2019-06-16 6587 浏览
每次去海港城都只顧購物,   今次帶女朋友去食飯,  有講求心思和技巧, 在 塚田農場 訂了座,   我覺得對著靚靚維港夜景,  接著請佢食一個美人鍋, 再讚一讃她, 女仔一定 開心, 塚田農場,  面積真係大, 座位多.   幸好早訂位, 可以面對無敵嘅海景,  彩色繽紛嘅維港, 真係大開眼.酒客可以坐吧檯, 各式其式.心急的我, 看見美人雞尾酒點返杯:金木犀 (Kinmokusei)   先開開胃, 飲品擺設好時尚, Cheers!!牡丹 (Botan)  -        有牡丹的燦爛, 女仔最愛靚, 入口隹 !  面對繁華夜景, 勝完再勝.店員馬上介紹,  我們可以試其 美人 COMBO -  推廣價 $788- , 包美人雞尾酒兩杯.加熱盤:帆立貝豚肉豚平燒.   暖笠笠的鉄板盛載這豚平燒, 食材豐富, 帆立貝混合豚肉的香氣, 越食越愛.  冷盤:鰻魚忌廉芝士三文魚卷望落好吸引!   鰻魚香滑無骨, 忌廉芝士味道好, 配三文魚, 勁 好食. 美人鍋 上檯了原味的美人鍋, 雞湯乳白色, 呈啫哩狀,  店員替我們加熱, 熱氣慢慢 上升, 帶出香氣.再送來鍋物, 放在小木架上, 上
塚田農場,  面積真係大, 座位多.
酒客可以坐吧檯, 各式其式.
心急的我, 看見美人雞尾酒
點返杯:
加熱盤:
冷盤:
鰻魚忌廉芝士三文魚卷
美人鍋 上檯了
再送來鍋物, 放在小木架上, 上桌, 好吸引.

除了菜, 還有豆腐, 免治雞肉.
蔬菜瓜果由日本直送,  和本地出產的不同.   組合更充滿色彩.
店員先把雞件放進鍋內, 雞肉滑, 味香肉嫰.
店員再替我們把免治雞肉 由竹簡撥出, 推入熱湯內煮.
最後把 蔬菜, 瓜片, 菇菌, 豆腐, 鋪於湯面,  好細心的排列.  美人出埸了, 我們都爭著拍照.  人見人愛.
不到十分鐘, 鍋物滾得香,  蔬菜入口爽甜新鮮,   雞質肉嫰,  日本雞果然不同.
這個美人鍋食材和份量都不錯.
  最後, 甜品送到;  甜紅薯糰子冰淇淋
好看, 紅薯糰子香滑細膩, 對著維港慢慢吃, 讓人回味無窮.  女友讚不絕口.
 冰淇淋 涼冰冰, 帶日本概念的食品, 令人回味.
這個夜景, 給我們留下好印象.