太好食了吧⁉️ 近千色廣場有一間可以話係隱世食店🤩 門面既傳統拉麵店裝修已經夠晒日本風味❤️ 成間鋪容納10人左右,位前面陳列晒店鋪有售既日本玻璃樽特飲☺️ 拉麵一共有5款,各有特色真係好難揀呀🙊 最終揀佐:🔸海老味噌沾麵 $90有洋蔥、京蔥、味玉、木耳絲、櫻花蝦🦐,我最欣賞佢既地方係佢唔似一般拉麵鋪咁採用叉燒,而係選用佐錦爽雞腿肉❤️ 肉質非常嫩滑,每塊都大大片仲連埋小小雞皮👍🏻 有啲黑胡椒係面!味玉好流心😋沾麵既麥香拉麵可以揀選凍/熱,我揀佐凍,感覺好似清爽啲,同沾麵湯係熱覺得配涼麵會正啲😍 麵份量真係好夠😯 首先品嚐一兩啖麵條,感受下拉麵原味同口感,麵質偏硬身有咬口🥰 之後就將麵沾上湯頭一齊品嚐😋 正!湯底相當濃郁,但完全唔會油淋淋過重口味,絕對可以就咁飲,味道偏醬油覺得好正!夾雜住海老味(唔夠湯仲可以叫店員免費加雞白湯🤩)🔸免治雞肉串 $15醬汁配埋一齊食好開胃👍🏻 雞肉比較實身,雖然唔算有驚喜,但都好食❤️🔸抹茶可樂 $22以前見過一直好想試下飲,今次係呢到終於可以一試啦🥳 我覺得味道有啲似可口可樂之前出既一隻特別味,桃味?飲玻璃樽真係有氣好多,好爽😚▪️係一間好用心烹調,好有驚喜既小店

🔸海老味噌沾麵 $90

🔸免治雞肉串 $15

🔸抹茶可樂 $22

▪️係一間好用心烹調,好有驚喜既小店,覺得拉麵比起出面一啲大牌/出名既拉麵好食👍🏻 而且份量算多好夠飽,係會想再回訪既店🥰 希望下次試埋其他湯底😙
去開元朗國就諗住去試下bookmark佐好耐既拉麵店🍜 對面街已經見到依間好日本風既小店~.同普通拉麵店一樣 都係L型吧枱咁 唔算好大間 全部都係以濃厚雞白湯為基底 再有5款湯底可以配搭 可以簡湯麵/沾麵~.▫️翡翠濃湯麵 $88見到人介紹依個係綠色既湯底就好奇想試下😛 原來係菠菜蔬菜湯底 味道濃郁得黎無平時咁油膩 幾清新特別 餘韻會有淡淡雞白湯味 如果想重口味啲 可以自己再加辣醬同芝麻🙈.▫️海老味噌湯麵 $90湯底有櫻花蝦同蝦油調味 飲菠有香濃既海老味 有埋洋葱京葱去吊味 麵身屬於口感偏硬既粗麵 Q彈有嚼勁 如果鐘意軟身既記得同店員講聲先~~ 每碗拉麵都會有味玉紫菜 味玉整得剛好同入味 蛋液濃稠可口😚 最特別嘅地方係普遍嘅豚骨叉燒 換成佐雞脾肉 食落好軟嫩啖啖肉 浸埋個湯食雞味更濃郁🤤 油脂位無平時咁多 相對無咁油膩.雞白湯感覺上無普通拉麵咁油膩 但同時又好可口 兩者比較之下 覺得海老湯味比較濃味 菠菜味就相對下健康清新啲😚 店內仲有賣多款日本梳打 如果唔夠飽仲可以嗌小食~

▫️翡翠濃湯麵 $88
海老味噌湯麵

▫️海老味噌湯麵 $90
海老味噌湯麵

翡翠濃湯麵

終於食到佢🥲🤣喺ig被佢嘅#翡翠濃湯 吸引咗💚勁搶眼🤣但今次第一次食~所以就食返鹽雞白湯😍其實揀#拉麵 定#沾麵 都諗咗好耐🥶最尾就揀咗沾麵🤪🤪—————————————————————————————🍜鹽雞白湯沾麵 $80麵嘅口感煙韌有咬口😚第一次食🤣所以湯就揀咗最original 嘅鹽雞白湯🤍糖心蛋好正🤤淹得入味🥚雞腿肉超滑超爽口!!💫側邊有啲黑椒🖤好惹味呀🥰湯底唔算好濃郁~淡淡哋雞湯嘅味道🤪🤌🏻8.4/10🥟餃子5件 $22好香!咬落亦都好juicy🤎可惜佢哋唔脆🤌🏻7/10🍡蕨餅4件 $20正正常常😂好味!落多啲黑糖漿更正🤟🏻🤌🏻8/10 —————————————————————————————#為食tips👻 都推薦俾大家!🤤我下次會試黑松露濃湯或者翡翠濃湯😝btw嗰度唔係好大~所以去到都要等一陣間🙌🏻
🍜鹽雞白湯沾麵 $80

🍡蕨餅4件 $20
正正常常😂好味!落多啲黑糖漿更正🤟🏻
#為食tips👻
蕨餅4件
🍽 餐廳:天浮橋😋味道:4.5/5💰CP值:4.5/5🕴🏻服務:5/5🪴餐廳環境:4.5/5👀回頭率:5/5📍 地址: 元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖元朗拉麵小店,位於千色店附近,西菁街有很多食店林立。門口掛著紅色掛布,很有日本🇯🇵特色。筆者中午12:00來到,因為剛啟市,人不多,店員先送上一壺清水,再細心講解拉麵的不同味道。先選湯麵/沾麵,再選湯底。鹽雞白湯 🐔辛之味噌 🌶翡翠濃場🥬海老味噌🦐黑松露濃湯🧆筆者最後選了海老濃湯🦐和草莓梳打🍓海老濃湯🦐端上拉麵🍜,擺盤吸引,先喝一口熱熱的濃湯,蝦味十足,適合偏重口味人士,櫻花蝦足料更突顯味道,紫菜在旁陪襯著,再夾上拉麵,掛湯力強,麵底爽口適中。最特別的是店中內主打-⭐️錦爽雞腿肉⭐️雞腿肉嫩滑,每塊肉的側邊都有黑胡椒等等醃料調味好煎過才放上湯,很特別👍🏼草莓梳打🍓日本進口,梳打配上味道濃郁的湯頭,very good 👍🏼
🍽 餐廳:天浮橋
😋味道:4.5/5
💰CP值:4.5/5
🕴🏻服務:5/5
🪴餐廳環境:4.5/5
👀回頭率:5/5
📍 地址: 元朗西菁街20號益輝大廈地下12號舖

先選湯麵/沾麵,再選湯底。
鹽雞白湯 🐔

海老味噌拉麵
最特別的是店中內主打-⭐️錦爽雞腿肉⭐️
錦爽雞腿肉

草莓梳打🍓

日本進口,梳打配上味道濃郁的湯頭,very good 👍🏼
海老味噌拉麵
錦爽雞腿肉
2021-08-27 52 浏览
心血來潮想食拉麵一搵就搵到間屋企附近🖤小店一間 店舖既前身都系拉麵店接近下午茶時間既午餐 不用等位住喺附近都吳知距易左手 慚愧❗️今次既主打系雞白湯加雞肉拉麵 新鮮感🆙貼心位系客人一入嚟 店員就會比一壺凍水你✔️窩心🔸鹽雞白湯沾冷麵($80)香濃既雞白湯 清清地幾好✔️ 比平常雞白湯顏色偏黃似清雞湯🤭 系濃味既 不過始終系配沾麵 我期望距既掛汁度會高一點 可做再濃厚一點🖤吳知配熱麵既掛汁度會否高一點 下次可嘗試下加左小麥既拉麵偏硬身 可以選擇麵質會更好雞肉食落第一塊就鞋鞋地 之後2塊就好滑 - 就是錦爽雞腿肉 有驚喜✔️🔹海老味噌湯拉麵($90)食拉麵之前飲返幾啖湯先❗️雞白湯做湯頭既湯底加上適量櫻花蝦同木耳系上面有足夠既鮮味加咬口❤️味道豐富溏心蛋亦做到流心既感覺 正👍🏻🔸餃子($15/3)雖然其貌不揚 但亦有驚喜 比到我🇯🇵既感覺下次會嘗試黑松露濃湯
心血來潮想食拉麵一搵就搵到間屋企附近🖤
小店一間 店舖既前身都系拉麵店
接近下午茶時間既午餐 不用等位

住喺附近都吳知距易左手 慚愧❗️
今次既主打系雞白湯加雞肉拉麵 新鮮感🆙
貼心位系客人一入嚟 店員就會比一壺凍水你✔️
窩心

鹽雞白湯沾冷麵

🔸鹽雞白湯沾冷麵($80)
我期望距既掛汁度會高一點 可做再濃厚一點🖤
吳知配熱麵既掛汁度會否高一點 下次可嘗試下
加左小麥既拉麵偏硬身 可以選擇麵質會更好

海老味噌湯拉麵

🔹海老味噌湯拉麵($90)
食拉麵之前飲返幾啖湯先❗️
雞白湯做湯頭既湯底加上適量櫻花蝦同木耳系上面
有足夠既鮮味加咬口❤️味道豐富

溏心蛋亦做到流心既感覺 正👍🏻

餃子

🔸餃子($15/3)
雖然其貌不揚 但亦有驚喜 比到我🇯🇵既感覺

下次會嘗試黑松露濃湯
2021-08-24
午餐
鹽雞白湯沾冷麵
海老味噌湯拉麵
2021-08-21 60 浏览
好好食,已經食過2次。一次食黑松露雞白湯拉麵,一次食濃厚雞白湯沾麵。黑松露雞白湯拉麵 - 湯底非常想,麵爽,雞肉係慢住,所以非常嫩滑 不過成$108,只係比正常雞白湯多一勺子黑松露醬,值不值得見仁見智。之後再去食,今次就食濃厚雞白湯沾麵,$80。加一瓶富士山柚子汽水($22)。汽水好好飲,清爽,價錢亦唔貴。濃厚雞白湯沾麵個湯更濃,要左冷麵。麵質非常爽,但湯如果更熱會更好!星期六中午12點多來到,係外面等左大概10分鐘。

黑松露雞白湯拉麵

濃厚雞白湯沾麵

星期六中午12點多來到,係外面等左大概10分鐘。
黑松露雞白湯拉麵
濃厚雞白湯沾麵
2021-08-17 74 浏览
今日工作關係要入到元朗,之後經番以前住過既地方附近兜下先發現多左好多唔同類型既鋪頭。而呢間拉麵店令我懷念番係日本旅行食拉麵既片段!雖然餐廳坐位不多,而且裝修簡潔!但正因為咁更加似地道既拉麵店,而湯拉麵有5種選擇!今次揀左翡翠濃湯拉麵$88,點餐後等了大約五分鐘!一碗熱辣辣的拉麵送上我面前,濃濃的菠菜湯底,配上滑嫩的雞肉,一大隻溏心蛋,再加上紫菜,洋蔥,京蔥,黑木耳與彈牙的拉麵🍜大滿足到連湯都飲曬😋而天氣炎熱,不得不叫枝汽水透心涼一下,餐廳提供都係日本既飲品,我今次揀左完熟桃味梳打$22🍑夠曬桃味又消暑🥶
2021-08-16 63 浏览
見到咁多人推薦,特登行入嚟試下,叫咗一碗濃鹽醬油雞白湯湯麵(拉麵),再加咗三隻餃子。雞白湯拉麵個湯係幾清,飲落去口感還好,食完之後卻覺得有啲口渴,佢個味亦都唔係好夠濃,而且湯太少,食到一半已經唔係好夠湯。可能我食唔慣,我覺得佢嘅拉麵麵身有啲粗,略嫌太過有咬口,口感一般。配菜方面,我覺得最好食應該係隻蛋同啲木耳,蛋岩岩好熟,木耳絲略帶酸,雞腿肉同埋紫菜都一般。餃子個餡都幾好食,多汁,但個皮煎得唔係好香脆,會有少少咬唔開嘅感覺。服務唔錯,亦都有額外嘅位置去掛背囊。

服務唔錯,亦都有額外嘅位置去掛背囊。
2021-08-16
2021-08-14 61 浏览
呢間拉麵真係超級好食!!!!!!#yummy #yummy即叫即整 熱辣辣食乜都好食佢嘅湯底 麵質 配料都係同其他拉麵鋪唔一樣佢嘅叉燒好特別係用雞肉整 但係唔講唔知係雞肉黎!非常嫩滑我食過超多次 都係最鍾意海老味增沾麵(熱食)🥰分量超多每次都要叫男朋友幫手食🤣一啖湯一啖面 飲晒啲湯記得叫職員加 係免費嫁不過加嘅係原味雞湯 如果加返海老味增湯就好了一定一定一定一定一定會再去食天浮橋📍 香港元朗西菁街20號益輝大廈地下12號
呢間拉麵真係超級好食!!!!!!#yummy #yummy
不過加嘅係原味雞湯 如果加返海老味增湯就好了
一定一定一定一定一定會再去食
天浮橋
📍 香港元朗西菁街20號益輝大廈地下12號
前日去元朗做完嘢,肚仔有點餓,路過了一間門面挺特別,日本風裝潢的拉麵小店,心生好奇,於是就入去食左碗拉麵🍜店家一共有五款拉麵,都是用長時間熬煮的雞湯做基底的。喜歡吃辣,所以點了辛之味蕾沾麵,另外再點了一份煎餃子🥟~辛之味蕾拉麵🍜辣度不高,相當於微辣的感覺,喜歡吃得比較辣的朋友可在下單時叫師傅加辣~ 雞湯底濃郁,一上台就是香噴噴的雞湯味,雞塊在黑胡椒粒襯托下變得更惹味了,雞塊香滑嫩口,喜歡~ 流心雞蛋水準高,入口滿滿幸福感🍀沾麵彈牙富口感,非常不錯!整體而言,有在日本當地吃拉麵的感覺,口味十分地道,採用香濃雞湯基底別具創意,見店家熟客不少,是水準之作~

2021-08-12 48 浏览
晚餐想食健康啲,所以就黎呢度食個用菜作為湯底嘅雞肉拉麵~翡翠濃湯湯麵(半麵)$88因為個胃唔太舒服,所以淨係食一半份量嘅麵,好彩安排到,蕎麥麵嘅質感彈牙、帶咬口。綠色嘅湯底感覺健康,而且雞湯味濃郁。招牌嘅錦爽雞腿肉肉質嫩滑、唔會柴,而且無肥膏👍🏻 溏心蛋好正,外層蛋白微凍彈牙,內裡嘅蛋黃半凝固狀態,蛋香味濃。另外仲有爽口嘅木耳絲、紫菜、車厘茄、洋蔥同京蔥,幾提味。Staff態度幾好,而且見到新出咗個濃鹽醬油,下次試下~
晚餐想食健康啲,所以就黎呢度食個用菜作為湯底嘅雞肉拉麵~

翡翠濃湯湯麵(半麵)$88

Staff態度幾好,而且見到新出咗個濃鹽醬油,下次試下~
雞有雞味,連叉燒都有雞味?無錯,雞正正就係呢間拉麵店嘅主角,由湯底到配菜,雞全部都係雞~我一坐低店員就主動介紹各款拉麵,誠意滿滿,而且對食物非常熟悉ლ(`∀´ლ) 。;鹽雞白湯沾麵 $80湯/沾同價,沾麵再可揀熱/凍麵。沾麵用上太麵(粗麵) ,幾似彩aya嘅麵底,q彈帶麥香,掛湯能力一流。日本愛知縣嘅走地雞叉燒🐔有三大塊咁多,肉質軟腍,雞味香濃,而且皮薄脂肪少,表面仲有黑椒帶出肉嘅鮮味。味玉超流心,係靚靚嘅蛋黃呀!湯底加上雞油+濃鹽醬油,層次豐富,濃稠易掛湯,帶些微檸檬香氣,唔會覺得油膩。齋飲湯入口稍鹹,配埋麵就啱啱好。♨️美中不足係個湯唔夠熱,估計因爲餐廳冷氣太充足🌀hahahah(應該係我影相太耐)。;餃子 x3 $15🥟外皮煎得香脆,饀料飽滿,係白菜豬肉餃呢。

;鹽雞白湯沾麵 $80

;餃子 x3 $15
🥟外皮煎得香脆,饀料飽滿,係白菜豬肉餃呢。
2021-08-10
餃子
雞白湯拉麵,港島區就高手雲集,座銀、金鶴、鳥華亭,you name it。但大西北嚟講,元朗天浮橋應該數一數二。鹽雞白湯($80)(總分8/10)包括味玉、紫菜、三片雞叉燒。🍲 湯(7/10):所有拉麵都雞白湯做base,今次先試最original嘅鹽雞白湯一嚐真味。湯頭淡香雞味,不濃不膩,冇味精不口渴可喝光。但,不及座銀金鶴,湯頭需要再濃D。🥚 味玉(8/10):半熟程度剛好,筷子輕輕一夾開,溏心蛋漿慢流出來。🐓 雞叉燒(7.5/10):雞腿肉叉燒做得幾鮮嫩,可媲美以前灣仔鳥華亭嘅質素。🍜 麵質(8/10):麵係小麥麵,即係元朗彩Aya嗰種,特別有彈性、有咬感、掛湯。其他:有提供冷水(但不是冰水);餃子一般;有提供芝麻(但沒有好的磨研器,搞到似腸粉上面加芝麻嗰種);沒提供蒜蓉。

鹽雞白湯($80)(總分8/10)
包括味玉、紫菜、三片雞叉燒。
鹽雞白湯拉麵

但,不及座銀金鶴,湯頭需要再濃D。

煎餃
  • 鹽雞白湯
2021-08-04 48 浏览
放假冇嘢做自己一個喺元朗周圍行見到呢間日式拉麵就吸引咗我入去食啦款式唔算太多 不過食嘢梗係貴精不貴多我揀咗個黑松露濃湯$108夏天熱辣辣揀個凍嘅沾麵試吓先麵嘅份量好多 夠食飽一個成年男人有突麵質爽口彈牙先一啖面再點落啲湯度啲湯上面滿滿嘅黑松露 充滿獨特芳香雞肉都係用雞髀肉 好嫩滑流心蛋好出色 如果知道係咁出色一定會嗌多隻成個面連埋啲湯全部食晒最後重點左個小食 蕨餅 $20 點埋啲黑糖超好味一個人食晒四件但一啲都唔膩整體唔錯
放假冇嘢做自己一個喺元朗周圍行

點埋啲黑糖超好味
一個人食晒四件但一啲都唔膩

整體唔錯

2021-07-22 129 浏览
偽日本遊 - 元朗《天浮橋》拉麵專門店入元朗,對於在港島生活的人,確實好似去了一次旅行。想食日本菜,又不太想食壽司魚生,就不如來一碗風味十足的日式拉麵。位置方便,就在元朗千色店附近,門牌紅卜卜,非常當眼,既吸引又易找。一入舖,店員親切,即遞上一壺水,又細心推介各類湯底及食法。最後我點了海老味噌熱沾麵,另加甜品蕨餅。海老味噌(湯底)沾麵 (熱食)$90 分數:8.5/10一上枱,就被濃濃蝦香吸引,這個湯底真是落足材料,上面還灑上很多櫻花蝦,加添風味,喝到這一口濃湯已值回票價。麵質煙韌有口感,因為一邊食一邊沾湯,所以涼了的麵稍為硬了點。濃湯掛麵,配上櫻花蝦、木耳等配料放入口,的確美味。因為麵量足,每款拉麵已附送溏心蛋、洋蔥、京蔥、木耳、雞腿肉三大片,正常食量的,絕對不需要追加配餸。它的「錦爽雞腿肉」非常獨特,帶有煙熏味道,既爽又滑,比起一般豕肉叉燒,雞腿健康,不肥膩,吃完三件也沒有罪惡感!最後點了一份甜食蕨餅4小件,只需$20,中和濃味但滋味的口腔。蕨餅軟棉棉,涼涼的,加上甜甜的黑糖醬,吃完感到今餐非常完滿。元朗這家「天浮橋」,屬區內小店,並沒有大集團的味道,反而更似日本小區裡的無名美食店
偽日本遊 - 元朗《天浮橋》拉麵專門店

海老味噌(湯底)沾麵 (熱食)$90
分數:8.5/10

海老味又噌沾麵

元朗這家「天浮橋」,屬區內小店,並沒有大集團的味道,反而更似日本小區裡的無名美食店,值得再來。
2021-07-19