2018-07-27 87 浏览
今晚約左3個女同事食飯,地點揀左尖沙咀,我地想食台式野,所以決定黎呢間試下。我地book 左1930,去到只係1920左右,可以即刻入座。入到去我以爲自己去錯地方,因為果度既環境有D似酒樓既裝修,打開menu睇都唔似係台式料理。但係食完就覺得都有驚喜!泡椒豬手係我最愛既一味前菜,因為我中意食辣,唔好以為佢無乜味,會愈食愈過引蚵仔煎果度會俾把🔪你,切果陣都已經覺得煎得好透,食落都幾好味!台式小炒皇都幾普通,無乜特別!豆腐花呢個好有豆味同好滑,值得推介最後我地4個女仔,傾計傾到2230,笑聲充滿住成餐飯,不過值得一提,佢地staff對收碟真係好有熱誠,好有服務質素

蚵仔煎

果度會俾把🔪你,切果陣都已經覺得煎得好透,食落都幾好味!

台式小炒皇
都幾普通,無乜特別!

豆腐花

呢個好有豆味同好滑,值得推介

2018-07-27 109 浏览
今次同老婆屋企人行街見到有台式飯店,無諗過原來開係尖沙咀美麗華隔離都有咁平又好味既飯店,開始仲以為開係美麗華後面個位會好貴,點知睇完菜單其實都唔係太貴,因為有四餸、六餸、八餸套餐。八餸都係差唔多700蚊左右。今次我地叫左六餸套裝,叫左干煎豬肝、韮菜松花炒、咕嚕黑豚肉、胡椒焗中蝦、基隆花枝羹、台式炆海石班,我地人數多驚唔夠食仲加左半隻宮廷蔥油脆皮雞、蛋黃小卷、仲有台式蒜燒香腸。胡椒焗中蝦好重胡椒味,有一大串麻椒同大量胡椒係入面好野味。蛋黃小卷係心機菜黎,用魷魚包住蛋黃再切一片片,幾有特色。最好味係宮廷蔥油脆皮雞,皮夠脆肉好入味。最後要介紹係台式炆海石班,呢條魚用上台式做法,個醬汁濃得黎帶點甜,幾好味。都幾值得去食有咁既質素,咁既價錢

胡椒焗中蝦好重胡椒味,有一大串麻椒同大量胡椒係入面好野味。

蛋黃小卷係心機菜黎,用魷魚包住蛋黃再切一片片,幾有特色。

最好味係宮廷蔥油脆皮雞,皮夠脆肉好入味。

都幾值得去食有咁既質素,咁既價錢
2018-07-22 117 浏览
平時黎到尖沙咀想飲茶食點心既地方真係唔算好多,今日朋友介紹原來美麗華商場附近有間茶樓有傳統點心,價錢亦都好合理。點心款式係十分之多,大家可以睇下以下既點心紙~叫咗個4人點心餐 ($348) 點心可以揀六款,足料老火靚湯,時蔬一碟,炒粉麵飯一碟,真係好豐富!! 湯係老黃瓜豬骨湯,平時最唔鍾意食老黃瓜既我竟然都飲咗3碗! 夠火侯得黎仲冇苦澀味。點心品質都唔錯其中最好食係蝦餃,蝦夠大隻夠爽口,皮薄餡靚。雪山叉燒飽都唔錯,個皮夠哂脆,甜甜地熱辣辣好正!入面既叉燒餡食落都幾好味,唔會話有肥膏果啲🙈其他點心都不俗~炒飯揀咗薑米桂魚炒飯,以炒飯黎講我覺得係做得幾岀色👍🏻 飯係分開一粒粒,唔會痴住哂,然後炒得都乾爽同夠哂鍋氣,飽都想食埋個飯🤤

點心品質都唔錯
其中最好食係蝦餃,蝦夠大隻夠爽口,皮薄餡靚。
雪山叉燒飽都唔錯,個皮夠哂脆,甜甜地熱辣辣好正!
入面既叉燒餡食落都幾好味,唔會話有肥膏果啲🙈

其他點心都不俗~

2018-07-22 2915 浏览
媽子平時好少食台灣野,而且點心又係佢杯茶,呢間啱晒同佢黎撐枱腳。估唔到勁多人,好彩佢有兩層。先黎個午市二人餐,二百零蚊望落都幾豐富,可以㨂一個小食,兩個小菜,仲有老火湯,飯麵同甜品,望落都幾抵食。咁難得出城,點止叫咁少,我地最鍾意就係流沙包。✨招牌極品流沙包: 搣開個顏色勁橙,真係好似咸蛋黃咁既色。佢個質地比較杰身,所以流出黎既效果唔算澎湃,但個饀真係勁香咸蛋黃味👍🏻 如果個包可以再鬆軟d 就滿分。✨冰鎮南非鮮鮑魚:鮑魚好爽口唔會韌,食落透心涼,上面有個酸酸地既汁,都幾得意。食完個前菜就開始我地既二人餐,先黎個原蛊老火湯。✨一向勁鍾意飲湯~呢個菜乾煲豬𦟌豬肺湯無令我失望。材料好足~好香既菜乾味,無味精感,好有住家feel~~✨海瓜子: 原來即係炒蜆,個汁甜甜地我幾鍾意,仲有好香既九層塔味。個蜆都幾多,肉質鮮味飽滿。✨三杯雞: 醬汁都幾濃,雞肉算嫩滑惹味,而且好香九層塔既味道,連d 蒜頭都好香。✨蛋黃小卷:外層魷魚圈,入面包住咸蛋黃蓉,青豆等等。點埋沙律醬似食緊沙律,不過幾香咸蛋黃味。✨肉燥飯:肉燥係一粒粒差唔多大既正方形,有肥有瘦,肥膏位置比較多,撈飯唔錯幾好食,但香口得黎都幾邪惡。✨

咁難得出城,點止叫咁少,我地最鍾意就係流沙包。

招牌極品流沙包

食完個前菜就開始我地既二人餐,先黎個原蛊老火湯。

老火湯

海瓜子

三杯雞

✨紫米露: 好耐無食過紫米露,多數酒樓送親d 糖水唔係紅豆沙就係綠豆沙。呢個味道好香甜,紫米唔會太韌,入面仲有煲到好腍既芋頭粒,真係好滿足,實在係飽到今晚都唔使食~~
紫米露
招牌極品流沙包
老火湯
海瓜子
紫米露
2018-07-22 172 浏览
愈來愈近離開公司的日子,最捨不得的是那些共渡歡笑困難的溫暖好同事,光想起就有點想哭的感覺。吃盡好東西的同事介紹左呢間圓山台灣料理,話之前食過好好食。本身以為會係好似茶木、咖啡弄呢d台灣店嘅裝潢格局,行到去門口,見到位知客打招呼,上到去嘅裝潢格局係中式酒樓,以為自己去左地方,後尾先知呢間酒樓主打台灣、四州、中菜,亦都有點心食。我地呢檯雖然等四個人,但食量千萬唔能夠睇少,足足見左五個菜,五個甜品。泡椒豬手($52),咪睇d豬手白白淨淨,以為佢唔麻唔辣,其實佢味道十足,麻勁持續好耐,辣係一般人都食到嘅程度!豬手非常入口,肉質非常彈牙,贊!蚵仔煎($88),同一般食開嘅台式同港式嘅蚵仔煎做法唔同,蚵仔先行炸過後,再拌和蛋醬同蔥花用大火煎。做法唔同,帶來的口感自然迴異,經炸過嘅蚵仔,海鮮嘅鮮味得以原汁原味咁鎖住,外皮酥香,咬落封肉汁四散,蛋皮煎得非常開口而唔過火,配上特調嘅酸辣醬,令人食指大動。台式小炒皇($128),以料理黎講,呢道菜定價略有小貴。以韭菜、西芹、豆干、腰果、蝦仁、元貝仔同醬汁火炒,廚師調味同技巧拿捏得恰度好處,有鑊氣,而恰好地保留果種食材嘅味道。秘製麻油雞湯($198),進補對

台式小炒王

秘製麻油雞湯

秘製麻油雞湯($198),進補對女仔黎講,係必不或缺嘅事黎,老火湯嘅雞煮左咁耐都仲保留到嫩滑嘅口感,而薑呼輕輕飄過,飲入口頓有暖和感。

即撞豆腐花

即撞豆腐花($88),原桶上檯,我地搶左侍應嘅工作,自助添、自己加糖同糖水,玩得非常興起。豆花入口順滑,但豆味略淡。

極品溜沙包

極品溜沙包($35),濃濃嘅蛋黃香係包入面爆出黎,見到果下真係非常滿足。

呢度服務管理唔錯,服務員好勤快,我地四人坐細檯,知無位放,見我地食完嘅野會盡量收左佢地,見到我地唔肯俾佢幫會唔開心失落。食品亦在質素之上,值得一試。

2018-07-20
台式小炒王
秘製麻油雞湯
2018-07-21 64 浏览
難得同事相聚,揀咗話食台灣野。去到估唔到係以飲茶嘅形式食正宗台灣菜,都幾surprise雖然我哋只係四朵小花,但係都叫咗好多嘢食㗎泡椒豬手 骨膠原超多的一味菜不過好辣,咬一啖好令人清醒皮蛋肉鬆豆腐,特別的一味涼菜。肉鬆好味,豆腐好滑,皮蛋有皮蛋味🤣蚵仔煎具有台灣風味的蚵仔煎,煎得好香口,相當有風味麻油雞湯,材料滿,分量十足,啲雞肉好滑,成碗湯仲有濃濃的麻油雞香味台式小炒,分量相當多,味道不過不失,鍾意食佢啲腰果甜品環節,某人說太餓,叫左5樣甜品首先就係小倉紅豆椰汁糕,紅豆比例均勻,味道清甜,值得一試豆腐花 好大兜,好滑好正極品流沙包 ✨ 一打開入面勁多餡椰香棗茸糕,即叫即蒸,紅棗味超香,幾好味馬拉糕,大大件,口感鬆軟,唔會太甜,可以一試今餐真係食得好豐富,又傾得好開心,餐廳地方環境夠大,枱枱都咁嘈,唔會顯得我哋特別嘈😂啲姐姐好熱情,同埋好勤快👍🏻

雖然我哋只係四朵小花,但係都叫咗好多嘢食㗎

泡椒豬手 骨膠原超多的一味菜
不過好辣,咬一啖好令人清醒

蚵仔煎
具有台灣風味的蚵仔煎,煎得好香口,相當有風味

台式小炒,分量相當多,味道不過不失,鍾意食佢啲腰果

甜品環節,某人說太餓,叫左5樣甜品

首先就係小倉紅豆椰汁糕,紅豆比例均勻,味道清甜,值得一試

豆腐花 好大兜,好滑好正

極品流沙包 ✨ 一打開入面勁多餡

椰香棗茸糕,即叫即蒸,紅棗味超香,幾好味

馬拉糕,大大件,口感鬆軟,唔會太甜,可以一試

2018-07-20 1875 浏览
今晚黎到尖咀開左好多年嘅圓山台灣料理開餐。之前經常行過附近,總以為定價會較貴。原來又唔係ga wo!超值自選風味餐:4個餸都係$328環境坐得都幾闊落,適合一班知己朋友黎聚餐。極品流沙包$35其實我係為流沙包而黎,見個個都講呢度流沙包好味。一打開,流沙餡量都幾多,咸咸甜甜!不過記得趁熱食最好食。滷肉飯 $25食台灣野就少不了滷肉飯,味道屬台味偏甜,滷肉外皮好Q彈肉好稔。脆皮炸大腸 份量都幾多,配甜辣汁加埋蒜頭食減膩。蚵仔煎:造法應該將蠔仔分開炸後再加入蔥條、蛋漿。比起台式蚵仔煎嘅黎得紮實。有點似煎蛋嘅感覺。大大粒蠔仔,數目都有大概17-18粒炸過口感比較紮實。三杯雞 :一上碟香氣噴滿全桌。雞肉調味好惹味,帶有濃烈金不換嘅香氣。肉醬茄子成了白飯小偷,用滷肉飯拌住食,非常下飯,重點茄子細心地去晒皮ga!$328 4個餸、$488 6個,都算幾抵食!
今晚黎到尖咀開左好多年嘅圓山台灣料理開餐。

之前經常行過附近,總以為定價會較貴。原來又唔係ga wo!

超值自選風味餐:4個餸都係$328
環境坐得都幾闊落,適合一班知己朋友黎聚餐。

極品流沙包$35
其實我係為流沙包而黎,見個個都講呢度流沙包好味。

一打開,流沙餡量都幾多,咸咸甜甜!
不過記得趁熱食最好食。

滷肉飯 $25

脆皮炸大腸 份量都幾多,配甜辣汁加埋蒜頭食減膩。

大大粒蠔仔,數目都有大概17-18粒炸過口感比較紮實。

三杯雞 :一上碟香氣噴滿全桌。

雞肉調味好惹味,帶有濃烈金不換嘅香氣。

$328 4個餸、$488 6個,都算幾抵食!
2018-07-16
  • 蚵仔煎
  • 肉醬茄子
午市商務2人套餐😍($248)(點心2款,精美小菜2款,,可選台南擔仔麵或台式肉燥飯2客,足料老火靚湯2客,精美甜品2客)1. 台式小籠包❤️小籠包一定要趁熱食,皮簿,好多汁😆,肉汁濃郁,必食😍-2. 水晶鮮蝦餃😎一籠有5粒晶瑩剔透蝦餃,皮簿,十分好食。-3. 三杯雞😍熱辣辣上枱,香噴噴,好有色澤,十分吸引,份量都算幾多,肉質嫩滑❤️,好惹味,好好食👍🏻-4. 蚵仔煎☺️食落滿口蚵仔和韮菜,正,而且蛋味好香,配埋辣醬就更好食😎-5. 台南擔仔麵😋擔仔麵嘅湯底比較油,但味道都唔錯☺️-6. 台式肉燥飯😊肉燥比較少,大部分都係肉,食落好好味,食完好飽😆-7. 湯水😁依個湯水十分足料,飲落好香😋-8. 芋頭西米露😀食落唔會太甜,好香椰汁味,不過西米露就煮得太淋😥-春風香脆百花腸粉👍🏻($40)腸粉包住炸到香脆嘅蝦春卷😝,而且蝦好彈牙,腸粉好滑,淋上豉油食就一流,熱辣辣食真係好好食,依款點心都係第一次食😎,好香脆,幾特別😍-台式胡椒餅😍($36)酥皮好鬆脆,一咬就散開,多餡料,十分重胡椒味😀-花雕醉鴿😍($65)花雕酒味十分重,入曬味,真係好香,乳鴿皮好爽脆,雖然份量比較少,但味道都不錯,平時食得花雕

午市商務2人套餐😍($248)

1. 台式小籠包❤️
小籠包一定要趁熱食,皮簿,好多汁😆,肉汁濃郁,必食😍
2. 水晶鮮蝦餃😎
一籠有5粒晶瑩剔透蝦餃,皮簿,十分好食。
3. 三杯雞😍
4. 蚵仔煎☺️
食落滿口蚵仔和韮菜,正,而且蛋味好香,配埋辣醬就更好食😎
5. 台南擔仔麵😋
擔仔麵嘅湯底比較油,但味道都唔錯☺️
6. 台式肉燥飯😊
肉燥比較少,大部分都係肉,食落好好味,食完好飽😆
7. 湯水😁
依個湯水十分足料,飲落好香😋
8. 芋頭西米露😀
食落唔會太甜,好香椰汁味,不過西米露就煮得太淋😥
春風香脆百花腸粉👍🏻($40)
春風香脆百花腸粉

台式胡椒餅😍($36)
酥皮好鬆脆,一咬就散開,多餡料,十分重胡椒味😀
台式胡椒餅

花雕醉鴿😍($65)
花雕酒味十分重,入曬味,真係好香,乳鴿皮好爽脆,雖然份量比較少,但味道都不錯,平時食得花雕醉雞,依個花雕醉鴿,幾特別👍🏻
花雕醉鴿

蟹籽肉汁燒賣皇😚($36)
燒賣十分紮實彈牙,而且大粒,仲有蟹籽,好有口感🤗
蟹籽肉汁燒賣皇

台式胡椒餅
花雕醉鴿
蟹籽肉汁燒賣皇
2018-07-17 66 浏览
同朋友喺附近行完街,喺諾士佛臺下面見到呢一間食台灣嘢好似幾特別咁,一於行上去睇下佢哋係食咩嘅先一坐低餐廳嘅職員都好好介紹,好熱情咁介紹咗有啲咩必食。我哋四個人諗到頭都爆,因為menu嘅選擇真係好多,所以就決定叫咗圖上面嘅嘢食啦😀佢哋嘅嘢食味道唔會好咸,而且樣樣小菜都幾有鑊氣,就算係小食主菜定係甜品,都整得非常之好味,一啲都唔揸流灘。呢個價錢食咁多嘢同埋啲嘢食都幾好味,真係唔錯㗎下次一於叫多啲人一齊嚟食

下次一於叫多啲人一齊嚟食
1K
2018-07-13 84 浏览
今日為了答謝好友剛去了台灣送給我的手信,就同佢嚟尖沙咀美麗華商場側邊間“圓山台灣料理”我相信平時大家耳熟能詳👂印象深刻🙋‍♀️ 非常熟悉嘅“圓山台灣料理”,應該大家經過無數咁多次,亦都錯過很多次的台灣料理。今日我就同好友到臨食個午市商務二人套餐🤗🤗好友表示相當滿意,因為佢超愛圓山的老火湯😉😉是日老火湯是白菜豬肺湯😚😚湯是非常滾熱辣,火喉十足,清香甜美, 豬肺洗得十分乾淨, 絕無味精成分,10個讚呀~🔟✔台式A菜好脆嫩沒菜渣的,水晶鮮蝦餃都ok, 極品流沙飽都不錯好流心架😆😆 柯仔煎,台南擔仔麵及台式肉燥飯都算可以👌🏻👌🏻。午市商務二人套餐價值$248蚊,包括老火湯,兩款點心或1款 餐前小食,兩款精選小菜及兩款台式飯或麵食,價錢合理。另外為了答謝老友特別點冰鎮南非鮑,等佢開心一下,鮑魚都爽口香甜,很不錯。環境方面,座位都非常闊落,有多空間給客人, 坐得相當舒適🤗🤗

2018-07-12
午餐
  • 老火湯
  • 炒A菜
2018-07-11 78 浏览
這間圓山台灣料理其實已經很多年,之前都是一班朋友來,常說找天帶男人來試試,終於說了好幾年才終於來了。比起其他吃台灣菜的餐廳,這裡更像平常的中式酒家。餐前小吃是我非常喜歡的拍青瓜,喜歡那清爽響脆。台式雙拼 $138另外點了碟涼菜,這碟涼拌耳絲拼涼拌海蜇看起來很小碟,但吃著便知道份量不少。涼拌耳絲真的是髮工之作,切到非常薄片,是能透光那種,口感爽脆,調味剛好,又香又好吃。涼拌海蜇還跟上幾片雲耳,不錯,而海蜇亦是我喜歡那種爽中帶彈性的口感,而且很入味,麻油香和醋香夠平均。炒海瓜子 $95海瓜子是一種小蛤蜊,是台灣其中一款熱炒代表,感覺有點像豉椒炒蜆,但其實是用辣椒、香蔥蒜和九層塔去炒,味香且濃郁,卻不損海瓜子的鮮甜味美。蚵仔煎 $88和台灣夜市、小店吃到的有不一樣,這裡的蚵仔煎是把炸過的蚵仔和蔥花,加入蛋漿煎成的蛋餅。蚵仔是炸得滿香口的啦,蛋餅亦很痈蛋香和蔥香,味道不差的,就是不是平常吃蚵仔煎的那種味道吧。台灣滷肉飯 $25那件滷肉夠軟夠肥,但沒有很膩的感覺,而且非常入味,拌飯一流。台南擔仔麵 $25上面的肉燥和滷肉飯的沒有分別,但拌麵又是別有一番風味,而且麵條煮得軟硬剛好,咬下去有韌度有彈

比起其他吃台灣菜的餐廳,這裡更像平常的中式酒家。

餐前小吃是我非常喜歡的拍青瓜,喜歡那清爽響脆。

台式雙拼 $138

炒海瓜子 $95

蚵仔煎 $88

台灣滷肉飯 $25

台南擔仔麵 $25
上面的肉燥和滷肉飯的沒有分別,但拌麵又是別有一番風味,而且麵條煮得軟硬剛好,咬下去有韌度有彈性。

椰汁紅豆糕 $35
紅豆是小倉紅豆,豆香味十足,但略嫌不夠軟,椰汁糕椰奶味濃又不會太甜,口感香滑。

男人整體感到滿意,下次可以再去了。

2018-07-10 74 浏览
同Hubby尖沙咀行完街之後,原本想食韓式炸雞,點知full咗,諗住去美麗華商場睇下有咩啱食,怎知人都未行到去,在街上見到呢間台灣菜而被吸引,反正已有多月未到台灣,有點掛住台菜,就上去試試。餐廳位於二樓,抵店後見仍有大概半數枱未有食客,心諗可能地下店舗才容易滿場。當我哋硏究完菜單并點菜後,突然發現全場滿座,似乎我太早妄下定論了。我哋兩個人叫咗四個餸:蛋黃肉丶鹽酥雞丶開揚高山菜丶胡椒焗中蝦。各道菜份量都幾足,而且味道唔錯。最開心喺再次食到蛋黃肉,因為早前去台北那間餐廳售罄很失望。

2018-06-27
2018-07-09 1818 浏览
其實留意左圓山好耐,入嚟好酒樓風,舒服乾淨!自選四餸餐$328,好有份量!有炒蜆、宮保雞丁擇添呀!三杯雞煎煎熱辣辣鍋,上嚟香!雞件都幾多,皮有d脆,肉都幾嫩口,不錯!香葉出味嫁,又唔會辣!蚵仔煎多韮菜,爽爽的!蚵仔有別一般,佢先煎左,野味更多!蛋較黃,有蛋香,入面滿口韮菜。蚵仔點d辣醬更好!屏東小炒皇幾豐富既菜,有韮菜外,仲有好多蜆肉、蝦乾、銀魚同魷魚。西芹令道菜生色不少,好清新但味濃嫁!台灣滷肉配白飯$14一流喔!好好味,好滷汁,八角味超重!勁多汁,大家狂混飯食,食多碗都得!所有肉都係五花腩肉,有肥有瘦肉,最重要係豬皮處理得非常好,無豬毛!滷得入味,唔係表面既味,係真係煮過時間既內在味,又軟身。超點連肥肉都想全部食完,但要忍口健康點,吃一點就好啦!仲有個無咁台風既鮑汁海參扣鵝掌 $138 份量大。鵝掌幾大多肉地!食完咸野就食薑茶湯丸 $35薑茶不過不失,湯丸係芝麻蓉!香芒布甸 $35有芒果肉係入面!
其實留意左圓山好耐,入嚟好酒樓風,舒服乾淨!

自選四餸餐$328,好有份量!有炒蜆、宮保雞丁擇添呀!

屏東小炒皇

台灣滷肉配白飯$14一流喔!

食完咸野就食薑茶湯丸 $35
薑茶不過不失,湯丸係芝麻蓉!

香芒布甸 $35
有芒果肉係入面!
人生活到N過年頭,會認識很多的人,有擦身而過的,亦有在你身邊停留的,總有一些人 會偶發性出現在腦海裡,然後你會很想很想知道對方的近況,今晚約左一個好耐冇見既中學朋友,精心挑選左依間台灣料理 。這間台灣餐廳「圓山」,之前也吃過了一次所以對我人說並不迫生。餐廳位於金巴利道,就在尖沙咀站亦大約走六分鐘便到,你去到諾士佛台就會見到「圓山」大大的招牌了。沿住樓梯直上,餐廳係中式酒樓格局,光猛又潔淨,店員知道我地沒有預約但都隨即安排了我們坐一個闊落的位置,餐廳員工年齡似上了年紀,但服務、笑容、魄力比年輕的更投入更有熱誠。餐牌上有很多台式的物,我們選了幾樣,店員又推介幾樣就下單了在台灣,肉燥是國民美食...在這裡就點了樣關於肉燥的菜式台南肉燥扒豆腐$98食物做法及調味富台南風,偏甜!肉燥分量十足,甜鹹適中,肉香不錯。因為太肥太瘦也不好吃。而豆腐非常滑嫩,高纖富營養,叫一客飯的話的確好送飯的,肉燥、豆腐、白飯...完美三重奏!畢竟肉燥是整道菜的靈魂!有水準!高山野菌黑豚肉$128賣相不錯,菇菌香味十足,上枱仲可以保留到一陣香氣。感覺黑豚肉屬於低脂肪的因為黑豚肉肉質不算太細嫩。但可能是高山野菌既清淡味令
餐廳位於金巴利道,就在尖沙咀站亦大約走六分鐘便到,
你去到諾士佛台就會見到「圓山」大大的招牌了。

餐牌上有很多台式的物,我們選了幾樣,店員又推介幾樣就下單了

在台灣,肉燥是國民美食...在這裡就點了樣關於肉燥的菜式
台南肉燥扒豆腐$98
台南肉燥扒豆腐

食物做法及調味富台南風,偏甜!
畢竟肉燥是整道菜的靈魂!有水準!

高山野菌黑豚肉$128
賣相不錯,菇菌香味十足,上枱仲可以保留到一陣香氣。
高山野菌黑豚肉

感覺黑豚肉屬於低脂肪的因為黑豚肉肉質不算太細嫩。
但可能是高山野菌既清淡味令肉味不會被蓋過,可以真正品嚐黑豚肉的味道。
高山野菌黑豚肉

彰化鹽水鴨$138
呢道菜是朋友點的,因為我怕鴨騷,但食落味道沒有那股令人討厭的鴨騷!
不錯,朋友吃得津津有味。
彰化鹽水鴨

鴨毛都處理的很乾淨,鴨皮帶點光澤而鴨肉白而肉嫩不太肥膩帶點嚼勁,骨頭還有點鹽水咸味。
所以一次吃幾件的話整個嘴裡都是滿滿的鹹鮮味,鮮、嫩、鹹香味一擁而上!有驚喜既,至少我沒有抗拒,還吃了很多呢,

台灣炒A菜$75
每次看到A菜就會點,中了魔似的,因為A菜總帶著迷人的香氣...諗住清清地炒唔油膩!
台灣炒A菜

朋友話食落好似油麥菜,但我就知道油麥菜同萵筍長得差不多,口感也相似,就容易被誤為同一種蔬菜,其實A菜就係萵苣。
呢度炒得剛好沒有苦澀味,口感都夠爽脆!推介呢!

極品流沙包 $35
我最推介就係呢度既招牌極品流沙包啦,黎兩次,兩次都會叫既!因為真係好好好好食!
極品流沙包

一籠三個,即叫即整熱辣辣不在話,撕開流沙包呢度既流沙效果比外面更流沙,瀑布形客又誘張了點,總之就係會不停地流,流同流...同埋流沙質感非常香而滑,加埋麵包質感軟熟,相當難以忘懷,下次黎都會再點的!

總括感受:
【環境】:環境地方不算好大,但光猛舒服,感覺親切,最馬要坐得舒服
【服務】:店員經常經過就會問下好唔好食,加茶又快手,笑容滿面又有禮貌,服務好好!
值得一讚!
【食物】:每一次食每一次都有驚喜,食物有創意次餘味道高質!「圓山」其實性價比都算高,定價都合理,所以受歡迎不足為奇。

所以屹立不倒咁多年總有原因的!
2018-07-04 102 浏览
今日突然好想食台灣菜,同行朋友介绍話去圓山食,話小菜味道好,坐位又够寬闊,啱哂我地慢慢食慢慢嘆嘅好地方。我地選擇左一個六道風味菜餐$488,另加錢升级叫了兩款小菜蟹和魚,每款都係加佰零蚊,抵食👍台灣花雕蒸膏蟹$188風味套餐升级價陣陣酒香,芳香撲鼻,最美味莫過於蟹膏, 鮮豔橙色,滿滿蟹膏,令人垂涎三尺😋台灣炆海石斑$138風味套餐升级價鲜味肉嫩海斑加上當做良瓜一起炆,好野味👍蚵仔煎(套餐)蠔仔蛋上有韭菜香味,好味👏三杯雞(套餐)雞肉夠滑,味道夠濃✌🏻紅燒豆腐(套餐)硬豆腐红燒有咬口👍台灣A菜(套餐)清炒油麥菜🤪即撞豆腐花$88夠哂滑👍(1桶大約6-7碗)

台灣花雕蒸膏蟹$188風味套餐升级價

台灣炆海石斑$138風味套餐升级價
鲜味肉嫩海斑加上當做良瓜一起炆,好野味👍

蚵仔煎(套餐)
蠔仔蛋上有韭菜香味,好味👏

三杯雞(套餐)
雞肉夠滑,味道夠濃✌🏻

紅燒豆腐(套餐)
硬豆腐红燒有咬口👍

台灣A菜(套餐)
清炒油麥菜🤪

即撞豆腐花$88
夠哂滑👍(1桶大約6-7碗)