2016-03-16 509 浏览
想試很久了,朋友有事想傾談,便想到此日本餐廳。晚飯時間,肚子餓就先點了一份麵餐定食,除了一碗麵,還有兩件加洲卷及沙律,還有甜品及茶。麵點了醬油麵,濃濃的日本醬油,不會太鹹,加上幾片豚肉、荀和紫菜,很好味呢!加洲卷跟壽司店差不多,好吃;沙律是柚子汁雜菜沙律,甜甜酸酸的,又開胃又好味的。甜品是綠茶蛋糕,蛋糕面層有綠茶粉,所以有很香的綠茶味道,綠茶cream亦很香滑,海綿蛋糕則有少少乾,整件蛋糕都尚算好吃。最重要是,這個餐,都只是$99,太抵了!宏的甜品出名,所以多點了杯綠茶軟雪糕芭菲,軟雪糕很滑,加上紅豆、白玉等,不會太甜,但綠茶味只是淡淡的,沒預期中的香濃。
想試很久了,朋友有事想傾談,便想到此日本餐廳。

綠茶蛋糕
綠茶軟雪糕芭菲
2016-03-15
2016-03-15 451 浏览
位於尖沙咀the one的宏,我女兒想來很久,因為她是一個抹茶控,早早被抹茶所吸引!餐廳的裝修舒適,大多為sofa椅子,和朋友談天的好餐廳。餐牌有多種食物,包括:頭盤,主食,甜品,飮品等等!而抹茶是主推介的!今天和女兒相約,當然要點多些食物!加$20轉的抹茶飮品,非常值得加錢轉。抹茶味濃郁但甜度也足,我不愛抹茶也喜歡!只是太細杯煙三文魚海藻烏冬$90此為特價餐,原價$140多。冷烏冬彈牙好味,味道不濃,感覺健康!煙三文魚很新鮮,但只得一塊感覺不足夠。伴餐的沙律,加上鼓油挺好吃的。我點的海鮮天婦羅飯配烏冬$170。烏冬是熱食,天婦羅量多且一點都不肥膩。飯後有餐送的小蛋卷!期待的甜品!我的芝麻原來是小蛋卷,雖然份量較抹茶細份,但極值得吃。芝麻味極為香濃,大感驚喜!抹茶蛋卷反而沒芝麻的味道突出,但蛋卷同樣鬆軟!抹茶芭菲$78是女兒早早想食的甜品!我也覺得好吃,冰凍的抹茶雪糕入口甘香。濃郁的抹茶味雪糕有質感,滿口甘甜。下層的粟米片和抹茶啫喱極多,抹茶芳醇,加上煉奶的配合,甜度剛好!
餐廳的裝修舒適,大多為sofa椅子,和朋友談天的好餐廳。

今天和女兒相約,當然要點多些食物!
加$20轉的抹茶飮品,非常值得加錢轉。

抹茶味濃郁但甜度也足,我不愛抹茶也喜歡!只是太細杯
煙三文魚海藻烏冬$90

我點的海鮮天婦羅飯配烏冬$170。
烏冬是熱食,天婦羅量多且一點都不肥膩。
飯後有餐送的小蛋卷!期待的甜品
我的芝麻原來是小蛋卷,雖然份量較抹茶細份,但極值得吃。

芝麻味極為香濃,大感驚喜!
抹茶蛋卷反而沒芝麻的味道突出,但蛋卷同樣鬆軟!
抹茶芭菲$78是女兒早早想食的甜品

2016-03-14
2016-03-14 740 浏览
從前有留意過在佐敦開業的宏,現在遷到尖沙咀The One,店面更大,我終於忍不住要來朝聖一下XD位於The One 5樓的宏,店外是大大的甜品櫃,放滿了漂亮精緻的馬卡龍、曲奇和蛋糕,也吸引了不少人詢問。店內裝潢是以白色為主,既有牆上天花上圓圓的幾何圖案,也放置了傳統和服擺設,新潮與傳統並存。桌上還設了呼叫裝置,只需按一下便有店員前來招呼,不用舉手四處張望尋找店員,很貼心的設計。餐牌分為套餐跟主餐牌兩本,除了甜品外還有不少主食提供,餐牌上還附有不少介紹,如海藻麵、冰滴咖啡等,能引起食客興趣,不錯的推銷手法!京燒鱈魚飯套餐 ($140)選了一個飯麵甜品餐,貪其一個套餐包括了沙律、飯、麵、甜品、紅茶(可另行加錢轉其他飲品),可以一次滿足5個願望!XD沙律用上日式沙律汁,微酸帶甜很開胃,沙律菜也爽脆新鮮,很不錯!宏獨有的得獎海藻烏冬不能不試吧?麵條中可見一點點草綠色,相信是海藻成分,彈牙口感有點嚼勁,吃下去真有很淡很淡的海帶鮮味,配上一塊塊的海帶與微咸的鰹魚湯頭,真有點日本小漁村的風味。京燒鱈魚飯用上日本秋田米,粒粒渾圓飽滿,口感軟軟的。鱈魚上淋上日式醬汁,一口咬下卻口魚骨…之後幾乎每口都是骨
京燒鱈魚飯套餐 ($140)
京燒鱈魚飯用上日本秋田米,粒粒渾圓飽滿,口感軟軟的。鱈魚上淋上日式醬汁,一口咬下卻口魚骨…之後幾乎每口都是骨,要是先把魚骨清理乾淨會更好。醬汁不多,鱈魚骨多也很難下飯,略嫌不足。
冰滴咖啡、牛奶咖啡 (另行加錢)
我的牛奶咖啡以北海道牛奶加入滴漏咖啡,香滑但甜度不高,適合平常喝不慣咖啡的人。朋友點的冰滴咖啡要花上7~8小時一滴一滴抽取,很費功夫,淺嚐一口,先是滿滿的咖啡香味之後才是回甘,咖啡濃度頗高。
香草、抹茶小蛋卷
隨餐附送的小蛋卷,大概兩口吃完的尺寸,蛋糕綿軟細密,香草味道沒有特別但綠茶口味的卻是茶香濃郁!
抹茶窩夫 ($68)
剛剛的飯沒能吃完有點不足,於是選了一份飽肚的抹茶窩夫。透著抹茶綠的窩夫加上一大球抹茶雪糕再淋上煉奶,旁邊還伴著栗子蓉跟鮮忌廉,像藝術品般精緻。透著綠茶色的窩夫綠茶味不明顯,但配上茶味濃郁的抹茶雪糕就剛剛好,互相平衡。除了配雪糕,窩夫還可配上栗子蓉或忌廉同吃,多重滋味。原來栗子蓉下面還隱藏了一件抹茶曲奇,嘻嘻!只有把栗子蓉吃掉的人才能尋到寶!XD
抹茶甜品SET B ($198)
甜品嘛…總有另一個胃容納的,最後再追加一份抹茶甜品SET B,套餐內有5款特色綠茶甜品,絕對能滿足抹茶迷!雪白的大盤子上分別擺放5款甜品,一格一件,貫徹精緻精美的日本風格,口感、甜度、抹茶濃度各有不同,非常豐富。
北海道牛奶抹茶雪糕
冰涼細滑的抹茶雪糕原來用上北海道牛奶,怪不得奶味濃郁,入口融化後像是喝抹茶牛奶的感覺,5款甜品中甜度最高。
京都宇治抹茶蛋糕
是套餐小卷蛋多加一圈的放大版,綿軟的抹茶海棉蛋糕卷著打得細密的抹茶忌廉,蛋糕質地濕潤不會乾身,不會過分甜膩又有抹茶甘香,吃完套餐的還是忍不住再吃下大半件。
抹茶布甸
抹茶加上牛奶製成布甸,又香又軟,抹茶苦澀度較高故以奶香味彌補,入口滑嘟嘟的來不及咬已滑進食道了!
抹茶曲奇
十分鬆脆的抹茶曲奇,初入口只有牛油甜香,再多嚼幾口便慢慢有抹茶香散發出來,甘甜苦澀皆有之,用來送禮給身邊抹茶迷朋友的話相當不錯!
抹茶水晶糕
表面滑得反光的墨綠色水晶糕非常彈牙,口感類似蒟蒻彈彈QQ的,入口後滿是抹茶的甘香味,甜度最低。
抹茶甜品出色,正餐尚有改進空間,下次抹茶癮起時又可以再來!
2016-03-08
  • 抹茶窩夫
  • 京都宇治抹茶蛋糕
  • 北海道牛奶抹茶雪糕
  • 抹茶水晶糕
2016-03-13 575 浏览
今晚帶朋友到尖沙咀TheOne「宏」吃晚飯,早前在佐敦的舊店已經吃過餐廳主打的甜品,留下了不錯的印象!TheOne店舖面積大,而且非常寬敞,座位舒適,簡約的擺設精美獨特。每張枱上都設有一個點餐小鐘,隨時有需要的時候,按一下店員就隨傳隨到!非常貼心♡今次必定要試就是這裡的特色烏冬,餐廳介紹甜品及麵的食用材料全來源自然都是對身體有益健康的!真的非試不可!!!和朋友各自點自己想食的烏冬,朋友點了熱食烏冬,本人則覺得烏冬要吃凍食,口感會更豐富!而且湯汁會使人更開胃!雜錦天婦羅冷烏冬$172冷烏冬一上枱,單看賣相,朋友那雙眼都發光了,說了一句「早知我都選冷烏冬啦…」哈哈!用冰粒盛起一座烏冬小山丘,用紫菜絲點綴!賣相非常吸引!烏冬顏色有點像喬麥麵,灰綠色的,這種是「日本海藻烏冬」,麵質幼,口感爽、彈、滑!浸一浸特製鮮甜的湯汁,因個人喜好放入香蔥花,芥末,清涼感覺,真的令人吃個不停!雜錦天婦羅色彩繽紛,有蝦,秋葵,南瓜,茄子……雖則天婦羅是炸的,但吃起來都不太油膩!如果粉漿可以造得再薄一點就更加完美!看一看餐牌原來只需加$30冷烏冬份量可以加大一點!哈哈!下次我們要醒目一點啦~由這個冷烏冬開始就和朋

雜錦天婦羅冷烏冬$172

由這個冷烏冬開始就和朋友邊吃邊談旅行的所見所聞,其實日本菜最好吃之處就是食材方面,用料新鮮又無添加,而且注意健康!只要食材夠新鮮和優質,烹調方法和調味根本不需要太複雜,自然就會做出好味道!

日本最注重就是包裝設計,外觀美感,每事物都追求完美,精工細造,更何況是美食?
就算是一款普通的食物,經過師傅悉心的修飾後,賣相自然會大大提升!難怪日本的風氣深受歡迎!

說起來,日本京都最出名的就是抹茶,亦都是我的至愛,立即要點一個抹茶甜品先!

分享了朋友套餐的甜品「抹茶蛋卷」,香濃的抹茶味,就連卷內幼滑的忌廉都是抹茶味!蛋卷造得非常鬆軟,我們兩三口就完成啦!一點膩感都沒有。
抹茶軟雪糕芭菲$88
超豐富的軟雪糕芭菲,有大大粒的丸子,煙韌有口!滑溜溜的抹茶菓子!一塊薄薄糖脆餅,軟綿綿的紅豆永遠都是抹茶甜品的好伴侶!軟雪糕吃出啖啖抹茶香,最重要的是味道不會太甜!隆重登場的是在雪糕底部的杏仁塊,不能被埋沒呀!!!~非常香口的杏仁片,十分香脆!
朋友都點了軟雪糕芭菲,她選了香草牛奶味,賣相吸引到不得了,有鮮什果,最令我忍不到口的是杯上那條香噴噴的焦糖香蕉,好味道呀!!!!
這裡的甜品真令我們感到滿足!快快就能吃光光!朋友也對這間餐廳的評價不錯!下次我們一定會再嘗試一下其他甜品和糕點吧!!!!
  • 抹茶軟雪糕芭菲
2016-03-13 513 浏览
之前已經聽過宏呢間日式餐廳,知道佢既蛋糕好出名,見佢原來係尖沙咀The One有分店,仲有熟食Tim,今日係紀念日,我地就去食好野慶祝喇💑餐廳主要係落地玻璃既窗戶,十分光猛,亦都俾人優雅大方既感覺。一坐低,我地就開始揀野食喇。愛麗絲一見到甜品Menu就心心眼😂 而小新就俾熟食Menu吸引🤔 因為Menu上有好多熟食材料同製法等既介紹。宏強調材料係以健康為主,而主要材料都係來自日本既。我地都各叫左個飯麵甜品餐 (餐飲有是日伯爵茶),先介紹愛麗絲既炸雞飯套餐🐔 天婦羅式既炸雞,外層唔係話好脆,不過咬落既雞肉十分Juicy,而且熱辣辣,明顯係新鮮炸既,同埋炸雞會配一個酸酸地既醬,有啲似沙律醬,但都夾既。至於白飯就係日本秋田米,粒粒分明,都幾爽口咖🍚 除左飯,呢個餐仲會跟一碗海藻烏冬,餐牌上有介紹宏既烏冬係會加入海藻,將佢地打成粉,撈入烏冬,海藻含有維生素等營養,做法特別之餘都好健康咖。至於食落去,烏冬口感十分爽,同一般烏冬真係唔同,加上用鯛魚餚成既湯底,好香但又唔會好鹹,真係做得好出色👍🏻👍🏻👍🏻而小新點既就係京燒銀鱈魚飯套餐🐟 鱈魚配甜甜既燒汁同白芝麻,魚肉嫩滑,愛麗絲覺得呢個好食過炸雞😛

而小新點既就係京燒銀鱈魚飯套餐🐟 鱈魚配甜甜既燒汁同白芝麻,魚肉嫩滑,愛麗絲覺得呢個好食過炸雞😛 不過其實呢兩個餐價錢唔係話差好遠,大家可以輪流試下咖😉

咁我地兩個既餐都會附送宏出名既蛋卷🍰 小新就揀芝麻味,而愛麗絲呢個抹茶Fans就唔洗講啦😉 首先,芝麻味蛋糕好香,芝麻本身就唔會太甜,適合一眾怕甜既客人。而抹茶唔會話太大苦味,蛋糕清清地,配埋甜甜既抹茶Cream,食落又唔會話好Heavy,真係抵佢咁Popular呀😍

一場泥到,一個抹茶蛋卷點會滿足到為食既愛麗絲丫👧🏽 小新一於點個抹茶芭菲,同佢Share啦😚 宏有分別日式同西式既芭菲,我地叫左西式,相對上較多層丶較高同較甜🍦 個芭菲一到,愛麗絲已經大嗌好令啊😍😍😍 相機食完,就到我地食喇,最頂部係抹茶雪糕,插住一塊脆餅,之後有In in un un既抹茶糯米滋,跟住就有慕絲丶抹茶果凍丶粟米脆片等,十分豐富😍

其實宏除左甜品出名,熟食都好出色,果然係一間有質素有名氣既日式餐廳🙆🏽
2016-03-13 398 浏览
平時不喜歡到the one逛街, 因為這邊的電梯和其實配套不夠user friendly, 要人經常團團轉, 但友人想試這間café, 所以雖然有點麻煩, 還是來了.這裡星期五晚不可以訂位, 但幸好我們約7點到達, 算早吧, 所以不用等位便可以入內了. 桌椅間的空間不多, 較迫, 有時會有種搭枱感覺.選擇挺多, 有好幾款套餐選擇.我選了溫泉蛋海藻烏冬. 套餐包括雜菜沙律, 兩件壽司, 主食, 甜品和茶.上桌速度很快, 烏冬賣相普通, 但幸好夠彈牙, 但因為粗度與平時不同, 稍欠口感. 而且也感覺不到因海藻有何不同, 配上雞蛋食, 感覺到香且軟滑, 更有層次. 但不覺特別, 沙律酸酸地, 挺開胃. 兩件壽司也很普通.友人的海鮮炒意粉也不過不失, 只有微辣口味.最值得讚得還是甜品, 綠茶蛋糕的綠茶味香濃, 蛋糕鬆軟, 奶油香滑, 再夾雜淡淡的澀味, 令人回味無窮. 友人的草莓蛋糕卻顯得有點遜色了, 而且這一點的日本草莓味道很酸.最後, 再來一杯紅茶, 消消滯, 我倆更配著茶, 閒談聊天, 渡過愉快的星期五晚.門外的海報上有挺多不同種類的食物的, 但此餐食後感覺除了甜品外, 食物味道普通,

選擇挺多, 有好幾款套餐選擇.
溫泉蛋海藻烏冬
上桌速度很快, 烏冬賣相普通, 但幸好夠彈牙
海鮮炒意粉
友人的海鮮炒意粉也不過不失, 只有微辣口味.
抹茶蛋糕
最值得讚得還是甜品, 綠茶蛋糕的綠茶味香濃
紅茶
門外的海報上有挺多不同種類的食物的, 但此餐食後感覺除了甜品外, 食物味道普通, 若可多加改善便好了!
2016-01-29
抹茶蛋糕
2016-03-12 246 浏览
一直想吃宏的蛋捲好耐但未有機會,適逢在尖沙咀The One開了餐廳,一於約朋友來試一試!一到門口已經被門外各式各樣的綠茶卷、蛋糕、曲奇、macaron等等深深吸引! 我們比安排到窗口位置,由於過了午飯的繁忙時間,人客不太多,十分舒適寧靜!餐廳的設計亦以簡約清新為主, 天花板粉色繽紛燈飾,走年輕時尚,簡約路線打開餐牌,發現食物選擇十分豐富!除了預期嘅綠茶卷和甜品外,原來熱食亦有相當多的選擇,包括烏冬、飯,意大利粉、咖喱、天婦羅、鰻魚!相當豐富! 這裡的烏冬十分特別,在香港只此一家,是海藻烏冬,提倡健康飲食!烏冬有冷的,熱的、炒的、以及拉麵湯底系列。至於飯類,全部選用日本秋田米,選材十分認真!最後我和朋友點了海藻烏冬套餐。等了不久,套餐來了份量不少!有沙律、加洲卷、海藻烏冬、飲品。 海藻烏冬:口味十分清新!比起一般嘅烏冬確是不一樣!沒有了重重的殿粉質感覺,很適合愛健康的人仕!朋友的溫泉蛋烏冬套餐:湯底充滿魚香味而我的是醬油海藻烏冬套餐:果然很特別,用拉麵湯底來配清淡既海藻鳥冬,一濃一淡,互相輝映!沒有吃拉麵的油膩,但又不至於清

天花板粉色繽紛燈飾,走年輕時尚,簡約路線

至於飯類,全部選用日本秋田米,選材十分認真!

最後我和朋友點了海藻烏冬套餐。

朋友的溫泉蛋烏冬套餐:湯底充滿魚香味

而我的是醬油海藻烏冬套餐:果然很特別,用拉麵湯底來配清淡既海藻鳥冬,一濃一淡,互相輝映!沒有吃拉麵的油膩,但又不至於清湯掛麺的淡囗味感覺,這個配合很特別!難怪是人氣number one之選!

飲品方便:

朋友喝了士多啤梨紅茶,茶香且滑!

我另外點了冷滴漏咖啡,原來是用Volvic自然水一滴一滴經過七小時才能滴漏出一杯咖啡,入口清香,但回甘味重!

甜品來了!套餐包一份蛋捲,我們選了抹茶卷、芝麻卷各一

抹茶卷:清香抹茶味,蛋糕質地細滑,即使不用喝茶也可以一口氣把整件蛋捲吃下

芝麻卷:驚喜!第一、二啖感覺沒有什麼特別,吃了一半那種芝麻味開始在口腔內凝聚!吃到了粒粒小芝麻嘅質感!越吃越好味喎!吃慣抹茶卷的不妨試試,喜出望外!有層次感!

由於甜品帶來十分驚喜,我們決定追加一個甜品!最後點了綠茶雪糕拿破侖

小小的四件,賣相精緻!雪糕有濃濃的綠茶味,腃在不太甜!拿破侖的脆道剛剛好,㚒著雪糕吃好味!

和朋友傾計,一邊吃午餐一邊吃甜點,兩小時好快過去,十分愉快的一個late lunch! 環境清靜開陽,食物美味!特別是甜點十分出巴!下次一定要跟老公再來喲!

2016-03-09
2016-03-08 538 浏览
宏的總店以前在佐敦時,就已經時常光顧了。反而搬來商場後,才第一次來,就探探有沒有新menu吧!這裡空間比以前舊店大得多了!坐得比以前舒適,又不用怕人多而沒位,還有位置在牆上掛了不少日式裝飾,更有日本風。以前的最愛當然是蛋卷和烏冬,所以今次都沒放過這兩樣。而飯就是第一次在這裡吃。多款抵食的定食當中,選中了這個銀鱈魚定食,男友比較大食,所以選這款飯+烏冬+蛋卷+飲品的套餐!飯比較黏身濕潤,有米香帶甜。魚的份量不多,只有兩小塊,燒汁的味道太濃,蓋過了魚的味道!幸好魚的質感頗滑,所以不太差。飯中亦有西蘭花、蘿蔔,加上附送伴好了柚子醋的沙律,蔬菜量很足!套餐包括的海澡烏冬,還是依舊彈牙有嚼口,就是喜歡它獨特的口感,而且纖維量特別高!不過就沒一般烏冬的滑溜溜。湯底非常清,配合健康的主題。另一個是冷烏冬餐,這次的冷烏冬比以前進步了!以前的冷烏冬會比熱湯的硬,這次就沒有這個問題,冷熱的口感都一致!不過是冷麵汁有點太鹹,不夠鮮味。雖然選的是蔬菜天婦羅,聽起來淡而無味,但這份炸蕃薯餅實在既香脆又不油膩,而且蕃薯超甜的!蔬菜都可以很好味呢!飲品方面,一個套餐選配了斯里蘭卡的royal tea,不愧為皇室之選
京燒銀鱈魚飯套餐
熱烏冬
另一個是冷烏冬餐,這次的冷烏冬比以前進步了!
日本野菜天婦羅冷海澡烏冬套餐
冷烏冬
不過是冷麵汁有點太鹹,不夠鮮味。
野菜天婦羅
royal tea
飲品方面,一個套餐選配了斯里蘭卡的royal tea,不愧為皇室之選!
實在混集了多款果香,但卻沒有遺和感!而且喝下去很滑。店員還會主動加熱水,吃完飯也可繼續慢慢品茶,不會受到催趕。
日本滴漏咖啡沙冰香草軟雪糕
另一飲品是滴漏咖啡沙冰加雪糕。滴漏咖啡每天的產量不多,因為是一滴一滴的用時間沖出來的,無法量產,而這樣滴出來的咖啡會比較原汁原味,更帶香氣,凍飲最佳。加水打成沙冰亦不錯,令苦味得以中和,而且亦打得幼細。上面頂著牛奶雪糕,不太特別,因為奶味不夠香濃,質感亦頗為水稀的,但甜度用來中和咖啡的苦就剛好。
吃完主菜,店員就主動來問要不要上甜品了。其實甜品才是我們的主菜嘛!
抹茶蛋卷
抹茶蛋卷自然是必點的招牌!蛋糕還是依舊的濕潤,忌廉帶清香甘甜的抹茶味,很滑溜。
芝麻蛋卷
芝麻蛋卷是新出的口味,非常特別!蛋糕很有趣地,因為加入了芝麻,所以咬下去有「嗦嗦」聲的爽脆口感,同時又鬆軟而不乾。蛋糕的味道不重,反而忌廉就帶有濃濃的芝麻香,似是在吃芝麻糊一樣的!芝麻味的蛋糕實在少見,創意及味道都滿分!
抹茶軟雪糕芭菲
最後還有這杯新的芭菲。以前舊店也有芭菲,不過是高身杯,內裡有不少cream、白朱古力,而且用的是雪糕球,而不是軟雪糕,那款現在也有供應,但太大杯。我們都已吃了兩大個套餐,就少少的來這杯罷了。
芭菲的抹茶雪糕帶抹茶清香,甜度適中,曲奇薄脆的牛油味道超級濃,未必人人接受這種強勁的牛油味。而白玉就要比外面吃到的更有嚼口,甚至需要多些時間才能咬開。抹茶啫喱滑得不留痕跡就可滑下喉嚨!紅豆甜得來不會太過假,而且未被整成泥狀,煮得軟腍但未至於爛泥泥的口感,保留粒粒的外皮。雪糕的底下還有一小片香草蛋糕以及不少杏仁片,令整體更加豐富!
這次重回宏,地點不同,但水準還是一如以往,有過之而無不及,又再次挑起了抹茶癮,或許以後又會禁不住思念再來了!
2016-03-07
芝麻蛋卷
抹茶軟雪糕芭菲
  • 海澡烏冬
2016-03-07 355 浏览
海藻的維他命B12, C 同 E 絕對人既身體有好處! 乖不得呢間餐廳自製海藻烏冬同麵,聽老板講暫時只有一間餐廳咁樣做!我幫襯個晚只係平時日子,坐位已經差不多滿了!只剩下一兩張枱,好似爲我留下!我叫了一份餐,鱈魚飯+麵,還送多一件抹茶蛋卷!講起個自製面條,質感幼滑得嚟好彈性,個湯好清甜,陣陣魚既味道!最適合在炎炎夏日進食!胃口一定大增!加上營養豐富!藉得多食!講起個鱈魚飯,魚的質感結實!有彈性!味道可以淡一些會好些!但係白飯好恰配!我估計個沙律汁係自己調交,加上菜,蕃茄,真係好好味,使人食後,胃口大增!最後一個甜品,係抹茶蛋卷,不會覺得肥膩!聽老板話,綠茶係用莖部磨碎而做成,食起嚟不會有苦澀味!加上 cream ,好清新!可以的話,我會再品嘗其他餐同甜品

我叫了一份餐,鱈魚飯+麵,還送多一件抹茶蛋卷
!加上營養豐富!藉得多食!

可以的話,我會再品嘗其他餐同甜品
2016-03-06 681 浏览
宏我早在2年多前光顧佐敦總店,那時候我只試綠茶甜品,現在已搬遷到尖沙咀,地點在the one方便很多,今次可以晚餐+甜品。店鋪比佐敦大一倍有多,而且樓底很高,充滿空間感。 點了2個套餐,飲品是每天精選 高級斯里蘭卡紅茶,這個是草莓香紅茶,果味很香,不是藥水味,而茶沒有澀味。 鱈魚飯套餐 $140除了飯,還有烏冬,總是疑惑為什麼日本定食會有飯跟麵配在一起呢?而這烏冬質感很滑,帶點煙韌,跟別的有點不同,稍後跟大家再分享。 鱈魚塊份量比想像中少,魚肉嫩滑,至於飯就是用上珍珠米,配上燒汁也不錯。 日本野菜天婦羅冷烏冬 $99野菜天婦羅較大塊炸在一起,進食時難以分開,味道上帶點甜不會太油膩。 烏冬就是日本空運過來的,看到烏冬上一點點是加入了纖維性的海藻,更加健康。而質感彈牙爽身,醬汁味濃,感覺也似吃蕎麥麵。 套餐包括的士多啤梨小蛋卷,蛋糕質感超鬆軟,忌廉軟滑,還有微甜的士多啤梨,多份清新味道,很有驚喜! 某些套餐加$10可轉大卷蛋,當然不少得抹茶蛋卷。蛋卷也是很鬆軟,綠茶味雖則沒有那種回甘味,但是甜而不膩。甜品還是值得推介,水準沒有退步,反而是進步了,至於咸食我會較喜

店鋪比佐敦大一倍有多,而且樓底很高,充滿空間感。

草莓香紅茶

士多啤梨小蛋卷

甜品還是值得推介,水準沒有退步,反而是進步了,至於咸食我會較喜歡烏冬,下次也再encore。
草莓香紅茶
士多啤梨小蛋卷
2016-03-06 419 浏览
本身打算食高層嘅抹茶甜品,但要等較耐嘅時間。咁岩見到低層有間 宏! 之前喺佐敦已經食過三次,依家搬咗嚟the one,環境開陽 ,座位亦都多咗,又唔需要等位。雪櫃嘅甜品亦非常吸引,所以決定再食多次。價錢當然較為經濟有套餐主食加甜品仲有杯紅茶,叫咗一個煙三文魚冷海藻烏冬。甜品仲可以揀抹茶蛋捲或者日本草莓小蛋捲。首先冷麵非常有口感好煙'銀',仲有兩件壽司同沙律。賣相很好。 甜品方面,本人覺得草莓蛋捲值得一試,有係日本食到嘅蛋捲口味。 重點當然係抹茶! 呢個抹茶芭菲絕對值得一試! 抹茶雪糕味道濃厚上面嘅mochi 絕對係靈魂 仲要好足料下面亦有啫哩忌廉,蛋糕同粟米片,絕對唔會食到好乾,大滿足。
本身打算食高層嘅抹茶甜品,但要等較耐嘅時間。

咁岩見到低層有間 宏!

雪櫃嘅甜品亦非常吸引,所以決定再食多次。

價錢當然較為經濟

有套餐主食加甜品仲有杯紅茶,叫咗一個煙三文魚冷海藻烏冬。

甜品仲可以揀抹茶蛋捲或者日本草莓小蛋捲。

重點當然係抹茶!

呢個抹茶芭菲絕對值得一試!

抹茶雪糕味道濃厚

2016-02-28
  • 抹茶軟雪糕芭菲
  • 煙三文魚海藻烏冬
2016-03-06 492 浏览
一般吃日本菜,大家都會想到吃壽司、燒肉、壽喜燒,偶然會想起吃日式拉麵或咖哩。近年大量的日式甜品進駐香港,大多以抹茶為主打,攻陷不少香港女孩子的心。嚐過苦澀抹茶的我,自然沒有意慾去排幾個鐘隊試那些抹茶甜品。有位閨密相約我去看《單身又如何》,發覺尖沙咀的The One較為方便,於是就去買票,順便在商場逛街食飯。乘電梯往六樓買票時經過五樓的「宏」,被門前的各式蛋卷和蛋糕深深吸引著,忍不住走去看看餐牌,發覺原來有除了極為吸引的甜品外,還有不同種類的主食,我和朋友一致決定要入去一試。餐廳的設計很簡約,以白色為主,餐桌就以突出的顏色,紅藍色來襯托著。店員放低了兩本厚重的餐牌,簡單地介紹一下主打食物包括烏冬和抹茶蛋卷,接著就換我細心閱讀了。翻開Menu,發現很大的篇幅都是講解烏冬,原來這裡的不是一般平常吃到的手打烏冬,而是加入了海藻的較為幼身的烏冬。還以為晚上時段餐廳只可以散點,店員卻介紹幾款套餐,當中還包括了主食和甜品,我們當然雙眼發光。首先介紹這個烏冬套餐($99),當中有味增海藻烏冬麵、抹茶蛋糕,還有紅茶。另外還點了一個飯麵甜品套餐($130),當中包括炸雞飯、海藻烏冬、香草小蛋卷和紅茶。愛喝
烏冬套餐
飯麵甜品套餐
愛喝茶的我們,特意點了各一壺斯里蘭卡的皇室特級紅茶($59)和伯爵矢車菊紅茶($59)。
皇室特級紅茶和伯爵矢車菊紅茶
味增湯底是比較濃味的,可是不見得油膩,烏冬看似蕎麥麵,口感卻截然不同。煙韌的帶點嚼勁,沒有像一般白烏冬的滑嘟嘟,卻又非常美味。兩片叉燒帶點點肥肉,點綴了這碗烏冬麵。
味增海藻烏冬麵
旁邊的兩件飯卷不是主角,以簡單的青瓜和玉子蛋製成,沒有什麼驚喜。沙律菜爽脆新鮮,以日式沙律醋配搭,十分開胃。
飯卷
這份才吃了一點,炸雞飯餐就來了。有別於一般的炸雞,這裡的是以天婦羅粉製作,乍看之下覺得整碗飯又硬又乾,搞一下米飯,才發現加入了醬汁,頓時大喜。炸雞可以沾點他他汁,酸酸的更惹味,咬一口,外面脆得卜卜聲響,雞肉竟然是爽滑的,而且帶豐富的肉汁。
炸雞飯餐
炸雞
米飯不是一般吃到的珍珠米,而是秋田米。顆顆分明,入口煙韌,配了特製的甜醬汁,根本就吃飯就夠好味了。
秋田米
旁邊的小碗海藻烏冬,以較為清淡清新的湯底製作,烏冬不再讚了,反而覺得清淡的湯底更加襯托出烏冬的鮮味。
海藻烏冬
冷天比較想喝到的是熱熱的茶,這兩壺斯里蘭卡紅茶簡直是驚為天人。皇室特級紅茶茶味濃郁,當中帶有花果香味,一試難忘。查看之下發現原來由錫蘭紅茶、萬壽菊、紅玫瑰花瓣、藍錦菊、蘋果、提子、草莓等香料調製而成,難怪味道香濃且獨特。
伯爵矢車菊紅茶,由錫蘭紅茶、小麥花、佛手柑香料等調配出來。個人本身就喜愛伯爵茶香,喝過後會在嘴裡留有甘香,混了小麥花、佛手柑等,更嚐到甜味,是飽餐後之選。
飯後甜品是女士的常識吧。抹茶蛋卷份量十足,有點飽的我還怕會吃不完,不過吃一口之後即刻了解到自己原來真的有兩個胃。蛋糕豐盈厚實,不會鬆散,抹茶味極為濃郁。切開中間,蛋糕隔著甜而不膩而且抹茶味濃的奶油,簡直是多重享受。
抹茶蛋卷
這件香草小蛋糕,對比之下也沒有怎樣失色。蛋香比較重,蛋糕仍然是那麼的美味,鬆軟而厚實。
香草小蛋糕
吃過大餐的女人仍然未知卡路里這回事,繼續向甜品進攻。這杯京都宇治抹茶軟雪糕芭菲($88),名字夠霸氣,賣相同樣吸引。主角抹茶軟雪糕,沒有什麼奶味,反而吃得滿口是抹茶香味,甜度低得沒有覺得自己在吃雪糕,反而是抹茶的恩物。抹茶啫哩同樣有豐富的抹茶味,而白雪雪的小丸子彈牙煙韌,有點似年糕,但口感又較為實在,配上甜甜又顆顆分明的紅豆,極為相配。
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
這一夜滿足得很,下一次會為了這裡的抹茶再來。
2016-03-01
秋田米
海藻烏冬
香草小蛋糕
2016-03-05 410 浏览
本人係抹茶控,有相同基因既阿妹都係抹茶控😌趁佢考完試,一於瘋狂嘆下茶😋打開menu,真係眼花繚亂,選擇多到呢,阿妹即刻投降,叫我決定哂食咩。於是我揀一人一個餐,另外加甜品試下。 首先叫左個和風海鮮海藻麵意粉餐,店員話呢個係炒的,見得一個炒意粉就揀佢啦。 個意粉食落好彈牙,唔同平時食開果種小麥粉造的。應該係加入左d海藻,所以口感特別,雖然係炒,但用油唔算多,無油淋淋既感覺。有2隻蝦同一粒帶子,帶子是我的飛佛,蝦都算大隻,蝦肉新鮮唔會霉。餐內仲有2粒加州卷,點沙律醬,好有驚喜呢! 另外叫左個京燒銀雪魚飯,呢個餐除左有飯,仲配個小的海藻烏冬,一個餐滿足哂2個願望呀!燒雪魚飯好大碗,雪魚汁香甜,配上煎得好香嫩既雪魚,好味。而海藻烏冬,烏冬麵質有d咬口,個湯底都好有誠意呢,係清甜既魚湯黎架!跟餐有碗沙律,出街食飯都即刻感覺好健康 跟餐甜品揀左香草同抹茶卷蛋各一,可以2種口味都試下。抹茶蛋糕好鬆軟,蛋糕唔會好甜,茶味濃厚,配上甜甜的抹茶忌廉,味道剛剛好,唔會漏。估唔到香草蛋糕都非常不錯!夾埋幼滑的忌廉😭好感動呀!其實一個餐已經夠哂飽,但講好瘋狂刷一餐,決定再追加甜品!2個!

和風海鮮海藻麵意粉

京燒銀雪魚飯

跟餐有碗沙律,出街食飯都即刻感覺好健康
香草&抹茶卷蛋

其實一個餐已經夠哂飽,但講好瘋狂刷一餐,決定再追加甜品!2個!!!

根據menu賣相,揀左京都宇治抹茶軟雪糕芭菲

好明顯佢地無觸犯商品說明條例,圖示同實物一樣,好吸引呀😍😍😍
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲

抹茶軟雪糕滑嘟嘟,好creamy,配埋最夾既紅豆,抹茶紅豆,真係好偉大既發明呀😱另有幾粒白玉,煙煙韌韌,好有咬感,食到底層,原來仲有杏仁片,脆脆的,估唔到越食越有,仲有蛋糕係底,浸滿半溶的雪糕,有點似麵包布甸甘,濕濕地有令一番風味。
京都宇治抹茶芭菲

京都宇治抹茶芭菲

呢個我超like!!!!視覺效果已無得彈,有7層唔同的食材,大大杯好抵食!抹茶芭菲比起抹茶軟雪糕無甘甜,有抹茶啫喱同抹茶mochi既加乘,抹茶味更濃郁。另外有2層雲呢拿cream調和下,甜甜地,加上清茶的苦味,真係回味無窮。食到最底有粟米片,夾埋黎食好香脆,係整杯抹茶味甜點出現,味道更突出!

食到甘飽,係時候飲返啖茶,減少飽滯感。先黎一壺初茶,睇英文原來係綠茶黎,menu仲有教點沖tim,分三次沖。

味道真係不一樣架!用透明壺沖,可以清楚睇到茶葉的變化。第一壺沖出來清清的,茶味較淡,味道細膩。第二壺茶葉浸透了,茶味較濃,微微的苦味,但不會澀。再沖第三壺,茶葉漸漸發成大片,茶味回甘。如果可以日日都甘休閒沖壺茶,嘆下就好了(發夢中....唔使理我)
Green  Tea  Latte  &  初茶

另外當然要試下其他飲品啦。宇治抹茶奶,其實係green tea latte黎的,雖然細細杯,飲一啖就發覺佢濃縮左好重的綠茶係入面,好香醇,趁熱飲真係不得了!

總結今餐真係好瘋狂,好飽,好滿足,好幸福同好綠茶。
2016-03-03
和風海鮮海藻麵意粉
京燒銀雪魚飯
香草&抹茶卷蛋
  • 香草蛋卷
  • 宇治抹茶奶
在尖沙咀接娘親收工,收到風話呢間評價幾好,想試一試!門口至內在環境唔錯,本以為只做甜品,但原來係有正餐,日本餐廳,而且仲有意外驚喜一入到去就見到好多圈圈,仲有牆上嘅和服,感覺好日本風情畫~晚餐叫左呢個味噌海澡烏冬麵,原來呢隻麵係日本嘅衛生署頒左獎,係相當有益嘅麵食黎麵食一到,當然要黎個例牌嘅靚靚too shot啦!烏冬係扁身,感覺似是拉麵同烏冬嘅混合體,入面仲混入左好多海澡Tim,真係鮮味十足!味噌湯不用多講,濃郁得黎好鮮甜,而叉燒口感亦好鬆軟,好有油脂味但唔覺肥膩,呢點一讚!套餐送的加州卷,合格估唔到呢度仲有冰滴咖啡飲,價錢都唔係貴,比出面平好多,值得一試!感覺好比一般咖啡更滑,更香,更醇
一入到去就見到好多圈圈,仲有牆上嘅和服,感覺好日本風情畫~
味噌海澡烏冬麵
麵食一到,當然要黎個例牌嘅靚靚too shot啦!
加州卷
套餐送的加州卷,合格
綠茶蛋卷
冰滴咖啡
加州卷
綠茶蛋卷
冰滴咖啡
  • 味噌海藻烏冬麵
2016-03-03 346 浏览
女孩子對甜品真係有種難以抗拒既誘惑呀,一直都好想食宏既蛋糕,今日黎The One行街,點都要黎食啦 門口已經放滿蛋卷,好吸引 除左蛋卷係必食外,店員仲推介海藻烏冬,一款烏冬都有多種食法架,有冷,熱,撈,仲有拉麵湯底。最好既係佢有set,海藻烏冬配甜品餐,有啲set會更豐富,有飯有烏冬加甜品,岩晒為食既我 想淨食甜品都有set揀,甜品仲唔止有蛋糕,仲有Macaron, 曲奇,窩夫。如果想慢慢嘆個下午茶,搭配紅茶,咖啡,煎茶又得,任你配搭。 京都銀鱈魚套餐鱈魚煎得香帶點脆,肉質非常嫩滑加上燒汁,配上白飯 海藻烏冬-麵質好滑好彈牙,配上昆布清湯,餐牌上寫這烏冬有豐富的纖維,感覺食幾多都好健康呀!見到有滴溜咖啡,當然要一試啦,話晒唔係度度都有得飲架。店員介紹話滴溜咖啡凍飲會比熱飲好,可以飲到咖啡豆原來既香味,因為煲熱後咖啡既油份等就會揮發左,咖啡聞落好香,不同平時煮過既咖啡,這款少左份香濃,但飲到既係咖啡清香,純味,入口少少甘,因為要7-8小而成,所以每日都限量供應竹炭芝麻卷 香濃芝麻味,蛋糕質感鬆軟,奶油不會膩 每一啖都充滿芝麻香 配上特級紅茶,紅茶係由錫蘭,萬壽菊,紅玫瑰花

門口已經放滿蛋卷,好吸引
京都銀鱈魚套餐
鱈魚煎得香帶點脆,肉質非常嫩滑加上燒汁,配上白飯

竹炭芝麻卷

香濃芝麻味,蛋糕質感鬆軟,奶油不會膩 每一啖都充滿芝麻香
配上特級紅茶,紅茶係由錫蘭,萬壽菊,紅玫瑰花瓣,蘋果,草莓等等調配出黎,難怪聞落已經好香,好清,紅茶配上蛋糕,真係絕配呀
抹茶甜品Set A
抹茶蛋卷- 的確好好味,不要錯過呀!蛋糕鬆軟, 奶油香滑,抹茶味香濃得又不會太甜,十分美味

京都抹茶奶配白玉小丸子- 抹茶奶香濃,鐘意 抹茶既你,一定要黎食呀
抹茶雪糕拿破崙-香脆既酥皮配上凍凍香濃既抹茶雪糕,一淡咬落去,又脆又凍,好正呀
同一班姊妹黎下午茶都係唔錯選擇
午餐