2019-09-29 89 浏览
每次夜晚食飯時間經過天吉屋,都可以見到佢店外面會排住一條非常長嘅人龍...可以見到香港人對日本美食真係完全抗拒唔到🙈今日六點嚟到,等咗十分鐘就可以入去啦👏係排隊嘅時候,店員已經將個餐牌俾咗我哋睇...到入去之前,亦都要先落咗單先~一入到去,店員就會先送上一杯熱熱嘅牛篣茶👀牛篣茶係一種中藥茶,味道回甘,應該就唔係每個人都會鐘意🙊除此之外,店員仲送上一盤沙律🥗配撘柚子醬汁,好fresh啊🤩我同朋友分別揀咗天吉丼同天幕御丼😍天吉丼有虎蝦、魷魚、海紅鯛、茄子、南瓜、四季豆同温泉蛋😋一上枱果下有啲嚇親,因為炸物每樣都好大件,舖滿哂成個碗🙈呢到嘅炸物出名嘅原因係因為炸粉比例啱啱好,口感夾脆,不油不膩😍而且所有食材都係日本嚟的🤩🤩最有驚喜係海紅鯛~魚肉非常嫩滑,仲帶有啲肉汁🤤值得一讚嘅仲有個飯,米飯粒粒分明,有咬口😛撈埋天丼汗同温泉蛋一齊食簡直係無得輸💯至於天幕御丼嘅配料同天吉丼嘅大致相同,多咗軟殻蟹同雜錦炸物,少咗温泉蛋~比較特別嘅地方係佢有三種唔同嘅食法😆第一種方法係直接品嘗天婦羅嘅原味,第二種方法係將天婦羅放係白飯上面,淋上天丼汁,第三種方法係天茶漬飯嘅方法🤤🤤如果嗌咗天幕御丼的話仲可以無限追

天吉丼

至於天幕御丼嘅配料同天吉丼嘅大致相同,多咗軟殻蟹同雜錦炸物,少咗温泉蛋~比較特別嘅地方係佢有三種唔同嘅食法😆第一種方法係直接品嘗天婦羅嘅原味,第二種方法係將天婦羅放係白飯上面,淋上天丼汁,第三種方法係天茶漬飯嘅方法🤤🤤如果嗌咗天幕御丼的話仲可以無限追加白飯添😛
天幕御丼
天幕御丼
  • 天幕御膳
日本過江龍食店在香港愈開愈多,於旺角朗豪坊的 天吉屋 也是其中之一來自東京的這店已連續五年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎怪不得即是在平日晚上的時間也這麼多人排隊等位!這店的天丼有五款,每款都有少許的不同~實在很難決定啊!有需要可以叫店員幫忙講解~會比較容易決定點哪個點好餐後先送來一盆 - 沙律菜~吃完可以叫店員再添配合柚子醋來吃,除了有開胃的作用,在吃過天婦羅後亦有解油膩的作用桌子上還有醃蘿蔔和牛蒡~在等時可以享用!All Star丼 ($108) - 食材十分豐富的一款!不知是不是剛炸起便立即出餐的關係,丼散著熱氣~還看到油在滴炸粉不是厚厚的那種,吃起來很香口~不過略覺得店的冷氣很大,天婦羅很快就變成常溫這款丼有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殻蟹、魷魚、雞肉、什錦炸物蔬菜類的有茄子、南瓜和四季豆!而且還有濃郁蛋味且流心的 溫泉蛋另外配了一碗味噌湯,湯料有豆腐、肉碎和很稔很入味的蘿蔔!天幕御膳 ($148) - 會點這個是因為這款有三種吃法,店員會放下三食法的說明給客人,也會簡單地講解一次順帶一說,這款丼的白飯是可以自由添加!第一種吃法是吃天婦羅!推介吃黑虎蝦和炸紫菜先可以將蘿蔔蓉和薑末混好在醬
來自東京的這店已連續五年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎
怪不得即是在平日晚上的時間也這麼多人排隊等位!

這店的天丼有五款,每款都有少許的不同~實在很難決定啊!
有需要可以叫店員幫忙講解~會比較容易決定點哪個

點好餐後先送來一盆 - 沙律菜~吃完可以叫店員再添
桌子上還有醃蘿蔔和牛蒡~在等時可以享用!

All Star丼 ($108) - 食材十分豐富的一款!
不知是不是剛炸起便立即出餐的關係,丼散著熱氣~還看到油在滴
炸粉不是厚厚的那種,吃起來很香口~
不過略覺得店的冷氣很大,天婦羅很快就變成常溫
All Star丼

另外配了一碗味噌湯,湯料有豆腐、肉碎和很稔很入味的蘿蔔!
炸溫泉蛋

天幕御膳 ($148) - 會點這個是因為這款有三種吃法,
店員會放下三食法的說明給客人,也會簡單地講解一次
順帶一說,這款丼的白飯是可以自由添加!

第一種吃法是吃天婦羅!推介吃黑虎蝦和炸紫菜先
可以將蘿蔔蓉和薑末混好在醬汁後沾來吃~
蝦肉口感很札實、炸紫菜脆脆的很有趣

接下來,第二種吃法則是將飯分到小碗內~再將天婦羅放在飯面上
均勻地淋上口味帶甜的天丼醬汁便可以吃用囉
這次推介的天婦羅是黑虎蝦、脆身的四季豆和用紫蘇葉包著的海紅鯛

第三種吃法是天茶泡飯!準備吃時才和店員說~就會送上熱辣辣的鰹魚湯
茶壺是傳熱的,所以小心別燙到手喔

配的是什錦炸物~是洋蔥+魷魚粒!另外再加上芥末和紫菜調味和點綴
個人來說是最喜歡這個吃法,不止有滿滿的香氣~更讓整體的味道得以提升!
天茶泡飯
2019-09-19
$140.8 (晚餐)
炸溫泉蛋
天茶泡飯
2019-09-22 95 浏览
日本🇯🇵過江龍天婦羅🍤專賣店落戶朗豪坊商場高層,繁忙時段人龍🚶🏼‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏼‍♂️🚶🏻‍♀️永遠都唔會完,等侯時間最少要15分鐘⏳內裡座位有限,不過其實上菜時間都唔算耐😌.🍤天吉丼(榮獲五年日本天丼金賞獎)。黑虎蝦🦐、魷魚🦑、海紅鯛🐠、茄子🍆、南瓜🎃、四季豆、紫菜、溫泉蛋🥚 — 淨係賣相加上豐富嘅食材都已經好興奮🥰!天婦羅漿脆而且薄,配賣麵豉湯同任食漬物,十分之滿足😌.🍤All Star丼。呢款平過天吉丼少少,但餸菜嘅款式仲多過啲,多咗什錦炸物(洋蔥同櫻花蝦)仲有雞肉🐔,同樣豐富同好食,其實真係會好飽😅
🍤天吉丼(榮獲五年日本天丼金賞獎)
🍤All Star丼
2019-09-22 667 浏览
連續五度蟬聯日本全國丼聯盟全國丼評比大賽之天丼部門金賞獎的天吉屋終於來到香港,位於朗豪坊11樓。 共有5款丼選擇,其中的軟殼蟹丼是香港限定。 下單後,店員送來一碗沙律,是免費的,更是免費添加。椰菜絲沙律,配搭柚子醬汁,令人感到開胃醒神,作為前菜是非常不錯。 天吉丼 我點了最傳統的天吉丼,有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、魷魚、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆和溫泉蛋,食材豐富,畫面非常震撼! 這個的吃法會跟隨日本傳統天丼,上檯之前已經先淋了醬汁,所以天婦羅會比平時吃的炸物「淋」一點。 而是黑虎蝦,體積大,彈牙爽口,配上流心溫泉蛋,蛋味香濃,非常美味。天幕御膳 另一個點了有多種食法的「天幕御膳」。天幕御膳有3種食法,包括天婦羅食、天丼食和配茶漬飯食。 第1種就是直接吃天婦羅。香脆的天婦羅外層配上蘿蔔蓉及天婦羅醬汁一起吃。味道沒有天丼食法般濃,但口感較香脆。 第2種是天丼食法,把天婦羅放在白飯上面,再淋上天丼醬汁同吃。 第3種是茶漬飯的食法,將天婦羅放於米飯上,再加入鰹魚湯,變成茶漬飯,還可按個人喜歡加入芥末和紫菜,這個我本人最喜歡。 另外這款是最多款天婦羅,有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇

共有5款丼選擇,其中的軟殼蟹丼是香港限定。

天幕御膳

另外這款是最多款天婦羅,有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、洋蔥、魷魚、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆。
這裡的天婦羅,外層薄薄的脆漿入口香脆而不油膩,炸得恰到好處,推介。
另外,這裡是免費添飯的,雖然我覺得剛剛好,但欣賞這個做法。

最後一讚是味噌湯,非常入味,有豆皮、豆腐粒、蔥花和少量肉末,材料豐富,湯味道豐富濃郁。

整體非常推介,不論食物,服務態度都非常滿意,值得再來。
2019-09-20 132 浏览
每次見到都是大排特排,一於排埋一份。選擇困難症無關係,至少吃左咁多款天婦羅都好正。All Star丼(配湯) ♥♥♥♥蔬菜配菜大家都一樣,而價錢應該與蝦的數量有關,這是最多種類的一款。醬汁偏甜,而且麵衣超級薄,不過冷氣凍令天婦羅冷卻快,亦要小心滴油。黑虎蝦: 鮮甜得黎,肉質厚實海紅鯛配紫蘇葉: 包住大淡魚肉,紫蘇葉香滲透軟殼蟹: 不會得皮冇肉,脆脆地好鮮甜魷魚: 軟到不怕咬不開,勁juicy同厚肉什錦炸物(洋蔥和櫻花蝦): 見蔥不見蝦但非常甜,似Outxxxx炸洋蔥花雞肉: 不夠滑,沒什麼味道茄子: 雖然好吸油,但食落都不會軟粑粑南瓜: 軟糯,不太吸油但沒想像中的甜味四季豆: 不老也不會"青",脆開入面好清甜溫泉蛋: 流心! 蛋味濃又甜,好想打包    ***三食的天幕御膳沒有蛋!!!雜菜豬肉味噌湯 (自行命名)非常入味的紅、白蘿蔔,還有豆皮、豆腐粒、蔥花和少量肉末。味噌本身咸,但配料偏甜,令湯味道豐富濃郁。免費享用熱茶、沙拉和漬物。茶試過覺得像黑豆味,與店員求證過才知道是牛蒡茶; 沙拉有見到職員問是否需要添,柚子醋相信還有黑椒,食落好開胃;漬物是牛蒡和白蘿蔔兩款,本時覺得香港沒好漬物
每次見到都是大排特排,一於排埋一份。
選擇困難症無關係,至少吃左咁多款天婦羅都好正。
All Star丼(配湯)
All Star丼(配湯) ♥♥♥♥
All Star丼
黑虎蝦: 鮮甜得黎,肉質厚實
海紅鯛配紫蘇葉
: 包住大淡魚肉,紫蘇葉香滲透
軟殼蟹: 不會得皮冇肉,脆脆地好鮮甜
魷魚: 軟到不怕咬不開,勁juicy同厚肉
雞肉: 不夠滑,沒什麼味道
茄子: 雖然好吸油,但食落都不會軟粑粑
南瓜: 軟糯,不太吸油但沒想像中的甜味
四季豆: 不老也不會"青",脆開入面好清甜
(豬肉雜菜)味噌湯
雜菜豬肉味噌湯 (自行命名)
非常入味的紅、白蘿蔔,還有豆皮、豆腐粒、蔥花和少量肉末。
味噌本身咸,但配料偏甜,令湯味道豐富濃郁。
牛蒡茶(左); 柚子醋沙拉(右)
漬物
免費享用熱茶沙拉漬物
茶試過覺得像黑豆味,與店員求證過才知道是牛蒡茶;
漬物是牛蒡和白蘿蔔兩款,本時覺得香港沒好漬物就別錯過了,
白蘿蔔味道像(不辣的)酸薑,酸甜之餘很脆又不硬,非常耐吃。
题外话/补充资料: 用餐時間60分鐘。丼飯均可以$15追加白飯, 據說還可以加/換天婦羅。
2019-09-19
$118.8 (晚餐)
All Star丼(配湯)
(豬肉雜菜)味噌湯
牛蒡茶(左); 柚子醋沙拉(右)
漬物
這年不少日本餐廳進駐香港,當中最多的是一直在本港罕見的天婦羅專門店。說起吃天婦羅,以往都是在放題店或日本菜餐廳才吃到;然而,自從青衣城有一家天婦羅專門店後,掀起了天婦羅熱潮。暑假時,就連朗豪坊都有,那還要是日本當地的冠軍人馬,更成為了人龍店!跟朋友約了在平日的晚上,到達時,門外已有一條不少於10人的隊伍。不過一場來到,即使要排隊等候,也難以減退朋友的決心。等了於15分鐘,職員來到跟前,聽到她對前面的男生說:人齊才能內進。我和朋友2人竟然異口同聲地說:「齊人,2位!」,職員聽到後即時跟我們相望而笑。    我倆被安排在2人座位,店員在旁遞上餐牌,並解說有甚麼特色選擇。原來,餐廳有香港限定的天婦羅丼——軟殼蟹丼,在日本也吃不到呀,那絕對沒有不吃它的理由哦。而另一個就選了有幾個吃法的「天幕御膳」。每位客人前面都已放好碗筷,而檯上都有醬汁和調味料。因為廚師在處理天丼時,會先輕淋醬汁,才拿給客人。而客人品嚐後,若覺得較淡,就可按個人喜好添加調味。下單後,店員端來2碗沙律,這是免費的,更告知可免費添加。除了沙律外,白飯、牛蒡及蘿蔔吃完後都是可以再添加的,真好呢!沙律是椰菜絲沙律,配搭柚子醬汁,

下單後,店員端來2碗沙律,這是免費的,更告知可免費添加。除了沙律外,白飯、牛蒡及蘿蔔吃完後都是可以再添加的,真好呢!沙律是椰菜絲沙律,配搭柚子醬汁,酸味令人感到開胃醒神。

香港限定——軟殼蟹丼  ($158)
這就是香港限定的軟殼蟹丼,在香港分店絕對是必吃吧!
軟殼蟹丼
這丼飯配有熱湯,除了有主角軟殼蟹外,還有一些炸物,如皇帝菜、櫻花蝦、茄子和南瓜,更有一隻溫泉蛋(我不吃的)。

軟殼蟹丼
軟殼蟹啖啖肉,我嘗了一口,十分鮮甜;皇帝菜我是第一次看到的,它跟櫻花蝦合起來炸成的形狀,很有趣。朋友說炸得十分爽脆帶鹹香。不吃溫泉蛋的我,看到它被炸,覺得很好奇,一定要朋友試真啲!結果他一口吃掉,說「很特別,想不到炸了都依然流心,有驚喜」。

天幕御膳 ($148)
除了香港限定丼飯外,另一個要試的,就是有多種食法的「天幕御膳」。天幕御膳有3種食法,包括天丼食法、直接食和配茶漬飯。
第一種:天丼食法,就是如軟殼蟹丼般,即傳統天丼的食法,把天婦羅放在白飯上面,再淋上天丼醬汁同吃。
天幕御膳
第2種食法,就是直接吃天婦羅。這種吃法可以嘗到天婦羅外層的「乾身」與「香脆」,亦可配上蘿蔔蓉及天婦羅醬汁一起吃。
天幕御膳
第3種食法,就是茶漬飯的食法:將天婦羅放於米飯上,再加入鰹魚湯,變成茶漬飯,還可按個人喜歡加入芥末和紫菜。
天幕御膳
這裡是免費添飯的,飯桶可別客氣呢。
天幕御膳
這丼叫價最貴,除了因為有多種食法外,更因為它有多款天婦羅:黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、洋蔥、魷魚、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆等,食材豐富,上檯時看到都感到震撼!
天幕御膳
個人喜歡先嘗試第2種吃法,因為可以先品嚐一下脆卜卜的天婦羅。然後再以傳統天丼食法吃完餘下的天婦羅和飯,最後才慢慢享用鰹魚湯。
天幕御膳
多款天婦羅中,吃得最令人大快朵頤的,是黑虎蝦,大大隻,彈牙爽口;炸紫菜又是挺特別的。這裡的天婦羅炸得香脆而不油膩,令我摒棄了對天婦羅一直存在的成見,這是天吉屋天婦羅的出品的優勝之處。此外,令我最難忘的,是它的米飯。粒粒分明,而且口感非常好;即使放了天婦羅在上面,也不會黏住,值得一讚。
遲點待熱潮減退後,可以帶姐姐來吃哦!
2019-07-24
2019-09-20 99 浏览
已經好耐無行過朗豪坊~ 今日同老公行街見人排隊我又排~果然無令我失望 🤤排左大概半小時都唔算好耐~ 我地點左2款丼飯~ 大概需要等10-15分鐘。即叫即炸,確保熱辣辣~等侯期間有無限添加既野菜絲同柚子汁做先菜。野菜絲好爽甜👍柚子汁酸酸地好開胃All Star 丼:有蝦、魚、魷魚、軟殼蟹同雜錦蔬菜~配上天婦羅汁。好好味呀!炸得剛好,唔會油淋淋同埋炸得香脆🤤天幕御膳:無魷魚下,其他材料br上!喱款set 有3種食法~1/ 沾上天婦羅汁食2/ 沾上天婦羅醬油汁配白飯3/ 魚湯飯個人就最鐘意大蝦沾上醬油汁配白飯~醬油汁帶微甜。配上熱辣辣既白飯~諗起又想去食過😅

1/ 沾上天婦羅汁食
2/ 沾上天婦羅醬油汁配白飯
3/ 魚湯飯

2019-09-18
早輪突然香港有一股天婦羅丼飯既熱潮,接二連三有過江龍係香港唔同既大型商場落戶🤩🤩🤩於是我地就決定出動,去試試佢地真功夫!第一間我地揀中既,就係落戶於朗豪坊既天吉屋😛餐牌上好簡單只有六個選擇,我地當日一口氣已經食左四款天吉丼 $118 呢款既配料包括有黑虎蝦🍤4隻,魷魚,海紅鯛,茄子,南瓜,四季豆,炸紫菜同埋溫泉蛋!鍾意食蝦既,呢個必然係首選,皆因佢比足4隻蝦🤤🤤超滿足的說!炸物做得相當不錯,上枱既時候熱度仲係度,炸粉唔會好厚,食落「卡滋卡滋」脆口而且夠熱All Star 丼 $108 配料包括黑虎蝦2隻、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、魷魚、什錦炸物 (洋蔥和櫻花蝦)、雞肉、茄子、南瓜、四季豆、溫泉蛋。呢個特別在佢有軟殼蟹🦀不過就中規中矩~唔算必食ITEM呀天幕御膳 $148 配料包括黑虎蝦2隻、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、什錦炸物 (洋蔥和魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆,呢個Set 勝在白飯任添🤭🤭仲有幾種食法,會叫你同鰹魚湯一齊食天吉雙品 $108 呢個基本一個細碗既天丼配烏冬,而烏冬就溫食冷食二選一🥶🥵讚崎烏冬溫食配有冷柚子皮、乾海草、蔥花😲我地揀左冷食稻庭烏冬配上冷柚子皮同紫菜,食落都

天吉丼 $118

All Star 丼 $108

天幕御膳 $148

天吉雙品 $108
呢個基本一個細碗既天丼配烏冬,而烏冬就溫食冷食二選一🥶🥵讚崎烏冬溫食配有冷柚子皮、乾海草、蔥花😲我地揀左冷食稻庭烏冬配上冷柚子皮同紫菜,食落都相當清新👌🏻而細丼飯就有什錦炸物 (洋蔥和櫻花蝦)、黑虎蝦、茄子、四季豆、溫泉蛋,食到既天婦羅都絕對唔少

好味指數(5粒最高):
2019-08-27
  • 天吉丼
2019-09-19 345 浏览
天丼在日本幾流行,不過在香港較少食到有水準的食店,今次終於有間過江龍天吉屋來臨香港,是日本丼聯盟天丼金賞獎嘅人氣天丼、天婦羅專門店。共有5款丼選擇,其中的軟殼蟹丼是香港限定。有濃郁牛蒡茶、醃蘿蔔、薑、牛蒡作前菜小食,味道很不錯。椰菜絲沙律,加上開胃柚子醋,而且是無限添加。天幕御膳($148),有三種食法好吸引。有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、什錦炸物、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆。將蘿蔔泥同薑末放在天婦羅沾醬,將天婦羅炸蝦、紫菜、軟殼蟹蘸汁品嚐。黑虎蝦好大隻,質感彈牙可口,炸醬也調得好,吃到是香脆而不油膩的天婦羅。炸紫菜也相當香脆。第2個食法天丼,加上炸蝦、紅鯛魚、四季豆在米飯上,淋上天丼醬汁,天婦羅吸收醬汁,更為入味,香口中帶鹹甜味。海紅鯛配紫蘇葉,嫩滑魚肉配鹹鹹的紫蘇葉又幾夾、四季豆好爽脆。米飯是用上北海道七星米,飯粒飽滿,好好味!第3食法天茶泡飯,將甜美的南瓜、茄子放在米飯上,再淋上熱鰹魚湯,加上紫菜、芥末,我也喜歡這茶漬飯食法,濃郁鰹魚湯底中帶芥末香味,好適合在夏天食夠開胃,一個天幕御膳有3種食法,適合我怕單調的人。天吉雙品 $108有冷稻庭烏冬、細丼飯有美味炸洋蔥、櫻花蝦、黑
共有5款丼選擇,其中的軟殼蟹丼是香港限定。

有濃郁牛蒡茶、醃蘿蔔、薑、牛蒡作前菜小食,味道很不錯。

椰菜絲沙律,加上開胃柚子醋,而且是無限添加。

天幕御膳($148),有三種食法好吸引。

天幕御膳

炸紫菜也相當香脆。

天吉雙品 $108
有冷稻庭烏冬、細丼飯
天吉雙品

有美味炸洋蔥、櫻花蝦、黑虎蝦、茄子、四季豆、流心的溫泉蛋,跟前一個有點不同,天婦羅好似沾上醬汁再炸,醬油味較濃。

稻庭烏冬有柚子絲,點上冷麵汁好清新,烏冬的質地再軟身點更好。

天吉雙品
2019-09-19 91 浏览
先唔講食物 員工態度很差 點餐的時候 員工過黎: 做咩啊?😑我以為去咗茶餐廳食物質素亦很差,好明顯炸過龍食落又唔脆,蝦同魚都好難食米飯🍚又唔好食😞好失望!雖然冇食過日本🇯🇵個間 香港呢間一定唔會有下次!
我以為去咗茶餐廳
食物質素亦很差,好明顯炸過龍
食落又唔脆,蝦同魚都好難食
米飯🍚又唔好食😞好失望!
雖然冇食過日本🇯🇵個間 香港呢間一定唔會有下次!
2019-09-15 146 浏览
由佢開張已經想試,每次晚上黎到都排長龍,每次都失望離去。有次12點前未開門去諗住晏就可以唔洗排咁耐,但都入唔到做第一批。於是今次避開食飯時間,四點幾去到,終於唔洗排隊就入到。落單後會送上一大碗菜,點酸酸地既汁食,好開胃。我叫左All Star丼,咩都有d。魷魚意外地好食,仲有個什錦炸物都好出色。溫泉蟹同軟殻蟹都唔錯;但虎蝦同其他配料就正路啦。最鐘意係佢中間撈左d柚子醬,可以解下膩。不過我最後都係食唔哂。男朋友就叫左個香港限定既軟殻蟹丼,個樣十分有氣勢!最出色既係皇帝菜同櫻花蝦既配搭,好特別既味道。每人一個丼其實都真係好飽,我地5點幾食完呢餐就已經飽足全日。然後食完出去,已經見到出面排長龍了。所以想試的話建議四點至五點左右黎食,唔洗等。

落單後會送上一大碗菜,點酸酸地既汁食,好開胃。

• 軟殼蟹丼
💗 天吉屋來自東京,創業於2013年,宗旨係希望以大眾化既價錢,令客人品嘗到日本原汁原味嘅天丼😍💗 天吉屋自開業以來都成日出現人龍。上次我平日6:30pm去到,門口已經大約有10個人等緊~💗 入座後打開餐牌,發現總共有五個餐。當中嘅「天吉丼」更連續五年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎!仲有香港限定嘅軟殼蟹丼!💗 不過我哋係叫咗另外兩個餐,分別係天幕御膳 $148 同天吉雙品 $108☺️💗 正餐都等左一段時間先到,但係黎餐之前可以食牛蒡,蘿白,同沙律菜🥗 沙律配以柚子汁,仲有微微嘅辣味,超開胃!最開心係沙律菜可以任添😍😍 而餐茶係比較特別嘅牛蒡茶。💗 天婦羅揸得幾好食,層粉唔會太厚,亦都唔會太油膩😋 有黑虎蝦,軟殼蟹等,🐼最鐘意係雜錦炸物 (洋蔥+魷魚)💗天幕御膳有三種食法!分別係點蘿蔔泥薑末汁,點天丼汁,淋上鰹魚湯+芥末同紫菜🤤 叫一個餐有三種食法👍🏼💗 我叫天吉雙品係因為我想食烏冬😂 有得揀冷/熱~ 我揀咗熱烏冬,湯底非常之好飲😍 清得來仲有啲柚子皮👍🏼👍🏼💗 總結來講,百幾蚊有呢個質素其實真係幾唔錯👍🏼

💗 總結來講,百幾蚊有呢個質素其實真係幾唔錯👍🏼
2019-09-12 131 浏览
平時食啲有質素既日本野一定貴到媽媽聲,今次去食呢間由朋友介紹既天丼餐廳,本身諗住係旺角百零蚊呢個價位既應該都係一般般,無抱好大既期望,但去過之後已經打算介紹埋俾既他朋友仔,順便俾個籍口自己去食多次,佢啲天婦羅炸都岩岩好脆得黎唔會乾,個特制醬汁又正,人地攞黎點天婦羅,我用埋黎撈飯😂😂個汁加日本米真係屈機既👍🏻👍🏻可惜我敏感唔食得蝦蟹,因為我見到我女友食軟殼蟹天婦羅既時候,一咬開竟然見到係有膏嫁,OmG,連我唔食得蟹既都覺得好正,你話如果鍾意食既話會點🤤,呢間真心真心真心推介👍🏻👍🏻👍🏻
All  Star
All  Star
老實說, 呢間野一到食飯時間就見到排哂長龍, 如果你唔係返工時間特別過人, 你都唔使旨意靠自己會排到...晚飯時間建議大家6點就好排隊啦!因為呢間餐廳係未有拎號碼排隊既機制, 要親身排住隊等唔好見到個門口無人, 其實條隊係靠樓梯玻璃位(ER...見過有人見到入面有位就衝左入去, 其實後面有廿幾個人排緊隊)今晚好好彩見到疑似老闆默默地係門口觀察所有員工同佢都係用日文溝通,值得一讚既係員工服務真係好有笑容同得體由傍晚6點半察覺前面有十幾個人, 等到7點半終於入得係等野食既時候, 職員都好有禮貌同你講一次台面上有D漬物可以食, 同時介紹牛蒡茶然後就會有碗沙律同一樽柚子醬俾你,沙律唔好諗住係好豐富個種, 其實係普通既菜絲 ** 可以無限添加** 食天婦羅大家都會覺得好熱氣, 呢個setting剛好令大家食完中和返同埋個柚子醬真係好開胃!酸酸地剛剛好!天幕御膳 ($148)Set包括黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、什錦炸物 (洋蔥和魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜、四季豆!白飯仲可以無限添! (我覺得係for三吃) 1) 直接品嘗2) 天丼食法 (淋天丼醬汁)3) 天茶漬飯食法一開始職員姐姐已經預先同
老實說, 呢間野一到食飯時間就見到排哂長龍,
如果你唔係返工時間特別過人,
你都唔使旨意靠自己會排到...
晚飯時間建議大家6點就好排隊啦!
因為呢間餐廳係未有拎號碼排隊既機制, 要親身排住隊等
唔好見到個門口無人, 其實條隊係靠樓梯玻璃位

今晚好好彩見到疑似老闆默默地係門口觀察
所有員工同佢都係用日文溝通,
值得一讚既係員工服務真係好有笑容同得體
由傍晚6點半察覺前面有十幾個人, 等到7點半終於入得

柚子醬沙律菜

然後就會有碗沙律同一樽柚子醬俾你,
同埋個柚子醬真係好開胃!酸酸地剛剛好!

天幕御膳

天幕御膳 ($148)
白飯仲可以無限添! (我覺得係for三吃)

1) 直接品嘗
2) 天丼食法 (淋天丼醬汁)
3) 天茶漬飯食法

一開始職員姐姐已經預先同我地講, 需要嘗試天茶漬飯食法就額外叫佢地,
佢地到時再講解
一開始個衰佬就食哂D紫菜! 最後發現原來茶漬飯本身係配紫菜!

好彩職員姐姐好好人幫我地refill 少量紫菜
值得一提, 呢個咁 "抵玩"既餐包左軟殼蟹,
如果大食既朋友仔其實一個都好夠

天吉雙品 + 稻庭烏冬(凍)

天吉雙品 + 稻庭烏冬(凍) ($108)
呢盤烏冬真係好大盤, 女士們要注意份量唷
2019-08-29
柚子醬沙律菜
  • 沙律
2019-09-10 998 浏览
非常感動,終於可一試最近聲名大噪的天吉屋。意想不到的竟然是進駐朗豪坊。等待的時間有點長,不過期待也是一種體會。建議大家早點來。7-8點隊會排到幾個鋪位後。門口有餐牌,這除了天婦羅都還是天婦羅。你能選的包括天婦羅的種類,和主食。飯或烏冬(讚崎烏冬/稻庭烏冬)。烏冬有冷熱。入面的坐座和裝飾都是一貫日式風格,大大張的海浪畫,讓人舒服的優雅木頭。每個卡位都附著碟子﹑牙籤﹑辣粉﹑醬油。前菜的部分在旁邊兩個大瓶子裡。分別是牛蒡和酸蘿蔔。(抱歉忘了拍照)這是店員送來的野菜沙拉,只是很簡單的椰菜絲,配上冷冷的柚子醬汁,不知不覺會吃了很多。而且可以加量。開胃。醒神。五款中天幕御膳是最多食法的,而價錢也是最貴的。直接吃也可,灑上紫菜在飯面沖上茶又能做成泡飯。而當中必定要提蘿蔔蓉天婦羅醬汁。再加上芥末。簡直是上天了。這種醬汁吃天婦羅會飽著升天吧。我自己是選了最直接的食法。飯+天婦羅(沾蘿蔔蓉天婦羅醬汁)他們家的米飯也是大有來頭。日本北海道七星米,黏性低,口感好,就算放滿天婦羅也不會黏住。他們不會相愛啊~~~~另外很特別的是他們家有出溫泉蛋天婦羅。有在家做溫泉蛋的朋友都應該知道溫泉蛋很高難度啊....很值得一

分別是牛蒡和酸蘿蔔。(抱歉忘了拍照)
開胃。醒神。

我自己是選了最直接的食法。飯+天婦羅(沾蘿蔔蓉天婦羅醬汁)
他們不會相愛啊~~~~
另外很特別的是他們家有出溫泉蛋天婦羅。
有在家做溫泉蛋的朋友都應該知道溫泉蛋很高難度啊....
很值得一試。

喜歡飯喜歡天婦羅的朋友可以試試天吉屋,帶男朋友女朋友今天來點特別的!
2019-09-03