2019-05-27 2296 浏览
今天來到海運大廈的塚田農場,第一感覺就是嘩,好美唷!因為塚田擁有一排近距離的 維多利亞 海港夜景。來自日本宮崎的田塚,於日本有超過150間分店的居酒屋。香港部分招牌菜是由日本直送,如美人鍋的湯底,蔬菜及日本走地雞。三文魚蟹肉沙律壽司卷$78三文魚反卷上舖著厚厚的蟹肉沙律,大嘴一口吃下去,非常鮮味。帆立貝豚肉豚平燒$98帆立貝+豚肉在圓圓的鐡板燒上啪啦啪啦地響著,散發出陣陣的香氣,胃口馬上大開。炸粟米塔$78賣相已經非常吸引,金黃的小山堆上放著一球雪糕,小山堆是用一粒粒鬆脆的玉米粒砌成,真叫人一勺一勺往嘴裡送。梳乎厘玉子燒$88就是日式炒蛋,它的賣相很像我們的太空館,炒蛋裏面軟滑無比,跟梳乎厘一樣的滑溜。美人牛肉鍋(澳牛)$580奶白色啫喱狀湯頭是從日本送來,確保它跟日本店舖味道和質量是一樣的。美人鍋當然膠原蛋白豐富才能形成啫喱犾,而且湯頭鮮甜有實在的骨頭和雞的味道。跟美人鍋的SabuSabu配料也豐富:牛肉、魚滑、雞蛋、豚肉、蝦滑、蜆和蔬菜。店員會細心在客人面前調煮鍋底,把配料按程序燙煮,非常貼心。追加和牛$1120(4份)和牛油脂豐富分部平均,湯數秒,入口溶化。追加蠔$158小火燙煮

三文魚蟹肉沙律壽司卷$78
三文魚反卷上舖著厚厚的蟹肉沙律,大嘴一口吃下去,非常鮮味。

帆立貝豚肉豚平燒$98

炸粟米塔$78

梳乎厘玉子燒$88

美人牛肉鍋(澳牛)$580

店員會細心在客人面前調煮鍋底,把配料按程序燙煮,非常貼心。

追加和牛$1120(4份)
和牛油脂豐富分部平均,湯數秒,入口溶化。

追加蠔$158
小火燙煮生蠔,剛熟的蠔肉比生吃味更道濃鮮。

美人卷盛合$148
  海老牛油果美人卷
  三文魚牛油果的軟滑程度相約。美人卷
  肉炸茄子美人卷

一碟三種口味的美人卷,各有特色,全都清淡美味,都保持著食物本身的原味,非常適合健康人士。

抹茶紅豆糰子冰淇淋$68

抹茶冰淇淋+紅豆完美配達,只可惜糰子被冰淇淋冷卻後,煙軔不再,有點失望。

• 炸粟米塔
  • 美人卷盛合
2019-05-24 577 浏览
前幾日同朋友去咗尖沙嘴一間海景餐廳「塚田農場」食晚飯,景色靚到不得了,咁啱係黃昏🌇,所以可以欣賞到好優美的景色!我地去既時候,人流唔多,唔洗等位,而且無限時用餐🍴!而待應服務都好貼心,會周不時留意客人的需要!食物方面,整體價錢合理,唔算貴!餐廳主打係"日式走地雞"用咗不同方法黎煮!而其中最有名氣的是"碳燒走地雞"入口有好重的碳香味,非常入味,份量都足夠二至三人食用!魚籽喬物麵,麵質爽囗彈牙,而且味道好醒胃,係熱食!另外,仲有炸栗米塔,製法都好特別啊!

魚籽喬物麵,麵質爽囗彈牙,而且味道好醒胃,係熱食!

另外,仲有炸栗米塔,製法都好特別啊!
2019-05-15
2019-05-19 590 浏览
今日放工後到尖沙咀逛街,發現一間很好的餐廳,餐廳名叫塚田農場。餐廳格局裝修得別樹一格,又很新穎,令人感覺有很浪漫的氣氛。加上無敵海景,令人能享受一個舒服的晚餐。我和朋友選擇了餐廳最有名氣的碳燒走地雞,和朴葉味真燒。餐廳會把走地雞即場燒熟,放在整條碳板上,再為你即時添加新鮮的生葵。山葵令食物味道更香,令人更開胃。走地雞雞肉肉質不會太煙韌和口感彈牙,帶着濃郁的碳燒味。有機會必會再食多次。還有這個朴葉味真燒,雖然雞肉不多,但是肉質很鮮味,帶有些酒味。侍應會即場為你烹調,服務值得欣賞。另外最有名的是炸粟米塔,餐廳職員介紹食法是每進食一口炸粟米要添加一啖雪糕。果然味道令人感覺很新鮮特別。

2019-05-15
2019-05-19 544 浏览
本來諗住去隔離意大利餐廳歎個甜品,但indoor full咗而且當日超級曬,唯有放棄. 行過呢間見到甜品menu幾吸引,又有靚海景,就決定試試.店員安排咗窗旁坐位,好心曠神怡嘅海景喔!! 我同朋友點咗抹茶餡蜜芭菲&焙茶餡蜜芭菲,加$18可以有飲品,我哋都點咗柚子茶.芭菲賣相幾好,但食落就有啲失望,個厥餅唔合格,白玉未煮透,啫喱反而不錯,花形曲奇比較甜同硬,雪糕有幾濃嘅焙茶丶抹茶味.反而柚子茶好正,柚子蜜+一壼綠茶,幾有heart,味道都好好. 店員們都幾有禮貌同照顧周到,如果可以改善一下食物水準就完美.

餡蜜芭菲

2019-05-10
下午茶
2019-05-16 750 浏览
母親節,梗係要食好野但到處都大排長龍,要等位剛好這間不用等,心想可能不太好吃吧可是免得等位勞累,還是照入侍應話望海窗邊位要先預訂,有點可惜 不過,餐廳整體格局設計很好.侍應推薦美人鍋,我們看餐單的相再加點了一些,都很好鱈魚子喬麥麵,熱上配三文魚子,適合小孩長者,簡單味淡美人卷盛合,可以選三款我們要了吞拿魚長芋,海老牛油果,鰻魚忌廉芝士.賣相和味覺似越南的米紙卷,內配蔬菜,不是壽司.夏天吃,清爽.賣相,清涼,很好.炸粟米塔,每粒粟米炸好堆成塔狀,上配雪糕.感覺很新奇,味道也特別,難得一吃美人鍋,主打菜式.先上的是一盤啫喱,其實是濃縮雞湯.侍應幫忙開爐,煮成湯後再上配料.配料是付應幫忙端上鍋裡,擺放陳列都很精緻.由於雞湯很濃,所以單飲湯夠味,令每件配料都很入味.果然是主打,值得推介甜品要了焙茶餡蜜芭菲,抹茶紅豆糯子冰琪琳.味道不算特別,應該是變化不大吧.雖然沒有人等位,但估不到這些新奇,好值得推介呢
母親節,梗係要食好野
但到處都大排長龍,要等位
剛好這間不用等,心想可能不太好吃吧
可是免得等位勞累,還是照入

侍應話望海窗邊位要先預訂,有點可惜
 不過,餐廳整體格局設計很好.
侍應推薦美人鍋,我們看餐單的相再加點了一些,都很好

鱈魚子喬麥麵,熱上配三文魚子,適合小孩長者,簡單味淡

美人卷盛合,可以選三款
我們要了吞拿魚長芋,海老牛油果,鰻魚忌廉芝士.
賣相和味覺似越南的米紙卷,內配蔬菜,不是壽司.
夏天吃,清爽.賣相,清涼,很好.

炸粟米塔,每粒粟米炸好堆成塔狀,上配雪糕.
感覺很新奇,味道也特別,難得一吃

美人鍋,主打菜式.
先上的是一盤啫喱,其實是濃縮雞湯.
侍應幫忙開爐,煮成湯後再上配料.
配料是付應幫忙端上鍋裡,擺放陳列都很精緻.
由於雞湯很濃,所以單飲湯夠味,令每件配料都很入味.
果然是主打,值得推介

甜品要了焙茶餡蜜芭菲,抹茶紅豆糯子冰琪琳.
味道不算特別,應該是變化不大吧.

雖然沒有人等位,但估不到這些新奇,好值得推介呢
鱈魚子喬麥麵
美人卷盛合
炸粟米塔
美人鍋(濃縮雞湯)
美人鍋(配料)
美人卷盛合
炸粟米塔
美人鍋(配料)
2019-05-15 616 浏览
收工同屋企人食嘢諗緊去邊度食咁岩見到一間塚田農場!裝修唔錯而且仲有海景當然要排下隊試吓!我哋大約等左半個鐘到先有位,好好彩仲可以坐到窗邊位添!首先頭盤我哋就叫咗個牛油果三文魚沙律🥗而佢好有誠意嗰啲沙律係即刻切即刻落沙律醬撈俾你食再叫多咗個牛油果海老美人卷,食落就好似嗰啲越式凍春卷咁。🥑🍤另外佢呢度嘅出色菜係火鍋!我哋好想食牛所以就叫咗個黑豚和牛火鍋!叫左個火鍋之外仲可以追加其他嘢食,我哋今次就叫咗個烏冬!但個份量就的確比較少如果肚餓嘅朋友不妨加多個飯!再叫多咗個豚平燒!又的確幾好食!唯一美中不足的是這個味噌元貝燒,非常淡,海帶+蛋+元貝口感不太夾最重點係個甜品一定要叫!就係個美人甜卷我哋今次就食咗黃豆粉嗰個味!超級好食差啲叫多一個過嚟食!各位朋友如果嚟到一定要叫呢一個美人甜卷!入面有白玉,抹茶雪糕同埋抹茶蛋糕
收工同屋企人食嘢諗緊去邊度食咁岩見到一間塚田農場!

首先頭盤我哋就叫咗個牛油果三文魚沙律🥗
而佢好有誠意嗰啲沙律係即刻切即刻落沙律醬撈俾你食
即切沙律

和牛&豬腩肉美人鍋
再叫多咗個豚平燒!又的確幾好食!
豚平燒

美人甜卷
入面有白玉,抹茶雪糕同埋抹茶蛋糕
即切沙律
和牛&豬腩肉美人鍋
豚平燒
美人甜卷
2019-05-10 656 浏览
老虎乸話想試一試呢間位於尖沙咀既塚田農場,難得經過開咪食下囉。見到好多人彈美人鍋就無特別叫叫左一個BIJIN SUSHI IMPERIAL SET $198 一個D.I.Y SUSHI SET $178第一次係呢到食,覺得食境都幾好食,WALK IN入有得望海BIJIN SUSHI IMPERIAL SET 賣相唔錯,味道都唔係差食材感覺都幾高檔,LUNCH黎講成$200係貴既,但係佢用既材料你係覺得成正比而且味道唔差,唔係不過不失果種,加埋個境,反而幾享受同老虎乸傾下計,慢活一下D.I.Y SUSHI SET 故名思意啦 (女人無野搵野黎搞),食材兩個就差唔多最後加$40多一個甜品塚田農場(午餐)整體評分 8.5 /10推介: N/A(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯🐯🐯
一個D.I.Y SUSHI SET $178
第一次係呢到食,覺得食境都幾好食,WALK IN入有得望海

最後加$40多一個甜品

塚田農場(午餐)
整體評分 8.5 /10
推介: N/A
(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯🐯🐯
2019-05-02
午餐
美女朋友生日飯,選擇咗尖沙咀呢間「塚田農場」有維港夜景但又唔係好貴既日本居酒屋。選擇呢間居酒屋主要因為佢有一個我哋都未聽過既「美人鍋」,美人鍋有幾靚呢? 雖然我覺得靚唔過壽星女,但你哋睇相就知,正所謂一白遮三醜,「美人鍋」擁有又美又滑既湯底(雞湯),配上有機菜同其他日本豆腐,再加上嫩雞幾件,而個staff又幫呢個鍋化咗個靚妝(將啲材料放入鍋),岀到黎都真係幾「索」既! 但為咗將呢個鍋變得更「索」,我哋追加咗一份「和牛」($280),和牛配合呢個湯,出到黎真係好正!!!😋,值得推介大家一試。另外,「梳乎厘玉子」美女朋友覺得似菠蘿包,食落都係甜甜地但勝在啱啱出爐--好夠熱又滑流,鍾意食玉子既我,十個LIKE!!!! 之後我哋叫咗「炸粟米塔」作終結,個粟米炸得幾脆下配合埋雲呢拿雪糕,感覺一凍一熱,但由於粟米脆脆無乜味只靠雲呢拿雪糕幫佢添加甜味,可惜雪榚外型細粒配合個又肥又圓既粟米筒個SWEET度又係好夠,建議佢哋幫個雪糕球增肥一下又或者生多個BB出黎(蜜糖漿),咁呢個組合應該就可以更加完滿!😂😂😂今晚最值得一提係佢哋既優質服務態度,尤其係全晚主力SERVE我哋個位四眼年青服務員,我哋全程問L

今晚最值得一提係佢哋既優質服務態度,尤其係全晚主力SERVE我哋個位四眼年青服務員,我哋全程問LE問LU佢都好有耐心聆聽又回答得宜,尤其係處理我哋對一味"炭燒牛肉"既肉質有問題既時候,佢知道後立即將牛肉遞給廚房同事查詢,跟住回覆我哋,應該係剛才個碟個牛肉部位比較UN先會咁,之後佢係廚房遞咗碟細份既"炭燒牛肉"比我哋(附圖可見),叫我哋再試試(唔收錢架),之前個份已幫我哋CANCEL咗添,嘩! 佢哋為咗唔令到我哋對佢哋既食物質素有懷疑,想重拾我哋既信心,估唔到佢哋會咁做去確保佢哋既食物質素,佩服!👍👍👍
2019-05-08
2019-04-14 1281 浏览
今天跟友人一起來high tea,我們坐在落地玻璃大窗的前面,望着維港景色,雖然沒有藍天白雲,但在矇矓霧雨下,仍覺身心舒暢。友人先推薦下午茶套餐,這道菜果然是打卡亮點!套餐分上下兩層,有鹹點和甜點,我們可以各取所好。鹹點有牛油果蔬菜卷、鰻魚卷、蟹籽壽司等,甜點則可自由選擇,我們選了醬油丸子、紫薯羊羹、抹茶蕨餅、焙茶提拉米蘇、抹茶蛋糕和芒果雪糕。之後,我們也點了炭燒走地雞、自選美人米卷、醬油拉麵和美人水果甜卷。炭燒走地雞來自宮崎,雞肉鮮嫰,雞味和炭燒味濃郁,鹹香惹味,一試就愛上,如果能配白飯就一流了。自選美人米卷可從五款中自選三款,我們選了雞肉、大蝦牛油果和三文魚,米卷內包括了很多新鮮蔬菜絲,感覺十份健康。醬油拉麵的麵條彈牙,配以流心蛋和雞脾肉,熱騰騰的,十分暖胃。最後吃了美人水果甜卷,米卷內有士多啤梨和紫薯,美味之中又不太甜,為這餐下午茶劃水完滿的句號。我們嘻嘻哈哈,又說又笑,很快又過了一個輕鬆愉快的下午!

我們嘻嘻哈哈,又說又笑,很快又過了一個輕鬆愉快的下午!
2019-04-13
  • 炭燒走地雞
  • 下午茶套餐
2019-03-19 1174 浏览
Today meet my best frds for a good place to have food Someone suggested this place Need to make a booking as there are usually many ppl on weekend The environment is good as we sat on the table beside the Harbour viewThe food was yummy, I especially like the 米卷, the texture is suitable and not as filling as I thought All the food overall are delicious and the proportion is just right Hope to go again, wait for the company having discount promotion XD

Someone suggested this place

2019-03-16 1096 浏览
經過時見到個環境好似唔錯,又唔算太多人等所以試吓,點知原來伏得噤離普,價錢貴都唔緊要,但食物質素超差,720元所謂的美人鍋套餐全是一些下價雜菜,一片肉都無,加牛肉要加250元,但是換來一碟只有幾片的牛肉,可是牛肉的質素完全是吉野家貨色,其他食物也只是快餐店水準。店員人手嚴重不足,想order食物總是叫你等等,但到最後都是把你忘記,服務質素似抄散替工,這間餐廳除咗有一個不錯的景觀外,食物及服務真是垃圾級別。

2019-03-03 1179 浏览
A nice Japanese restaurant with seats along the Victoria harbour view and next to the bar. The food are great in general, especially like the hotpot set - with chicken, vegetables and you can add rice/ noddles/ fish to the set. The jp fried noodle and sushi caught my attention as well, so much details and you can’t skip that.

• 炭燒走地雞
2019-02-28 1039 浏览
因為想找間環不錯的餐廳,所以就book 左呢間可以睇到尖沙咀海旁夜景的餐廳! 幸好我地早兩天就訂好了餐廳,所以餐廳都留左張睇到夜景的檯俾我地! 本來想點佢的美人鍋,價錢都不平,而且又唔覺有什麼特別,所以我們就放棄了! 因為朋友最鐘意食卷物,所以就點左一系列的卷物! 總體食物普普通通,夜景加左不小分!

因為朋友最鐘意食卷物,所以就點左一系列的卷物!
總體食物普普通通,夜景加左不小分!
2019-02-27 582 浏览
今晚同朋友行完街,見到海港城有間餐廳景幾靚,就坐低E下肚,叫左個鰻魚炒飯,叫多個甜品,鰻魚炒飯好夠味,好好食,飯粒完全索曬D鰻魚汁👍🏻👍🏻另外,個甜品個外表已經好過癮,栗米配雪糕,一熱一凍,之後咬開栗米再有一個新衝擊🤘🏻 估唔到可以咁夾

2019-02-22 601 浏览
難得可以同小學同學相聚,所以揀左之前好多雜誌介紹嘅塚田農場,就算價錢貴d都唔緊要啦🤗侍應安排左我懷疑係全餐廳最黑嘅位俾我地,個 menu d 字蟻咁細粒,完全睇唔到寫乜。不過唔緊要,問咪得囉。我地叫左個 $720 嘅二人餐,如果可以加 $250 可追加做牛肉美人鍋。(d位好特別,對面有d位好光,光到有個男仔話好曬😎)我:想問下牛肉美人鍋d牛肉係咪多過普通個美人鍋好多架?Waitress:唔係,一樣咁多我:下...一樣冇分別架?Waitress:係咁既然牛肉份量一樣,我同朋友就叫 standard 果個就算,點知黎到一片肉都冇。圖入面紅色果幾片野原來係蘿蔔😱 (我之前諗貴果個可能d牛肉靚d呢)搵返個 waitress 問,佢今次答我普通美人鍋係冇牛肉🙄但佢頭先答我一樣咁多。佢話而家另加牛肉要加$280。佢話個鍋完全唔同,其實個 menu list 曬個鍋有d乜(寸我自己唔睇清楚,態度好到呢)本來頭先叫牛肉鍋加 $250 但而家轉要加 $280,咁我梗係不滿啦。點知佢話可以成個鍋換俾我,呢鍋要倒左佢...(態度依舊,覺得自己完全冇問題)唔係下嘛...咁浪費食物..我對呢間餐廳真係極度失望。

(d位好特別,對面有d位好光,光到有個男仔話好曬😎)

我:想問下牛肉美人鍋d牛肉係咪多過普通個美人鍋好多架?

Waitress:唔係,一樣咁多

我:下...一樣冇分別架?

Waitress:係

本來頭先叫牛肉鍋加 $250 但而家轉要加 $280
,咁我梗係不滿啦。

點知佢話可以成個鍋換俾我,呢鍋要倒左佢...
(態度依舊,覺得自己完全冇問題)
唔係下嘛...咁浪費食物..我對呢間餐廳真係極度失望。

由於一心黎打邊爐...
打邊爐點可以冇牛肉架...
我又唔想咁折墮...好$280 算
雖然已經好不滿...

牛肉黎到...嘩~ 得7片薄過紙嘅牛肉薄片..
個美人鍋淡而冇味、得三件好珍貴好精緻嘅雞又冇味、d菜少到喊、d瓜用好好刀工切到薄到透光,兩個女仔食都覺得份量好少。少都唔緊要...淡而無味... 滾水白灼一樣

食飽飽我地傾左一陣先埋單
出到門口發現原來佢地連甜品都冇俾我
行返入去食返😑

總結:服務差、侍應極需要再培訓、食物冇味、份量少、貴但完全唔值、個 view靚... 但麥記仲好食過佢👿

丫...有一様野好味
梳乎厘玉子燒