上星期入元朗搵食,去左間裝修好靚,好似真係去左日本街邊嘅地道拉麵舖。坐位好似吧枱甘,對住師傅整面。佈置得好靚好colouful,打卡able。食物方面我叫左海老味噌。 面底可揀凍食同熱食,我揀左熱食。老闆推介,未將麵放湯前,先試一試面嘅口感, 彈牙! 再呷咗一啖湯, 好濃沃嘅蝦湯底, 仲有好多木耳同其他配料❤️❤️,佢隻溫泉蛋好出色🥚❤️嘭嘭聲就已經食曬成碗麵,份量適中, 夠曬飽😆😆錦爽雞腿肉👍🏻食拉麵唔食叉燒,食雞肉都好得。雞肉面頭舖上黑椒吊味,令到雞肉嫩滑之餘仲好惹味。餃子(3件)餃子即叫即煎,上枱熱辣辣,肉汁多,juicy佢仲有其他味道可揀。辣嘅辛之味噌,菠菜味嘅翡翠濃湯,黑松露濃湯。下次會試埋其他味!❤️

食物方面我叫左海老味噌。 面底可揀凍食同熱食,我揀左熱食。

嘭嘭聲就已經食曬成碗麵,份量適中, 夠曬飽😆😆

錦爽雞腿肉👍🏻

餃子(3件)

餃子即叫即煎,上枱熱辣辣,肉汁多,juicy

• 海老味噌沾麵
有六種湯底, 鹽雞白湯係最原始嘅湯底, 加上 唔同材料再演變成另外五種湯底。例如加上菠菜湯變成翡翠濃湯。食法有3種,湯麵/凍嘅沾面/熱嘅沾面。我想試真啲個湯底正唔正,所以叫左最基本嘅鹽雞白湯。 我揀左以湯麵嘅形式去食。雞白湯嘅雞味非常之濃郁,湯頭唔傑,同埋唔太咸。面頭有少少雞油,係真係用雞去淆湯嘅跡象。麵條比較粗身,麥味比較重,同平時食開嘅有啲唔同,好食。錦爽雞腿肉👍😍碗面本身跟咗三至四塊雞腿肉,唔夠食加28蚊都可以多3塊雞腿肉。 雞腿肉好好味,雞肉嫩滑,面頭加左黑椒調味,有少少似煙鴨胸嘅整法。溏心蛋橙黃色流心嘅蛋黃好好味。雞蛋冇特別醃到外面超級啡色超濃醬油味,主要食返雞蛋本身嘅味道,我like❤️

食法有3種,湯麵/凍嘅沾面/熱嘅沾面。

錦爽雞腿肉👍😍

溏心蛋

• 鹽雞白湯拉麵
2021-11-14 39 浏览
今次搵埋媽咪一齊去食拉麵平日下午去所以唔洗等位因為媽咪係第一次黎食店員好貼心解釋每款味道既特色仲可以簡麵既軟硬度最後我地簡左鹽雞白湯冷沾麵同翡翠濃湯麵🍜麵已包括一隻糖心蛋、洋蔥、京蔥、木耳絲、紫菜同三片錦爽雞腿肉鹽雞白湯冷沾麵熱辣辣嘅湯加上冷拉麵冰火交融令麵依然好彈牙雞肉肉質嫩嫩的有黑椒係雞肉面調味加埋濃雞湯好match 翡翠濃湯麵濃湯用波菜煮成味道比較清甜但都飲到雞既鮮味我簡左比較硬既麵食到底啲麵都唔會軟而無力個湯底好味到要飲哂佢😋糖心蛋依然咁正🥚成隻上啲蛋汁流哂出黎好滿足成碗拉麵都係充滿雞既味道一諗起想食雞拉麵一定會諗起佢😋
今次搵埋媽咪一齊去食拉麵

成隻上啲蛋汁流哂出黎好滿足
成碗拉麵都係充滿雞既味道
一諗起想食雞拉麵一定會諗起佢😋
2021-11-12 64 浏览
身為元朗既一份子成日都會喺元朗覓食 今次又發掘左一間拉麵店啦🍜呢間拉麵店既拉麵都比較特色🤩我地一行二人 叫左黑松露濃湯拉麵同鹽雞白湯熱沾麵(沾麵有冷/熱)🍜🍜我就食黑松露濃湯拉麵 湯底充滿黑松露味 平時食黑松露意粉就食得多 拉麵真係第一次 但係呢個配搭係出奇地夾嫁 通常拉麵上面既肉都係豚肉 但呢度既肉係雞肉 而且怖滿左黑椒既雞肉 對我黎講好新奇😎😎另外 鹽雞白湯熱沾麵呢 一飲個湯底有好濃郁既雞味配上沾麵一流😋😋!拉麵同沾麵既硬度都恰到好處👍🏻👍🏻整體既用餐感覺良好,店員都好友善☺️☺️

整體既用餐感覺良好,店員都好友善☺️☺️

2021-11-09
  • 黑松露濃湯
  • 鹽雞白湯沾麵
2021-11-12 72 浏览
元朗一向係美食嘅好去處,天浮橋拉麵位於元朗隱世嘅位置,元朗千色廣場行過去約十分鐘內到。舖面格局都好似置身於日本嘅拉麵店,而且服務都拍得住日本!當請店員介紹呢到嘅拉麵,店員都細心介紹佢地特色嘅食物同自家創嘅拉麵湯底。今日我地就揀選咗兩款拉麵/沾麵同日式餃子,分別係翡翠濃湯沾麵同海老味噌拉麵。翡翠濃湯沾麵每款湯底麵可以揀選拉麵或沾麵,而沾麵可以揀冷或者熱湯。今日我就揀咗熱湯沾麵,份量好足,湯底特別,用上咗自家創嘅菠菜湯底。當中最好味係雞腿肉同味玉,味玉十分流心,好正。海老味噌拉麵呢款我會推薦大家去食。湯底味道香濃唔會過鹹,配上彈食嘅拉麵十分好食!

翡翠濃湯沾麵

海老味噌拉麵
2021-11-11 58 浏览
鹽雞白湯 熱沾麵 $80麵店家係有進食方法提供先係食啖麵 感受麵嘅質感同味道麵係彈牙有咬口 食落有麥味 而且麵嘅份量都幾多跟住就可以將麵沾上湯頭食用湯頭飲落唔油膩 味道夠濃 但係又唔會好似豚骨湯底咁重口味雞肉香嫩超滑有少許胡椒味溏心蛋咬開就已經係蛋黃汁輕輕流出雞肉丸子 $20夾落質地似魚蛋 大細跟陳皮魚蛋相約咬落少少彈牙 配上燒汁同芝麻味道不錯蕨餅 $20蕨餅煙韌軟糯配上黑糖漿甜度剛剛好店員見小編有叫甜品就已經喺落單嘅時候問定係咪後上 非常之細心👍🏻👍🏻👍🏻
鹽雞白湯 熱沾麵 $80

咬落少少彈牙 配上燒汁同芝麻味道不錯

蕨餅 $20
蕨餅煙韌軟糯配上黑糖漿甜度剛剛好

2021-11-10 35 浏览
今日入元朗買野,上OpenRice睇下元朗有咩好野食,見到均裡面食評好好,而無雞不歡嘅我,見到雞肉拉面已經決定今日一定要試下😻😻唔太熟元朗,開左導航都搵到,不過其實門口唔係好覺眼,都要留意d,唔好missed左😊😊可能今日下午4點多去,所以好開心我自己可以包場,環境好舒服,而店員都係靚仔靚女,好好禮貌☺️☺️第一次去,都係食番佢傳統湯拉麵(下次要試沾面🤪🤪),因為我鍾意食辣,所以試左辛之味噌😍😍真係唔錯,特別係隻蛋下次我一定要額外叫多隻蛋😂😂另叫左雞肉丸,一板柚子梳打,全部都好啱我口味,下次會試埋其他小食🤩🤩

雞肉
2021-11-10
雞肉
  • 錦爽雞肉丸子
2021-11-10 25 浏览
平時食拉麵 一般豬骨湯底和豬叉燒較為常見 但係天浮橋卻採用了雞湯底和雞叉燒我本身鍾意食辣 所以我揀咗辛之拉麵 拉麵配料非常豐富 有雞肉叉燒,一隻糖心蛋,鮮洋蔥,木耳絲,紫菜,辣肉碎再食拉麵之前一定要先喝一口湯底 湯底非常濃郁 食得出湯底用長時間餚製 帶有雞的鮮甜味 再加上微辣不搶喉的辛香 層次更為豐富 雙重滿足湯底有掛麵效果 每條拉麵都吸收咗湯底嘅精華 忍不住讓人一口接一口麵條質地有靭勁 有趙口 很彈牙 是我喜歡的餐廳加咗木耳絲是很好的配搭 咀嚼面條嘅時候同時有咀嚼了木耳絲 木耳絲比麵條更爽更脆 口感層次又更昇華了另外店內還提供了多款日式飲品 全部是日本製造的 試咗靜岡哈密瓜梳打 真係好香好甜嘅哈蜜瓜味 而且味道好真實 好似真係食緊個哈密瓜咁店內裝修好靚好別緻 猶如日本的拉麵小店 長長的木枱 木櫈 貼滿了日式海報 簡約嘅裝修和風格 讓人很舒服 而且服務員很親吻 會細心講解每款湯底之分別和食法 食物質素高 而且服務態度良好 下次必定再光顧
麵條質地有靭勁 有趙口 很彈牙 是我喜歡的
2021-11-10 40 浏览
呢間天浮橋拉麵喺西菁街,要行入少少,其實喺千色店行過去都係5分鐘,絕對值得,因為今日食完真係感覺到佢哋係用心製作選擇唔算多,不過咁樣先好,主力做好主打野,店員好有禮貌,會介紹你啲面有咩唔同有啲湯底都係自家製小店模式,有啲似日本嗰啲拉麵舖,都幾舒服拉麵到,我揀咗黑松露濃湯沾面,店員建議,撈一撈先食,啲黑松露味會更加明顯,果然冇講錯,黑松露味攻上嚟,非常香其實呢度你嘅麵啲餸應該都係呢一款錦爽雞腿肉,果然係貴精不貴多,識落肥瘦均勻好適中,又香口,正主角當然係個沾麵啦,食落好爽口彈牙,軟硬適中,配上黑松露湯,真係冇得頂,份量都唔少㗎,幾飽㗎食拉麵又點可以冇呢個糖心蛋呢,蛋黃好香,應該用啲好靚嘅蛋下次再黎過

有啲湯底都係自家製

小店模式,有啲似日本嗰啲拉麵舖,都幾舒服

食拉麵又點可以冇呢個糖心蛋呢,蛋黃好香,應該用啲好靚嘅蛋

下次再黎過
  • 黑松露濃湯
2021-11-10 42 浏览
天浮橋舖仔細細 只係得兩個員工但係人情味好濃☺️約左食飯 朋友未到係排隊時已經講咗話 齊人先可以入去但等左冇耐 就有其中一位出嚟話你朋友係唔係就到今日夜晚突然凍左好多 我哋依家又冇人排隊又有位 不如你入黎等 唔好凍親呀我信得過你(其實第一次見🤣)真係立即由心暖出嚟~❤️❤️第一次黎咁一定要試下特別的野拉麵可以選擇湯/沾麵因為凍所以我哋兩個都係湯麵我哋叫左翡翠雞白湯 同辛之雞白湯翡翠係由波菜製作 口味清新 難得同拉麵係合拍冇菜的草腥味同平時多油好肥膩的感覺而且驚喜位置係雞肉塊並不柴口 保持嫩滑口感 蛋極度唐心 絕對收貨拉麵 粗細適中亦保持合適的硬度 口感非常好 假如掛湯力提升當然更加好😆辛辣味的雞白湯稍嫌平平無奇 因為我地都食得偏辣但湯屬BB辣🥲有少少失望今晚同朋友都話除咗將店舖位置隱蔽外冇嘢可以挑剔🥳可以再黎試下黒松露味同小食😋😋
天浮橋舖仔細細 只係得兩個員工
你朋友係唔係就到
今日夜晚突然凍左好多
我哋依家又冇人排隊又有位
不如你入黎等 唔好凍親呀
我信得過你(其實第一次見🤣)
真係立即由心暖出嚟~❤️❤️

辛之雞白湯
辛之雞白湯
  • 翡翠濃湯
2021-11-03 82 浏览
喺西菁街嗰邊搵嘢食,見到嘅間店舖嘅門口幾得意吸引。行去望吓,原來係食沾麵拉麵嘅食店,見啱啱有人食完唔洗等位,就揀咗佢。餐牌好簡單直接,我就揀咗海老味噌沾麵、餃子同埋蘋果梳打。餃子 (3隻)✨✨餃子熱辣辣,外脆,微焦,整得幾香口,入面係豬肉餡,都幾juicy。海老味噌沾麵✨✨沾麵嘅賣相幾靚,上碟嘅時候服務員都會有禮貌咁講一講翻上咗咩👍👍湯底好鮮,入面啲蝦乾同雲耳增加咗唔少口感,都加咗唔少鮮味;湯入面嘅雞肉嫩滑,唔肥,上面有簡單嘅黑椒調味,都幾好食。溏心蛋都幾入味,不過唔會好鹹,而且仲流心㗎,好味!麵體彈牙有咬口,有嚼勁,唔會淋。點落啲湯度都好掛湯。而麵本身都有一股麥香味,夾埋都好正吖!飲品就叫咗枝信州蘋果梳打,唔算好甜,有香嘅蘋果味。好飲。呢間沾麵好食,價錢都唔算貴,而且都食得飽肚,正!

餐牌好簡單直接,我就揀咗海老味噌沾麵、餃子同埋蘋果梳打。

餃子 (3隻)✨✨
餃子

海老味噌沾麵✨✨
海老味噌沾麵

溏心蛋都幾入味,不過唔會好鹹,而且仲流心㗎,好味!

飲品就叫咗枝信州蘋果梳打,唔算好甜,有香嘅蘋果味。好飲。

呢間沾麵好食,價錢都唔算貴,而且都食得飽肚,正!

2021-11-01 45 浏览
坊間越來越多雞湯拉麵,但雞湯好油膩,而呢度既菠菜拉麵則好清新,個人幾中意!🍜菠菜湯沾麵:翠綠色湯底配上白雪雪雞肉,很有藝術感。菠菜🥬雞湯飲落清新,沒有一般雞湯油膩。雞肉🐓好嫩滑易咬,唔似食緊肉。而麵條和溏心蛋則正常發揮。🥟雞肉餃子:雞肉餡帶少量雞脂肪,口感唔鞋又有雞油香。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🍜菠菜湯沾麵:翠綠色湯底配上白雪雪雞肉,很有藝術感。

🥟雞肉餃子:雞肉餡帶少量雞脂肪,口感唔鞋又有雞油香。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-10-30 56 浏览
喺我去開嘅洗衣舖隔離之前都係拉麵店 今次轉咗另一個餐廳名決定入嚟試下 發現佢呢度原來唔係食叉燒反而係一隻叫做錦爽雞腿肉湯底有幾種選擇我就揀咗辛味噌朋友就揀咗海老味噌 我哋加咗兩串免治雞肉 轉頭好快串燒就準備好 非常之好食嘅醬汁 好味得嚟唔會太鹹太濃至於拉麵轉頭都煮好,我嗰碗辛味噌湯底非常之濃郁,有唔少材料係一般拉麵通常都有例如紫菜,糖心蛋,筍等,但呢到都幾特別佢有少少啦好似辣肉醬跟埋可以加落個湯底,食落更加香。而朋友嗰個湯底就有好多櫻花蝦乾配搭埋啲京蔥,有一種香同鮮甜味道。拉麵方面,我地都覺得煮嘅時間啱啱好,唔會太淋,食落仲有啲咬口。至於佢嘅雞腿肉係用咗少少黑椒去醃佢食落又嫩口又有黑椒嘅香味,同平時叉燒完全係另一種嘅體驗,好食。由於去小店,我哋去到嘅時候好快坐滿想,但店員都好好服務,讚。

2021-10-25 1508 浏览
呢間小店位於元朗嘅市中心千色廣場嘅後面,平時好少會行到呢個位,但係今日要去元朗容鳳書覆診,我就經過呢間有驚喜嘅拉麵小店地方入面雖然較為狹窄,只有吧枱座位嘅所限入面只可以坐到八個人,如果唔想等位就一定要早啲到入到去嘅感覺好似有日本feel嘅小店一樣店舖職員不多,眼見只有一個廚房加一個樓面,感覺好溫馨但係佢啲沾麵味道留得住我,我會keep住幫襯坐低之後仲可以慢慢學習食沾麵嘅食用方法達致到最佳嘅效果枱面有說明食用嘅次序非常貼心一碗麵最重要係佢嘅湯底,招牌嘅湯底真係必試冇疑,雞白湯係拉麵界我都好少見,湯底有着濃厚嘅豚骨味道全部湯底都用左濃厚嘅雞白湯做湯底,有湯麵同沾麵可以選擇,沾面有分冷熱湯底真心爆濃,雞湯味濃郁所以令到沾麵都入晒味,同其他店舖嘅沾麵比較,明顯冇咁油膩食到尾聲嘅時候可能會有少少覺得鹹但依然都好想繼續食非常惹味好鍾意佢哋嘅沾面,煙煙韌韌,年少較為粗身又爽口好有口感,雞肉又夠大塊,雞腿肉肉質嫩滑又冇肥膏,又唔鞋口,用咗少少黑椒作為調味,但黑椒嘅味道並唔會太重好足料,碗麵又夠晒熱,湯底熱令到碗麵嘅味道都增添不少入面仲有一隻流心蛋,蛋黃做到半凝固狀態,非常香,外層蛋白微凍彈牙,做到流心
呢間小店位於元朗嘅市中心千色廣場嘅後面,
地方入面雖然較為狹窄,只有吧枱
座位嘅所限
入面只可以坐到八個人,如果唔想等位就一定要早啲到
但係佢啲沾麵味道留得住我,我會keep住幫襯
坐低之後仲可以慢慢學習食沾麵嘅食用方法
達致到最佳嘅效果
枱面有說明食用嘅次序
非常貼心

湯底真心爆濃,雞湯味濃郁
所以令到沾麵都入晒味,同其他店舖嘅沾麵比較,明顯冇咁油膩
食到尾聲嘅時候可能會有少少覺得鹹
但依然都好想繼續食
非常惹味
好鍾意佢哋嘅沾面,煙煙韌韌,年少較為粗身又爽口
好有口感,
雞肉又夠大塊,雞腿肉肉質嫩滑
好足料,碗麵又夠晒熱,湯底熱
令到碗麵嘅味道都增添不少
入面仲有一隻流心蛋,蛋黃做到半凝固狀態,非常香,外層蛋白微凍彈牙,做到流心嘅效果
山梨葡萄梳打$24 , 香濃嘅葡萄味,係一支有氣嘅汽水,味道甜甜的
  • 鹽雞白湯沾麵
2021-10-24 63 浏览
依度以濃厚雞白湯做湯底,有5種口味可以選擇,每種都可以做湯麵或者沾麵,第一次嚟就試下最basic嘅鹽雞白湯~鹽雞白湯🍜每碗拉麵都包括味玉、洋蔥、京蔥、錦爽雞腿肉,拉麵有既定嘅標準,雖然無得剔紙揀麵質、濃度等,但係我見到有客人要求麵要軟啲都無問題,有特別要求都可以講嘅👌麵條係我最鍾意嘅部分,麵質彈牙有嚼勁,食到最尾都唔會腍晒,見到麵條上嘅麥粒,帶有麥香,又唔會食到鹼水味,麵條做得好好😋湯底表面有一層雞油,但係底下嘅湯其實好清澈鮮甜,飲落一啲都唔覺得油,唔會好似平時飲豚骨湯咁重口味🐓雞肉標榜係用日本嘅錦爽雞,用咗黑椒調味,可以見到周邊都有黑色粒粒,味道都幾突出,另外因為係用咗雞腿肉,所以肉質都唔會好韌好嚡。溏心蛋夠流心,不過就未夠入味。雞肉丸子🍡雞肉丸子就唔太特別,不過可以過下口癮嘅~

鹽雞白湯🍜

雞肉丸子🍡
雞肉丸子就唔太特別,不過可以過下口癮嘅~