2019-08-02 568 浏览
叫咗兩個lunch set, 全部嘢都冇咩味,啲壽司用料又普通。其實日本野 要好食唔係咁難,但係呢度除咗個海景靚之外,真係唔明有咩咁吸引。 麵豉湯就凍嘅,三文魚 又乾又難食, 吞拿魚碎有雪藏味, 一個lunch set 200蚊左右,不過基本上 畀嘅 食材都係好平嘅嘢。 成個感覺就係好睇唔好食。 我平時唔係食嘢咁挑剔嘅人,不過呢度真係好失望。 平日200蚊一個lunch set其實好多選擇我唔會再返嚟。 我諗如果飲杯嘢同朋友傾下偈或者食個下午茶可能勉強都ok
2019-07-22 788 浏览
身邊有一位好朋友見佢經常都來這餐廳吃飯, 光顧的頻密和忠誠的次數都不禁讓我對這間餐廳產生好奇..? 究竟它有何吸引力呢? 見今日係尖沙咀做嘢, 就順便約埋朋友喺呢度敘舊食飯吧我們被安排到有海景的位置, 先不論食物質素有這樣的景觀也是優勢吧友人點了<京都特色伴菜鯛魚&鰻魚茶漬飯>set, 我則點了<炭燒走地雞>set京都特色伴菜鯛魚&鰻魚茶漬飯-其實原來是小樣的鰻魚茶漬飯再加上數樣頭盤作為特色伴菜, 賣相是不錯的, 伴菜的味道也特別, 每一小樣也各有風味我對我點的<炭燒走地雞>充滿着期待, 畢竟是好友愛吃的重點推薦菜又是店家的招牌菜同樣地賣相是特別的, 用鐵板看上了用備長炭火燒香的雞肉, 一陣陣碳火香味撲鼻而來, 採用了日本走地雞肉只輕輕調味, 雞肉放上鐵板仍然熱到滋滋作響, 雞肉外貌恍似塗上了一層炭灰說好的滑嫰感呢? 彷彿不存在, 亦吃不出雞肉的鮮味, 說用了日本的走地雞??饒恕我真的吃不出什麼樣的來總括而言, 過來吃飯最主要是吃景色過於吃美食吧

見今日係尖沙咀做嘢, 就順便約埋朋友喺呢度敘舊食飯吧

總括而言, 過來吃飯最主要是吃景色過於吃美食吧

2019-07-22
  • 炭燒走地雞
2019-07-02 984 浏览
好早已經想食呢間塚田農場,日本的自家農場命名。佢嘅其中一個招牌菜美人鍋,係我今次嘅目標,其餘餐單上嘅日本食物,壽司呀,沙律,飯呀我一一都唔試,佢嘅雞係選用自家農場的雞作為食材,加以長時間炆燉成骨膠原含量甚高的雞湯,一唻到整舊大大嘅啫喱糕放入鍋中,你睇佢嘅型態就知佢骨膠原好重,到佢個糕溶為湯之後會有個待應比淡湯你飲,果種吸引呢,好好好正呀(我諗起味吉陽一個樣)雞味十分濃,好想飲哂佢。但我要冷靜,咪咁失禮咁快要待應加湯,之後佢會將所有食材放入鍋中,佢個擺位佢攞得好靚靚,其他食材完全吸收咗濃雞湯味。我仲加咗黑薩摩雞,不過太冰凍放出嚟,唔敢用佢講7分鐘食得,攪到好韌。加湯方面佢都會用番雞湯,所以都幾多人追加粉,烏冬用嚟吸湯㗎。不過只係鍋就一定唔夠食喇,一定要追加食物,所以都唔算好平
2019-06-19 1035 浏览
Yet another failure by paying attention to presentation rather than the taste of the food😢This branch of Tsukada Nojo is beautifully located at the tip of harbor city with an unbeatable view of the victoria harbor and HK skyline. Everything in the restaurant was nicely presented, including the food.We had their signature shabushabu which includes a large variety of vegetables and 4 pieces of chicken... Yes for $788 you get four pieces of chicken with a bunch of vegetables as main course.. for a

We had their signature shabushabu which includes a large variety of vegetables and 4 pieces of chicken... Yes for $788 you get four pieces of chicken with a bunch of vegetables as main course.. for a relatively big eater like myself, the set for two was not enough.. frankly, overpriced!😭

The staff would help put everything neatly in the pot for you to eat, the problem is... regardless of the presentation and quality of the ingredients, sticking everything into the pot at the same time would overcook everything! we had way overcooked soggy and broken apart vegetables for the night. They really need to rethink how to cook their food.

We also had the fish ($400)which the staff recommended.. it was beautifully presented, but it tasted very fishy and wasnt completely descaled.. disaster!

2019-06-18
2019-06-16 6587 浏览
每次去海港城都只顧購物,   今次帶女朋友去食飯,  有講求心思和技巧, 在 塚田農場 訂了座,   我覺得對著靚靚維港夜景,  接著請佢食一個美人鍋, 再讚一讃她, 女仔一定 開心, 塚田農場,  面積真係大, 座位多.   幸好早訂位, 可以面對無敵嘅海景,  彩色繽紛嘅維港, 真係大開眼.酒客可以坐吧檯, 各式其式.心急的我, 看見美人雞尾酒點返杯:金木犀 (Kinmokusei)   先開開胃, 飲品擺設好時尚, Cheers!!牡丹 (Botan)  -        有牡丹的燦爛, 女仔最愛靚, 入口隹 !  面對繁華夜景, 勝完再勝.店員馬上介紹,  我們可以試其 美人 COMBO -  推廣價 $788- , 包美人雞尾酒兩杯.加熱盤:帆立貝豚肉豚平燒.   暖笠笠的鉄板盛載這豚平燒, 食材豐富, 帆立貝混合豚肉的香氣, 越食越愛.  冷盤:鰻魚忌廉芝士三文魚卷望落好吸引!   鰻魚香滑無骨, 忌廉芝士味道好, 配三文魚, 勁 好食. 美人鍋 上檯了原味的美人鍋, 雞湯乳白色, 呈啫哩狀,  店員替我們加熱, 熱氣慢慢 上升, 帶出香氣.再送來鍋物, 放在小木架上, 上
塚田農場,  面積真係大, 座位多.
酒客可以坐吧檯, 各式其式.
心急的我, 看見美人雞尾酒
點返杯:
加熱盤:
冷盤:
鰻魚忌廉芝士三文魚卷
美人鍋 上檯了
再送來鍋物, 放在小木架上, 上桌, 好吸引.

除了菜, 還有豆腐, 免治雞肉.
蔬菜瓜果由日本直送,  和本地出產的不同.   組合更充滿色彩.
店員先把雞件放進鍋內, 雞肉滑, 味香肉嫰.
店員再替我們把免治雞肉 由竹簡撥出, 推入熱湯內煮.
最後把 蔬菜, 瓜片, 菇菌, 豆腐, 鋪於湯面,  好細心的排列.  美人出埸了, 我們都爭著拍照.  人見人愛.
不到十分鐘, 鍋物滾得香,  蔬菜入口爽甜新鮮,   雞質肉嫰,  日本雞果然不同.
這個美人鍋食材和份量都不錯.
  最後, 甜品送到;  甜紅薯糰子冰淇淋
好看, 紅薯糰子香滑細膩, 對著維港慢慢吃, 讓人回味無窮.  女友讚不絕口.
 冰淇淋 涼冰冰, 帶日本概念的食品, 令人回味.
這個夜景, 給我們留下好印象.
  • 美人鍋
  • 鰻魚忌廉芝三文魚卷
2019-06-11 1207 浏览
香港的維多利亞港, 早午晚的景色也不同, 我最欣賞是晚上七彩繽纷的夜景.  剛剛公司加了人工, 表哥立即提議為我慶祝,  於是在尖沙咀海運大厦郵輪碼頭 旁邊的[塚田農場]......日本餐廳, 訂了座,餐廳氣氛好熱鬧.面對維多利亞海港夜景, 使人累氣全消. 服務員安排我們入座,  入座時看見預留給我們的檯上, 有 Welcome 咭, 好驚喜!美人 COMBO - 正做推廣價, 我們不作其他選擇, 立即落單.  這個 美人 COMBO , 包 美人雞尾酒, 飲品, 12 選 2 :我點 牡丹 (Botan) -   美人般的擺設, 酸酸甜甜的雜莓味特飲, 富維他命又解渴.  好靚的飲品.表哥點 金木犀 (Kinmokusei) 感覺好清新涼快, 少少酸, 很出色, 好好飲.美人意式冷盤:   4 選 1 :我們選了鰻魚忌廉芝三文魚卷:  賣相討好,  迷你精緻壽司卷. 口感有層次, 帶芝味, 好岀色. 熱盤:  3 選 1 :帆立貝豚肉豚平燒.   有帆立貝及豚肉香氣, 還有貴氣, 口感真是不俗.  美人鍋:  3 選 1 ,  我們揀了日式走地雞. 先送來鍋物, 用木盒盛載,  上層
餐廳氣氛好熱鬧.
面對維多利亞海港夜景, 使人累氣全消.
美人意式冷盤:   4 選 1 :
熱盤:  3 選 1 :
美人鍋:  3 選 1 ,  我們揀了日式走地雞.
先送來鍋物, 用木盒盛載,  上層是菜和竹筒免治雞肉, 蔬菜瓜果, 來自日本宮崎的田塚總店.
下層是雞肉.
美人鍋也送來了,   湯底濃綿, 在電磁爐上慢慢加熱, 面對海景, 相影成趣.
服務員替我們先把免治雞肉, 從竹筒取出, 一團團放入熱湯內,  再加入雞塊.
再把色彩繽紛的蔬菜鋪於湯面,  整齊美觀.
我們第一次看見這美麗的火鍋, 印象好深刻.   像美人活在眼前.
煮滾了,   湯底濃郁,  味鮮甜.  雞件肉嫰, 又香滑,  蔬菜爽甜新鮮, 越食越愛.
備有 3 種醬汁, 我們感覺用不著, 因為雞的鮮味,  已令我們吃得好滿足了.
甜品:  6 選 1
甜紅薯泥糰子冰淇淋
甜品擺設好看, 少甜,  有香滑紅薯泥, 薯味濃陏,   混合冰淇淋一起吃, 好美味.
餐廳服務員細心有禮 , 加上美食和美景, 令人陶醉, 流連忘返.
  • 美人 COMBO
2019-06-05 1726 浏览
整體來說還算是不錯的一間餐廳,相約朋友來吃晚飯和簡單喝杯飲料聊天是不錯的選擇,餐廳的座位也非常舒服,沒有限時可以慢慢吃,梳乎厘玉子燒$78,非常特別值得一試,推介炭燒走地雞-山葵味$238,雞和炭燒的味道也很出,只是欠缺了一些山葵味都可以試美人卷盛盒$148(可以選擇三個味道)鰻魚忌廉芝士美人卷三文魚牛油果美人卷吞拿魚長芋美人卷個人最喜歡三文魚牛油果美人卷每一款都有不同的醬汁配搭,每一款味道都不一樣,值得一試
,推介

都可以試
美人卷盛盒$148(可以選擇三個味道)
鰻魚忌廉芝士美人卷
三文魚牛油果美人卷
吞拿魚長芋美人卷
個人最喜歡三文魚牛油果美人卷

每一款都有不同的醬汁配搭,每一款味道都不一樣,值得一試
SUMIRE  &  KAEDE
SUMIRE  &  KAEDE
鰻魚炒飯
梳乎厘玉子燒
2019-06-03 754 浏览
今日要同一位重要既朋友食飯,佢由細到大都對我好好,不過畢業後就冇再聯絡囉。最近竟竟然撞返佢,咁開心既事,我梗係即刻去約佢食飯啦!今次就我請嘅,佢鍾意食日本野,我就揀咗呢間由日本宮崎縣嚟嘅餐廳。依間 塚田農場,主打嘅都係用新鮮嘅農作物同雞,去煮日本嘅料理。全部都可以食到令你變咗美人啊!我朋友而家越大越靚女,當然要同佢去食返餐令佢變得更靚靚嘅大餐啦。餐廳嘅地方好大,坐得非常舒服。不過就有限時,建議大家一坐低就好諗好食乜嘢喇。美人涮鍋 $520呢個咁大嘅美人Shabushabu,其實就可以自己揀肉類。揀完肉類,就跟返肉嘅價錢去定價。我今次就揀左和牛同豬肉,大家都可以試哂兩隻味。我朋友就鍾意和牛多d,而我就覺得豬肉都好好食啦。兩隻肉都係切到好薄嘅,輕輕一涮就已經食得。仲可以點日本嘅出汁同芝麻醬食。三文魚牛油果沙律 $98一個簡簡單單嘅三文魚牛油果沙律,估唔到都會出動到服務員去到幫你係即場切即埸拌,又有一個好既體驗啦。沙律好特別,仲會加上熟嘅薏米同埋杏仁去拌,口感更加豐富啊!脆卜卜嘅感覺好好食。菜乃花 $93嚟得呢間咁靚嘅餐廳,估唔到連飲品都特別靚過人。兩杯都係美人仿雞尾酒,唔係真雞尾酒嚟嘅,但
最近竟竟然撞返佢,咁開心既事,我梗係即刻去約佢食飯啦!

美人涮鍋 $520

三文魚牛油果沙律 $98

菜乃花 $93

嚟得呢間咁靚嘅餐廳,估唔到連飲品都特別靚過人。兩杯都係美人仿雞尾酒,唔係真雞尾酒嚟嘅,但係賣相一樣咁靚架。依杯是柚子囗味,酸甜清爽。

楓 $93

依一杯是雜莓囗味,味道就更酸的糖更甜啲,仲有啲士多啤梨同藍莓係底,感覺上就更加足料。
2019-05-27
位於尖沙咀的塚田農場,是一間日本宮崎縣的過江龍哦。餐廳在日本是間連鎖人氣居酒屋,在宮崎縣日南市開設自家「塚田農場」,每日從產地直送新鮮蔬果,為了向顧客提供最新鮮最道地的食材哦。這家分店是塚田農場的第一家海外分店,選址設在海港城,走高檔路線,佔地廣,有室外和室內部份,零距離看到維多利亞港的景色,相當有氣派哦。招牌鍋物之一的美人涮鍋,是跟據不同的肉來價,例如: 和牛 $680/ 澳洲和牛 $620/ 和牛和豚肉 $520。是次選擇雙併肉,一次過滿足兩個慾望。美人涮鍋 和牛和豚肉 $520餐廳主打美人系列菜式,以新鮮食材和用心烹調,製作出令你變美的食物哦。氣派非凡的美人涮鍋,一邊放上薄和牛片,一邊放上薄豚肉,底下疊著滿滿的蔬菜,感覺營養均衡呢。涮鍋湯頭是黃金骨膠原雞湯,是把幼雞和走地雞雞骨長時間熬至溶化而成,滿滿的骨膠原,味道又濃又厚。和牛肉質超幼軟,肉味濃香,豚肉同樣不錯,沾日本出汁和芝麻醬也可以。帆立貝玉子壽司卷 $78賣相討好的壽司卷,共有多個囗味可選。壽司卷較為細件,就算吃掉一整份,也不會影響你的美人身材呢。帆立貝厚肉幼軟,跟玉子的搭配不俗。三文魚蟹肉沙律壽司卷 $78三文魚和蟹肉的
位於尖沙咀的塚田農場,是一間日本宮崎縣的過江龍哦。

美人涮鍋 和牛和豚肉 $520

,味道又濃又厚。

帆立貝玉子壽司卷 $78

三文魚蟹肉沙律壽司卷 $78

三文魚和蟹肉的壽司卷,味道則較為濃烈,內裡捲著青瓜,囗感清爽。

抹茶餡料芭菲 $78

最後當然要吃甜品,才是完滿的一餐哦。這個芭菲用大碗承載,配料和份量勻很豐富。包括: 抹茶雪糕,抹茶厥餠,黑糖厥餠,紅豆丸子,啫喱,栗子,花花曲奇等等,但味道並沒有很特出,抹茶濃一點更好。
2019-05-28
2019-06-02 686 浏览
海運大廈呢邊既餐廳都係對住個無敵靚海景,之前試過幾間都不錯,今次就試下日式居酒屋裝修擺設主要以木為主,簡約得黎又帶點日式元素,卑人一種舒適既感覺首先點返杯mocktail同啤酒先,杯mocktail好甜,相對地叫抹茶啤酒就穩陣得多之後再點了點小食,海老牛油果美人卷,意式生帆立貝片柚子胡椒汁,賣相精緻味道新鮮,炸粟米塔原來配雲呢拿雪糕係咁夾,好有驚喜主菜炭燒走地雞同美人鍋係呢度signature,炭燒雞帶點酒味同濃郁既炭香味,侍應即場再刨d新鮮山葵上面,味道非常不錯美人鍋我都揀了呢度主打既日式走地雞,湯底濃郁但略嫌咸左少少,雞件好滑,蔬菜新鮮,我好耐都無食過咁甜既粟米芯啦靚景靚食材,呢個價錢我覺得合理

靚景靚食材,呢個價錢我覺得合理
2019-06-01 532 浏览
海老壽司卷 - 難食 炸雞 - 皮勁軟 似叮雞多過似炸雞 意式三文魚 - 汁好怪 和牛 - 難食到嘔 完全浪費食物 無誠意 侍應完全唔識上餐 放到勁遠 唔知想點 完全浪費左個胃 浪費埋個景 真係好想爆粗
海老壽司卷 - 難食
炸雞 - 皮勁軟 似叮雞多過似炸雞
意式三文魚 - 汁好怪
和牛 - 難食到嘔 完全浪費食物

• 沒有
2019-05-31 899 浏览
與朋友到尖沙咀看完電影,到海運大廈覓食一下,这帶是旅遊區,多食店選擇今天想吃日本餐,剛好在郵輪馬頭 旁邊有[塚田農場]日本餐廳,面對海景,十分開揚坐在窗邊很舒服。这裡有多款以麵和飯為主打的午餐套餐,我選了其中一款;腐皮滑蛋蟹肉帆立貝丼御膳 $188份量相當足夠,滑滑腐皮雞蛋,蟹肉,鮮凡立貝粒夠爽甜!飯香而潤澤。非常美味的午餐!麵爽滑有彈性。吃飽飽後喝上隨餐附送的綠茶和芝士餅,很滿足!面對著美麗的風景真捨不得離開,再一個綠茶雪糕$ 20 邊食邊嘆住靚海景,真寫意!
坐在窗邊很舒服。

这裡有多款以麵和飯為主打的午餐套餐,我選了其中一款;
腐皮滑蛋蟹肉帆立貝丼御膳 $188

非常美味的午餐!

麵爽滑有彈性。

吃飽飽後喝上隨餐附送的綠茶和芝士餅,很滿足!

面對著美麗的風景真捨不得離開,再一個綠茶雪糕
$ 20 邊食邊嘆住靚海景,真寫意!
午餐
2019-05-29 462 浏览
好耐沒有同老婆係尖沙咀行街食飯睇夜景喇,行行街順便睇有咩好食的店舖,但見到有間日本開過來的店舖有得食美人鍋,美人鍋是係呢間店舖的名菜,老婆立刻話去試下。【美人鍋】聽店員說這間店舖標榜食材新鮮為主。一黎到見到個湯底好似一個布甸咁樣,之後加熱了後當然試飲個湯先啦,雞味濃郁,非常creamy,但飲了一口之後完全感受到骨膠原嗰種口感。店員再幫我們配上各式各樣蔬菜同免治雞肉,蔬菜吸收個湯嘅精華,雞件非常嫩滑。值得推介!!【炭燒走地雞(鹽味)】店家採用日本走地雞,雞肉比較結實有彈性,石板烤到雞皮脆卜卜,味道鮮甜多汁,非常滋味!【焙茶餡蜜芭菲】芭菲材料非常豐富,有花形蕎麥餅,嶡餅,焙茶雪糕,白玉,啫喱,紅豆等等,本身各款餡料味道不算太甜,食時加上黑蜜增加甜味,焙茶雪糕茶香味濃,而嶡餅,啫喱,軟淋爽彈,有淡淡焙茶味,整體感覺不錯!【菜乃花-mocktail】雞尾酒名字相當特別,味道酸酸甜甜,有淡淡的柚子香氣,非常清新。
【美人鍋】
【炭燒走地雞(鹽味)】
【焙茶餡蜜芭菲】
【菜乃花-mocktail】
2019-05-28 716 浏览
已經很久沒有在海運大廈逛街,原來商場大裝修完開了很多新餐廳,而且大部分也可以對住維港海景享用晚餐,一於找間餐廳望著海景浪漫一番。之前向日本已經見過這間餐廳,但一直未有試,那麼先試試香港分店先吧!美人仿雞尾酒-撫子Mocktail 名字都非常有日本風味,日本波子汽水配搭鮮甜水蜜桃,入口鮮甜清新,果味香濃。美人卷盛合本身有5款選擇可以任揀3款,我們最後揀了三文魚牛油果美人卷、雞肉炸茄子美人卷、鰻魚忌廉芝士美人卷,各款美人卷都會配搭一種自家調製醬汁,有辣味沙律醬、甜麵醬、浦式鰻魚汁,各款美人卷都用上越式米子卷做成,內裏包住各種新鮮蔬菜與餡料,味道清新,而且創意十足,越南菜crossover 日本菜,非常適合女士們享用。美人鍋(2人前)乳白色的骨膠原啫喱湯底,先慢慢煮溶,再飲一啖湯底,膠質非常豐富,雞味香濃鮮甜,好似將所有雞的精華濃縮在湯底裡。蔬菜配料排列得非常整齊漂亮,非常吸睛,餡料有新鮮雞件,豆腐,免治雞肉等等,雞肉鮮嫩滑溜,豆腐豆味香濃,免治雞肉丸子鮮甜有咬口,而且充滿肉汁,其餘蔬菜新鮮美味,令人食指大動。

美人仿雞尾酒-撫子

美人卷盛合

美人鍋(2人前)

• 美人鍋
2019-05-28 559 浏览
在尖沙咀海港城,海運大厦一帶商場購物,五花八門的商店令我和女友人不樂亦乎!已是下午二時多若不是肚子 咕嚕~咕嚕~的告訴我 差點忘了要吃午餐! 探頭望望~正好這間"塚田農埸'的日式食店出現在眼前…… 看看門前食物推介,套餐,甜點美食都很精美!更擁有維港海景!內進坐下才感到雙足有點累了~望望維港海面挺舒服的!我點了一客午餐:京 都特色伴菜配鯛魚& 鰻魚茶漬飯 御膳 $ 218內容豐富,賣相精美!一小碟,一小碟的,鯛魚,蔬菜,豆付,玉子……等配搭得宜,醬汁味道清新!還付有一小碗麵豉湯和一壺泡飯的茶。四小件鰻魚軟綿口感。望着心曠神怡的海景,吃着美味的午餐,再品嚐 一杯焙茶,無比的享受!套餐還跟有甜點;幼滑甜美日式芝士蛋糕一件,配上清香的焙茶口感非常和諧!嘆著茶 望着海和郵船……就在這裡消磨了幾個鐘,待應不忘加水,服務窩心!好地方,非常享受!
探頭望望~正好這間"塚田農埸'的日式食店出現在眼前……
看看門前食物推介,套餐,甜點美食都很精美!
更擁有維港海景!

內進坐下才感到雙足有點累了~
望望維港海面挺舒服的!

我點了一客午餐:
京 都特色伴菜配鯛魚& 鰻魚茶漬飯 御膳 $ 218

內容豐富,賣相精美!

還付有一小碗麵豉湯和一壺泡飯的茶。

四小件鰻魚軟綿口感。

套餐還跟有甜點;
幼滑甜美日式芝士蛋糕一件,配上清香的焙茶口感非常和諧!

2019-05-24