2016-10-23 2066 浏览
every single dish is so good in this restaurant which makes me come once a week. I strongly recommend sichuan spicy fish head, steamed bun, chicken ...etc.
2016-09-18 3954 浏览
是日到美麗華返工,下午同同事去左圓山飲茶。第一次黎圓山,感覺同平時飲茶環境差不多,裝修唔見得好精𡟹,樓底都唔高,好普通。不過食過都同事都讚呢度食物不錯,而且唔太貴。我地一行三人,上左二樓的獨立房,竟然撞到叻哥陳百祥!!!我地點左招牌奶黃流沙包,腸粉,鳳爪,雞扎、春卷和炒飯。食物好快上枱,個流沙奶黃包熱辣辣,一撕開,啲流沙爆出黎,係我最鍾意嘅蛋黃漿,見到都開心。鳳爪炆得好稔好入味,一咬啲骨就分離,雞扎就正常水準,我欣賞嚿芋頭好粉,好好食。春卷新鮮即炸,脆卜卜,但因為熱氣,所以我無食好多,但係佢係好食,因為隻蝦好爽口。最後就叫左個瑤柱蛋白炒飯。啲飯炒得好乾身,粒粒分明,入面有菜遠粒,蛋白,瑤柱,簡單得黎真係好好食,我一個人食左2大碗。腸粉好滑,而且料又足,蝦大大隻又彈牙,食落口滑嘟嘟,同事大讚!第一次黎食圓山,感覺很不錯,價錢唔貴之餘,食物又有水準,雖然格局係一般茶樓,但食物就絕對出色。食完飯仲有個足料糖水送,成餐飯好圓滿呀,呢間會encore。

2016-09-17
2016-08-12 2842 浏览
曾經在這附近工作,圓山是我們常到之處,是次特與舊同事在此聚頭。前菜台式四拼有咸水雞、鴨舌、生腸和蛋黃小卷。咸水雞肉質滑,不是太咸。麻辣鴨舌很腍,果然很辣。生腸用蠔油伴勻,食味不錯。最特別的要數蛋黃小卷,似蛋非蛋,蛋白其實是墨魚圈,釀了真的蛋黃,並加入蔥及火腿,墨魚爽身,蛋香又夾雜火腿的味道,頗有趣。湯水是阿里山烏魚湯。除了烏魚之外,還有芥菜及豆腐,清潤下火,夏天喝最適合不過。湯渣一大碟,醮點豉油吃亦不俗。炒劍荀以台式豆醬來炒,內有肉絲,浮現些微的辣,感覺沒那麼油膩,能提升食慾。涼瓜煮石斑是把去了骨的石斑炸透後,淋上涼瓜芡而成。難得的是斑肉經過油炸亦不會太老太實,反而覺得跟涼瓜芡不太協調,芡汁的味又入不了多少到魚肉裡;小人還是認為涼瓜用來炒其他肉類更為配襯。甜品有祕製糖蕃薯,風乾了的台灣地瓜以糖漬煮而成,入口是清甜的,我們一致給讚。事隔數載,再到圓山,喜見水準如昔,就如我們的友誼多年無變。

阿里山烏魚湯、炒劍荀
涼瓜煮石斑
秘製糖蕃薯
事隔數載,再到圓山,喜見水準如昔,就如我們的友誼多年無變。
阿里山烏魚湯、炒劍荀
秘製糖蕃薯
2016-06-07 4708 浏览
辣局因成員各有問題而停吃了兩個月,最終在六月頭的一夜終再重聚,今趟到圓山台灣料理一圓未吃的一餐,十分興奮和期待這夜蒞臨^0^圓山格局較近中菜酒樓,有大大個魚池,環境光猛也算企理非常~我用飲食網站訂位4位以上便可得到這客{涼拌茄子},大熱天時吃吓涼浸浸的茄子都幾爽吖,醬汁味道帶輕甜襯淡味茄子很合拍呢~{皮蛋肉鬆豆腐}$68,跟菜牌上的份量相比實在差太遠了吧!!只得一隻皮蛋,反而貴價的肉鬆又比得頗慷慨喎~溏心皮蛋加上嫩滑豆腐從來係好朋友,加埋香甜的醬油膏及惹味嘅豬肉鬆整件事來得太美妙喔!!{胡椒焗海中蝦}$228,上檯時胡椒香氣四溢,煲內有煮得夠乾身中蝦,肉質爽彈味道鮮甜,用上大量青,白胡椒泡出香味來~{滷肉}$108,有正義朋友喺道當然要叫份邪惡軸心之物啦!!份量不少的滷肉邪惡末臻完美,酥香亦未能滿足各位正義朋友啊!!{空運台灣烏魚子}$188,矜貴的烏魚子客得8片,配料有青蘋果,京蔥,蒜片等解膩之物,還有大有用途之物"沙律醬"最後當然係MC小兄妹嘅囊中物啦!!烏魚子鹹香惹味配合酸甜的青蘋
蠔油長旺

圓山格局較近中菜酒樓,有大大個魚池,環境光猛也算企理非常~

胡椒焗海中蝦

空運台灣烏魚子

烏魚子鹹香惹味配合酸甜的青蘋果後化學作用真不少呀,好吃得我咪晒眼啊^0^

{蠔油長旺}$98孤陋寡聞的我還以為長旺係菜,原來係台灣稱的{五更長旺},內有豬腸及鴨血等物都是我愛吃的,先試一件豬腸酥香軟綿味道甘香,愛此物者的"您"必定明白,而鴨血質感當然沒豬紅那麼滑溜,但風味亦不俗起碼咬口豐盛點而且沒帶腥味呢!!

{水煮桂花魚}$348辣度還可以合格但香味真的肥佬了,而且內裡的魚肉質感很不像桂花魚呢??墊底還有過淋的粗薯粉,要算這味好吃便是加了荀片是我最滿意的老方吧!!

{炒A菜}$75,一碟蒜蓉炒的油麥菜收這價錢好像有點兒那過,味道亦只是普通炒菜一碟!!

姍姍來遲的泡椒鳳爪,只能說不吃沒損失!!
2016-06-02
蠔油長旺
胡椒焗海中蝦
空運台灣烏魚子
2016-06-04 3023 浏览
久違了的辣聚!其實我都不怎吃辣菜式了,這頓飯,擺明就是志在聚頭;啊,還有老人家又回鄉了,順便將兩隻也帶出來開餐,免得煩免得煮了。圓山地點很方便,位處熱鬧的 The Mira Mall 旁邊,走上一條樓梯就是。推著BB車的,原來也另有斜路可上。帶著小兄妹,首先就給他們吃飽,於是一來先點新竹米粉及肉燥飯各一,其中米粉稍為難咬,因此以肉燥飯較受歡迎。媽媽我愛吃皮蛋,另外肉鬆及豆腐也合小朋友胃口,故又點了皮蛋肉鬆豆腐。成品味道還好,就是皮蛋份量較少,只得一隻一開四,多一倍會開心很多!另一涼菜是姍姍來遲的泡辣雞脚,食友間有的說很辣,有的說不辣,我沒試未能為大家評解了。來吃台灣菜,也點了烏魚子。鹹鮮味重的烏魚子給配上青蘋果、蒜片、沙律醬及菜絲,感覺清新多了,組合不俗,而且吃剩的沙律醬可不得了了,是兩兄妹的最愛下飯佐料呢!全晚最期待是這胡椒焗中蝦,成品乾身、味香、惹味、可口,的確不錯,我不客氣吞了兩隻呢。也點了魯肉,成品用上肥瘦相間五花腩,肉質算鬆化加上香甜味道,算是討好,囝囝尤其吃得多。個人就更喜歡墊式的豆腐!還有份量甚多的水煮魚,紅湯中除了撈之不盡的大量魚片,又有粗薯粉、青瓜、芽菜及好吃筍片,感

胡椒焗中蝦
還有份量甚多的水煮魚,紅湯中除了撈之不盡的大量魚片,又有粗薯粉、青瓜、芽菜及好吃筍片,感覺還可以。
還有個毛血旺又是沒吃,漏了放上來也算了。最後還有炒A菜,以及一白飯、一份額外肉燥飯,埋單$1400左右,之後又是時間下樓吃雪糕了!
根本,甜魔的心思與期待就是在於下場嘛~
2016-06-02
胡椒焗中蝦
2016-05-10 2421 浏览
夜晚晚係THE ONE睇完戲,就求其搵下附近有咩好食,見到有台灣野食,D FEEDBACK都唔錯,甘就黎試試啦因為已經宵夜時間, 所以無咩人,得兩檯客,同埋有宵夜折扣, 唔記得係咪8折,不過折完都仲係覺得有D唔抵叫左一個肉燥飯,一個就麵,味道唔錯, 份量唔算好多,咸水雞同咸蛋片,咸水雞比較UN,有D難咬,個蛋超薄青瓜小食,不過無咩味,好淡花枝肉湯, 有荀絲,有芽菜,花枝肉好少, 叫左一煲都唔知有無十舊,但係好似要二百左右一煲咸蛋肉餅,我覺得味道有D怪怪地另外仲有個海参,海参好好味,真係好正,份量又多,真心推介
夜晚晚係THE ONE睇完戲,
就求其搵下附近有咩好食,
見到有台灣野食,D FEEDBACK都唔錯,
甘就黎試試啦

因為已經宵夜時間, 所以無咩人,得兩檯客,
同埋有宵夜折扣, 唔記得係咪8折,
不過折完都仲係覺得有D唔抵

叫左一個肉燥飯,一個就麵,
味道唔錯, 份量唔算好多,
咸水雞同咸蛋片,
咸水雞比較UN,有D難咬,
個蛋超薄
青瓜小食,不過無咩味,
好淡
花枝肉湯, 有荀絲,有芽菜,

花枝肉好少, 叫左一煲都唔知有無十舊,
但係好似要二百左右一煲
咸蛋肉餅,
我覺得味道有D怪怪地

另外仲有個海参,
海参好好味,真係好正,
份量又多,真心推介
题外话/补充资料: 員工傾計好嘈,無咩禮貌
2016-04-22
  • 海参
2016-03-30 2026 浏览
一大班人食飯要諗食乜同埋臨時book位都幾煩,table map其實都幫到大家手。今次就食小妹好喜歡嘅台灣菜,圓山想試好耐,但少人又係試唔多,六至八個就係一個好好的配搭。前菜:台式四拼 ,小妹淺嚐了鹽水雞同蠔油生腸,味道偏清,但ok的。 台式鹽酥豆腐 ,好味,外表酥脆,內心細滑。涼拌茄子,小妹唔食,但飯腳話not bad。粉麵類:台南擔仔麵,湯底少油,去油後但味道其實幾清甜。麵質有咬感,肉燥當然good。台式燥肉飯,無肥膏點會好味,少少肥膏先夠香滑呢。 主菜:台灣炒A菜,爽。 紅糟豬手,煙煙靱靱,滑滑的,好強骨膠原呢。 秘制麻油雞湯,果然唔少嘢,雞味麻油味並存。 蚵仔煎,蚵仔配香䓤,香口。 甜品:即撞豆腐花,豆味重,清新。 擂沙湯丸,芝麻香濃,薑味重。 棗茸糕,I don't know。

台式四拼

台式鹽酥豆腐 ,好味,外表酥脆,內心細滑。
台式鹽酥豆腐
涼拌茄子,小妹唔食,但飯腳話not bad。
涼拌茄子
台南擔仔麵
台式燥肉飯,無肥膏點會好味,少少肥膏先夠香滑呢。
台灣燥肉飯

主菜:台灣炒A菜,爽。
台灣炒A菜

紅糟豬手,煙煙靱靱,滑滑的,好強骨膠原呢。
紅糟豬手

秘制麻油雞湯,果然唔少嘢,雞味麻油味並存。
秘制麻油雞湯

蚵仔煎,蚵仔配香䓤,香口。
蚵仔煎

甜品:即撞豆腐花,豆味重,清新。
即撞豆腐花

擂沙湯丸,芝麻香濃,薑味重。
擂沙湯丸

棗茸糕,I don't know。
棗茸糕
秘制麻油雞湯
蚵仔煎
擂沙湯丸
2015-10-04 3937 浏览
之前同男友食過呢度嘅2人午市商務餐,對極品流沙包一試鍾情。今日相約男友跟好友再次光臨,3個人叫咗個4人餐,可以係餐紙上選3個點心,3個小菜同1個飯或者麵,另外餐跟一個燉湯同甜品。一開始先來燉湯,今日係椰子雪耳燉雞, 個湯好好味,夠濃,唔係清水咁之後就上台灣滷肉, 呢個肉唔太鹹,滷水味重,但略為失色係啲肉炸過,唔夠鬆,邊位較柴身。再嚟係鹽酥雞, 呢個雞口味較淡,個味再重啲會出色啲。再嚟就係豆瓣魚,魚欠缺鹹味,雪味較重,都幾失望。之後就到咗點心出場,我要咗必食極品流沙包,朋友要咗佢至愛小籠包同蝦餃。流沙包依然流沙,餡料重牛油同鹹蛋味,出面好難食到,只係今日個包皮差咗啲,唔夠軟,怕係蒸耐咗,有點失望,所以忍唔住同經理反映。再嚟就係炒新竹米粉,呢個米粉冇咩鑊氣,朋友唔太鐘意。最後甜品今日係南瓜西米露,呢個唔錯,唔太甜,讚呀!今餐整體冇第一次食咁有驚喜,可能因為流沙包失色,希望下次再食會好返啲! 是次餐費為450蚊,算係抵食。

椰子雪耳燉雞

台灣滷肉

再嚟係鹽酥雞, 呢個雞口味較淡,個味再重啲會出色啲。

鹽酥雞

再嚟就係豆瓣魚,魚欠缺鹹味,雪味較重,都幾失望。

豆瓣魚

極品流沙包

再嚟就係炒新竹米粉,呢個米粉冇咩鑊氣,朋友唔太鐘意。
炒新竹米粉

最後甜品今日係南瓜西米露,呢個唔錯,唔太甜,讚呀!

南瓜西米露

椰子雪耳燉雞
極品流沙包
南瓜西米露
2015-09-29 3066 浏览
係香港如果要選最愛的台菜店,我會選呢度。唔係指牛肉麵店,而係正宗台菜(不過其實做正宗台菜的地方好少)。以幫襯當日係閒日所見,都座無虛席,就知佢頗受老饕歡迎。 彰化鹽水鴨($78例牌)係涼菜,有鹹香但唔係死鹹,有點似淡味d嘅臘鴨。肉質偏瘦,但唔韌,值得一試。 炒海瓜子($88)厚肉又鮮甜,雖然唔係用豆豉炒,但都香氣十足。 蛋黃肉($98)其實即鹹蛋肉餅,賣相同民聲的有幾分相似,但味道同質感好唔同。佢嘅免治豬肉少肥膏,肉質相對會實淨d,但食落依然滑。另外台式蒸肉餅味道係帶點甜,多食會膩,配清淡的番薯粥就最啱。 三杯雞($128)用瓦煲上,熱辣得來又特別香,九層塔同薑都應記一功。雞件滑之餘入味,又唔會過鹹。 炒A菜($75)真係唔建議點,唔係因為唔好食,而係太貴,成本只係幾蚊的油麥菜身價暴升幾十倍實在太誇張,不過咁,當所有菜式都係重口味的時候,有碟青菜清理一下口腔都好嘅。值唔值,大家自己評啦。 燥肉飯($22)細細碗,呢個size就正宗喇,好怕白飯太多但肉碎同汁得少少。佢有唔少肥肉,係邪惡,但食落香好多,醬汁亦落得啱啱好。 擔仔麵($22)都係細碗size,細過度小月添,兩啖就食完,不過正是
擔仔麵($22)都係細碗size,細過度小月添,兩啖就食完,不過正是少食多滋味,肉燥夠香,麵條爽滑,不俗。
值得去指數:
  • 鹽水鴨
  • 蛋黃肉
2015-09-09 2781 浏览
父親生日 就揀左台灣料理作為台灣女婿 尋找家鄉的味道環境: 小迫! 因為檯很多很密 但冷氣唔夠 好多客人都要求開大冷氣 但一論聽到答案:'已經開到最大'         最後就係 好嘈 人多地方細同間隔問題 好多回音 所有聲音都困住係到服務: OK 都勤快做野 遞手都應得快 美中不足係催落單食物: 可以話有50%台灣味 畢竟都為左迎合香港人都改左D味         炒米粉 - 好正 用肉燥D油去炒 好香 不過就無咩料        炒伊麵 - 點講呢 唔係唔好食 但 太鹹 全晚以佢為最鹹        海鮮湯 - 清清地好鮮 同料好多 分8碗 個個都有蛤仔        雜錦拼盤 - 生腸好爽口 唔會有怪味 蛋一定要加醬一齊食        香腸 - 落單個姐姐係甘不停介紹 於是叫左1份 well 係真係好食 應該係自己包 唔係拎工廠貨                  但太貴 得2條 薄切 要80蚊結論: 地方 食物 都會再黎         但價錢幾貴 令我卻步8人endup 食左$2500
父親生日 就揀左台灣料理

結論: 地方 食物 都會再黎
        但價錢幾貴 令我卻步
8人endup 食左$2500
2015-09-06 3217 浏览
一行8人點了很多地道餸菜😜四色拼盤👍很不錯,鴨舌惹味,生腸夾脆!皮蛋豆腐,皮蛋靚,但份量少,價錢較貴!還有台灣菜必點的三杯雞和炒花甲,很地道,九層塔味又香又好味!點了碗肉燥飯,味道跟台灣吃的一樣,反而新竹炒米粉就一般,但金菇炆伊麵則有驚喜,伊麵不會太“林",夠彈牙,好味道。另外,侍應推介燒香腸,味道是不錯的,但$88得兩條,確實很貴。最後介紹另外兩道較貴但很靠得住嘅芥菜花甲雞湯,很有台灣風味!另一款係糯米蒸蟹。蟹夠新鮮,但糯米飯太咸!整體來說很不錯呢!但美大不足是環境太嘈,冷氣又不太夠!
但美大不足是環境太嘈,冷氣又不太夠!
瑤柱金菇炆伊麵
台式炒花甲
  • 三杯雞
  • 蛋黃小卷
2015-08-29 2155 浏览
前菜皮蛋肉鬆豆腐,不錯的,不過有點偏冷…滷肉飯,肥肉跟台灣的有點到位,不過不失,不過飯粒太濕…流沙奶黃包,一籠三件,螢光的橘黃既色,賣相是不錯的,流心度和麵包質素ok,可惜有點偏乾身
前菜皮蛋肉鬆豆腐,不錯的,不過有點偏冷…

滷肉飯,肥肉跟台灣的有點到位,不過不失,不過飯粒太濕…

流沙奶黃包,一籠三件,螢光的橘黃既色,賣相是不錯的,

流心度和麵包質素ok,可惜有點偏乾身
2015-08-14 2433 浏览
這長週末約了幾位兄弟聚會, 很久沒有吃台灣菜了, 想起尖沙咀圓山, 便來一次台式料理。圓山的裝修像普通港式中菜酒家,沒特色可言。先點了皮蛋肉鬆豆腐 $68, 真實賣相跟菜牌圖片相去甚遠, 幸好皮蛋是溏心, 仍可一吃。彰化鹽水鴨 (半隻) ($148)肉質煮得軟腍, 有種油滑感, 咸味適中,不錯!滷肉 ($98)充滿肥油的豬肉,咬落很滑溜,但醬汁調得不夠濃郁,甜度和層次感都不足。台灣炒新竹米粉 ($98)炒得太硬, 又乾身,像水煮多過像炒, 失望!儘管埋單每位不用$200, 但如此普通水準, 很難叫人再來!

圓山的裝修像普通港式中菜酒家,沒特色可言。
皮蛋肉鬆豆腐
彰化鹽水鴨 (半隻)
彰化鹽水鴨 (半隻) ($148)

肉質煮得軟腍, 有種油滑感, 咸味適中,不錯!
滷肉
滷肉 ($98)

台灣炒新竹米粉
台灣炒新竹米粉 ($98)

炒得太硬, 又乾身,像水煮多過像炒, 失望!

2015-05-01
彰化鹽水鴨 (半隻)
2015-07-16 2523 浏览
公眾假期的晚上,約了好友到尖沙咀吃台灣菜。學朱潔儀姐姐話齋,「圓山」我細細個就聽過佢個名啦,嗰時仲係成班同學一齊去食,都是在尖沙咀,位置就變得不一樣。這一餐我吃得非常少,總是提不起勁,「皮蛋肉鬆豆腐」$68「彰化鹽水鴨」$148 / 半隻 吃了一件,味道沒有那股令人討厭的鴨騷,不錯吃,同枱大家吃得津津有味。「滷肉」$98重口味之選,我覺得調味做得好,能夠做到濃油赤醬的神髄,五花肉是肥了一點,若能夠做到啤出油份,不會吃到滿嘴油,更加好。「炒A菜」$75「台灣炒新竹米粉」$98不明白,為何炒米粉收這個價,味道好一般,沒有什麼材料,米粉亦相當硬。吃時我建議可以加些滷肉汁,變好吃亦多添一些台灣風味。「即撞豆腐花」$68反高潮地甜品是最出色的,好明顯豆腐花不是台灣特色菜,但做到有豆香及滑溜,收貨有餘,今次真係吃得碗落喇。
這一餐我吃得非常少,總是提不起勁,「皮蛋肉鬆豆腐」$68

「即撞豆腐花」$68

2015-05-01
  • 即撞豆腐花
2015-06-23 2764 浏览
臨近爸爸節,為了避免正日同人逼枱,所以提早食飯慶祝~TableMap訂座,先送一小碟前菜,原來是涼拌耳絲,點菜後才知道與我們點的爸爸節六人套餐內的四小併之一相同,不過質量不錯,豬耳爽口軟滑,味道夠,就當多吃一點吧~四小併還有鹽水鴨、蠔油生腸和麻辣鴨舌~ 鹽水鴨鹹味十足,皮薄而不肥,肉質實而不韌~ 豬小腸爽滑脆口,醬汁吊出鮮味~ 麻辣鴨舌麻而微辣,但始終不及台北老天祿的惹味~我們還多加了兩款前菜,先是泡椒豬手,皮爽肉嫩,辣而微酸,愈吃愈滋味  還有烏魚子,份量雖小,但質量搭夠,烏魚子烤得表面微焦香,慢嚼滲出甘香鮮味,配爽脆蘋果片減油膩,配大葱蒜片去腥氣,很好 套餐內的湯是這兒名氣不小的基隆花枝羹~ 一大窩,不只六人份量呢~ 湯羹質地有點像港式碗仔翅,但較味道較清而鮮,花枝滑爽口有鮮味,內裡更有條條魷魚肉 主菜方面,劍筍炒雙蚌,其實是桂花蚌和象拔蚌,前者爽脆有咬口,後者軟滑不老,劍筍則鮮甜爽口,三者互相配搭得很好~翡翠夏果安格斯,其實是西芹夏威夷果仁炒安格斯牛柳粒,牛柳粒果然肉味鮮嫩,雖瘦而有咬口,但又不至於韌~ 夏威夷果仁份量不少,夠香口,不過牙力不夠的,就少吃為妙了 花雕蒸羔蟹
臨近爸爸節,為了避免正日同人逼枱,所以提早食飯慶祝~

台式四併
泡椒豬手
台式烏魚子
基隆花枝羹
劍筍炒雙蚌
翡翠夏果安格斯
花雕蒸羔蟹是全晚我們最欣賞的~ 羔蟹新鮮,膏多甘飴,肉實汁豐,廚師秘製的花雕汁香濃,但又不會搶去羔蟹的鮮味,同時又能減卻蟹膏的油膩
花雕蒸羔蟹
清蒸沙巴龍躉,魚肉剛熟,肉爽滑,實而不霉,夠新鮮~
清蒸沙巴龍躉
葱油脆皮雞,皮香脆,可惜肉有點過熟~
葱油脆皮雞
台灣炒A菜,其實是炒油麥菜,眼看不多,但實際菜疊得重重厚,份量足,菜亦炒得夠翠綠,保持爽口~
台灣炒A菜
台灣炒新竹米,以冬菇絲、甘筍絲、肉絲等同炒新竹米粉,米粉的確是纖幼有彈性,是我愛吃的米粉質地
 不過好像油多了一點,個人不太好~
台灣炒新竹米
套餐還逢送桂花糕一份,可惜是日未有桂花糕,店員只以椰汁紅豆糕代替~ 個人不好椰汁,雖然它不是不好吃,但始終覺得有點失望
椰汁紅豆糕
整體食物質素不錯,可惜上菜速度太快,還未來得及吃A,就來了B、C、D、E...等...放得滿桌子餸菜,把菜都攤涼了,或多或少影響了食味
 當晚店內又不算是忙得不可開交,不必這樣了趕忙上菜呢~ 如果能改善這一點,整個用餐體驗會來得更好~
2015-06-19
泡椒豬手