餐厅: 大滾友火鍋 (紅棉大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-10-11 36 浏览
天氣一涼就想係咁打邊爐🤤呢次我地諗住打完邊邊順手碌Ling,就去左食大滾友既荃灣店。餐廳裝修走宮廷風路線,野食擺盤都好精緻,水準幾高,座位闊落坐得好舒服。>特色卜卜蜆鍋:用龍首銅鍋裝住,一上枱有好多煙出,好似隻龍騰雲駕霧咁,裡面既卜卜蜆又多又鮮甜,全部都開哂口、兼且冇沙,食完d殼堆到成座小山咁😵>手切日本飛驒和牛:有10塊,同男朋友一人一半,飛驒和牛油花豐富,肉質呈現淡粉色,入口甘香油脂味&濃郁牛肉味同時散發,雖然貴左些少,覺得都值得試下。>日本廣島蠔:廣島蠔煮左3分鐘就食得,煮完都飽滿肥美,海水味唔重,充滿鮮味又嫩滑。>美濃水蓮:水蓮含有大量水份,口感爽脆,岩哂打邊爐食。>日本梅酒醉蜂巢豆腐:帶有少少梅酒味,蜂巢豆腐好吸湯,煮到軟腍就食得。>自家製竹蔗茅根:個樽打卡必點,大概有4杯份量,飲落唔太甜,幾潤喉。
天氣一涼就想係咁打邊爐🤤
呢次我地諗住打完邊邊順手碌Ling,
就去左食大滾友既荃灣店。

餐廳裝修走宮廷風路線,
野食擺盤都好精緻,水準幾高,
座位闊落坐得好舒服。

>特色卜卜蜆鍋:
用龍首銅鍋裝住,
一上枱有好多煙出,
好似隻龍騰雲駕霧咁,
裡面既卜卜蜆又多又鮮甜,
全部都開哂口、兼且冇沙,
食完d殼堆到成座小山咁😵

>手切日本飛驒和牛:
有10塊,同男朋友一人一半,
飛驒和牛油花豐富,肉質呈現淡粉色,
入口甘香油脂味&濃郁牛肉味同時散發,
雖然貴左些少,覺得都值得試下。

>日本廣島蠔:
廣島蠔煮左3分鐘就食得,
煮完都飽滿肥美,海水味唔重,
充滿鮮味又嫩滑。

>美濃水蓮:水蓮含有大量水份,
口感爽脆,岩哂打邊爐食。

>日本梅酒醉蜂巢豆腐:
帶有少少梅酒味,
蜂巢豆腐好吸湯,
煮到軟腍就食得。

>自家製竹蔗茅根:
個樽打卡必點,大概有4杯份量,
飲落唔太甜,幾潤喉。
  • 特色卜卜蜆鍋
  • 自家製竹蔗茅根
  • 日本廣島蠔
  • 手切日本飛驒和牛
2022-10-09 37 浏览
湯底我地叫左花膠雞湯鍋半隻🐥🍲,花膠,雞🐥同湯底係分開上既。店員會幫你剪碎d花膠先放落湯底到🍲。店員仲提醒我地可以先食晒d花膠飲埋啖湯先落其他料🥣。湯底非常濃郁,完全無味精,而且佢加湯嘅時候,唔係加清水,係直接加你點嘅湯底。我地係咁飲湯🥣。真係好正。花膠爽彈夠晒滋潤。而雞肉🐥亦都非常嫩滑,肉味濃郁。佢湯底正到,我同朋友所有食物都無點到醬汁嚟食。淨係食食材本身嘅味道同湯底。炸魚皮,口感鬆化,魚味🐟🐟清香,輕輕係湯入面浸一浸就可以食。即炸響鈴,響鈴即叫即炸,食落香脆可口😋😋,如果鍾意食淋身響鈴嘅朋友可能要恰得耐啲。壓軸登場,日本九州A4和牛拼盤🐮🐮,雖然佢價錢唔算平,但我覺得一定要推介。拼盤包括牛五花,牛小排,腹心肉,腹協肉,封門柳背,牛肋肉同牛胸腹。所有部位嘅牛都牛味勁濃郁。牛肉口感鬆軟得嚟帶有少少脂肪。一口咬落,好食到暈低!

2022-10-07 47 浏览
今日同女朋友黎到荃灣我地都好喜愛打邊爐經過見到呢間火鍋店裝潢華麗就俾佢吸引左入去餐牌有好多湯底選擇,不同季節既時令湯底配料有豬牛雞海鮮,好豐富呀一開始會有九宮格既醬油盤有齊各種醬汁配料其中一個蒜油非常香推薦花膠雞湯鍋(半隻)湯底好濃郁,奶黃色飲落好清甜,花膠份量好多好足料雞件好新鮮,皮滑肉嫩令我飲過不停手切牛頸脊擺盤好誇張,好有氣派牛肉好新鮮,淥一淥就食得肉味濃郁,係即叫即切既味道龍蝦餃蝦餃就食得多今次試下龍蝦有咩唔同比蝦肉更鮮更爽口好美味
今日同女朋友黎到荃灣
我地都好喜愛打邊爐
經過見到呢間火鍋店裝潢華麗
就俾佢吸引左入去

餐牌有好多湯底選擇,不同季節既時令湯底
配料有豬牛雞海鮮,好豐富呀

一開始會有九宮格既醬油盤
有齊各種醬汁配料
其中一個蒜油非常香
推薦

花膠雞湯鍋(半隻)

湯底好濃郁,奶黃色
飲落好清甜,花膠份量好多
好足料
雞件好新鮮,皮滑肉嫩
令我飲過不停

手切牛頸脊

擺盤好誇張,好有氣派
牛肉好新鮮,淥一淥就食得
肉味濃郁,係即叫即切既味道

龍蝦餃

蝦餃就食得多
今次試下龍蝦有咩唔同

比蝦肉更鮮更爽口
好美味
2022-10-04 61 浏览
周圍搵野食、天氣開始涼,便上網搜尋即日訂枱,揾間評價高的火鍋店。這是一間舒適的火鍋,有海鮮拼盤及牛肉拼盤的選擇、湯底因為只有2口子,選擇了蜆煲,但重未看過如此多蜆的湯底,我睇有3斤,雖不是很鮮及肥美,但勝在量多。其餘大鱔片、各類丸、冰豆腐也不錯;唯一的四色餃子$128,令人太失望不建議,難吃!無酒精飲料選擇不多,只有一般超市罐裝,自家製的飲品祇有蔗汁。海鮮盤選擇太少,其實荃灣位置靠近兩個大型街市,海鮮種類繁多,希望商家購買更多海鮮選擇。
牛拼盤
2022-09-27
牛拼盤
  • 特色卜卜蜆鍋
2022-10-02 768 浏览
火鍋店佈置華麗特色, 充滿古色古香, 相當懷舊的感覺, 食材不但 新鮮時令,仲配上鬼馬調皮的名字, 好讓食客猜猜食材是什麼東西, 十分玩味。一親香澤. 芫茜生湯鍋 $168 奶白色的湯底, 湯面上鋪滿豐富的 的芫茜, 顏色翠綠, 煲滾後 , 散發陣陣誘人的芫茜香氣 ,喝一口湯 , 清甜美味,不油膩,感覺健康,用來作打邊爐湯底,惹味過癮, 仲有降火的功效,完美組合。 骰子牛肉粒 $128 火鍋怎可少牛肉,一口size 骰子牛肉粒,色澤嫩紅,油脂分佈平均,只需灼數下,時間灼得剛剛好, 入口軟嫩滑溜, 牛味香濃 , 令人食指大動。 白鱔片 $98 雪白的白鱔片, 灼熟後,充滿彈性, 白鱔片的油香, 充滿口腔,再沾上豉油, 更帶出鮮甜的鱔香。水魷魚 $88 、 生根 $38 清淡的水魷魚、生根 ,吸塑了湯底的精華, 份外滋味, 水魷魚彈牙嚼勁, 口感一流。爽脆豬膶 $58 豬膶色澤亮麗, 新鮮貨色,灼得剛剛好, 口

一親香澤. 芫茜生湯鍋

骰子牛肉粒 $128

白鱔片 $98

水魷魚 $88 、 生根 $38

爽脆豬膶 $58
豬膶色澤亮麗, 新鮮貨色,灼得剛剛好, 口感美味爽脆。

龍蝦餃/ 四粒 $78
金黃色的手工龍蝦餃,外型飽滿 ,皮薄餡靚, 一口咬下, 發現裏面 ,包裹著滿滿的龍蝦粒, 鮮味彈牙, 讓人喜歡。

蜂蜜菊花茶/ 一壺 $68
火鍋怎少得蜂蜜菊花茶, 仲要係自家製的, 夠曬清熱潤喉,為熱燙的 喉嚨降下溫吧。

溫馨提示: 醬介/每位 $22

2022-10-02 45 浏览
價錢貴唔緊要,但真係掙得太盡,牛肉真係好唔掂,百分之80太多根..咬都咬唔開,所謂既雞湯..大量雞粉..只得一樣係比較好啲,服務態度比較可比80分!總括嚟講...唔去好過!
總括嚟講...唔去好過!
2022-09-27 55 浏览
今次黎到屋企附近既大滾友,佢都開左一段時間,咁岩同朋友要約聚餐就過黎試下,地點都幾方便,就近巴士站同荃灣地鐵站,唔使周圍搵👍🏻【講番食既先】椰子雞番薯蜆濃湯298湯底一上黎就聞到好濃郁既椰子味,咁湯底滾左既時候當然先試下湯頭,椰子清甜味+雞件絕對係一流既配搭,雞件同時吸收左湯底既清甜,雞件都十分足料,淨係湯底已經扺讚,值得推薦。手切本地牛頸脊 348打邊爐又點少得牛肉,呢個手切牛頸脊絕對直回票價,首先肉味十分濃厚,雪花充足之餘而肥瘦適中,口感都有咬勁,話哂都本地野,值得嘉許💪🏼滑捋捋三拼168因為唔知叫邊款好,索性叫個三拼。蝦滑、黑松露墨魚滑、瑤柱乾貝滑,三個都係我鍾意嘅類型,三款都非常新鮮,個人比較推薦黑松露墨魚滑,味道較為清新而且特別,美中不足既係叫得太少🤣竹蔗茅根68竹蔗茅根使用古代形式既壺,飲得又玩得。

【講番食既先】
椰子雞番薯蜆濃湯298

手切本地牛頸脊 348

滑捋捋三拼168
因為唔知叫邊款好,索性叫個三拼。

竹蔗茅根68
竹蔗茅根使用古代形式既壺,飲得又玩得。
2022-09-26 59 浏览
喺荃灣千色呢一邊換完身份證之後,就約咗一大班朋友仔去到呢間大滾友打個靚邊爐,之前食過元朗分店嘅大滾友, 覺得佢哋嘅湯底同埋牛肉都幾出色,當然要推介埋比朋友。👍🏻鍋底就揀咗椰子雞番薯蜆湯,十分清甜而且帶有雞香味以及淡淡的海鮮味,係未打邊爐之前已經每人飲晒成鍋湯底要加雞湯先至可以繼續烚吓烚吓🤤

嗌咗盤牛肉,係手切頂級安格斯牛肉,十分打卡able,肉片排到好整齊又出晒煙咁,食落當然亦都好食,安格斯牛肉嘅油花就相對比較豐富。👍🏻另一樣覺得好食嘅就係呢度嘅手打滑, 無論係蝦滑墨魚滑定係干貝滑都好彈牙好食, 另外當然唔少得仲有響鈴,呢度嘅響鈴係即炸,比一般食到嘅更酥脆!🔥

覺得熱氣所以就嗌埋佢哋自家製嘅竹蔗茅根,呢壺竹蔗茅根好架勢, 而且份量少,足夠四個人飲🤩

2022-09-25 38 浏览
大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣).荃灣又係一個我倆間唔中都會去嘅地方,呢間宮廷式火鍋我地食過幾次,性價比幾高!. ▪️櫻唇半開•特色卜卜蜆鍋 ▪️.呢個真係性價比之王,啲卜卜蜆真係食極都有🤭 湯底清清地,個人覺得有成斤蜆😂. ▪️ 滑捋捋雙拼(手打蟹子蝦滑/瑤柱乾貝滑)▪️.瑤柱乾貝滑好食,咬落彈牙有瑤柱絲,蟹子蝦滑都好多蟹子!.▪️ 大滾友肉丸拼盤 •十粒 ▪️.肉丸拼盤分別有櫻花蝦豬肉丸,手打鮮牛丸,手打鵝肝墨汁墨魚丸,蟹子鮮蝦丸同墨魚丸!.▪️大滾友餃子拼盤•八粒 ▪️.韭菜豬肉餃,黑松露蟹肉餃,蟹皇餃等,個人覺得有蟹嘅都好好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).📌 大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)

▪️櫻唇半開•特色卜卜蜆鍋 ▪️

▪️ 滑捋捋雙拼(手打蟹子蝦滑/瑤柱乾貝滑)▪️
瑤柱乾貝滑好食,咬落彈牙有瑤柱絲,蟹子蝦滑都好多蟹子!

▪️ 大滾友肉丸拼盤 •十粒 ▪️

▪️大滾友餃子拼盤•八粒 ▪️
📌 大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-09-24 50 浏览
Ooo大滾友高質火鍋ooO發現荃灣🈶️高質特色火鍋店😋店舖由店名到店內設計都花盡心思!裝修為中國傳統經典風,配上仿金雕花器皿🥣連火鍋的鍋都超霸氣鑲有《龍🐲》頭,氣勢洶洶食物味道也超水準👍🏻OooooO櫻唇半開特色卜卜蜆鍋😍 $198極力推薦👍🏻💕鍋內有超超超大量蜆,蜆既份量可以近百隻👀多到整餐由頭食到尾!大家可以睇吓相就知幾多蜆(相中只係3/4)好滿足!仲要一讚嘅係佢既湯底😋👍🏻好鮮甜啲湯絕對係唔油且好鮮,飲到停唔到,每隻蜆都撈住湯食😋呢個價錢物超所值!OooooO新鮮海蝦🦐 6隻 $88真係新鮮海蝦,煮完蝦殼硬身,蝦肉爽口之餘堅每鮮甜😄OooooO蟶子皇 (4隻) $188打邊爐蟶子好吸引,4隻價錢有少許貴,不過質素新鮮爽甜👍🏻OooooO酒香陣年花雕浸牛展 $128盤底有花雕酒浸住,微香花雕味😊,牛展其實打邊爐唔錯,唔使成日只食肥牛!OooooO日本稻庭烏冬 $28真係稻庭烏冬😍超滑,自製整返碗自家餸烏冬😂
Ooo大滾友高質火鍋ooO

櫻唇半開特色卜卜蜆鍋😍 $198

新鮮海蝦🦐 6隻 $88
真係新鮮海蝦,煮完蝦殼硬身,蝦肉爽口之餘堅每鮮甜😄

蟶子皇 (4隻) $188
打邊爐蟶子好吸引,4隻價錢有少許貴,不過質素新鮮爽甜👍🏻

酒香陣年花雕浸牛展 $128

日本稻庭烏冬 $28
真係稻庭烏冬😍超滑,自製整返碗自家餸烏冬😂

2022-09-21 97 浏览
男朋友每次問我想食咩我都會答佢「打邊爐啊🥰」今次都唔例外🤣.而佢今次又好醒目 接我放工之前佢已經book好位 所以一收工就可以出發喇🤤.一去到門口 confirm左booking就即刻可以入座可能因為閒日既關係 唔算多人食緊坐位大約7成滿.Menu要scan QR code所以都冇cap低睇.藥膳麻油雞濃湯鍋 $298湯底一拎上枱勁有霸氣同埋好香藥材味 睇得到既足料店員會提醒小心個鍋好熱 同埋一定要飲左個湯先食野.我地一於聽晒佢話🤣雖然係麻油雞湯 但佢竟然一啲都唔油😱平時飲雞湯點都會有雞油浮晒上面架嘛讚👍🏻👍🏻👍🏻 好好飲 甜甜地 但又好濃藥材味 正.手切本地牛肉 (頸脊) $348擺盤好靚 冰底夠凍牛肉擺左成餐都keep到新鮮唔會流晒啲血水出黎 又唔會變黑左厚度夠 有口感.鬼馬油炸鬼 $68有6條咁多 份量十足餡料係墨魚滑 上面鋪咗一層蟹子油炸鬼未淥都已經淋晒 應該唔係新鮮炸既不過都要落鍋 所以冇所謂啦吸晒啲湯都好好食😋.沙白蜆 $68隻隻都有粒 幾抵食不過有幾粒唔太新鮮 吐沙唔乾淨一打開成隻黑色沙 有啲嘔心🫠.手打鮮牛丸-4粒 $68手打鵝肝墨汁墨魚丸-4粒 $68牛丸幾好食 好有
男朋友每次問我想食咩
我都會答佢「打邊爐啊🥰」
今次都唔例外🤣

其他配料正正常常 可以一試
2個人食既話枱都夠大
如果4人起可能會逼少少
2022-09-15
大滾友聽過無數人嘅介紹,係一間高級火鍋店🙆‍♀️今日終於同朋友黎朝聖,最開心嘅係6:30前離座全單68折真係好抵食👍裝修風格非常古色古香有另一番風味,地方闊落坐得舒適!配料自由選擇,有八款俾你自己調配適合嘅味道🤩⭐️櫻唇半開-特色卜卜蜆鍋湯底十分清甜,配料有西芹,芫荽,芽菜,辣椒,蒜蓉!卜卜蜆好新鮮肉質非常飽滿而且仲要冇沙😍份量真係勁多真係好推介超級好食惹味👍⭐️大滾友牛肉拼盤(細)類別有頂級安排斯牛小排,本地手切牛頸脊,牛展,美國頂級雪花肥牛,牛黃喉,牛肉粒,牛舌花!牛味好濃郁油脂分布好平均🤩好高質素真係食過返尋味💯特別推介係黃喉👍因為部位比較少見,食落爽口,而且口感好特別😎日本稻庭烏冬⭐️口感彈牙加埋牛肉一齊食真係絕配🥰
大滾友聽過無數人嘅介紹,係一間高級火鍋店🙆‍♀️
裝修風格非常古色古香有另一番風味,地方闊落坐得舒適!

配料自由選擇,有八款俾你自己調配適合嘅味道🤩
櫻唇半開-特色卜卜蜆鍋

⭐️櫻唇半開-特色卜卜蜆鍋
湯底十分清甜,配料有西芹,芫荽,芽菜,辣椒,蒜蓉!
大滾友牛肉拼盤(細)

⭐️大滾友牛肉拼盤(細)
類別有頂級安排斯牛小排,本地手切牛頸脊,牛展
,美國頂級雪花肥牛,牛黃喉,牛肉粒,牛舌花!

日本稻庭烏冬⭐️
口感彈牙加埋牛肉一齊食真係絕配🥰

櫻唇半開-特色卜卜蜆鍋
大滾友牛肉拼盤(細)
大滾友依家開到黎荃灣啦😋呢間打邊爐相信大家都唔會陌生 湯底多選擇之餘仲要勁足料🥹醬料有好多款 今次第一次加芝麻 原來都好香好夾 酸菜魚湯底有好多魚片 小辣岩岩好 上枱時仲好fantasy 加左乾冰 適合打卡📸牛舌片卷成玫瑰花咁 每塊厚度適中下湯15秒左右就食得 咬落爽脆 牛味香濃蟹黃餃係必點‼️皮薄 入面份量十足 係好香濃既蟹黃 食多2粒都唔膩👍🏻鵝腸有成10幾20條 每條都好肥味 點辣醬就最正!紫淮山同萵筍都好新鮮 咬落鮮甜❤️今次無點粉麵都食到好飽🤤
大滾友依家開到黎荃灣啦😋

呢間打邊爐相信大家都唔會陌生 湯底多選擇之餘仲要勁足料🥹
醬料有好多款 今次第一次加芝麻 原來都好香好夾

牛舌片卷成玫瑰花咁 每塊厚度適中
下湯15秒左右就食得 咬落爽脆 牛味香濃

鵝腸有成10幾20條 每條都好肥味 點辣醬就最正!

紫淮山同萵筍都好新鮮 咬落鮮甜❤️
今次無點粉麵都食到好飽🤤
2022-09-17
午餐
2022-09-18 69 浏览
🐝 大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)🐝#bee11foodie荃灣༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ☾ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶今日同個好耐冇見嘅朋友去街,佢話想打邊爐,就去左呢間好多好評嘅火鍋店🧡,覺得好唔錯,環境好好😚✨ 烏龍茶 $22✨周公之禮•消暑冬瓜瑤柱鍋 $218呢個湯底真係十分唔錯😛😛冬瓜瑤柱嘅份量都好多,個湯又好清甜,飲極唔厭❤️‍🔥好抵‼️✨極上牛肉刺身 $318第一次食牛肉刺身💗佢有好多塊,塊塊都切得勁薄,入口即化嘅感覺,唔會韌,牛肉重,好fresh啲紋又好靚🤣😋😋✨豬頸肉 $58佢上碟整到好靚,成個玫瑰🌹咁,好有少女心🤣💗,啲肉都好好食,唔會有根位,好好咬,幾抵食🉑‼️✨櫻花蝦豬肉丸・四粒 $68櫻花蝦味好濃,丸都幾彈牙,幾夾嘅combination 🤩🌟🌟🌟༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ☾ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶
🐝 大滾友火鍋 (紅棉大廈) (荃灣)🐝
#bee11foodie荃灣

✨ 烏龍茶 $22
✨周公之禮•消暑冬瓜瑤柱鍋 $218

✨極上牛肉刺身 $318

✨豬頸肉 $58

✨櫻花蝦豬肉丸・四粒 $68

2022-09-16 61 浏览
向來係個浮誇控 ·最鍾意浮誇既擺盤❣️❣️❣️除左睇得開心之餘 ·食都食得開心啲😇·位於荃灣既大滾友火鍋🍲就岩哂鍾意相機食先既我濃厚宮廷風 · 連menu都係皇帝召曰既聖旨📜擺盤落足心思 · 係由御膳房出品既美食佳餚完美咁打造宮廷主題🔆·中ꔐ玲瓏浮凸 · 花膠雞湯鍋(半隻) ($298/半隻)飲完會玲瓏浮突既足料靚湯 · 講緊既係突肚腩🤰🏻花膠超大一塊 · 店員會係客人面前剪開食左兩大碗花膠湯再食多兩舊雞 · 認真已經飽左7成😂但咁樣食花膠食飽係件幸福事💕雞湯濃郁帶微微黏口感 · 滋潤到不行極力推介大家必點呢個湯底❣️❣️❣️ꔐ大滾友牛肉拼盤($498/大)乾冰營造既浮誇感· 這種氣勢完全深得我心既擺盤🫶🏻牛肉好多款種類 · 唔同部位都可以嘗試到🥩最鍾意係花雕酒牛𦟌 · 口感札實而酒香味濃郁要食油香既必選牛頸脊 · 紋理靚靚油脂十足完全夠3個人食 · 仲要差啲食唔哂🙈朋友說都是花膠的錯😮‍💨ꔐ蟶子皇 ($188/4隻)由御膳房出品既蟶子皇 · 大大隻仲要非常新鮮🌊ꔐ白鱔片($98)我最愛既白鱔片 · 真係必點系列爽彈無細骨 · 完美獨食一盤🙈ꔐ大滾友肉丸拼盤($128/10粒)櫻花蝦豬肉丸|手打鮮

向來係個浮誇控 ·最鍾意浮誇既擺盤❣️❣️❣️
除左睇得開心之餘 ·食都食得開心啲😇
位於荃灣既大滾友火鍋🍲
就岩哂鍾意相機食先既我
濃厚宮廷風 · 連menu都係皇帝召曰既聖旨📜
擺盤落足心思 · 係由御膳房出品既美食佳餚
完美咁打造宮廷主題🔆
·中

ꔐ玲瓏浮凸 · 花膠雞湯鍋(半隻) ($298/半隻)
飲完會玲瓏浮突既足料靚湯 · 講緊既係突肚腩🤰🏻
花膠超大一塊 · 店員會係客人面前剪開
食左兩大碗花膠湯再食多兩舊雞 · 認真已經飽左7成😂
但咁樣食花膠食飽係件幸福事💕
雞湯濃郁帶微微黏口感 · 滋潤到不行
極力推介大家必點呢個湯底❣️❣️❣️

ꔐ大滾友牛肉拼盤($498/大)
乾冰營造既浮誇感· 這種氣勢完全深得我心既擺盤🫶🏻
牛肉好多款種類 · 唔同部位都可以嘗試到🥩
最鍾意係花雕酒牛𦟌 · 口感札實而酒香味濃郁
要食油香既必選牛頸脊 · 紋理靚靚油脂十足
完全夠3個人食 · 仲要差啲食唔哂🙈
朋友說都是花膠的錯😮‍💨

ꔐ蟶子皇 ($188/4隻)
由御膳房出品既蟶子皇 · 大大隻仲要非常新鮮🌊

ꔐ白鱔片($98)
我最愛既白鱔片 · 真係必點系列
爽彈無細骨 · 完美獨食一盤🙈

ꔐ大滾友肉丸拼盤($128/10粒)
櫻花蝦豬肉丸|手打鮮牛丸|手打鵝肝墨汁墨魚丸
手打蟹子鮮蝦丸 | 龍蝦墨魚丸
最有驚喜係墨汁墨魚丸 · 鵝肝香味幾突出👍🏻
而另一款墨魚丸配上龍蝦 · 口感會更加爽彈
豬肉丸札實彈牙 · 上面既櫻花蝦係賣相擔當✨

ꔐ蟹黃餃 ($98/6粒)
橙色既蟹黃餃 · 咬落幾有驚喜🥟🦀
蟹鮮味十足 · 配湯一齊食不得了

ꔐ大滾友響鈴拼盤($88/6件)
老老實實 · 呢舊野真係長脂肪系列🙈
但每次都忍唔到口 · 新鮮炸起口感特別酥脆💥
慣左321就食得☺️真係好得

ꔐ日本梅酒醉蜂巢豆腐($58)
食靚湯底一定要點凍豆腐 · 吸湯一流💦
成舊海綿寶寶咁🤗

ꔐ油麥菜($38)
補充纖維擔當 · 配雞湯幾正👍🏻

ꔐ自家製足料竹蔗茅根($68)
飲品壺好有驚喜 · 竹蔗茅根唔會太甜
清熱又解膩🫶🏻

༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
朋友幫我慶祝生日 · 所以準備左個小蛋糕🍰