2017-06-28 95 浏览
呢間餐廳服務水平好高,好似平時已經有好多人READY晒招呼你咁!餐廳環境靚同優雅,帶小小日風!和牛刺身,肉質好靚,入口即溶, 軟軟的,老實講我真係唔太會食生野!只有我信得過既高級餐廳,呢間係其中一間, 質素有保證!呢到d刺身海鮮都好新鮮,三文魚多汁得黎都好鮮甜!呢到稻庭都幾特別! 以偏身型麵身,口感帶小小爽口的感覺,同擔擔麵有dd似~黑豚好食, 其實呢到d食物都搵唔到咩係整得唔好呢到豬係一食落去已經知肉質高級,同普通餐廳d豚肉不同..壽喜鍋,湯味濃,我地比較中意湯底,仲想直接飲晒佢,材料方麵都係雜菜為主~食得太多肉都係要清d好~

呢間餐廳服務水平好高,
好似平時已經有好多人READY晒招呼你咁!
餐廳環境靚同優雅,帶小小日風!
和牛刺身,肉質好靚,
入口即溶, 軟軟的,
老實講我真係唔太會食生野!
只有我信得過既高級餐廳,
呢間係其中一間, 質素有保證!

呢到d刺身海鮮都好新鮮,
三文魚多汁得黎都好鮮甜!
呢到稻庭都幾特別! 以偏身型麵身,
口感帶小小爽口的感覺,
同擔擔麵有dd似~

黑豚好食, 其實呢到d食物都搵唔到咩係整得唔好
呢到豬係一食落去已經知肉質高級,
同普通餐廳d豚肉不同..
壽喜鍋,湯味濃,
我地比較中意湯底,
仲想直接飲晒佢,
材料方麵都係雜菜為主~
食得太多肉都係要清d好~
2017-06-24
因為女朋友就嚟生日,決定同兩個人去食餐好,之前係Instagram見到有D KOL係呢間餐廳慶祝生日,好似好開心咁。所以諗唔到食咩我哋就決定都係廚師發板唔使諗比較好。我哋就選擇「金」食物未嚟到之前會俾咗我哋熱毛巾同埋技豆,我哋就一路欣賞師傅喺度準備食材。前菜:左起有靖魚,蟹肉水雲髮菜,螢光魷魚靖魚炸過嘅,入口鬆脆,加埋少少汁同洋蔥一齊食冇咁熱氣;然後中間嘅係水雲髮菜加蟹肉,係海藻嘅一種,口感特別少少彈牙,加上啖啖蟹肉,而且酸酸地十分開胃;右邊係螢光魷魚,睇落好似冇汁冇乜味,但其實入面有濃濃嘅醬汁,咸咸地又彈牙,絕對唔係平時出面食好硬咬唔開個種魷魚。冰菜沙律入面有冰菜,蕃茄同無花果,加上酸酸嘅沙律醋汁,十分開胃,無花果十分清甜,蕃茄食落似青厘茄,完全冇平時食蕃茄個陣草青味,最特別一定係冰菜,第一次食冰菜,口感似冰粒,而且又唔會有草青味,係非常易入口嘅沙律菜。刺身:有海鰻,綢魚,水八爪食鰻魚類嘅刺身,佢入口係好黏韌,好軟嘅肉但又好好嚼,唯一係同平時鰻魚一樣都有少少軟骨,但好夾酸酸地個柚子酸汁,有咬口;平貝用竹炭鹽+炭火燒,十分鮮甜;水八爪+吸盤配岩鹽,外型十分特別而且新鮮,而且非常彈牙,。

前菜:
左起有靖魚,蟹肉水雲髮菜,螢光魷魚
冰菜鹽蕃茄無花果沙律

冰菜沙律

刺身:有海鰻,綢魚,水八爪
野生拖羅

真子魚配肝醬,鳥貝,拖羅
個醬十分特別,完全突出到魚嘅鮮味,有別於平時點嘅醬油;鳥貝,十分爽口彈牙又冇腥味,海水味重;主角一定係後面鮮紅色嘅拖羅,冇根而且入口即溶,非常回味。

熟食:
星鰻湯
望佢以為係一般嘅麵豉湯,但其實係用一啲芫茜,大硯,紅蘿蔔,蓮藕,煲出嚟嘅清溫,少少咸味,星鰻又唔會腥同有骨,都唔會好重芫茜味,啱哂我依啲唔食芫茜嘅人。

牛油炒平貝
佢一上枱已經比碗上面嘅蓋吸引住,好有日本風味嘅圖案,而且好香好重牛油味,檸檬配味幾有口感,貝ge邊係爽口,內臟係creamy,貝肉係鮮甜!

目光魚

天婦羅海鰻,海膽蝦卷,炸瀨尿蝦
有平時點天婦羅用嘅醬汁,但職員建議海鰻點咖哩鹽,咖哩鹽突出左海鰻嘅鮮味,而且又唔會有骨;紫菜蝦彈牙爽口,十分新鮮;海膽蝦卷 用鹽,開頭驚會好硬,但完全唔會,非常彈牙,而且鮮甜,唔會有腥味,十分特別。 炸瀨尿蝦配上紫蘇葉,鮮甜 ,依然有汁。

海膽貝柱撈飯
應該係全晚嘅重點,少少一份已經足以令人回味,海膽同飯嘅份量剛好,唔會太漏,而且可以做到每一粒飯都沾上左少少海膽汁,海膽又十分新鮮完全冇腥味,加上貝柱可以增添口感。
梳子魚,用了蒜醬油,小小蒜味,梳子魚肉質滑
煙燻鯛魚 用了蔥絲而且有 煙燻味
牛奶奶凍

甜品
點了柚子雪糕,酸酸地又甜甜地,好似食緊凍冰冰嘅柚子蜜,而旁邊嘅生果都十分甜,尤其個舊哈蜜瓜,十分回味。

靜岡有機綠茶
綠茶味十分濃,又可以解濟。

整餐omakase嘅性價比都十分高,食物質素好,每道菜都好似藝術品咁,完全感受到師傅對於每件食材嘅質量,每件餐具到擺位伴碟都十分講究,而且每位店員都十分專業,又會講解每道菜嘅食法同用料,係十分難忘嘅用餐經驗,有機會一定會再去岩浪食omakase。
冰菜鹽蕃茄無花果沙律
目光魚
牛奶奶凍
2017-06-27 158 浏览
前排係銅鑼灣開完會搵食,係得銅鑼灣就別無他選一定係食日本菜,原因好簡單就係CWB日本餐廳比七仔還要多, 哩間裝修有點舊,食物水準用平穩來形容, 因沒有太大驚喜,食材尚算新鮮!

2017-06-08
  • 自選10項
2017-06-27 100 浏览
今日行完希慎又唔想食foodcourt, 於是喺openrice search到附近呢間樓上式比較高檔嘅日本餐廳,見到食評話主打係食神祕,即係揀一個價錢就由當晚廚師安排十幾款菜式😏😏😏 叫做"Omakase",而且食材喺香港稀有,感覺幾得意就去試下。上到去見裝修十分企理,場中有個師傅陣,食客就圍住師傅陣坐,亦都有卡位。收銀處設有酒櫃放滿林林總總嘅清酒梅酒。我地2人揀咗每人1300嘅餐。每款菜式都以每人一小碟上台,賣相精美,而每次上台侍應都有簡單介紹及食法,依家就逐一講下。前菜:1、薯容蠶豆、魚春、水雲(海髪菜)秋葵 (的骰前菜由左至右,由清至濃,味道唔錯)。2、凍蟹肉腐皮配滑菇(都係淡口為主,但配搭帶出蟹的鮮味)刺身:1、真子鰈 (魚肉晶瑩剔透, 用酸汁搭配,清爽彈牙,從未試過如此爽口嘅魚刺身)2、間八魚,深海池魚,北寄貝 (間八被燒過後,再加咗小小岩鹽喺魚皮上,而且肉質嫩滑,又係另一個層次;池魚肉厚甘香;原隻北寄貝砌成數小件,每一個部份都好鮮甜,無雪味)3、池魚,野生拖羅 (杯中有多塊嬌小嘅脊骨位池魚肉,顯師父一流去骨刀功;拖羅甚為肥大,油脂充斥口腔極滿足)海鰻昆布清湯(昆布味清香

前菜:

2、凍蟹肉腐皮配滑菇(都係淡口為主,但配搭帶出蟹的鮮味)

海鰻昆布清湯
(昆布味清香,海鰻不鞋,配上青檸為剛才嘅拖羅消一消滯)

即炸天婦羅:

1、鮮蝦 (用新鮮嘅蝦做天婦羅第一次食,蝦肉有肉香,師傅將蝦頭亦炸至極香脆,感覺驚喜)

2、茄子,海膽帶子 (茄子瓜肉飽滿,一d都唔實,質感啱啱好;帶子裏包住海膽,層次豐富)

煮物:
汁煮和牛

脂香濃,牛肉味重!

壽司

梳子魚,太刀魚
(兩款魚都係第一次食,味道只能用鮮嚟形容,一d都唔腥)

甜品
牛奶布甸、柚子雪糕 (牛奶布甸水準唔錯,香滑奶濃;而聲稱自家制嘅雪榚有幾款,我揀柚子係因為平時無乜食過,果然又有驚喜,雪榚裏有濃濃嘅柚子味而且混合柚子小粒,口感十足)

整體呢餐絕對可以講每一啖都係享受,完全凌駕於一般嘅日本餐廳。食嘅都以日本本土食材為主。服務高水準,場內氣氛又好,師傅會就著時令去介紹食材。雖然係每位1300但偶然一次都係值得。
2017-06-24 391 浏览
真係好耐沒有好好對待自己了……我是極之喜歡Omakasen, 但大家都知, 品嚐一餐優質的Omakasen的確唔平, 點都要過千元一席, 點可以時時都咁豪呢? 不過, 間中俾自己豪一豪都不是好過份, 就今晚啦! 在一位朋友Facebook中, 經常看到他刊登和一班好友在這間日本餐店品嚐美酒佳餚的相片, 他是一個懂得享受的人, 對飲食很有要求, 故他到訪的餐店都應該有一定的水準, 有他的推介可放心。甫進內裏, 的確擺放了很多不同種類的日本酒, 可惜今晚朋友沒有和我一起來, 否則便可向他請教一下。餐店設計簡約平實, 以深啡色為主調, 牆上掛了幾幅畫, 優雅脫俗, 還配上和風的木框架, 裝潢帶些和風色彩。店子地方不大, 有一張卡座、三張二至四人枱、一間貴賓房, 當然不少得大型的 “L” 形的吧枱, 雖地方不算大, 但骨子企理, 感覺很舒適。既然是吃Omakasen, 當然要選坐吧枱, 既可欣賞師傅們的製作, 亦可與他們交流, 這是令我極之喜歡Omakasen其中一個原因。餐牌簡單清晰, 只有四款Omakasen, 分「鉑」、「金」、「銀」和「鑽天」,價錢由$1,000-1,500, 而且還可
餐牌簡單清晰, 只有四款Omakasen, 分「鉑」、「金」、「銀」和「鑽天」,價錢由$1,000-1,500, 而且還可選擇細會席, 份量少一點, 好適合細食的我, 哈! 今晚就揀了細會席的「金」 ($980), 分別有前菜、冷物、刺身6點、椀物、和食、天婦羅3點、壽司4點和甜品
*************************
前菜三款
水魚啫喱
待一會便上前菜三款, 擺設精美, 各款都啲骰精緻。由左至右吃起, 先是經輕燒過的水八爪, 口感, 味道鹹鮮; 中間是晶瑩剔透的水魚啫喱, 滑彈的啫喱夾雜着又腍又黏的水魚肉, 口感特別; 最後是空豆配蝦, 空豆即是日本蠶豆, 青綠清爽, 而蝦肉則爽彈鮮味, 伴上鮮鹹的的麵豉蛋黃醬, 再加埋鮮味爆汁的三文魚籽, 口味和味道都教人回味。
冷物
緊接是冷物出場, 今晚是海膽海葡萄海葡萄 配上海膽、山芋蓉 三文魚籽, 先將清新兼帶有海水味的海葡萄跟甘香味濃海膽同吃, 兩者味道取得平均; 又試試以甘香味濃海膽跟清淡的山芋蓉, 味道同樣很夾, 而且又滑又黏, 加埋鮮味的三文魚籽, 鮮味大大提升。三者的配搭很特別, 給我一份新體驗。
鯛一郎
輪到邊品嚐邊欣賞師傅們的手藝時間, 6點刺身逐一上碟。第一款是鯛一郎, 一客兩件, 師傅先將魚皮寸灼過, 咬下去肉嫩兼爽口, 味道鮮味, 再配上啫喱酸汁, 味道一流。
真子碟
間八刺身
象拔蚌
接着是兩片真子碟, 肉質透亮, 肉爽味清, 蘸上些山葵醬油, 吃出簡簡單單的鮮味。再來是肉質鮮紅亮澤的間八刺身, 即是章紅魚, 啖啖爽口, 魚味香濃, 很討我喜歡。還有象拔蚌刺身, 肉嫩爽身, 非常鮮甜, 加上拌入了醋柑汁, 酸咪咪的味道令這客象拔蚌刺身變得不平凡。
牡丹蝦配蝦汁啫喱
第五款是牡丹蝦配蝦汁啫喱, 牡丹蝦微爽兼富黏性, 最特別是那些蝦汁啫喱, 是由蝦頭膏肴出來, 滑、鮮、甘並存, 將味濃的蝦膏製作成啫喱, 吃起來清新一點, 不會搶了牡丹蝦肉的鮮味, 令人讚賞。
野生拖羅
最後一款是野生拖羅, 又大又厚, 色澤鮮紅, 肉質柔軟鮮嫩, 雖看不到佈滿雪花的魚油脂, 但介乎入口即溶, 質素一流。******************************
椀物為鱔清湯
是日椀物為鱔清湯, 熱辣辣上枱, 湯身清晰見底, 可見有一件鱔肉、一片青檸 和一些昆布。潔白的鱔魚連帶滑溜的魚皮, 肉質較為紮實, 但很鮮美。而湯的味道有點特別, 酸帶中甘, 個人不太喜歡。
喜之次
今晚的和食最令我高興, 竟然是喜之次, 大家認識喜之次嗎?翻查資料,其屬深海魚,有「海中紅寶石」的美譽,稱得上是可遇不可求的珍貴魚王,今晚竟可再遇, 太驚喜了!
魚皮燒得金黃帶點焦燶,稍稍香脆,而魚尾和魚鰭則非常脆口,美味得連骨也吃掉。夾開魚肉,散出熱煙,潔白的魚肉並不鬆散,啖啖鮮嫩,魚脂四溢,雖單單品嚐牠的鮮味已很滿足, 但也試試蘸些所配備的酸汁,令其清新一點,同樣美味。最喜歡是那個燒得極香脆魚頭,內有不少肥美的魚油脂,甘香美味,還有那雙魚眼, 令我吃得津津有味,回味無窮。
蝦卷
又輪到師傅出場, 今次轉了另一位專負責天婦羅的大師傅, 看他的手藝已令人陶醉….哈! 店員先放下四款調味料, 有天婦羅汁、咖喱、檸檬和海鹽, 按師傅的指示而添加。先是蝦卷, 以紫菜捲着一隻鮮蝦, 外香脆, 內彈牙, 吃落一點也不油膩, 最重要是啖啖鮮味, 不需蘸上任何調味料, 烹調入味, 鹹鮮有至。
姬小鯛
接着是細細隻的姬小鯛,需蘸些鹽同吃。咬一口, 熱辣辣, 外層微脆, 魚肉則保持嫩滑, 味道鮮味,最欣賞是已全條起骨, 啖啖肉, 令人吃得更滋味!
鮑魚
最後一款是鮑魚, 吃時不需作任何添加, 因為師傅已預先把鮑魚煮過, 烹調相當入味, 外脆肉爽嫩, 鹹鮮兼備, 很美味!  今晚只嚐了三款天婦羅, 老實說, 真的不夠喉….品嚐之後, 令我對天婦羅完全改觀, 再不是一層厚厚的炸漿, 亦不是油淋淋, 也不會感到很熱氣, 最重要是不會失去原有的鮮味, 可否再來多兩三件呀?
剝皮魚壽司飯
壽司啦! 先是剝皮魚壽司, 以一個和風的小碟子盛載上枱, 粒粒圓潤飽滿的壽司飯上舖滿一條條剝皮魚刺身, 拌入其魚肝蓉, 再灑上蔥段和芝麻, 賣相很討好。剝皮魚肉質柔軟兼富黏性,加上魚肝的鮮香,
還有蔥香和芝麻甘香, 拌着壽司飯吃, 一流!
梭子魚壽司
第二款是梭子魚壽司, 師傅先拿着竹炭輕燒一會, 再在頂頭放上蘿蔔茸, 唧入蒜豉油汁, 工序也不少。為何要拿竹炭燒, 一問之下, 原來既可吸了gas的氣味, 亦可多一份炭燒香。連皮的梭子魚肉質柔軟帶爽, 鮮香中帶焦香, 配上鹹香的蒜豉油汁, 滲入米飯中, 配搭美味。
海膽壽司
第三款是白海膽壽司, 什麼是白海膽, 師傅雖有講解一輪, 但我也是只知它是膽級別中最高級數。色澤和味道果然不同, 色澤鮮橙亮麗, 味道非常甘香鮮美,油潤豐膄, 黏滿口腔, 拌着壽司飯同吃就最適合不過, 每啖都教人回味….
有機綠茶
尾聲了….店員端上一壼有機綠茶, 呷一口, 溫度剛好, 味道清新甘香, 細細品嚐, 喝後回甘。
甜品
真是最後了, 真的不捨得…..甜品可選擇牛奶布丁或雪糕, 我選了後者, 而雪糕也有幾款口味揀, 有芝麻、抹茶、咖啡和巨峰提子, 別以為我一定選抹茶雪糕, 令次被較少遇到的巨峰提子口味 吸引了。不止一球雪糕咁簡單, 還配上不同款式的鮮果, 一邊是極之香甜多汁的蜜瓜, 而另一邊則有酸咪咪的藍莓、龍珠果和紅桑子, 全部都很新鮮。而那球冰凍的巨峰提子雪糕更令我一試難忘, 粉紫色的外表已很吸引, 加上口感幼滑, 而且啖啖都充滿提子的香甜, 甜度剛好,
一點也不甜膩, 很討我喜歡。
這場久違的廚師發辦並沒有令我失望, 以期待的心情迎接每道菜式出場, 以認真的態度細味每道菜式, 以捨不得的心情讓每道菜式消失, 不知何時可再遇上令我難捨難離的Omakasen。
2017-06-19
剝皮魚壽司飯
梭子魚壽司
海膽壽司
2017-06-23 249 浏览
戀愛是一種感覺,不能夠逼出來,亦不能夠買回來,每一對戀人都有屬於他們的故事,很多人說戀愛是一種學問,我認為不是這樣複雜,其實兩個人相處,如果彼此有愛,自自然然就會為對方付出、包容,有種人的確會去愛人,但,當某些事情發生了,他/她只會用盡一切方法去保護自己,不等於他/她不愛你,只不過是這一種人,其實最愛的就是他/她自己「愛」當然會分程度,每個人無論對死物生物,面對自己最愛的,當然會最珍惜最守護,對我來說 (當然不能夠為其他人代言),所有對戀人作出的舉動,不論好或不好,全都是建基於愛的程度,如果有足夠的愛,大概那種會傷害對方的行動根本就不會發生突然有感而發,還是搬回正題,細細回味那一頓OMAKASE我對OMAKASE的「愛」絕對不少,從我認識到它那一天起,我就被它深深吸引著,愛的程度相信都不低,因我會特地到不同的地方尋找它,其中我喜歡的一點當然是廚師會將當日最好的食材呈現出來說到這裡,突然發現了一種東西,原來對死物的愛是可以說出原因,但人與人之間的愛卻非如此簡單這一次的到訪,最主要的原因就是知道餐廳是得到米芝蓮推介,雖說我一直都覺得外國人的口味跟我們有點不同,但這一個推介仍然有可信的地方,

突然有感而發,還是搬回正題,細細回味那一頓OMAKASE

這一次的到訪,最主要的原因就是知道餐廳是得到米芝蓮推介,雖說我一直都覺得外國人的口味跟我們有點不同,但這一個推介仍然有可信的地方,一試無仿
餐廳大致可分為三部分 - 可以與師傅交流的吧檯、寧靜的私人用餐空間及一般餐桌,由於我們很遲才留座,這一天只能坐普通位子了,雖然不能夠面對面看著師傅替我預備食物,但用料相信不會有差別吧

我的背後有一些疑似藝術品,令整個用餐格調都提升起來
如果大家想自己掌握到吃什麼,餐廳有不少的散叫選擇,而出名選擇困難症的我,有OMAKASE的地方我都會毫不猶疑的點上,能不用上腦袋,食材又用上當日最新鮮的,對我來說一定是最好的選擇,對,我就是這樣的懶惰
前菜 - 沙律
開動了!沙律簡單的用上冰菜、粟米、無花果、蕃茄,整體是清新的,蕃茄灑了鹽,更能帶出蕃茄的味道,冰菜是季節性蔬菜,慶幸今天能夠吃到,十分喜歡冰菜清脆的口感,這一種口感令我有點欲罷不能,想一口接一口的吃下去,但這一碟就只要珍貴的一塊,又或者如果是一大碟的放在我眼前,我便不會有這個感覺,人,就是犯賤,如果長年累月的對一個人好,對方是不是會變得理所當然地接收而減低了對付出者的需要?
前菜
左起 - 鴨胸、白梅貝、海膽啫喱,鴨胸配襯了黑松露,黑松露的濃有點蓋過了鴨胸的味道,白梅貝用竹籤一扭便輕鬆將肉取出,不需任何醬汁,新鮮的食材愈簡單就愈好,花巧的配搭反而會弄巧成拙,將海膽做成啫喱這個做法頗為創新,上面加了兩小粒秋葵為啫喱增添了一份口感

就是喜歡日本菜對各方面的細心安排,如果情人就如日本菜,事事細心,是寵還是縱?又或,縱,又如何?我還真是一個不折不扣的港女喔 (笑)
刺身
是日最新鮮的魚生就在我眼前,鰈魚平常較少吃到,是有質感的那一種口感,魚味偏淡,深海池魚一貫的油脂豐富,細池魚放上魚子蔥花,不用加入醬油及WASABI,蔥花帶出了池魚的鮮味,一淡、一油、一濃的配搭,記得要依序來吃,簡單的刺身拼盤看得出師傅的功架
原隻海膽
來自宮城縣的海膽,霸氣的原隻即開奉上,這還是我頭一次沒有絲毫猶疑的將一大匙海膽放進口,要知道吃海膽的中伏機會實在奇高,這亦是我經常在食評中提到的,這一次果然沒有令我失望,海膽味道不是很濃如馬糞的那種,鮮味卻遠遠比冷凍貨高得多

如要將海膽對照著某一類人,那一定是外剛內柔,不善於表達那種,我這種行動型對這一類人實在有點難以理解,不知道他們內心究竟是想不想別人去窺探?
刺身
再來一客刺身,拖羅這一次略嫌有點失色,油脂欠奉,不是我杯茶,反而赤目魚用炭燒的做法令我欣賞,經炭燒之後的赤目魚更能將油香逼出,有少少鹹,不需沾上醬油
壽司
左起 - 真子鰈壽司、櫻樽魚壽司、金目鯛壽司,每款壽司上面都有不同的配搭,有點創意壽司之感,看來這位師傅都是勇於創新的一撮_
海鰻清湯
還記得在日本吃鰻魚飯的時候,會有一碗鰻肝湯,這裡的不是鰻肝,換了海鰻,這個清湯淡淡的味道,不會擾亂了味蕾,為繼續吃的熱食作了一個很好的前奏
天掃羅
天掃羅有三款 - 海膽蝦、紫蘇葉賴尿蝦、姬小鯛,薄薄一的層炸醬將食材包著,沒有難聞的油溢味,我喜歡沾上少少鹽及檸檬汁食用,避免失去外脆的口感

喜之次一夜干
一夜干要求不少的預備功夫,先將魚浸鹽湯,將魚撈起,將竹籤穿過魚身,然後自然風乾,晾過一夜的秋刀魚肉質更紮實,再將其烤熟,晾了一夜後,魚脂增添鹹香風味,不像傳統的烤魚容易乾澀,吃得到魚肉的彈性

這次用上有深海紅寶石之稱的喜之次,更令其肉質提升,我認為不沾上醬汁味道已經十分足夠,而且更能夠吃到燒烤的香,我這個魚痴將最後的一小粒魚肉都吃得乾乾淨淨
甜品
甜品我選了南瓜慕絲蛋糕,慕絲蛋糕質感很滑,南瓜味極濃,像ESPRESSO一樣,旁邊有我最喜愛的夕張蜜瓜,甜度相信至少有12度吧,以這個組合作尾實在滿足

本想繼續寫一大篇文字來抒發,想不想還是不了,愛,從沒有一條方程式能夠計算,亦不是筆墨能輕易形容的東西,更是最能夠代表付出不等於收穫,世上人種很多,茫茫人海中,能夠找到自己的肋骨從來不易,只能寄語幸運的人,如果你真的愛他/她,請你少一點自私,從心出發的對待對方,說白一點,除非你是一個白痴,但我相信每一個人都清楚知道什麼的舉動會令對方開心與傷心

好像說得太多了

共勉之
2017-06-05
2017-06-19 78 浏览
有時識到個富貴朋友都係一件好事,因為佢會請我食晚飯。是次佢揀左間米芝蓮日本餐廳去食晚飯。格局好舒服,我地選擇坐私家兩人枱,方便吹水。而餐廳既另一邊係鐵板燒位置,客人可以望住個廚煮野食。間餐廳有好多擺設,好有藝術氣息,D員工話係D熟客送架,我估依度應該有好多熟客。冰菜蕃茄沙律﹕沖繩冰菜、日本蕃茄,配上酸尾尾的沙律汁,飯前開胃前菜。口感有趣,咬冰菜時發出索索聲。特上刺身盛﹕佈置精美,係時令當造的刺身,由日本直送。今次有章紅魚、牡丹蝦、八爪魚、赤貝等等,刺身肥美且油香滿溢,入口即溶。水八爪同赤貝爽口,另外,WASABI好新鮮,辛辣刺鼻。特上壽司拼盤﹕有帶子、鰻魚、三文魚籽、海膽、玉子、甜蝦、吞拿魚腩、吞拿魚蓉卷等等。食材好新鮮,飯有醋味,口感腍腍的,配搭一流。十分欣賞玉子,一層層的,同出面其他店舖不同,除濃郁的蛋味外,甜甜地。海膽壽司甘甜,入口即溶,很久沒食到這種甘甜的鮮味。創作壽司比特上壽司黎得更精緻。金目鯛創作﹕炙熱表面的鯛魚,魚面上有吞拿魚蓉同三文魚籽。放入口的感覺,三文魚籽爆了,鹹鹹的三文魚籽汁混合油脂香的鯛魚同吞拿魚蓉,感覺好食到形容不到。燒和牛壽司﹕同樣炙燒迥過的牛肉,油脂極重,

另外,WASABI好新鮮,辛辣刺鼻。

海膽壽司甘甜,入口即溶,很久沒食到這種甘甜的鮮味。

創作壽司比特上壽司黎得更精緻。

燒和牛壽司﹕同樣炙燒迥過的牛肉,油脂極重,肉味濃同有點膩,配上醋飯同吞拿魚蓉,中和了這種膩。

赤身醬油吞拿魚腩﹕肥美既吞拿魚腩上有吞拿魚蓉同赤身醬油,肉質幼嫩滑溜。

火炙左口魚邊﹕炙燒過的左口魚,令魚油更為突出,爽口帶甘香。

日式蒸蛋﹕好有海鮮味的蒸蛋,裡面有隻大蝦、碎冬菇同雞肉。

響螺清湯燒﹕上枱時非常熱,一隻大螺,好多螺肉,最好先啖湯,後食螺肉,螺肉彈牙,湯非常清甜。
2017-05-22
2017-06-19 341 浏览
去食日本料理,識食一定係食師傅發板,因為只有師傅先知當晚有乜係最好食最新鮮,閒話少說,一齊黎睇今晚食乜先。先黎前菜三式:海膽啫喱、螺、燒鯖魚(蠶豆) 將海膽放於啫喱內,海膽不失本身鮮味之餘,鮮味亦散發喺整舊啫喱之中。 而啫喱既質感,令食客有更深一層既觸覺享受。汁煮大螺,磯燒既風味,無令食材失去本身既鮮味之餘,螺肉既味道更加濃郁,而且口感彈牙。炭燒鯖魚,炭火令鯖魚既水份稍稍抽乾,令鯖魚既魚味更加濃郁,再配合炭燒既香味,整體味道變得有層次。沙律:冰菜、粟米、蕃茄、 無花果 本來唔喜歡食無花果,因為好怕嗰種果甜味,但配上粟米同蕃茄,中和左嗰種可怕既甜味,再加上冰菜既爽口,帶出左一種清新自然既感覺。沙律清一清喉嚨之後,師傅就為我地準備左六款刺身。石鯛魚、梭子魚、象拔蚌 間八魚、拖羅、鯖魚 頭三款味道較淡。石鯛魚配豉油蘿蔔蓉,石鯛肉質感覺水份較高,口感特別,味道較為清新。梭子魚口感彈牙,少少煙紉,味道較石鯛清甜。後三款魚味爆發。象拔蚌肉質爽口,本身味道比前兩者較甜。間八,肉質厚實,有彈性,新鮮,紋理清晰。拖羅,油份均勻,油香味甘。鯖魚,魚味最濃,after taste 持久,而且肉質結實。刺身過
先黎前菜三式:海膽啫喱、螺、燒鯖魚(蠶豆)
沙律:冰菜、粟米、蕃茄、 無花果

石鯛魚、梭子魚、象拔蚌
後三款魚味爆發。
間八魚、拖羅、鯖魚
象拔蚌肉質爽口,本身味道比前兩者較甜。
間八魚
拖羅
刺身過後,大蜆清湯上場,材料簡單而直接。大蜆非常肥美,厚身。一開碗蓋,已經散發出一股蜆香,再配合埋海苔,完全特顯大蜆既鮮甜。
緊接係燒汁煮和牛,配菜係秋葵,和牛入口即溶,以炆煮方式處理,所以將和牛本身過多既油份除去,反而更加與燒汁配合,濃而不膩。
之後係天婦羅三款,紫蘇葉芝士、海膽紫菜蝦、姫小鯛

由姬小鯛開始食,一口咬落去,油溫控制好好,天婦羅唔油膩,而姬小鯛肉汁好豐富,有別於一般炸物。
三式天婦羅
姬小鯛
海膽、蝦外層包住紫菜,兩種鮮味互相配合,而油炸過之後,熱力更加將鮮味發放出黎。
紫蘇葉獨特既味道,配合味道重既芝士。平時只會食大閘蟹先會用到紫蘇葉,估唔到天婦羅都可以應用到。

壽司:甜蝦(炸蝦腳)、油甘魚、鰹魚,三款壽司造型一絲不苟,令人垂涎。飯醋味淡身,大小均稱,飯團煙韌結實。甜蝦壽司大膽配上炸蝦腿,頓時為鮮味添上香脆口感的層次。油甘魚淡淡甘甜,鰹魚肉味濃厚。
甜點:生果、柚子雪糕、自家製南瓜mousse cake。日本鮮果,清甜的柚子味非常配襯炎夏天氣,口感像雪葩。本來不太喜愛南瓜做的甜品,但這道甜品較濕身帶有淡淡的南瓜味,想不到南瓜配上mousse有好的效果!
日本鮮果配南瓜Mousse蛋糕
拖羅
三式天婦羅
日本鮮果配南瓜Mousse蛋糕
2017-06-15 51 浏览
今日突然好有興致食日本野,想食好少少又坐得舒服d,因為已經好耐無豪食一餐!友人就推薦呢一間位於銅鑼灣既岩浪日本料理。位置都好方便,sogo一出隔離就係,超方便。一入去,暗暗的燈光,日式既裝修,都幾浪漫。通常呢種餐廳都係食西餐多,所以呢度都幾特別,情侶慶祝紀念日或者朋友慶祝生日黎都唔錯。佢既野食係超級特別,唔同出面其他日本餐廳,全部都係一式一樣既菜式。出面既已經食到好悶,想試下新野呢度都係一個唔錯既選擇,而且睇得出每樣都係經過用心制作。我地叫左一個set,另外再散叫左d壽司同熱食。首先個左個前菜 有三種冷菜蕃茄栗米 海草海膽 酸酸甜甜都幾開胃。 跟住就上刺身 有金倉 石鵰 間白魚 野生拖羅 北寄貝 象拔全部都好新鮮😍😍再黎上左個蟹肉煮蘿蔔,蟹肉既鮮味完全滲入蘿蔔,再加上蘿蔔本身既鮮甜,簡直就係perfect match👍🏻之後上既壽司都好好味,其中不得不提就係海膽壽司,有一個杯碗裝住,底層既飯用海膽調制既汁包裹住面層再放上一層海膽,每一啖都充滿住濃濃既海膽味😋😋散叫既菜色都非常出色,燒三文魚腩肥美得黎唔油利,啖啖都食到魚油香。牛油露荀香口得黎食到露荀既鮮味。海鮮釜飯用料十足,海鮮既鮮味完

我地叫左一個set,另外再散叫左d壽司同熱食。首先個左個前菜 有三種冷菜蕃茄栗米 海草海膽 酸酸甜甜都幾開胃。 跟住就上刺身 有金倉 石鵰 間白魚 野生拖羅 北寄貝 象拔全部都好新鮮😍😍再黎上左個蟹肉煮蘿蔔,蟹肉既鮮味完全滲入蘿蔔,再加上蘿蔔本身既鮮甜,簡直就係perfect match👍🏻之後上既壽司都好好味,其中不得不提就係海膽壽司,有一個杯碗裝住,底層既飯用海膽調制既汁包裹住面層再放上一層海膽,每一啖都充滿住濃濃既海膽味😋😋散叫既菜色都非常出色,燒三文魚腩肥美得黎唔油利,啖啖都食到魚油香。牛油露荀香口得黎食到露荀既鮮味。海鮮釜飯用料十足,海鮮既鮮味完全入晒個飯度。最後甜品叫左個柚子雪糕,賣相一流,雪糕入面仲有柚子粒,完全食到清新既感覺,為哩餐盛宴寫上完美既句號。餐廳既服務好好,好細心,食物來既先後次序同時間拿捏得岩岩好,見你差唔多食曬就會再上菜,兩個鐘入面不停食,完全唔洗等,大滿足!

前菜食枝豆是常識吧!
2017-06-14 55 浏览
朋友之前呢個話好食,所以我哋今次再嚟食夜晚 。今日大約七點鐘左右嚟到 ,因為可能有訂位關係,坐喺四人枱都好舒服,而且侍應好快畀咗茶同埋餐牌我哋 。最後我哋決定散叫,然後share嚟食。特上壽司$380: 黎都已經十分吸引,份量都唔少有 :油甘魚,沙甸,吞拿魚,蝦,鰻魚 ,當然仲有我最愛嘅海膽同魚籽喇。 食落去好新鮮,特別係海膽好鮮甜,而且份量係好 多。壽司刺身肉厚身和 分量多, 鰻魚同平時食開嘅鰻魚有少少唔同,味道冇咁甜但係鰻魚味好香 。沙甸係第一次食,冇諗過薄身嘅魚肉可以有咁濃味, 我哋一人一舊,其實以壽司盤嚟講都食得幾飽肚價錢都ok。油甘魚刺身 $160: 冇諗過會遲到咁 厚身 ,食落去 味道濃郁 ,但如果多少少油脂會更加好。冰菜蕃茄沙律$70: 第一次食冰菜, 原來冰菜食落去有少少脆口,而且一點點好似冰嘅物體口感好特別 ,加上少少甜同酸嘅豉油好開胃。清酒煮大蜆$90: 分量超足料,而且冇諗過隻大蜆真係份量咁大, 仲好新鮮食落去蜆肉仲有少少海水味 ,不過清酒味就偏淡。鐵板和牛厚燒 $380: 你都已經聽到沙沙聲 ,侍應都叫我哋小心隻碟因為都好熱 ,之後我哋食落去覺得牛肉味都算濃郁,

鐵板和牛厚燒 $380: 你都已經聽到沙沙聲 ,侍應都叫我哋小心隻碟因為都好熱 ,之後我哋食落去覺得牛肉味都算濃郁,而且因為有牛油嘅香加上蒜片就更加惹味。

吞拿魚腩手卷$120: 我同朋友都鍾意食吞拿魚腩,所以見到有吞拿魚腩手捲二話不說就叫咗。竟然都冇諗過最底都會有吞拿魚腩喺度, 分量好多 ,差不多滿曬 !飯又夠軟熟紫菜都脆添。

燒三文魚腩 $120: 三文魚肉香,但吾夠魚脂,味道一般。

廁所仲勁窩心有好多吾同既野比女生有吾同需要。
2017-06-12 467 浏览
之前小妹食過一次omakase 雖然好貴 但真係一級享受!由廚師根據當日有嘅優質食材為客人安排食物 而且菜色比menu上嘅更有特色 亦較少喺一般日式餐館品嚐到... 呢日為咗慶祝友人出pool 決定再次破費由於洗手間設在門外 小妹方便埋先入座... 想不到一個小小嘅洗手間已先聲奪人!乾淨企理不在話下 仲體貼到有埋衛生巾、牙籤牙線、棉花棒、化妝棉等等供應 價位高確係有道理!當然 大家唔好諗住免費就盡情使用啦 始終係為咗方便客人不時之需嘅座位有預先放好嘅餐具 客人入座後 店員很快送上熱茶和熱毛巾 更不時主動更換茶水(注意:是換上新茶 而非在室溫茶添上熱茶)首先係三款前菜 要由右至左順序食呢味叫「水雲酢」 「水雲」即係水髮菜 用甜甜酸酸嘅凍味噌汁浸住 舗上一條海膽 醒胃又香甜!然後係「秋葵海老」 海老已經煮熟、褪穀 配上秋葵和醬油味嘅粒狀啫喱最後係「澤蟹唐揚」 「唐揚」係日本一種烹調方法 簡單嚟講係炸 XD 有迷你炸蟹和炸蓮藕片 蟹仔無咩肉 主要係蟹殼 由於細細隻 都算易咬又唔會吉親口跟住係「冰菜粟米番茄」 冰菜係香港唔常見 小妹都係第二次食咋 葉身有一定厚度 佈滿「水珠」 咬落去爽脆多汁

首先係三款前菜 要由右至左順序食

呢味叫「水雲酢」

葉身有一定厚度 佈滿「水珠」 咬落去爽脆多汁
本身無味 加少少淡味醬油效果不錯!粟米係成片切出來 食得方便 佢同番茄都係特甜!

開始食刺身啦!呢三塊睇落差唔多 其實係三款... 中間係「鷹䱽魚」 最爽口... 左邊係「石鯛」 肉質較韌... 右邊係「章紅魚」 脂肪最多 最滑...  其共通點係呈淺粉紅色 味道較淡 加wasabi最正
 wasabi仲係即磨添!有埋冰鎮 可以慢慢嘆

呢味「水八爪」 同普通八爪魚好唔同 師傅提醒要先食身 再食吸盤
 魚身超級煙韌 要咬好耐可以吞 唔容易爛 反而好似趙香口膠咁 越趙越淋 好得意
 相反 吸盤爽脆

很快來到最後一set刺身
呢塊「拖羅」好多筋 滑到放入口會跣返出嚟...

三片「象拔蚌」

呢款叫「手調池魚」 其實即係「池魚」 不過已預先調好味 唔需要再加wasabi和豉油... 加了埋蔥花 切成細細塊 有啲似中式蒸魚嘅味道 有趣 效果也好

跟住到熱食 先有「鱧魚蓮芋清湯」 蓮芋即係大野芋 加埋青檸和海帶 湯偏酸甜... 魚肉爽口 無骨

呢隻係「日本三刀魚」 係貴價魚類!重點係隻豉油 質地濃稠 味道香甜 完全滲入嫩滑嘅魚肉當中

食日本料理點少得「天婦羅」?呢度連醬汁都非常講究... 食「海老」可加白鹽或天婦羅汁... 「目光魚」本身較淡味 可點咖喱鹽... 而「蝦膠」就用天婦羅汁... 炸粉唔算太厚 上碟時仲有張紙吸油 唔怕heavy

差不多飽嘅時候 壽司終於出場!但慶幸份量唔多 而且都係精品
 飯細細舊 預先加咗wasabi

呢件貌似三文魚嘅係「櫻鱒」(其實面頭仲有一排三文魚籽 但係小妹太興奮食哂唔記得影相 XD) 味道無三文魚咁突出 脂肪較薄 整體感覺清新

第二件係「鯖魚」 有張類似粉皮嘅透明「紙」舖面 有陣油味和腥味 小妹好喜歡

最後一道主菜係「海膽撈飯」 (唔講都唔知係飯 XD) 其實海膽仲多過飯 除咗面頭有完整一條 下面仲有大pat海膽汁 加上墨魚條(類似「黃金墨魚」的做法)... 簡直係海膽迷五星級享受!

來到甜品!有好多選擇啊
 有南瓜芝士蛋糕、水果拼盤、雪糕(咖啡、芝麻、綠茶)和雪葩(柚子、蘋果)... 友人揀咗比較特別嘅「南瓜芝士蛋糕」... 小妹就食最愛嘅「柚子雪葩」!賣相好精緻 有哈密瓜、藍莓等伴碟
 雪葩內藏有柚子皮 酸酸澀澀 沒有多餘的人工甜味

還在食甜品嘅時候 店員再送上一壺「有機綠茶」 用綠茶粉開 消滯解膩
2017-06-07
午市時間,見咁耐冇食日本料理,朋友來呢度食過又極力介紹所以打去Book咗枱想同朋友兩個人撐吓枱腳。朋友同餐廳職員都幾熟,而且服務同埋食物質素都非常之好。所以我決定俾個好評佢哋店舖內有廚師發板嘅位置,亦都會有其他枱。睇完佢嘅餐牌我哋就點左幾款嘢食。冰菜番茄沙律:佢入面有蕃茄、冰菜。冰菜爽口,有小小脆嘅感覺。番茄又甜又有鮮味。火炙左口魚邊金目鯛創作兩件都係我極喜歡之作,入口嘅感覺留香,而且入口即溶。日生熟程度拿捏得非常好,肉質鮮嫩,而且有牛味。每一口都係一種享受。(完美無瑕)海膽貝柱撈飯簡直係人間極品。海膽嘅味道留喺口入邊,非常新鮮嘅海膽,比起我之前食出邊普通嘅海膽好味得多。而本身海膽食係調好晒果味,所以唔清再落任何嘢就咁食。料理長天盛:天婦羅嘅組合,其中目光魚系我最愛。目光魚要點咖喱鹽食,啲粉唔厚,同埋因爲本身用嘅料好新鮮。另外會有秋葵蘆筍舞茸等緊唔同嘅素食炸物,而且都可以點蘿蔔蓉檸檬汁或者海鹽。呢度嘅天婦羅可算是岩浪其中一大做得非常好既優點,平時出去食天婦羅就算幾好食都會有少少油膩。呢度嘅反而增加咗唔少嘅口感而且會令人食極唔厭。阿古黑豚鹽燒:臀豚肉好爽口,因為比較新鮮所以落咗小小鹽鹽已

火炙左口魚邊
金目鯛創作
兩件都係我極喜歡之作,入口嘅感覺留香,而且入口即溶。

(完美無瑕)

阿古黑豚鹽燒:臀豚肉好爽口,因為比較新鮮所以落咗小小鹽鹽已經感覺到佢嘅鹹香,旁邊會有少許芥末籽同埋檸檬。油脂嘅味道好香濃,如果太膩可以放上芥末籽檸檬一齊食。

吞拿魚油味手卷,會有少少炸蔥同埋紫蘇葉,亦都得出吞拿魚嘅魚油味,鮮!
完美午餐

最緊要呢度每一位師傅都識講中文,可以詳細咁介紹俾你聽啲食物應該點嘅食法係最好食。同埋正確嘅名稱係啲咩。而且嚟到呢度感覺到每一位師傅用心而且服務非常之好。

完美午餐
2017-06-10 73 浏览
難得朋友聚會,而她一早已訂位食日本菜,主意唔錯餐廳位於澳門逸園中心,近銅鑼灣地鐡,好方便特上壽司,由廚師發板,各式各樣,有海膽壽司、拖羅、帶子、靖魚等滿滿海膽壽司,好吸引,海膽鮮甜,入口creamy 香蔥碎吞拿魚卷,碎吞拿魚新鮮夾少許香蔥,令味道突出玉子一層層,有口感,海鮮釜飯,一打開,香噴噴,好吸引,而且用料豐富,有蝦、魚、帶子等,飯吸哂海鮮味道,鮮味十足且有飯焦,香脆美味響螺淸湯燒原隻海螺,size 一尐都唔細,響螺呈蝦肉色,新鮮吸引,一片一口,彈牙有口感,而湯亦十分凊甜燒雪場蟹腳,呢個好有驚喜,燒得好香,原條蟹肉拆出蟹肉雪白,一絲絲、多汁唔乾,啖啖肉十分回味大家都好滿足,亦要多謝朋友好介紹
難得朋友聚會,而她一早已訂位食日本菜,主意唔錯

餐廳位於澳門逸園中心,近銅鑼灣地鐡,好方便
特上壽司
滿滿海膽壽司,好吸引,海膽鮮甜,入口creamy

香蔥碎吞拿魚卷,碎吞拿魚新鮮夾少許香蔥,令味道突出

玉子一層層,有口感,
海鮮釜飯

且有飯焦,香脆美味
響螺清湯燒

響螺淸湯燒
燒雪埸蟹腳
燒雪場蟹腳,呢個好有驚喜,燒得好香,原條蟹肉拆出
蟹肉雪白,一絲絲、多汁唔乾,啖啖肉
十分回味

大家都好滿足,亦要多謝朋友好介紹

特上壽司
海鮮釜飯
響螺清湯燒
燒雪埸蟹腳
  • 燒雪場蟹腳
2017-06-08 58 浏览
大頭仔的朋友推介位於銅鑼灣的這家日本料理店。今晚一於一起去試試!本來想點廚師發辦,但心大心細之下還是決定散叫。蕃茄冰菜沙律 $70冰菜雪凍了就更好吃,質感爽脆,配上酸酸甜甜的醬汁就更是好吃了!蕃茄吃下去感覺很新鮮,不錯不錯。花魚一夜干 $80這道菜是要用鹽醃一夜後再燒熟。但相對上這道菜較為遜色,只得鹹味配上檸汁也仍然感到味道層次爭了一點。甜蝦刺身 $120總共有5隻,味道都算新鮮。沾上豉油和芥末就好吃了。特上壽司 $380壽司都好吃呢!尤其是三文魚子和蝦!我都喜愛,全部都很新鮮。所以都好吃呢!金目鯛創作 $160/2件這個一件要$80大元的壽司的特別之處就是廚師把認為最夾的魚配在一起。輕輕燒過的魚上面加了點吞拿魚和魚子,把魚的鮮味呈現出來,味道出奇的相配而且好吃。料理長天盛 $300這個天婦羅也很不錯呢!有分2碟,分別是海鮮天婦羅,有蝦、魚等。另一碟則是蔬菜類,有秋葵、露荀、金菇等等。十分欣賞它的天婦羅呢!另外配有咖哩粉、海鹽、檸檬汁和蘿蔔汁等等。個人建議非海鮮類可配上頭三款。蔬菜類則可配後三款,更能突出菜的青香和不會掩蓋它原有的味道。立魚紙鍋 $110最後決定要配上一個小鍋作結。而這
大頭仔的朋友推介位於銅鑼灣的這家日本料理店。
今晚一於一起去試試!

本來想點廚師發辦,但心大心細之下還是決定散叫。

蕃茄冰菜沙律 $70
蕃茄吃下去感覺很新鮮,不錯不錯。

花魚一夜干 $80
這道菜是要用鹽醃一夜後再燒熟。

甜蝦刺身 $120
總共有5隻,味道都算新鮮。
沾上豉油和芥末就好吃了。

特上壽司 $380
壽司都好吃呢!
尤其是三文魚子和蝦!我都喜愛,全部都很新鮮。
所以都好吃呢!

金目鯛創作 $160/2件

料理長天盛 $300
這個天婦羅也很不錯呢!
有分2碟,分別是海鮮天婦羅,有蝦、魚等。
另一碟則是蔬菜類,有秋葵、露荀、金菇等等。
十分欣賞它的天婦羅呢!
另外配有咖哩粉、海鹽、檸檬汁和蘿蔔汁等等。

立魚紙鍋 $110
最後決定要配上一個小鍋作結。
而這個鍋的確令我們很有驚喜。
首先,味道夠鮮,注意是越吃越鮮的感覺。魚的鮮味慢慢滲入湯以致蔬菜都很入味。
第二,夠衛生,用紙一來美感度提升,而且通常一次性,不可能每次用同一張紙吧?

這頓飯是十分滿足的走,雖然有一點點貴,但也能理解的,就當做小小的慶祝吧。

2017-05-29
2017-06-07 75 浏览
上個星期朋友生日去左一間係銅鑼灣開左好多年既日式餐廳到食飯呢到係主打omakase既,但係因為當日omaskase既bar台已經full booking左所以就安排左係其他四人位到我地7點半去,餐廳有7成坐滿,雖然多人,但卻很寧靜。 到左點餐既時候,打開個menu真係花多凌亂啊,最愛既海贍、拖羅、帶子全部都有,所以建議真心想黎呢到食既話,一定要預先book好bar位,又可以omaskase,又可以同師父講下野咁。 好啦! 經過一輪既討論之後,終於有左決定。首先當然係「刺身」啦! 特上刺身盛合 HKD280一個盛合係一人前,即是只有一人份量,有八款唔同既刺身,我地四人就叫左兩份試試,作一個好既開始。呢個盛合大概包括左活北寄貝、帆立貝、甘海老、大吞拿魚腩、三文魚等等係呢個盛合中,三文魚變得最普通,最好味當然係我最鐘意既「大吞拿魚腩」,入口即化,帶濃重既油脂,但係食得多就膩了。另外,活北寄貝口感好爽,不錯! 甘海老超肥美,味道好鮮甜,真係唔錯! 特上壽司拼盤 HKD380然後就到壽司既部分,係簡唔到食咩既情況之下,我地都係簡左個拼盤,呢個拼盤,果然係特上,壽司大多都係高級刺身,海膽壽司當
上個星期朋友生日去左一間係銅鑼灣開左好多年既日式餐廳到食飯
所以就安排左係其他四人位到
我地7點半去,餐廳有7成坐滿,雖然多人,但卻很寧靜。

到左點餐既時候,打開個menu真係花多凌亂啊,
最愛既海贍、拖羅、帶子全部都有,
所以建議真心想黎呢到食既話,一定要預先book好bar位,
又可以omaskase,又可以同師父講下野咁。

好啦! 經過一輪既討論之後,終於有左決定。
首先當然係「刺身」啦!

特上刺身盛合 HKD280

特上壽司拼盤 HKD380
呢個拼盤,果然係特上,壽司大多都係高級刺身
海膽壽司當然成為左呢個拼盤既highlight啦!
壽司上滿滿的海膽,真係未食之前都覺得幸福,食落去入口即溶,濃濃既海膽味道浸出黎!

對! 又係海膽!

海膽貝柱撈飯 Sea Unchin With Baby Scallop HKF100
呢個係其中一個吸引我黎既菜
少少既一口撈飯,將所有精華都放左係裡面,
個撈飯的確「屈機」,個飯偏濕,每一粒飯都充滿住海膽既汁,
上面仲有幾片飽滿新鮮既海膽,食落去上面幾片海膽入口即溶,
撈飯濕濕地既口感亦不錯。

紫蘇葉海膽 HKD100
對不起,我地四個都真的是「海膽控」見到海膽兩隻字都會發光,
見到呢個幾特別,所以又叫左黎試試了。
原來佢係用兩塊紫蘇葉包左海膽,然後再用油炸,
呢個組合都幾特別,經油炸後,海膽呈半溶狀態,海膽味更加濃烈,入口即快溶化!!

什錦魚生飯 HKD280
我地仲叫左個魚生飯,不過個人認為如果你叫左「特上壽司拼盤」
基本上都唔洗叫呢個魚生飯,因為上面既魚生大多都一樣,拼盤更加豐富!