2018-06-13 56 浏览
美麗華行完街諗住行去搵野食,咁岩落勁大雨見到最近既就係圓山台灣料理,就決定响呢度晚餐。餐廳兩層光猛舒服,每位服務員態度超好,好有禮貌!除了餐牌既選擇,亦有套餐,也有自由組合,迎合大眾需要👍🏻,我們叫了自選四道風味菜。鹽酥脆豆腐~外皮好鬆脆,豆腐內裡香滑無比,每一粒食入口都好滋味!同台灣食既無差異喔!三杯雞~醬汁好入味,雞好滑,斬雞斬得好好,細細件都完全無碎骨!還有配料蒜頭勁好食呢!咸菜大腸~有火熱住個煲keep住熱食,呢個設計非常好。大腸煙韌好好味,咸菜配飯一齊食正呀!台灣滷肉~睇落去好肥好油膩,食落口感好好,瘦肉同肥肉好平均,一點油膩感都沒有,食多幾件都唔怕濟!

2018-06-12 74 浏览
一家人下午去了尖沙咀區逛街;屈指一算,距離父親節還有一星期,興之所至,不如提早慶祝,傍晚時分就在「圓山台灣料理」吃飯。食物主打台式料理呢!當然也有小炒!侍應先送上「青瓜」一碟;大熱天時,清爽涼快,開了胃口。再來一碟「泡椒豬手」,咬下一口,彈性,椒味上腦,人即醒過來;若能受得辣度,必須一試。到了主菜的「溫室南瓜炒蜆肉」;溫室南瓜切得大小適中,而蜆肉醃得入味,兩者一同炒上,口感豐富。大家分些白飯,配個「蒜片安格斯牛仔粒」;安格斯牛仔粒炒得熱騰騰,香甜鬆軟,美味滑溜。肚子還未填滿,試試「上湯南非龍蝦仔伊麵」;伊麵炆得軟稔濕潤,南非龍蝦仔外形飽滿、顏色光亮,咬下爽口彈牙,即使只用上湯,已能鮮美得無與倫比。飯後來個是日甜品「香芋紫米露」,香芋粒煑得軟度適中,加上紫米露的嚼憾,清潤順喉。這是一餐很不錯預早慶祝父親節的晚飯,職員態度友善,價格合理,如果在附近找吃的話,不妨光顧。
食物主打台式料理呢!當然也有小炒!

侍應先送上「青瓜」一碟;大熱天時,清爽涼快,開了胃口。

2018-06-11 73 浏览
舊同事最近發掘到一間不錯的台式餐廳,一直嚷著去尖沙咀時一定要約她吃飯。由她的引領下,來到美麗華商場側門,韓國街的街頭。這邊來過很多次,一直都沒發現樓上有一家可以吃到台灣菜的酒樓。地面只有知客和一條長樓梯,在地面跟本看不到餐廳是什麼樣子。 一向知道舊同事不愛飲茶,沒想到她主動要來這有點意外。中午可以選不同套餐,比較划算。但我們看了內容覺得不太合適,還是單點幾道喜歡的食物吧。魚湯海鮮湯米,十分足料,有兩隻大蝦,肉質爽脆。還有魷魚、蜆等等。花雕醉鴿,必食推薦。第一次吃花雕鴿,外皮係超級爽,食落去很香的花雕酒味。花生鮑汁鳳爪,一共有4隻,難得不是蒸到好淋都可以好入味,還保留住鳳爪原本的外層皮爽的特質。蚵仔卷,抵食推薦,一共有4條。因為即叫即炸,所以每一舊咬落去都好酥脆。蚵仔份量都好足料。皮蛋肉鬆豆腐卷,幾特別的一道小食,原來是腐皮包著皮蛋和肉鬆去炸,外皮比春卷皮薄,吃落去更為酥脆,味道都不錯。內場位置大概只有20圍,所以有心來吃的真的訂位比較好。相比酒樓,這麼環境較為寧靜,而且菜式更適合家庭聚餐。

2018-06-11 52 浏览
飲茶的傳統文化,不多不小,因為兒時公公婆婆常常帶我飲茶,令我很喜歡飲茶。 因為我特別喜歡喝著茶,吃著點心,暢無所談。招牌雪影叉燒包(大)($36)這個招牌雪影叉燒包我覺得十分之好吃,很推薦大家試它。 它外層像菠蘿包的香脆,味道帶點香甜,但不會太甜。 而內裡的叉燒十分之多, 餡料十分足夠。 叉燒包起上嚟鬆軟,味道很濃,配上外層的脆脆, 除了味道多元化外,口感亦層次分明。我覺得很好吃呢。台式小籠包(大)($36)它的小籠包有四個, 裏面的餡料熱辣辣,多肉汁, 點上醋更加提起了肉的味道。招牌極品流沙包(大)($36)流沙包裏面的都是蛋黃,所以一咬開便十分流心。春風香脆百花腸粉(特)($40)這個腸粉當中有油炸鬼和蝦, 配上面頭的蔥花,很吸引。而且它的份量每件也很大件。4個人share吃也覺得很飽滿。即製蜜餞叉燒腸粉(大)($36)去飲茶,除了叉燒包外,我也一定要點叉燒腸,因為我十分喜歡吃叉燒。 這個叉燒腸粉的叉燒餡料很多,而且味道香濃, 叉燒滿身,不會很難鞋很韌。 我覺得這個腸粉很抵吃呢。懷舊水晶鮮蝦餃(特)($40)蝦餃原來有五件,當中的蝦很鮮甜大隻。蚵仔卷(頂)($48)一共有6大件,份

因為我特別喜歡喝著茶,吃著點心,暢無所談。

招牌雪影叉燒包(大)($36)

台式小籠包(大)($36)

招牌極品流沙包(大)($36)

流沙包裏面的都是蛋黃,所以一咬開便十分流心。

春風香脆百花腸粉(特)($40)

即製蜜餞叉燒腸粉(大)($36)

懷舊水晶鮮蝦餃(特)($40)

蝦餃原來有五件,當中的蝦很鮮甜大隻。

蚵仔卷(頂)($48)

一共有6大件,份量很多。同樣地,它當中的餡料亦是十分多,十分足料豐富,每吃一口也能嚐到饀料。 而它炸得不會十分油,沾上甜酸醬很一流。

炒A菜($75)

這個炒A菜十分新鮮清甜, 咬起上來的口感很爽脆清新,味道很不錯。

涼拌海蜇($80)

它的海蜇份量也不少,而且當中有木耳、青瓜等等的配料。 海蜇的口感十分爽脆。

我們的重點菜式來了, 我們點了冰鎮南非鮑魚兩隻。

冰鎮南非鮑魚($88/隻)

鮑魚切身成片, 很方便客人分享來吃。 鮑魚的味道很新鮮, 口感煙韌彈牙, 而且當中的鮑質很滑身, 沒有雜質。

整體而我覺得這裡的食物質素很好, 特別是它的招牌雪影叉燒包,我真的十分十分喜歡吃! 冰鎮南非鮑魚和叉燒腸亦一點也不差。 店員服務有禮貌, 今次的飲茶經歷很愉快。

• 招牌雪影叉燒包
2018-06-11 165 浏览
好耐無帶屋企人出街食野啦圓山台灣料理鄰近尖沙咀站喺美麗華商場旁邊位置非常方便易搵順帶一提餐廳有台灣常見人蔘烏龍茶供應味道清新可口今次四人行覓食我地揀左二人套餐C有南非鮑魚拼涼拌海蜇、老火椰子雞湯、三杯雞、法國長豆炒雙蚌、台灣炒A菜同埋小倉紅豆椰汁糕另外我地再叫多兩樣單點餸有蜜桃咕嚕黑豚肉同埋蚵仔煎南非鮑魚拼涼拌海蜇鮑魚切成六片後加埋酸酸甜甜既醬汁再配上爽口雲耳同埋海蜇為呢餐作美好開始老火椰子雞湯足料既老火湯雞味濃郁超香椰子味雖然椰子太硬食唔到但湯內加左雪耳係女性恩物三杯雞台灣最著名菜式之一餐廳用左砂鍋上菜十分之很吸引嫩滑既雞肉亦充滿左醬汁香味配飯一流法國長豆炒雙蚌煮得好入味蚌唔會話煮得太耐鬆散哂台灣炒A菜炒得好香油份適中唔會話食落油淋淋魯肉飯雖然魯肉偏肥脂肪比例較多但配飯食又夠肉香唔會話食完好漏蜜桃咕嚕黑豚肉通常在茶餐廳或者酒樓食到的咕嚕肉都係肥多過瘦但呢個半肥瘦剛剛好同時煮得剛剛好亦唔會好硬同好乾抵讚!蚵仔煎唔會似平時食既會有好多粉選用既蚵仔夠哂肥美再用上雞蛋加上好多葱製成香口惹味小倉紅豆椰汁糕最後以呢個甜品作結口感夠實唔會話一拎起就散紅豆比例均勻味道清甜
好耐無帶屋企人出街食野啦

紅豆比例均勻味道清甜

2018-06-03
老 火椰子雞湯
小倉紅豆椰汁糕
草根又同爸媽去酒樓飲茶,由於成日去樓下屋邨酒樓總會悶,所以間中都會去遠少少。位於尖沙咀嘅呢間圓山台灣料理係草根好中意嘅台式酒樓,點心好食,選擇夠多,好不錯!由於大部份點心都試過,所以一去到己經知有咩係必點春風香脆百花腸粉($36)呢個腸粉又係每次必點,鬼叫草媽咁中意食🙌🏻中間係炸到香脆嘅爆餡蝦春卷,蒜香味重,而且蝦好彈牙;外面包住又薄又滑嘅腸粉,熱辣辣之餘,份量又足,仲要好好食嫁👅!石窩雞肉煎包($32)用石窩盛住煎包,絕對保持到溫度。煎包餡料飽滿,味道不錯。紅油抄手($36)草根妹妹每次見到都必叫紅油抄手,因為佢真係勁中意食嫁🔥抄手皮好滑,而且今次個紅油味道調得幾好,麻麻辣辣🤤不過唔係每次辣度都相同呢😝!另外仲點左個蟹飯,餐牌話係招牌菜寶島照紅蟳配糯米 ($348)Steamed Green Crab, Taiwan Style with Glutinous Rice草根一家四口👨‍👩‍👧‍👦去飲茶,為咗照顧草根爸爸嘅大胃胃,主食呢D一定唔少得,點心呢家野對佢而言真係胖嚟攝下牙罅嫁炸😂所謂嘅紅蟳糯米亦即膏蟹糯米飯🦀膏蟹真係超級多膏,蟹蓋同蟹身都爆晒膏❤️,足夠大家送飯食👍🏻。蟹膏帶點甘
!

由於大部份點心都試過,所以一去到己經知有咩係必點

春風香脆百花腸粉($36)

春風香脆百花腸粉

石窩雞肉煎包($32)
用石窩盛住煎包,絕對保持到溫度。煎包餡料飽滿,味道不錯。
石窩雞肉煎包

紅油抄手($36)

紅油抄手

另外仲點左個蟹飯,餐牌話係招牌菜

寶島照紅蟳配糯米 ($348)

所謂嘅紅蟳糯米亦即膏蟹糯米飯🦀膏蟹真係超級多膏,蟹蓋同蟹身都爆晒膏❤️,足夠大家送飯食👍🏻。蟹膏帶點甘香,但口感較硬。草根覺得全熟會令蟹肉同蟹膏冇咁嫰滑(不過都明白用左泥蟹無辨法只可以全熟),所以草根一向都係麻麻地食泥蟹,雖然多膏,但係肉就冇咁甜👉🏻👈🏻,如果可以用其他蟹就更正😋。而糯米飯🍚雖然煮得腍左少少,不過味道就好好食,加左臘味落去令成個飯好香🤤!份量都幾足嫁,分到5-6碗,岩晒一家人分享。

春風香脆百花腸粉
2018-06-08 42 浏览
成日走過尖沙咀諾士佛臺都會看到這家餐廳的,它叫做圓山台灣料理!看真些才知道有一家台灣料理沒有吃過,剛好今天跟妹子一同去尖沙咀逛街,便前來試試看。進去發現其實有點像中式酒樓呢,位置很方便,地方很大!坐下店員便會問你想飲什麼茶,還會附送配菜,而配菜是青瓜,非常清新的前菜!但我們的主食還未到便把這一小碟清光光了!哈哈!蚵仔煎 $88這跟我們食開的蚵仔煎很不同,平常吃的都是炸到脆卜卜的。這個是用了蛋做底,只把蚵仔炸過而已。店員還很細心幫我們切好分了6件。這種做法不會太熱氣,容易入口,好適合女士們呢!鹽酥雞 $88但我們還是受不了誘惑,還是叫了一樣炸品!想不到這個鹽酥雞是真的有一點酥,但啖啖是肉,炸少一點也不厚!味道剛好,不會太鹹呢!台南肉醬茄子 $92其實我真的很喜歡吃茄子,妹子也是呢!所以很多時中菜也會叫的!這家的茄子是會把皮也削掉,伴上粒粒肉醬,特別香口惹味呢!台式肉燥飯 $25一豌吃中菜當然不可以不吃飯~吃台灣菜當然就是要吃魯肉飯!一人一碗,配上了其他美食,很快便清光光!這個飯不會太膩,但還是有點點油,還可接受喇!即撞木桶豆腐花 $88其實我們已很飽,但妹子要求想吃這個,因看到餐牌已覺得

進去發現其實有點像中式酒樓呢,位置很方便,地方很大!
但我們的主食還未到便把這一小碟清光光了!哈哈!

蚵仔煎 $88
這跟我們食開的蚵仔煎很不同,平常吃的都是炸到脆卜卜的。
這個是用了蛋做底,只把蚵仔炸過而已。
店員還很細心幫我們切好分了6件。
這種做法不會太熱氣,容易入口,好適合女士們呢!

鹽酥雞 $88

但我們還是受不了誘惑,還是叫了一樣炸品!
味道剛好,不會太鹹呢!

台南肉醬茄子 $92
其實我真的很喜歡吃茄子,妹子也是呢!
所以很多時中菜也會叫的!
這家的茄子是會把皮也削掉,伴上粒粒肉醬,特別香口惹味呢!

台式肉燥飯 $25一豌

吃中菜當然不可以不吃飯~吃台灣菜當然就是要吃魯肉飯!
一人一碗,配上了其他美食,很快便清光光!
這個飯不會太膩,但還是有點點油,還可接受喇!

即撞木桶豆腐花 $88

其實我們已很飽,但妹子要求想吃這個,因看到餐牌已覺得很吸引!
怎料....原來份量是多的!!!店員還幫我們剩到碗子裡!
配了糖漿及黃糖粉,我們一人吃了三碗,滿足到一個點XDDD
但不得不說,他們的豆腐花是真的很香很滑,非常值得一試呀!

順帶一提:茶水是每人$16
  • 即撞豆腐花
2018-06-08 53 浏览
火爆帶子蝦球 ($268)Sauteed Scallop & Prawn with Cloud Mushroom & Bambo Shoot火辣辣🔥嘅辣椒🌶️炒帶子同蝦球,蝦球顏澤透白,而且蝦肉爽口🙌🏻重點係吸咗辣汁後更加惹味😍,帶子同樣好柔軟質素好高。不過草根覺得價錢貴左d啊🙈。草根己經係第3次去呢到飲茶,覺得呢間食物唔錯,點心款式又算多😆前2次基本上都將點心試得七七八八,今次再試埋其他點心同小菜。.🥢蛋皇小卷 ($70)見餐廳推介,應該台灣特色菜。魷魚圈包住蛋黃餡🐣,第一次食都幾得意,係手工菜。味道未算好特別,價錢偏貴,試過一次就足夠😊。.🥢雲南野山菌素餃 ($32)素餃應該是新推出的點心,雖是素食,但不會淡而無味。.🥢鮮菇魚肚扎($32)新推出的點心,媽媽看到後馬上點了一客,味道還不錯。🥢懷舊古法馬拉糕($26)口感鬆軟,唔會太甜,挺好的👌🏻,不過更重要吃的是兒時回憶👶🏻。
火爆帶子蝦球 ($268)

🥢蛋皇小卷 ($70)
🥢雲南野山菌素餃 ($32)
素餃應該是新推出的點心,雖是素食,但不會淡而無味。
🥢鮮菇魚肚扎($32)
新推出的點心,媽媽看到後馬上點了一客,味道還不錯。

🥢懷舊古法馬拉糕($26)

午餐
We were looking for some decent Chinese cuisines and came across this restaurant at Tsim Sha Tsui! We were definite that we made the right choices!! All above par delicacies beautifully executed here! Especially loved the Sliced Onion Croaker that was beyond words awesome!! Garlic essence everywhere on the croaker and the sweet and salty sauce that complemented was simply HEAVENLY! I couldn’t devour with more satisfaction! MUST ORDER ITEM!!$188 蒜片黃花魚 Sliced Onion CroakerYou wouldn’t want to

You wouldn’t want to miss this $148 台式冰梅骨 it was so succulent and very inviting! The flavors were on spot!

$95 蛤蜊煮勝瓜 Braided clams & sponge gourd
Lastly, this plate was quite refreshing, good enough to kick away the guilt of all the devilish bites!
  • 蒜片黃花魚
2018-06-08 40 浏览
Came here on a weekends’ evening. The restaurant was big and wide, spacious enough for a big table that could accommodate 6-7 people to be settled for my whole family of four$138 台式雙拼 Taiwan style platter (鹽水雞Chicken in salted Sauce + 蛋黃小卷 egg-yolk mini roll)This appetizer was fairly presentable! The chicken was soft and tender! Egg yolk mini roll was just fair though, probably because it was served cold, it wasn’t really appealing. $268 台式炆沙巴龍躉 Trust me you wouldn’t want to miss the hearty fis

$268 台式炆沙巴龍躉

Trust me you wouldn’t want to miss the hearty fish plates executed here! This plate was so generous in portion with plentiful of bitter-melon scattered on top! Don’t worry, it did not cause the fish to become bitter at all, in fact, it complemented just well with the sauce! We all devoured with satisfaction around the table as it was so palatable! Thumbs up!!
2018-06-07 146 浏览
台灣是一個與我很有緣分的地方。我的第一次初中旅行,跟好朋友的第一次賞櫻之旅,第一次的環島單車也是發生在台灣。我喜愛這裏的風土人情,自然風光,當然還有這裏的美食。有見這幾個星期工作沒有那麼繁忙,趁著週日來吃這間台灣餐廳,好讓我解一解對台灣的思念。這間餐廳位於金巴利道,尖沙咀地鐵站大約走五分鐘便到,地點十分方便。經過The One後轉左,走上斜路,便看到這餐廳大大的招牌。這裏的午餐選擇十分多,除了台灣菜,還有港式點心。我們一行二人點了以下食物。1) 皮蛋肉鬆豆腐(⭐⭐⭐⭐💢):豆腐十分嫩滑,而且冰涼。配上微酸的醬汁和蔥花,吃起來令人食慾大增。除此以外,皮蛋的份量也很多,有足足一隻,吃起來十分彈牙。2) 懷舊水晶鮮蝦餃(⭐⭐⭐⭐💢):一個籠五件的鮮蝦餃真的是第一次見。蝦餃的質素也是令人驚喜的,皮薄而餡靚,每一粒也包著大大的蝦肉,十分彈牙,配上竹筍粒口感更佳。3) 台式小籠包(⭐⭐⭐⭐💢):這小籠包一籠四件,跟上海小籠包感覺相似。小籠包的外皮十分薄,一咬下來流出啖啖肉汁。餡料的調味也做得不錯,不會覺得太鹹。4) 紅油抄手(⭐⭐⭐⭐💢):這抄手的份量挺多,大約有七至八隻,而且吃起來不會太辣。唯一

1) 皮蛋肉鬆豆腐(⭐⭐⭐⭐💢):
皮蛋肉鬆豆腐

2) 懷舊水晶鮮蝦餃(⭐⭐⭐⭐💢):

3) 台式小籠包(⭐⭐⭐⭐💢):
台式小籠包

4) 紅油抄手(⭐⭐⭐⭐💢):
這抄手的份量挺多,大約有七至八隻,而且吃起來不會太辣。唯一美中不足的是抄手的皮不夠爽口。

5) 春風香脆百花腸粉 (⭐⭐⭐⭐⭐):
薄薄的腸粉皮包著香脆的春捲,吃起來十分有層次感。而且裏面的蝦肉也跟蝦餃一樣,十分新鮮彈牙。

6) 五味鮮魚(⭐⭐⭐⭐⭐):
十分花心思的一道手工菜。廚師先把鮮魚起骨,然後酥炸然,再淋上醬汁。魚塊炸的時間拿捏得十分好,外表鬆脆而內裏不會炸得太乾身,能保持肉質鮮嫩。醬汁味道不會像松子魚塊那麼濃烈,能吃得出魚的鮮味。最重要的是魚已經預先去骨,吃起來啖啖肉。
五味鮮魚

7) 阿里山桂竹筍(⭐⭐⭐⭐⭐):
這是今次午餐最驚喜的一道菜。竹筍十分新鮮嫩口,吃起來完全沒有渣。加上廚師微辣的醬汁調味,吃起來十分惹味,令人停不了手。
阿里山桂竹筍

8) 老火例湯(⭐⭐⭐⭐💢):
一喝下來便知龍與鳳。味道不會像味精湯那麼重口味,而是用真材實料煲出的住家味道。另外煲湯的豬展也十分嫩口。
老火例湯

9) 鳳梨酥(⭐⭐⭐⭐💢):
手信的鳳梨酥就吃得多,但新鮮即製的卻是第一次。鬆軟的酥皮包著暖暖的鳳梨蓉,吃起來甜而不膩,為這午餐畫上完美句號。
鳳梨酥

總括而言,這間餐廳食物質素十分高,而且價錢不太貴,不失為尖沙咀的一個好選擇 。
2018-05-27
皮蛋肉鬆豆腐
台式小籠包
五味鮮魚
阿里山桂竹筍
老火例湯
鳳梨酥
2018-06-06 70 浏览
今日食lunch有四個人一齊,所以食好啲,叫個商務四人套餐$428,見佢都幾多嘢食。不過我哋餓得厲害,所以叫多幾個點心試下。餐湯是髮菜蠔豉蓮藕湯,好足料,好好飲!真係有大大隻蠔豉喺度煲,會撈起湯渣畀你食,點豉油食好正!唔鍾意食湯渣,淨飲湯都飲到好香濃嘅蓮藕蠔豉味。花雕醉乳鴿,切開四件,四人吃剛好。 冇諗過呢個醉雞方法,用來做醉乳鴿,原來係咁好食!乳鴿皮好爽脆,雖然係凍食,打破傳統炸乳鴨做法,但係花雕酒浸到入曬味,濕潤地食乳鴿,原來感覺都好香口,別有一番風味,推介!鹽水鴨,如果唔點醋就咁食,會覺得鹹咗啲,但係點醋食,味道剛好,酸味中和鹹味,食出鴨肉香,肉質結實有口感,味道不錯呢!小菜揀左蚵仔煎, 見到啲柯仔煎到燶曬,以為會唔好食,原來唔係,只係用粉醬包住的阿仔炸得夠火喉,連蛋漿煎出嚟,非常脆身,而且仲食到蚵仔的鮮甜味,好香,非常好食!蝦王大白菜,啲蝦果然真係好大隻喎,有六隻咁多。而且d 蝦走過油,炸得脆身,可以連殼食都得,就算剝咗殼,隻蝦都唔細隻喎,而且好新鮮好爽口。見到咁多橙色醬汁,可能以為會好酸,但其實味道是十分清淡的,所以大白菜仍然食得出蔬菜的清甜味,這個小菜有驚喜呢!鹽酥雞,跟餐

鹽酥雞,跟餐的小菜,賣相好靚,不過份量少啲。咬開見到雞肉還有肉汁,沒有炸得太乾,粉漿炸得很脆,但鹽味不算多,屬於淡口的鹽酥雞。

台式胡椒餅$36, 佢同台灣嘅胡椒餅皮有分別,呢度係用酥皮。裡面嘅豬肉同胡椒焗完之後仲有好多汁,只有微微胡椒辣味,口感方面因為係用酥皮,所以冇正宗台式胡椒餅咁香口脆身,但味道都唔錯。

套餐粉麵飯類可揀一碟,食乾炒牛河,估唔到咁快就上菜。炒得好靚,老抽顏色炒得勻循,每條河粉都有顏色,又唔係太油膩,鑊氣夠,味道咸淡得宜,河粉彈牙有嚼勁。葱和芽菜都不少,口感和味道極佳!推介!

春風香脆百花腸粉$40, 估唔到原來裏面唔係齋炸兩,而係喺油炸鬼裏面釀咗蝦滑,仲食到蝦肉,好爽口,淋上豉油,點甜醬和花生醬食,香脆又有多重口感。呢個炸兩係其他酒樓未食過,都幾特別。

招牌極品流沙包$36,原來都係呢度嘅招牌菜,趁熱食真係好流心,蛋黃同奶皇都好多,好香,而且麵包皮唔算厚,用料十足。

台式小籠包$36,一籠四隻,真係皮薄餡靚,一咬啲湯流曬出嚟,肉質就好爽口,好新鮮。所以啲湯係好鮮甜的,點埋陳醋食更香。

甜品原來係紫米露,一上桌聞到好香椰汁味,可惜食落芋頭唔夠淋,唔夠粉,紫米就好煙韌,椰汁味夠,甜度適中,如果芋頭可以粉啲就再好味啲啦。

埋單加一$682,食到好飽,而且全部食物味道都不錯,平均每人$170.5,食咁多野又好味,值得再幫襯。
2018-06-04
$170.5 (午餐)
2018-06-06 134 浏览
之前去相熟醫生朋友的診所做了例行檢查,今日相約出來午飯順便睇報告,幸好一切正常,可以如常到處找好野食了。多年前曾到台北圓山飯店飲喜酒,今次悉逢醫生朋友的診所就在尖沙咀,見這圓山台灣料理,就上去試試,因為十二點左右已經去到,自然無需等位。這間菜館我們倒還是第一次光顧,見餐牌上有個2人點心餐$178,價錢算是十分相宜,於是就選了這個餐,四個點心就選了懷舊水晶鮮蝦餃、雲南野生菌素餃、鮮菇魚肚扎及招牌極品溜沙包,套餐還包了兩位足料老火靚湯及肉燥飯或擔仔麵兩位,我們就每樣要一個。再加了冰鎮南非鮮鮑魚($88)兩隻及台灣花雕醉鴿($65)一隻。多年老朋友相聚,一於食豪些,亦作為慶祝身體健康,報告合格吧。先來的足料老火靚湯是蓮藕蠔豉煲豬肉及豬脷,果然是足料,蓮藕及蠔豉味濃,不過湯太燙,所以還是先食湯渣,慢慢才飲湯,不過這個湯應該是廣東湯吧。之後點心陸續上來,懷舊水晶鮮蝦餃有五粒之多,比較少見,蝦餃皮薄而晶瑩剔透,蝦肉爽脆,味道很好,相當稱心。雲南野生菌素餃也是皮薄餡靚,菇味芳香,餃皮透明可以清楚見到裡面的饀料。而鮮菇魚肚扎是用鮮腐皮包著魚肚,配以蠔汁及鮮草菇,魚肚煮得很腍,蠔汁令清淡的鮮腐皮加添味道

這間菜館我們倒還是第一次光顧,見餐牌上有個2人點心餐$178,價錢算是十分相宜,於是就選了這個餐,四個點心就選了懷舊水晶鮮蝦餃雲南野生菌素餃鮮菇魚肚扎招牌極品溜沙包,套餐還包了兩位足料老火靚湯肉燥飯擔仔麵兩位,我們就每樣要一個。再加了冰鎮南非鮮鮑魚($88)兩隻及台灣花雕醉鴿($65)一隻。多年老朋友相聚,一於食豪些,亦作為慶祝身體健康,報告合格吧。

先來的足料老火靚湯蓮藕蠔豉煲豬肉及豬脷,果然是足料,蓮藕及蠔豉味濃,不過湯太燙,所以還是先食湯渣,慢慢才飲湯,不過這個湯應該是廣東湯吧。

足料老火靚湯 - 蓮藕蠔豉煲豬肉及豬脷

足料老火靚湯 - 蓮藕蠔豉煲豬肉及豬脷

雲南野生菌素餃

鮮菇魚肚扎是用鮮腐皮包著魚肚,配以蠔汁及鮮草菇,魚肚煮得很腍,蠔汁令清淡的鮮腐皮加添味道。
鮮菇魚肚扎

見到的溜沙包雖然不算差,但可能給“招牌極品溜沙包”這個名字抱有太大期望,出來的不覺得有甚麼驚喜,反而有雷聲大雨點小的感覺。
招牌極品溜沙包

招牌極品溜沙包

飯麵都是台灣的道地主食,擔仔麵麵身爽滑,肉醬及湯底都很好,肉燥飯的肉粒比平時食到的較為大粒,味道也不錯。

擔仔麵

肉燥飯

台灣花雕醉鴿酒味清香,乳鴿肉嫩及吸收了花雕後味道更為突出,配以幾粒杞子,真要好好品嚐。

台灣花雕醉鴿

冰鎮南非鮮鮑魚的鮑魚味鮮而腍滑,爽而不韌,配以秘製鮑魚汁,食味一流。鮑魚切開擺成花狀,襯以鮮花、幼嫩的青露筍及紫洋蔥,如花似畫,實是佳作。

冰鎮南非鮮鮑魚

老朋友聚舊,平均消費@243,也算滿意。
鮮菇魚肚扎
台灣花雕醉鴿
冰鎮南非鮮鮑魚
2018-06-05 40 浏览
每次去諾士佛台都會見到呢間圓山台灣野,一路都留意到,但無衝動去食。直至朋友話呢間台灣野係好食架,我先同佢去試下。我地叫咗台灣花雕醉乳鴿、雙拼- 鹽水雞同台式鴨舌、蝦皇大白菜、台南擔仔麵。花雕醉乳鴿都幾好食,平時嘅花雕乜乜乜嘅酒味都幾濃,苦澀味會蓋過肉味。但呢個乳鴿肉味尚在,而花雕留喺喺香味同最後嘅回味度,所有野都恰到好處。雙拼嘅出現就最岩我地呢啲眼闊肚窄嘅人。雙拼嘅鹽水雞同鴨舌,兩個人食份量剛剛好。鹽水雞味道唔錯,雞蛋裡挑骨頭硬要講就係雞肉唔夠嫩滑。鴨舌有少少辣,作為前菜開下胃口都幾好。蝦皇大白菜個樣同餐牌個樣好唔同,啲蝦排得無咁靚架。味道方面,懷疑啲蝦係冰鮮蝦,即使隻蝦大大隻,但都夾住一陣冰鮮味,仲要無挑腸,大打折扣。最後嘅台南擔仔麵。之前多數都係食上海嘅擔擔麵,台南呢個似魯肉加麵。份量少少岩岩好一個人食。

2018-05-24
2018-06-05 408 浏览
星期日的晚上帶左屋企人去尖沙咀晚飯,來到了位於金巴利道的圓山台灣料理。之前朋友聚餐已經到過這裡吃晚餐,一直對它們的菜念念不忘,今晚要重溫一下先點了一個二人套餐C,另加了兩個小菜~先黎既係前菜 - 南非鮑魚拼涼伴海蜇原隻南非鮑魚切片,夠鮮味。涼伴海蜇很爽口然後係椰子煲雞湯湯呈微微奶白色,椰味香濃,甚至蓋過了雞味,非常足料去熬製,很鮮甜,好喝啊三杯雞雞件非常入味,嫩滑,充滿醬油香,伴飯一流法國長豆炒雙蚌法國長豆新鮮爽脆!雙蚌都很鮮甜,份量充足台灣炒A菜用蒜蓉清炒,清甜香口,夠鑊氣,不油膩,感覺健康蜜桃咕嚕黑豚肉肉質偏瘦,黑豚肉味濃,配搭蜜桃酸酸甜甜很開胃蚵仔煎蚵仔量多,以雞蛋取代了麵粉,比平常的不油膩,軟糯好吃台灣滷肉飯和肉燥飯整個飯的精華在於肉汁,咸香惹味,讓人一口一口吃不停香港少有的正宗高質台灣菜,適合一家人來吃喔

先點了一個二人套餐C,另加了兩個小菜~

先黎既係前菜 - 南非鮑魚拼涼伴海蜇
原隻南非鮑魚切片,夠鮮味。涼伴海蜇很爽口

然後係椰子煲雞湯

三杯雞
雞件非常入味,嫩滑,充滿醬油香,伴飯一流

法國長豆炒雙蚌
法國長豆新鮮爽脆!雙蚌都很鮮甜,份量充足

台灣炒A菜
用蒜蓉清炒,清甜香口,夠鑊氣,不油膩,感覺健康

蜜桃咕嚕黑豚肉
肉質偏瘦,黑豚肉味濃,配搭蜜桃酸酸甜甜很開胃

蚵仔煎
蚵仔量多,以雞蛋取代了麵粉,比平常的不油膩,軟糯好吃

台灣滷肉飯和肉燥飯
整個飯的精華在於肉汁,咸香惹味,讓人一口一口吃不停

香港少有的正宗高質台灣菜,適合一家人來吃喔

• 蚵仔煎
  • 炒A菜