2007-04-06 14 浏览
早一排同女友黎左呢度食lunch, 諗住呢度d野都應該會幾好味啦, 點知都幾失望下!兩個人叫左小籠包, 煎鍋貼, 擔擔麵同埋一個客飯定食, 係糖醋魚塊! 小籠包個皮幾厚下, 因為厚關係所以小籠包裡面d湯就唔會穿, 但係就唔好味囉, 唔得; 煎鍋貼又係個皮好厚同埋好硬下, 我食左一隻之後已經唔想再食, 失敗; 擔擔麵個湯底就好味, 唔錯, 不過個麵質又唔係咁好味喎, 唔知點形容, 總言之唔得啦; 客飯定食就有幾多野食喎, 有湯有飯, 不過就一般喇, 糖醋魚塊應該係甜甜酸酸, 點知佢除左甜同酸之外仲好咸添, 感覺就係d魚唔新鮮囉! 我諗我唔會再去喇, 因為佢唔吸引我去囉, 埋單都唔平架, 好似成$150架! 咁價錢呢區大把選擇啦!

2007-03-10 6 浏览
年多前曾在此吃過一次8人套餐, 印象中價錢抵而味道則可以啦, 一般川滬菜, 無驚喜. 上星期與親戚一行6人再到此吃晚飯, 雖然己是初十三, 但仍做緊新年套餐, 很貴不抵食及食品內容一般, 故決定散叫. 點了以下食物:1. 宮保蝦球- 掂! 蝦新鮮, 蝦身沒有太多的粉, 醬汁適中; 2. 蟹皇/粉石頭飯- 時令新菜式, 不錯! 但價錢略貴, 因蟹皇/粉實在太少, 只有飯面的1/4面積也沒有, 若蟹皇/粉多一半份量, 會加分;3. 樟茶鴨- 最差的不味, 太乾身;4. 牛肝菌少雞- 不錯; 5. 鴨/鵝絲粉皮(不記得是鴨或鵝) - ok啦; 6. 干煸四季豆- 不錯;7. 生煎飽- ok啦, 暫時試過最好吃的生煎飽是屯門的流金月;8. 漕溜魚柳- 不錯, 比湘川滬好吃;9. 高力奶皇芒果- 一般, 高力豆沙應該會香d好味d.整體而言, 比想中好吃好多(散叫), 因以前吃過覺得只是一般(套餐). 而且價錢相宜, 6人只是吃約$400, 此外茶錢只是每位$3/位, 比那些收$8/位的合理很多.
3. 樟茶鴨- 最差的不味, 太乾身;
4. 牛肝菌少雞- 不錯;
5. 鴨/鵝絲粉皮(不記得是鴨或鵝) - ok啦;
6. 干煸四季豆- 不錯;
8. 漕溜魚柳- 不錯, 比湘川滬好吃;
9. 高力奶皇芒果- 一般, 高力豆沙應該會香d好味d.

2007-02-01 0 浏览
食過兩次, 都覺得麻麻地.除左個甜品: 南瓜杏仁露.擔擔麵: 唔夠辣, 唔夠香賽磅蟹: 淡而無味小籠包: 不過不失仲有呀, 千祈唔好食佢既午市套餐, 碟送丁咁大, 一定唔夠你送一碗飯.我諗我以後都唔會再去.雖然佢既環境OK.但service並不是很好. 尤其係個經理, sell完你食貴野, 一見你無興趣就走左去唔理你.
食過兩次, 都覺得麻麻地.
除左個甜品: 南瓜杏仁露.
擔擔麵: 唔夠辣, 唔夠香
賽磅蟹: 淡而無味
小籠包: 不過不失

我諗我以後都唔會再去.
雖然佢既環境OK.
2006-12-17 15 浏览
朋友話平日午餐\\\同晚餐\\\都不錯,所以介紹黎試下同慶祝我生日。黎到時仲見到信用卡有優惠,套餐\\\半價。見好似幾低,所以3人就叫了一個4人套。原價5百幾6百蚊。個menu有好多樣餸。有湯、4個前菜、3個餸、白飯同甜品。詳細唔多講,但份量好少。話係4人餐\\\同原價係5百幾6百蚊都好騙人。半價都唔值,散叫絕對係冇問題。以後都唔試信用卡既優惠套餐\\\。今次真係搵笨!!

個menu有好多樣餸。有湯、4個前菜、3個餸、白飯同甜品

以後都唔試信用卡既優惠套餐\\\。今次真係搵笨!!
2006-11-24
叫咗金瓜海蜇-金瓜同海蜇拼埋一齊都幾好食 紅油抄手-辣辣地幾好 貴雕蝦仁-啲蝦仁都幾爽 大閘蟹糕石頭飯-飯多料少 小籠包同生煎包-一般 奶油津白-普通都唔明呢間野有咩咁好食?又多人排隊又貴.
叫咗金瓜海蜇-金瓜同海蜇拼埋一齊都幾好食
紅油抄手-辣辣地幾好
貴雕蝦仁-啲蝦仁都幾爽
大閘蟹糕石頭飯-飯多料少
小籠包同生煎包-一般
奶油津白-普通
都唔明呢間野有咩咁好食?又多人排隊又貴.

2006-10-13 1 浏览
一行四人, 叫左9 個一客擔擔麵加兩個甜品...好似好多咁, 其實我地開頭只係叫左5 樣野,覺得唔夠食, 先叫到咁多野...叫左:雞絲粉皮- 一般la紅油抄手- 都唔辣ge? d 醬油仲有d 怪鐵板牛附薄餅- ok wor, 不過係上海野黎ga? 我唔識呀香酥鴨- 最好ge 一道菜, 肉嫩, 唔太鹹貴雕蝦仁- 都係一般la, 食唔倒貴雕味石頭飯- 唔知道菜咩名堂, 用石頭鍋上的, 勞左蝦/蟹子同蝦/蟹糕咁ge. 俾白飯好味...咁la... 小籠包- 皮厚左dd, 同埋個皮唔知點解乾乾地, 不過都ok ge糖醋魚- um...個人唔鐘意醋味咁重的, 不過絛魚ge 肉都ok ge津白- 不用comment la..擔擔麵- 味道夠, ok甜品- 係高力芒果融同雷沙湯圓, ok la, 無咩特別總結係, 味都過得去, 但碟頭真係好細, 唔抵食.丫, 仲有, 我地食完坐多陣傾計, 佢地又無客等緊位, 唔知做咩暗中收左我地個茶壺, 點呀...最後叫佢開返俾我地...
一行四人, 叫左9 個一客擔擔麵加兩個甜品...
好似好多咁, 其實我地開頭只係叫左5 樣野,
覺得唔夠食, 先叫到咁多野...

叫左:
雞絲粉皮- 一般la
紅油抄手- 都唔辣ge? d 醬油仲有d 怪
香酥鴨- 最好ge 一道菜, 肉嫩, 唔太鹹
貴雕蝦仁- 都係一般la, 食唔倒貴雕味
津白- 不用comment la..
擔擔麵- 味道夠, ok
甜品- 係高力芒果融同雷沙湯圓, ok la, 無咩特別

總結係, 味都過得去, 但碟頭真係好細, 唔抵食.

2006-10-12 10 浏览
呢一日同男朋友睇完戲就去o左呢一間o野度食晚飯,等位都唔係等o左好耐,但係就要坐出面戈d 位... 我同男朋友叫o左一個炒年糕,兩籠小籠包同埋一客粉皮... 小籠包同粉皮都唔錯,粉皮好透,咬落去唔係太林,小籠包肉身不太爛,口感幾好... 炒年糕色香味俱全,但略嫌太油膩...至於服務方面,因為我地坐出面,似乎佢地唔得閒理我地咁喇,同埋埋單戈陣我男朋友簽卡唔同o左小小,個服務生就好大驚小怪咁問:做乜唔同o既?好似驚死我地偷卡用咁,唔係太禮貌囉…

2006-09-24 0 浏览
其實本人好鍾意食上海菜叫左糖蓮藕,炸銀絲卷,腰果肉丁,豆沙窩缾,擔擔麵由於2個人太貪心地叫左咁多野,所以炸銀絲卷完全食唔落拎左番屋企個糖蓮藕好食,但食得多會滯腰果肉丁好味,出面有個麵包裝住豆沙窩缾OK,O岩O岩炸起好味擔擔麵夠辣但個湯唔好味~個場極嘈,根本講野都聽唔到,如果一大班人去就ok 但少人去就唔係咁好喇
其實本人好鍾意食上海菜
叫左糖蓮藕,炸銀絲卷,腰果肉丁,豆沙窩缾,擔擔麵
個糖蓮藕好食,但食得多會滯
腰果肉丁好味,出面有個麵包裝住
豆沙窩缾OK,O岩O岩炸起好味
擔擔麵夠辣但個湯唔好味~

個場極嘈,根本講野都聽唔到,如果一大班人去就ok
但少人去就唔係咁好喇
2006-08-26 2 浏览
朋友生日, 去了這間食飯, 我們叫了11款食物和叫了四寶茶, 因為訂左位, 不用等, 7:30來到, WALK IN客已經要坐門口, 所以最好訂定位. 5-6位可訂近窗口位. 我們8個, 就只有大枱了.四寶茶- 很有重紅棗味, 正. $32 (每位$8)黑醋松子魚- 覺得重手了, 酸了點$88奶油娃娃菜炒腐衣- 弄得很好, 不覺得"漏", 但好juicy $48饅頭宮保雞丁- 用一個很大的炸銀絲卷內放宮保雞丁. 外層的麵包皮脆脆地連餸一起, 很好味. 但要小心, 因為餸內有辣椒子, 所以比較辣. $65桂花糖蓮藕- 用蕉糖包面, 沒有太多糖漿, 很特別又不太甜, 好食$35小籠飽- 有5個, 皮不太厚薄, 都好多汁$30生煎飽- 有5個, 夠肉汁, 好食$35雪菜肉絲炒年糕- 清清地, 不太油, 好飽肚幾好$48蘭花豆腐干- 不太亁 都叫OK $35砂鍋雲吞雞- 湯好濃, 雲吞皮好滑, 有水準$78辣年小青瓜- 好吃$25紅油炒手小辣普通貨$25上菜非常快, 7:30入坐食到9:00走人. 速度之快, 可想而知, 放心, 其實大家可以坐耐D, 都無人會趕你走. 連加一, 都

四寶茶- 很有重紅棗味, 正. $32 (每位$8)
黑醋松子魚- 覺得重手了, 酸了點$88
小籠飽- 有5個, 皮不太厚薄, 都好多汁$30
生煎飽- 有5個, 夠肉汁, 好食$35
雪菜肉絲炒年糕- 清清地, 不太油, 好飽肚幾好$48
蘭花豆腐干- 不太亁 都叫OK $35
砂鍋雲吞雞- 湯好濃, 雲吞皮好滑, 有水準$78
辣年小青瓜- 好吃$25
紅油炒手小辣普通貨$25

上菜非常快, 7:30入坐食到9:00走人. 速度之快, 可想而知, 放心, 其實大家可以坐耐D, 都無人會趕你走. 連加一, 都係$598.40. 在服務態度, 裝潢, 舒適度和最重要的食物質素而言. 每人都是故$74.8. 非常抵. 下次又有咁多人, 一定會再去.
2006-07-24 3 浏览
2個人order 左:1) 咸肉百頁娃娃菜: 呢個普普通通... 唔係好亦都唔係差.. 清清地..2) 當歸菌菇老鴨鍋仔: 呢個係湯o黎o架.. 有當歸.. 靈芝菇.. 鮑魚菇.. 雞脾菇.. 鴨.. 好重當歸味.. 我好鍾意呀.. 好香.. 好飲!!! d 菇又係清清地.. 份量好多.. 食唔唒添!! d 鴨就煲老左喇.. 唔滑.. 但係d 味都入唒落d 湯度.. 唔錯!! ^^3) 生煎飽: 5 大舊.. 上面d 飽軟林林.. 下面就夠香脆.. 幾好!! 不過一咬開.. 係冇汁流出o黎o架.. 舊肉係夠味.. 不過我都係比較喜歡"王家沙" o個d 一咬開有汁爆開.. hee!!4) 酒釀芝麻湯丸: 呢度冇酒釀丸子.. 所以叫呢個啦.. 不過d 酒同芝麻d 味唔係太夾.. 都係酒釀丸子好食d.. 不過都ok 啦!!呢餐食d o野比較清.. 食物都係一般.. 冇咩驚喜!
2個人order 左:

呢餐食d o野比較清.. 食物都係一般.. 冇咩驚喜!
2006-07-21 3 浏览
天氣熱熱地, 冇乜胃口, 所以跟同事只叫了一個鮮蟶子湯飯, 和鮮肉蒸餃. 茶是四寶茶, 與香片, 普洱都係$4一位. 其他茶就$12位.泡飯先上, 藍白花的超高身大砵, 像一個花盆放檯上, 幾搞笑的. 蟶子唔細, 脹卜卜, 份量都唔少, 但鮮味欠奉. 湯也是淡淡的之中又有點胡椒, 芫莤, 和... 人工. 料還有菇仔, 和少許冬菜, 整個泡飯感覺都係寡寡地.蒸餃的皮是我喜歡的厚厚的一種. 肉餡味重, 連皮吃該剛剛好, 但仍覺得再淡少少會好些.呢度食物屬ok, 但環境就食得舒服.

呢度食物屬ok, 但環境就食得舒服.
2006-06-12 6 浏览
友人想係apm間食中菜, 又唔太貴...所以揀呢度...食上海菜...就梗係要叫小籠飽啦- 中規中矩咁啦...又唔係特別好食叫左個粗炒...都係一般其他都一樣係普通...咁呢個價錢...有ok 的質素...都算係咁啦
友人想係apm間食中菜, 又唔太貴...所以揀呢度...

叫左個粗炒...都係一般
其他都一樣係普通...

咁呢個價錢...有ok 的質素...都算係咁啦
2006-05-29 21 浏览
無心來晚飯的,因為食過好多次,但其他酒樓全full.1.油炆小竹筍$32-幾爽2.上海醬鴨$55-份量係半隻乳鴿3.小籠飽$30-5隻,無特別4.韭菜蒸餃$30-5隻,好小韭菜咋5.三鮮窩貼$30-5隻,又係好細隻6.排骨麵$35-排骨另上,但真係好細塊7.干筍烤肉$65-好似炒排骨咁,不過比排骨更乾身,好深色的,全碟得幾塊干筍8.鐵板蔥爆牛肉跟薄餅$65-好油9.豆湯腐衣翠肉瓜$50-推介,腐竹好鮮,個湯牛奶的色,傑撻撻的
無心來晚飯的,因為食過好多次,但其他酒樓全full.
1.油炆小竹筍$32-幾爽
2.上海醬鴨$55-份量係半隻乳鴿
3.小籠飽$30-5隻,無特別
4.韭菜蒸餃$30-5隻,好小韭菜咋
5.三鮮窩貼$30-5隻,又係好細隻
6.排骨麵$35-排骨另上,但真係好細塊
8.鐵板蔥爆牛肉跟薄餅$65-好油
2006-05-17 8 浏览
曾揚言要試盡所有apm的食肆,如是這今次輪到家傳滬曉. Ok,入到去,睇黎裝修都算像樣.用的chinaware都頗精緻,背景音樂係國語老歌,整體氣氛ok.但我總認為環境再好,食物質素始終係key point.1) 走辣雞絲粉皮粉皮奇怪地"煙un",味道一般,未算難食,但都係唔滿意,因為portion實在細.2) 黑醋排骨睇落可以,但食落發現只有醋味,仲係一大陣,既唔酸,亦唔甜,極不滿.3) 上海炒年糕油膩亦可以預計得到,但油而無味就唔可以原諒4) 砂鍋雲吞雞again,完全無味...攪咩?!!!! 自己煲都好過佢....而全晚最精彩係舊雞,因為太"鞋",友人稱"好似食緊一堆廁紙".是夜最愛金句!!!一定唔會再去,而且對King Parrot Group ge餐廳已扣左不少分.

1) 走辣雞絲粉皮

2) 黑醋排骨

3) 上海炒年糕
油膩亦可以預計得到,但油而無味就唔可以原諒

4) 砂鍋雲吞雞
是夜最愛金句!!!

2006-05-06 20 浏览
其實而家D新式上海店好次間間都差唔多,賣點就係裝修靚,YA食普遍保持水準LAW...唔會太令人留下深刻印象,因為幾乎間間差唔多,環境同食物選擇冇乜分別...其實,係咪都係同一集團經營呢?故此....若想食真正上海YA,都係要去返D老鋪試~

故此....若想食真正上海YA,都係要去返D老鋪試~