餐厅: 大滾友火鍋 (紅棉大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-09-15 53 浏览
🍲邊爐滾一滾,神仙都企唔穩。今餐邊爐真係令人回味,好想再去食過。.今日我地去荃灣大滾友火鍋🍲開餐,湯底同配料都頂呱呱👍🏻,叫咗椰子雞番薯蜆濃湯鍋 ,湯底正到不得了,我飲左成碗先開始打邊爐😂。.打邊爐自然叫返幾碟牛肉🥩食下,叫咗手切頂級安格斯牛肉🥩同手切本地牛肉頸脊🥩,油脂分佈平均,食落牛肉味濃郁,又嫩滑😋。.另外仲有叫咗手打鮮牛丸同瑤柱乾貝滑,手打鮮牛丸入口爽彈順滑。.食物質素高,又新鮮又足料,試過今餐之後,已經諗緊想約下一餐再嚟食過🤤。.好味指數:😋😋😋😋😋5/5推介指數:😋😋😋😋😋5/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.🍽 大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)📍荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
今日我地去荃灣大滾友火鍋🍲開餐,

好味指數:😋😋😋😋😋5/5
推介指數:😋😋😋😋😋5/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
🍽 大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)
📍荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
2022-09-12 37 浏览
🍲 #荃灣 #大滾友 @bigboilsclubyl中秋食好啲!臨近中秋就同屋企人去咗荃灣嘅「大滾友」打邊爐😋 呢度價錢合理,食物質素同CP值都好高😚 我哋都食得好開心~🍲 椰子雞番薯蜆濃湯鍋湯底選擇好多,我哋就揀咗個滋潤養生嘅鍋~ 佢裏面仲有好多湯料添㗎💖🥓 手切本地牛肉(頸脊)呢個手切牛肉超級新鮮!紅白雪花顏色超靚,食落都好香好有牛味😋!🍡 手打鮮牛丸牛丸仲正!除咗都係用新鮮牛肉整,佢仲手打得非常彈牙🤩🍢 瑤柱乾貝滑有瑤柱乾貝嘅滑都係第一次食😍 足料彈牙好好味!大推!#大滾友 #荃灣 #荃灣美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋
🍲 #荃灣 #大滾友 @bigboilsclubyl

🍲 椰子雞番薯蜆濃湯鍋

🥓 手切本地牛肉(頸脊)

🍡 手打鮮牛丸
牛丸仲正!除咗都係用新鮮牛肉整,佢仲手打得非常彈牙🤩

🍢 瑤柱乾貝滑
有瑤柱乾貝嘅滑都係第一次食😍 足料彈牙好好味!大推!

2022-09-11 48 浏览
秋意漸濃,晚上相約朋友到荃灣打邊爐,經過千色店附近,有一間大滾友火鍋,餐廳設計別具特色。餐廳裝修佈置好有心思,採用古典式設計,環境及座位寬敞,感覺舒服。打開餐牌,見到火鍋配材同湯底都有好多選擇,醬料多花款好吸引,價錢亦都大眾化。我地點了雞湯底,有椰子雞番薯蜆濃湯鍋,滋潤又好補身。雞肉份量好多又嫩滑,加入番薯同蜆肉令湯更加清甜。另外,盛戴湯底嘅盆好靚添呀!肉類揀了手打鮮牛丸,粒粒都好彈牙。另外,手切本地牛肉,揀咗頸脊,口感比較嫩滑,食落牛味香濃。蔬菜類揀了唐生菜,好清爽。整體食物新鮮,職員又友善親切,下次再幫襯。大滾友火鍋 Big Boils Club荃灣紅棉大廈地下A&B鋪 青山公路荃灣段125-133號

肉類揀了手打鮮牛丸,粒粒都好彈牙。

另外,手切本地牛肉,揀咗頸脊,口感比較嫩滑,食落牛味香濃。

大滾友火鍋 Big Boils Club
荃灣紅棉大廈地下A&B鋪 青山公路荃灣段125-133號
  • 手打鮮牛丸
入夜天氣開始轉涼,同朋友到荃灣千色店逛街,找間餐廳食嘢,朋友建議去《大滾友火鍋》,餐廳名真係好特別呀。餐廳裝潢以木系為主調門口有部古董留聲機,帶有古典風格氛圍餐具富有特色坐底後遞上九宮格醬料,這環境下打邊爐感覺好特別。職員親切又貼心,用熱水將碗碟餐具清洗後遞給我們,乾淨同衛生。叫我們掃QR CODE 選擇食物,下單好方便。每一款湯㡳都有特色,我們選了椰子雞番薯蜆濃湯,湯底材料十足又清甜,足夠2至3人份量。火鍋必選牛肉,手切頂級安格斯牛肉,切得較厚的,雪花紋分佈平均,牛味濃郁。其他配菜選擇多,價錢相宜。唐生菜新鮮爽脆瑤柱乾貝滑口感彈牙

餐廳裝潢以木系為主調

門口有部古董留聲機,帶有古典風格氛圍

餐具富有特色

坐底後遞上九宮格醬料,這環境下打邊爐感覺好特別。

其他配菜選擇多,價錢相宜。

唐生菜新鮮爽脆

瑤柱乾貝滑口感彈牙
  • 椰子雞番薯蜆濃湯
夏天都要打邊爐!「大滾友」 後門門面都好靚,有大大棵紅色楓樹,但不設進出。兜返去前門,屋簷、磚牆、大牌匾,中國古代風設計盡入眼簾,店內設計更是一絲不苟,連器具器皿都係仿金雕花,好嬌貴!同時又配合到火鍋店名稱,出得嚟「滾」,都要充滿霸氣!專人喺面前清洗食具、侍應上菜提示小心、適時收碟換碟,服務配得上最後埋單價錢!➺➺櫻唇半開特色卜卜蜆喎$198鍋內有大量沙白硯,多到成餐由頭食到尾先食得晒,加入咗大量蒜蓉、辣椒提味,令沙白硯同湯底都更鮮!➺➺大滾友牛肉拼盤(細)$398 有七個部位嘅牛肉:頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花。各部位有大概5塊、牛舌有7至8塊,最鍾意牛小排、雪花肥牛,有d厚,食落軟腍腍,又香牛肉味!未食過牛黃喉,食落原來勁爽,又冇牛柏葉咁韌!➺➺伊比利亞橡果豬$168係8片以上大大塊嘅矜貴黑毛豬肉,有清晰嘅大理石紋理,隱約見到均勻嘅油花,內味濃,又多汁!➺➺手打蟹子鮮蝦丸(4粒) $68又滑又彈牙,打邊爐必點!➺➺芝士泡菜餃(6粒) $98皮薄餡足,肉眼已經望到粒粒脹卜卜,個皮都幾爽口,入面嘅泡菜唔會好酸好辣,搶晒啲味!➺➺大滾友

➺➺櫻唇半開特色卜卜蜆喎$198

➺➺大滾友牛肉拼盤(細)$398

➺➺伊比利亞橡果豬$168

➺➺手打蟹子鮮蝦丸(4粒) $68
又滑又彈牙,打邊爐必點!

➺➺芝士泡菜餃(6粒) $98

➺➺大滾友響鈴拼盤各三件$88
三件鹹蛋黃味、三件原味,打邊爐好鍾意叫響鈴,呢間啲響鈴好大條,兩隻味比較鍾意鹹蛋黃味,外層塗滿鹹蛋黃醬,顏色特別金黃,放入滾湯淥幾秒即食,食到濃郁咸香!

➺➺大滾友雜菜拼盤$88
想乜嘢蔬菜都食下,一定要叫呢個雜菜拼盤!有10種蔬菜以上:生菜、油麥菜、粟米、蕃茄、海帶、娃娃菜、蓮藕、荀片、金菇,連淮山都有,真係乜都試到!開心又抵食!

➺➺自家製足料竹蔗茅根$68
雕龍嘅壺已經好吸睛,竹蔗茅根好清甜,最欣賞係提供不鏽鋼杯,唔洗加冰嘢飲都好清涼!

➺➺烏龍茶$22
津路烏龍茶,解膩!

➺➺醬介$22

**設加一服務收費
2022-09-10 30 浏览
第二次光顧大滾友,食物依然保持水準,湯底更加有特色。宮廷風嘅火鍋店受歡迎,好在預先訂座,後期越來越多人入嚟。🟡櫻唇半開.特色卜卜蜆鍋 $198卜卜蜆大隻足料,蜆肉鮮甜無腥無沙,份量亦差唔多有成半斤咁多,已經非常抵食夠飽。而湯底一黎熱辣辣,冒晒煙,再加埋西芹、芫荽、大量芽菜令鮮甜味更突出,忍唔住飲多幾啖湯。🟡大滾友牛肉拼盤(細)$398牛肉拼盤包括牛頸脊、肥牛、牛肉粒、牛舌、安格斯牛肉、牛黃喉等,牛肉色澤光亮、花紋漂亮、肉質嫩滑。牛舌、牛肉粒厚實有咬口。個人喜好推介安格斯牛肉同牛頸脊😋🟡伊比利亞橡果豬 $168豬肉肥瘦均勻,唔靭無筋。🟡手打蟹子鮮蝦丸.四粒 $68唔好睇鮮蝦丸細細粒,手打出嚟蝦肉實淨無散開、爽口彈牙,每一口咬到脆卜卜蟹子同蝦粒。對於鍾意食手打蝦丸嘅話好滿足。🟡大滾友響鈴拼盤.各三件 $88打邊爐又係必點響鈴,響鈴金黃酥脆唔油膩,食晒6條都唔過份🟡大滾友雜菜拼盤 $88打邊爐邊少得蔬菜呀!樣樣都想要啲就揀咗蔬菜拼盤,有紫淮山、蓮藕、雲耳、甜粟米🌽、菇類、生菜、娃娃菜等等,幫助消化和抗氧化。🟡芝士泡菜餃(6粒)$98芝士味濃郁,泡菜唔算好辣,水餃包得飽,好食🟡烏龍茶 $22烏

🟡櫻唇半開.特色卜卜蜆鍋 $198

🟡大滾友牛肉拼盤(細)$398

🟡伊比利亞橡果豬 $168
豬肉肥瘦均勻,唔靭無筋。

🟡手打蟹子鮮蝦丸.四粒 $68

🟡大滾友響鈴拼盤.各三件 $88
打邊爐又係必點響鈴,響鈴金黃酥脆唔油膩,食晒6條都唔過份

🟡大滾友雜菜拼盤 $88

🟡芝士泡菜餃(6粒)$98
芝士味濃郁,泡菜唔算好辣,水餃包得飽,好食

🟡烏龍茶 $22
烏龍茶消濟解渴

🟡自家製足料竹蔗茅根 $68
店員事先隔渣再倒入砂壺,一壺竹蔗茅根夠晒3個人飲,清甜解熱氣。

2022-09-04
  • 特色卜卜蜆鍋
位於觀塘工廈樓上的港式小食、滋養燉品、甜品店,主打花膠雞湯、燕窩甜品、奶凍、燉蛋、惹味小食等等,食物都是每日鮮製。整間店都是粉紅色調少女風格,佈置是波波牆。湯水:椰皇竹笙烏雞燉花膠湯花膠湯水較啫喱狀,有滿滿的骨膠原,裡面還有很多湯料,帶椰子鮮甜。小食系列:蒜香花膠無論外賣或是堂食,全部是密實包裝儲存及處理,一包份量蠻多。將包裝袋放入滾水煮4數分鐘,花膠長期浸在蒜香味,蒜香濃香,跟花膠很夾。中秋月餅限定:肥燕奔月-流心奶黃月餅臨近中秋,店還推出了自家製作的月餅,流心奶皇月餅。一盒六個裝,一小個裝的,一口剛好。店員建議吃前翻熱一下,入面更加流心狀,帶鹹蛋香,味道更佳。減肥增肌之選:慢煮雞胸肉健康的雞胸肉,分別有黑椒味及鹽味,健身人士之物,即開已經可以食用了。辣辣系列:麻辣花膠麻辣味不太辣,不過花膠入味,蠻惹味的。
湯水:椰皇竹笙烏雞燉花膠湯

小食系列:蒜香花膠

無論外賣或是堂食,全部是密實包裝儲存及處理,一包份量蠻多。

中秋月餅限定:肥燕奔月-流心奶黃月餅

臨近中秋,店還推出了自家製作的月餅,流心奶皇月餅。
減肥增肌之選:慢煮雞胸肉

辣辣系列:麻辣花膠

麻辣味不太辣,不過花膠入味,蠻惹味的。
位於荃灣的火鍋店,門前大大的牌匾,很搶眼,而且交通便利、易達。店內充滿中國特色,設計也是帶有中式氣息。而火鍋的湯底、食材配料均是有創意,真材實料。醬料:醬料九宮格先自行調味,芫茜、蔥花、蒜粒、辣椒粒、芝麻、麻油、醬油等等醬料齊全。熱湯底:滋潤養神-椰子雞番薯蜆濃湯鍋湯底很多選擇,若說到滋潤的,則離不開雞湯。雞有半隻份量,還加入了椰子、粟米、杞子及番薯蜆,味道更加鮮甜,帶陣陣椰香。滑捋捋:瑤柱乾貝滑吃到粒粒乾貝,藏在裡面。一整條刮到湯底裡,肉質軟腍,滑口。飽暖思牛肉:手切頂級安格斯牛肉牛肉有不同的國家、部位拼盤。這份手切頂級安格斯牛肉,切特薄片,而且每一片肉呈現均勻的大理石紋,口感軟嫩,油脂豐富,輕輕熱灼一下就行了。
醬料:醬料九宮格

熱湯底:滋潤養神-椰子雞番薯蜆濃湯鍋

滑捋捋:瑤柱乾貝滑

吃到粒粒乾貝,藏在裡面。一整條刮到湯底裡,肉質軟腍,滑口。
飽暖思牛肉:手切頂級安格斯牛肉

牛肉有不同的國家、部位拼盤。
2022-09-09 36 浏览
超足料花膠湯底ꕀꕀ⇢ఌ 大滾友火鍋ꔐ玲瓏浮凸花膠雞湯鍋 ($298/半隻)黃澄澄的湯底ꕁ店員會現場放花膠同雞肉真材實料ꕁ雞湯濃郁鮮味(◍•ᴗ•◍)花膠份量十足ꕁ每人食足一大碗ꔐ大滾友牛肉拼盤($498/大)賣相擺盤非常吸引( ᵒ̴̶̷̤ꈊ˂̶̤̀ )✧最喜歡是牛舌同牛黃喉ꕁ爽嫩口感很難不愛而牛頸脊脂肪分明ꕁ油脂感十足最有特色是花鵰浸牛肉ꕁ酒香味濃郁ꔐ蟶子皇 ($188/4隻)超級大隻的蟶子皇ꕁ新鮮爽嫩ꔐ大滾友響鈴拼盤($88/6件)兩款響鈴ꕁ一款原味一款黃金響鈴新鮮炸起超級邪惡ꕁ吸盡精華ꔐ日本梅酒醉蜂巢豆腐($58)聞落帶酒香ꕁ但可能雞湯味太突出掩蓋了酒味ꕁ同樣吸滿精華超好吃的ꔐ油麥菜($38)ꔐ醬料費用($22)°o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧°餐廳走濃厚中國風(ෆ˙ᵕ˙ෆ)以4人位為主ꕁ舒適寬敞店員服務很主動ꕁ 也是一大加分
超足料花膠湯底ꕀꕀ⇢ఌ 大滾友火鍋
ꔐ玲瓏浮凸花膠雞湯鍋 ($298/半隻)
黃澄澄的湯底ꕁ店員會現場放花膠同雞肉
真材實料ꕁ雞湯濃郁鮮味(◍•ᴗ•◍)
花膠份量十足ꕁ每人食足一大碗

ꔐ大滾友牛肉拼盤($498/大)
賣相擺盤非常吸引( ᵒ̴̶̷̤ꈊ˂̶̤̀ )✧
最喜歡是牛舌同牛黃喉ꕁ爽嫩口感很難不愛
而牛頸脊脂肪分明ꕁ油脂感十足
最有特色是花鵰浸牛肉ꕁ酒香味濃郁

ꔐ蟶子皇 ($188/4隻)
超級大隻的蟶子皇ꕁ新鮮爽嫩

ꔐ大滾友響鈴拼盤($88/6件)
兩款響鈴ꕁ一款原味一款黃金響鈴
新鮮炸起超級邪惡ꕁ吸盡精華

ꔐ日本梅酒醉蜂巢豆腐($58)
聞落帶酒香ꕁ但可能雞湯味太突出
掩蓋了酒味ꕁ同樣吸滿精華超好吃的

ꔐ油麥菜($38)
ꔐ醬料費用($22)

餐廳走濃厚中國風(ෆ˙ᵕ˙ෆ)
以4人位為主ꕁ舒適寬敞
店員服務很主動ꕁ 也是一大加分
兩天前訂了桌,怎知第二天就刮颱風了😒,還刮到八號 ... 到吃那天的中午,八號剛下,還是三號,嘩,它竟然還開,真的很有heart ...下午兩點,有68折優惠的時刻,颱風過後,全場只有我們一桌🤫!餐具都很精緻,我們點的“竹蔗茅根水”還用一個「龍壼」盛著,真的不得了!火鍋調料齊全,還有我們全家都很喜歡的生蒜和炸蒜,只三個人,那兩盤蒜就給撈光了。湯底是“消暑冬瓜瑤柱鍋”,怪不這麽貴,不但有一大埋素翅,還放了乾冰,又要勞煩侍應姐姐用刀义在我們面前把冬瓜切粒!這場大龍鳳足足做了五分鐘,值回票價。我們待湯底淆十五分鐘,嘗了口湯,嘩,齒頰留香,這個火鍋湯底貴得有道理。這天,我們點的主要是牛和海鮮,有:1, “牛黃喉”2, “極品四國牛肉拼盤”,裏面有日本飛馬驒和牛、澳洲和牛、本地手切牛肉、和頂級雪花肥牛3, “蟶子皇”4, “白鱔片”全部都新鮮,沒有那種冰了很久,拿出來時還有冰塊的情況,原汁原味。

這天,我們點的主要是牛和海鮮,有:
1, “牛黃喉”
3, “蟶子皇”
4, “白鱔片”

2022-07-02
2022-08-30 42 浏览
真係好鍾意打邊爐,放假心思思想食個lunch hotpot,之前行過大滾友,見到佢嘅裝修幾特別,裏面嘅裝潢都好有心思,好似返咗古代咁首先店員會俾我哋自己調製醬料跟住就用電話掃描QR code叫野食,我地個鍋叫左卜卜蜆,另外再叫左少少配料個卜卜蜆勁多蜆呀,而且好鮮甜個花雕牛肉幾特別,牛肉既香氣再加一層酒香,幾鍾意呀仲有紫准山,夠哂爽口,吸埋湯既精華醬料都唔需要沾醬手打墨魚丸好彈牙除左火鍋配料仲有d小食,個芋頭魚幾好味,熱辣辣又有好多芋蓉,呢度既食物選擇真係幾多

首先店員會俾我哋自己調製醬料

個卜卜蜆勁多蜆呀,而且好鮮甜

個花雕牛肉幾特別,牛肉既香氣再加一層酒香,幾鍾意呀

仲有紫准山,夠哂爽口,吸埋湯既精華醬料都唔需要沾醬

手打墨魚丸好彈牙

2022-08-26 46 浏览
朋友介紹嘅一間高質火鍋店今次嚟開荃灣Aeon買嘢 就順路嚟食埋個火鍋Lunch啦♡´・ᴗ・`♡餐廳裝修充滿宮廷風麻辣卜卜蜆湯鍋$𝟸𝟷𝟾依個卜卜蜆一上枱已經超吸睛又勁香我地以為得好少蜆 原來係 超 級 多!!!我地兩個人食都可以食到個蜆殼山出嚟完全唔係我想像中嘅一人得10幾隻啲蜆都唔會好細粒 吐沙都吐得好乾淨隻隻蜆都好入味 好鮮甜 唔洗點醬汁都好夠味大滾友牛肉拼盤(大)$𝟺𝟿𝟾作為牛魔嘅我地 點可以唔食牛呢所以我哋就揀咗個大拼盤啦大拼盤入面有個花雕牛肉依款最有驚喜 食落去有淡淡花雕香味啲牛肉牛舌同牛頸脊都好好味😋 成個拼盤以為好少 但真係眼寬肚窄兩個人食 真係非常足夠蓮藕片$𝟹𝟸曰本稻庭烏冬$𝟹𝟸醬介$𝟸𝟸𝚃𝚘𝚝𝚊𝚕 $𝟿𝟶𝟼 ($𝟺𝟻𝟹/𝟷)📍大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
朋友介紹嘅一間高質火鍋
餐廳裝修充滿宮廷風

麻辣卜卜蜆湯鍋$𝟸𝟷𝟾
依個卜卜蜆一上枱已經超吸睛又勁香
我地以為得好少蜆 原來係 超 級 多!!!
我地兩個人食都可以食到個蜆殼山出嚟

兩個人食 真係非常足夠

蓮藕片$𝟹𝟸

曰本稻庭烏冬$𝟹𝟸

醬介$𝟸𝟸

𝚃𝚘𝚝𝚊𝚕 $𝟿𝟶𝟼 ($𝟺𝟻𝟹/𝟷)

📍大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
2022-08-24 46 浏览
元朗荃灣都有分店,今次就黎荃灣店,地點容易搵,o係荃灣千色店附近,地鐵荃灣站落,行5分鐘就到。一入門口有部古董既留聲機,原來如果有人慶祝生日職員會用留聲機播生日歌,夠晒特別,一大班人慶祝聚會可以黎呢度滾一滾,餐廳環境配套完全做到慶祝既氣氛。坐低無耐職員送上餐具,同時佢地準備了一盤熱水,職員用熱水將碗碟餐具o浪過晒熱水先俾我地,非常咁貼心同衛生,一百個安心!用qr code落單,又一乾淨及方便既安排。之後職員送上九宮格醬料,調好醬落埋單,急不及待,有得食!豬肚藏雞 胡椒豬肚雞湯鍋 $298每一款湯㡳都好吸引好想食,見呢款有豬肚同雞兩種材料於是就㨂左呢個~哈哈~上鍋時有一層層既仙氣飄出,吸引眼球,打卡影相一流。湯底材料非常足,兩個人係食唔晒湯底既料,食極都仲有咁。豬腰$48厚切豬腰爽口,新鮮,一d腥味都無,湯底有豬肚,早知嗌埋豬潤,可以豬肚豬腰豬潤自制雜燴,以形補形🤣正。手打蟹子鮮蝦丸$78手打丸好彈牙,丸上面舖左細細粒既蟹子,有食到切碎既蝦粒,口感味道都令人滿足。菜苗帶子餃 $78水餃飽滿,熟左之後就算火鍋狂滾,水餃依然係好靚仔唔會爆皮,菜苗同帶子混合既內饀,結實足料,好食。自家制足料竹

豬肚藏雞 胡椒豬肚雞湯鍋 $298

豬腰$48

手打蟹子鮮蝦丸$78

菜苗帶子餃 $78

自家制足料竹蔗茅根 $68
飲料係放係非常精緻既砂壼度,已經隔左渣,一壺起碼可以夠一台6人飲,一定要嗌。

其他菜同火鍋材料都有好多選擇,價錢亦都相宜。仲有前菜可以選擇,多花款。

睇得出係用心既餐廳,係裝修佈置用料方便都係有心思,細微至紙巾座,牙籤盒,都係精心挑選過襯番餐廳格局既款式。加湯既湯壼都係選用長咀古式既重身壺,用心在細微位,值得更多支持。打邊爐一定要試大滾友!
2022-08-23 44 浏览
繼續食生日飯,今次都係打邊爐,究竟我喺我啲朋友心目中有幾鍾意打邊爐😆呢間係一間好有氣派嘅餐廳,裝修古色古香,但菜單玩味十足,呢個反差好有驚喜。花膠雞湯鍋(半隻)$298湯底用咗肉質嫩滑,脂肪豐滿嘅三黃雞,熬出嚟嘅湯特別鮮味。隻雞勁肥美,所以半隻已經好夠食。原塊嘅花膠好厚身,絕對唔係花膠碎。按照慣例打邊爐之前飲返碗湯,個湯嘅味道真係非常濃郁,我哋每人都飲咗三碗!珊瑚蚌 $128爽口彈牙,帶海水鮮味。豬頸肉 $58玫瑰造型嘅豬頸肉好精緻,配埋乾冰好適合打卡。大滾友餃子拼盤 $128一份有八粒,椰菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃、蟹黃餃同龍蝦餃各兩粒。粒粒都漲卜卜,皮薄餡靚,我覺得龍蝦餃最好食。脆炸芋頭魚一條 $58估唔到齋舖嘅香酥芋頭魚可以打邊爐,而且仲出奇地夾!相比就咁炸嘅芋頭,用芋泥整嘅芋頭魚,口感更幼滑。大滾友響鈴拼盤 $88分別有即炸響鈴同即炸黄金響鈴各三件,好酥脆,有鹹蛋嘅黃金響鈴都幾特別。竹笙 $68竹笙勁索湯汁,加埋爽脆嘅口感,打邊爐必食!呢度食物同服務都好高質,雖然樓面剩係得一位後生仔店員,但都好主動幫我哋加湯同埋收碟。

花膠雞湯鍋(半隻)$298

珊瑚蚌 $128
爽口彈牙,帶海水鮮味。

豬頸肉 $58
玫瑰造型嘅豬頸肉好精緻,配埋乾冰好適合打卡。

大滾友餃子拼盤 $128

脆炸芋頭魚一條 $58

大滾友響鈴拼盤 $88

竹笙 $68
竹笙勁索湯汁,加埋爽脆嘅口感,打邊爐必食!

2022-08-21 33 浏览
➖ 玲瓏浮凸花膠雞湯鍋·桶蠔·珊瑚蚌·手打鵝肝墨汁墨魚丸·龍蝦餃·甜辣鴨脖近幾次打邊爐啲朋友都係揀左花膠雞湯底,有比較之下今次呢個最掂,味道係好濃既雞湯再帶小小清甜,跟湯既半隻雞亦都好肥美肉質嫩滑。桶蠔唔大隻但新鮮脹卜卜淥完都唔點縮水。珊瑚蚌爽脆但較細件。鵝肝墨丸好食但就係一粒墨丸完全無鵝肝味。龍蝦餃入邊真係有龍蝦,不過如果無估錯應該係小龍蝦,味正常似鮮蝦雲吞都可以叫四粒試下。鴨頸就咁食都幾辣再過埋水都係辣證明真係入哂味➖ 手切頂級安格斯牛肉牛肉切得太細塊好無口感要三塊三塊咁食先搵返啲感覺。肉質好淋咁細塊淥兩三秒最好食不過牛味就無乜,佢感覺似係街市賣二百蚊磅無咩牛味但又幾好食果啲雪花肥牛➖ 蟶子皇·大蜆·白鱔片·鬼馬油炸鬼·蟹黃餃·油麥菜蟶子皇味道新鮮口感彈牙。個蜆唔可以叫做大蜆其實偏細隻,有啲唔抵呢到八粒就$88,如果佢真係大蜆呢個價就差唔多。鱔片佢打斜切留返小小厚度所以肉質比較彈牙。油炸鬼釀左蝦膠同蟹籽味道唔錯,但條油炸鬼唔係好得好快就淥到軟哂,記得第二度食唔係咁。蟹黃餃都幾濃蟹黃味,啖啖肉既豬肉蟹黃餡食落都幾滿足➖ 陳年花雕雞子應該浸得唔夠耐唔夠入味只有好淡既酒味,不過唔緊要雞子

➖ 手切頂級安格斯牛肉

➖ 蟶子皇·大蜆·白鱔片·鬼馬油炸鬼·蟹黃餃·油麥菜

➖ 陳年花雕雞子
應該浸得唔夠耐唔夠入味只有好淡既酒味,不過唔緊要雞子本身就好好食仲要大大粒

🪧 呢到好岩大大聲傾計因為個場都真係幾嘈下,不過呢到大部份座位都係前後卡位所以佢唔係聽唔到同枱講野果隻嘈