2019-12-18 35 浏览
今日嚟到岩浪,目的只有一個,就係食一餐出色既Omakase!我地選擇左「金」既套餐,價錢屬於第二高。前菜總共三款,每一款相當別緻,從左至右係麵豉燒、水雲醋物同魚子醬蒸蛋。水雲醋物上面舖上山芋蓉,山芋蓉令醋味無咁嗆,同時幾爽囗。魚子醬蒸蛋係奢華既代表,小弟第一次嘗試魚子醬,味道鹹而不腥,同蒸蛋配搭相當合適。至於麵豉燒味幾濃味。冷物係蝦配洋蔥,蝦肉質彈牙,洋蔥唔辣,更散發袖子香味。三款刺身分別係拖羅、象拔蚌同寒鰤魚。拖羅非常肥美,而且無筋,入口近乎即融。莊象拔蚌非常鮮甜爽口,最後一款寒鰤魚就第一次食,肉質同樣肥美,味道甘甜,帶有微微魚脂香。煙燻秋刀魚肉質係可遇不可求嘅粉紅色,質感濃郁,味道帶回甘。慢煮魚肝口感似鵝肝,但相比之下口感更輕身,食完冇話覺得好膩,入口一樣即化。平時食天婦羅都係蝦或者蔬菜,但呢度既天婦羅竟然有公魚同鮑魚。粉槳炸得好薄,仍然隱約見到入面食材,粉槳不會蓋過食材既原汁原味。另外蝦頭都可以食埋㗎!喜之次賣相幾核突,不過魚肉幾鮮甜。壽司首先有劍魚同春魚。值得一提既係春魚上面加左魚子醬同銀箔,當然要相機食先!雖然春魚壽司有魚子醬同銀箔加持,但最令人深刻既壽司係海膽貝柱壽司。外觀

冷物係蝦配洋蔥,蝦肉質彈牙,洋蔥唔辣,更散發袖子香味。

煙燻秋刀魚肉質係可遇不可求嘅粉紅色,質感濃郁,味道帶回甘。

喜之次賣相幾核突,不過魚肉幾鮮甜。

雖然春魚壽司有魚子醬同銀箔加持,但最令人深刻既壽司係海膽貝柱壽司。外觀上完全唔似壽司,感覺似撈飯多啲。不過每一粒飯都被海膽完全包圍住,味道格外鮮甜,另外飯粒比一般壽司飯硬身,口感更豐富。

除左套餐外,我哋額外叫咗以下三款食物。汁燒子持魷魚既「子持」二字指陀住bb既魷魚,所以可以見到魷魚入面嘅啫喱狀,魷魚鮮味唔會被醬汁蓋過,而且比一般魷魚更軟熟。

七味雞翼調味唔會過鹹,外皮好薄好香脆。

牛肉稻庭烏冬既牛肉唔係和牛,但肉味香濃。

最後上埋甜品就完美結束今餐盛宴,甜品分別有南瓜蛋糕同柚子雪芭。南瓜蛋糕配搭幾新穎,係真正嘅甜而不膩。至於柚子雪芭好香柚子味,入口即融。

用四字總結今餐:物有所值。
2019-11-26