2009-02-28 18 浏览
公司晌APM附近, 久不久會去呢度食TEAM LUNCH.食物一向OK, 普通SIZE, 一碟10啖啦大約. 除番開其實食LUNCH都其貴(OVER $50/HEAD).昨日LUNCH既2張檯係3日前BOOK檯, 因為我地廿X人,一定會做晒功課, BOOK定檯, 又有$270 COUPON,一切都以為好順理成章...點知佢要我食飯前既日子落訂$200,"因為我地要一路幫你HOLD住2張大檯"聽到後呆左, 今時今日去呢度食飯咁貴, 我地仲幫襯你算係咁啦,咁寸要我地落訂?! 係咪HOLD住張檯唔比人掂3日呀?好, 落囉, 又唔係冇錢~到當日上午10點左右, 有人打黎CFM張檯, 正常丫, 點知,"今日1點鐘, 我地會留檯5分鐘...""下?我落左$200訂金, 你仲要比D留檯時間我?!""係呀, 麻煩你盡快..""喂我廿幾人好難就架喎D時間, 落左訂你仲要咁對我?!""嗯~或者你可唔可以叫一兩個人落左黎攞檯先啦?""好囉, 盡量囉..."真係嬲到震, 咁係咪我唔落黎OR遲到, 你比番2舊水我先?呢個問題...唔記得問...小籠包- 湯汁唔油好味蓮藕- 甜, 爽脆, 好味生煎包- 皮少脆,

公司晌APM附近, 久不久會去呢度食TEAM LUNCH.
食物一向OK, 普通SIZE, 一碟10啖啦大約.

一切都以為好順理成章...
點知佢要我食飯前既日子落訂$200,
"因為我地要一路幫你HOLD住2張大檯"
聽到後呆左,
今時今日去呢度食飯咁貴, 我地仲幫襯你算係咁啦,
咁寸要我地落訂?! 係咪HOLD住張檯唔比人掂3日呀?
好, 落囉, 又唔係冇錢~

"今日1點鐘, 我地會留檯5分鐘..."
"下?我落左$200訂金, 你仲要比D留檯時間我?!"
"係呀, 麻煩你盡快.."
"喂我廿幾人好難就架喎D時間, 落左訂你仲要咁對我?!"
"嗯~或者你可唔可以叫一兩個人落左黎攞檯先啦?"
"好囉, 盡量囉..."

真係嬲到震, 咁係咪我唔落黎OR遲到, 你比番2舊水我先?
呢個問題...唔記得問...

小籠包- 湯汁唔油好味
蓮藕- 甜, 爽脆, 好味
生煎包- 皮少脆, 肉偏瘦不肥, 好味
糖醋松子魚- 冇骨架! D汁酸甜, OK
糖醋骨- 我夾中舊大骨冇乜肉, 黑仔...
上海炒年糕- 一般味道, 菜略少
皇帝菜- OK喎! 連埋金華火腿一齊食冇左陣"臭味"(類似唐蒿味)
清少菜苗- 菜苗很大棵, 一D都唔係BB菜
瑤柱旦白炒飯- 冇乜味
素鵝- 不肥膩, 但嫌不夠脆, 好味
滇江淆肉- 本人不大喜歡食肉, 但點黑醋OK好味
醉雞- 唔腥, 但骨頁見血
海蜇頭青瓜- 用左薑蔥作調味, 勁怪...
  • 蓮藕
  • 素鵝
  • 小籠包
  • 生煎包
2009-01-19 9 浏览
聖誕節平安夜點了上海炒年糕,非常咸且年糕很硬,再看清楚,應該是預先大量炒定。其他小菜也很差水準。09年食團年飯再點上海炒面也一樣預先炒定,鐵板牛肉更差,牛肉不新鮮且落梳打粉,很霉。節日期間食物大失準,希望正常日子會好些!金融海嘯打擊消費業 ,飲食同業自己也有責任做好水準,這才是最重要。
2008-12-10 17 浏览
唔好誤會,黑面的唔係我地,係哩度d侍應,容後再講,講番食物,因為家人係king parrot會員,有一段時間,時時黎,都相距半年無黎過,今次同朋友相聚,叫左:-雞鬆松子叉子燒餅-一般-樟茶鴨-有點酥,但好味-牛肉麵/炸醬麵 -ok-小龍包 - 好味,好多汁-雪菜肉絲炒年榚 -好淡-黑醋松子魚 -好正!食物其實不錯的,但負責我們範圍的女侍應全程黑面,我起初以為間歇性,原來我朋友都有留意,落單我地都唔敢問多2句!我地再order都叫其他侍應,其實唔係要求一定要笑臉迎人,但都唔駛黑面,樓上同1集團的King & I服務好好多!好彩都有一位男侍應和reception有禮貌!
唔好誤會,黑面的唔係我地,係哩度d侍應,
-雞鬆松子叉子燒餅-一般
-樟茶鴨-有點酥,但好味
-牛肉麵/炸醬麵 -ok
-小龍包 - 好味,好多汁
-雪菜肉絲炒年榚 -好淡
-黑醋松子魚 -好正!

2K
2008-11-17 14 浏览
16-11-2008好耐無食上海0野, 呢日一行 4 人訂定檯0黎試試呢間頗人氣的 APM 店. 0黎到先知原來呢度係 King Parrot 一份子, 又諗起銅記間「阿拉麵館」麻麻0地好食 (見 e.g. http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=186230), 都有 d 擔心... 食了幾款冷盤及小菜後, 覺得唔太差, 但一定唔係好食:- 話梅醉乳鴿: 落了粒粒話梅乾, 阿爸阿媽好欣賞,「啄」0下「啄」0下「啄」晒 乳鴿酒味一般, 不過幾好肉地, 肉亦嫩, 幾好食.- 鎮江肴肉: 食親上海0野一定會叫一碟, 呢度的肉味一般又無乜「0者喱」; 連鎮江醋都淡而無味, 唔香又唔酸 (!!), 唔掂.- 山東燒雞: 見佢同 d 冷盤一齊 serve, 仲以為係凍食的, 好在我估錯 -_-" 雞肉極0鞋, 幾硬0下, 醬汁係疑似甜豉油, 但味道偏鹹; 底部的雞肉亦索(滿)了其他醬汁, 一樣偏鹹; 雞皮肥得很, 仲浸到腍晒, 十足煲完湯0個 d 一樣. 呢碟0野 menu 上係推介菜色來的,
16-11-2008

乳鴿酒味一般, 不過幾好肉地, 肉亦嫩, 幾好食.
- 山東燒雞: 見佢同 d 冷盤一齊 serve, 仲以為係凍食的, 好在我估錯 -_-" 雞肉極0鞋, 幾硬0下, 醬汁係疑似甜豉油, 但味道偏鹹; 底部的雞肉亦索(滿)了其他醬汁, 一樣偏鹹; 雞皮肥得很, 仲浸到腍晒, 十足煲完湯0個 d 一樣. 呢碟0野 menu 上係推介菜色來的, 但 turned out 係咁多碟之中最唔好食的一碟, 真係嗚呼哀哉!
- 上海炒年糕: 即粗炒煮法炒年糕, d 汁好鹹, 配料 (冬菇, 肉絲, 白菜仔, 津白碎/條...) 亦因為索滿了 d 汁, 所以好鹹; 可幸年糕本身品質 ok, 食落煙煙韌韌, 加上熱辣辣, 味道 ok 吧.
- 小籠包 (一籠 5 隻): 呢個不錯, 熱到燙嘴, 皮薄餡鮮, 勁多湯汁, 好食!
- 干扁四季豆: 唔辣的, 味道似欖菜肉鬆炒多 d... 四季豆夠爽脆, 不過阿媽夾到幾條未去絲的, hak -_-"

另外仲叫了一客兩件的叉子燒餅, 不過 for some strange reason 無叫到醬肉, 結果只可塞 d 欖菜肉鬆入去頂住先 -_-"

環境同阿拉麵館差不多, 帶點摩登又幾好坐; 店員們快手快腳, 禮貌 ok, 招呼 ok 吧.

埋單每人約 $110, 唔貴, 但食物一般, 無興趣再0黎了.
唉, 九龍城一品香 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1874983), 點解你要執笠?
下圖為話梅醉乳鴿
肴肉唔掂, 山東燒雞更唔掂
炒年糕一般, 小籠包不錯
叉子燒餅 / 干扁四季豆似欖菜肉鬆炒多 d
2008-10-25 7 浏览
2008年10月18日晚8:30, 一行4人約左到此店食飯。點了以下食物:-1) 酸辣湯 餐牌上此湯是有兩隻辣椒, 表示比較辣一點, 不過我覺得是小小辣, 吃得辣的人 會覺得唔辣。湯比較酸一點, 湯料尚可。4個人都可以每人飲到3碗飯碗的份量。2) 小籠飽 勁多肉汁, 不肥膩, 飽皮簿但不易穿, 一籠有5個。3) 醉雞 以為碟子小, 份量都比較少, 但原來唔係, 雞肉滑而少骨, 滲入花雕酒, 好香 。4) 干扁四季豆 醬汁煮得濃香, 豆爽脆5) 蒜茸xxxx黑豚肉 (正確名稱唔記得) 唔肥, 肉爽, 少辣, 如果佢再凍少少會更好食埋單每人$80, 貴左小小, 因為唔係好飽, 不過座位尚算舒適, 可能坐卡位,不過如果本餐牌細本點兼輕身點會比較方便查看。
1) 酸辣湯
2) 小籠飽
勁多肉汁, 不肥膩, 飽皮簿但不易穿, 一籠有5個。
3) 醉雞
4) 干扁四季豆
醬汁煮得濃香, 豆爽脆
5) 蒜茸xxxx黑豚肉 (正確名稱唔記得)
唔肥, 肉爽, 少辣, 如果佢再凍少少會更好食

不過如果本餐牌細本點兼輕身點會比較方便查看。
2008-09-27 7 浏览
一兩年前已經開始o黎呢間餐廳食, 因為o野食都幾ok而家亦都會週不時o黎小籠飽其實同新港好多人等o個間上海o野餐廳差不多另外饅頭回鍋肉都幾好另一樣常叫o既就係x雞燴麵, 清淡得o黎唔錯
一兩年前已經開始o黎呢間餐廳食, 因為o野食都幾ok
而家亦都會週不時o黎
小籠飽其實同新港好多人等o個間上海o野餐廳差不多
另外饅頭回鍋肉都幾好
另一樣常叫o既就係x雞燴麵, 清淡得o黎唔錯
  • 雞燴麵
  • 饅頭回鍋肉
  • 小籠飽
2008-08-17 2 浏览
同朋友行過見到d野唔太貴,又好似幾好食,就走左入去試下....個陣已經2:45 pm,3:15pm last order。叫左...1. 上海粗炒 - 幾多,幾好食!2. 鐵板羊肉 烤簿餅 - 依家都好好食,皮簿,好味!3. 上海小籠包 (5隻) - 好正中,亦都好好!!!3. 高力芒果吉士 (6隻) $48 - 出面同高力豆沙無分別,但入面ge芒果吉士餡,食落去有d芒果味之餘,仲有一種好似食流沙包ge感覺,正呀!!!但無諗過佢咁多,似食夜晚多d...

叫左...

1. 上海粗炒 - 幾多,幾好食!
2. 鐵板羊肉 烤簿餅 - 依家都好好食,皮簿,好味!
3. 上海小籠包 (5隻) - 好正中,亦都好好!!!

但無諗過佢咁多,似食夜晚多d...
高力芒果吉士
  • 上海粗炒 鐵板羊肉烤簿餅 上海小籠包 高力芒果吉士
幫襯過幾次,覺得食物質數, 菜式種類, 份量... 都同價錢match.waitress / waiter table service 都ok.不過以前都唔係我BOOK位. 所以唔知原來咁"大支野". 個位聽我電話既姐姐,可能為人率直,無禮貌可言.十問九唔應都唔在講.... 問我book幾點,我話7:30.佢"語氣堅定"地講: "我地只可book七點同九點 ! ", 我話7:00. 佢回應: "8:30要交檯 ! ", 我都話理解. 佢無答我book左未, 只係再講: "只係hold 檯15分鐘! 準時到" 我以為我黎見工tim...收線我即刻打電話book左另外一間,但係就番朋友放工,最後都係去...到門口,都係個位姐姐(因為聽到佢講野都係咁"掘") 同另一位女客人"對話"中.大意係話女客人booking唔見, 女客人重申book左三位. 佢話:"無可能,我地唔落三位booking, 一係四位!"女客人有d火 :"唔通我呃你呀...blabla..咁依家係唔係full booking呀?"姐姐回應:"唔係,依家係有位ge"真係低比人炳...

我以為我黎見工tim...

姐姐回應:"唔係,依家係有位ge"

真係低比人炳...

• 雜果糖醋魚
  • 小籠包
2008-07-20 6 浏览
好耐冇黎過啦...好掛住呢度ge"雜果糖醋魚"~酸酸甜甜好開胃~一個人都可以食得o西~~~不過今次叫錯o左"黑醋松子魚"(因為唔記得左個菜名)黑醋都好味呢..好濃ge黑醋味..魚肉好滑呀~外面脆脆地~yummy另外當然要叫小籠包啦~d汁好鮮甜呀~~~仲有生煎牛肉包~個包煎到o岩o岩好~~好香脆~擔擔麵都好味~~d麵唔會太"lum"~個湯少少spicy~good~!!想再spicy D,加豆"板"醬都好好味~~另外叫o左脆豆腐~~味道淡,不過好脆,點腐乳醬都唔錯呀~蟹仔湯飯~~個湯好鮮甜~!最後叫多o左個鮮肉鍋貼~味道都ok~但因為味道同小籠包差唔多~只係製法唔同~~~我會鍾意小籠包多D啦~~呢度D service都好好喎~D waitress,waiter都好有禮貌..同有效率~
好耐冇黎過啦...
好掛住呢度ge"雜果糖醋魚"~酸酸甜甜好開胃~
一個人都可以食得o西~~~
不過今次叫錯o左"黑醋松子魚"(因為唔記得左個菜名)

另外當然要叫小籠包啦~d汁好鮮甜呀~~~
仲有生煎牛肉包~個包煎到o岩o岩好~~好香脆~
想再spicy D,加豆"板"醬都好好味~~

另外叫o左脆豆腐~~味道淡,不過好脆,點腐乳醬都唔錯呀~
蟹仔湯飯~~個湯好鮮甜~!
只係製法唔同~~~我會鍾意小籠包多D啦~~

擔擔麵
黑醋松子魚
生煎包
  • 雜果糖醋魚
2008-07-17 7 浏览
有見以往次次都係食廣東菜,今次就提議試試新野。一行21人,分2圍坐。坐得都幾舒服。不過我見近窗位置都好似幾正。每圍叫左成16樣食物,個個都食到飽飽。干炒四季豆 -- 不錯水煮牛肉 -- 一致好評雞絲粉皮 -- 花生味不夠香濃鎮江餚肉 -- 只吃了半塊醉雞 -- 酒味香濃樟茶鴨 -- 幾好味蔥爆牛肉 -- 麻麻地,不夠香小龍包 -- 不錯,有好多汁鍋貼 -- 沒有吃炒年榚 -- 不太咸,味道剛剛好蛋白炒飯 -- 沒有吃什果糖醋黃魚 -- 酸酸甜甜,合我胃口蝦仁鱔糊 -- 向來不太欣賞這個菜銀絲卷 -- 不太油,幾好炒西蘭花 -- 正香蕉豆沙鍋餅 -- 沒有吃再加上婆婆的生日蛋糕,真的肚子要裂開 =P剛巧 king parrot 做 promotion,join 左 member ($960)。即時送 $400,可即時用再加即時 85 折。今餐 total 食左約 $2,300不算太抵食,不過服務不錯 =)
有見以往次次都係食廣東菜,今次就提議試試新野。

每圍叫左成16樣食物,個個都食到飽飽。
干炒四季豆 -- 不錯
水煮牛肉 -- 一致好評
雞絲粉皮 -- 花生味不夠香濃
鎮江餚肉 -- 只吃了半塊
醉雞 -- 酒味香濃
樟茶鴨 -- 幾好味
蔥爆牛肉 -- 麻麻地,不夠香
小龍包 -- 不錯,有好多汁
鍋貼 -- 沒有吃
炒年榚 -- 不太咸,味道剛剛好
蛋白炒飯 -- 沒有吃
什果糖醋黃魚 -- 酸酸甜甜,合我胃口
蝦仁鱔糊 -- 向來不太欣賞這個菜
銀絲卷 -- 不太油,幾好
炒西蘭花 -- 正
香蕉豆沙鍋餅 -- 沒有吃

再加上婆婆的生日蛋糕,真的肚子要裂開 =P

即時送 $400,可即時用再加即時 85 折。

今餐 total 食左約 $2,300
不算太抵食,不過服務不錯 =)
  • 小龍包
  • 炒西蘭花
  • 什果糖醋黃魚
尋晚一行三人7點幾去到, 唔駛等位...首先環境都唔錯, 叫左:1) 話梅四季豆--都幾好食, 小酸中甜, 好O岩我胃口2) 金菇拌肚絲--清清地, okay 爽, 有少少麻油味3) 上海粗炒--麻麻4) 小籠包--雖然有好豐富湯汁, 但硬係覺得唔係好好味5) 炸銀絲卷--普通6) 甘露醉雞--呢個無食, 所以唔知, 淨係知好香酒味點解咁多冷盤, 因為我覺得係呢度食小炒實在太貴喇~btw, d侍應唔多夠, 同埋好似成日都十問九唔應, 最離譜gei係拎住我地gei信用卡周圍行, 又上菜, 又招呼其他人(幾驚佢整唔見我地張卡呀)埋單, 接近$300, 唔便宜
尋晚一行三人7點幾去到, 唔駛等位...

首先環境都唔錯, 叫左:

1) 話梅四季豆--都幾好食, 小酸中甜, 好O岩我胃口

2) 金菇拌肚絲--清清地, okay 爽, 有少少麻油味

3) 上海粗炒--麻麻

4) 小籠包--雖然有好豐富湯汁, 但硬係覺得唔係好好味

5) 炸銀絲卷--普通

6) 甘露醉雞--呢個無食, 所以唔知, 淨係知好香酒味

點解咁多冷盤, 因為我覺得係呢度食小炒實在太貴喇~

又上菜, 又招呼其他人(幾驚佢整唔見我地張卡呀)

埋單, 接近$300, 唔便宜
  • 話梅四季豆
>_<
2008-06-13
I just went there for lunch yesterday. Overall, I don't think the foods are as good as expected. We had 3 people and we ordered the following items, 锅贴:it's the best food we ordered. The outside is brownish color and juicy inside. GOOD!!上海粗炒:too salty瑶蛋白炒饭:no taste at allOverall, as Kwun Tong doesn't have much nice restaurant, it's ok to eat here i guess

上海粗炒:too salty
瑶蛋白炒饭:no taste at all

上星期訂左8人食晚飯,入去覺得環境好靚。睇menu叫左各位推介既dishes: 黑醋排骨----醋味好勁,唔係人人喜歡。饅頭雞丁---- 好一般。甜酸魚(唔肯定個名)---- 幾好。銀c卷 ---- 差差差。上海炒年糕---- 一般,冇咩味。 .....又加左價喇!! 叫埋2支beer,唔係好飽,$埋單78x。服務都ok可以,出食物好快。不過都好同意上面食評意見,好似機械式經營,唔會覺得特別好食同埋驚喜。
上星期訂左8人食晚飯,入去覺得環境好靚。

睇menu叫左各位推介既dishes:

黑醋排骨----醋味好勁,唔係人人喜歡。
饅頭雞丁---- 好一般。
甜酸魚(唔肯定個名)---- 幾好。
銀c卷 ---- 差差差。
上海炒年糕---- 一般,冇咩味。
.....
又加左價喇!!
叫埋2支beer,唔係好飽,$埋單78x。
服務都ok可以,出食物好快。
2008-05-25 2 浏览
好耐之前同阿細黎過呢度食飯,覺得呢度幾好食,環境同服務都唔錯,所以上個月見到東亞銀行信用卡有優惠套餐,就決定再黎幫襯!一坐低首先叫個四寶茶,好過飲普通的香片壽眉,亦都係佢地的推介.諗都唔洗諗,order左個東亞套餐,包左好多野:1) 青瓜海蜇絲- 海蜇夠爽脆, 好開胃2) 風鵝粉皮- 唔知咩係風鵝, 人 2味咸咸地, 幾特別. 粉皮好滑, 但係淡左少少3) 什錦冬瓜粒湯- 好大盅湯, 每人飲左好多碗, 仲有我最鍾意的冬瓜, 正!4) 露荀炒蝦仁- 露荀新鮮, 好甜, 而且蝦仁都有蝦味5) 黑醋排骨- 之前食過覺得好好食, 今次食都一樣, 個source半甜半酸, 趁熱食一流個餐仲有白飯同甜品跟,整體黎講$185可以話勁抵食,我地兩個人最後都食唔哂. 打包左少少返去當宵夜. 如果book位時記住問佢可唔可以坐window side table, 感覺幾好ga~

1) 青瓜海蜇絲
- 海蜇夠爽脆, 好開胃
2) 風鵝粉皮
3) 什錦冬瓜粒湯
4) 露荀炒蝦仁
- 露荀新鮮, 好甜, 而且蝦仁都有蝦味
5) 黑醋排骨

2008-04-28 4 浏览
我和老公都頗喜歡食上海菜,我們之前都有光顧過這食店,覺得這裡的食物質素不錯,不會有太油膩的感覺,所以上星期再試。我們點了以下的食物:砂鍋腌篤鮮~~ 材料有小唐菜、百頁、小排骨、火腿、筍、鹹肉......湯底很鮮甜,而且份量十足,基本上四個人都夠吃啊鐵板京蔥牛肉配薄餅~~ 牛肉肉質頗滑,但口感像吃豬肉一般,因為牛肉當中夾雜著肥肉的部分,幸好有薄餅的掩護,肥膩的感覺減去不少...酸菜炒肚絲~~ 很爽口,很惹味,很開胃我們今餐沒有點飯、麵之類可飽肚的食物,本來是想飽餐之後再點一份高力芒果奶黃(因為見到鄰桌食客吃得津津有味),可惜把那個砂鍋湯喝掉之後,發覺肚子漲卜卜,唯有下次再吃吧!這裡的侍應大部分都很有禮貌,而且十分殷勤,只有一位沒架眼鏡,身形較圓潤的男侍應比較木口木面罷了。

我們點了以下的食物:

酸菜炒肚絲~~ 很爽口,很惹味,很開胃