2021-09-09 244 浏览
臨近中秋就同兩老出去食好西, 搵左屋企附近呢間大公館, 因為係D2 PLACE, 好方便!其實開左咁耐都未幫襯過, 上到黎都覺得裝修好特別, 古色古香既感覺~前菜最令我地驚喜就係柚子冰鎮鮑魚, 上菜時煙霧瀰漫, 一定令你哇哇聲!鮑魚細細隻, 一口連埋柚子肉放入口內, 鮑魚口感爽滑彈牙, 配埋柚子酸酸甜甜, 無論口感同味道都配得剛好!主菜方面, 黑毛豬叉燒都做得相當好, 醬汁濃稠, 甜味適中, 燒得少少燶所以有D脆口, 豬肉好淋滑, 相當好食~櫻花蝦瑤柱炒飯都值得推介, 櫻花蝦走過油, 非常香 , 炒飯本來不油, 味較淡, 配埋櫻花蝦真係好好食!

1K
2021-09-07 196 浏览
大公館的是高質中餐廳,推開大紅的木門,彷彿來到古時的大戶人家。佈置古色古香,枱上的小燈籠裝飾,十分別緻,坐在包廂內,私隱度高,適合一家人飯聚。清新柚子凍鮑魚 $148有乾冰冒煙效果,賣相吸引,原隻鮑魚滑溜、煙韌,鮮味迫人,和柚子醬配搭得宜,口感凹凸有致,增添額外清香,令人回味。話梅鐵棍淮山 $78淮山清爽、黏稠,淡淡話梅香,配搭新鮮,十分開胃。招牌黑毛豬叉燒 $248黑毛豬叉燒肉質爽口,肥膏位置綿彈,油香美味。入口柔軟而帶嚼勁,邊沿焦香,表面充滿蜜糖,香甜美味的感覺,滋味吸引,令人難忘。黃金沙律汁蝦球四件 $248 炸蝦球大隻,外皮金黃色,被沙律醬包裹著,爽口彈牙,清新平衡。蝦肉酸甜滑溜,茄子軟綿、粉糯,加上濃郁的燒汁,愈吃愈過癮! 脆米蒜香雞半隻 $228蒜香雞外脆內嫰,上枱時新鮮熱燙,咬開酥脆的雞皮,肉質嫩滑,豐潤多汁,加上粒粒脆米,口感豐富帶層次,十分惹味。西班牙火腿琥珀米皇浸時菜 $118上湯湯頭濃稠,金腿鮮香撲鼻,滑嫰的津白軟綿、柔順,呷一口湯汁,配上晶瑩桃膠,啖啖鮮甜,有暖笠笠感覺。狀元山楂糕四件 $60山楂糕冰涼可口,酸酸甜甜, 清爽味蕾之餘,十分消膩。

清新柚子凍鮑魚 $148

話梅鐵棍淮山 $78
淮山清爽、黏稠,淡淡話梅香,配搭新鮮,十分開胃。

招牌黑毛豬叉燒 $248

黃金沙律汁蝦球四件 $248

脆米蒜香雞半隻 $228

西班牙火腿琥珀米皇浸時菜 $118
狀元山楂糕四件 $60
山楂糕冰涼可口,酸酸甜甜, 清爽味蕾之餘,十分消膩。
  • 清香柚子凍鮑魚
  • 招牌黑毛豬叉燒
  • 脆米雞
2021-09-07 166 浏览
大公館👻同屋企人出去食飯揀咗間靚啲既中菜等大家都食得開心啲見到大公館啲菜式好似幾精緻又有好少見既芝麻卷即刻要試下佢😛.🔅金甲脆魚皮 HKD 78鹹蛋黃包住個魚皮魚皮夠哂脆鹹蛋黃又唔會太多太厚咁不過又夠哂味作為前菜幾唔錯🔅川味口水竹絲雞 HKD 118口水竹絲雞都係第一次食佢個口水汁唔會太辣除咁少少辣味仲有好多香味個雞唔會老又夠入味好好食☺️🔅桂花蜜燒去骨鴨腳包 HKD 98鴨腳包佢去骨之後釀餡入去好豐富既餡料應該係釀啲內臟入去有啲似金錢雞咁幾特別~🔅三色藜麥金沙蝦球 HKD 172蝦球炸得夠脆口仲要好大隻蝦蝦夠彈牙又新鮮🔅特色脆皮京都骨 HKD 132入層脆皮內層夠嫩個肉唔係好硬個啲有啲唔似食緊肉既感覺整黎好出色😙🔅脆香豆酥蒸銀雪魚球 HKD 268豆腐渣拎去炸製成豆酥放係上面襯銀雪魚銀雪魚夠滑配炸好既豆酥好好既配搭🔅豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬 HKD 148豆漿都可以拎黎煮菜夠哂健康既菜仲有杞子同黑腐竹健康又好食🔅黑松露和牛沙窩飯 HKD 268一打開個蓋真係香到爆啲黑松露味即刻湧哂出黎和牛夠多一啲都唔手軟窩邊又有啲脆既飯窩控制得好好又唔會老咗🤩🔅金箔懷舊芝麻卷 HKD 76芝麻卷真係好耐
大公館👻

少少甜咁佢為甜品作結
100分咁正😆

整體黎講:
高質中菜 精緻出色😚
🎈大公館 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place 1期10樓A號舖
2021-09-06 179 浏览
相約嘆中菜嘅朋友,繼續食餐有質素嘅粵菜式,平日晚上實在唔多人,環境闊落唔嘈雜,裝潢有點格調,絕對係一個很好嘅約會地方😎———————————————————————————🥢清香柚子凍鮑魚💬呢款鮑魚絕對係必點首選,味道濃郁,帶有柚子嘅清香,煙霧瀰漫,打卡推介☺️.🥢蜜汁金錢雞🐖💬 將雞膶、瘦肉、冰肉梅花間竹、層層疊疊地串起來,好似一串串嘅金錢咁去燒,加上蜜汁,食得到懷舊香港🇭🇰嘅絕版味道🥲.🥢明爐燒鵝🦢💬皮脆肉嫩,帶點點肥,即叫即燒,但都需要提前預訂☺️.🥢帶子珍珠賽螃蟹🦀️💬一見賣相已經很吸引,加點浙醋更提升鮮味,一啖一啖停不了😌.🥢竹笙羅漢齋上素🥬💬一碟素菜都咁豐富,餸料十足,同迷你盤菜嘅份量一樣,人多好辦事🤔.🥢鮑魚海味雞粒窩燒飯🍚💬好大窩,份量十足,打開蓋,香味飄出嚟,啖啖飯都有鮑汁嘅濃郁味道,超級滿足☺️.🥢金箔芝麻卷💬每次見到芝麻卷都一定會叫,情意結不會停止,唔係度度都有得食呢啲民間小吃🥲
———————————————————————————
🥢清香柚子凍鮑魚
🥢蜜汁金錢雞🐖
🥢明爐燒鵝🦢
💬皮脆肉嫩,帶點點肥,即叫即燒,但都需要提前預訂☺️
🥢帶子珍珠賽螃蟹🦀️
💬一見賣相已經很吸引,加點浙醋更提升鮮味,一啖一啖停不了😌
🥢竹笙羅漢齋上素🥬
🥢鮑魚海味雞粒窩燒飯🍚
🥢金箔芝麻卷
2021-09-06 428 浏览
大公館一直係我必試list好耐,今日難得約到朋友一齊聚會一定要食得好d.呢到環境好舒服又唔會好嘈,係一個幾好既地方同朋友聚下,一邊傾計一邊慢慢品嚐美食.川味口水竹絲雞將竹絲雞以肴肉方式製作,相當特別.呈烏黑色既竹絲雞香滑,成啫哩狀既精華濃郁鮮甜.口水汁麻香又帶住辣椒香,辣味香而不嗆.金甲脆魚皮酥脆魚皮上塗上一層鹹蛋黃,味道濃稠帶住咸蛋黃既鹹香.桂花蜜燒去骨鴨腳包外層晶瑩透亮,入口帶住桂花蜜清香,味道味而不膩.鴨腳包啖啖肉,鴨肉嫩香肉味濃.中間夾住芋頭增添一層粉香既芋泥味.三色藜麥金沙蝦球蝦球經炸香後混上鹹蛋黃,入口同樣香濃惹味.三色藜麥入口煙韌,為炸得卜卜脆又爽彈既蝦球再加添層次感.特色脆皮京都骨外層帶住拔絲既外層,入口香甜帶點酸酸甜甜,剛好中和油炸既油膩感.脆皮京都骨炸漿薄脆,內裏又帶位肉香.脆香豆酥蒸銀鱈魚球蒸蛋白上雪白既銀鱈魚球嫩滑鮮香,鱈魚帶住一陣魚油甘香,魚肉肉質結實唔會一夾就鞋,入口充滿彈性.味道同樣帶點麻辣香但唔會掩蓋鱈魚本身既鮮味.豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬豆漿芡汁香滑重豆香,配上津白相當creamy濃稠.黑腐竹同樣充滿濃郁豆香,腐竹掛上豆漿芡汁後豆味更突出.黑松露和牛砂窩

金甲脆魚皮
酥脆魚皮上塗上一層鹹蛋黃,味道濃稠帶住咸蛋黃既鹹香.

黑松露和牛砂窩飯
原窩砂窩上枱,和牛甘香帶住厚厚既和牛脂香.再配上黑松露,雖然兩者都偏濃味,但入口卻帶出層次分明既味道.飯粒分明,如果更乾身會更香.

金箔懷舊芝麻卷
黑芝麻味夠濃而且口感煙煙韌韌,味道又唔會偏甜,作為甜品都唔會過heavy.
  • 懷舊芝麻卷
2021-09-04 342 浏览
🥣金甲脆魚皮用鹹蛋醃製既金黃色魚皮 超吸睛🥴魚皮唔會有好重油味 陣蛋黃香味停留係個口裏面 好正🥰😚🥣川味口水竹絲雞(冷盤)肉同肥膏比例均勻 因為係冷盤 肥膏都雪到啫喱狀食落去d肉夾雜著啫喱 口感得意 幾開胃🐽🥣桂花蜜燒去骨鴨腳包一層甜甜地既密燒鴨皮 包著鹹鹹地既肉 入口鬆化 好特別既組合🥣三色金沙蝦球有半個手掌咁大嘅炸蝦球 用蛋黃醬醃製 加上藜麥片做點綴 好大體 絕對可以喺大場合出現既餸✨🥣黑松露和牛沙鍋飯值得讚嘅係炒飯放喺砂鍋裡面可以保溫🥰好香濃嘅黑松露味 唔係講笑 啖啖飯都食到和牛 份量仲要好多抵食🤪🥣金箔懷舊芝麻卷可能係全香港最好味嘅芝麻卷由細到大都有食街邊嘅芝麻卷但真係第一次食到咁濃郁 香滑嘅芝麻卷仲要有金箔裝飾 食完正餐保證可以自己自私食曬佢😤🥺

🥣金甲脆魚皮
用鹹蛋醃製既金黃色魚皮
超吸睛🥴
魚皮唔會有好重油味
陣蛋黃香味停留係個口裏面
好正🥰😚

川味口水竹絲雞

🥣川味口水竹絲雞(冷盤)
肉同肥膏比例均勻

但真係第一次食到咁濃郁 香滑嘅芝麻卷
仲要有金箔裝飾 食完正餐保證可以自己自私食曬佢😤🥺
黑松露和牛沙鍋飯
2021-09-03 187 浏览
全場得一個侍應加一個經理,人手嚴重不足,可以話係0服務,味道更加差到一個點😔大部份器皿都有啲崩😅真係唔明白點解咁多好評🤦最好笑係埋單先嚟問我哋係唔係冷氣大感覺好凍,佢重話一早已經留意到我哋凍🤬下次可以幫我地較細啲冷氣🤬絕對冇下次😤😤😤😤😤😤

絕對冇下次😤😤😤😤😤😤
2021-09-03
2021-09-03 166 浏览
同屋企人慶生,一早預訂左大公館,位於荔枝角D2 Place 1期,地點好方便。裝潢好有氣派,枱同枱之間有一定距離,坐得鬆動又舒服,店員服務都好殷勤。龍井煙燻黃花魚薰香味十足,夾雜淡淡龍井香,魚肉食落鮮嫩無腥味。話梅鐵棍准山 擺碟好靚,切成粒粒正方形,酸酸甜甜好爽脆,夠哂開胃。清香柚子凍鮑魚加入乾冰上枱,視覺效果一流,鮑魚鮮香稚嫩有嚼頭,配柚子同食,好清新~招牌黑毛豬叉燒色澤鮮亮,賣相好吸引,叉燒肥瘦度適中帶焦香,肉質細緻鬆軟,入口煙煙韌韌,混合蜜汁,味濃甘香,好滋味!脆米蒜香雞爽滑雞皮加入脆米好有口感!蒜香雞嫩滑啖啖肉,正。黃金沙律汁蝦球蝦球即叫即炸,酥脆又Q彈,配黃金沙律汁,鹹香滋味~底下仲有滑嫩茄子。西班牙火腿琥珀米黃浸時菜爽甜娃娃菜配鹹香西班牙火腿,仲有大量桃膠,滋補又健康。金瑤櫻花蝦蛋白炒飯櫻花蝦炒得香氣四溢,炒飯粒粒分明夠乾身,口感豐富。甜品揀左狀元山楂糕,口感爽滑細膩,酸酸甜甜好滋味。
同屋企人慶生,一早預訂左大公館,
位於荔枝角D2 Place 1期,地點好方便。
裝潢好有氣派,枱同枱之間有一定距離,
坐得鬆動又舒服,店員服務都好殷勤。

龍井煙燻黃花魚
薰香味十足,夾雜淡淡龍井香,
魚肉食落鮮嫩無腥味。

話梅鐵棍准山
擺碟好靚,切成粒粒正方形,
酸酸甜甜好爽脆,夠哂開胃。

清香柚子凍鮑魚
加入乾冰上枱,視覺效果一流,
鮑魚鮮香稚嫩有嚼頭,
配柚子同食,好清新~

招牌黑毛豬叉燒
色澤鮮亮,賣相好吸引,
叉燒肥瘦度適中帶焦香,
肉質細緻鬆軟,入口煙煙韌韌,
混合蜜汁,味濃甘香,好滋味!

脆米蒜香雞
爽滑雞皮加入脆米好有口感!
蒜香雞嫩滑啖啖肉,正。

黃金沙律汁蝦球
蝦球即叫即炸,酥脆又Q彈,
配黃金沙律汁,鹹香滋味~
底下仲有滑嫩茄子。

西班牙火腿琥珀米黃浸時菜
爽甜娃娃菜配鹹香西班牙火腿,
仲有大量桃膠,滋補又健康。

金瑤櫻花蝦蛋白炒飯
櫻花蝦炒得香氣四溢,
炒飯粒粒分明夠乾身,口感豐富。

甜品揀左狀元山楂糕,
口感爽滑細膩,酸酸甜甜好滋味。

2021-09-02
2021-09-02 277 浏览
第二次黎大公館,依然出色!賣相精緻,入口魚質鮮美,食落有濃郁煙燻味,很好吃,反而龍井吾太出。山藥切成丁方,容易入口,散發出淡淡話梅味,清新爽口,胃口大增!香甜酥脆嘅蝦仁,齋睇已經好吸引,吃落真係嘩嘩聲!色澤均勻,入口肥美香口😋,帶小小蜜糖味。皮脆肉嫩,雞皮薄薄,脂肪極小,入口淡淡蒜香味。廚師推介既菜式之一!中式合璧既一道菜!採用西班牙黑毛豬,米皇用米漿打成芡汁,娃娃菜完全吸收晒咸香嘅黑毛豬精華😌,琥珀雖然無咩味,但提升左視覺效果,女士養顏最愛!🙆🏻‍♀️第一次食山渣制成既甜品,加左金箔係面,即刻成個upgrade哂!💫變成矜貴嘅糕點,味道都唔錯!環境優雅,食物水準高的食府!👍
第二次黎大公館,依然出色!

龍井煙燻黄花魚

黃金沙津伴大蝦

香甜酥脆嘅蝦仁,齋睇已經好吸引,吃落真係嘩嘩聲!

黑毛豬叉燒

色澤均勻,入口肥美香口😋,帶小小蜜糖味。

西班牙黑毛豬琥珀米皇浸時蔬

狀元金箔山渣糕

環境優雅,食物水準高的食府!👍
龍井煙燻黄花魚
黃金沙津伴大蝦
黑毛豬叉燒
西班牙黑毛豬琥珀米皇浸時蔬
狀元金箔山渣糕
  • 招牌黑毛豬叉燒
2021-09-01 298 浏览
朋友係荔枝角呢邊放工,久違約左幾個老死聚聚,貪呢度環境幽靜,可以靜靜地嘆住中菜傾下計,可以慢慢食,坐耐d 都唔會有壓力。頭盤叫左個個金甲炸魚皮,熱辣辣又脆,咸蛋咁香。川味口水竹絲雞,有d 肉凍feel 嘅口水雞,口感特別,配麻辣嘅口水汁好惹味,用竹絲雞咪好補身囉,正呀!桂花蜜燒去骨鴨腳包,鴨皮包住芋頭,鴨肉等配料蜜燒,鴨皮脆脆地帶鴨脂香味,層次感出,愈食愈滋味。金沙蝦球,用左好大隻嘅大蝦,個皮好香脆,帶咸蛋香,香口菜首選。脆香豆酥蒸銀鱈魚球,鱈魚好滑好香,下面係白滑上湯蒸蛋白,配上炸蒜同川辣汁,水準超卓,必食之選。黑松露和牛砂鍋飯,黑松露味濃,熱鍋做出微微飯焦嘅效果又可以保温,和牛肉質嫩滑帶少少爽口彈牙,食得出高質和牛嘅水準 份量十足,6個人都夠分。甜點叫左懷舊芝麻卷,無論黎飲茶定晚飯,差唔多每次都一定會叫,因為出面已經好難食到呢個水準,芝麻味好濃,質感好滑,香甜味道較得剛剛好。整體黎講,想要寧靜高質嘅中菜館一定會再返黎幫襯。

頭盤叫左個個金甲炸魚皮,熱辣辣又脆,咸蛋咁香。
金甲炸魚皮

金沙蝦球

芝麻卷

整體黎講,想要寧靜高質嘅中菜館一定會再返黎幫襯。
金甲炸魚皮
金沙蝦球
芝麻卷
  • 懷舊芝麻卷
2021-08-28 549 浏览
我媽咪每次出街都要食中菜 但出面來來去去都係集團式酒樓 所以一搵到新既中菜餐廳就急不及待要帶佢去☺️清香柚子凍鮑魚 ($148) - 隻鮑魚好入味 夠林得黎又有少少咬口 底下既柚子粒同鮑魚出奇地夾 好清新龍井煙燻黃花魚 ($118) - 魚肉好滑 好香煙燻味 太細碟 唔係好夠喉話梅鐵棍淮山 ($78) - 淮山整得好爽脆 但唔係好食到話梅味 反而係好濃既泰國味 我麻麻地呢道菜 覺得唔太夾招牌黑毛豬叉燒 ($248) - 叉燒肥瘦適中 夠林 微燶 岩晒我口味 一碟有十幾舊 份量都唔少黃金沙律汁蝦球 ($258) - 隻蝦超大好厚肉 炸皮好薄 墊底既茄子應該係輕輕咁炸過 好香好入味 脆米蒜香雞半隻 ($228) - 感覺係高級既炸子雞 上面有d脆米增加口感 雞肉好滑 連雞胸位都係滑既西班牙火腿琥珀米皇浸時蔬 ($158) - 娃娃菜煮到好甜 用西班牙火腿好特別 我覺得正過用金華火腿 好多時金華火腿都太鹹食唔到 但呢個西班牙火腿好好味少少鹹香 再襯埋個咁甜既菜 balance番金瑤櫻花蝦蛋白炒飯 ($188) - 好足料既炒飯 極大碟 成坐山咁高 配料都好多 櫻花蝦炸到好香脆 用黎炒飯一流

話梅鐵棍淮山

脆米蒜香雞半隻

西班牙火腿琥珀米皇浸時蔬

金瑤櫻花蝦蛋白炒飯 ($188) - 好足料既炒飯 極大碟 成坐山咁高 配料都好多 櫻花蝦炸到好香脆 用黎炒飯一流 完全改變左我對櫻花蝦既睇法 呢個必點 真係好正
金瑤櫻花蝦蛋白炒飯

狀元山楂糕 ($48) - 爭札左好耐食山楂糕好定芝麻卷好 最後揀左山楂糕 因為未食過 真係好香山楂味 好似食緊山楂餅咁 少少煙韌 又唔太甜 無揀錯😋
狀元山楂糕

2021-08-24
脆米蒜香雞半隻
西班牙火腿琥珀米皇浸時蔬
狀元山楂糕
  • 脆米雞
2021-08-28 2164 浏览
大公館位於荔枝角長義街D2place十樓全層,商場正門旁的側門入口設有尊貴獨立lift 直達,可感受其exclusive VIP 的身份。One of the best restaurant of 2017, fine dining 之選。環境怡人,裝潢配置用色優雅,格調高雅,中西合璧的設計概念非常不錯,能夠與新時化的西化粵菜並駒齊行,與時代接軌。金甲脆魚皮,魚皮脆薄,使其受熱更均勻,咸蛋香氣四溢,喚醒味蕾。桂花蜜燒去骨鴨腳包,乃廣洲老西關的一道傳統高級粵菜菜式。三色藜麥金沙蝦球,蝦隻尺寸足半隻手掌大,蝦肉爽口而且富有彈性,把其肉咬開時能清晰地見其紋理,足證爽彈。(金沙)乃使用上咸蛋黃的脆漿,咸蛋香緩和地滲出,配入健康的三色藜麥,能有效地把脆漿多餘的油份稀釋,中和油膩感。脆香豆酥蒸銀鱈魚球,豆酥即在製造豆漿過程中的副產品,乃吸收大豆大部分精華,營養豐富,滑溜如絲綢。豆酥加入至厚身鱈魚球上,增添滑嫩觸感,而魚身色調光澤,顏色雪白,配入辣椒油色香俱備。懷舊芝麻卷,因為工序繁多,在市面上各大型酒樓近乎銷聲匿跡。芝麻卷顏色烏黑,入口順滑而化,芝麻香非常濃郁。

桂花蜜燒去骨鴨腳包,乃廣洲老西關的一道傳統高級粵菜菜式。

2021-08-28 401 浏览
好似好耐冇嚟D2 place喇原來呢到多咗咁多嘢食!今次叫咗幾個朋友一齊嚟食新潮少少嘅中菜,環境闊落舒服,唔會太多人太嘈雜,好適合幾個朋友嚟傾下計慢慢食飯(。・ω・。)ノ金甲脆魚皮🐟鹹蛋黃加魚皮呢個經典組合(=´∀`)人(´∀`=)有一排好興呢啲零食,個時hit到周圍都賣唔到!黃金酥香好適合做開胃菜。桂花蜜燒去骨鴨腳包🍗鴨腳去咗骨塞咗唔同餡料入去,唔知入面包咗啲咩呢口感好豐富,大啖食落好滿足٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و川味口水竹絲雞🐔呢碟大家都好滿意一夾再夾ʕ •ᴥ•ʔ我自己就幾鍾意佢上面嘅配料一齊食好清新,雖然話係川味但係佢唔算好辣,唔會麻不過好香,收碟嘅時候姐姐仲話好多人好鍾意個汁會留嚟送飯添'(*゚▽゚*)'三色藜麥金沙蝦球🦐真係好鍾意食鹹蛋黃所以又叫咗呢碟金沙蝦球٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و蝦球肉嫩爽甜而且好大隻,非常滿意!特色脆皮京都骨🦴睇個樣完全估唔到係京都骨!原來係起咗骨,再炸成一舊漲卜卜方形,真係好有特色(。・ω・。)ノ外層酥脆再裹咗一層甜甜酸酸嘅醬,好開胃。脆香豆酥蒸銀鱈魚球🐟呢碟大家又係讚不絕口,有人鍾意下面嘅蛋白奶凍(?),有人讚個魚好滑,都有人讚個豆酥好香,唔知食咩嘅話叫呢碟應該都冇錯㗎啦

金甲脆魚皮🐟

桂花蜜燒去骨鴨腳包🍗

川味口水竹絲雞🐔

三色藜麥金沙蝦球🦐

特色脆皮京都骨🦴

脆香豆酥蒸銀鱈魚球🐟
呢碟大家又係讚不絕口,有人鍾意下面嘅蛋白奶凍(?),有人讚個魚好滑,都有人讚個豆酥好香,唔知食咩嘅話叫呢碟應該都冇錯㗎啦!

豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬🥦
用豆漿做汁好香好濃郁,而且好有營養,雖然煮過但係豆味都係好重唔會食唔到٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و黑腐竹都吸咗好多杞子味,呢個創新配搭值得一讚!
黑松露和牛砂鍋飯

黑松露和牛砂煲飯🍲
食咗好多野,最後食返碗香噴噴嘅黑松露飯收結(*¯︶¯*)

金箔懷舊芝麻卷🫔
食飽飯,吹吓水飲住茶配埋芝麻卷就perfect啦。呢餐飯大家都好滿意,茶靚菜色精緻有心思,可能會再帶長輩嚟食!
黑松露和牛砂鍋飯
2021-08-27 165 浏览
荔枝角隱世別緻中菜廳🥢個人唔係特別偏愛中菜,如果唔係朋友提議嚟呢度食我都唔知呢間餐廳存在🙊餐廳位於D2 Place樓上,一入門口就感覺到餐廳走偏高檔路線,環境清靜員工亦有禮☺️·<金甲脆魚片> ʜᴋᴅ 78鹹蛋黃魚皮近年hit爆🔥魚皮上枱忡係微暖,鹹蛋黃味夠濃💛仲帶有少少濕潤感,同零食鹹蛋黃魚皮係兩種感覺🤩要讚佢每塊魚皮大小平均,唔會有碎出現👍🏻·<川味口水竹絲雞> ʜᴋᴅ 118絕對係手工菜🧑🏻‍🍳有別於平時嘅口水雞斬件上碟,餐廳用上類似水晶肴肉嘅做法,竹絲雞肉連同肉凍雪至成型後再切片,肉凍比例唔多,仍然係雞肉為主🐥醬汁唔太辣但又充滿川味麻香,連唔太食辣嘅朋友都大讚好食😚·<桂花蜜燒去骨鴨腳包> ʜᴋᴅ 98另一道從來冇食過嘅手工菜🧑🏻‍🍳鴨脾去骨後釀入雞肝、叉燒、中華火腿同芋頭,再用蜜汁燒製🍯食到叉燒同蜜汁嘅甜味,桂花又帶點清新🌼食材融合得非常好👍🏻·<三色藜麥金沙蝦球> ʜᴋᴅ 172鹹蛋黃又出場🌝無唔好食嘅理由😚每隻蝦都非常大,肉質紥實,仲食到蝦肉一絲絲嘅纖維感🦐藜麥只係小配角,不過炸過後灑喺表面再增添咗酥脆口感非常
<金甲脆魚片> ʜᴋᴅ 78
<川味口水竹絲雞> ʜᴋᴅ 118
<桂花蜜燒去骨鴨腳包> ʜᴋᴅ 98
<三色藜麥金沙蝦球> ʜᴋᴅ 172
鹹蛋黃又出場🌝無唔好食嘅理由😚每隻蝦都非常大,肉質紥實,仲食到蝦肉一絲絲嘅纖維感🦐藜麥只係小配角,不過炸過後灑喺表面再增添咗酥脆口感非常唔錯👍🏻新鮮炸起非常熱辣辣,比小小耐性攤凍啲先食😜
<特色脆皮京都骨> ʜᴋᴅ 132
平時見開嘅京都骨都係用金莎骨部位,不過呢度就唔同,係無骨嘅🦴外表睇起嚟就好似麥樂雞😂外皮香脆,裹上酸酸甜甜嘅醬汁,味道同咕嚕肉大同小異😎豬肉新鮮無腥味👍🏻
<脆香豆酥蒸銀鱈魚球> ʜᴋᴅ 268
相對清淡嘅一道菜,不過更彰顯師傅功夫同食材質素❗️鱈魚質地本屬紮實,所以食落好實在,但又唔會乾硬😚底部有一層薄薄嘅豆腐花,配埋辣油又幾好食😋同銀鱈魚表面香脆嘅豆酥形成對比✨
<豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬> ʜᴋᴅ 148
第一次食黑腐竹,豆味香濃🖤豆漿煮得較濃稠,可以黏附喺娃娃菜上🥬不過略嫌腐竹泡發得未夠,口感未夠軟淋
<黑松露和牛砂鍋飯> ʜᴋᴅ 268
飯粒炒得粒粒分明,晶瑩剔透又飽滿,淋上足夠油分可以形成飯焦🍚黑松露味較隱約,喺口中散發出淡淡嘅香味🍄和牛粒切得比較迷你,一大啖食嘅話就唔太明顯,單獨食就食得出肉質軟淋🐂油蔥酥都貢獻咗唔少香味🧅
<金箔懷舊芝麻卷> ʜᴋᴅ 64
芝麻卷又稱菲林卷🎞️芝麻味非常香濃,但又唔過甜🥰如果可以喺芝麻漿中加入鮮奶或奶油增加奶香應該更出色🖤
食用體驗非常滿意👍🏻菜式嘅食材選擇同處理功夫都落足心思,有唔少手工菜同傳統菜式選擇,呈現方式都非常精緻✨

2021-08-26 162 浏览
朋友帶咗我嚟呢間位於荔枝角D2 Place 10樓嘅大公館食dinner。就咁睇正門覺得冇咩特別,淨係見到左右兩邊對稱嘅紅色門,感覺好復古。但一入到去,先見到內有乾坤。入邊真係好大好靚,有好長嘅走廊,好多張圓枱,位置都好寬闊。而且有好多包廂,感覺好高貴。而且裝飾都處處盡顯心思,典雅而精緻。只係睇環境,就覺得係有錢人食飯嘅地方,但原來人均只需要$400 ,加上個服務環境,絕對係超值😮呢間主打養生嘅精品火鍋,所以湯底正宗,配料名貴。我哋一行四人分別點左以下食物:鴛鴦湯底 $328 ❣️我哋要咗川蜀麻辣(小辣)+花膠濃湯雞鍋句號麻辣小辣真係唔想太辣,但麻香十足,幾鍾意陰陰地辣麻晒成個口嘅感覺。而花膠雞鍋就十分滋補,雞湯濃郁,雞肉嫩滑,而且真係有花膠!神奇嘅係,啲雞煮幾耐都依然咁滑,唔使急著食本地新鮮牛頸脊 $238 ❣️超級新鮮高質嘅牛肉,佢雪花分布均勻,紋路清晰,顏色鮮艷。我特別鍾意將佢擺喺麻辣鍋嗰度食,唔算太辣,但識落好似食緊牛肉乾咁,爽口彈滑美國極黑和牛封門柳 $288 👍🏻👍🏻👍🏻封門柳比牛頸脊嘅雪花相對比較少而且切片更薄身,但牛味更重。牛肉色澤偏黑,睇上去好高級🤩食到和牛真係好開心招牌

呢間主打養生嘅精品火鍋,所以湯底正宗,配料名貴。

我哋一行四人分別點左以下食物:

鴛鴦湯底 $328 ❣️

本地新鮮牛頸脊 $238 ❣️

美國極黑和牛封門柳 $288 👍🏻👍🏻👍🏻

招牌四寶丸 $128 ❣️
有四款丸,每款兩粒,分別為脆骨烏雞,芥末豬肉,芫荽牛肉,芝心墨魚丸。所有丸都好有特色。脆骨烏雞內有軟骨,爽口彈牙,有少少似麥樂雞味🤣芥末豬肉嘅味道好特別,內有姜蓉;芫荽牛肉係芫荽迷必食之選,芫荽味好重,食落好清新(通鼻;墨魚丸有爆汁芝士🥰

鮑魚雞粒餃 $68 ❣️
食過最奢華嘅餃子之一,真係有大大粒鮑魚碎塊喺入邊,皮薄餡靚

意大利椰子雪葩 $45 ❣️
用一個甜品為一餐嘅結尾真係最jeng。第一次食雪葩,感覺同食軟雪糕好似。用椰殼裝著椰奶同椰肉打成嘅雪葩,係椰子控必食之選😌

♟醬料每人$15
♟另收加一