2019-11-08 116 浏览
朋友生日 一於去食廚師發辦 豪華一餐!呢間餐廳原來曾經獲米芝蓮推介 我真係去到先知!揾果時都無留意嘻嘻!我地叫左個 Omakase - 金  $1380/位包括: 前菜 冷物 刺身七點 椀物 和食 天婦羅四點 壽司五貫 甜品1. 前菜2. 冷物3.  刺身七點4. 椀物5. 和食6. 天婦羅 大蝦 沙梭魚 鮑魚7. 壽司8. 甜品食物味道同質素好 餐廳既環境同埋氣氛都好舒服。!!!!!希望下次我生日 朋友會同我食多次!!!
朋友生日 一於去食廚師發辦 豪華一餐!
呢間餐廳原來曾經獲米芝蓮推介 我真係去到先知!
揾果時都無留意嘻嘻!

我地叫左個 Omakase - 金  $1380/位

大蝦 沙梭魚 鮑魚

7. 壽司

8. 甜品

食物味道同質素好
餐廳既環境同埋氣氛都好舒服。!!!!!

希望下次我生日 朋友會同我食多次!!!
2019-11-05
2019-09-30 695 浏览
• 金目鯛配魚子鮪魚腩(左上) | 大葱油甘魚(右上) | 象拔蚌配魚子海膽(左下) | 燒和牛配鮪魚腩(右下) •💵Price: $90 | $45 | $100 | $100🍴Food: 4/5❤️-呢度既單點創作壽司款款都好靚,好似藝術品咁,呢四款當中我最鐘意係象拔蚌配魚子海膽同燒和牛配鮪魚腩。象拔蚌爽脆鮮甜,加上肥美既鮪魚蓉、甘甜海膽同三文魚子咬破後濃郁既鮮味,味道口感都好有層次。另一件和牛經微燒後油脂逼哂岀黎,入口即溶,同面頭既乾蒜片簡直係完美既組合!🤩• 創作壽司盛 | 赤蝦配櫻花蝦(右上) | 香蔥頭配燒鮪魚腩(右中) | 鮪魚醬油三漬(左下) •💵Price: $330 | $50 | $120 | $70🍴Food: 4/5❤️-除左單點既創作壽司正之外,一客六件嘅創作壽司盛都好唔錯,食材配搭都唔馬虎架!好似左上圖既有鯖魚配白昆布、中拖羅配拖羅蓉、瀨尿蝦配蝦膏櫻花蝦、同右下圖既白蝦配柚子啫喱、魷魚配蘿蔔蓉同埋帆立貝配海膽咁,每一款既配搭都帶岀左食材最完美既味道,當中我最喜歡係瀨尿蝦配蝦膏櫻花蝦,面頭炸得香脆嘅櫻花蝦加上濃郁回甘嘅蝦膏,配埋肉質彈牙鮮甜既瀨尿蝦,呢個配搭令人
🍴Food: 4/5❤️

🍴Food: 4/5❤️
除左單點既創作壽司正之外,一客六件嘅創作壽司盛都好唔錯,食材配搭都唔馬虎架!好似左上圖既有鯖魚配白昆布、中拖羅配拖羅蓉、瀨尿蝦配蝦膏櫻花蝦、同右下圖既白蝦配柚子啫喱、魷魚配蘿蔔蓉同埋帆立貝配海膽咁,每一款既配搭都帶岀左食材最完美既味道,當中我最喜歡係瀨尿蝦配蝦膏櫻花蝦,面頭炸得香脆嘅櫻花蝦加上濃郁回甘嘅蝦膏,配埋肉質彈牙鮮甜既瀨尿蝦,呢個配搭令人回味無窮。
2019-05-08 1502 浏览
喜歡到岩浪嘅原因之一除咗因為食材夠新鮮而且多原化外最重要係因為坐係壽司吧台可以一邊睇師傅整壽司一邊同一班朋友傾計氣氛非常熱鬧 今次再次到訪事緣係因為師傅舉辦咗個期間海膽Omakase盛宴以各種新鮮海膽入饌單單聽到已經流晒口水 今次師傅準備咗7款海膽🥢 鹽水海膽🥢 高橋赤海膽🥢 宮沢海膽🥢 羽立海膽🥢 龍澤海膽🥢 鷗洋(下駄白海膽)🥢 大千白海膽配合各種整法嘅海膽真係就咁食海膽都飽原來海膽放入味噌湯到又幾好味喎 除咗滿瀉嘅海膽外當然仲有其他新鮮嘅刺身壽司不過海膽實在太好味食完海膽已無咩位裝壽司😂😂壽司分別有🍣石雕🍣間八🍣深海池魚🍣金目魚🍣鮫鰈魚🍣大千 壽司水準依然保持得十分出色每次都會因應季節而採用時令食材而師傅用心得嚟又好細心每每都會留意到客人需要難怪岩浪呢間鮨店可以獲得米芝蓮推介成為米芝蓮指南餐廳之一

喜歡到岩浪嘅原因之一

🥢 高橋赤海膽
🥢 宮沢海膽
🥢 羽立海膽
🥢 龍澤海膽
🥢 鷗洋(下駄白海膽)
🥢 大千白海膽

可以獲得米芝蓮推介
成為米芝蓮指南餐廳之一
  • 海膽壽司
2019-03-31 1206 浏览
今日一行十六人,由朋友安排旦sake ,去我們至愛的岩浪。水準一貢地高,可惜食晏晝不能夠盡吃盡喝是日餐單日式沙律&燉蛋 「成日食所以冇影相」關東煮鮑魚「鮑魚鮮味淋滑,後悔冇叫佢比夠蘿蔔我試」柚子醬九州眼仁奈「鯛」黑魚子太都魚鮫鰈魚鰤魚「食得快,唔記得咗影」醬油漬中拖羅赤身鯖魚昆布漬海鹽馬糞海膽帆立貝撈炸櫻花蝦蝦膏瀨尿蝦炸洋蔥拖羅蓉手卷 好食到😭朱古力雪糕 🍨 「雪糕要食得快,怕溶,所以冇影相,非常好味!!下次一定要問返Ricky晒佢喺邊度買!」

是日餐單
日式沙律&燉蛋 「成日食所以冇影相」
關東煮鮑魚「鮑魚鮮味淋滑,後悔冇叫佢比夠蘿蔔我試」
柚子醬九州眼仁奈「鯛」
黑魚子太都魚
鮫鰈魚
鰤魚「食得快,唔記得咗影」
醬油漬中拖羅
炸洋蔥拖羅蓉手卷 好食到😭

2019-03-28
午餐
2019-03-26 710 浏览
Ingredients always fresh and high quality, creative combination in every single bite, reasonable price with such a high level goodies!Something must try at least once in life, you cannot have it elsewhere, even Japan! Sushi, tempura, sake, all you need to enjoy~
2019-03-22 640 浏览
同個bf 去左食銅鑼灣的岩浪食Omakase慶祝生日, 位置都好容易搵 , 而且環境都好安靜 , 已訂枱而且很少人 , 整體食物質素mama , 跟餐配菜令人失望, 完全沒有味道, 刺身質素欠缺魚鮮味 , 餐牌無野揀 , service 真係有待改善
2019-03-22 325 浏览
Great food and super caring chef that caters for individual taste and preferences. I’m allergic to a lot of foods and the chef managed to skip all of those and provide me with delightful alternatives. Superb atmosphere for a happy jolly dinner gathering. The chef is super generous, I had to ask him to stop serving me before I explode. The highlight for me is the charcoal roasted coffee ice cream and yuzi sorbet.
2019-03-20 276 浏览
滿懷歡喜去食Omakase,餐廳地點係銅鑼灣,叫做「岩浪」,當然主打用高級新鮮食材製作日本菜為主。今次就食佐距個「銀」餐。先黎一份前菜,已經係好精緻,有3點食物,最鍾意個卷,係用蘿蔔皮包蘿蔔苗同鴨胸,仲有新鮮赤貝ge群邊係入面。好好味。之後就開始刺身,都有6點刺身,分別蝶魚,夾白、中toro、活北寄貝、白子、章魚。呢度個白子好新鮮,口感creamy。而中toro更加油分爆登。之後再上一個海膽湯,仲有燒鱈場蟹腳,鱈場蟹腳燒到好香,加左dd鹽去調味。仲有個煮物係汁煮池魚。天婦羅係蝦、紅魚、鮑魚,每一件都係師傅一件件去新鮮炸,等客人可以食到最新鮮ge天婦羅。壽司同手卷裡面,個toro蓉手卷最俾到驚喜我。不錯。最後當然有師傅ge自家製甜品。非常之好味ge一場高級Omakase。好值得一試。
今次就食佐距個「銀」餐。

仲有個煮物係汁煮池魚。
壽司同手卷裡面,個toro蓉手卷最俾到驚喜我。不錯。
最後當然有師傅ge自家製甜品
非常之好味ge一場高級Omakase。好值得一試。
2019-02-22 3002 浏览
位於銅鑼灣的 岩浪天扶良日本料理,是一間主打日式天婦羅的高級日本餐廳。餐廳曾獲米芝蓮推介,是米芝蓮指南餐廳之一,更獲內地食評網大眾點評好評,實力雄厚哦。餐廳分為兩邊,一邊是提供廚師發辦的吧台,一邊是讓客人散點菜式的四方桌。是日跟媽媽慶祝生日,就選擇廚師發辦,豪華一頓吧。金 廚師發辦Omakase $1380/位廚師發辦有分四個價錢,分開為: 鑽天,銀,金,鉑。金 包括: 前菜,冷物,刺身七點,椀物,和食,天婦羅四點,壽司五貫。前菜: 七彩丸,黑魚子玉子豆腐,帆立貝裙邊。七彩的小丸子,造型可愛,內餡像芋泥質感,粉糯綿密。玉子豆腐放上黑魚子,更為矜貴。刺身: 左口魚,剝皮魚,太力魚,帆立貝,安鱇魚肝,拖羅。肥美厚嫩的拖羅,大火炙燒後,脂肪紋理盡顯,邊位燒焦,魚油滲出,入口魚香四溢。和食: 汁煮魚,燒銀鱈魚。汁煮過的魚肉,色澤深濃,賣相吸引,甜甜的醬汁包裏整塊魚肉,蘿蔔熬煮至軟爛,非常喜歡呢。壽司: 海膽,鮑魚。色澤鮮橙的海膽,排列整齊,放上食用花後,賣相更可觀優雅。鮑魚壽司混入鮑汁鮑膏,真的是超級【鮑魚】呀。不過鮑汁和膏味道不濃,相反鮑魚肉熬煮入味,很好吃呢。天婦羅: 大蝦,沙梭魚,鮑魚。

廚師發辦Omakase $1380/位

前菜
: 七彩丸,黑魚子玉子豆腐,帆立貝裙邊。

七彩的小丸子,造型可愛,內餡像芋泥質感,粉糯綿密。

玉子豆腐放上黑魚子,更為矜貴。

刺身
: 左口魚,剝皮魚,太力魚,帆立貝,安鱇魚肝,拖羅。

和食
: 汁煮魚,燒銀鱈魚。

壽司
: 海膽,鮑魚。

色澤鮮橙的海膽,排列整齊,放上食用花後,賣相更可觀優雅。

天婦羅
: 大蝦,沙梭魚,鮑魚。

薄薄一層炸漿,大火炸成薄薄一層脆衣,囗感絲毫不油膩,新鮮的材料,新鮮彈牙的質感,三種海鮮也很美味哦。

甜品
: 抹茶布丁,紅豆雪糕。

抹茶味濃的布丁,色澤吸引,內裡竟有大粒栗子,彈滑中增添囗感層次。

紅豆雪糕同樣非常美味,雪糕中有顆粒,豆味很濃哦。
2019-02-19
2019-01-31 1166 浏览
開sem前食帶媽咪食餐好🤤好唔好?好!漫長既winter break過咗 代表Spring sem既開始😪亦代表我見屋企人既時間又少咗😭所以襯開sem前掉抵阿妹 帶媽咪食omakase😍第一次同媽咪係香港食omakase❤️好好彩揀到間好化算又勁高質既日本餐廳🤩Lunch set唔洗$500就食到14件壽司款款都超新鮮肥美🤩仲包前菜、湯、雪糕我會話真係無得輸兼幾抵食😍😍.•料理長特選創作14件壽司定食 $480•前菜方面: 麻醬沙律、前菜、茶碗蒸🥚想講佢個茶碗蒸好正呀🤩啲蛋好滑中間有大大舊東菇 底下有隻蝦仁🦐 食落清清地又不失鮮味👼🏼.壽司方面🍣: 總共食咗左口魚、池魚王、銀鱈魚、油甘魚、梳尾魚、春魚、拖羅、青魚昆布漬、魷魚海膽、甜蝦、海膽飯、瀨尿蝦、天婦羅洋蔥拖羅手卷🐟全部魚都極之新鮮🤩勁鐘意佢個梳尾魚、拖羅同海膽飯❤️我同媽咪直情食到要合埋雙眼慢慢品嚐 等佢地既魚脂同鮮味慢慢係口裡面散發☺️完全同喺日本食既質素一模一樣😆.甜品方面🍨: 佢有紅豆雪糕同咖啡雪糕揀 我地兩個嗌一人各一😈咁就可以試哂兩隻味啦🤟🏻兩款雪糕食落都好特別 而且味道好濃厚😍紅豆雪糕有一粒粒紅豆係入面 咖啡雪糕就有咖啡啫
開sem前食帶媽咪食餐好🤤好唔好?好!

亦代表我見屋企人既時間又少咗😭
所以襯開sem前掉抵阿妹 帶媽咪食omakase😍
第一次同媽咪係香港食omakase❤️好好彩
揀到間好化算又勁高質既日本餐廳🤩
Lunch set唔洗$500就食到14件壽司
款款都超新鮮肥美🤩仲包前菜、湯、雪糕
我會話真係無得輸兼幾抵食😍😍

春魚
海膽帶子飯
瀨尿蝦

咖啡雪糕

甜品方面🍨: 佢有紅豆雪糕同咖啡雪糕揀 我地兩個嗌一人各一😈咁就可以試哂兩隻味啦🤟🏻兩款雪糕食落都好特別 而且味道好濃厚😍紅豆雪糕有一粒粒紅豆係入面 咖啡雪糕就有咖啡啫喱 如果要我揀 我會揀咖啡味🤩佢個隻味有少少似茶記沖既咖啡 超正
湯品方面: 睇落去平平無奇 以為係好普通既昆布湯 點知🤣佢係一碗好濃郁既魚湯 我成世女都飲過咁濃既魚湯 但係我好好奇點解一碗熱辣辣既湯😂會係最尾上
總括嚟講🤩就係無野好講100分💖super!
食物質素超高 服務態度好好又貼心😇
咖啡雪糕
  • 海膽貝柱撈飯
  • 左口魚
2019-01-30 273 浏览
與友人銅鑼灣來個飯局呢,就選些有心思一點的餐廳吧,選了間叫岩浪有提供OMAKASE的日本料理,光線溫和,音樂舒服,裝修擺設很有日本特色呢😍~因為OMAKASE的關係我們坐了直接面對廚師的單排位,看看廚師的刀功功架😎~「OMAKASE」,日語中是「 拜託了」 的意思,意指廚師發辦,也是對廚師的一種信任🙊🌠,由他來為你挑選最優質、最時令的食材,店廚師選的食材正值時令季節,所以份外新鮮.*日本銀杏 北寄貝裙邊配袖子面豉醬 汁煮白梅貝銀杏味淡,但營養價值幾高,具養顏心血管保健等效果~北寄貝裙邊肉質爽滑又不失其柔軟,味道鮮甜,袖子面豉醬很開胃呢👍白梅貝味道極為濃郁,肉厚之餘相當滑溜,十分推薦~😀💕🌟味道由左吃向右,淺味至濃味,充份刺激味蕾*自家製玉子豆腐 三文魚籽 魚子醬 紅花瓣三文魚籽滿滿鹹鮮味,咬一口就爆漿魚子醬味道甘純豐盈醇厚沒有雜質😄配以香濃豆味的玉子豆腐 味道更佳*魚子醬銀萡銀雪魚加入了銀箔的點綴,銀雪魚就如畫龍點睛的閃銀發亮~😉與魚子醬鹽分適中帶鮮的味道很搭,*剝皮魚 配魚肝由於食用時一定要剝皮,故有剝皮魚之稱~潔白的魚肉味淡,與魚肝形成對比魚肝跟最好的鵝肝味道很似.但不會膩質感幼滑
光線溫和,音樂舒服,裝修擺設很有日本特色呢😍~
*日本銀杏 北寄貝裙邊配袖子面豉醬 汁煮白梅貝
銀杏味淡,但營養價值幾高,具養顏心血管保健等效果~
白梅貝味道極為濃郁,肉厚之餘相當滑溜,十分推薦~😀💕🌟
味道由左吃向右,淺味至濃味,充份刺激味蕾
*自家製玉子豆腐 三文魚籽 魚子醬 紅花瓣
三文魚籽滿滿鹹鮮味,咬一口就爆漿
魚子醬味道甘純豐盈醇厚沒有雜質😄
配以香濃豆味的玉子豆腐 味道更佳
*魚子醬銀萡銀雪魚
加入了銀箔的點綴,銀雪魚就如畫龍點睛的閃銀發亮~😉
與魚子醬鹽分適中帶鮮的味道很搭,
*剝皮魚 配魚肝
由於食用時一定要剝皮,故有剝皮魚之稱~
潔白的魚肉味淡,與魚肝形成對比
魚肝跟最好的鵝肝味道很似.但不會膩
質感幼滑,味道甘香,令人回味😙
*北寄貝 酸薑
北寄貝口感佳肉質肥厚,北寄貝的鮮味在酸薑的酸中很搭
*煙薰鰆魚
魚肉細嫩加上煙燻的味道,配以魚骨熬的湯,唔錯
*鱈魚白子
10月尾至翌年3月時令最肥美
質感柔滑順口,味道鮮甜豐腴,具滋陰補陽養顏效果😍
*拖羅
極度厚切拖羅入口即化,魚味濃郁,也帶甘香🌠
*蜆清湯
新鮮的蜆味溶入清湯,飲後肚子溫暖呢🔥~
*油甘魚魚餃
燒油甘魚鮫亦十分惹味,油甘魚餃位正正魚最滑的地方,魚肉厚多滑嫩🌟
*黑鯥魚煮大根
屬於深海魚類高檔次食材產量稀少🙊🎉,
食落肉身彈口味道鮮美
大根味道是特別清甜,似是以根芯為材沒雜質
*燒左口魚邊
經炙燒過後,魚油味道豐富
*鮑魚 及 蕪茸 及 蝦天婦羅
鮑魚外層脆漿酥脆讓口感更具層次,內裡口感既嫩又鮮甜🌟✨,蕪茸淡淡幽香,蝦天婦羅肉質彈牙但沒蝦膏
*針魚 黑魚子金萡紫蘇花
運用金萡、紫蘇花、黑魚子等素材,結合熱情與敏銳的藝術神經,讓這隻針魚成為美妙的藝術品,漂亮~!✨🌠
針魚食落油脂豐富,味道甘香,好像含不錯蛋白質~
*瀨尿蝦 配 櫻花蝦
瀨尿蝦肉質鮮甜可口,櫻花蝦惹味,兩者很匹配👍
*有機綠茶
有機的口感更細膩,味道較濃郁,茶色也較深
*水信玄餅 及 柚子雪葩sorbert
個人對玄餅沒太大喜好,
反而柚子雪葩柚味極度香濃,啖啖之間更有些柚子碎咬下,襯碟的蘋果雪梨清新,柚雪很是喜愛🔥🔥

埋單3000蚊左右,食完覺得omakase果然是食の藝術~!
  • 前菜
  • 拖羅
  • 野生拖羅
  • 鮑魚天婦羅
2019-01-22 256 浏览
同好朋友慶祝食生日飯,一於食豪d,成日係電視d飲食節目食omakase,今次終於到我去食啦!黎到係銅鑼灣開左好耐ge日本餐廳「岩浪」食呢度個omakase!好期待有乜嘢食啊!前菜係一道有3款食物蘿蔔皮包住蘿蔔苗同埋赤貝群邊ge卷,中間係一塊鴨胸,上面係芥末籽,再最右邊係鮑魚。我最鍾意個蘿蔔卷,好清爽食落。再來係,付皮三文魚籽,上面有d湯汁,好鮮甜,三文魚籽十分新鮮,個付皮個豆味好香。前菜完了之後就到刺身。松川碟魚刺身 食落口感好彈牙,好清ge味道。野生夾白魚,魚肉比較實肉小小,個魚味好濃郁。中toro,好新鮮,中toro已經個油分好勁,好正啊!!活北寄貝,有好鮮ge貝味,特別喜歡距上面個柚子皮,好夾個味道。白子,之前試過燒白子,呢度係凍食,好creamy,味道好濃郁。八抓魚,個汁好好味,點小小芥末~好味。刺身完了就到熱食。海膽湯,可以飲到比較清甜ge魚味,入面有d海膽。燒鱈場蟹,蟹肉燒得略略干左dd,但味道好好。汁煮池魚,好喜歡呢個次魚,個汁好鮮甜。天婦羅 蝦,隻蝦好大隻,外面炸得好脆,而d蝦肉又唔會干曬,而且炸到連蝦頭都食得。紅魚,好得意,師傅炸完紅魚之後會將距企返係個碟度。食落有微

前菜係一道有3款食物
前菜完了之後就到刺身

松川碟魚刺身 食落口感好彈牙,好清ge味道。
野生夾白魚,魚肉比較實肉小小,個魚味好濃郁。
中toro,好新鮮,中toro已經個油分好勁,好正啊!!
八抓魚,個汁好好味,點小小芥末~好味。
刺身完了就到熱食。

海膽湯,可以飲到比較清甜ge魚味,入面有d海膽。
燒鱈場蟹,蟹肉燒得略略干左dd,但味道好好。
汁煮池魚,好喜歡呢個次魚,個汁好鮮甜。

紅魚,好得意,師傅炸完紅魚之後會將距企返係個碟度。食落有微微ge鹹味,魚味濃。
鮑魚,天婦羅鮑魚都係第一次食,都係個炸粉好薄,好好啊呢點!而個入面鮑魚依然好鮮甜多汁。
壽司

醬漬toro壽司,上面有紫蘇葉碎,郁魚赤身就係魚味好濃郁,而toro就係魚油重,2個唔同口感,我自己就喜歡赤身、因為魚味濃。
海膽貝柱撈飯,正啊呢個、上面全部都係海膽,仲有d元貝肉係d飯到!好邪惡!
toro蓉手卷,呢個手卷又係經典,入面包住天婦羅洋蔥,紫蘇,再加魚油飯,成個手卷ge組合都係好邪惡,好好味!
最後就係餐廳ge甜品
有餐廳ge自家製抹茶蛋糕配時令日本水果。

好好味ge一餐omakase、名不虛傳,好好味!而且呢個價錢食到咁新鮮ge食物絕對物超所值!推薦
2019-01-02 406 浏览
呢排考完試都無乜出去玩,日日都係返工返工,今日難得放假就同媽媽一齊去食飯!帶媽媽去食日本料理,銅鑼灣sogo隔離嘅澳門逸園中心好多日式料理餐廳,今次揀咗位於9樓嘅岩浪!上到去環境好好,廚師發辦嗰邊嘅吧枱好光猛另外嗰邊就好有格局,我同媽媽就想自己傾吓計,所以就揀咗坐普通二人枱。午餐嘅餐牌價錢中規中矩,同媽媽食就要食好啲,加上呢排有啲攰都唔想用腦諗食咩,就揀咗廚師特選天婦羅、壽司16件定食($480),16件入面有壽司同天婦羅,咁就係師傅幫你決定幾多件壽司同幾件天婦羅。聽個價錢覺得好似好貴,但如果有食開廚師發辦嘅朋友就知道呢個價錢係好抵食!落單嘅時候可以同店員講自己唔食啲咩,佢呢度特別出名天婦羅,所以一定唔可以錯過😍前菜係蘿蔔煮牛舌、沙律、茶碗蒸。牛舌入口軟綿細膩燉蛋滑溜,蛋香十足,有雞肉、蝦肉、白果、冬菇,非常滿足!佢地嘅壽司飯醋嘅比例啱啱好,煮得煙韌而且粒粒分明!每件壽司都配適量嘅壽司飯,唔會太多或者太少~淡味的白魚肉與上面的柚子醬超搭!銀箔增加視覺享受,黑魚子口感爽脆,魚肉鮮嫩無筋。中拖羅輕輕炙燒,油脂十足,厚切還保留一半刺身狀態,上面炸䓤令整體更香!滿口油香好味道好幸福~帶子唔係軟
上到去環境好好,廚師發辦嗰邊嘅吧枱好光猛
前菜係蘿蔔煮牛舌、沙律、茶碗蒸。
牛舌入口軟綿細膩
燉蛋滑溜,蛋香十足,有雞肉、蝦肉、白果、冬菇,非常滿足!
佢地嘅壽司飯醋嘅比例啱啱好,煮得煙韌而且粒粒分明!
每件壽司都配適量嘅壽司飯,唔會太多或者太少~

淡味的白魚肉與上面的柚子醬超搭!

銀箔增加視覺享受,黑魚子口感爽脆,魚肉鮮嫩無筋。

帶子唔係軟淋淋嗰種,鮮甜得黎帶口感,我好鍾意!

甜蝦鮮甜好味!上面炸蝦殼除左增加口感,仲令蝦味更濃郁~

瀨尿蝦爽甜,上面的炸櫻花蝦中間還有蟹膏!令口感味道更豐富。

海膽十分鮮甜Creamy!!份量又多

鯖魚肥美鮮嫩,魚味特濃,但我不太喜歡。

這個很鮮嫩,魚味濃而不過,好食!
魚生新鮮而且全部都勁厚切!一啲都唔孤寒,啖啖都超滋味👍🏻

炸洋蔥吞拿魚手卷
鮮美軟滑嘅吞拿魚蓉加上脆脆嘅洋蔥,口感十足,而且味道好搭配!
味噌湯同其他日本料理餐廳,唔同唔會一味嘅死咸,清清地又帶鮮味!
海鰻壽司
超鍾意食鰻魚嘅我對呢個非常滿意!
海鰻燒得好香,一啲都唔輸過鰻魚,好少食咁肥美嘅海鰻!
入口肉質軟滑,皮非常有膠質,鰻魚汁亦唔會過咸!
天婦羅有三件,我同媽媽有啲唔同,我係海鮮野菜餅媽媽就係小花魚!
呢件係鮑魚天婦羅!估唔到咁好食❤️超juicy,一啲都唔韌!
炸蝦天婦羅隻蝦超鮮甜!爽脆,好好味!
小花魚已經去骨,肉質嫩滑!
野菜餅香口,入面仲有魷魚、帶子仔!
佢哋嘅天婦羅不愧係招牌,食得出新鮮即炸,炸漿薄唔油膩,唔會食落成口油,真係好好食!
最後可以揀熱飲或者雪糕,呢排天氣好凍,最後要左杯熱嘅柚子蜜同埋熱咖啡暖暖胃。
杯子好華麗嘅感覺,呢度咖啡好好飲,只係落奶唔落糖已經好creamy!
今餐真係超抵食!估唔到會食到咁多種類,超飽超滿足,而且魚生全部都好新鮮同厚切!
值得一提嘅係店員好親切,而且好有禮貌,不時就會為你添加熱茶,又會逐一介紹食物,成餐飯都食得好開心!
放假充滿電,明天繼續努力!~
又食到一間高質Omakase感到好幸福😭😭💕🧡前菜有柑桔,白梅貝梅酒蕃茄啫喱,熟蝦💚刺身💚水八爪魚🐙 肉身同吸盤,吸盤我第一次食,真係超級爽口超好食,隔離嘅客人都想要encore呢!💚石鯛💚梭子魚 💚石垣貝,食前師博會打一打,令肌肉收縮,更好食!💚伊根的半養殖大拖羅,my best friend! 💚鱈魚白子💜雪場蟹腳💜仙台和牛,口水直流,我至愛之一👍🏼💛天婦羅🍤💛蝦💛公魚,上枱時係企喺度咖!超可愛!💛沙錐💛舞茸菇💛日本蕃薯🍠💙壽司💙針魚💙鰹魚💙海膽飯,滿滿嘅海膽,很幸福!💖甜品作結🍮
又食到一間高質Omakase感到好幸福😭😭💕
🧡前菜有
柑桔,白梅貝

梅酒蕃茄啫喱,熟蝦

💚刺身

💚石鯛
💚梭子魚
💚石垣貝,食前師博會打一打,令肌肉收縮,更好食!
💚伊根的半養殖大拖羅,my best friend!

💚鱈魚白子

💜雪場蟹腳

💜仙台和牛,口水直流,我至愛之一👍🏼

💛天婦羅🍤
💛蝦

💛公魚,上枱時係企喺度咖!超可愛!

💛沙錐
💛舞茸菇
💛日本蕃薯🍠

💙壽司
💙針魚

💙鰹魚
💙海膽飯,滿滿嘅海膽,很幸福!

💖甜品作結🍮
食飯除咗食味道同埋食品質素之外,餐廳環境,同埋環境氣氛,仲有對食物嘅感受,都好重要。一間岩浪日本餐廳除咗食物質素之外環境氣氛總會另有另一種感受。難怪佢係 連續 幾屆米芝蓮大賽嘅 得主!去到餐廳門口你見到有唔少用佛嚟做 餐廳裝修動擺設 未開始就 咁瘦都心平氣和另類宗舒服嘅感覺。一開始當然係食各式各樣嘅刺身壽司 。 唔好睇佢份量少少,每一件都係用 絕頂嘅材料,新鮮嘅 食材。以每一件食材都經過廚師精心嘅配搭。魔鬼就在細節裏 ! 都可以見到處事嘅都公用心嘅製作。呢個菜捲出奇咁好食 。 張唔同嘅材料畀一塊薄薄新鮮嘅生菜包住, 輕鬆 的感覺令人輕鬆自在!呢一份燒 魚 較 雖然唔係咩名貴菜式但係要燒到咁靚火候控制恰到好處 我見師傅十年八年嘅功力唔好睇呢個係一個豆腐, 呢一個係今晚我最喜歡嘅菜式 ! 配搭上魚子醬,金箔, 蘆筍 嗰種多重味覺感受, 由淡到龍嘅味道 , 由軟度硬嘅感覺, 各種豐富有神奇嘅感覺, 並唔係簡單幾個句子就可以講得出來! 上面每一個材料 , 我都試過。但係從來都冇諗過將一啲咁普通咁簡單嘅材料,巧妙地放係一齊會有一種豐富奇妙嘅感覺。作為一個好細心有各方面嘅感受嘅餐廳就連洗手間都不一
難怪佢係 連續 幾屆米芝蓮大賽嘅 得主!

作為一個好細心有各方面嘅感受嘅餐廳就連洗手間都不一樣。第一次見到餐廳除咗有風有火 , 仲有各方面嘅用品。

呢一份海膽絕對不得了! 除咗新鮮味道, 同埋份量都冇得彈之外。 連個顏色同埋賣相都係一樓嘅菜式!

食飽飽本來諗住走㗎啦! 爭啲唔記得咗食甜品。 本身一個雪糕做 飯局 嘅結尾已經係好完美㗎啦! 點知呢一份甜品使你到完美嘅感受再 昇華 會變成絕美!

除咗不一樣嘅雪糕值得一提嘅就係兩邊嘅 水果!
呢一個超甜超級鍾鉉冇渣嘅蜜瓜 同埋完美嘅 提子 絕對唔係你有錢就可以買到咁靚嘅水果。