2007-02-03 13 浏览
今晚星期五同friend黎食,7點幾到,都冇乜人,唔使等。我地叫左d壽司都幾食,呢度唔多講。三文魚壽司都係例牌$10碟啦﹗我要推介佢既雞翼釀餃子,幾入味﹗每人埋單$306,因為都食得比較多,所以唔算太貴(平價壽司一定唔好食﹗)值得一讚係員工態度,幾nice﹗唔會食到一肚氣走。
今晚星期五同friend黎食,7點幾到,都冇乜人,唔使等。
值得一讚係員工態度,幾nice﹗唔會食到一肚氣走。
2007-01-21 12 浏览
我們兩人在星期六一點左右到達但只得幾個客。點了拖羅海膽壽司, 鰻魚牛油果卷和set lunch. 拖羅海膽壽司跟樓下Blue Moon 拍的照完全不符- the piece of uni was 1/3 of that size and the colour was of a pale yellow. Both the toro and uni did not taste fresh and had a very strong fishy (腥) taste. the other items were just average.Service was great, however.

Service was great, however.
今次又係我, 又係同我細佬, 又係迴轉寿司, 不過地點改左喺太子, 但光顧既理由亦冇變, 因為大家喺開飯度大讚. 由於比較近期, 故記得清楚啲.當中軟殻蟹手卷只賣$15確實抵,紫菜好脆,蟹亦十分鬆化,好味!另外有炙海胆帶子寿司又係好正!其他呢,對我嚟講無咩特別.唔知係我唔識分定點啦,我覺得一般既迴轉寿司店都唔係差好遠,例如板X,蜂,都係唔錯,不過元6係我一定唔會再想去排第一!有樣嘢要注意既,就係寿司帶上成日冇乜嘢食,要落order紙,如果係咁既話,我坐吧枱又為咗乜呢?
2007-01-18 8 浏览
我見d度評分評得咁高,雜誌又成日講..我琴日就去左食..間野真係冇乜人..真係可以任坐...可能冇咩人啦.所以條迴轉帶都真係冇咩食..多數都係自己點...一開始我叫左野樣..一食.我同我女友都覺得真係冇咩特別..d師傅手勢唔係好得.夾耐少少就散..食茖口又硬..之得都諗住走..咁唔得..咁我女友話好似好核突..so我地再叫多幾碟..但今次係個日本師傅整...d手勢掂好多...成舊跌左茖桌都唔散..咬茖係軟架..其中我地叫左個a5 和牛壽司..食得過...如果下次only 個日本人整.我諗我都會去第二次既.^^
12月中來過一次, 相隔也沒有一個月就再來, 雖然相隔不久, 但感覺卻大不相同!今次都是同女朋友來, 上一次吃的時候沒什麼人(由6:00-8:00), 今次七點到來已有坐了7成客人, 我們仍是坐吧枱, 今次就對著幾位香港壽司師傅的位置!今次吃得最多的是三文魚壽司, 坦白說, 三文魚我會選擇在迴轉枱上拿較Order穩妥, 因為我們Order得出的4件三文魚壽司都不太肥美, 相反在迴轉枱上出現的大多都OK肥美的!(真的很怕吃一些眼睛所見盡是橙色一片的三文魚!) 另外玻璃蝦, 即生蝦, 都幾爽脆, 但略感「細隻」!亦叫了海鰻壽司, 海鰻不算很大, 上枱時亦不很熱, 食味打了折扣, 但創意在海鰻上加上芝士, 感覺更香, 醬汁亦很搶眼, 大大加強了海鰻的食味, 若夠熱的話相信會更美味!今次也有吃明太子, 明太子今次感覺較上次的辣, 但仍很味美!劍魚腩刺身較上次的出色, 最少沒筋, 亦夠新鮮, 口感不錯!今次吃了蔥吞拿魚生飯, 坦白說, 這種口味不是我倆的那杯茶, 感覺一般!我們吃到中段, 估計是老闆娘的女士拿來一些熱盤的Menu給我們, 竟有女朋友愛吃的雞泡魚乾!坦白說我在幾個不同的地方吃過雞泡

我們吃到中段, 估計是老闆娘的女士拿來一些熱盤的Menu給我們, 竟有女朋友愛吃的雞泡魚乾!坦白說我在幾個不同的地方吃過雞泡乾, 食味幾可說一樣, 但這裡的有點突出的是切得較粗身, 加強了本身的口感!配上沙律醬, 很美味!份量適中, 索價60個大洋可以接受!

雪糕有4款, 芝麻, 綠茶, 柚子及粟子味, 要了柚子及粟子味, 兩款都相當不錯, 柚子很清甜, 粟子很香濃!

當我們吃到尾段時, 餐廳本身已經坐滿, 忙碌及丁點混亂亦開始出現, 碗碟亦要即洗即用, 其實他們的服務員相當多, 包括穿制服及不穿的, 但仍有應接不暇的情況, 加水的勤快度亦有所下降!就連叫了雪糕, 同一個侍應問我兩次, 再有兩個侍應問我兩次, 真的有點誇張!但基於服務員的有禮及耐心, 食物質素及環境舒適等因素,這些都可以接受, 唯希望再光顧時可有所改善!
2007-01-18 6 浏览
雖然經常在食評中批評迴轉壽司,但又未至於去到完全封殺的地步,如果有水準的話,也樂於光顧的.只是在這個彈丸之地的迴轉,十間有九間半未能吃得稱心滿意.元字頭的連鎖,水準如何大家心照.其他的,收得貴但物非所值.總之對這些"玩意",一直存在偏見.與靚女友人辦完點事已經過了晚飯時間,去到金巴利街漢城美食已關門,唯有繼續冒雨隨意飄蕩.蕩到去老尖與佐敦之邊界,即係柯士甸道,非迴轉愛好者的友人,忽然提議去天下吃迴轉,的確有點驚奇.既然有這個提議,我當然沒有異議.差不多臨關門到步,門庭冷落,當身處旺區,平貴的迴轉總會大排長龍.相比之下,這間瑟縮在柯士甸路的天下,顯得有點斯人獨憔悴.店內裝修有別其他同類對手,略帶點西式味道,除卻壽司吧之外,很難找得出一點點日本味.在迴轉帶上的貨色,大多雞肋.靚女友人未坐暖,便順手在迴轉帶上拿下碟三文魚壽司.真係典型港人.唉!仲係都要我試一件.此店的三文魚同外面差不多.只是少年時吃得太多,已經吃到怕.迴轉帶上沒有甜頭,唯有在餐單上"點指兵兵".側聞A5牛是這店的名物,於是一人一件,$35一件並不便宜.但牛肉味濃,吃落感覺豐滿.雖非入口即化,但亦沒有殘渣.如果要雞蛋裏挑骨頭,

迴轉帶上沒有甜頭,唯有在餐單上"點指兵兵".側聞A5牛是這店的名物,於是一人一件,$35一件並不便宜.但牛肉味濃,吃落感覺豐滿.雖非入口即化,但亦沒有殘渣.如果要雞蛋裏挑骨頭,唯有說其壽司飯握得不夠緊致.似乎,這是迴轉的通病.

其他的蟹膏,比之前在活壽司好不知多少倍.炭綠色的蟹膏,味道咸香.再有其他的象牙蚌,海螺肉.材料也新鮮.蟹腳啖啖肉,味道鮮甜.海鰻整條橫陳在壽司飯上,賣相同食味也不俗.希靈魚,一貫地酸.正常.店內主打"色彩繽紛",這些花臣之創作,還是留待年青人去吃吧.

埋單時,還主動送上雪糕,非常窩心.吃迴轉,其實也可以很浪漫的.

價錢並算不貴,起碼真係物有所值.礙於地理環境之下,這間天下,似乎並不受其他迴轉食客之眷顧...

希望唔好繼老麥趕走哈迪斯之後,再一次"劣幣驅逐良幣".

2007-01-16 5 浏览
要跟人進行交收,順道吃個晚飯,聽聞這新店水準不俗,便揀了這裡。店子的裝修及佈置不太像傳統日本料理,比較西式,不過也美觀舒服,用具亦精緻。客人只得幾檯,壽司吧檯更是吉的,我們也不好意思坐過去,就選了近窗的位子。打開餐牌,主打雖是壽司,但也有不少其他菜式。白子酢是是日推介,賣五十元一客,當然不要期望是上等貨色,但也可以一試。點了好幾款壽司,整體來說令人滿意,蟹膏好好味;海八爪魚和A5牛肉都很新鮮,牛肉有油香;拖羅海膽及炙帶子海膽都很足料,本來不錯,但海膽吃不過。三文魚及劍魚三文魚籽一般,玉子就真的不用試了。有人想吃天婦羅,叫了蝦及南瓜蕃薯,熱辣辣的,但只屬一般,不過價錢很便宜。串燒免治雞肉就不錯,混和了雞軟骨,不乾不老。就這幾味熱食來看,串燒明顯比天婦羅好。友人還吃了軟殼蟹手卷,也讚好。餐後附送的雪糕,就不大好吃了,但既是免費,其實不應抱怨。若不計酒水,埋單約$320。以地點及消費水平來衡量,這店值得翻兜,只希望她做得住。

2007-01-08 6 浏览
1月1日晚我同老公仔去左試下"天下壽司",感覺非常好呀!!! 所以話過一定要寫食評,希望多d人去試下,亦唔想佢執呀~ 唔知係咪位置偏同新開,所以無咩人去,但係呢間的確係一間有誠意既食肆!!位位侍應服務都好!!! 芒甜蝦上檯時,女侍應一不小心令蝦跌落檯,隨即換上!! 感覺好... 另外,係我地埋單等左好耐既時候,話system有問題,幫我地計緊,請我地食雪糕,本人麻麻,老公仔要左一款芝麻味,點知送上兩款,話兩樣都俾我地試...食物方面激讚蟹羔sushi,勁有心齋橋買過既蟹羔sushi咁好食...食過幾間,呢間整得最唔錯!!埋單用東亞信用咭唔夠300都俾左9折(唔知點解...明明見到300先有9折同有甜品送)...食左10樣野先200蚊,抵。讚左佢地食物質數好,隨即送上vip咭一張...會再去既一間sushi店

會再去既一間sushi店
2007-01-03 4 浏览
Oli 說柯士甸道的天下壽司值得一試, 既是好友推介, 同時又借了張九折咭給我。怎可不試?正門口要上樓梯才看到, 位置上我覺得並不太好, 而入座率亦印證了我的想法。當晚8時左右到達, 環顧一下, 人客不多,靜得有點出奇。都好, 這情況下服務應該不會差吧?這裡的環境, 似一間西餐廳多過似一間壽司店, 美其名是東西方混合風格, 但又有點不倫不類。既然如此, 有又大量位可選, 就當然選了坐壽司Bar檯, 感覺較"對辦"。雖然面前有迴轉壽司帶, 但其實主要是以點心紙方式下單。不過, 單上的選擇似乎太多而字體又太細少太密, 結果填錯了一客三文魚籽蟹籽呢!錯有錯著, 填錯了的, 居然頗好味。壽司要了不少款式, 挑幾款值得說的出來分享一下。A5生牛肉- 肉味甘香, 口感豐腴, 建議只沾一點點醬油就可以了, 切勿沾到芥辣, 否則就浪費。不過, 入口略為冷了一點, 此味絕對可以做得更好一點的。$35一件。火炙金槍魚-賣相很吸引, 忍不住拍了照片, 味道也很好, 絕不只是為了人有我有而做。冬菇-此味應可當作齋菜, 因為在烤過冬菇上的, 是一堆看似無甚特別的飯團, 但入口就知這是不錯的選擇, 飯團中淡淡的紫
Oli 說柯士甸道的天下壽司值得一試, 既
是好友推介, 同時又借了張九折咭給我。
怎可不試?

正門口要上樓梯才看到, 位置上我覺得
並不太好, 而入座率亦印證了我的想法。
當晚8時左右到達, 環顧一下, 人客不多,
靜得有點出奇。都好, 這情況下服務應該
不會差吧?

這裡的環境, 似一間西餐廳多過似一間壽
司店, 美其名是東西方混合風格, 但又有
點不倫不類。既然如此, 有又大量位可選,
就當然選了坐壽司Bar檯, 感覺較"對辦"。

雖然面前有迴轉壽司帶, 但其實主要是以
點心紙方式下單。不過, 單上的選擇似乎
太多而字體又太細少太密, 結果填錯了一
客三文魚籽蟹籽呢!錯有錯著, 填錯了的,
居然頗好味。

壽司要了不少款式, 挑幾款值得說的出來
分享一下。

A5生牛肉- 肉味甘香, 口感豐腴, 建議
只沾一點點醬油就可以了, 切勿沾到芥辣,
否則就浪費。不過, 入口略為冷了一點,
此味絕對可以做得更好一點的。$35一件。

火炙金槍魚-賣相很吸引, 忍不住拍了照
片, 味道也很好, 絕不只是為了人有我有
而做。

冬菇-此味應可當作齋菜, 因為在烤過冬
菇上的, 是一堆看似無甚特別的飯團, 但
入口就知這是不錯的選擇, 飯團中淡淡的
紫蘇葉味, 令整體生色不少, 無論是吃素
還是食肉獸, 這個冬菇壽司也值得一試。

玻璃蝦-無甚特別, 只是口感比平常吃到
的熟蝦, 口感要爽一點。

玉子壽司-這個有點失望。口感較實且蛋
味不重, 水準以下。

另外叫了一些壽司卷, 味道可以, 但卷物
的刀工又的確是差了一點, 切開4件竟高低
不平, 賣相有點怪, 希望只是個別情況吧。

來這裡, 還是吃Nigiri手握壽司較穩陣!

至於服務,添茶夠主動...埋單後還問我們
要不要雪糕!!? 的確好得沒話說...
其實早前看雜誌已得悉天下壽司, 只是一直沒有時間去試, 那天六點鐘左右就已去到, 免得排隊, 因為在香港吃迴轉壽司似乎是不可避免的事!我和女朋友去, 那時仍未有人潮, 亦未爆滿, 我們選了對著大師傅(那個師傅是宣傳Banner那個, 名字忘記了呢!)第一個感覺, 當然它是新店, 不論裝修, 新淨光潔程度都非常予人好感, 但很強烈一個感覺是坐椅非常「闊落」, 坐得非常舒服! 就算是Order枱也一樣,說非常闊落, 不似一般的迴轉壽司般擠迫!說回壽司吧!我們兩人都覺得這裡壽司的款式有很多特別的款式, 相反一些較大路的款式如劍魚壽司反而沒有, 但總括來說這裡有很多款式或魚類不是其他一般壽司店能吃到的!整體壽司都相當新鮮, 而且壽司大少適中, 三文魚新鮮肥美, 劍魚壽司無但有劍魚刺身, 新鮮, 但可惜有少少筋!另外我們叫了一客明太子, 其實在九州吃過後愛上了!一客有一條, 味道都不錯, 是帶辣的那一種!另外亦吃過如軟殼蟹手卷, 玻璃蝦壽司等!軟殼蟹手卷大件, 但女朋友嫌不夠沙律醬, 玻璃蝦亦很新鮮爽口!食物整體水平很好, 環境裝潢亦佳, 侍應服務殷勤, 加上坐得舒適, 的確令人非常滿意, 下次

食物整體水平很好, 環境裝潢亦佳, 侍應服務殷勤, 加上坐得舒適, 的確令人非常滿意, 下次會試試海鰻等壽司, 大家在尖沙咀想吃迴轉壽司, 又有多一個選擇!

2006-12-28 8 浏览
由於我男朋友之前同過同事黎食過話好好味, 所以昨晚就約左我黎呢度食啦.同以下既食評一樣, 裝修唔錯, o的service亦都好好.我地兩個坐左係迴轉壽司枱, order左1) 三文魚壽司($10/2件)- 好味, 都抵食2) 北寄貝壽司- 都唔錯3) 吞拿魚壽司- 我男友仔鍾意食多o的4) 海鰻($35一件) - 非常好味, 下次一定再試5) 池魚壽司- 我男友仔話好好味, 我就麻麻啦6) 炸軟殼蟹- 好味, 成隻蟹黎架, 當然唔係好大隻啦. 哈哈.7) 雞軟骨串($20) - 都好味8) 海膽手卷- 我男友仔話好好味, 好鮮, 我自己對海膽麻麻地9) 蟹子沙律- 好味呀, 雖然細細杯10) 牛油果鰻魚卷- 有芝麻係面架, 我鍾意食11) 西瓜雪芭($28) - 好味道呀, 個樣好靚架仲有一兩樣, 不過唔記得叫咩名. 請見諒.我諗由於新開張同埋冇乜做宣傳既關係, 所以昨晚唔係好多人. 如果大家想搵個地方慢慢食野, 傾下計, 談下心, 呢度真係一個唔錯既選擇.

我地兩個坐左係迴轉壽司枱, order左
1) 三文魚壽司($10/2件)- 好味, 都抵食
7) 雞軟骨串($20) - 都好味
9) 蟹子沙律- 好味呀, 雖然細細杯
10) 牛油果鰻魚卷- 有芝麻係面架, 我鍾意食
11) 西瓜雪芭($28) - 好味道呀, 個樣好靚架
仲有一兩樣, 不過唔記得叫咩名. 請見諒.

2006-12-26 10 浏览
25/12聖誕節的中午,我和男朋友去天下壽司食聖誕大餐, 話明大餐今次預左豪食。因為中午的關係餐廳入面無人(咁早d人都未起身啦)12點我地兩個人已經去到,坐位幾舒服夠大張,好,開始點菜。先來立魚壽司,三文魚壽司,吞拿魚壽司,劍魚壽司和海膽吞拿魚腩壽司。壽司飯味道適中,唔會太酸,亦唔需要加太多豉油一齊食,魚好新鮮好嫩滑,驚喜係吞拿魚並不似其他將貨就價的日本餐廳,魚肉中帶根,天下的吞拿魚真係好好食。海膽吞拿魚腩壽司,細細粒,賣相不錯,和平時食開的壽司樣子不同,成一個波型,吞拿魚腩雖然搞醉,但仍可食出不是下等貨。麻醬和牛壽司- 我不太敢吃生肉, 只吃了一小粒,但真的入口溶化,可能我食得太細粒,吃不到牛肉味,男朋友就整件放入口,唔夠喉再加多個A5和牛手卷,可能師傅見全店得我倆,手卷內的和牛差點包不住,男朋友不停讚好食,入口即溶有牛香,大家可以一試。海鰻壽司- 和其他出名壽司店一樣, 是用整條的海鰻用火燒, 中間加了芝士, 然後上碟, 食過三間的海鰻(峰,板前,天下)我真的講,天下的海鰻比另兩間的更嫩滑更好食。師傅仲為我們特製了一款餐牌上沒有的壽司, 是用鮮帶子劍魚肉切醉加入沙律醬的壽司, 好好

先來立魚壽司,三文魚壽司,吞拿魚壽司,劍魚壽司和海膽吞拿魚腩壽司壽司飯味道適中,唔會太酸,亦唔需要加太多豉油一齊食,魚好新鮮好嫩滑,驚喜係吞拿魚並不似其他將貨就價的日本餐廳,魚肉中帶根,天下的吞拿魚真係好好食。海膽吞拿魚腩壽司,細細粒,賣相不錯,和平時食開的壽司樣子不同,成一個波型,吞拿魚腩雖然搞醉,但仍可食出不是下等貨。

海鰻壽司- 和其他出名壽司店一樣, 是用整條的海鰻用火燒, 中間加了芝士, 然後上碟, 食過三間的海鰻(峰,板前,天下)我真的講,天下的海鰻比另兩間的更嫩滑更好食。師傅仲為我們特製了一款餐牌上沒有的壽司, 是用鮮帶子劍魚肉切醉加入沙律醬的壽司, 好好味呀。

蟹膏壽司夠鮮甜,無鯹味, 辣吞拿魚壽司,吞拿魚肉加韓式的辣醬(我覺得個味似韓式辣醬)夠特別,不過本人覺得兩個味唔係好match。軟殼蟹手卷, 第一次食到蟹多過飯既手卷。我地仲叫左, 白飯魚天婦羅, 燒雞軟骨, 南瓜蕃薯天婦羅等等,因為掛住食一幅相都唔記得影既。

師傅後來話, 因為佢地都係新開張兩個月,餐牌上面無的野,可以除口叫,如果有材料係會整比客人食架。
2006-12-07 7 浏览
突然想食壽司,但板前要排隊、元乜元物不食也吧,就決定試試呢間新野吧!一坐低即了叫一客炸軟殼蟹,又熱又脆,可惜好細隻,唔多夠喉,忍唔住再食兩碟牛油果軟殼蟹卷,內裡的軟殼蟹仍然脆口。章紅魚及劍魚刺身-劍魚ok,唔會雪到有冰,不過沒有鮮味,而章紅魚有點膠口,刺身表面好像有層薄薄的膠水。蔥拖蘿魚生飯,份量唔多,碎拖蘿味道幾鮮味。蟹膏壽司-初時以為是橙色的蟹粉,原來係炭粉色,味道有點似鹹蝦膏。馬肉、鰻魚、海膽等壽司算有水準,我幾欣賞佢D壽司飯,煙韌軟熟,唔會一夾就散。價錢又合理,而且唔駛排隊。可能位置較偏僻,7點幾只得幾客,如果想食壽司,又不想排隊,這裡是不錯的選擇。
蔥拖蘿魚生飯,份量唔多,碎拖蘿味道幾鮮味。
價錢又合理,而且唔駛排隊。
2006-11-15 13 浏览
上星期見佢新開張, 就黎食晏試下. 呢度裝修唔錯, service亦好熱誠. 中間位係迴轉壽司吧枱, 有兩三位師傅係中間位整壽司, 靠牆同靠窗位就係一些四人枱.我地揀左坐壽司吧枱, 在迴轉帶上選了三文魚壽司($10/2件), 加州卷($15/4件), 兩種唔知乜野魚壽司(一生一熟)同螺肉壽司(各$20/2件). 見迴轉帶上只有些鰻魚壽司, 甜蝦壽司同瀨尿蝦壽司, 師傳都唔再整d新鮮壽司出黎, 所以係menu度叫左一個美國夢($25/2件, 原黎係好似加州卷的炸蟹卷), 另外一個葱粒拖羅魚生飯($35), 壽司味道都OK, 但拖羅魚生飯的份量就如2件壽司般, 比較細, 拖羅竟然係免治拖羅, 口感不足, 有點失望. 食完仍未夠喉, 又叫了一碟北寄貝壽司(15), 三文魚手卷(15)和葱粒拖羅手卷($20, 又係免治拖羅). 埋單三人共二百一十幾, 不過同事話佢都唔係好飽, 我諗要食飽佢都唔平.呢度除壽司外, 仲有幾款小食同串燒, 每款價錢都係十零廿蚊, 但定食同拉麵就欠奉.