餐厅: 大滾友火鍋 (紅棉大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-11-04 154 浏览
一行五人其中二人生日到大滾友第一次到此店慶祝生日食晚飯,但不滿意它安排,給一張四人抬再加一張二人抬,好像三人一抬自己食,二人一抬自己食,仲要局住叫两個湯底分两個爐,至於食物質素只是中級,份量偏少,但價錢欲偏貴,本人意見只可說一試無防,再次投降。
2022-11-03
2022-10-31 504 浏览
🍽 大滾友火鍋 (紅棉大廈) 📍地址: 荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖 😋呢排咁凍 梗係要打邊爐啦🤭終於黎到呢間大滾友🤣bookmark左好耐👉🏻醬介 $22 一位9宮格 一開始就係宮廷式既享受 😎 連d醬出場都特別過人😂難怪要收$22一位 佢比左9個格放唔同既醬料 比自己配搭 乾淨又衛生 唔會同其他客人撈埋一齊用 不過不左一次佢就會幫手收走 放番d空間出黎比張檯打邊爐個爐都先聲奪人😂係兩個龍頭做手炳 望住你地食曬 好鬼正🤣👉🏻玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)$298推介‼️驚為天人 成半隻半熟雞係到 仲要勁大塊花膠 個侍應會幫我地剪埋跟住放落鍋到 望住佢剪極都未剪完 就知塊花膠有幾大塊🤭 仲提我地花膠2分鐘左右就食得 到時就可以落雞落去 趁佢一滾 我地即刻不番配湯底黎試試佢 一個字:爽 清甜 完全唔油膩 花膠仲要勁厚身 入曬雞湯味 好正 食埋花膠補充一下骨膠原 再落埋隻雞 正😍配埋自己既醬油 惹味 忍唔住添多左幾配湯👉🏻大滾友牛肉拼盤(細)$398- 頂級安排斯牛小排- 本地手切牛頸脊- 牛展- 美國頂級雪花肥牛- 牛黃喉- 牛肉粒- 牛舌花推介‼️😍比佢個排
🍽 大滾友火鍋 (紅棉大廈)

😋

- 美國頂級雪花肥牛
- 牛黃喉
- 牛肉粒
- 牛舌花
推介‼️😍比佢個排場震懾住 一出場就係出曬冰煙 仲要擺盤勁靚 中間係牛舌花 岩曬打卡 勁大朵花😽岩曬中二食牛舌既我🫶🏻 望到d牛就知唔惹少 d油脂分布得好均勻 仲要係片片差唔多厚薄 牛黃喉幾特別 好爽口 一開始以為係牛柏葉 但食落又唔係 過癮過癮

👉🏻鬼馬油炸鬼$68
估唔到油炸鬼打邊爐咁盞鬼😆 上面有一層好似蝦滑既物體 下面就為油炸鬼 放落去等佢變左白色 食落口又幾鬼馬 好似食緊蝦餃mix油炸鬼咁 吸曬個雞湯既精華 再加上醬油既吊味 份外加分

👉🏻天地一號$22

好味指數: 4/5
性價比: 4/5 有加一
環境: 4/5

• 鬼馬油炸鬼
其實之前睇完微辣好想去試😌 同男朋友去叫左個椰子雞煲😌上枱見到個煲好仙氣,勁岩打卡📸海量海底椰, 但個人覺得椰水可以再多d🧉🧉煲底仲有幾隻卜卜蜆提鮮!!!邊爐唔少得牛肉~叫左個細既牛肉拼盤: 有牛舌, 手切牛肉,牛小排, 牛黃喉(依款幾得別..唔係間間邊爐店都有👍🤩🤩)另外仲叫左額外一份卜卜蜆, 豬腰 同牛骨髓~材料都幾新鮮, 蜆冇沙, 豬腰又清潔到冇"壓"味都好難得~👍👍👍另外佢6點前有埋單優惠, 提早食dinner 係幾抵食😌😌😌
其實之前睇完微辣好想去試😌

2022-10-26 1079 浏览
最近天氣涼咗好多, 一直心思思好想打邊爐, 然而琴晚終於去咗 ❥⧽大滾友 ❥⧽, 係我期待已久嘅打邊爐活動呀! 火鍋店有古色古香嘅感覺, 周圍都有紅色燈籠, 幾有 feel, 枱與枱之間有中式屏風間隔, 都坐得幾舒服。𓊈泰式冬蔭功湯鍋 $𝟙𝟡𝟠𓊉呢個湯底上枱時已經好有氣勢, 雙龍頭鍋配大量乾冰煙, 除咗氣勢之外, 仲非常有內涵好足料, 有菇菌, 蕃茄同大量沙白蜆, 真係無諗過d 沙白蜆會有50-60 隻咁多, 真係食極都有, 亦令到個湯底除咗冬陰公嘅酸酸辣辣之外, 仲多咗一份鮮甜, 大力推介!𓊈手切本地牛肉 ✧ 頸脊 $𝟛𝟜𝟠𓊉個擺盤好浮誇好正, 超大盆咁放喺枱面好有特色! 牛頸脊質量好高, 淥完之後即使唔蘸點任何醬料已經好好味, 塊塊都好 juicy 又軟腍, 好好味!𓊈手打蟹子鮮蝦丸 $𝟞𝟠 / 𝟜粒𓊉手打鮮蝦丸雖然細細粒, 但係好好食, 可以食得到蝦膠之間嘅蝦肉, 成粒都好彈牙, 又無腥味, 大力推介! 可以直接叫 8 粒!𓊈半熟五花腩 $𝟠𝟠𓊉五花腩半肥瘦, 望落有少少厚, 估唔到淥熟咗之後都唔會覺得鞋。𓊈出前一丁 $𝟙𝟠𓊉因為個湯底太太太出色, 所以忍唔住叫咗個出前一丁嚟食,

𓊈泰式冬蔭功湯鍋 $𝟙𝟡𝟠𓊉

𓊈手切本地牛肉 ✧ 頸脊 $𝟛𝟜𝟠𓊉

𓊈手打蟹子鮮蝦丸 $𝟞𝟠 / 𝟜粒𓊉

𓊈半熟五花腩 $𝟠𝟠𓊉

𓊈出前一丁 $𝟙𝟠𓊉
因為個湯底太太太出色, 所以忍唔住叫咗個出前一丁嚟食, 出前一丁同冬陰公湯真係絕配! 好好好味呀!

✧✧ 整體食物都高質, 湯底又好味, 而且營業時間到零晨, 幾適合一班朋友一齊打邊爐呀!
泰式冬蔭功湯鍋
手切本地牛肉 (頸脊 )
手打蟹子鮮蝦丸
半熟五花腩
醬料
泰式冬蔭功湯鍋
手切本地牛肉 (頸脊 )
手打蟹子鮮蝦丸
半熟五花腩
醬料
最近天氣開始轉冷,意味着打邊爐的季節又到了。留意到位於荃灣的大滾友火鍋裝修同食物都幾有心思,除了店內佈置得古色古香,餐牌也設計成「聖旨」,加上多款特色火鍋配料,值得一試。🔸玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)$298一向私心幾鍾意花膠雞湯底,養顏滋補負擔感又冇咁重,大部份時間都係我嘅火鍋湯底首選,呢個更加係大滾友鎮店招牌作。店員奉上湯鍋後會即場剪開花膠放入,建議湯滾起可以先飲一兩碗再落雞,食幾多落幾多就唔怕滾到老曬。雞湯入口清清地但夠味,唔油膩,飲多幾碗都無乜罪惡感。🔸手切本地牛頸脊 $348牛味濃郁,厚切口感比較實在有啲咬口,帶少許油脂感唔會太肥膩,份量不少。上枱時仲有乾冰自帶煙霧效果可供打卡✨🔸鬼馬油炸鬼 $68油炸鬼加上蟹籽蝦滑,比想像中ok,想索多啲湯可以浸耐啲,蝦滑都仲係好爽口彈牙。🔸龍蝦餃(四粒)$78用燒賣皮包嘅龍蝦餃一食覺得好似食緊燒賣😂不過食真啲除咗豬肉仲有爽彈龍蝦肉,整體口感、味道都唔錯。單憑賣相都知多餡料,脹卜卜好飽滿。🔹蜂蜜菊花茶 $68壺身賣相一絕,菊花茶清清地唔甜幾解渴。🧂醬料費$22位

🔸玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)$298

🔸手切本地牛頸脊 $348
手切本地牛頸脊

🔸鬼馬油炸鬼 $68

🔸龍蝦餃(四粒)$78

🔹蜂蜜菊花茶 $68
壺身賣相一絕,菊花茶清清地唔甜幾解渴。

🧂醬料費$22位

手切本地牛頸脊
2022-10-21 581 浏览
因為天氣又涼咗🥶 所以今日想同大家介紹另一間位於荃灣嘅打邊爐店 - 大滾友, 呢間就唔係放題形式嘅~.櫻唇半開 - 特色卜卜蜆鍋 $198大滾友有勁多湯底, 重點係每款都好吸引!😍 淨係揀湯底都應該揀咗15分鐘, 又想揀酸菜魚, 又想揀冬蔭公🤣 不過最後就揀咗呢個卜卜蜆! 好似比較特別啲 ~ 結果嚟到之後係無失望嘅!!!真係有爆多蜆!😚 食極都有, 淨係食呢個鍋都已經飽咗一半, 除咗蜆之外, 仲有勁多配料, 大量嘅芽菜/芫茜同無窮無盡嘅蜆! 食到最後, 應該食咗over100隻蜆!!!😱 真係超抵食!🤪.大滾友牛肉拼盤 $398有好多款平日唔會成日食到嘅牛肉, 安格斯牛小排, 牛頸脊, 牛展, 雪花肥牛, 牛黃喉, 一口牛, 牛舌花🤨 我最鍾意食嘅係牛黃喉, 原來係牛嘅大動脈血管, texture好爽口😆 有啲似脆片咁, 值得一試!👀.龍蝦餃 $98有六大隻, 佢個皮係有啲似燒賣皮, 所以就算煮咗一陣, 都唔會好易爛, 仍然好堅固, 每隻都食到啲龍蝦肉係入面🤩.醬介 $22想講個醬介真係好jeng hahaha 係九宮格形式 勁靚, 非常之IG-able!🤩 真係咩醬料都有齊晒, 最欣
櫻唇半開 - 特色卜卜蜆鍋 $198
大滾友牛肉拼盤 $398
龍蝦餃 $98
醬介 $22
想講個醬介真係好jeng hahaha 係九宮格形式 勁靚, 非常之IG-able!🤩 真係咩醬料都有齊晒, 最欣賞係其中一格係麻辣青瓜, 帶點花椒嘅麻麻辣辣, 配上好fresh嘅青瓜, 作為前菜都幾開胃, 不過都真係頗辣😛
📍大滾友火鍋
荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖
元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
  • 特色卜卜蜆鍋
2022-10-17 85 浏览
原來家姐無食過大滾友,今日特登同家姐食大滾友☺️佢位置係千色隔離,簡單易搵☺️次次我都係食花膠雞湯,今次試下椰子🥥雞蕃薯蜆雞湯🥰感覺清甜清熱😊一去到就有醬料任君選擇😆第一次試哩個湯底☺️個湯底超清甜🥰同埋好足料好多雞,特別係用個湯底黎打邊爐超正😆我自己都飲左幾碗😊萵筍👍好新鮮好爽😄打邊爐必備☺️墨魚滑蝦滑兩味😊蝦滑好彈牙好好味☺️墨魚滑都唔錯😊另外叫左個豬腰☺️☺️桂花蚌真係好好食,我次次黎都必叫☺️☺️自帶海水味好正哩間真係得閒會黎食下☺️
原來家姐無食過大滾友,今日特登同家姐食大滾友☺️

佢位置係千色隔離,簡單易搵☺️

一去到就有醬料任君選擇😆

萵筍👍好新鮮好爽😄打邊爐必備☺️

墨魚滑蝦滑兩味😊
蝦滑好彈牙好好味☺️
墨魚滑都唔錯😊

另外叫左個豬腰☺️☺️

桂花蚌真係好好食,我次次黎都必叫☺️☺️
自帶海水味好正

哩間真係得閒會黎食下☺️

2022-10-17 72 浏览
今日去荃灣探朋友後,揀咗呢間走懷舊風嘅火鍋店一齊打邊爐😋🔸椰子雞番薯蜆濃湯鍋湯底好足料,味道鮮甜,忍唔住滾起就飲咗幾碗🤣🔸手切頂級安格斯牛肉肥牛牛味香濃 油脂分布平均 切成薄薄一片 食落入口即溶 🤤🔸蟹子蝦滑/瑤柱乾干貝滑/黑松露墨魚滑幾款漿類均十分出色,質感滑得嚟亦好彈牙,一粒粒嘅墨魚、干貝、蝦好有咬口🔸即炸響鈴每次食火鍋都必點嘅響鈴 淥幾秒就食得 新鮮即炸食落香脆😋🔸豬頸肉豬頸肉卷成一朵花咁上碟,擺盤精緻,肉質亦十分爽口
今日去荃灣探朋友後,揀咗呢間走懷舊風嘅火鍋店一齊打邊爐😋

🔸椰子雞番薯蜆濃湯鍋
湯底好足料,味道鮮甜,忍唔住滾起就飲咗幾碗🤣

🔸手切頂級安格斯牛肉
肥牛牛味香濃 油脂分布平均 切成薄薄一片 食落入口即溶 🤤

🔸蟹子蝦滑/瑤柱乾干貝滑/黑松露墨魚滑

🔸即炸響鈴
每次食火鍋都必點嘅響鈴 淥幾秒就食得 新鮮即炸食落香脆😋

🔸豬頸肉
豬頸肉卷成一朵花咁上碟,擺盤精緻,肉質亦十分爽口

2022-10-16 83 浏览
最近天氣有少少轉涼,又係時候去打邊爐啦。打邊爐除咗要有牛之外,點少得海鮮、豬、雞依啲肉類。餐廳仲有刺身,種類繁多。手切頂級安格斯牛肉雖然話係手切,但每片都厚度適中。每一片牛肉嘅油脂分布煲好平均,食落口又唔會太油膩,牛肉鮮味十足,而且份量都好夠兩個人食。玲瓏浮凸花膠雞湯鍋叫咗個花膠雞湯,雞嘅味好濃郁。加上落咗花膠,令成個湯篇少少潔身,夠晒味。烏冬打邊爐又點少得烏冬,烏冬吸晒成個雞湯嘅味,趁熱食,仲好彈牙。
最近天氣有少少轉涼,又係時候去打邊爐啦。

手切頂級安格斯牛肉
雖然話係手切,但每片都厚度適中。

玲瓏浮凸花膠雞湯鍋

叫咗個花膠雞湯,雞嘅味好濃郁。
加上落咗花膠,令成個湯篇少少潔身,夠晒味。

烏冬
2022-10-16 83 浏览
今晚收工又好想去打邊爐,朋友帶咗我去呢間佢平時去開嘅火鍋店,佢話好好味,叫我一定要試吓。👅我哋叫咗椰子雞番薯蜆濃湯鍋🥥🐥🦌🐚🍲,個鍋一上枱就見到海量嘅椰子肉,而且有超多蜆,粒粒都好大隻而且冇沙,超鍾意呢個鍋底。另外我哋叫咗脆魚鯇🐠,超新鮮之餘份量都唔少,鍾意單點火鍋嘅食物係特別高質。豬頸肉🐷一送上枱賣相一流,店員將豬頸肉砌成一朵花咁,仲好好食添!飲品我哋叫咗竹蔗茅根🍹,估唔到係一壺咁送上嚟,店員仲好細心咁幫我哋斟,味道清清地,又唔會太甜,都幾好!店員服務態度非常好,嘢食質素又好,相信我哋下次會再嚟!

店員服務態度非常好,嘢食質素又好,相信我哋下次會再嚟!
今日路經荃灣,順道去埋呢間「大滾友火鍋」刷返餐🤭,至愛佢食物質數不錯之外,食店裝修亦富有特色,多以暗紅色及深棕色,傢俱以木材質為主,而且還有很多代表性的中式裝飾及用具,屏風、茶壼、紅燈籠及門窗,極有氣派!今晚我哋就選擇咗一個「椰子🥥雞番薯蜆濃湯鍋」湯底味道十分清甜,椰子切成條狀,量亦非常多,所以煮出來的湯很有椰子的香味。喝完湯後店員就會幫客人加添清湯打邊爐!火鍋配料方面,點選了「頂級雪花牛肉🐂」其肉質結實鮮嫩,油筋與油脂分布均勻,入口牛肉味濃😋!「澳洲帶子片」新鮮而且沒有雪藏味,帶子沾了湯的味道,變得更鮮更甜!「大滾友肉丸拼盤」有:墨汁墨魚丸、鮮蝦丸、墨魚丸、豬肉丸及牛丸各兩粒,新鮮打製,咬落鮮甜夠彈牙!「菜苗帶子餃」皮薄、餡料結實,如果菜苗略多一些,應該會更好味,至於其他食物都好特別「鬼馬油炸鬼」、「大滾友響鈴拼盤」等等..新鮮感十足🥰🥰!

今日與朋友傾談晚上去那裏覓食好,他們一致都認為荃灣「大滾友火鍋」。此店食材夠新鮮,特別是這店的湯底選擇多又好味,而且每張枱也有屏風隔開,坐得自在舒服😌。如它的「椰子番薯梘雞湯」椰子🥥雞🐓番薯蜆濃湯底呈金黃色,湯底黏稠,濃厚入味又足料,只需渴吓兩碗濃湯及湯料,肚子已飽了一大半。頂級雪花牛肉🐂牛肉上有細緻的油花,但不油不膩,只要在鍋中輕輕灼一灼,入口 嫩滑,豐有很香的牛肉味😋手打蟹子🦀蝦🦐滑蝦滑好鮮甜彈牙,加上蟹子卜卜富有口感。瑤柱乾貝滑乾貝滑有濃郁的瑤柱香味,咬落鮮味十足。鬼馬油炸鬼將油炸鬼分開,在中間釀入蝦滑,灼熟後入口口感彈牙。大滾友響鈴拼盤(各三件)當中的鹹蛋響鈴,除了新鮮製造,響鈴面有一層鹹蛋黃,鹹鹹香香,好好味。出前一丁雖然麵餅普通,但在椰子雞番薯蜆濃湯底中煮一煮,味道確實提升不少。

椰子🥥雞🐓番薯蜆濃湯底

頂級雪花牛肉🐂

手打蟹子🦀蝦🦐滑
蝦滑好鮮甜彈牙,加上蟹子卜卜富有口感。

瑤柱乾貝滑
乾貝滑有濃郁的瑤柱香味,咬落鮮味十足。

鬼馬油炸鬼
將油炸鬼分開,在中間釀入蝦滑,灼熟後入口口感彈牙。

大滾友響鈴拼盤(各三件)

出前一丁
2022-10-14 46 浏览
湯底點左花膠雞鍋,湯底味道濃郁,花膠同雞年份量恰到好處。淨係湯底已經食到呢間火鍋店嘅真材實料。完全無味精。手打牛丸🐮,牛丸🐮味道香濃,爽口味美,咬落去嘅時候仲有大量肉汁爆出。打邊爐🍲啱晒。鬼馬油炸鬼,油炸鬼包住墨魚滑🦑🦑,墨魚滑上仲有大量蟹籽,油炸鬼索晒湯底嘅精華🍲🍲,配上墨魚滑嘅爽彈。推介。脆炸黑松露午餐肉,午餐肉打邊爐已經夠晒邪惡,午餐肉再加上黑松露就係勁邪惡。色香味俱全。鴨血🦆🦆,鴨血食落爽彈厚實,唔會一夾就散開,而且無腥味。米血糕,米血糕夠晒新鮮,食落有淡淡米香味🍚🍚,口感煙煙韌韌,老實講,我第一次拎米糕嚟打邊爐🍲🍲,但出嚟嘅效果又幾驚喜😍😍

鴨血🦆🦆,鴨血食落爽彈厚實,唔會一夾就散開,而且無腥味。

2022-10-13 52 浏览
好耐冇見啲同學,終於可以齊腳啦,咁多人不如洗筷子啦,諗起都開心。搵左呢間大滾友,又有得食埋裝修。好,坐低睇吓有咩好食先。椰子雞蕃薯蜆濃湯鍋,真係滾滾下,試一啖湯底,椰子味極濃,仲有好多件雞肉。準備醬料。手切本地牛頸脊,鮮紅色,仲有整齊幼細嘅雪花,食落牛味重,又唔會切得過薄,脂肪均勻,好味!蟹子蝦滑,黑松露墨魚滑,瑤柱乾貝滑,食材超新鮮,蝦滑裡面真係有一點點,打得均勻成膠,一粒粒唔黏匙,食落又爽彈。

好,坐低睇吓有咩好食先。

準備醬料。

2022-10-12 60 浏览
宮廷式火鍋唔單止影相睇得,仲要性價比幾高~⭐椰子雞番薯蜆濃湯鍋性價勁高嘅湯底,啲蜆竟然係食極都有,仲要番薯蜆大大隻🤭椰子雞數量同樣都好多,滾落仲要好香甜!⭐手切頂級安格斯牛肉打卡呢個真係100分,淨係個擺盤都已經好吸引!牛味好重,肉質正,脂肪⭐即炸響鈴打邊爐一定唔少得響鈴!超新鮮呀唔係講笑,好脆口好香!加落湯底食真係無得輸!!!另外要講一講呢到環境好舒適同埋靚仔,唔錯唔錯~📍大滾友(荃灣)地址: 荃荃灣青山公路荃灣段125-133號紅棉大廈地下A&B號舖#eatwithlittleme #foodie #foodiehk #food #hkfoodie #instafood#foodphotography#香港美食 #美食 #美食推薦 #852#hkfoodlover#hkfoodie#foodiehk#foodie#hkblogger#hk#hkig#大滾友 #荃灣 #荃灣美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋
宮廷式火鍋唔單止影相睇得,仲要性價比幾高~

⭐椰子雞番薯蜆濃湯鍋

⭐手切頂級安格斯牛肉

⭐即炸響鈴
打邊爐一定唔少得響鈴!超新鮮呀唔係講笑,好脆口好香!
加落湯底食真係無得輸!!!

另外要講一講呢到環境好舒適同埋靚仔,唔錯唔錯~
📍大滾友(荃灣)

#foodphotography