2007-09-16 23 浏览
叫了幾個客飯share來吃,這裡的餸比較細份,所以不太送到飯.前菜是炸菜大豆芽豆腐乾,微辣開胃.餸菜有炒紹菜,紅燒豆腐,雪菜蝦仁炒蛋,宮保雞丁,涼瓜牛肉,魚香茄子,梅菜東坡肉,回鍋肉,每樣都是普普通通,蝦仁無味,宮保雞丁還可以,惹味唔油,例湯是蓮偶豬骨湯,有些肥膏浮在面.小籠包皮不太厚,湯汁算多但肉汁不鮮.香蕉豆沙鍋餅唔夠脆,又幾油膩.芒果高力豆沙反而不錯,蛋白鬆軟有彈性.

前菜是炸菜大豆芽豆腐乾,微辣開胃.

小籠包皮不太厚,湯汁算多但肉汁不鮮.

2007-09-04 17 浏览
d間d野都幾好味 我幫襯左都有三四次都係同男朋友果度有個後後生生長頭髮ge 女侍應都幾好服務 好似叫f字頭我頭兩次都係佢服務我地 我仲寫comment card去d度一定要食小龍包 糖醋魚不過我今晚去見唔到個女仔了
d間d野都幾好味 我幫襯左都有三四次都係同男朋友
果度有個後後生生長頭髮ge 女侍應都幾好服務 好似叫f字頭
我頭兩次都係佢服務我地 我仲寫comment card
去d度一定要食小龍包 糖醋魚
不過我今晚去見唔到個女仔了
2007-08-31 11 浏览
唔知今日做乜咁多人等位,不過係門口個大餐牌見到有新菜式,有幾款冷麵都好似幾吸引,雖然等左成45分鐘先有位,不過有新菜式試,要等耐D都要等今日叫左兩款新菜式:三文魚冷麵 估唔到有咁多三文魚,D三文魚都算幾新鮮豉椒炒聖子 同其他地方食到既豉椒炒聖子無乜分別,不過多沙同好似唔係太熟另外仲叫左:水煮桂魚片份量小左D,唔抵食野菌鮮菇腐竹豆腐湯太淡生煎飽$30,韮王窩貼$30,韮王肉絲炒麵$55 行貨水準

今日叫左兩款新菜式:

三文魚冷麵 估唔到有咁多三文魚,D三文魚都算幾新鮮

另外仲叫左:

水煮桂魚片份量小左D,唔抵食

野菌鮮菇腐竹豆腐湯太淡

生煎飽$30,韮王窩貼$30,韮王肉絲炒麵$55 行貨水準
Family day 爸媽至高無上, 又係0個句, 阿妹又\"缺席\" 唔到, 遲早要吸隻黑豬0係佢\本attendance 簿度喇! 我地去左apm 間食上海菜既\"家傳滬曉\", 至於好唔好食? 又睇落去? 蒜泥白切黑豚肉: mui...mui...好味yoh! d 黑豚肉又肥又嫩, 丁丁丁咁多辣姐, 係咪因為太肚餓呢? 食得好快yoh! 覺得勁好味yoh!薺菜蝦仁會雜菇: 吃了一口...唔該比碗菜飯! 好好撈呀!!! d 蝦仁又大粒又爽, 阿秀珍菇又好味(真係叫秀珍菇)h 多飯都撈到呀!小籠包: 熱到影到d 煙! 好驚熱親, 小心翼翼小試! d 包湯令我寫緊blog 都吞口水yoh...南瓜白雪: what a name! Menu 推介一味, 蛋白, 南瓜, 青豆,N 齋地既\"賽榜蟹\"!O 個無咩特別yoh!雜果糖醋魚: 中式魚真係無興趣...不過都比面食塊! 炸魚撈下d 果汁又唔同蒸魚既! 不過說到底, 最愛都係拖羅妹!埋單三百七。呢間家傳滬曉又係King Parrot 集團旗下一員, 都係唔錯既一間, 食落好有住家既感覺, 家庭味既飯!環境:.5(內部環境好似d 茶道裝

環境:.5(內部環境好似d 茶道裝飾, 外部落地玻璃望到大半個觀塘! 最中意\"外熱內冷\" 既境yoh!)
衛生:.5 (正常!)
服務:.5 (雖然個糖醋魚等左好耐追左幾次, 最後個經理promise 一分鐘即到果然即到!)
設計
menuw 卡圖片清楚, 不過真係太大了! 揭開有成兩呎咁滯...)
味道: 3.5味道很有住家既感覺...)
價錢: 3 (價錢都ok 既!)

最終評分: (3.5) 有機會再同家人去食yoh!
2007-08-27 7 浏览
環境不錯! 冷盤還可以但主菜認真不行. 先講魚羹...淡而帶腥味, 多得侍應姐姐的推介, 由於我們有十個人, 姐姐話一窩只有五碗(其實有八碗), 幫我們order了二窩. 好戲在後頭...之前我們order了一隻雲吞雞(有十碗湯十隻雲吞), 前後三窩湯一齊上, 我同屋企人見到這個場面當堂目瞪口呆. 你們想想十個人飲二十六碗湯. 還有侍應姐姐話D主菜份量小(包括一條魚,佢話一條都好細條何況得半條. 因為是我爸爸的生日...冇理由要上半或下半. 不是咁好. 所以咪叫了一條). 我們總共叫了八個主菜. 但份量並不是侍應姐姐所形容般細碟. 這次之後,嚇得我們這一家以後都不會再光臨.
2007-08-19 1 浏览
點了小籠包, 醉雞和上海粗炒小籠包: 肉餡新鮮, 湯汁多且美味, 只是包較厚醉雞: 雞是雪雞, 但做得夠味, 花雕香, 值得推介上海粗炒: 較失色的一道菜, 麵碎這兒的裝潢甚華美, 特別是吊燈, 很高級, 像到了酒店的中菜龐一般.
點了小籠包, 醉雞和上海粗炒

小籠包: 肉餡新鮮, 湯汁多且美味, 只是包較厚
醉雞: 雞是雪雞, 但做得夠味, 花雕香, 值得推介
上海粗炒: 較失色的一道菜, 麵碎

2007-08-06 6 浏览
因為去APM睇戲,今次揀咗呢間。同男朋友兩人只點了灌湯生煎包、上海湯麵及皮蛋豆腐,三樣嘢都一般啦,以前嚟呢度食會覺得好食d!
因為去APM睇戲,今次揀咗呢間。

2007-07-25 11 浏览
前幾日去APM, 想食中菜, 所以入咗呢間食店. 都幾好喎, 因估唔到佢\嘅上海菜咁有創意. 兩個人叫咗:麵包宮保雞丁- very nice, must try甜梅醉乳鴿- very special and tasty話梅四季豆- ok 聖子雜菇粥- a lot of 聖子& 雜菇, must try唯一唔好的是:芒果杏仁豆腐- 原來只是幾粒碎芒果+ 杏仁豆腐(自己中學家政堂都做過啦), not good價錢合理,Total $240, 值得試!

兩個人叫咗:
麵包宮保雞丁- very nice, must try
甜梅醉乳鴿- very special and tasty
話梅四季豆- ok

唯一唔好的是:

價錢合理,Total $240, 值得試!

2007-07-11
因為係觀塘區,價錢又唔貴,所以成日都會去,六七月加埋去左三次次次去都會叫饅頭回鍋肉$75 or 饅頭宮保雞丁$70,味道唔錯賣相又幾得意,饅頭既皮加上宮保雞丁既汁味道好好砂鍋雲吞雞$88 , 88蚊都算幾大煲,抵食黑醋松子魚$88 , 我D fd唔食魚,所以成條我食晒,不過味道就好似酸左D,下次唔會再叫水煮羊肉$88 , 唔太辣,唔食得辣既人都應該可以接受到,味道唔錯仲有叫左D炒拉麵同年糕都係$48-$55,味道都唔錯PS : 近兩次去都有個女人想踢人入會(佢地集團既會籍),有D煩

砂鍋雲吞雞$88 , 88蚊都算幾大煲,抵食

仲有叫左D炒拉麵同年糕都係$48-$55,味道都唔錯

2007-07-01
今次又同銀行界才女食飯。因為唔熟APM,見呢間野o既餐牌所以就弓左入呢間野度。間野d野食味道一般,但係就好鬼大份。才女叫左個雞絲粉皮,三煎包,茶泡菜同一個担担麵。食到中段我已經有反肚o既感覺。其實食物質素真係一般,不過服務質素同清潔都唔錯,所以都算係咁啦。
今次又同銀行界才女食飯。

因為唔熟APM,見呢間野o既餐牌所以就弓左入呢間野度。

間野d野食味道一般,但係就好鬼大份。
才女叫左個雞絲粉皮,三煎包,茶泡菜同一個担担麵。
食到中段我已經有反肚o既感覺。

其實食物質素真係一般,不過服務質素同清潔都唔錯,
所以都算係咁啦。
尋日晏晝食farewell 飯, 擇左依間食, 其實都幾鐘意食上海野, 但係依間唔係真係好”上海”嘅野, 叫左一個四和菜加二個客飯, 因為清一色九個女仔, 食量不算大.四和菜包括前菜: -海浙–麻麻地, 唔脆鷄絲粉皮–還好, 但麻醬唔夠香皮旦豆腐–還好, 豆腐很滑冬瓜粒xx湯–幾好飲, 有鮮蝦及蝦米, 切碎的鷄什及肉粒…糖醋魚塊–魚塊的粉很厚, 芡汁尚可, 菠蘿甜椒切得太細.京蔥豆腐–一般西蘭花炒煙鴨胸–煙鴨胸好咸客飯雪菜鮮蝦炒旦–蝦與旦是散開的, 雪菜只有咸味, 而且有頗多水…Xx爆鷄丁–水準一般, 沒有上海菜一般香濃味道甜點: 芋頭味的西米糕茶: 選了八寶茶, 貪唔使加錢, 但唔算淡.
四和菜包括
前菜: -
海浙–麻麻地, 唔脆
鷄絲粉皮–還好, 但麻醬唔夠香
皮旦豆腐–還好, 豆腐很滑
冬瓜粒xx湯–幾好飲, 有鮮蝦及蝦米, 切碎的鷄什及肉粒…
糖醋魚塊–魚塊的粉很厚, 芡汁尚可, 菠蘿甜椒切得太細.
京蔥豆腐–一般
西蘭花炒煙鴨胸–煙鴨胸好咸

客飯
Xx爆鷄丁–水準一般, 沒有上海菜一般香濃味道

甜點: 芋頭味的西米糕
茶: 選了八寶茶, 貪唔使加錢, 但唔算淡.
2007-06-10 7 浏览
1. 環境:近窗的枱會比較寬敞舒適。設有L型卡位,比較特別。2. 味道:首推紅油抄手及干煸四季豆。紅油抄手辣中帶鮮,正用干煸四季豆送飯更是一流。另外,嫩雞煨麵也值得推介。可加豆瓣醬當撈麵食,別有一番風味。但四寶茶味道較淡。3. 服務:整體上OK. 食物一般不需等太耐。4. 抵食:以上題及的三款菜式連一客白飯及茶錢,己夠兩人食到飽飽。約需$130.P.S.: 菜式多,不過價錢較高。5. 乾淨:樓面十份乾淨。食物中未見有小動物。6. 其他:星期五, 六及日最好先訂位。否則要等好耐。平日9點後一般不需等位。
1. 環境:
近窗的枱會比較寬敞舒適。
設有L型卡位,比較特別。
2. 味道:
首推紅油抄手及干煸四季豆。
紅油抄手辣中帶鮮,正
用干煸四季豆送飯更是一流。
但四寶茶味道較淡。
3. 服務:
整體上OK. 食物一般不需等太耐。
4. 抵食:
P.S.: 菜式多,不過價錢較高。
5. 乾淨:
樓面十份乾淨。食物中未見有小動物。
6. 其他:
2007-05-31 19 浏览
家傳「滬」曉...與友人打量著餐牌,盡是叫人哭笑不得的京、川、滬菜。這個「滬」,偶是看不「曉」說。只好苦笑說是變奏下的新派演譯...瞄瞄袋中份量十足的「手信」,再加上「全新演譯」的滬菜,已提不起勇氣點主菜,就純以試的角度,叫幾味簡單的涼菜品評。從何時起,點菜這過程漸變得有趣起來?友人試過「天」上的醉乳鴿,想不到亦會對凡間的話梅醉乳鴿產生興趣,並打趣說:「雖然吃過最好的醉鴿,但也要試試其他貨色,才能比較出差在那裡。」欣賞友人這份傻氣,就點來價值七十五個大洋的醉鴿,看看賣的是鴿還是醉?個人口味,點前菜喜歡一碟感覺清新另一碟味道濃郁,清脆的拍黃瓜及蒜泥白肉,一清一濃,實為最佳配搭。早前試過蠔油炆劍筍,見餐牌上有醬油炆筍,好奇心驅使下又點來試試。幾味前菜,以手拍黃瓜賣相最為平實,90度角「切計」伴以少量「蒜油」,雖有欺客成份,味道算是平實沒有花巧,然與友人亦懶理之,淪為連被「評」價值亦欠奉的大嘍囉。較之大嘍囉,油炆筍又帶出多一點話題,與友人談論早前在夏宮吃過的蠔油炆劍筍,輕拉油後以蠔油炆,爽嫩亦充滿著蠔油鮮味。眼前之物油水十足,醬油味濃。大概是炒而非炆的關係,醬油迫不入筍芯,吃得滿口是油。友人

幾味前菜,以手拍黃瓜賣相最為平實,90度角「切計」伴以少量「蒜油」,雖有欺客成份,味道算是平實沒有花巧,然與友人亦懶理之,淪為連被「評」價值亦欠奉的大嘍囉。較之大嘍囉,油炆筍又帶出多一點話題,與友人談論早前在夏宮吃過的蠔油炆劍筍,輕拉油後以蠔油炆,爽嫩亦充滿著蠔油鮮味。眼前之物油水十足,醬油味濃。大概是炒而非炆的關係,醬油迫不入筍芯,吃得滿口是油。友人事後強調:「筍質素不及格、醬料太濃太鹹云云...」幾乎將之評得體無完膚...

素菜之後是葷,托傳媒的福,今日嚐到以黑豚肉做的菜式,學名是蒜泥白肉。這蒜泥白肉也真算是款好點子,友人被淋在肉上,橙色半透名杰身醬汁嚇得目瞪口呆。試了一口醬汁,裁定是豆辦醬。蒜泥白肉不同地方有不同做法,如北方的吃法是加醋或醬油。然而,沒有蒜泥的豆辦醬白肉,有點不倫不類。

說回豚肉本身,薄切豚肉,九成瘦一成肥,拖過水,幾乎不覺肥膩,好處是符合現今吃得輕盈健康的概念。然而薄切豚肉,非但呈現不出豚肉濃郁的味道,醬汁稍濃的話風味亦會被輕易蓋過,加上即叫即煮,沒經冷凍處理,口感自然打了折扣。事後,相信友人仍念念不忘豆辦醬所帶來的深刻「滋味」...

主角來自凡間的醉乳鴿,劣質的花雕,味道苦中帶甜,與友人研究後,證實甜味是來自話梅。從來只有差劣的花雕才配以話梅來中和苦澀味,加了話梅的醉鴿,其味可想而知。又聽聽友人獨特的見解:「香醇的醉鴿應該浸至酒香入骨,此品的酒香為後期添加物,這種非正式的醉法,糟透的苦酒不至滲入肉中,還了乳鴿一個清白,確是錯有錯著。」偶耳是聽著,嘴巴卻嘮叨著:「這算是那門子的乳鴿啦?吃落沒半分乳鴿應有的嫩滑質感,反正鴿不合格,也不介意多添半分苦澀味...」

一碟醉鴿,一道春菜,嘻笑怒罵之後,如夢般渡過了顫慄的四月。夢醒,已嗅到五月深春的氣息。新的光景、新的開始。
2007-04-17
同事在公司最後一天, 慶幸可和她一起吃午飯.叫了兩個set lunch share來食.雪菜蝦仁炒蛋–雪藏蝦仁無味, 蛋算炒得ok, 唔太老, 但雪菜也無乜味, 如可保留少許咸味就令此菜更可口.糖醋魚柳- 魚柳無魚味, 不過預左, 酸酸甜甜幾開胃.附送之西洋菜湯幾油吓.叫之八寶茶味也唔夠香濃.
同事在公司最後一天, 慶幸可和她一起吃午飯.

叫了兩個set lunch share來食.

糖醋魚柳- 魚柳無魚味, 不過預左, 酸酸甜甜幾開胃.

附送之西洋菜湯幾油吓.

叫之八寶茶味也唔夠香濃.
2007-04-17 16 浏览
睇完細妹綵排後,訂定了與大家食飯。原來又係與天與地、阿拉系列同一家族,菜牌有9成相似,質素算有保証。燻魚-醬汁味道好濃,但終於不接有味道似鳳尾魚的燻魚麻辣雞絲粉皮-一點也不麻辣,粉皮之間好黐身,不過尚算爽滑。黑醋排骨-我的最愛,做得不夠天與地及阿拉好。黑醋味不夠,缺少一種香味,排骨又炸得不夠透徹。黑醋松子魚-顏色好深,黑醋味道亦較濃,可惜條魚本身麻麻,魚肉無味。不過用來做松子魚,已預了不是新鮮魚。火腿上湯津白-雖然我對津白一般,但呢碟整得不錯,因為津白吸了火腿蒜頭香味及惹味的棈華,味道不會過濃,不似奶油津白偏膩。上海炒年榚-顏色偏深,但味道適中,不會偏濃。年榚炒得唔錯,不會腍及黐口,亦不會太油。小籠飽-一客5個叫了兩籠,皮的厚度適中,但勝在多湯汁。上海湯麵-最特別就是那個大湯碗,份量又不少,$35真係好抵。而味道與傳統的上海菜館相近,所以老豆特別喜愛,佢認為是近期食過最好的上海湯麵,我就覺得湯底幾好,麵身就略腍。鹹水鴨及瑤柱蝦仁蛋白炒飯雖然我無食,反應亦不錯。
睇完細妹綵排後,訂定了與大家食飯。
燻魚-醬汁味道好濃,但終於不接有味道似鳳尾魚的燻魚
麻辣雞絲粉皮-一點也不麻辣,粉皮之間好黐身,不過尚算爽滑。
小籠飽-一客5個叫了兩籠,皮的厚度適中,但勝在多湯汁。
鹹水鴨及瑤柱蝦仁蛋白炒飯雖然我無食,反應亦不錯。