2020-08-03 3629 浏览
最近太座愛上了插花,她時不時獨自到花墟買花回家練習,今天好空便陪她去一趟,然後找個地方吃飯。來到朗豪坊,她想吃天婦羅,很幸運時間尚早,不用等位。餐廳裝潢以淺木色為主,牆壁上掛了葛飾北齋的名畫仿製品《神奈川衝浪裏》,畢竟這幅是最多人認識的浮世繪,蠻有氣勢,另一邊是廚房,透著玻璃可窺見廚師忙碌地為人客準備食物。桌上有一壺牛蒡茶,味道沉實微甘帶鄉土氣息,牛蒡好處多籮籮,多飲有益。點餐後,侍應端來椰菜沙律,附上一支柚子醋,椰菜切得纖幼,冰涼拌及爽脆有加,加了柚子醋,酸味尖銳,吃得過癮,而椰菜沙律還有無限次添加,遂著侍應代勞,添了一次,我倆又大快朵頤。桌上還有牛蒡,漬蘿蔔都是免費的小食,我喜愛牛蒡,細啖味似人參,口感殊佳,而太座則愛吃漬蘿蔔,開胃醒神。過了一會,一款叫天幕御膳的丼送來了!材料非常豐富,有黑虎蝦,海紅鯛配紫蘇葉,軟殼蟹,雜錦炸物,洋蔥和魷魚,茄子,南瓜,炸紫菜,四季豆。先嚐蔬菜,上了薄薄的天婦羅脆漿,外層炸得酥脆,而仍能保存茄子,四季豆等內裏的濕潤,蔬菜質素好,相當好食。炸魷魚和軟殼蟹也上了脆漿,炸的過程令海鮮味溢,其味無窮,海紅鯛配紫蘇葉,調味略淡,加些鹽已改善,配紫蘇葉吃有驚喜

來到朗豪坊,她想吃天婦羅,很幸運時間尚早,不用等位。
過了一會,一款叫天幕御膳的丼送來了!
先嚐蔬菜,上了薄薄的天婦羅脆漿,外層炸得酥脆,而仍能保存茄子,四季豆等內裏的濕潤,蔬菜質素好,相當好食。炸魷魚和軟殼蟹也上了脆漿,炸的過程令海鮮味溢,其味無窮,海紅鯛配紫蘇葉,調味略淡,加些鹽已改善,配紫蘇葉吃有驚喜,最後才嚐黑虎蝦,雙蝦並列炸,口感特佳,味道一流。白飯是用北海道七星米,以小木桶盛著,米黏性高,配香炸物更覺合適。
另一款軟殼蟹丼,材料除軟殼蟹外,還有皇帝菜,櫻花蝦,溫泉蛋,茄子,南瓜,皇帝菜上了脆漿,炸成一蜂巢餅狀,口感酥脆,草青味變得清香,而扎破溫泉蛋後,蛋黃汁如瓊漿橫流,將北海道七星米白飯添香,軟殼蟹炸後仍見蟹狀,入口帶蟹本身的海鮮腥味,完全不討厭,還惹起食欲,一口酥脆炸蟹,一口香糯白飯,雙得益彰。

多喝幾口牛蒡茶解膩後,便盡快離開,因同理心,不想門外長長輪候入座的食客苦等。
  • 天幕御膳,
  • 軟殼蟹丼
天吉屋 てんきちや 天丼🍚🍤 連續五年榮獲日本丼聯盟金賞獎既餐廳!系豐富既一餐 😋 天幕御膳有黑虎蝦、海紅鯛、軟殼蟹等天婦羅。天婦羅們影完相都仲好香脆!另外,呢度既蝦天婦羅系兩隻一齊炸既,外觀就好似木筏,都幾特別架~ 口感double up 😆🍤 Tenkichiya Japanese Tempura Tendon 🍚🍤 Crispy taste from Japan. The set - Tenmabushi includes tempura of black tiger prawn, soft shell crab, pumpkin, etc.

2020-07-26 121 浏览
之前喺日本食過一次天吉屋,覺得好好味,一直都好想去日本再食一次,估唔到呢間野會進駐香港,喺朗豪坊開咗間分店,終於唔使飛日本都可以食到,所以開咗冇幾耐我就即刻約朋友一齊回味下。我同朋友分別叫咗all star丼同埋天吉雙品,朋友點all star嘅天婦羅款式多啲,有各種海鮮同蔬菜,而天婦羅炸得都相當酥脆。天吉雙品就有冷烏冬同一個迷你嘅天婦羅丼,味道唔錯,喺炎炎夏日可以食到冰涼又彈牙嘅烏冬,真係特別滿足。
2020-07-21 173 浏览
天幕御膳 $148呢個餐有有三個食法既豪華版天吉丼🍚有黑虎蝦/紅鯛/軟殼蟹/什錦炸物/茄子/南瓜/紫菜/四季豆等8款天婦羅😋1️⃣食法就係將天婦羅就咁沾天婦羅汁食🍤2️⃣食法係天丼即係將天婦羅加天丼醬汁連白飯食🍚3️⃣食法就係天茶泡飯🍵將雜錦炸物加入熱茶做茶泡飯😋一個餐三種食法抵玩🤣-All Star 丼 $108呢個丼總共有10款炸物😍就係比上面多左魷魚/雞肉/溫泉蛋😉樣樣都好好食真係諗唔到推介邊樣🤣🤣-前菜 (Refill)沙律菜加入秘製柚子胡椒汁非常開胃而且d椰菜雪得夠凍夏天食透心涼😋另外推介牛蒡漬同醃蘿蔔😋食到停唔到口前菜都咁正🤣🤣佢個麥茶亦好好飲可以解油脂😌
天幕御膳 $148

All Star 丼 $108

前菜 (Refill)
2020-07-04
  • All Star丼
2020-07-20 155 浏览
第一次是天價我聽好多人講話佢係個講到好犀利!本身好少食炸物嘅我都忍唔住同埋而家做緊外賣六折優惠65蚊就有一大堆天婦羅白飯同埋湯🥰炸豬扒,同炸蛋係我最愛!雞蛋仲係流心狀態,外香脆內滑口🥰
第一次是天價我聽好多人講話佢係個講到好犀利!
本身好少食炸物嘅我都忍唔住
同埋而家做緊外賣六折優惠
65蚊就有一大堆天婦羅白飯同埋湯🥰

炸豬扒,同炸蛋係我最愛!
雞蛋仲係流心狀態,外香脆內滑口🥰

2020-07-20
  • All  star  丼
2020-07-13 2553 浏览
天婦羅是日本美食之一,講究食材新鮮、席前即炸。在日本當地,既有動輒接近20,000円一位的omakase高級天婦羅餐廳,也有相對親民(每位消費2000円左右)、百年歷史以上、裝修古舊的老店。至於天丼,可以形容為庶民版本的天婦羅。天丼起源於江戶年代(1830年代)的東京新橋及淺草一帶,食法沒有天婦羅講究,沒有蘿蔔蓉/天婦羅汁、海鹽/綠茶鹽等等調味;只是簡單地將油炸完的食材鋪在一大碗白飯表面,然後再淋上小店的自家秘制醬汁即成。由於是大碗飯,既方便進食、又可飽肚,加上油炸食材香脆可口,可以刺激食慾;是當時的庶民美食。去到今天,天丼仍然較天婦羅便宜,甚至有幾百円一碗的天丼連鎖餐廳;當然,價錢高低同食材款式及份量成正比。近幾年,越來越多日本天丼餐廳進駐香港。曾經有百年老店「下町天丼 秋光」(已結業);近期就先後有日本天丼連鎖集團餐廳、及連續數年獲得日本《全国丼連盟》天丼部門金賞的天丼餐廳進駐香港。今日就專程去了由去年年中開業至今,一直是人龍排隊店的「天吉屋」朝聖。說起上來也相當奇怪,此店隸屬日本某餐飲集團,但在日本只有新宿一間總店,反而台灣及香港就有幾間海外分店,而且全部都是特許經營。不過香港
說起上來也相當奇怪,此店隸屬日本某餐飲集團,但在日本只有新宿一間總店,反而台灣及香港就有幾間海外分店,而且全部都是特許經營。不過香港分店店主(主廚)就一定要去日本受訓,確保天婦羅的炮製方法跟足新宿本店。
另外,天婦羅粉、天丼醬汁、白米及柚子胡椒沙律汁,甚至部份食材也是由新宿本店進口,理論上可以百分百做到本店味道。
Langham Place商場雖然已經落成了10多年,但以今天的審美角度,仍然不覺得落伍;也因為商場的建築設計前衛,鋪位就顯得三尖八角,越高層越明顯。所以,「天吉屋」 雖然只有50個座位左右,但佈局就有點奇怪。門口附近安排了10多個座位,轉入去再有30多個座位。廚房同座位區用半身玻璃分隔,但透過玻璃卻又看不見天婦羅的炮製過程;因為炸鍋被廚房內的一幅矮牆遮擋,減低了吸引力及賣點。在香港,真真正正的餐廳開放式廚房並不多見,日式拉麵店應該是少數例外。
先奉上一大盤椰菜絲。柚子胡椒沙律汁與爽脆清甜的椰菜絲是簡單美味的沙律配搭,不過,也是第一次食天丼有椰菜絲沙律,之前只會在日式吉列豬扒專門店作為前菜供應。自己再動手從小罌中夾出一些無限供應的兩款漬物:蘿蔔及牛蒡。酸蘿蔔爽口中帶有蘿蔔清甜,鹹鹹酸酸的牛蒡夠爽脆。

餐牌只有四款天丼,也是正宗日本專門料理的餐廳餐牌:只供應一款料理,同時也只有幾款不同變化。可以說是單調,但也是專業的表現。試從另一個角度考量,長時間只做幾款菜式,肯定可以精益求精、質素穩定兼越來越出色。
既然來到「天吉屋」,就一定要點餐獲頒日本《全国丼連盟》天丼部門金賞的名物天吉丼($118)。天婦羅舗滿飯面,有虎蝦魷魚紅鯛茄子南瓜四季豆紫菜溫泉蛋
天吉丼
食天婦羅或天丼,蝦天婦羅就等於天婦羅的代名詞,不可缺少。「天吉屋」獲頒金賞的原因之一正是首創的雙蝦炸法;採用兩隻虎蝦並排一起如木筏的炸法,令到本來已經鮮甜爽口的天婦羅虎蝦的口感更勝一籌。咬落去,外層天婦羅脆衣非常鬆脆,脆衣包裏下的蝦鮮甜爽口。一碗天丼不計算其他材料已有四隻蝦,毫不吝嗇,加上質素不賴,十分抵食!

天婦羅魷魚超厚身,彈牙煙韌有鮮味;但實在太厚身、長方形的賣相又太工整,兼且完全唔韌,唔似係新鮮原隻魷魚。再試清楚口感及味道,相信是魷魚膠;不過魷魚含量夠高,所以味道夠鮮。
之後是溫泉玉子,很難想像溫泉蛋都可以做成天婦羅,技巧很高。經過油炸後,本來七成熟的溫泉玉子蛋白,變成半固體的八成幾熟,可以用筷子夾起;但咬落去仍然是半生熟蛋白的嫰滑,尚未完全凝固,口感保持滑溜。內裏的雞蛋黃就由五成熟變為七成熟左右,但蛋黃仍然呈流質,保留了溫泉玉子的特色。一隻外層香脆的半生熟雞蛋,實在很好食。
紅鯛在四款主食材中顯得較為失色。優質天婦羅魚通常採用細細條魚種兼原條油炸,既快熟又可以保持油份及魚汁。天吉丼的紅鯛就太大件了;雖然厚肉抵食,卻犯了炸魚的大忌,過火兼引致水份流失、肉質粗嚡。
天吉丼的白飯份量唔算多,但食材實在太過豐富,非常飽。飯後才細嚐味噌湯,是意料之外的驚喜,估唔到天丼店會有如此優質的味噌湯,下次再來一定要在食天丼前趁熱辣辣先飲幾啖。湯料有大量蔬菜:甘筍、白蘿蔔、洋蔥、椰菜,充滿蔬菜清甜。湯底又不是單純的味噌偏鹹,估計加入了虎蝦頭、鯛魚骨熬湯,增添鮮甜。
天幕御膳($148)是另一款新宿本店也有的出品,是日本天丼業界首創一份御膳三種食法;唔知道概念是否源自日式鰻魚飯三食?食材包括虎蝦紅鯛配紫蘇葉軟殼蟹雜錦炸物(洋蔥配魷魚)茄子南瓜四季豆紫菜,與本店版本有少少分別,用本地流行食材軟殼蟹替代了一款魚。
天幕御膳

先用蘿蔔蓉天婦羅汁軟殼蟹鬆脆的紫菜。一定要第一時間食天婦羅紫菜,否則會吸收水氣;更切忌沾上天丼醬汁 ⋯⋯ 變腍了就不好吃。相信只有香港才會用軟殼蟹作天婦羅;食落去同港式炸軟殼蟹的口感差不多,外層少少脆,內𥚃濕潤、軟糯,有新鮮蟹味。但其實軟殼蟹不太合乎傳統天婦羅的食材要求,太大件、水份太多,很難做到外脆內嫰的效果。有本地特色,但還是喜歡傳統天婦羅食材。
第二食是淋上天丼醬汁的迷你天丼,推薦配搭食材是紅鯛配紫蘇葉四季豆。紅鯛配紫蘇葉較天吉丼的大大件紅鯛好食,既多了紫蘇葉的獨特香氣,薄身魚肉又不會炸過火,肉質仍然嫰滑。
第三食類似茶漬飯,先問店員送上一小壺秘制高湯。在小木桶搯出一殼白飯,然後放上雜錦炸物(洋蔥配魷魚),再灑上紫菜碎及山葵末,最後注入高湯。變成茶漬飯後,天婦羅雜錦炸物不再香脆,已不是賣點;反而茶漬飯多了幾分炸物的油香及吸了高湯的天婦羅炸衣,和湯飯一齊食,很好味。

天吉雙品($108)包括迷你天丼及烏冬,熱烏冬採用粗身讚岐烏冬凍烏冬就是幼身稻庭烏冬。食材包括虎蝦雜錦炸物(洋蔥及櫻花蝦)茄子四季豆溫泉蛋。小公主食量細,避免浪費食物,迷你天丼走飯。
天吉雙品
稻庭烏冬不似讚岐烏冬,少了煙韌嚼勁,但就軟硬適中、彈牙、有咬口;配上冰凍的烏冬昆布醬油,喜愛食凍烏冬的人應該很滿意了。與其他餐廳不同之處,凍烏冬除了灑上紫菜碎及芝麻之外,還加了柚子皮,增添柚子清香,風味更佳。
試了三款出品,天婦羅的質素符合天丼的要求,媲美日本當地天丼老店的出品,而且抵食。又好味、又唔貴,值得在香港排隊捧場。
2020-07-06
天吉丼
2020-07-12 1550 浏览
天吉屋是一間天婦羅專門店,主打一眾香口炸物。餐廳裝潢簡潔,富和風味,安座卡位都算舒適。牛蒡漬及蘿蔔漬是放置在餐桌一旁的餐前小吃,可自由添食。前者保健養生,後者酸爽醒胃。牛蒡同時出現於餐廳茶水之中,牛蒡茶可幫助排毒,特別適合配搭上火炸物。除餐前小吃外,椰菜沙律也可無限添食。吃前可澆以秘製柚子胡椒沙律汁上味,果酸味重,同樣有助下火解膩。小編要了一客天幕御膳,單是天婦羅食材已有八款,包括有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、軟殼蟹、什錦炸物 (洋蔥和魷魚)、茄子、南瓜、炸紫菜及四季豆,份量十足。炸紫菜最容易吸濕走氣,建議最先品嚐。成品沒有令小編失望,脆卜卜甚好吃!黑虎蝦亦值得推介,虎蝦蝦肉味重又彈牙,讚!軟殼蟹雖然只用上約四份一只蟹製作,但也算大件肉豐,容易突出自身本味。什錦炸物 (洋蔥和魷魚) 屬另一推介,餐廳建議以天茶泡飯的模式品評。吃前先把炸物置於飯面上,再加入鰹魚高湯。最後加入少量紫菜及芥末作點綴即成。雖然魷魚風味偏弱,但單是甜美的洋蔥已能掙回失去的分數。以高湯作泡飯,食感濕潤。此食法既能為相對單調的天婦羅飯餐帶來一份新風味,放在席間末段亦較容易為食客胃納接受。除天茶泡飯這食法外,餐廳亦推介了另
天幕御膳
牛蒡漬蘿蔔漬是放置在餐桌一旁的餐前小吃,可自由添食。前者保健養生,後者酸爽醒胃。牛蒡同時出現於餐廳茶水之中,牛蒡茶可幫助排毒,特別適合配搭上火炸物。
牛蒡漬及蘿蔔漬
椰菜沙律
黑虎蝦
什錦炸物 (洋蔥和魷魚)
除天茶泡飯這食法外,餐廳亦推介了另一天丼食法 (秘製醬油伴飯),適合應用於黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉及四季豆等食材。因醬汁味道偏鹹,小編不太喜歡這食法。
北海道七星米
整體而言,這客天幕御膳天婦羅款式多,份量足。炸品普遍炸得香脆,控油功夫恰宜,吃畢整碟天婦羅也不會有過份上火油膩的感覺。在飯餐之中隨心加插酸爽蘿蔔漬及清新椰菜沙律作間場,適時引入天茶泡飯的不同吃法,能更好享受這頓美饌。

[8/7/2020;Wed]
2020-07-08
黑虎蝦
什錦炸物 (洋蔥和魷魚)
2020-07-09 263 浏览
今日同同事去朗豪坊搵嘢食,竟然俾我發現我喺台灣最愛嘅天婦羅店❤️每次我同老公去台北都一定要去呢間天吉屋食天婦羅好嘢好嘢!12:45到竟然唔使等位內𥚃環境香港分店選擇感覺比台灣少,不過我最愛嘅天幕餐都有喎仲有好新鮮爽脆嘅椰菜沙律同前菜任食等咗唔夠10分鐘個餐就到喇!so quick!好大份呀!記得跟住指示食呀隻蝦好大隻又爽又鮮仲有我好愛嘅天婦羅南瓜、茄子、洋蔥。呢個餐仲有一件軟殼蟹!全部都炸得好好味!食落唔覺得油膩!不過碗飯就爭少少。記得問侍應攞秘製高湯整泡飯呀❗️下次要約老公一齊回味下台灣嘅感覺!

每次我同老公去台北都一定要去呢間天吉屋食天婦羅

好嘢好嘢!12:45到竟然唔使等位

內𥚃環境

香港分店選擇感覺比台灣少,不過我最愛嘅天幕餐都有喎

仲有好新鮮爽脆嘅椰菜沙律同前菜任食

等咗唔夠10分鐘個餐就到喇!so quick!

好大份呀!

記得跟住指示食呀

隻蝦好大隻又爽又鮮

記得問侍應攞秘製高湯整泡飯呀❗️

下次要約老公一齊回味下台灣嘅感覺!

軟殼蟹丼
軟殼蟹丼
2020-07-09 88 浏览
自從生完仔仔之後,加上疫情,都好耐冇出嚟食飯啦🥺咁難得出嚟,梗係要食啲好嘢啦😏今日就嚟咗旺角嘅天吉屋🍤未黎之前已經成日聽講呢間嘅天婦羅好好食,仲講到放工嚟食要排成個鐘先入到👅所以令到我都有好大嘅期望👍🏻午餐時間大約1點去到又冇咩人喎!量完體溫入去就已經有位啦👍🏻入面嘅座位唔算多,主要以卡位為主,四人一枱,都算坐得幾舒服😌不過因為位真係唔多,所以我明白點解啲人話要等一個鐘先入到黎啦‼️想食好嘢就要早啲嚟啦😝我哋坐咗喺店舖最入面嘅卡位,正正可以望住佢嘅廚師炸天婦羅🍤又係另一種享受😜另外一個值得一讚嘅係,就算佢主要做天婦羅,但係成間舖頭一啲都唔油膩,亦都冇油煙,非常乾淨同舒服👍🏻一打開Menu就比天幕御膳吸引咗🤤只係$148🤫但已經有八種天婦羅🍤加上另外有一張天幕御膳的食物卡,發現一份料理,有三種食法🧐滿足晒我乜都想試吓嘅慾望,所以就決定食呢個啦🤩等緊天婦羅嘅時候就梗係食下佢好出名嘅前菜啦!枱面上已經放咗牛蒡同蘿蔔漬物🥳任食!個人對佢個牛蒡漬物💯分讚賞😋 之後侍應就上咗一盆滿滿的椰菜沙律,配香草汁!超清新嘅選擇✴️令到你食天婦羅嘅時候,一啲都唔覺得肥膩✅食下食下前菜已經上主菜啦!🍤個賣相非常吸引
自從生完仔仔之後,加上疫情,都好耐冇出嚟食飯啦🥺

食下食下前菜已經上主菜啦!🍤個賣相非常吸引🉐

滿滿的一大碟天婦羅🍤見到都覺得份量超值👍🏻👍🏻👍🏻仲有麵豉湯以及白飯任裝🍚

根據推薦食法一開頭先空口食炸蝦及炸紫菜🍤炸得香脆鬆軟同埋保留到蝦入面嘅Juicy,但一啲油膩感都無‼️值得一讚

第二個食法係將啲鯛魚,炸蝦,四季豆放喺白飯上,加上天婦羅汁,一齊享用🥳秘製天婦羅汁甜甜地,又有少少鹹味,家咗反而提升左天婦羅本身嘅味道,而且配飯係一流呀👍🏻

第三種食法係將雜錦天婦羅加上紫菜同芥末係白飯上,再加上魚湯,變成天茶泡飯🍲呢個食法比較清新,魚湯嘅鮮味令到洋蔥天婦羅嘅甜味更加突出,配上紫菜芥末湯嘅白飯,味道亦都非常豐富🙄

食到呢度,我已經飽到食唔落去啦!唯有將好好味嘅天婦羅不斷送俾身邊嘅朋友👅

我朋友叫咗軟殼蟹天婦羅,一樣多到食唔晒😱
佢嗰隻天婦羅溫泉蛋,係。流。心。㗎‼️撈埋落個飯度食真係好好味呀🙏🏻

• 椰菜沙律
  • 炸溫泉蛋
  • 牛蒡茶
2020-07-07 990 浏览
在東京走入任何一間天丼都錯不了。來自東京的天丼總會得到特別的青睞,朗豪坊的天吉屋常常有一條人龍,大約都要排半小時以上。天吉屋的裝修很傳統很日式,令人置身日本一樣。天吉屋的選擇不多,但很特別有香港限定的軟殼蟹丼,另外選擇了天幕御膳,天婦羅與米飯是分開盛載。上主菜前先有椰菜絲。椰菜絲可以加特製調味汁,入口酸酸甜甜,顯得清新爽脆。牛蒡漬用上較幼身日本牛蒡,爽脆又酸甜味適中。蘿蔔漬同樣酸脆爽口。香港限定-軟殼蟹丼軟殼蟹丼堆得滿滿的一碗,天婦羅比米飯還多,炸漿很薄。軟殼蟹件數很多,大約有六至八件,不用去殼又有啖啖蟹肉。什錦炸物(皇帝菜與櫻花蝦)圓餅般的一大件,炸漿更薄,皇帝菜入口很酥脆。炸溫泉蛋蛋黃依然有少少流心,蛋黃濃杰黏口,拌入米飯同食味道甜美。天幕御膳天幕御膳的黑虎蝦用上雙蝦炸法,入口彈牙鮮甜,口感更佳。天幕御膳有三種食法,有天婦羅、天丼及茶泡飯。隨餐附送的味噌湯內有很多蘿蔔片,味道難得的清甜鮮味。

天吉屋的裝修很傳統很日式,令人置身日本一樣。

香港限定-軟殼蟹丼

2020-07-06
2020-07-06 83 浏览
老公的日藉老闆不時介紹日本菜,都是家庭式、地道感覺的,試了幾間都覺得合口味。他說這家天婦羅好吃,值得試試。選擇不多,只有幾款。有任食的椰菜沙律配柚子醬汁。清新開胃。天幕御膳看起來很豐富,賣相不錯。打開木桶,自己盛飯。飯只有微溫,但咬口很好,軟硬度和濕度都剛好。天婦羅有魚、蝦、蟹、茄子、洋蔥、南瓜和蘆荀。全部都不錯。炸得脆而不油,沾上混了蘿蔔蓉的天婦羅汁調味。魚包著紫蘇,幾香。洋蔥的甜散發出來,都幾好食。天吉雙品可算熱的讚歧烏冬或凍的稻庭烏冬。加了柚子皮,甘甘的,不錯。烏冬煙韌,咬口十足。配細碗的天丼。加了醬汁的天婦羅,另一番風味。有隻炸蛋,流心效果一流,蛋黃拌飯,十分好吃。吃得很飽。難怪都幾多人,百餘元一個餐,很抵食。

選擇不多,只有幾款。

有任食的椰菜沙律配柚子醬汁。清新開胃。

天幕御膳
看起來很豐富,賣相不錯。

天吉雙品
可算熱的讚歧烏冬或凍的稻庭烏冬。
加了柚子皮,甘甘的,不錯。烏冬煙韌,咬口十足。

吃得很飽。難怪都幾多人,百餘元一個餐,很抵食。
約了閨蜜食晚餐,本身想試來自東京的天吉屋很久,所以就去試試!連續五年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎,聽說在朗豪坊人氣滿滿!這晚來到的確座無虛席!主打天婦羅丼飯,香港分店還有限定丼款飯!我以為一人一個丼飯會不夠飽,誰知真的想多了!我點了香港限定軟殼蟹丼,朋友點了天幕御膳!首先店員端出沙律菜絲任你吃,混入酸酸的柚子汁,好清新,非常合夏天,也可以去一去天婦羅的油膩感。旁邊還想爽脆的漬牛蒡。等了一陣子,萬眾期待的丼飯到了,還附上味噌湯。我的限定軟殼蟹丼看起來真的非常澎湃!各種天婦羅擺得滿滿的,下面則是已經淋上醬汁的米飯。如果沒有記錯,應該用了北海道七星米!新鮮熱辣,炸漿好薄身,令金黃酥脆的天婦羅保持清爽不油膩,配合自家特製醬汁,超級好味!炸半孰蛋令丼飯生色不少!軟殼蟹外脆內軟,不會乾,還很多汁,脆到卜卜聲!另有蟹肉很鮮甜!最特別一定是皇帝菜配搭櫻花蝦炸成餅狀,第一次吃這種天婦羅,非常鬆脆,出奇地好夾,好大塊,吃完都已經幾飽!朋友的天幕御膳也相當吸引!有黑虎蝦、海紅鯛配紫蘇葉、洋蔥魷魚、茄子、南瓜、炸紫菜等等!全部食材都好新鮮!店員告訴我們有3種食法,可作天婦羅定食,或者淋上秘製天丼醬汁品嚐天丼,又可
連續五年榮獲日本丼聯盟天丼金賞獎,聽說在朗豪坊人氣滿滿!
這晚來到的確座無虛席!
主打天婦羅丼飯,香港分店還有限定丼款飯!
我以為一人一個丼飯會不夠飽,誰知真的想多了!
我點了香港限定軟殼蟹丼,朋友點了天幕御膳!

旁邊還想爽脆的漬牛蒡。
等了一陣子,萬眾期待的丼飯到了,還附上味噌湯。

炸半孰蛋令丼飯生色不少!

朋友的天幕御膳也相當吸引!

全部食材都好新鮮!
店員告訴我們有3種食法,可作天婦羅定食,或者淋上秘製天丼醬汁品嚐天丼,又可以叫店員幫忙準備變為天茶漬飯。

朋友說茶漬飯感覺很不錯,沒有油膩的感覺!
如果你是大胃王,一定要點這個,可無限添飯,不過我們兩個是女生,吃完都已經很飽!
2020-06-27
3K
2020-07-03 76 浏览
放工約了朋友前往朗豪坊逛街,順道晚飯。平時甚少到旺角一帶,原來朗豪坊咁方便,基本上所有出名牌子有齊,非常集中,連食肆都有好多選擇,今晚想食日本菜,就楝了天吉丼,友人最喜歡食炸物,最啱佢啦!天幕御膳 賣相好吸引!還有三種食法,最適合貪新鮮感的我。黑虎蝦大過我手掌好誇張!建議蘸少許天婦羅醬汁後品嚐。由於即叫即炸,炸得不油膩,外脆內軟,蝦味鮮甜,食到舔舔脷。將天婦羅魚和蝦放在米飯上,淋上天丼汁,一碗美味的天丼就在眼前。天丼汁不會太濃太腻,是天婦羅最好的拍攝擋。最後將餘下的什錦天婦羅放在米飯上,淋上鰹魚高湯,混入芥茉和紫菜絲,入口輕盈,有清爽的口感。好滿足的一餐,價錢非常合理,環境也不錯。

天幕御膳
賣相好吸引!還有三種食法,最適合貪新鮮感的我。

好滿足的一餐,價錢非常合理,環境也不錯。
2020-07-02
2020-07-01 78 浏览
✦天吉丼(黑虎蝦x2、魷魚、海紅雕、茄子、南瓜、四季豆、紫菜、溫泉蛋)$118 😋-外層酥脆-黑虎蝦大隻彈牙😋-魷魚厚肉彈牙😋-海紅雕厚切😋-南瓜甜甜der😋本身唔鍾意食炸野既我都覺得呢個丼正!海鮮全部都好新鮮,仲大大件夠哂厚,唔會炸完乾到好似坐左轉飛機咁✈️環境亦都好寬敞好乾淨,坐得舒服之餘亦唔會俾隔離枱聽哂你講啲咩🤫一坐低職員就即刻奉上可以無限refill既沙律菜,柚子沙律汁仲成支放係你枱面,鍾意落到打邊爐烚菜咁款都得😛雖然要花d 時間排隊,但絕對值得付出呢啲時間
-外層酥脆
-黑虎蝦大隻彈牙😋
-魷魚厚肉彈牙😋
-海紅雕厚切😋
-南瓜甜甜der😋

雖然要花d 時間排隊,但絕對值得付出呢啲時間
  • 天吉丼
2020-07-01 72 浏览
最近呢兩年香港開始多咗日本嘅天婦羅丼飯喺香港開分店,而且仲越來越多😋以我所知而家香港有三間都比較出名嘅👍佢哋都係款式只有幾種,比較集中!而今次我就試咗朗豪坊嘅天吉屋,見到佢有個二人餐會包埋飲品,會抵啲!所以我同老公都share呢個二人前😻等緊丼飯其間,有免費沙律菜配上柚子汁,開胃惹味😋天婦羅新鮮炒上熱辣辣,呢間有黑虎蝦同軟殻蟹,外脆內裡鮮甜🤩而且呢間食法比較多!可以試多啲野🤪而我個軟殼蟹當飯配上皇帝菜同櫻花蝦炸起非常特別👍👍食起上黎好香口😃😃