2020-11-28 0 浏览
今天中午行过the one,就入去搵下有咩食啦,行到5楼,见到呢间餐厅人小小唔使等位,於是便入去啦。叫左个lunch,套餐包咖啡/锡兰红茶,当时我只系问了一句茶系咪热的,职员很无礼貌说‘茶梗系热架啦!‘然後走左去。当时我也呆了来不切反应!茶系有冻有热,我只系问一句但换来无礼貌对待?我记得个位职员系一个身穿黑色衫,无带眼镜,黑头发紮马尾的肥姨姨!请餐厅更进一下!只系这位肥姨姨态度欠佳,其他穿蓝色裇衫制服的职员系良好的。

!请餐厅更进一下!

只系这位肥姨姨态度欠佳,其他穿蓝色裇衫制服的职员系良好的。
2020-10-28
2020-11-21 21 浏览
一位戴眼镜、allback长头发扎马尾嘅员工服务态度好差,一开始向店员清楚表明要买马卡龙并告知想买嘅款式口味,而且我嘅态度好好,每次都有先讲唔该,重覆咗3次,店员一脸不满咁答覆一句:听唔到啊,我俾个夹你入黎自己夹好冇啊,大声啲啦,然後将装马卡龙嘅袋掉系枱上。最後收钱嘅时候态度差,将收据直接掉系枱面。已经食过呢间店马卡龙好多次,前几次服态都好好,但今次遇到嘅服务态度确实系不能接受,希望呢位员工注意下自己态度
2020-11-21
2020-11-19 14 浏览
有时经开尖沙咀想静静地一个嘅时候就会黎帮衬「宏」~位置系the one 5楼,唔多人比较清静~坐得比较舒服,适合坐低食件蛋糕写作一下~今次就食左lunch set 「冷海藻乌冬」超多冰舖底,包食到尾都一定keep到冻~至於个海藻乌冬非常弹牙,有面味~面汁都够味👍🏻👍🏻另外set lunch会有小卷蛋蛋糕一件~是次系佢地皇牌绿茶口味~认真佢地嘅卷蛋keep到水准,次次食都觉得好食~料足,忌廉够厚实,卷蛋松软,绿茶味又香~就算唔坐底食,都值得上黎外卖卷蛋~
有时经开尖沙咀想静静地一个嘅时候就会黎帮衬「宏」~
位置系the one 5楼,唔多人比较清静~
坐得比较舒服,适合坐低食件蛋糕写作一下~
今次就食左lunch set 「冷海藻乌冬」
超多冰舖底,包食到尾都一定keep到冻~
至於个海藻乌冬非常弹牙,有面味~
面汁都够味👍🏻👍🏻
另外set lunch会有小卷蛋蛋糕一件~
是次系佢地皇牌绿茶口味~
认真佢地嘅卷蛋keep到水准,次次食都觉得好食~
料足,忌廉够厚实,卷蛋松软,绿茶味又香~
就算唔坐底食,都值得上黎外卖卷蛋~
  • 海藻乌冬
  • 抹茶蛋卷
2020-11-16 7 浏览
I love the environment here! A very nice place for afternoon tea, chit chating and taking photos 🤣The desserts in here were quite nice. Most of them were not too sweet for me. I love the variety of egg rolls including matcha and coffee flavours! Ice cream waffles were also yummy!

2020-11-11 175 浏览
好耐之前食过抹茶味已经好正,最近出咗焙茶味梗系要试!! 首先$180 6寸劲抵,个样仲要靓。因为个蛋糕都高身,4-5个人一定够食,当日我打电话即日都订到,只系留电话唔使比钱住都ok😳 不过店员提醒8寸$360要早一日订。其实入面好简单,一切开入面得蛋糕。但系个蛋糕系做到湿润有弹性仲有阵阵茶味😍 而且明明出面啲cream系白色但都有焙茶味!! 整体简单但真系好满足到钟意茶味既我😍下次会想试埋其他蛋糕🤤

下次会想试埋其他蛋糕🤤
焙茶雪芳蛋糕
焙茶雪芳蛋糕
2020-11-09 151 浏览
喺尖沙咀食糖水有好多选择,今次拣左宏😌 最初拣佢系因为见店外嘅蛋糕柜都几吸引,望落CP值仲几高!$15就可以食到个小忌廉蛋卷😍 但入到店又比变心了🙈🙈🍵 抹茶甜品set ($160)抹茶雪糕拿破仑:雪糕茶味浓,微甜,拿破仑质感有d似蝴蝶酥,脆中带点牛油香抹茶Macaron:唔会好甜,但抹茶味唔突出抹茶蛋卷:抹茶忌廉厚实,有回甘,配上软熟蛋糕感觉轻盈唔腻😋😋 好食👍🏼北海道3.7牛乳布甸:牛乳味重,唔会被密红豆遮盖京都宇治抹茶奶配丸子:食完甜品饮返杯抹茶奶,偏甜,饮唔出奶香,反而似抹茶糖水😂 但内有3大粒丸子,够烟靭有口感,不错😆以尖沙咀黎讲,宏嘅格值算系实惠,品质都算对得住日本蛋糕专门店嘅称呼🤣 不过唔算坐得舒服😅 虽然地方大,但同时都放置好多张枱,枱与枱距离都好近,而且设有时限!

🍵 抹茶甜品set ($160)
抹茶Macaron:唔会好甜,但抹茶味唔突出
北海道3.7牛乳布甸:牛乳味重,唔会被密红豆遮盖

宵夜
2020-11-06 180 浏览
#甜点 #甜品 #dessert #吸血鬼蛋卷 #芝士蛋糕 入面的忌廉是芝士~超多cream好济😂 #抹茶蛋卷 这个比较好吃~蛋糕软熟,浓浓的抹茶忌廉,建议放入急冻,就会变成雪糕🍦口感😋多吃会有点济ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:6/10#零食 #snack #snacks #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoods #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #黑猫食好西
#甜点 #甜品 #dessert

ᶘ ᵒᴥᵒᶅ个人口味评分:6/10

#零食 #snack #snacks

2020-11-05 165 浏览
呢间餐厅帮衬过好多次,主要系因为坐得舒服,可以慢慢食,唔使赶时间,职员又会间中黎fill茶套餐卖相吸引, 一般都包嘢饮及甜品。今次试佢个馒鱼寿司饭,食物质素ok ,鳗鱼好食,份量略少,寿司饭开胃。 配普通红茶。 仲有汤,小菜, 配合起黎都几满足最吸引系包嘅甜品。 每次都最令我期待。朋友第一次食, 佢本身对甜品无咩期望,点知一试都大赞。 蛋糕甜度适中, 啲忌廉一点都不滞, 蛋糕口感很软。 非常好食。 我地食左超过3小时, 职员完全无黑面

套餐卖相吸引, 一般都包嘢饮及甜品
今次试佢个馒鱼寿司饭,食物质素ok ,鳗鱼好食,

最吸引系包嘅甜品。 每次都最令我期待。
我地食左超过3小时, 职员完全无黑面
2020-11-01 175 浏览
星期五去尖沙咀食晚饭,见到呢间餐厅嘅餐牌唔错,就入咗去食。点咗三个餐,总共四百几蚊,CP值算唔错,而且每个餐都有一杯斯里兰卡红茶,质素ok吉列猪扒咖喱蛋包饭 $128CP值较低,跟餐冇甜品,需要另加$20 ,但系整体质素唔错,算系几好食野菜天妇罗乌冬 + 大抹茶蛋卷 $98呢个餐CP值最高,可惜天妇罗炸得太硬身,但系乌冬嘅质感就唔错,都几烟韧。不过,甜品就有啲失望,蛋糕嘅质感唔够松软,胜在抹茶味足温野菜唐扬炸鸡栗子饭定食 + 小抹茶蛋卷 $138炸鸡味道只属一般,整体质素合理,但cp值偏低
星期五去尖沙咀食晚饭,见到呢间餐厅嘅餐牌唔错,就入咗去食。

吉列猪扒咖喱蛋包饭 $128

野菜天妇罗乌冬 + 大抹茶蛋卷 $98

温野菜唐扬炸鸡栗子饭定食
+ 小抹茶蛋卷 $138
炸鸡味道只属一般,整体质素合理,但cp值偏低
2020-10-26 247 浏览
终於试齐三款口味!分别系云呢拿/原味、抺茶、竹炭黑芝麻。宏嘅roll cake其实仲有好多不同款色同口味,不过呢三款应该系classic。三款嘅蛋糕都好湿润,忌廉浓厚。三款之中,我比较喜欢原味同埋抺茶口味。原味蛋糕充满蛋味,日本忌廉又香又滑。抹茶口味都好食,食起嚟唔会有茶嘅苦涩味,仲清新啲。竹炭黑芝麻有好浓嘅黑芝麻味,但系就好似盖过咗其他嘢嘅味道。我哋买大嘅$30。另外呢三款口味有细嘅$15。一个人都可以一次过试晒三款口味

2020-10-23 272 浏览
好朋友👭不用经常见,但偶尔间都要聚聚☺️每年一次食饭,是但搵间餐厅舒服好座唔太贵就ok,然後见呢间‘宏’都几多好评,本身对正餐期望唔大,不过都试下😂因为大家唔想谂食咩~我同佢大家不约而同拣了这个餐,迷你3彩丼定食,贪佢样样都有可以试~$168佢有3个迷你丼,小碗馒鱼饭,小碗吞拿鱼碎(鱼生饭),小碗海藻乌冬。乌冬清清地冇乜野正常,馒鱼饭比想像中好,甜而好食,鱼也不少。鱼碎饭都好食唔腥😋配菜有沙律可以啦,拣了热红茶饮,还有绿茶蛋糕做甜品,不会太甜为这餐画上完美的句号。

为这餐画上完美的句号。

• 抹茶蛋卷
  • 迷你三彩丼定食
2020-10-18 283 浏览
——宏——日式/甜品整体评价:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物质素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服务:👍🏻👍🏻Tea time嘅时间肚饿想食嘢就去左The One嘅宏。大概4点几去食唔算太多人,等左一阵就入座。可能坐嘅位置比较入,服务员又比较少,㩒左台上嘅钟仔都冇人理,有少少失望。至於食物方面,见餐牌有好多唔同嘅Set,仲系全日供应,价钱介乎99-168左右,选择都几多吓。如果本身冇食嘢嘅,可以叫Set。包左定食嘅饭、乌冬、沙律、甜品蛋卷😍同埋一杯红茶。本身可能想小食/食甜品,餐厅仲有另外嘅甜品Set可以选择,有芭菲、蛋卷......当日叫左 酱油海藻乌冬面$99蚊(需另加一)汤底系浓嘅酱油味,都偏咸DD上面有2-3块嘅豚肉,几薄,味道唔错。面嘅话都几有惊喜原本以为系平时食果类乌冬,但佢系似荞麦面果种嘅色,扁身,咬落几有口感!本身锺意食硬面嘅人会觉得口感好正😍😍😍食完主菜之後就食甜品终於到最期待嘅抹茶蛋卷。Set入面包左1件大嘅蛋卷。可以选择香草口味/抹茶口味/黑芝麻口味。个人比较锺意抹茶就拣左抹茶味蛋糕系软嘅海绵蛋糕,Cream嘅部分好合理,唔会太多。虽然系抹茶味,但蛋糕嘅味道冇想像中好
——宏——
日式/甜品

整体评价:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物质素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服务:👍🏻👍🏻

Tea time嘅时间肚饿想食嘢就去左The One嘅宏。
大概4点几去食唔算太多人,等左一阵就入座。

如果本身冇食嘢嘅,可以叫Set。
包左定食嘅饭、乌冬、沙律、甜品蛋卷😍同埋一杯红茶。

当日叫左
酱油海藻乌冬面

$99蚊(需另加一)
汤底系浓嘅酱油味,都偏咸DD
上面有2-3块嘅豚肉,几薄,味道唔错。
面嘅话都几有惊喜
本身锺意食硬面嘅人会觉得口感好正😍😍😍

食完主菜之後就食甜品

终於到最期待嘅抹茶蛋卷。
Set入面包左1件大嘅蛋卷。
可以选择香草口味/抹茶口味/黑芝麻口味。

个人比较锺意抹茶就拣左抹茶味

蛋糕系软嘅海绵蛋糕,Cream嘅部分好合理,唔会太多。
虽然系抹茶味,但蛋糕嘅味道冇想像中好重抹茶味,有少少失望,但整体上都系好好味

(大)抹茶蛋卷

PS朋友叫左件黑芝麻味嘅蛋卷。
呢个就明显好大旧Cream

如果On Diet嘅....建议拨左少少Cream...

#有下次系列 #想再食
#甜品真系好吸引
2020-10-17
(大)抹茶蛋卷
2020-10-12 305 浏览
岩岩去完美丽华果边Staycation完,见有少少肚饿就去左隔离The one睇下有咩食,行过见到呢间D蛋卷好似几正,就入左去🤣🤣😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋入到去叫左个日式叉烧蛋包饭同埋一个黑芝麻蛋卷嘅Tea Set,另外再加左苹果汁同埋抹茶小卷🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤首先黎左个日式叉烧蛋包饭先,一黎到就觉得好靓,有4块日式叉烧,块块都好大块,食落去唔会好难咬,好淋,女朋友箍紧牙好痛都咬到,同埋蛋包饭个蛋好滑好好味😋.跟住黎左个黑芝麻蛋卷同埋抹茶小蛋卷,出奇地好好味,个黑芝麻蛋卷好重黑芝麻味,好多cream好正,I like it。而个抹茶小蛋卷相对无预期咁重抹茶味,可能因为岩岩食完个黑芝麻蛋卷啦,但其实都系好好食。.最後茶就唔洗讲啦,正常红茶,几好饮,仲可以加热水。苹果汁感觉好似鲜榨咁,好香苹果味,又唔会死甜,好岩我💕.总结系一个字,好味,而且唔太贵,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋
🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤
总结系一个字,好味,而且唔太贵,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-01 416 浏览
今日约左朋友去尖沙嘴食野,本身谂住食间cafe但最後因为太多人等位而放弃左,黎左附近The ONE 搵间餐厅食!专登拣左间大餐厅,而且又唔full, 希望可以俾我地坐好耐既铺头!今次我同个朋友就各叫左个套餐,分别系温野菜唐扬鸡栗子饭($138)同埋鳗鱼寿司饭($148),随餐仲会附送一杯鍚兰红茶同埋一件细蛋卷,可以拣芝麻/抹茶/云呢拿味道,而我地2个都拣左抹茶味!鳗鱼寿司饭,面头唔系一件大既鳗鱼,而系切好左既鳗鱼,数量都唔少!而饭入面就有蛋丝同埋青瓜丝俾我地捞埋个饭一齐食,味道甜甜地,唔错!温野菜唐扬鸡栗子饭,唐扬鸡方面系即叫即炸,上到枱个阵都仲系好热同埋好脆,而且就算食到最尾有d冻左都好,旧鸡都唔会话林啤啤,而且旧炸鸡都尚算鲜嫩多汁,唔会话炸到乾晒,至於个栗子饭,就令我略感失望,栗子只有面头2个半粒,夹埋都只系一粒栗子,下面既饭同栗子完全冇关系,只系白饭,而栗子偏乾,好彩有个鲣鱼汤,令到成个餐冇咁乾!随餐附送既小菜,入面有蒟蒻粒、红萝卜、秋葵......既蔬菜,味道甜甜地,好开胃!鲣鱼汤就偏咸,但因为饭、鸡都唔算咸,所以配合一齐既时候都唔错!跟餐跟左杯锡兰红茶,饮完之後,个职员好好咁

鳗鱼寿司饭

温野菜唐扬鸡栗子饭

锡兰红茶

跟餐跟左杯锡兰红茶,饮完之後,个职员好好咁行过黎问使唔使加水,但因为个人麻麻地茶,所以就冇加到,而朋友就好锺意啦,因为可以饮多杯!

细抹茶卷蛋

至於跟餐既细蛋卷,份量唔大,4-5口就食完,味道会有少少抹茶既苦涩味,成个甜品都唔算太甜,朋友大推,但我就偏向甜少少既甜品,所以下次可能会叫其他味道试下!

虽然张单写左用餐时间90分钟,但可能因为唔full, 而且冇人等位,所以坐超过左时间都冇黎吹我地走!开心!所以如果大家都想搵个可以坐耐少少既地方,见晚市唔多人,呢个都系个好选择!
鳗鱼寿司饭
温野菜唐扬鸡栗子饭
锡兰红茶
细抹茶卷蛋
2020-09-21 420 浏览
之前同朋黎晚上黎过食甜品, 一试难忘今次一个人平日黎到食lunch食客唔多, 6, 7 台客, 静静地, 食得舒服!疫症期间, 每台都有一支消毒喷雾, 好细心👍🏻lunch 有套餐, 套餐包沙律, 主食, 锡兰红茶, 小卷蛋叫左一个咖哩吉列猪扒蛋包饭沙律味道正常, 红茶够热, 茶包够香,但正值中午时份, 室外阳光猛烈, 阳光由窗透入, 餐厅气温都几高几热! 饮热茶真系太挑战!咖哩系日式甜咖哩, 而蛋有忌廉味, 好香好滑!猪扒都唔错, 唔会唔熟同咬唔开, 又够晒厚👍🏻食饱叫waiter 上甜品, 卷蛋set 定左绿茶味, 我问佢有无得转, 佢话转俾我, 仲问我想要咩味, 最後转左芝麻味,忌廉好多好冻, 蛋卷又软身👍🏻👍🏻正呀!埋单140蚊, 推介👍🏻😀
之前同朋黎晚上黎过食甜品, 一试难忘

今次一个人平日黎到食lunch
食客唔多, 6, 7 台客, 静静地, 食得舒服!
疫症期间, 每台都有一支消毒喷雾, 好细心👍🏻

叫左一个咖哩吉列猪扒蛋包饭

咖哩吉列猪扒蛋包饭

沙律味道正常, 红茶够热, 茶包够香,

咖哩系日式甜咖哩, 而蛋有忌廉味, 好香好滑!
猪扒都唔错, 唔会唔熟同咬唔开, 又够晒厚👍🏻

食饱叫waiter甜品, 卷蛋set 定左绿茶味, 我问佢有无得转, 佢话转俾我, 仲问我想要咩味, 最後转左芝麻味,忌廉好多好冻, 蛋卷又软身👍🏻👍🏻正呀!

埋单140蚊, 推介👍🏻😀
咖哩吉列猪扒蛋包饭