流外,仲有細房俾客人有獨立既私人空間😝😝由於莉莉子今次第一次食omakase 朋友幫我揀左「金」set 配有前菜、刺身椀物同壽司,朋友仔仲驚我唔夠飽,再叫左幾款特別菜式😝😝😝前菜係「合桃漬魚+蠔+魚子蒸蛋」食廚師發板,先從賣相開始研究,莉莉子睇到既唔單止係一碟菜式,係一幅好靚好靚既畫😎😎合桃漬魚微甜,好好食,而且蒸蛋加左黑魚子後將蛋味提升,超級香口🤘🤘🤘刺身方面,就有「左口、吞拿魚、針魚+鯽魚同帶子」🐟🐟,左口好鮮甜同有口感、吞拿就超大件入口即融😝😝、針魚皮薄彈牙,入口煙韌,帶子大大件,仲要肉質嫩滑😝😝朋友另點了木鯛紙火鍋,木鯛肉質超鮮甜,最正係個魚湯,非常清甜🐟🐟🐟,紙火鍋賣相好有日

前菜係「合桃漬魚+蠔+魚子蒸蛋」

朋友另點了木鯛紙火鍋,木鯛肉質超鮮甜,最正係個魚湯,非常清甜🐟🐟🐟,紙火鍋賣相好有日式風味😝😝

同時莉莉子再配上「金鯛魚頭」,醬汁濃調,而且金鯛魚頭經高溫煮後非常入味,莉莉子最愛係佢既魚面肉,好滑呀😎😎

壽司方面特別要講講呢件池魚壽司,超級嫩滑鮮甜,仲要放左少少金所萡同魚子醬,賣相更似一件藝術品😝😝

接住黎既係和牛烏冬,和牛肉片半熟,烏冬超級彈牙,夾埋牛肉片食超正,價錢仲要唔貴,只係$70😎😎

朋友超鍾意牛,所以都叫左幾款牛既食物,燉牛面頰,勁濃郁,好肉食緊柱侯牛腩甘,牛面頰肉質比一般牛肉嫩滑,入口即融😝😝😝

食左一系列既omakase 最後配搭柚子雪琶,酸酸甜甜,作為尾段既點綴絕對係無得彈🍾🍾🍾🍾
2019-12-19 37 浏览
朋友成日都食好西,我話你成日都周圍食好西搵次帶下我得唔得呀平時收收埋埋食,估唔到今次佢一嚟就開心share間勁正嘅高級日本餐廳俾我我地今次係食最貴嘅platinum course鉑omakase講下環境先呢度燈光光暗都唔錯,影相有光照住好靚,場地較大較多位置,成班fd上嚟開party或者2個人撐下枱腳都冇問題點知呢間野,真係有料到我地掛住食食食,有d唔記得影前菜到結尾我地都讚不絕口我最鍾意佢嘅蒸蛋係真係好香滑又足料,仲有好多毛蟹蟹肉絲係入面刺身呀魚果d都好新鮮最正係個海膽包飯,海膽超濃郁,飯粒沾滿晒海膽超入味,內裡仲有d貝柱,口感真係好正整體餐飯我地都食得好開心最緊要係一路食店員一路用心介紹,又不時添茶,服務好周到
朋友成日都食好西,我話你成日都周圍食好西搵次帶下我得唔得呀
講下環境先呢度燈光光暗都唔錯,影相有光照住好靚,

點知呢間野,真係有料到

我地掛住食食食,有d唔記得影

前菜到結尾我地都讚不絕口
刺身呀魚果d都好新鮮

整體餐飯我地都食得好開心
最緊要係一路食店員一路用心介紹,又不時添茶,服務好周到

2019-12-18
2019-12-18 35 浏览
今日嚟到岩浪,目的只有一個,就係食一餐出色既Omakase!我地選擇左「金」既套餐,價錢屬於第二高。前菜總共三款,每一款相當別緻,從左至右係麵豉燒、水雲醋物同魚子醬蒸蛋。水雲醋物上面舖上山芋蓉,山芋蓉令醋味無咁嗆,同時幾爽囗。魚子醬蒸蛋係奢華既代表,小弟第一次嘗試魚子醬,味道鹹而不腥,同蒸蛋配搭相當合適。至於麵豉燒味幾濃味。冷物係蝦配洋蔥,蝦肉質彈牙,洋蔥唔辣,更散發袖子香味。三款刺身分別係拖羅、象拔蚌同寒鰤魚。拖羅非常肥美,而且無筋,入口近乎即融。莊象拔蚌非常鮮甜爽口,最後一款寒鰤魚就第一次食,肉質同樣肥美,味道甘甜,帶有微微魚脂香。煙燻秋刀魚肉質係可遇不可求嘅粉紅色,質感濃郁,味道帶回甘。慢煮魚肝口感似鵝肝,但相比之下口感更輕身,食完冇話覺得好膩,入口一樣即化。平時食天婦羅都係蝦或者蔬菜,但呢度既天婦羅竟然有公魚同鮑魚。粉槳炸得好薄,仍然隱約見到入面食材,粉槳不會蓋過食材既原汁原味。另外蝦頭都可以食埋㗎!喜之次賣相幾核突,不過魚肉幾鮮甜。壽司首先有劍魚同春魚。值得一提既係春魚上面加左魚子醬同銀箔,當然要相機食先!雖然春魚壽司有魚子醬同銀箔加持,但最令人深刻既壽司係海膽貝柱壽司。外觀

冷物係蝦配洋蔥,蝦肉質彈牙,洋蔥唔辣,更散發袖子香味。

煙燻秋刀魚肉質係可遇不可求嘅粉紅色,質感濃郁,味道帶回甘。

喜之次賣相幾核突,不過魚肉幾鮮甜。

雖然春魚壽司有魚子醬同銀箔加持,但最令人深刻既壽司係海膽貝柱壽司。外觀上完全唔似壽司,感覺似撈飯多啲。不過每一粒飯都被海膽完全包圍住,味道格外鮮甜,另外飯粒比一般壽司飯硬身,口感更豐富。

除左套餐外,我哋額外叫咗以下三款食物。汁燒子持魷魚既「子持」二字指陀住bb既魷魚,所以可以見到魷魚入面嘅啫喱狀,魷魚鮮味唔會被醬汁蓋過,而且比一般魷魚更軟熟。

七味雞翼調味唔會過鹹,外皮好薄好香脆。

牛肉稻庭烏冬既牛肉唔係和牛,但肉味香濃。

最後上埋甜品就完美結束今餐盛宴,甜品分別有南瓜蛋糕同柚子雪芭。南瓜蛋糕配搭幾新穎,係真正嘅甜而不膩。至於柚子雪芭好香柚子味,入口即融。

用四字總結今餐:物有所值。
2019-11-26
2019-12-18 37 浏览
久久沒吃師傅發辦,今天終於訂到新的師傅發辦席位,金會席盛惠$1380分上下席的師傅發辦,少有地被安排坐下席食物:冷盤魚子醬蒸水蛋 雞湯煮豆腐加上咸鮮的魚籽醬,先拔頭籌了一下汁煮蠔 飽滿肥美,好吃合桃 爽脆蟹肉醋漬啫喱 非常開胃的吃法,少量海膽加蟹肉提升鮮味,意外地夾 刺身:左口 馬刀貝 針魚 拖羅馬刀貝的貝類清爽,針魚的魚香,拖羅的入口即溶,果真令人滿足!Gillardeau件頭不大,但不會太咸,又帶點鮮甜味,很入門的合家歡蠔烏魚白子 白子即是魚精子!像是薄薄的外皮包著流質的肝醬,香而不膩蟹膏玉子羹 濃郁而帶有海膽的一道,因為打了獻,加上有蟹黃點綴,很日式的感覺碼頭紙鍋非常有趣的紙火鍋,味道濃而不厚,過過口癮倒也是不錯燒鰤魚鮫燒得外脆內軟,裡面滑溜得可以 外層的鹽再多加一點會更佳。海膽蟹肉釜飯 又是海膽!配有拆蟹肉跟飯焦的釜飯,一鮮一脆,別具特色天扶良烏魚,蝦,海膽非常薄的炸粉,熱力均衡滲透,果然是天扶良店,尤其以海膽最佳!鮨白鯛 清而不搶,也不會韌醋青 濃而不刺激,醋青的漬做得不俗海膽 加入海膽醬撈壽司飯,再別加數片海膽,令人很心動!牛肉烏冬 半肥瘦的肥牛加上煙韌烏冬,正好吃到最後飽

分上下席的師傅發辦,少有地被安排坐下席

食物:
冷盤
魚子醬蒸水蛋 雞湯煮豆腐加上咸鮮的魚籽醬,先拔頭籌了一下
汁煮蠔 飽滿肥美,好吃
合桃 爽脆

刺身:左口 馬刀貝 針魚 拖羅

Gillardeau
件頭不大,但不會太咸,又帶點鮮甜味,很入門的合家歡蠔

碼頭紙鍋
非常有趣的紙火鍋,味道濃而不厚,過過口癮倒也是不錯

燒鰤魚鮫
燒得外脆內軟,裡面滑溜得可以 外層的鹽再多加一點會更佳。

天扶良
烏魚,蝦,海膽

白鯛 清而不搶,也不會韌
醋青 濃而不刺激,醋青的漬做得不俗

海膽 加入海膽醬撈壽司飯,再別加數片海膽,令人很心動!

牛肉烏冬 半肥瘦的肥牛加上煙韌烏冬,正好吃到最後飽足

第二個胃:蘋果 蜜瓜 桃雪芭
數款都甜而不假,水份超足,雪芭完全沒有細細的冰顆粒影響口感,太正了
2019-12-17 32 浏览
又係時候獎勵自己!梗係要食最鐘意既sushi!!!前菜已經好豐富,最鐘意Omakasa就係細細碟,可以食到果日最新鮮既材料最後到刺身,每件都鮮甜,特別係象拔蚌,不輸日本食到既質素~而本身都比較鐘意火炙壽司,油脂係口腔爆出黎果下真係太正🥰🥰熟食既表現都好平均,不過相比之下我都係最鐘意食壽司同刺身🤤🤤終於到食壽司喇~最好味既當然係海膽,有大海既感覺啊!(香港有太多唔好味既海膽😣)最後以烏冬同甜品作結~
又係時候獎勵自己!
梗係要食最鐘意既sushi!!!

最後到刺身,每件都鮮甜,特別係象拔蚌,不輸日本食到既質素~
而本身都比較鐘意火炙壽司,油脂係口腔爆出黎果下真係太正🥰🥰

熟食既表現都好平均,不過相比之下我都係最鐘意食壽司刺身🤤🤤

最後以烏冬同甜品作結~
2019-12-16 34 浏览
我本身好鍾意食廚師發板嘅日本菜,因為通常都係用當日最新鮮食材,同埋最緊要係唔使諗食乜,但一定好味,所以今次朋友生日我都帶佢嚟食呢間廚師發板,雖然佢係omsake 但套餐入邊都有好多唔同選擇同埋唔同配搭,我食過一次覺得好好味,今次特登請朋友食。唔好彩嘅係我嗰日竟然喉嚨發炎,所以費事食生冷野,第一次喺度單點左其他熱盤食物,水準依然係與以往一般嘅好。廚師發板首先有前菜,一啖一口,賣相非常精美,味道多數喺以酸酸甜甜為主,特別開胃。刺身肥美,全部都好新鮮,但最精彩當然係嗰舊肥美拖羅啦,我冇食到,但係朋友話入口即溶,同喺日本食到嘅質素差不多。低溫安康魚干,軟綿綿嘅口感,好香魚干味。白金鯛鍋我開頭以為刺身魚用火鍋形式煮熟佢,口感會否大打折扣,點知魚非常滑而且又好香鮮魚味,味道非常新鮮,最緊要啱晒我呢個病人食。蟹肉蒸蛋又係我食啦,蒸蛋超滑,配埋蟹肉同特製醬汁食 yummy另外呢個低溫煮豚肉配埋雞蛋一齊食,開頭見到咁多肥豬肉以為會好溜,點知食落好似食緊啫喱一樣,超級好味。食咗幾個熱盤都係我食,到我朋友食佢最愛嘅壽司,其實壽司只要新鮮就一定好食,但海膽飯味道勁濃郁,朋友食到雙眼發光,超正。魚鮫好滑啖啖肉。

低溫安康魚干,軟綿綿嘅口感,好香魚干味。

魚鮫好滑啖啖肉。

天婦羅都好特別,用左孤舞調魚,鮑魚天婦羅做,雖然我自己覺得用靚食材整天婦羅好似有點浪費,但食落原來又好夾同好味。

最後食埋牛肉烏東同甜品,一餐食足3小時,不論壽星好滿意而我都食到Lam lam脷。😋
2019-12-16 82 浏览
在銅鑼灣祟光百貨隔鄰逸園中心9樓這家岩浪天扶日本料理吃了一個極愜意晚餐!優雅的装饰報置,熱誠投入的服務,播放輕鬆的日本音樂,令人感到十分舒服!精緻的食具,擺放一絲不苟!餐牌上四款會席(套餐),價錢是跟食材和份量而分!點了個金会席內容有前菜,冷物,刺身七款、椀物(湯)和食(熱食,天婦羅四款、寿司五款!開放式㕑房,可以看到厨師熟練製作食材,也是一种樂趣!前菜有魚子豆付,海螺,渍物合桃,都很精緻又開胃!冷物有三文鱼子付皮,海胆,都是十分美味!刺身七点,分别是馬貝,拖羅,鲷魚,左口魚,象抜蚌片、金目鲷,剥皮鱼!都是十分新鲜,蘸些醬油和日本芥末,非常可口!椀物是大蜆清湯!味道鲜美!熱食的照燒汁鳗鱼,皮很脆,肉質幼滑鲜甜!白金鲷子鍋,两片厚切鯛鱼,配上碧绿新鲜疏菜和本菇,慢慢在小火炉煮熟即食,很有風味!天婦羅四款,最喜那带子,和虾等等!七款不同壽司,特別喜歡秋刀魚卷,金目鯛,海膽壽司等,入口甘甜,感覺食材是非常新鮮!餐後甜點那蜜瓜和朱古力慕絲,都極為出色!

精緻的食具,擺放一絲不苟!

餐牌上四款會席(套餐),價錢是跟食材和份量而分!
點了個金会席
開放式㕑房,可以看到厨師熟練製作食材,也是一种樂趣!

前菜有魚子豆付,海螺,渍物合桃,都很精緻又開胃!
冷物有三文鱼子付皮,海胆,都是十分美味!
椀物是大蜆清湯!味道鲜美!
熱食的照燒汁鳗鱼,皮很脆,肉質幼滑鲜甜!
天婦羅四款,最喜那带子,和虾等等!
餐後甜點那蜜瓜和朱古力慕絲,都極為出色!
2019-12-15