2022-01-05 353 浏览
初開時就想來吃一次但中餐 總覺得一個人不能吃到多少結果最後 機緣巧合下在下有機會來吃這家中餐 (*๓´╰╯`๓)♡謝謝你對在下的好(一直以來)隨便點的三道點心先是牛肝茵鮮竹卷營養價值非常高除非自己故意去買不然平常也不常在餐廳遇上在下今天能有機會吃上這道菜也不知是否能報答..芹香鮮蝦金魚餃花心思的可愛造型加上金粉 讓肥嘟嘟的金魚顯得更優雅高貴大大隻鮮蝦被包裹着 彈牙又爽口不過一次吃3隻蝦突然有點擔心過敏反應翡翠帆立貝燒賣 $68樣子就跟名字一樣翡翠一樣的晶瑩剔透顏色由綠色 白色 綠色 相間配自然 平和的視覺效果味道清清淡淡 又剛剛好可惜在下最後獲利回吐 😆你的心意在下知道了不知道最後結果是如何只願一切都變得更好

初開時就想來吃一次
但中餐 總覺得一個人不能吃到多少
結果最後 機緣巧合下
在下有機會來吃這家中餐 (*๓´╰╯`๓)♡
謝謝你對在下的好(一直以來)

隨便點的三道點心
先是牛肝茵鮮竹卷
營養價值非常高
除非自己故意去買
不然平常也不常在餐廳遇上
在下今天能有機會吃上這道菜
也不知是否能報答..

芹香鮮蝦金魚餃

不知道最後結果是如何
只願一切都變得更好
午餐
2021-11-25 4143 浏览
🌈又是相約摯友品嚐大閘蟹的時候了😉,我選了大公館,皆因對它的出品有信心,果然,整晚盛宴中,給予我們一款又一款的驚喜,既有令人垂涎欲滴的佳餚,又有猜猜菜餚中究竟「葫蘆裏賣什麼藥」的樂趣😁🔰生拆蟹粉小籠包、花雕醬油蟹粉凍,第一道迎來的菜式,是以竹座盛著小籠包,頂部放一小塊紅花瓣,而伴隨的晶瑩花雕蟹粉凍,互相襯托下,精緻漂亮🥢蟹粉小籠包,外皮厚薄適中,有適量的湯汁,蟹粉混和餡料,既香且充滿鮮味🥢花雕蟹粉凍,吃到淺淡的花雕味,特色造型,有創意🔰芝士野菌焗蟹斗,外層脆香惹味,完全不油膩,內裏餡料飽滿,每羹都有絲絲蟹肉,非常美味,無懈可擊💯🔰清蒸大閘蟹(五兩半,公),雖然不是太多膏,但蟹膏的質感香濃綿密,是優質的大閘蟹🦀🔰金杯芙蓉蟹粉魚翅羹💯,芙蓉就是蒸蛋白,此蛋白滑溜非常(在杯的底部),這絕對是火候控制的好手藝,蟹粉魚翅遇上超滑蛋白,讓人吃得滋味🔰蟹粉香煎日本溏心帶子,既富創意又美味,帶子煎得焦香均勻,溏心質感鮮嫩,青綠色是芡實,白色是西米,西米用食用炭粉黏連,再在熱鑊上烘乾,質感脆卜卜,蟹粉隨意加配🔰乾坤蟹粉白玉,可謂心思和刀功之作,以倒模弄出豆腐乾坤盒和蓋,盛著滋味的蟹粉,而南瓜獻和綠油的螺

🥢花雕蟹粉凍,吃到淺淡的花雕味,特色造型,有創意
生拆蟹粉小籠包、花雕醬油蟹粉凍

芝士野菌焗蟹斗

清蒸大閘蟹

蟹膏

金杯芙蓉蟹粉魚翅羹

蛋白滑溜非常😋👍🏼

蟹粉香煎日本溏心帶子

🔰乾坤蟹粉白玉,可謂心思和刀功之作,以倒模弄出豆腐乾坤盒和蓋,盛著滋味的蟹粉,而南瓜獻和綠油的螺旋花則相映生輝
乾坤蟹粉白玉

🔰溫泉蛋蟹粉拌蔥香手工麵,這柔和綠色的蔥香麵,無論沾上🈵️滿的蟹粉,或是遇到那澎湃的流心蛋黃,都讓我們吃得飽飽和滿足😄
溫泉蛋蟹粉拌蔥香手工麵

🔰薑茶雲石湯圓,這蓮蓉湯圓即做所以需時,湯圓軟糯,但我最欣賞是這薑茶😘,辣而不搶喉,香濃又順喉
薑茶雲石湯圓

其實吃完大閘蟹後,都會有一杯薑茶品嚐,正😍

🥳整個蟹粉盛宴香氣四溢,令人回味無窮,每款菜餚都色香味俱全👍🏼
2021-11-23
溫泉蛋蟹粉拌蔥香手工麵
薑茶雲石湯圓
  • 清蒸大閘蟹
2021-11-20 415 浏览
📍大公館I have had some bougie hotpots before with all sorts of fish maw and Chinese emperor style decor. But nothing beats this hotpot experience at the Greater China Club 😂Their 極品佛跳牆湯鍋 has everything that you can name 😂 From shark fine, fish maw, sea cucumber, abalone, dried scallop to jinhua ham, all stuffed in a deboned whole chicken. It is served whole and when it goes bubbling away, the waiter would then dissect the whole chicken in front of you. You would then see where all your money’s wort
📍大公館

Their 極品佛跳牆湯鍋 has everything that you can name 😂 From shark fine, fish maw, sea cucumber, abalone, dried scallop to jinhua ham, all stuffed in a deboned whole chicken. It is served whole and when it goes bubbling away, the waiter would then dissect the whole chicken in front of you. You would then see where all your money’s worth 😂

Back to the actual taste, it is simply impossible to taste bad with all those ingredients and that golden color broth. The issue is that after one round of soup, they refill it with more than ordinary stock which turns the soup base back to average 😅 Not sure if it is worth HK$3288 just for a soup base 🙃

The other hotpot side dishes, such as the beef and dumplings were just average.

The appetizer cold abalone is just normal. The chilled 淮山on the other hand is quite a delight. They can add less dried ice tbh 😂

Service wise, the servers are trying their best but they are just way too understaffed!

Price: HK$1000 pp (Hotpot dinner)

Revisit: 7/10
2021-07-20
2021-11-15 641 浏览
第二次黎依然充滿驚喜對上一次黎係大半年前果陣bk左枱去到仲要等ok耐今次bk左枱可能因為係星期四既關係去到即刻有位,人流唔太多。話梅鐵棍淮山 :餐廳選用咗鐵棍淮山 淮山比較實肉 切為丁方一啖一粒 配上一個酸甜度十分合適嘅話梅汁 酸酸甜甜 作為頭盤幾岩食龍井煙燻黃花魚 : 煙燻嘅黃花魚 肉質好紮實 柴魚嘅質感 又帶有煙燻三文魚嘅煙燻香味 回甘味十分濃烈 成件事幾夾 而且切成細細舊 冇骨啖啖肉 一人兩舊好快食完清香柚子凍鮑魚 : 鮑魚一隻匙羹一隻 侍應送上嚟嘅時候仲用個黑色盤放曬乾冰 一路送過嚟一路飄住煙 仙境級嘅菜式 嗰種尊貴感 真係淨影相打卡都值回票價 鮑魚本身 軟硬適中 以柚子肉墊底 整體上清清淡淡反而更突顯咗鮑魚嘅鮮味 最衰一人得一隻 絕對可以encore!招牌黑毛豬叉燒 : 叉燒個燒醬係咩味就係人都知 但再配埋上乘嘅黑毛豬豬肉 就比一般街市嘅叉燒 唔同層次 唔止淨係個燒醬味 仲有豬油香味 而且叉燒燒的色澤均勻 肥瘦分佈平均 真係對於招牌呢兩個字當之無愧
第二次黎依然充滿驚喜
對上一次黎係大半年前
果陣bk左枱去到仲要等ok耐
今次bk左枱可能因為係星期四既關係
去到即刻有位,人流唔太多。

2021-11-10 3265 浏览
今晚約左幾個姐妹食飯吹水,大家都好喜歡食粵菜,所以就揀左呢間試下。地方乾淨懷舊,環境清幽帶柔和音樂,桌子和椅子非常寬敞舒適。餐牌精美帶大紅色,中間有兩個獅子頭門鎖,整得非常細緻,可見手工不錯,夠晒霸氣。川味口水竹絲雞半透明帶啫喱狀既厚切竹絲雞片,食落去軟棉棉帶點涼意,睇落去好辣,但食落去原來係唔辣亦唔會太油。金甲脆魚皮用蛋黃醬染蓋魚皮,炸到金黃色,香脆可口,份量都算多,整到層層疊既特色,我地四個都食唔哂。桂花蜜燒去骨鴨腳包表面有片桂花瓣作裝飾,鴨腳包住帶甜甜既叉燒,肉質軟嫩還帶暖暖的,一片放入口剛剛好,口感幾特別。三色藜麥金沙蝦球蝦球好大粒,蛋黃漿和粉伴在一起再炸,香脆粉薄,蝦球爽口彈牙,非常滋味。脆香豆酥蒸銀雪魚球厚切片既銀雪魚,配上些少炸蒜,底下有蒸蛋墊住,蒸出黎既魚唔會太鞋,火喉剛好,魚肉嫩滑,岩晒我口味。黑松露和牛沙窩飯炒飯比較乾身,非常香噴噴,和牛粒份量多,好重牛肉味,天氣凍食時,沙窩仍然可以保持內熱,真係好適合而家食。金箔芝麻卷懷舊芝麻卷真係唔係周圍有得食,即叫即蒸,送到黎仲係熱辣辣超軟熟,好香芝麻味,呢個真係必食,非常難得。

地方乾淨懷舊,環境清幽帶柔和音樂,桌子和椅子非常寬敞舒適。

川味口水竹絲雞

黑松露和牛沙窩飯

金箔芝麻卷

2021-10-25
2021-11-08 2472 浏览
星期日放假帶爸爸媽媽食好野 🥰🥢清香柚子凍鮑魚一上到枱就嚇親仲成為全場焦點碟底下放左乾冰 乾冰不斷湧出嚟蓋過咗成張枱視覺效果滿分🤗鮑魚食落彈牙爽口 底下仲鋪咗柚子粒食到柚子淡淡嘅清香🥢龍井煙燻黃花魚魚肉鮮嫩 煙燻後更煙軔 食到茶香味❤️唔會搶過魚本身嘅香氣🥢話梅鐵棍准山未試過生食准山🤣原來好爽口 配埋話梅汁酸酸地好開胃🥢招牌黑毛豬叉燒半肥瘦叉燒 一啲都唔乾柴仲有滿滿嘅醬汁 真係好邪惡🤤🥢黃金沙律汁蝦球大大舊原隻蝦爽口彈牙 配埋炸過嘅茄子好香 沙律汁唔會過甜 👍🥢脆米蒜香雞雞肉嫩滑同時雞皮好香脆充滿蒜香味~脆米增加左口感!🥢西班牙火腿琥珀米皇浸時蔬娃娃菜吸曬滿滿嘅湯汁再配埋鹹香嘅西班牙火腿好好食琥珀係桃膠嚟~增加左Q彈嘅口感😆🥢金瑤櫻花蝦蛋白炒飯炒飯一啲都唔黏 好乾身!炒飯上面鋪滿咗櫻花蝦 好足料🥰🥢狀元山楂糕好少會食到一層層嘅山楂糕 好有心思山楂糕酸酸甜甜 食飽再食啱曬!
星期日放假帶爸爸媽媽食好野 🥰

大大舊原隻蝦爽口彈牙 配埋炸過嘅茄子好香
沙律汁唔會過甜 👍

🥢脆米蒜香雞
雞肉嫩滑同時雞皮好香脆
充滿蒜香味~脆米增加左口感!

🥢西班牙火腿琥珀米皇浸時蔬
娃娃菜吸曬滿滿嘅湯汁再配埋鹹香嘅西班牙火腿好好食
琥珀係桃膠嚟~增加左Q彈嘅口感😆

🥢金瑤櫻花蝦蛋白炒飯
炒飯一啲都唔黏 好乾身!
炒飯上面鋪滿咗櫻花蝦 好足料🥰

🥢狀元山楂糕
好少會食到一層層嘅山楂糕 好有心思
山楂糕酸酸甜甜 食飽再食啱曬!
2021-11-08 545 浏览
約屋企人食個飯, 揀左D2呢間大公館, 有得泊車好方便!平時食中菜食黎食去都係乳豬龍蝦, 今次呢到帶比我地好多驚喜!頭盤揀左幾款, 有鮑魚/ 沙律蝦球/ 淮山等等~冰鎮鮑魚出場夠晒排場, 一口SIZE 食起黎都好方便, 醬汁好清新, 作為開胃菜一流!沙律蝦球都非常高水準, 通常街外既蝦球都會有D雪味, 但呢到既蝦球係超級新鮮, 肉質超爽口, 而且係鮮甜無雪味, 相當唔錯!黑毛豬叉燒都係另一驚喜, 雖然價位比較高, 但係真係水準都相當好, 豬肉淋滑, 醬汁甜而不膩, 真係好好送飯!蒜香雞既外皮灑上脆米, 炸完之後更加香脆, 就算放耐左都唔會變淋, 一個好聰明又新穎既做法, 而且做得好好食, 雞肉又唔肥, 好吃!最後因為菜式太好送飯, 都叫多個炒飯, 而好似一個簡單既炒飯都無令我地失望, 飯粒分明, 櫻花蝦又香, 屋企人都相當滿意!
約屋企人食個飯, 揀左D2呢間大公館, 有得泊車好方便!
頭盤揀左幾款, 有鮑魚/ 沙律蝦球/ 淮山等等~

2021-11-07 535 浏览
大公館聽就成日聽, 一路自己都好想約埋班朋友 食返個中式fine dining, 原來荔枝角既d2 place 都已經有, 雖然位置並唔顯眼 要搭life 上樓先去到, 但都唔會阻到我想食好野既心。提早訂左個4人枱 連餐, 早已有心理準備 會有返咁上下既環境, 但無諗過上到去 由入門口 到坐低 比我見到既 唔係簡單既裝修 而係每一樣野都有諗過既擺設, 加上細心既員工 同 乾淨既地方 令到成件事再加分。急不及待 又肚餓既我地 充滿期待, 好快已經上菜比我地, 好特別既口水竹絲雞 烏雞整既 真係好小見,本來以為會好(鞋), 點知處理得非常好, 啫喱狀嘅竹絲雞加上香辣嘅口水汁, 令每一啖入口都又滑又辣, 十分野味金甲脆魚皮, 鹹蛋黃包炸魚皮, 鹹香味加上超脆嘅炸魚皮 簡直無敵 , 必食 桂花密燒去骨鴨腳包, 食落完全係另一翻風味, 睇落個樣似叉燒, 但食落加上入面特別既材料 中和返桂花密既甜, 恰到好處金沙蝦球, 新鮮就好基本 但個火候控制得好好 帶出所帶鮮味, 好考師傅技術特色脆皮京都骨, 京都骨我成日都食但圓形嘅京都骨就真係第一次見, 大小相同嘅外形 顯示對於菜色既執着, 甜酸 香脆 多

特色脆皮京都骨, 京都骨我成日都食但圓形嘅京都骨就真係第一次見, 大小相同嘅外形 顯示對於菜色既執着, 甜酸 香脆 多肉汁 嫩滑 集於一身

銀雪魚球, 里個一定係必食, 極滑既銀雪魚 岩岩好一啖放晒入口, 仲有蛋白既配搭 香滑又有魚既鮮味 入口即溶, 無得輸。

整體黎講 絕對令我大開眼界, 大公館無令我失望之餘 仲係我心目中既位置有增無減, 絕對會介紹身邊既人去, 美食既野一定要share, 加上環境夠晒舒服, 4個人一張台又夠私人空間。 如果有朋友問我有咩中菜好食 , 我都會毫不猶豫。
同屋企人食生日飯,於是預約左大公館,環境都有d古色古香嘅感覺,侍應服務態度都幾好。清香柚子凍鮑魚一上台成張台都被白霧籠罩,而且效果都維持左陣,手機擺係台都搵唔到,呢道菜唔單之好睇亦都好好味,鮑魚彈爽鮮美,都幾高汁。龍井煙熏黃花魚魚肉滑嫩,煙熏香味加上龍井嘅清香,中和魚肉油香,令人食完一件接一件。話梅鐵棍淮山呢道前菜幾特別,爽脆淮山配上酸酸甜甜嘅醬汁,食落有陣梅子嘅清香,都幾開胃。招牌黑毛豬叉燒叉燒肉質軟嫩,表面微焦,麥芽嘅甜焦香同埋豬肉油香係口中迸發,而且食得出豬肉新鮮,整體肥美可口。黃金沙律汁蝦球蝦大大隻,鮮甜爽脆,底下嘅茄子外皮炸到鬆脆,咬落外脆內多汁,配埋香甜嘅沙律醬,啖啖滿足。脆米蒜香雞雞皮加上脆米,焦脆香口,而雞肉又非常滑嫩,一脆一嫩,口感相當好,而且咬落有雞油爆開,多汁香甜。西班牙火腿琥珀米黃浸時蔬鹹香嘅火腿配上清甜嘅津白,相配得宜,米湯濃稠而且有桃膠係入面,口感特別。金瑤櫻花蝦蛋白炒飯呢個炒飯好有鍋氣,米飯粒粒分明,菜心嘅鮮甜配合蝦乾嘅香味,恰到好處,成個炒飯唔會太油,而且分量好大,食完超飽。狀元山楂糕酸酸甜甜嘅甜品,食完炒飯可以消下滯。

清香柚子凍鮑魚

脆米蒜香雞

西班牙火腿琥珀米黃浸時蔬

金瑤櫻花蝦蛋白炒飯

狀元山楂糕
酸酸甜甜嘅甜品,食完炒飯可以消下滯。
2021-10-19
庆祝纪念
生日
2021-11-06 397 浏览
同屋企人慶祝所以黎左荔枝角既大公館食返餐中菜🥰成餐飯都幾滿意😻龍井煙燻黃花魚魚肉肉質肥美結實 淡淡龍井茶葉香氣🫖清香柚子凍鮑魚擺左乾冰係盆底 湧出黎既煙霧非常吸精 好IG打卡able📸柚子既清新同埋鮑魚既彈牙結實非常夾👍🏻👍🏻👍🏻黃金沙律汁蝦球🍤蝦球炸得酥脆香口 配埋酸甜開胃既沙律汁解膩 連少食炸嘢既屋企人都大讚一啲都唔油膩招牌黑毛豬叉燒叉燒半肥瘦 邊邊有焦香 唔錯 果然係招牌菜😋😋😋脆米蒜香雞雞皮炸得香脆 冇咩油脂 好香口😙😙😙雞肉都幾滑捋捋 脆米增添層次感金瑤櫻花蝦蛋白炒飯用料大方 好多櫻花蝦 等你啖啖都食到炒飯炒得分明 好香食得出鑊氣狀元山楂糕山楂味清爽解膩 為今餐畫上個完美句號🥰🥰🥰

龍井煙燻黃花魚

用料大方 好多櫻花蝦 等你啖啖都食到
炒飯炒得分明 好香食得出鑊氣

狀元山楂糕
山楂味清爽解膩 為今餐畫上個完美句號🥰🥰🥰

想同屋企人靜靜地食餐飯,咁啱揾到呢間望落古色古香嘅中菜館👻餐廳位於D2 place,可以去地下大堂按10/F就到達😆大公館環境裝潢典雅別致,圍數不多,環境並唔嘈雜。三道前菜都”的骰骨子”,先嚟個「話梅鐵棍淮山」,新鮮淮生被切成cutie正方形,配以話梅粉,爽脆清新,有種開胃嘅感覺,令人驚喜🤩接落嚟就係「龍井煙燻黃花魚」,魚塊經過煙熏,有龍井香味,估唔到雖然細細塊,但細嚼之下,竟有濃郁豐腴嘅魚油香味😋第三道前菜「清香柚子凍鮑魚」完全係吸睛之作🥺適合男女老幼,看見侍應捧餐過來已經引到同枱朋友嘩嘩大叫👻神仙就做唔到喇,騰雲駕霧中享受菜式就已經係一件興奮樂事了👼🏻😂有嚼勁嘅鮑魚配以柚子,放在別緻湯匙上,新鮮配搭,唔計味道,視覺上已經贏曬,聲色藝俱全!🧚🏻‍♀️「招牌黑毛豬叉燒」味道同做法都同一般叉燒相似,肉地少少”鞋口”🙈「黃金沙律汁蝦球」又幾好味喎,炸過嘅茄子更香口,配以新鮮大明蝦,再加上沙律汁點綴,味道真係有意外嘅驚喜😆「脆米蒜香雞」,雞肉嫩滑,鷄皮沾上脆米,炸得香脆可口,不油膩,因為好好味,衹覺份量不多,唔夠喉添🥺「西班牙火腿琥珀米皇時蔬」就真係估佢唔到嘅組合,咸的拼上淡的,西班牙火腿配上

「西班牙火腿琥珀米皇時蔬」就真係估佢唔到嘅組合,咸的拼上淡的,西班牙火腿配上米湯,再配以娃娃菜及桃膠,務求做到口味上嘅大對比👏🏻👏🏻

咪以為品嚐過前面幾個份量不大的菜式,就一定吃不飽,咁你又錯哂👻👻一道「金瑤櫻花蝦蛋白炒飯」就真係啱哂大胃王🦐🍚一定滿足到你。若果食量少,四個人都未必能夠清碟。炒飯炒得好好,飯炒得乾身,不油膩,配以蛋白同埋櫻花蝦,清香蛋白配上櫻花蝦,鹹香櫻花蝦搶哂風頭👍🏻👍🏻👍🏻

最後一道甜品「狀元山楂糕」,一層一層嘅山楂布甸,味道唔太甜,用山楂入撰,幫助消滯,為整頓晚飯作完美結束😆
1K
「公館」一字近年都幾Hit,唔少新中菜廳都以「公館」命名,基本上都係做中高級嘅精緻中菜,一般都幾有fine dining嘅感覺,呢間「大公館」都非常不錯。位於荔枝角D2 PLACE商場1期10樓,環境舒適,枱與枱之間嘅距離足夠,又夠spacious,估唔到閒日晚上都有唔少人幫襯。清香柚子凍鮑魚($148/4隻):一口鮑魚凍食,為前菜,肉質爽彈,夠軟腍,以柚子帶出清爽及甜美嘅味道。上菜時特意加上乾冰,煙霧瀰漫,打卡一流。龍井煙熏黃花魚($118):平時食嘅黃花魚比較鬆散,但以煙熏製嘅黃花魚結實返少少,唔會一夾就散,但肉質同樣幼嫩,味道帶淡淡煙熏香氣。招牌黑毛豬叉燒($248):與一般嘅梅頭叉燒非常不同,黑毛豬肉質細嫩,半肥瘦,而且肉味濃郁,簡直唔係食緊「叉燒」咁簡單。淋上蜜汁後,更為香甜美味!話梅鐵棍准山($78):非常refreshing嘅一道冷盤前菜,准山以話梅汁調味,酸酸甜甜幾開胃。但整體無咩特別,如非特別愛好,建議無須點呢道菜。黃金沙律汁蝦球:蝦夠新鮮爽滑,蝦球亦夠大隻厚肉,搭配甜美味沙律汁,而且底部仲有一大塊茄子,夾埋一齊食無咁油膩,味道相當唔錯。脆米蒜香雞($228/半隻):

脆米蒜香雞($228/半隻):雞皮脆香,帶有不少脆米,食落不感油膩,雞肉嘅肉質尚算細嫩,帶微微蒜香,幾惹味。

西班牙火腿琥珀米皇浸時蔬($158):簡單時蔬盡顯高貴,奶白色魚湯浸津白,味道十分鮮甜,Parma Ham帶鹹香,與津白非常搭配,仲加入大量桃膠煮製,簡直係女士恩物!

金瑤櫻花蝦蛋白炒飯($188):別以為炒飯只有瑤柱、菜圃及蛋白等就覺得好單調,炒飯放左「海量」嘅櫻花蝦,除左頂端嘅一大堆櫻花蝦外,內裡亦有不少,因此整碟炒飯都非常鮮味。飯粒夠乾爽,粒粒分明,炒功非常不錯!
2021-10-18
庆祝纪念
生日
2021-10-25 466 浏览
今日同屋企人去食野,聽朋友介紹黎左哩間中菜餐廳,一黎到已經比佢既傳統風格吸引左,環境好靚好舒服👍野食方面係有小小fusion 菜既感覺,仲有好多酒同飲品選擇!最推介甜品,金箔懷舊芝麻卷 $64,芝麻味非常濃郁,又滑又唔甜,完全岩我呢個勁怕甜又好似好養生的人類😆出面已經好少地方有得食!而家仲有金箔係面,得體又美顏!我地都點左個三色藜麥金沙蝦球$172,個蝦球好大舊,食落啖啖肉,蝦味好濃,個蛋黃味吾會搶左個蝦味!好有特色最特別係香豆酥蒸銀雪魚球$268!魚球下面有蛋白,上面係魚😍😍超特別!蛋白吸哂魚汁味,啖啖汁😃相對清淡,解一解油膩感仲將黑豆變成腐竹配埋豆汁娃娃菜,出面真係未食過!又健康又美味!哩間餐廳的菜式都比較特別,將傳統菜加以調整,令人賞心悅目!

哩間餐廳的菜式都比較特別,將傳統菜加以調整,令人賞心悅目!

2021-10-24
2021-10-25 405 浏览
好耐冇同屋企人出去聚餐今次特登上網搵咗間中菜best dining 推介😂一入到去個門口成個門口嘅裝修好華麗令人有一種去咗好似第二個地方一樣嘅感覺喺香港好少見到有呢一種嘅裝飾!見到啲食物嘅種類好多😵‍💫叫咗幾個熱門推介😁1. 川味口水竹絲雞$118第一次食口水雞係用竹絲雞整! 味道同傳統口水雞唔同~竹絲雞冇咩肥肉擺盤好精緻2. 金甲脆魚皮$78鹹蛋黃外皮炸魚皮脆口上面加咗少少XO醬辣油有時好驚食啲好淋身/好un 的呢個好味😋!家人都高度讚賞3.三色藜麥金沙蝦球$172呢個菜式好驚喜!!因為出邊好少用藜麥:0加上個蝦球非常香脆可口味道恰到好處😍4. 脆香豆酥蒸銀雪魚球$268呢個銀雪魚好好食😍!高度推介個魚好滑又有啲脆口原來個底有啲蛋白好滑好夾送飯一流🥺!

見到啲食物嘅種類好多😵‍💫叫咗幾個熱門推介😁

1. 川味口水竹絲雞$118
第一次食口水雞係用竹絲雞整!
味道同傳統口水雞唔同~
竹絲雞冇咩肥肉擺盤好精緻

2. 金甲脆魚皮$78
鹹蛋黃外皮炸魚皮
脆口上面加咗少少XO醬辣油
有時好驚食啲好淋身/好un 的
呢個好味😋!家人都高度讚賞

3.三色藜麥金沙蝦球$172
呢個菜式好驚喜!!
因為出邊好少用藜麥:0
加上個蝦球非常香脆可口
味道恰到好處😍

4. 脆香豆酥蒸銀雪魚球$268
呢個銀雪魚好好食😍!
高度推介
個魚好滑又有啲脆口
原來個底有啲蛋白
好滑好夾
送飯一流🥺!
2021-10-23
2021-10-04 384 浏览
同屋企人經過荔枝角,想食中式菜,就搵咗呢一間大公館, 全晚菜式都十分高質。我最鍾意食一啲酸酸辣辣嘅嘢㗎啦,呢一個川味口水竹絲雞完全正中我下懷, 辣味唔會太辣, 加上凍上的竹絲雞,雞肉十分鮮嫩滑, 係一個很好的開胃菜。 這間餐廳的炸品十分出色, 尤其高滿鹹蛋黃汁的金甲炸魚皮, 真係十分之香脆,鹹鹹嘅蛋黃 味道在口腔揮之不去, 令人忍唔住一啖接一啖。 銀雪魚更令人為之讚嘆, 嫩滑無骨之餘亦毫無腥味, 魚嘅鮮甜菜加埋鋪底嘅蒸滑蛋, 簡直係double嫩滑, 係全晚嘅菜品入面其中一個highlight。 豆漿杞子鮮黑腐竹浸娃娃菜亦係不可小看的入味, 黑腐竹豆味濃郁,煙韌可口, 娃娃菜鮮甜軟淋, 除咗菜本身嘅鮮味加上豆漿的香氣, 簡直將娃娃菜的味道升上一個更加高嘅層次。 除咗呢啲之外,仲有其他嘅菜式,包括 黑松露和牛炒飯,黑松露嘅味道濃郁,炒飯粒粒分明, 還有芝麻卷, 濃濃的芝麻味加上煙韌的口感等等, 為當日嘅晚餐劃上一個完滿嘅句號。 整體來說,可以話款款都係上乘作品, 是精緻嘅中菜式, 值得再次光臨,和期待其他菜式。

• 豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬