2016-01-29 1005 浏览
和朋友重遊她兩年前來過的「宏」,由昔日位於佐敦一間不起眼的小店,搬到人來人往的尖沙咀,座落the One, 感覺比以前再高一個層次店內十分寬敞,幸好早來,被安排坐在卡位。Menu主要是抹茶甜點,還有部分日式輕食,價錢中上。店員推介海藻烏冬,是全港獨有。又健康,又特別。朋友點了一個烏冬set, ($99) 我點了定食($140),各有千秋。先奉上初茶($30,前)和冷咖啡($60,後),本來跟餐有嘢飲,不過唔係太吸引所以另外叫。初茶係春天第一撮採的茶,回甘味十足,啖啖茶香令人感到很清新。冷咖啡採用經7-8小時抽出的自然水炮制,糖水和奶按個人喜好落。入口咖啡比一般的浠,不過仍感受到日本咖啡豆嗰種實而不華的感覺。較特別的係一舊冰都見不到,因為加左冰就會令咖啡的濃味減低。烏冬加入海藻,看上去不像外面烏冬般雪白,以為鞋身,誰知十分滑。感覺十分健康兩塊叉燒都很淋,加埋醬酒湯底,不算太咸,很有和風味道。朋友吃完把湯都呷清光了。我點的西京燒銀鱈魚定食($140), 十個讚附餐還有一個小烏冬,等你一試小店名物。兩塊鱈魚都係厚身,配上珍珠米,外皮煎到有少少脆,加上似鰻魚汁的燒汁,好耐無食過煮得咁好食的鱈魚
初茶係春天第一撮採的茶,回甘味十足,啖啖茶香令人感到很清新

我點的西京燒銀鱈魚定食($140), 十個讚
附餐還有一個小烏冬,等你一試小店名物。
兩塊鱈魚都係厚身,配上珍珠米,外皮煎到有少少脆,加上似鰻魚汁的燒汁,好耐無食過煮得咁好食的鱈魚!呢個真係超正!
兩set都各送一個卷蛋,抹茶和士多啤梨是大推。質感濕潤,蛋味十足。抹茶卷蛋不算驚起,反而士多啤梨卷蛋的忌廉十分幼滑,淡淡草莓香味融入口中。讚。
唔夠喉最後點了抹茶軟雪糕芭菲($88),軟雪糕冰感重,加上煙韌而帶小甜的白玉,還有底部的杏仁脆脆,令人的口味有不同層次的享受。第一次食芭菲有杏仁脆脆,朋友都說一食到就覺得值回票價
  • 銀鱈魚西京燒定食
  • 抹茶軟雪糕芭菲
I used to come here a lot when they were in Jordan. Hiroshi was one of the restaurants that started the matcha trend.They have now relocated to THE ONE on the 4th floor which is bigger and spacious.At Hiroshi, they serve udons, rice sets, cakes, macarons which were all the items I wanted to try.At the entrance of the shop, it looks like a cake shop because there are glass cabinets with cakes, macarons and a coffee drip.Inside the shop, there were various of posters of strawberries and hokkaido m
Inside the shop, there were various of posters of strawberries and hokkaido milk which are famous from Furano.
The cream in the cakes are made with hokkaido milk and the strawberries they use are from Furano, hence for the small strawberry swiss roll you only get a quarter of the strawberry because they are quite expensive.
Luckily they have an all day set which includes an udon, cake and tea, there is a slightly more expensive set which has noodle and rice with either a cake or two macarons and drink.
Ordered two sets so I could try the spaghetti, udon and rice.
Stir fried seaweed Udon:
The pasta was really good because it was not oily with a nice seaweed taste and the seafood was fresh.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Seaweed Udon with fish and rice:
Crispy and tender fish that was not too sweet.
Flawless udon.
Coffee:
Royal tea:
The smell was overwhelmingly strong and you could smell kyoto grapes but the taste of the tea was really light.
Earl grey tea chiffon cake:
This was my favourite cake because the cake was really soft and there was a good proportion of cake and cream.
The sweetness was just right.
The structure of this cake was really airy just like a coral sponge.
Green tea swiss roll:
The green tea taste was quite grassy and it was sweeter than the chiffon version.
Dessert:

2016-01-28 773 浏览
宏 - 終於比我找上門啦😙 叫左3個餐,食得太快,有兩個冇影到相,食得太忘形啦! 咖喱吉列豬扒飯有得揀係甜咖喱或者辣既咖喱!今次揀左辣味,個味道唔會話好辣 豬扒炸得好脆!整體都好唔錯! 原本跟餐既茶,今日餐茶係英式早餐茶,但加左錢轉初茶,係介紹中飲品之一,茶味好濃好香,仲有少少回甘,飲完仲可以refill! 跟餐仲有一個卷蛋,士多啤梨蛋糕好綿密cream ,甜度岩岩好,亦都唔會太厚,蛋味好重好香! 綠茶味卷蛋個味道好濃,鍾意食綠茶既岩晒! 甜品有一個餐轉左waffle, 因為原本跟綠茶卷蛋或士多啤梨卷蛋!綠茶窩夫係店內其中一個多人揀既窩夫,窩夫係外脆內軟配埋個綠茶雪糕,令人想追住食落去,好有奶味!仲有小驚喜係果堆伴碟既栗子蓉下面藏左綠茶曲奇,好鬆脆! 芭菲 - 舊店係無既,雪糕味道不錯,白玉比較煙un,有口感!
宏 - 終於比我找上門啦😙
咖啡吉列豬扒飯
士多啤梨卷蛋
綠茶味卷蛋個味道好濃,鍾意食綠茶既岩晒!
綠茶卷蛋
  • 抹茶蛋卷
  • 抹茶軟雪糕芭菲
  • 抹茶窩夫
2016-01-27 1514 浏览
三個月前同弟弟食過宏,是晚尖沙咀開會,碰巧弟弟冇飯食,於是我提議一起吃個便飯,尖沙咀選擇多的是,於是我去the one 的宏餐廳聽聞呢到甜品出名,再叫左甜品set。店面頗大,裝了鏡子作牆空間感強。圓形窗花色彩繽紛作點綴,充滿玩味。加啡忌廉蛋糕,蛋糕層鬆軟但略嫌不夠濕潤~ 忌廉味道幼滑濃郁,很日本感覺鱈魚又香又滑又香,肉質好鮮味,燒汁味道剛剛好, 魚鯹一d味都冇,飯香噴噴粒粒圓潤。海藻烏冬好彈牙,但又唔會太硬身難消化~ 海藻烏冬 - 有益又健康, 海藻本身無乜味道,但就吸左鱈魚味既魚油感。跟餐的沙律有小蕃茄和生菜絲配上微酸汁好開胃。京燒銀鱈魚飯套餐抵食之選賣相不錯, 味道亦美味抵食之選。檸檬紅茶帶有輕微檸檬清新的果酸,突出紅茶的味道!
聽聞呢到甜品出名,再叫左甜品set。

跟餐的沙律有小蕃茄和生菜絲配上微酸汁好開胃。

京燒銀鱈魚飯套餐抵食之選賣相不錯, 味道亦美味抵食之選。
檸檬紅茶
帶有輕微檸檬清新的果酸,突出紅茶的味道!
2016-01-26 1503 浏览
難得今日放假,所以約埋幾個朋友黎The One食lunch。正當為揀餐廳頭痛之祭, 某位心愛綠茶既友人就被依間出面放滿綠茶蛋糕既宏吸引住 因為一點幾先去食所以等左一陣就有位,打開個set menu又發覺真係幾抵食 仲有其他set,好似cake set同咖哩飯set咁,揀左好耐 啲餐十分鐘左右就到齊,賣相都唔錯,份量又合適 我地叫左照燒雞飯套餐,炸雞飯套餐,味噌海藻烏冬同埋咖喱牛肉飯4個餐都有送沙律個沙律佢係配黑醋汁一d都唔肥  而d菜都好新鮮呢個係炸雞飯套餐朋友話d雞都好大件同好滑但就炸得唔夠脆 另一朋友就叫左照燒雞飯套餐佢就覺得飯太多 雞太少同埋照燒汁唔夠多不過雞都係好滑 不過不失咁啦我地特別鐘意個烏冬,waiter話原來佢入面有海藻 睇menu個陣得知原來隻烏冬係日本攞過獎 雖睇落似喬麥面,但食落又有烏冬個種口感,仲唔會斷添 2位朋友叫個餐都係跟清湯烏冬而另一位朋友就叫左味噌海藻烏冬 佢話湯一d都唔濃亦都唔會好多味精份量岩岩好  而我,就叫左個咖喱牛肉飯好欣賞佢會比你選甜同辣咁我今次就想試吓甜佢個甜咖喱應該落左d生果整個汁好清香非一般的日本咖喱另外極力推薦se

啲餐十分鐘左右就到齊,賣相都唔錯,份量又合適

4個餐都有送沙律
個沙律佢係配黑醋汁
一d都唔肥
 而d菜都好新鮮

呢個係炸雞飯套餐
朋友話d雞都好大件同好滑
但就炸得唔夠脆
炸雞飯套餐 (Set R2)
另一朋友就叫左照燒雞飯套餐佢就覺得飯太多 雞太少
同埋照燒汁唔夠多
不過雞都係好滑 不過不失咁啦

我地特別鐘意個烏冬,waiter話原來佢入面有海藻

睇menu個陣得知原來隻烏冬係日本攞過獎

雖睇落似喬麥面,但食落又有烏冬個種口感,仲唔會斷添

2位朋友叫個餐都係跟清湯烏冬
而另一位朋友就叫左味噌海藻烏冬
佢話湯一d都唔濃
亦都唔會好多味精
份量岩岩好

而我,就叫左個咖喱牛肉飯
咖喱牛肉飯
好欣賞佢會比你選甜同辣
咁我今次就想試吓甜
佢個甜咖喱應該落左d生果整個汁
好清香
非一般的日本咖喱
另外極力推薦set附送既錫蘭紅茶(英國皇室都飲依隻牌子!
紅茶
佢每日都供應唔同味道,今日係草莓味
我個friend話個茶好香好濃,
仲好滑

鍾意咖啡既記得加$40番杯每日限量供應既Ice Drip Coffee
冰滴咖啡

上網search完黎就發現原來初茶係解頂級的抹茶
朋友話一d都唔苦澀
反而係淡淡的清香
其實睇色都知唔係濃
佢自己就幾鍾意,我估我就麻麻地啦

最鍾意綠茶ge fd就選左宇治抹茶奶

cream都落得岩岩好唔會太流

而香草蛋卷同草莓蛋卷就重蛋味同牛奶味d
草莓卷
草莓新鮮又甜

其實,我地覺得最好的地方係d蛋卷同埋蛋糕濕度好岩
食個陣完全唔洗用水沖落去

但其實附近的甜品鋪都要呢個價
依家一個餐跟埋蛋卷同野飲絕對ok

希望佢會繼續keep住呢個水準啦
2016-01-26
炸雞飯套餐 (Set R2)
咖喱牛肉飯
紅茶
冰滴咖啡
綠茶蛋卷
草莓卷
2016-01-26 992 浏览
今日朋友約我去The one「宏」等,說去食午餐,到了The one 找了好一回先知道這家用日文名字的店原來就是「宏」-___-"因為平日又過了lunch time相對比較少人,可以坐得鬆動少少又可以靜靜地傾傾計,朋友說這間的抹茶好味,絕對要一試! 京燒銀鱈魚飯套餐: 好難得這個套餐可以食到我想食的銀鱈魚和烏冬。起初還以為店員送錯,因為自己腦海中的日式銀鱈魚做法都係原塊魚柳煎香再加沙律醬,但這個賣相是令我有少少錯愕所以都要問清楚,哈哈。京燒汁有少少似鰻魚汁,甜甜的包裹著魚塊。銀鱈魚做到入口即融,但不會一夾就散,非常好味!唯一是醬汁再多少少送飯就更一流了!另外是烏冬,湯底好清但味濃,烏冬好滑好彈牙,成碗一滴不漏吃光光。 咖哩炸雞飯套餐: 日式的咖哩汁甜而不辣,會食到有少少牛肉粒薯仔粒,炸雞用天婦羅粉炸,粉不會太厚,依然保持住雞的肉汁,好味!店員說這店對抹茶的要求好高,抹茶粉是選用了抹茶樹的莖部提煉而成,所以比較少有及飲起或食起上來不會有多餘的苦澀味,於是我們選擇了一但芭菲及最有名的蛋卷試一試。 京都宇治抹茶軟雪糕芭菲: 抹茶雪糕的抹茶味濃郁又細滑,

咖哩炸雞飯套餐

京都宇治抹茶軟雪糕芭菲

京都宇治抹茶軟雪糕芭菲: 抹茶雪糕的抹茶味濃郁又細滑,的確沒有苦澀的味道,配合抹茶啫喱、小丸子及紅豆,整個甜品綜合上來不會太甜,值得推介喔!
抹茶蛋卷

抹茶蛋卷: 這個抹茶蛋卷是全店最有名的,絕對不能錯過,如果跟餐轉大抹茶蛋糕加$20就可以了。同樣抹茶味道濃郁沒有任何苦澀味,另外做到相當creamy,是抹茶控的你絕對會鍾情於它。
香草蛋卷

香草蛋卷: 相比走抹茶蛋卷,這個比較平實的香草蛋卷其實都幾出色,味道不會太甜而且雲尼拿味都幾香濃,不會比抹茶蛋卷遜色喔!
咖啡(冷)

咖啡(冷): 這杯咖啡來頭都不少,因為每日限量20杯,用上的是一滴一滴的自然水用滴漏的方法製作而成,今日難得還沒有售罄,當然要試一試它的厲害。咖啡齋聞都已經好香,加奶後的咖啡很滑,甜度由自己控制,不會澀,的確與一般咖啡有所分別,不過想嚐試的你就要看看有沒有運咯,因為每日只有20杯,飲一杯少一杯喔!
皇室頂級紅茶

皇室頂級紅茶: 紅茶有分幾種,而我選擇這種是最貴的紅茶,皇室御用的錫蘭紅茶充滿住水果香,難得的是這種紅茶入口沒有好「鞋」好澀,如果太濃店員可以幫你加水,都可以飲到6到7杯。

總結這間店其實除了甜品出色,主食和飲料都做到一絲不苟,絕對會再光顧。
2016-01-11
下午茶
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲
2016-01-25 899 浏览
前喺佐敦已經以抹茶芭菲出名嘅宏,幾個月前搬咗去TheOne,終於都有機會一試 新址比舊址大好多,裝修就有返d特色,以前就比較up dup芭菲杯轉咗之後其實似新地多啲上面有抹茶啫喱、一塊曲奇、紅豆同白玉做toppings。抹茶啫喱做得唔錯,比軟雪糕仲濃抹茶味紅豆半爛同抹茶相當配合軟雪糕底下有杏仁片,但份量過多有喧賓奪主之感新址除咗散叫,套餐其實更加抵食。定食包左飯、#海藻烏冬、#抹茶小蛋卷(可揀香草味)同茶一杯。銀鱈魚飯配嘅似係鰻魚汁,銀鱈魚肉質厚實海藻烏冬比普通烏冬幼同挺身有口感,帶有些許海藻味幾新鮮清新蛋卷有分大同小,套餐送既係小size用叉壓落去唔算多cream擠出黎,但係都算係滑,抹茶味都幾濃,但係蛋糕唔夠幼滑
 新址比舊址大好多,裝修就有返d特色,以前就比較up dup

芭菲杯轉咗之後其實似新地多啲
抹茶軟雪糕芭菲
上面有抹茶啫喱、一塊曲奇、紅豆同白玉做toppings。
抹茶軟雪糕芭菲
抹茶啫喱做得唔錯,比軟雪糕仲濃抹茶味
紅豆半爛同抹茶相當配合
抹茶軟雪糕芭菲
軟雪糕底下有杏仁片,但份量過多有喧賓奪主之感
京燒銀鱈魚飯套餐
銀鱈魚飯配嘅似係鰻魚汁,銀鱈魚肉質厚實
京燒銀鱈魚飯套餐
海藻烏冬比普通烏冬幼同挺身有口感,帶有些許海藻味幾新鮮清新
海藻烏冬
蛋卷有分大同小,套餐送既係小size
2016-01-18
2016-01-20 1487 浏览
今日喺尖沙咀見客,見完客同朋友去the one 食餐飯,本人幾鍾意食日本野,今次試下呢間宏。餐廳主打食日式烏冬甜品,見呢間餐廳用秋田米,一於點個燒汁鱈魚烏冬加飯既set,跟餐仲包一件抹茶忌廉卷蛋同一杯草莓紅茶。個鱈魚又滑又香,入口即溶,肉質好鮮味,一d魚鯹味都冇,燒汁味道剛剛好,配合上鱈魚,可以帶出鱈魚既鮮味,而且d飯好軟身,軟得黎又唔林,香噴噴。海藻烏冬好彈牙,但又唔會太硬身難消化~ 海藻本身無乜特別味道,但就吸去剛才鱈魚味既魚油感。 亮點喺個抺茶卷蛋度,綠茶味濃,且甜而帶甘,茶味香濃,而且蛋卷個cream 好滑好軟,甜而不膩。既然亮點喺甜品,食完卷蛋忍唔住再食多左個綠茶雪芳蛋糕,蛋糕比蛋卷軟身得多,綠茶味依然咁正,但少左個cream 就略嫌dry 左少少。這餐廳主食不俗,但甜品更為出色,下次要食多點甜品,食完今餐明天又要找數跑番幾k啦。

2016-01-18 1203 浏览
同朋友去完尖沙咀行街, 經過The One睇下有咩好食。搵到呢間可以食埋主菜嘅日式甜品鋪。入面嘅裝修都幾靚, 尤其是天台啲燈飾。可能是新開嘅關係, 我地六點幾七點去到都唔算好多人, 鬆動啲, 幾好! 首先叫左個牛肉烏冬($88)。 牛肉就普通左啲, 不過烏冬幾特別。 扁身嘅烏冬仲有一點點綠綠地色嘅海藻, 咬落煙煙韌韌咁。 而且佢本menu介紹話佢啲身材全部都對人體有益, 希望食左真是健康啲啦!宇治抹茶奶($40)。 呢杯野飲一上枱唔算太濃抹茶同奶味, 拎埋個鼻到聞先有少少抹茶香。 飲落就幾順滑, 而且抹茶同奶唔會互相掩蓋左對方嘅味道, 甜甜地, 唔錯!不過我就有些少唔明白喇。 明明果陣鋪頭新開張, 人流唔算好多, 仲有好多吉枱, 但啊經理就好似嫌我地食得慢, 成日趕我地走咁, 真是食都食得唔舒服! 不過野食嘅味道都唔錯, 算啦!
牛肉烏冬
宇治抹茶奶

不過野食嘅味道都唔錯, 算啦!
2015-10-13
牛肉烏冬
2016-01-17 948 浏览
第1篇食評^_^初試水溫。話說約了朋友到尖沙咀食飯,見到The One 的宏幾吸引,所以就決定一試。星期一至四才可以訂位,星期五至日不可以。幸好7點半仍有空位,不用等。餐廳環境是光亮乾淨,座位亦舒服。他設有set餐和散叫,套餐包甜品和餐飲,價錢是可以接受的。朋友點了溫泉蛋海水藻烏冬,意料之外還有沙拉和卷物。湯底類似鰹魚味道,清中有甜,不像味精,鳥冬混合溫泉蛋一齊食,口感會變得豐富。而我點了海鮮炒意粉(但我覺得似天使面)配料有兩隻蝦同一隻帶子,少得可憐。。。不過味道是香口的,好像加了xo醬去炒般,好過其他就咁用油炒,味道層次更高。食完正餐,便上蛋卷,我們各選了草莓和抹茶味,但不知道點解草莓味會更細size些。它的蛋味很夠,我笑說像食那種中式的蛋卷。cream是草莓味,加上cream才有味道,不然只是普通蛋卷,而且我覺得cream多些就更好。而抹茶味的真得香濃,但不到苦澀的地步,奶味比較多,香而滑,清而甘。我比較喜歡綠茶味,兩者都很鬆軟,女孩們一定鍾意。我們每人只是$119,餐廳有限時,只可坐90分鐘,當Cafe坐,傾下計是不錯的,而且地點方便就腳。
第1篇食評^_^初試水溫。

他設有set餐和散叫,套餐包甜品和餐飲,價錢是可以接受的。

朋友點了溫泉蛋海水藻烏冬,意料之外還有沙拉和卷物。
而我點了海鮮炒意粉(但我覺得似天使面)
配料有兩隻蝦同一隻帶子,少得可憐。。。
2016-01-15
2016-01-17 1352 浏览
記得兩年半前,當時 2013年6月尾,跟兩位街坊食友一起到位於佐敦白加士街的人氣抹茶美食店 <宏>,品嚐抹茶甜品的滋味! 早前,得知 <宏> 由佐敦搬到尖沙咀 The ONE,那麼地點就更方便嘞!  於是,我便約了其中一位街坊食友一起去! 星期一晚,食客稀少!  不用等位便可直接入座! 新店光潔明亮,設計時尚,卻不失和風擺設,  比佐敦舊店寛敞舒適得多! 要按鐘“呼叫”店員!供應:麵類、甜品、蛋糕、馬卡龍....等。 我們點了特價餐 $99,可是想加錢轉其他飲品,女店員話只可以加 $40 轉咖啡,甜品又不能加錢轉!  至於四款茶店方指定品牌的錫蘭紅茶,每日只供應一款咁大把!基本上,別無他選! 作法很死板,選擇欠彈性! 海藻烏冬配甜品特價餐 $99田園沙律切幼絲的生菜容易入口,配柚子沙律醬,相當開胃! 和風海鮮海藻麵意粉 $99原來海藻並非如期的一大塊,而是混合意粉當中,  幼身如天使麵,香氣洋溢惹人垂涎!  食落富有彈性!十分討好! 至於海鮮,只有兩隻迷你版兼淡而無味的冰鮮蝦,一隻帆立貝!  令人不滿足!如果,我慷慨地把這
記得兩年半前,當時 2013年6月尾,跟兩位街坊食友一起到位於佐敦白加士街的人氣抹茶美食店 <>,品嚐抹茶甜品的滋味!

早前,得知 <> 由佐敦搬到尖沙咀 The ONE,那麼地點就更方便嘞!
 於是,我便約了其中一位街坊食友一起去!
星期一晚,食客稀少!
 不用等位便可直接入座!

新店光潔明亮,設計時尚,卻不失和風擺設,
 比佐敦舊店寛敞舒適得多!
要按鐘“呼叫”店員!
供應:麵類、甜品、蛋糕、馬卡龍....等。

作法很死板,選擇欠彈性!
海藻烏冬配甜品特價餐 $99
海藻烏冬配甜品特價餐
田園沙律
切幼絲的生菜容易入口,配柚子沙律醬,相當開胃!
田園沙律
和風海鮮海藻麵意粉 $99
原來海藻並非如期的一大塊,而是混合意粉當中,
 幼身如天使麵,香氣洋溢惹人垂涎!
 食落富有彈性!十分討好!
和風海鮮海藻麵意粉
至於海鮮,只有兩隻迷你版兼淡而無味的冰鮮蝦,一隻帆立貝!
 令人不滿足!如果,我慷慨地把這些配料請給朋友食,這餐相等於素食!
味噌海藻烏冬 99
海藻烏冬頗有咬口,掛湯度也不錯!叉燒是韌的!
檸檬紅茶
帶有輕微檸檬清新的果酸,突出紅茶的味道!
草莓蛋糕
芳香鬆軟,
 忌廉卻是甜了一點!
 Size 很細小,對比叉子便知道!
草莓蛋糕
抹茶蛋卷
味道清香濃重,很適合大家口味!
特價餐 $99 的確好抵食,
 以食量不多的我,只有七成飽!若果,男士食這個餐的話,恐怕要食兩個嘞!
2015-11-02
和風海鮮海藻麵意粉
2016-01-16 748 浏览
想食日本同抺茶野,於是上網 search下就打算試下呢間宏。去到餐廳侍應有講下今日有咩set好,於是揀左佢推介話抵食既set,有主菜,甜品,餐飲。我揀左醬油海藻烏冬,仲有個細沙律跟餐,馬卡龍2粒,餐飲轉飲熱咖啡,因為聽聞呢到綠茶野出名,再叫左甜品set。個烏冬黎左先,湯底好正,好清,叉燒有2片好“淋”,只係飲個湯都好正。而且聽講呢間野啲烏冬特別製造,好有營養餐飲轉左飲咖啡,因為見餐牌介紹得好吸引,話d咖啡用7至8個鐘滴出黎,好少日本餐廳會咁做。飲落都覺得幾滑,算係高質咖啡,鐘意咖啡既朋友都可以試下。至於重頭戲當然係甜品,抺茶雪糕係必試, 非常濃郁的綠茶味,雪糕質地幼滑,配合牛奶雪糕簡直係享受。而蛋卷既cream出奇地都有綠茶味,而且都好濃,為左d cream都想叫多件蛋卷。另外,抺茶水晶糕都值得一試,食落口好清新既抺茶味,中和番蛋卷既cream。成個甜品set都好夾。值得一試

。而且聽講呢間野啲烏冬特別製造,好有營養

。值得一試

• 抹茶蛋卷
2016-01-15 596 浏览
去the one shopping ,同朋友食晚飯,就一於試下呢間日式餐廳。餐牌上有好多不同set 選擇,我㨂左溫泉蛋鳥冬套餐~ 個日式沙律不俗,日式dressing 好正~ 個烏冬好QQ彈牙,溫泉蛋蛋漿香滑,蛋味足,配上一塊日式紫菜,紫菜配溫泉蛋,絕配!而且湯底用日式醬油,味道濃郁,正~跟餐仲有一件日式士多啤梨小蛋卷,蛋卷軟綿香甜,個忌廉好香滑,士多啤梨鮮甜,且士多啤梨味香濃,好味~ 仲有一杯草莓香斯里蘭卡紅茶,茶味香濃而且入口好滑,配上淡淡草莓味,茶味同草莓味比例剛剛好。我地見呢間餐廳既甜品咁好味,追加個抺茶set A,抺茶甜品一樣咁好味! 個green tea latte 好香抺茶味,而且甘香嫰滑,個抺茶蛋卷軟綿,抹茶味濃,而個macaron 就一般,可能甜左少少,不過總體個甜品幾正,鐘意抺茶既朋友必要試一試。呢間餐廳食物質素高,甜品更為特出,喜愛日式甜品的朋友值得一試!

$150 (早餐)
2016-01-15 623 浏览
聽聞呢度嘅抹茶甜品好出名 小妹特意同朋友2個人去試食甜品前 我哋先叫正餐 原來都幾抵 $99有麵 沙律 甜品 茶(每日唔同款) 煙三文魚又厚又香 醬油雖然成碟都係 但不會過鹹 海藻嘅味道好清新 好少冷麵會用嚟做配菜 都幾特別 但係macaroon就甜咗啲 建議大家揀蛋卷 終於輪到真正嘅「主菜」!抹茶甜品有set A同set B 我哋揀咗B  本身小妹本身唔係抹茶fans 但都畀呢個北海道牛奶抹茶雪糕深深吸引住 牛奶令抹茶嘅口感更加滑漏 同時減輕咗茶嘅苦味 呢個抹茶水晶糕係小妹最喜歡的 食落好似啫喱 最特別嘅係有梅味(定我味覺有問題? XD) 對嘅抹茶無咩好感嘅朋友 不妨由呢兩款甜品入手 你會對抹茶改觀
聽聞呢度嘅抹茶甜品好出名 小妹特意同朋友2個人去試

煙三文魚海藻烏冬(冷麵)
但係macaroon就甜咗啲 建議大家揀蛋卷

抹茶甜品 Set B
北海道牛奶抹茶雪糕
抹茶水晶糕

2016-01-11
煙三文魚海藻烏冬(冷麵)
抹茶甜品 Set B
北海道牛奶抹茶雪糕
抹茶水晶糕
  • 抹茶雪糕
2016-01-15 1447 浏览
大部分好友都知我是一個抹茶控, 抹茶食品佔家中的零食箱超過大半位置, 都是好友們的心思, 不單止抹茶零食, 現在連日用品都有, 如濕紙巾、面膜、手霜等等, 的確很厲害, 但可惜…..在我朋友list中沒有一個是抹茶控, 吃一兩啖還可, 要全餐佔大部分是抹茶就…..無謂難為朋友。幸好, 前排在工作的培訓中, 與一位較少機會一起共事的同儕同組, 讓我對她有更深的認識, 原來她也是一位抹茶控, 口味同相自然越傾越興起, 馬上相約, 邊吃着抹茶邊談着抹茶, 更有意思。還未走進店內品嚐食品, 先被門口的凍櫃吸引着, 放滿多款精緻的甜品, 而佔最大部份當然是抹茶, 弊! 我倆快要失控啦! 除了蛋糕外, 凍櫃上還放了一些小甜點, 如馬卡龍、布丁、包裝曲奇, 而曲奇亦歡迎試食, 忍不住試了一小件Chocolate Biscotti, 朱古力味香濃, 並不甜膩, 香脆的餅中混入果仁粒, 口感和味道都不錯, 本來還想試試其他口味, 但……還是留肚吃晚餐吧!開放式的大門口擺放了餐簿, 一張印滿多款菜式的咭板, 還有兩部播放着各款菜式相片的大螢幕, 未吃已令人垂涎三尺, 還是快快入餐店點菜吧! 餐店以紅白色為
試了一小件Chocolate Biscotti, 正!
餐店以紅白色為主調, 環境光猛, 地方寬敞, 設有多張四人張, 亦有預設十人枱, 採用軟墊的紅色椅子和一排排沙發位, 枱與枱之間距離甚多, 讓食客坐得舒適自在。設計簡樸平實, 亦帶點時尚感, 天花採用了色彩繽紛的大大小小圓燈, 與玻璃窗頂的一個個圓框互相輝映, 色彩只設有放了不同款式的日本扇子和一些茶具的小木架, 牆上掛了日式的布匹, 而最搶眼便是掛在餐店中央的紫色花和服。
安坐後便馬上細閱餐簿, 分別有銀字的長餐簿和金字的短餐簿, 圖文並茂, 中日英語, 清晰詳細。長餐簿以套餐為主, 有特價套餐、飯麵套餐、咖喱飯套餐、午巿套餐、蛋糕套餐、特色飲品和甜品推介
而短餐簿則是散點菜式,有烏冬系列、意大利粉、蛋白餅、曲奇、飲品、蛋糕、芭菲、甜品SET等, 選擇眾多, 款款都想再試, 我倆難以下決定。
經過商討一輪, 是時候叫人點菜, 沒有服務員行過, 點好? 不用擔心, 皆因枱枱設有一個呼叫器, 按一按, 服務員馬上前來, 又細心又方便, 讚!

我倆都是抹茶控, 決意點多啲抹茶甜品, 那一份套餐兩人共享吧! 飯麵套餐又有飯又有麵, 岩晒我們Share, 就來一客京燒銀鱈魚飯套餐 Cod Fish set ($140)
京燒銀鱈魚飯套餐抵食之選

一份套餐包含四款美食, 分別有大大碗京燒銀鱈魚飯、一碗迷人海藻烏冬 Udon、一客菜絲沙律 和一件迷你卷蛋, 還有一杯高級斯里蘭卡紅茶, 賣相不錯之餘, 味道亦美味, 的確是抵食之選。
海藻烏冬
先試熱辣辣的海藻烏冬, 面頭放了不少爽口有益的昆布 和清新的蔥花。呷一口, 湯身清澈見底, 味道清淡而不油膩, 挺不錯!
海藻烏冬 形狀並非一般所吃的又白又圓又粗身, 其扁平幼長, 呈淡灰色, 加入海藻粉 製作, 一點點分佈四處。烹調時間恰當, 入口滑嘟嘟, 富咬口, 挺有嚼勁, 加上帶點草青味, 味道清新, 又健康又吸引。
京燒銀鱈魚飯
京燒銀鱈魚飯 有兩件沾滿燒汁的銀鱈魚、一些爽脆新鮮的西蘭花 和脆口多汁的小甘荀, 當然不少得粒粒圓潤的米飯。吃前必須將魚面的燒汁 與米飯拌勻, 否則嚐銀鱈魚時味道會過鹹, 拌勻後味道則剛剛好, 再灑些七味粉, 鹹甜中帶點辛辣, 更加美味。
銀鱈魚 底面同樣金黃, 咬一口, 邊位帶點焦香, 內肉雪白嫩滑, 烹調入味, 正! 可惜兩件都實在細小, 真的不夠喉, 大一點就好了!
還有一客清新的生菜絲沙律, 除了有清爽的生菜絲 外, 還有一粒爆汁的車厘茄 和一些清甜的粟米粒, 拌入份量剛好的醋汁, 酸咪咪, 清新怡人, 開胃醒神。
抹茶雪芳蛋糕
套餐本來是配一件迷你抹茶卷蛋或香草卷蛋, 但友人站在門口的甜品櫃時已被抹茶雪芳蛋糕 Matcha Chiffon Cake (+$15, 原價$30)誘惑了, 一問之下, 原來可補回差價轉換, 一於試試吧! 蛋糕身呈深綠色, 看來抹茶味道應不弱, 而頂層和外層塗上厚厚的甜忌廉, 賣相簡單清雅。
看蛋糕的外表雖不夠綿密, 存有大大小小的空洞, 但口感相當鬆軟, 而且有回彈。單單一嚐淨蛋糕, 能嚐到淡淡的抹茶味, 微微甘苦, 但與忌廉 同吃亦略為偏甜, 忌廉的甜美蓋過抹茶的清香, 若然忌廉層薄一些或用上抹茶忌廉, 會否更理想?
高級斯里蘭卡紅茶(伯爵茶)
套餐飲品是高級斯里蘭卡紅茶 Sri Lanka Tea, 共有四款, 包括英式早餐紅茶、伯爵茶、草莓香紅茶和檸檬香紅茶, 而每日套餐只供應一款, 今日則遇上伯爵茶 Earl Grey tea。茶色深濃, 獨特的茶香濃郁撲鼻, 入口平順, 幽香甘醇, 以此茶配甜品, 最適合不過。
宇治抹茶奶
間中都會飲杯即沖抹茶鮮奶當下午茶, 可惜試過多款牌子都是抹茶味淡兼甜度高, 不知這裏的宇治抹茶奶 Ugi Matcha Latte ($40)又如何? 只是一小杯, 份量的確很少, 但喝抹茶重質不重量, 給我一大杯淡淡的又何用? 還是馬上試試吧! 呈鮮綠色, 入口微暖, 喝下面層的奶泡便看到墨綠色的抹茶, 先嚐到奶的香甜, 繼而抹茶味漸漸滲出, 香甜回甘, 雖然一小杯並不夠喉, 但卻令人珍惜一點一滴。
抹茶窩夫
要飽肚一點, 在窩夫系列選了一客抹茶窩夫 Matcha Waffle ($68)。兩件窩夫上放了一大球抹茶雪糕, 雪糕和碟上均灑上抹茶粉, 畫上雲尼拿醬, 碟上還放了少許脆片、唧得優美的栗子蓉 和灑上可可粉的甜忌廉。單單賣相已很誘人, 精美吸引, 成功奪取不少分數。還有兩處驚喜位, 一是舀起栗子蓉發現有一塊抹茶曲奇, 二是原來兩件窩夫中還夾着抹茶雪糕, 相當豐富, 再加分!
表面金黃的窩夫 加入抹茶粉 炮製, 淡淡的抹茶香, 因伴上冰涷的抹茶雪糕, 故外層已不香脆, 而內裏雖不算豐厚, 但軟綿綿, 口感不俗!
吃時伴上抹茶雪糕, 抹茶味更突出, 甘香濃郁。窩夫本身的甜度合宜, 帶有茶香, 再配上甜美幼滑的栗子蓉和忌廉也不覺甜膩, 配搭一流。
別忘記栗子蓉下還藏了一塊抹茶曲奇, 香脆可口, 濃濃的抹茶香亦能嚐到牛油香, 吃落一點都不油膩, 一塊分半的確不夠喉, 看來臨來時要買返包作小吃。此客窩夫不單止又睇得又食得, 以此定價絕對超值, 推介之選。
一早已被各款芭菲的賣相吸引了, 只是心大心細選雪糕球還是軟雪糕, 但在窩夫甜品中已嚐過雪糕球, 還是試試軟雪糕吧!
抹茶軟雪糕芭菲
吃這杯抹茶軟雪糕芭菲 Matcha soft ice-cream Parfait ($88)如尋寶般, 越舀越驚喜, 發現加入了不少配料。驟眼看, 以甜美腍綿的紅豆、煙糯Q彈的白玉丸子、滑嘟嘟的抹茶水晶糕 和又脆又薄的蛋白餅 圍着自家製的抹茶軟雪糕, 但……點止咁簡單, 再舀下去, 還有一小件鬆軟的海綿蛋糕 和大量脆口的杏仁片, 挺有驚喜, 配起來口感非常豐富, 味道一流。
先試一匙淨抹茶軟雪糕, 極之香滑, 啖啖濃郁的抹茶味, 單單嚐它已很滿足。試與較清淡的丸子或水晶糕同吃, 又試下伴上較甜美的紅豆和蛋白餅, 各有特色, 還是最愛把軟雪糕撈滿杏仁片, 多份果仁香, 美味得很, 令我倆都吃得津津有味。

------------------------------晚餐應是鹹食為主, 甜品為次, 我倆本打算點兩份套餐再加一款甜品, 但當看了門口的餅櫃, 再看看餐簿, 又看看隔離枱的甜品, 身為抹茶控要失控啦! 一口氣點了三款甜品再加飲品,
有點誇張, 但吃得非常滿足, 此刻仍回味中……

2016-01-12
京燒銀鱈魚飯
宇治抹茶奶
高級斯里蘭卡紅茶(伯爵茶)
抹茶窩夫