2019-11-28 1580 浏览
认识”宏” 这食店已是多年前的事,从他们第一间佐敦店开业,已被那绿茶蛋卷吸引住,之後他们从佐敦舖搬完再搬,到尖沙咀The One 之後,反而买蛋糕外卖比堂食的次数多。原因是在午餐时段,一般人来说都会喜欢作窗口位置,可恨的是,每每中午时段,太阳正直,囇着吃午餐,有点头晕,但落窗帘的话,光线不足,真的有点难於取舍。朋友今天相约午餐,一行四位,看见太阳光线底下,都是决定选择阴处较为舒服。由於朋友第一次到来,我们决定点四个餐分别”些牙” 一吓⋯⋯每样试点点,大家开心下。炸猪排套餐定食$88~猪扒大大块,炸得脆口乾身,不会油腻。而且更喜欢他们标榜是日本新泻米,甘香,笔者大喜。迷你三彩定食$168~我们四位,点了两份三彩定食,因为一人份量,午餐吃下三小碗饱肚定食,相当分量,大家分担一下更开心。迷你三彩定食包括: 小碗呑拿鱼碎饭、小碗日式鳗鱼饭及小碗海藻乌冬、沙律菜。老实说,如果叫自己一个吃掉两碗饭加一碗乌冬,就算一个大汉子也会觉得饱肚。小碗呑拿鱼碎饭~小碗日式鳗鱼饭~小碗海藻乌冬~昆布汤底配海藻碎,止乃是笔者所爱,但最爱是那些葱,新鲜香味,吃得出是日本葱。沙律菜~只是沙律菜加了日本沙律酱汁,所以不

由於朋友第一次到来,我们决定点四个餐分别”些牙” 一吓⋯⋯
每样试点点,大家开心下。

炸猪排套餐定食$88~
猪扒大大块,炸得脆口乾身,不会油腻。

而且更喜欢他们标榜是日本新泻米,甘香,笔者大喜。

迷你三彩定食$168~

迷你三彩定食包括:
小碗呑拿鱼碎饭、小碗日式鳗鱼饭及小碗海藻乌冬、沙律菜。

小碗呑拿鱼碎饭~

小碗日式鳗鱼饭~

小碗海藻乌冬~

沙律菜~
只是沙律菜加了日本沙律酱汁,所以不必多说。

牛肉寿喜烧$128~
秋日里很喜欢寿喜烧,火炉感觉一份暖意,牛肉大大块,有五块半之多,算是绝不马虎,豆腐、菇,加蛋,单单只是汤底,已配了一碗白饭,这绝对是一支公定食的好选择。

锡兰红茶和绿茶蛋卷~
笔者对锡兰红茶没有太大感觉,曾几何时想问食店,套餐为何不提供日本绿茶?

定食跟餐是有锡兰红茶和绿茶蛋卷,但不是每个餐都附上的,但如餐没有提供的话,只需加推$10 ,也可配绿茶小蛋卷的,就是这块蛋卷,由第一次到”宏”, 就一直跟随着它了。

整体来说:
此店的绿茶系列有其吸引力,无论绿茶蛋卷及蛋糕都有质素,价钱合理,值得推介。
  • 抹茶蛋卷
2020-01-14 143 浏览
今日约左朋友黎尖沙咀行街想食下日本野 就黎试左依间 宏 🤪餐厅环境几阔落😙我就叫左个 野菜天妇罗冷乌冬🥬🥢 ($99)依个餐$99真系几抵嫁有个一大旧野菜天妇罗味道黎讲就麻麻地🤣🤣好似得红萝卜丝🤣冷乌冬个质感几好 软硬适中💦佢颂包埋个沙律🥗 & 热茶🍵😙最重点系 颂有个卷蛋!!🥳🥳我就拣左 抹茶味🤤好好食啊! 推介佢个卷蛋🤩

今日约左朋友黎尖沙咀行街
想食下日本野 就黎试左依间 宏 🤪
餐厅环境几阔落😙

我就叫左个 野菜天妇罗冷乌冬🥬🥢 ($99)
依个餐$99真系几抵嫁
有个一大旧野菜天妇罗
味道黎讲就麻麻地🤣🤣好似得红萝卜丝🤣
冷乌冬个质感几好 软硬适中💦
佢颂包埋个沙律🥗 & 热茶🍵😙

最重点系 颂有个卷蛋!!🥳🥳
我就拣左 抹茶味🤤
好好食啊! 推介佢个卷蛋🤩
吃过晚饭後,我们一行四人决定转转环境,到THE ONE的「宏Hiroshi」叹甜品。「宏Hiroshi」是一间日本餐厅,不过店前的玻璃柜台就放了蛋卷等甜品,洋溢日本人的细致,吸引我们谂都无谂就walk-in入座。叹日本甜品,首选当然是抹茶系列。我翻了翻menu,就点了京都宇治抹茶软雪糕芭菲($88)。甜品来了,芭菲造型跟menu的照片相似,没有挂羊头卖狗肉之嫌。抹茶软雪糕香滑得像奶油,上面洒了抹茶粉,味道更浓。软雪糕插了脆饼,旁边是小汤圆,烟烟靭靭,最底层是红豆蓉,层次分明。不知何解,吃的时候心里有些罪恶感,感觉似在破坏一座艺术品,哈!

京都宇治抹茶软雪糕芭菲

2019-11-06
京都宇治抹茶软雪糕芭菲
2019-11-06 713 浏览
陪大肚婆去 Shopping, 佢带我去 “宏” 食午餐! 经过多次但从来都未试过, 大肚婆话坐得舒服, 要去…被安排坐窗边, 近来天气有点凉, 有太阳照射好舒服! 午市套餐包沙律及红茶, 但部份并不包括蛋糕卷! 炸鸡饭定食 $79 ~ 鸡炸得香脆有肉汁, 鸡肉嫩滑, 份量颇多! 炸猪扒蛋包饭 $128 ~ 蛋嫩滑有蛋香, 猪扒份量较少, 有咬口, 有肉味! 咖喱汁没有平常日式咖喱般甜! +大抹茶卷 +20 & +大香草卷 +$20 ~ 忌廉好香好滑, 蛋糕唔够松软, 抹茶味蛋糕口感更实! 注: 有点少失望, 性价比超低

注: 有点少失望, 性价比超低
2019-10-21 879 浏览
今晚系附近食完饭想搵间餐厅食甜品但平时食开个d又冇兴趣走入the one搵下啦大部分已经last order经过宏俾佢d cake吸引住就入去食甜品啦!但限左每人有最低消费所以我地都叫左一份全部都好正!我叫左绿茶雪糕沙冰大约$90几其实都几贵但偶尔一次5太过份啦值得留意系如果黎食lunch or dinner set系包甜品嫁!所以抵d朋友叫左lee个d生果全部都好甜!另一位叫左红豆白玉好味啊!!下次我要黎食晚餐包埋甜品抵好多!!!
今晚系附近食完饭
想搵间餐厅食甜品
但平时食开个d又冇兴趣
走入the one搵下啦
大部分已经last order
经过宏
俾佢d cake吸引住
就入去食甜品啦!
但限左每人有最低消费
所以我地都叫左一份
全部都好正!

我叫左绿茶雪糕沙冰
大约$90几
其实都几贵
但偶尔一次5太过份啦
值得留意系
如果黎食lunch or dinner set系包甜品嫁!
所以抵d

朋友叫左lee个
d生果全部都好甜!

另一位叫左红豆白玉
好味啊!!
下次我要黎食晚餐
包埋甜品抵好多!!!
2019-10-03 1101 浏览
烟三文鱼海藻乌冬🐟同平时食开圆碌碌果种乌冬唔一样,佢扁身得嚟但又好有咬口,而且入面仲加左一粒粒嘅海藻令面质更加弹牙,令人食唔停口😍抹茶窝夫配抹茶雪糕🍵当抹茶雪糕遇上热辣辣嘅抹茶窝夫,茶味嘅浓香停留喺口腔入面💞锺意食抹茶甜品嘅朋友可以试下👍
烟三文鱼海藻乌冬🐟

烟三文鱼海藻乌冬
抹茶窝夫配抹茶雪糕
  • 抹茶窝夫
2019-09-29 605 浏览
梳乎厘这玩意从来都像风一般的食物,吃了也不觉。但这个梳乎厘班戟却留有浓浓嘅蛋香,柔软而有口感,因为pancake面煎得刚刚好,面那一块……um...就像豆浆凝固在表面的那层薄薄的,总觉得特别好味。加上外加的Vanilla雪糕,一暖一冻,好好味!
梳乎厘班戟
2019-09-29
梳乎厘班戟
2019-09-28 398 浏览
同班朋友出黎玩就约系宏度食饭,系价钱方面都算唔错噶了,几抵食,食物质素都唔错。我就叫左个炸鸡饭,好味啊,而且分量都足够,滴鸡肉不会鞋。最中意系呢度噶抹茶味蛋卷,唔会太甜,岩我口味喇,下次再帮衬。
2019-09-15 652 浏览
因为约左同朋友系红馆睇演唱会,所以同男朋友一齐食饭再join 佢地。原本谂住食南小馆,但我前几日先食完,咁就是但入左呢间食。啲野食出烟又唔热,男朋友既炸猪扒饭都系。旧炸猪扒系冷藏货色,试左一啖都系唔热既...个甜品系ok 既。但食完主菜已经无心机影相。你食完个主菜班姐姐已经赶住帮你收盘。仲问你上唔上甜品。搞到你好赶咁,明明成个场无乜人。食完甜品又系,见你一食完就即收碟,又系赶人走咁...总括而言,呢一餐个价钱真系同食物质素差太远,早知食番南小馆好过🙄🙄
原本谂住食南小馆,但我前几日先食完,咁就是但入左呢间食。
甜品系ok 既。但食完主菜已经无心机影相。
食完甜品又系,见你一食完就即收碟,又系赶人走咁...
2019-09-10 532 浏览
是日约咗朋友系尖沙咀睇戏,睇之前见到呢间好似OK就入咗去,点知原来中晒伏,谂住佢$99有咁多嘢食都好似好抵咁听罗,叫咗个天妇罗野菜冷乌冬,啲乌冬完全系未煮熟,咁正常都知道煮熟左个乌冬要过冷河,但佢系完全没有,咁就俾咗我食,然之後个天妇罗菜比我想像中出入好大,冻冰冰不特止仲要劲硬,仲要其实只不过系得啲萝卜丝,用料好cheap,叫咗斯里兰卡红茶,点知原来系茶包。问侍应攞纸巾,我哋有四个人,佢黑口黑面比一张我哋,无言。
2019-09-05 416 浏览
I haven't been to The One for quite a while, and noticed that there is this new restaurant, they serve typical Japanese set, such as teriyaki chicken, deep fried pork chop, egg with rice, eel set, udon, desserts like souffle pancake, green tea cake roll and drinks etc. I have ordered the lunch set - Teriyaki Chicken Set which is only available from Mon to Fri only. The set included a hot Sri Lanka Tea. The chicken's skin is slightly crispy and stir-fried in a flavourful and savoury teriyaki sauc

I have ordered the lunch set - Teriyaki Chicken Set which is only available from Mon to Fri only. The set included a hot Sri Lanka Tea. The chicken's skin is slightly crispy and stir-fried in a flavourful and savoury teriyaki sauce. The chicken were tender and juicy, to get along with the chickens, a sweet and sour veggies and cherry tomatoes salad that creates a good balance of the whole dish.

I added $10 for a mini green tea cake, the portion is perfect for completing the meal. The cake was not overly spongy and subtly sweet with a mild green tea flavour. I think this would be good for those who are looking for a healthy lifestyle.

2019-09-05
2019-08-29 360 浏览
自已一个人食晏! 难得唔使问人地想食咩  就自己去食好野啦!今日去左宏 食午餐,叫左一个lunch set 鲭鱼饭本身我个人系中意食日式烧汁煮鲭鱼 (即系似吉X家个d 细条既鱼)但系我都照叫左黎试下啦!! 很好食 佢既鲭鱼系煎的, 味道好香但完全唔油腻  不过佢无包去骨  你要自己去小心D食用然後佢有个细拉面,面条烟韧有咬口 最惊喜反而系面个D 小配角都唔系揸流滩唔错唔错!

但系我都照叫左黎试下啦

唔错唔错!
2019-06-28
2019-08-24 258 浏览
今日The One睇戏所以拣咗呢间食,见到OpenRice comment几好所以有少少期望,但食落又觉得麻麻地间野喺The One里面算系冇乜人排队嘅一间,可以直入受欢迎程度可以见系麻麻哋餐牌都系多选择同埋都唔系好贵男朋友嗌左个shabu shabu🥘,好抵,只系$128,仲跟一杯茶🍵,但味道麻麻,有d吉xx feel我嗌左佢个三色丼,个吞拿鱼腩🐟饭,我suppose系冻嘅,但食落有啲暖暖地,有d怪,其他两件有d快餐feel个三色丼跟餐有个蛋糕🍰,个蛋糕🎂就几好食仲嗌左个pancake,不过不失

餐牌都系多选择同埋都唔系好贵

个三色丼跟餐有个蛋糕🍰,个蛋糕🎂就几好食

仲嗌左个pancake,不过不失
2019-08-23
2019-08-23 210 浏览
一入到里面,色彩缤纷的天花,大大小小的圆形。店内的空间看似宽阔,但实际上算不上宽松。店内有日式工艺品摆设,简单大方得体。窗口位置观景不错,但中午时份会热。午市套餐配有沙律和红茶。照烧鸡肉套餐味道正常不过不失,卖相不错。鸡肉的质感也不错。只是有点贵。馒鱼蛋包饭很失望!馒鱼很乾身,口感完全硬身。滑蛋是合格的,但事实上有点老。馒鱼汁好咸,一定要搭上白饭才能入口。完全不应该是这个价钱。加了一个抹茶卷甜品,抹茶味很浓,软硬适中的蛋卷。甜品还真的不错。总结,甜品可以一试,但主食就有其他更好的选择。

一入到里面,色彩缤纷的天花,大大小小的圆形。

窗口位置观景不错,但中午时份会热。午市套餐配有沙律和红茶。

照烧鸡肉套餐
味道正常不过不失,卖相不错。鸡肉的质感也不错。只是有点贵。

馒鱼蛋包饭

总结,甜品可以一试,但主食就有其他更好的选择。
2019-08-15 205 浏览
点左佢地个R1豚生姜烧饭套餐一开始谂食乌冬先 点知发现有头发系入面一时心急即刻同侍应讲佢就拎返左碗面入去先发现自己大意左 我应该影底相做对比甚至叫佢做个碗出黎换 以防佢比返同一碗我无咁做 失策左之後佢地比个碗我我发现明明葱好整齐咁放系中间点解有d混入左海藻到我更怀疑佢地系比同一碗我但冇证冇据咁又无得入佢地数而且个餐唔平 唔想浪费谂自己肠胃一向好 应该无事既咁照食啦 食完就去上堂结果上上下堂超肚痛一放break就跑去厕所落堂即刻返屋企又跑去厕所我对佢既卫生程度抱左怀疑我唔知系个别人定点啦但我真系唔会再去......
点左佢地个R1豚生姜烧饭套餐

一放break就跑去厕所
落堂即刻返屋企又跑去厕所
我对佢既卫生程度抱左怀疑
我唔知系个别人定点啦
但我真系唔会再去......