2018-06-06 70 浏览
今日食lunch有四個人一齊,所以食好啲,叫個商務四人套餐$428,見佢都幾多嘢食。不過我哋餓得厲害,所以叫多幾個點心試下。餐湯是髮菜蠔豉蓮藕湯,好足料,好好飲!真係有大大隻蠔豉喺度煲,會撈起湯渣畀你食,點豉油食好正!唔鍾意食湯渣,淨飲湯都飲到好香濃嘅蓮藕蠔豉味。花雕醉乳鴿,切開四件,四人吃剛好。 冇諗過呢個醉雞方法,用來做醉乳鴿,原來係咁好食!乳鴿皮好爽脆,雖然係凍食,打破傳統炸乳鴨做法,但係花雕酒浸到入曬味,濕潤地食乳鴿,原來感覺都好香口,別有一番風味,推介!鹽水鴨,如果唔點醋就咁食,會覺得鹹咗啲,但係點醋食,味道剛好,酸味中和鹹味,食出鴨肉香,肉質結實有口感,味道不錯呢!小菜揀左蚵仔煎, 見到啲柯仔煎到燶曬,以為會唔好食,原來唔係,只係用粉醬包住的阿仔炸得夠火喉,連蛋漿煎出嚟,非常脆身,而且仲食到蚵仔的鮮甜味,好香,非常好食!蝦王大白菜,啲蝦果然真係好大隻喎,有六隻咁多。而且d 蝦走過油,炸得脆身,可以連殼食都得,就算剝咗殼,隻蝦都唔細隻喎,而且好新鮮好爽口。見到咁多橙色醬汁,可能以為會好酸,但其實味道是十分清淡的,所以大白菜仍然食得出蔬菜的清甜味,這個小菜有驚喜呢!鹽酥雞,跟餐

鹽酥雞,跟餐的小菜,賣相好靚,不過份量少啲。咬開見到雞肉還有肉汁,沒有炸得太乾,粉漿炸得很脆,但鹽味不算多,屬於淡口的鹽酥雞。

台式胡椒餅$36, 佢同台灣嘅胡椒餅皮有分別,呢度係用酥皮。裡面嘅豬肉同胡椒焗完之後仲有好多汁,只有微微胡椒辣味,口感方面因為係用酥皮,所以冇正宗台式胡椒餅咁香口脆身,但味道都唔錯。

套餐粉麵飯類可揀一碟,食乾炒牛河,估唔到咁快就上菜。炒得好靚,老抽顏色炒得勻循,每條河粉都有顏色,又唔係太油膩,鑊氣夠,味道咸淡得宜,河粉彈牙有嚼勁。葱和芽菜都不少,口感和味道極佳!推介!

春風香脆百花腸粉$40, 估唔到原來裏面唔係齋炸兩,而係喺油炸鬼裏面釀咗蝦滑,仲食到蝦肉,好爽口,淋上豉油,點甜醬和花生醬食,香脆又有多重口感。呢個炸兩係其他酒樓未食過,都幾特別。

招牌極品流沙包$36,原來都係呢度嘅招牌菜,趁熱食真係好流心,蛋黃同奶皇都好多,好香,而且麵包皮唔算厚,用料十足。

台式小籠包$36,一籠四隻,真係皮薄餡靚,一咬啲湯流曬出嚟,肉質就好爽口,好新鮮。所以啲湯係好鮮甜的,點埋陳醋食更香。

甜品原來係紫米露,一上桌聞到好香椰汁味,可惜食落芋頭唔夠淋,唔夠粉,紫米就好煙韌,椰汁味夠,甜度適中,如果芋頭可以粉啲就再好味啲啦。

埋單加一$682,食到好飽,而且全部食物味道都不錯,平均每人$170.5,食咁多野又好味,值得再幫襯。
2018-06-04
$170.5 (午餐)