2007-10-16 12 浏览
My friends and I total 3 person got the deluxe and impress dinner at Tenka sushi. We choice the seasonal sashimi what list the board and put on the wall. It's got a wide variety of selections. We order mackerel pike $140, O Toro $150, Salmon belly $50, Yellow tail belly $50, ark shell $35. Fresh tomato $60. Kobe beef $600. Clams with sake soup $88. Assorted Tempura. Goose liver sushi $35 each. All of sashimi fresh and tender, especially O Toro. The texture very rich and soft, it’s like the butt

All of sashimi fresh and tender, especially O Toro. The texture very rich and soft, it’s like the butter melt in the month.

The waitress recommended the tomato from Japan. Fresh and juicy. The tomato with mayonnaise, vinegar salad dressing and salt.

Goose liver sushi, I recommend put it in the mouth at once. Goose liver still warm and it was match with sushi rice. Long lasting in the nonnasality.

Kobe beef was nice and tasty. They grilled it apropos.

Clams and tempura was acceptable.
2007-10-12 12 浏览
星期二同男友食日本菜, 佢之前同朋友去過話好味, 所以再同我嚟. 所點食物: 秋刀魚刺身, 帶子/赤貝/北寄貝拼刺身, 和牛牛扒. 三文魚壽司, 炙三文魚壽司. 第一次食秋刀魚刺身$140, 之前只吃過燒的秋刀魚, 啲味好行貨, 個肚位好腥, 又多幼骨, 自此對秋刀魚無好感. 男友話個呢到個刺身好食, 待應又話係當造魚兼係飛機空運. 好吧. 上枱一看, 魚皮的顏色呈銀色, 好靚, 食落好肥美, 喜出望外的鮮甜. 啲骨起得好乾淨. 完全對秋刀魚改觀. 帶子/赤貝/北寄貝拼刺身:$130 赤貝鮮/甜/爽, 特別之處係佢有埋赤貝的裙邊, 我無遇過有日本餐廳的赤貝刺身連埋裙邊的. 北寄貝刺身好大片, 帶子好厚肉. 和牛牛扒$600: 男友點左個咁貴的牛扒我都唔知. 個牛扒啲根同肥邊切咗去, 再切粒用來炒洋蔥, 牛扒用少少鹽同胡椒粉調味, 煎至5成熟, 切件上碟. 咬落無渣, 唔嚡, 唔”nun”因為啲根已經起咗, 聰明! 我望住男朋話個扒好好味, 佢話, 梗係啦, 600 蚊”gar ma”. 我即時無言, 繼續食. 三文魚壽司, 可以啦. 個炙三文魚壽司都幾好. 服務幾好. 加茶足. 個

三文魚壽司, 可以啦. 個炙三文魚壽司都幾好.

服務幾好. 加茶足. 個場又唔嘈吵. 食得好舒服.

原來叫咗和牛全張單有85折. 仲有, 牆上貼有是日空運的資料, 唔想食行貨嘢, 記得望多兩眼, 又或者問問待應門, 佢地都好樂意回答.
2007-10-04 2 浏览
1/10/2007 晚book 左7:15pm當日為朋友興祝生日,叫左好多野食~唔逐一講啦~講d好食ga啦~軟穀蟹手卷~好大舊軟穀蟹,炸得好脆好好食~刺生拼盆~是日活魚係池魚~一d都唔腥~三交魚大大塊好新鮮~八爪魚有八爪魚味~油甘魚都你又大塊又新鮮~甜蝦甜而且彈牙~以為食完~點知waitress話幫我地炸埋個池魚骨~呆左~不過都幾得意幾好食~個頭炸得最好食~鵝肝壽司~我朋友係咁話好食~佢話好食過板前多多聲禾~服務很好~生日會有靚靚餐巾
1/10/2007 晚
book 左7:15pm

當日為朋友興祝生日,叫左好多野食~
唔逐一講啦~講d好食ga啦~
軟穀蟹手卷~好大舊軟穀蟹,炸得好脆好好食~
鵝肝壽司~我朋友係咁話好食~佢話好食過板前多多聲禾~

服務很好~生日會有靚靚餐巾
2007-10-02 9 浏览
唔知大家知唔知天下壽司係有三文魚腩刺身嫁~雖然係要50元,但絕對係物超所值...不但肥美,加上又香又爽口,必吃之選!!!!三文魚腩刺身係menu同order紙都冇嫁~要自己向侍應order~另外值得推介既係...蟹羔軍艦:蟹羔味道鹹香,加上紫菜又脆~絕無其他迥轉壽司店吃到的蝦羔、蟹羔既腥味~秋刀魚壽司:季節性既食物,同煮熟左既味道十分不同~入口既口感軟軟的、而且肥美,值得一試~另外,店內亦有不同既特色壽司和熟食~但有一點大家要注意,假如星期一去的話,大浜師傅好似放假~店內只剩下一些香港的師傅...我個人覺得d壽司師傅既工作態度同壽司同平日有d落差...
唔知大家知唔知天下壽司係有三文魚腩刺身嫁~
雖然係要50元,但絕對係物超所值...
不但肥美,加上又香又爽口,必吃之選!!!!
三文魚腩刺身係menu同order紙都冇嫁~
要自己向侍應order~

另外值得推介既係...

秋刀魚壽司:季節性既食物,同煮熟左既味道十分不同~
入口既口感軟軟的、而且肥美,值得一試~

另外,店內亦有不同既特色壽司和熟食~

2007-09-19 3 浏览
師傅成日心思思想黎呢度好耐, 完全因為呢度一致好評, 所以點都要黎試下, 終於早一排黎左, 感覺真係好正!入到去地方相當之大, 樓底好高, 感覺相當舒服, 加上環境寧靜, 可以靜靜地傾下計, 又可以慢慢嘆d野食, 無拘無束, 十分寫意!坐底立即睇下有咩好食先, 最後決定叫灸帶子鵝肝壽司, 北寄貝沙律, 麻醬生牛肉, 北寄貝壽司, 鰻魚壽司, 灸三文魚壽司, 赤貝壽司, 雞腎串, 珍味螺肉同埋吉列炸蝦!要數印象最深刻就首選灸帶子鵝肝壽司, 灸帶子鵝肝壽司隻帶子好大隻, 鵝肝好靚好香, 一啖放晒入口淨係食到鵝肝味道, 反而唔覺有帶子, 咁似鵝肝壽司多d, 不過鵝肝真係入口即溶, 好味; 於是乎再食另一件, 今次將件鵝肝夾開, 先食帶子, 發覺帶子好甜好新鮮, 不過如果兩樣一齊食就會比鵝肝味蓋過, 唔覺有帶子度; 其次就有珍味螺肉同埋吉列炸蝦, 珍味螺肉好大碟, 螺肉好爽口加上辣辣地好惹味, 食到停唔到口, 好正; 而吉列炸蝦蝦好新鮮, 加上炸粉份量洽到好處, 油而不膩, 點少少醬汁非常好味! 而其他食物一d都唔差! 總括黎講呢度不論食物, 地方, 環境都真係好正, 價錢唔貴, 想靜靜地食

總括黎講呢度不論食物, 地方, 環境都真係好正, 價錢唔貴, 想靜靜地食一餐呢度絕對可以滿足到, 而師傅我好耐都冇試過食得咁寫意, 下次一定會再去試其他野食!
2007-09-16
昨日和朋友w出來食飯, 見這裡食評唔錯, 但食完就感覺普通而已.食了三文魚, 章紅, 油甘, 魚, 墨魚, 八爪魚, 甜蝦, 玻璃蝦, 劍魚三文魚子, 帶子, 吉列蝦.刺身不算十分新鮮. 比較特別是玻璃蝦, 鮮甜有黏性, 面有蟹子, 賣相可以.雖然食物麻麻, 但是重要的是可以和朋友暢談吧~多謝w啊!!

雖然食物麻麻, 但是重要的是可以和朋友暢談吧~

多謝w啊!!
(非会员)
食依間野咁多人讚好, 特登約個朋友去食, 我仲唔食tea留定肚, 我同個fd都好早收工, 去到5:55pm, 去到, 竟然係未開門…咁都得? 6點開…你好野!6點3再入去, 我地係第一台, 入到去, 都唔覺環境真係話咁好, 成間鋪得我地2個, 亦唔覺有好好既service, 好耐都無人加水. 得一個老d既師傅之外, 其他全部都好後生, 不禁令我懷疑…講左野食先, 叫左帶子, 又薄又細又唔新鮮, 仲唔平, d飯又硬又凍又無味, 都真係好難食下, 我諗元綠都可能好過佢…唉, 三文魚亦好唔得, 又薄又唔新鮮, 百佳都好過佢…仲有個唔知乜野生牛肉…$35…唉, 唔知食緊乜…我坐order table, d軍艦應該係即刻做, 但唔知點解d紫菜唔脆, 真係好奇怪~ 仲有個鰻魚, 佢好似蒸魚咁, 一d都無燒過, 好難食, 真係一路食一路黑哂面, 2個人食左5碟覺得唔對路就埋單走人. 咁都要一人$70, 真係不知所謂, 好唔值, 除左以後都唔會去之後, 我仲特別開依個account, 話俾大家知, 唉…之後我同個fd仲要去食雲吞麵醫肚, 好似呃左佢咁

2K
見未0黎過呢度, 今日專登同朋友兩個0黎試, 6:00pm 0黎到, 得我0地兩個客, 所以得到非常多的attention, service 好好=P0野食呢:- 壽司飯: 望0下周圍覺得呢度好似幾日本feel, 一心諗以為壽司飯內有wasabi, 點知無, 灰0左... 壽司飯握得唔多夠實, 又唔夠醋味, 認真麻麻.- 海膽吞拿魚腩蓉(圖左上): 吞拿魚腩蓉俾海膽搶晒鏡, 無乜味; 不過海膽食落亦一般新鮮味道. 整體唔差, 亦唔算好.- 蟹柳棒: 味道ok, 不過質感太實, 食慣峰壽司d 蟹柳的話, 千祈唔好食呢度0個d.- 菠菜龍蝦(圖左下, 最右邊0個件): 用烚熟的菠菜葉包住"飛行棋" 形狀的壽司飯, 上面就放d 塗上沙律醬, 食落似蟹柳多過(小)龍蝦的一餅0野, 同埋少量蟹籽, 明顯係搞花臣的一款壽司... 餅0野食落味道唔特別, 菠菜葉包住的壽司飯, 味道就古古怪怪的.- 芒果甜蝦: 又係搞花臣, 個人覺得芒果配熟蝦(而唔係生的甜蝦) 會好食d.- 希靈魚+ 魚籽: 呢個唔錯, 魚肉酸酸0地, 魚籽夠爽脆.- 三文魚: 呢個唔得... 師傅刀功麻麻喎, 試到咁多根0既?

0野食呢:
- 三文魚: 呢個唔得... 師傅刀功麻麻喎, 試到咁多根0既? 仲要無味. 可以話係元祿quality.
- 鰻魚: 朋友幾鍾意, 我就覺得一般... 燶0左d, 亦乾0左d.
- 蜆仔味噌湯(圖右上): 一般, 無蜆仔味之餘仲太鹹.
- 蔥熟牛肉(唔記得exactly 叫乜名): 呢個唔得, 無牛味, 另外唔知點解追單時店員話師傅"炒緊d 牛肉", 但半分鐘後上到檯d 牛肉係完全唔熱的, 唔係即叫即整?
- (前菜)蒜味墨魚仔: 呢個好難會難食, 亦似乎係成餐飯最好食的一碟-_-"

環境唔中唔西唔日本, 都幾精神分裂; service 就ok 0既.

埋單約$115 一個頭, 唔貴, 但咁0既quality 咁0既份量, 唔係好抵食. 整體個人覺得試一次就夠, 不過同區又真係無乜其他選擇(除非夾硬計埋元氣或金太郎啦0下)...
2007-08-15 5 浏览
上星期第一次嚟覺得環境都ok,地方都算闊落,可惜食物真係好一般,全店得五、六成滿都夠膽死漏單,一定要扣分,我坐迴轉枱舉手舉到抽筋都無人行埋嚟,d師傅見到都唔幫手叫下d侍應,又扣分,最...最...最...重要就係比我唔只一次見到個香港師傅响迴轉帶上面攞d壽司比坐order枱嘅客,其實我自己都唔係好sure佢係唔係响迴轉帶上面攞d壽司比我,因為我一比完order又埋頭苦幹咁tick...^q^...再扣分...唉...不過,佢地都幾識做,知道漏左我一個3碟嘅order,勁say sorry之餘,仲送左個柚子雪糕比我,個雪糕反而唔錯wor...條氣都順番d...哈哈...
(非会员)
首先我都幾同意..."MIFFY BB"既講法.....其實呢間野初初開果時....好好味.....我都係路經十字路口既大電視先去試....近排我係第3次去....我第1次去食....我點左蔥花拖羅手卷X 1油甘魚X 1曼魚壽司X 1軟殼蟹手卷X 23文魚壽司X 4雜錦天婦羅X 1軟骨串燒X 1 墨魚咀串燒X 1尤魚筒X 1 曼魚炒飯X 1牛肉烏冬X 1事實這幾樣而家差到極點...之前食過...係極之好食...由其是軟殼蟹手卷係非常脆而冇(腥)味...無論手卷定壽司都好好....但而家...其實員工唔用手套唔係問題但真係變左呢軟殼蟹..唔脆而又腥....飯味唔同....難食過之前好多....串燒汁極咸.....天婦羅D脆又厚....入面仲有D(結)既感覺...諗起都想...........唯一冇變既就係烏冬同炒飯.......第2次去果時....D炒飯好多油....又唔香.....最好就係初初....真係最好味....而家d廚房野都冇咩點變既.....不過有個迷.....係咪呢間公司成日轉師父....3次黎...3次都唔同味.....雖然我都做飲食...但肯定食得出唔同人做出黎....

蔥花拖羅手卷X 1
墨魚咀串燒X 1
尤魚筒X 1
曼魚炒飯X 1
牛肉烏冬X 1

不過有個迷.....係咪呢間公司成日轉師父....3次黎...3次都唔同味.....雖然我都做飲食...但肯定食得出唔同人做出黎....雖然黎緊呢段說話我唔應該講....不過真係好想講....如果本公司想做返好.....一係搵返D勁人返黎.....一係搵返原本的人.....如果唔係等執..睇返之前評語....呢度應該開左唔夠1年....食物品質已轉3次.....失敗......初初評語都好好....加上本人親身食過....都冇問題....之後愈做愈衰.....失敗.....
最後.....睇過之前幾篇既評語....講到有一個類似老闆娘既物體.....我唔理佢係咪老闆娘定咩....我第2次去果時...佢態度極差....可能因為果排多人要排隊...幾次去佢都係度眼望望.....鬼鼠眼....唔知佢係度數緊咩錢....總之擺呢個人係度.....會倒米.....係佢一個態度差.....其他都冇咩問題.....總之...作為一個消費者都希望呢間野攪返好佢啦.......
2007-08-10 4 浏览
呢日係男友生日,早幾日前都諗緊去邊度食飯,佢\\\又唔想食自助餐\\\喎,相反日本野岩佢\\\,咁我咪專向日本野度找下羅俾我找到呢間餐\\\廳,book左七點半ordered table,去到d waitress都好好招呼架,添左好幾次水,食完d野好快會清哂.主要係迴轉或者自己剔紙sushi類三文魚--十蚊兩件,都ok架雞蛋--超大件煙鴨胸-- ok北寄貝--都幾厚肉熟蝦--ok鰻魚-- d魚都好軟熟,同埋個醬汁好正,唔似其他舖頭咁硬身,值得推介日本水八爪-- 一般炙帶子海膽-- 一舉兩得,可以食齊哂,不過就要35蚊兩件喎前菜類櫻花蝦-- 係細蝦仔,用醬汁撈埋,個味好正...手卷類軟殼蟹-- d紫菜淋左d,同埋蟹炸得過火,凍的.但係食到最尾部都仲有飛魚子向裡面軍艦類三文魚子蟹子-- 又係一款裡面可以試哂兩樣野,ok湯類蜆仔味噌湯--一d都唔味噌,仲好好飲,d蜆仔仲隻隻有料添架.卷物類鰻魚牛油果卷--唔使多講,值得推介吉列蝦蟹子卷-- 蝦凍左些少一品料理類雞軟骨串-- 普通,但勝在夠熱..免治雞串-- 好軟熟,同埋食落爽口架,好似雞軟骨咁架用東亞信用卡,食滿300蚊可以有九折優惠,兼且有

主要係迴轉或者自己剔紙
sushi類
三文魚--十蚊兩件,都ok架
雞蛋--超大件
煙鴨胸-- ok
北寄貝--都幾厚肉
熟蝦--ok
日本水八爪-- 一般
炙帶子海膽-- 一舉兩得,可以食齊哂,不過就要35蚊兩件喎

前菜類
櫻花蝦-- 係細蝦仔,用醬汁撈埋,個味好正...

手卷類

軍艦類
三文魚子蟹子-- 又係一款裡面可以試哂兩樣野,ok

湯類

卷物類
鰻魚牛油果卷--唔使多講,值得推介
吉列蝦蟹子卷-- 蝦凍左些少

一品料理類
雞軟骨串-- 普通,但勝在夠熱..
免治雞串-- 好軟熟,同埋食落爽口架,好似雞軟骨咁架

用東亞信用卡,食滿300蚊可以有九折優惠,兼且有四款口味雪糕揀添,芝麻,柚子,綠茶,紅豆

雪糕類
柚子-- 酸酸地,唔錯,消化岩哂
芝麻-- OK

侍應招呼幾好,

2007-08-09 9 浏览
我在紅碪理工工作,偶爾一次行去附近經過發現這間日本食店,便入去試佢既set lunchOK GA員工好有禮貌,環境好舒適,空間大而人流不多,可能我比較喜歡安靜,和朋友傾計會專心些,so very like this environment.食物方面,我食過鰻魚定食,珍珠米硬度適中有沙拉,湯和生果,加埋1都係$42蚊到,我就覺得好抵啦其後再和男朋友食多一次,都沒有失望男朋友叫了滑蛋炸蠔定食(個名大概係咁)我就叫左日式海鮮炒飯+三文魚生三文魚生超厚肉4件大大塊,好好味接著還+10 食左他們話係日本空運到港的雪糕芝麻味和柚子味雪巴...勁勁好味仲包埋飲品埋單都係6-70位~
我在紅碪理工工作,偶爾一次行去附近經過
發現這間日本食店,便入去試佢既set lunch
OK GA

食物方面,我食過鰻魚定食,珍珠米硬度適中
有沙拉,湯和生果,加埋1都係$42蚊到,我就覺得好抵啦

其後再和男朋友食多一次,都沒有失望
男朋友叫了滑蛋炸蠔定食(個名大概係咁)
我就叫左日式海鮮炒飯+三文魚生
三文魚生超厚肉4件大大塊,好好味
仲包埋飲品

埋單都係6-70位~
2007-08-07 5 浏览
琴晚通街勁大雨,隻腳都濕埋,我喺佐敦等bb放工,順便食晚飯,原本諗住食米線,但因為大雨,驚食完嘢無瓦遮頭,就揾個地方可以坐來少少傾吓計抖一陣.一坐低,人絶對唔多,寥寥無幾,坐喺迴轉位,但轉帶上無咩壽司,自己剔紙好過,叫咗:三文魚x2 (普通,勝在平10蚊一碟)帆立貝x1 (唔得,食落有d霉,唔新鮮)蟹棒x1 (唔得,好硬,好干)醋靖魚x1 (唔得,好干,魚有d腥味,感覺唔新鮮)香芒蝦x2 (呢個ok,幾好)軟殼蟹手卷x1(唔得,d蟹又硬又干又凍,元氣好味過)硯仔味噌湯x1(普通,但份量少)燒墨魚咀串x1(呢個燒得幾香,但個燒汁好咸)總括嚟講,我覺得佢又貴又唔好食,比我選擇,我覺得板前好d,板前食完,我會覺得好飽同埋想再去感覺,但呢度,sorry,唔覺得飽之餘,仲係失望.仲有,點解呢度d師父唔帶手套,係咪咁先正宗?

三文魚x2 (普通,勝在平10蚊一碟)
帆立貝x1 (唔得,食落有d霉,唔新鮮)
蟹棒x1 (唔得,好硬,好干)
醋靖魚x1 (唔得,好干,魚有d腥味,感覺唔新鮮)
香芒蝦x2 (呢個ok,幾好)
軟殼蟹手卷x1(唔得,d蟹又硬又干又凍,元氣好味過)
硯仔味噌湯x1(普通,但份量少)
燒墨魚咀串x1(呢個燒得幾香,但個燒汁好咸)

仲有,點解呢度d師父唔帶手套,係咪咁先正宗?
又一次慕名而來! 雖則沒有令人失望卻未致於令人震撼! 各方水準平均, 所點的每款食物均合乎理想。今次特別為了食海膽而來, 海膽拖羅蓉、海膽花之戀當然不會錯過; 唯可能過了當灶時令, 鮮美程度稍不及想像中要求, 但比起一些壽司店仍出色。我們滿心歡喜地點了一客$150的三色魚生飯定食(三文魚/海膽/吞拿魚蓉); 有湯、沙律及一片蜜瓜, 幸好沙律汁不是一般的沙律醬汁, good! 蜜瓜亦甜! 魚生飯賣相吸引但也頗貴; 由於個人不太喜歡魚生太碎粒, 不及一片一片的魚生滿有口感, 此為美中不足之一也! 跟餐加$10可享用一杯香滑的雪糕及汽水, 可惜芝麻雪糕甜了些, 待吃完整個雪糕球會頗”漏”, 為美中不足之二也!! 見餐牌所述, 創作壽司款式不多, 未能在這方面帶給食客一股清泉, 此為美中不足之三也!!!另外, 值得讚的是那杯綠茶, 香而不濃、濃而不嗆喉, 不是一般的茶精或綠茶粉可比, 絕對是我要的那杯茶! 服務員態度殷勤, 亦值得一讚!座位舒適, 因為人不多, 即使只得兩人亦可安坐窗邊的四人檯, 窗外的陽光輕輕滲入來感覺特別光猛舒服!! 如此不差之壽司店, 可惜未曾滿座, 有點替它擔心, 希
又一次慕名而來! 雖則沒有令人失望卻未致於令人震撼!

座位舒適, 因為人不多, 即使只得兩人亦可安坐窗邊的四人檯, 窗外的陽光輕輕滲入來感覺特別光猛舒服!! 如此不差之壽司店, 可惜未曾滿座, 有點替它擔心, 希望將來不會少了一個可安坐而優質的地方吧! 撇除以上不足之處, 全餐可算吃得滿心滿足, 下次有機會一定會再來!!
今天女友突然話想去吃壽司,但"板前" 的人龍真的使人十分煩厭,於是上open rice看一看有沒有其他的壽司店可以嘗試。最後,找了一間評價不錯在佐敦的"天下壽司"。一入到鋪頭,懷疑是「老闆娘」的女士已殷勤地招呼我們。由於即時未有位置,她先為我們登記,之後在門外坐下等候,最後等了近半小時才有位。坐下後,第一round先叫三文魚、吞拿魚及甜旦壽司,等了5分鐘左右,壽司終於來了......三文魚及吞拿魚都算是十分新鮮,而甜旦亦十分美味,但壽司飯就略大了少少,但醋就比較多,因此飯身比較酸。之後數round再叫了:帶子、章紅魚、油甘魚、蟹子、蟹棒、軟殼蟹手卷及蔥花拖羅手卷等....整體來說,天下壽司的魚生算是新鮮,但亦有一兩件的魚比較乾身,不太好味。而飯的醋就真的比較多,與我們吃開其他店舖有很大的分別。此外,飯也是比較大,不容易一口一件,這些缺點需要進一步改善。但整體來說,壽司水準是不錯的,當然如果與價錢差不多的"板前"及"一壽司"比,"天下"的確是比下去。我的推介:蔥花拖羅手卷及甜旦壽司比起其他同級壽司店,天下多了一些小食,我就吃了一個燒墨魚咀味道不錯。我與女友認為她最優勝的地方是環境比"板前

我的推介:蔥花拖羅手卷及甜旦壽司

我與女友認為她最優勝的地方是環境比"板前"及"一壽"司闊落,侍應服務態度亦比那兩間好(可能因為老闆娘長駐),望入壽司吧的師傅亦比較企理及成熟(起碼不會MK LOOK的壽司師傅),亦有不少位置方便一大班朋友吃飯及聚會,最重要的是沒有那條等候個多小時的人龍。

故此我認為,天下比較適一班朋友聚會或想邊吃壽司邊傾計,但如果一心想吃高質素壽司的朋友,都建議你們去排"板前"吧!!!!