2019-03-18 49 浏览
今日突然心血來潮都吃火鍋,於是在網上search下附近既火鍋店,最後決定訂喜鍋,貪其近地鐵站回家。由於我比較早到達,晚市人流尚不算太多,座位可以任選,枱與枱之間空間算是寬敞,一幫朋友聊天沒有壓迫感。店內環境整潔乾淨,光線充足,冷氣適中,不怕打邊爐時煙燻滿面。打邊爐絕配當然是汽水和啤酒,還有自配醬料,自己鍾意什麼加什麼,滿足各人口味需要。一開始我們點了雞煲,先食雞煲再打邊爐,雞煲有原隻雞份量,還有其獨特口味,香辣而不油膩,配上洋蔥芫荽等增添美味,雞肉亦十分嫩滑,我們很快便已消滅雞煲,進而攻陷其他食物。第二擊:牛皇塔滿滿的牛肉放於塔碟上,增添了視覺感官,每層都分別是牛的不同部位,眼看油花分佈平均。放入口中齒頰留香,濃濃既牛油香,有的重牛味,有的細嫩,滿足了牛怪既口福之慾,好味好味。海蝦:大大隻,隻隻都比我手掌還要長,爽口彈牙,啖啖肉,雖然係冰鮮亦不失鮮味。午餐肉:不過不失,賣相配夠,肉味濃郁。響鈴:濃濃豆香,放入鍋幾秒即食,外軟內脆,不同口感。雜菇籃:雜菇有三款不同菇類,乾淨沒有泥沙感覺,可一解打邊爐的油膩感。墨魚丸:爽口彈牙,有粒粒墨魚肉增加咬感,墨魚味濃,可encore。餃子:皮薄餡滿

第二擊:牛皇塔

午餐肉:不過不失,賣相配夠,肉味濃郁。

響鈴:濃濃豆香,放入鍋幾秒即食,外軟內脆,不同口感。

餃子:皮薄餡滿,絕無偷工偷料。

最後點了皇帝菜:清清口感,又帶點唐蒿氣味,唔錯啊。

總體而言,喜鍋值得一試,高級食材,一班朋友相聚是不錯之選。
  • 雞煲
  • 牛皇塔
  • 午餐肉
  • 墨魚丸
  • 餃子
今次同男朋友去左油麻地打邊爐,冇揀到平時必點既麻辣湯底,反而揀左花膠湯~打邊爐原來都可以咁滋補又好味,減低我大飲大食既罪惡感😈•🍲招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋($188)個湯底真心好足料,除左好多花膠同鯊魚骨,仲有大大舊豬手🍖雞腳,滿滿既骨膠原😍全部都係打到最尾先食會煮得最腍最入味🤤•🍚甘香泡飯(跟花膠湯底送/$28 )飯焦加湯浸一陣先食,飯焦好香,口感脆卜卜好有咬口,正呀👍🏻•🐚蟶子皇($38/隻)大連鮑魚($38/隻)蟶子同鮑魚都好大隻,好新鮮,好彈牙🥰唔洗多講睇相都知好食啦😙仲要勁抵食!•🍽鮮淮山($28)我最愛既淮山(山藥),估唔到咁平仲要咁大份,大約有成10大件,feel到係新鮮因爲每件中間都有層黏滑既野,打邊爐唔放太耐咁食好爽口,仲好有益🤩•🐮頂級安格斯牛頸脊($188)呢隻安格斯牛紋路好靚,係除左本地手切牛之外既好選擇,冇咁貴得黎通常都有質素🥢呢碟份量都幾多,我地兩個人食唔哂😝•🍢手打墨魚丸/蝦丸($58/ 6粒)叫左各半份,幾彈牙,我比較喜歡蝦丸,不過如果大粒d就更好了👀•🥠自家脆響鈴($42)必點!炸得好靚勁香脆,食到超級香既豆味😍正•🥬唐蒿菜($28)個菜好嫩綠,同樣係好

🍲招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋($188)

🍚甘香泡飯(跟花膠湯底送/$28 )
飯焦加湯浸一陣先食,飯焦好香,口感脆卜卜好有咬口,正呀👍🏻

🐚蟶子皇($38/隻)
大連鮑魚($38/隻)

🍽鮮淮山($28)

🐮頂級安格斯牛頸脊($188)

🍢手打墨魚丸/蝦丸($58/ 6粒)

🥠自家脆響鈴($42)
必點!炸得好靚勁香脆,食到超級香既豆味😍正

🥬唐蒿菜($28)
個菜好嫩綠,同樣係好新鮮!男朋友好鍾意食😋

🍹竹庶馬蹄茅根($38/ 扎)
連野飲都好足料,竹庶馬蹄茅根仲有蘿蔔同粟米,甜甜地好解渴,又解熱氣~

————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物外觀:⭐️⭐️⭐️💫
味道:⭐️⭐️⭐️💫
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️💫
————————————
因為朋友生日,又想打邊爐,就決定黎試下喜鍋!睇食評都知,喜鍋有一樣遠近馳名嘅美食,就係泡飯啦!為左呢個泡飯,我地就叫左花膠鯊魚骨膠原鍋:就咁睇白雪雪,但其實鍋底藏左不少湯渣,包括女士最愛嘅花膠😆其實佢仲有其他湯底揀,例如魚銅海鮮鍋,不過骨膠原鍋就會送泡飯,所以都係非常受歡迎之選!脆卜卜嘅甘香泡飯,就咁食係唔得架!要等湯底滾左之後再浸湯食。米粒會保持脆脆地,同時又吸收左湯底嘅味道,不得不讚湯底真係好鮮甜足料,令泡飯都特別好味👍🏻之後就係自己tick 下想吃嘅配料~老闆話丸係佢地自家製嘅,最有趣係連響鈴都係佢地自己整!咁一定要試試佢啦芝士墨魚丸墨丸同芝士丸大家就食得多啦!溝埋做芝士墨魚丸就真係少試到!作為芝士控我覺得呢個墨丸真係好好吃,墨丸比一般芝士丸嘅外皮更彈牙,一食落口芝士爆出,小心辣親呀😆蟹籽墨魚油炸鬼又係一道係第二到未食過嘅菜式!油炸鬼釀左墨魚,炸得外皮香脆,入面就爽口彈牙,另外再鋪上蟹籽,口感豐富!值得一試!一豬一牛芝士竹輪不得不講呢碟豬皮真係令人留下深刻印象,首先係佢非常通透,好似好乾淨咁🤣食落係超級爽口!吸左少少湯之餘,又唔會太油膩,呢碟真心推介!!麻醬冰菜第一次食冰菜,佢嘅

就咁睇白雪雪,但其實鍋底藏左不少湯渣,包括女士最愛嘅花膠😆

芝士墨魚丸

蟹籽墨魚油炸鬼

一豬一牛

麻醬冰菜

第一次食冰菜,佢嘅口感好得意,有一粒粒好似冰一樣嘅晶狀體附係菜葉上,雪凍再加埋麻醬真係好爽甜開胃,係中和打邊爐油膩感嘅好選擇~

最後就係自家製響鈴!同市面一般買到嘅響鈴比大啲,而且更加厚實,唔會輕飄飄咁,浸落湯一秒再拎上黎嘅話,入面有可能未浸軟,所以要好好控制浸落湯嘅時間,口感可以好唔同!

整體黎講,喜鍋真係值得推介!雖然價錢唔係話平,但一定唔會令人失望!
  • 蟹籽墨魚油炸鬼
  • 秘製芝士墨魚丸
  • 豬皮
2019-03-11 41 浏览
今日同男朋友行完街 好肚餓 經過e間火鍋店好似幾正咁就入左去啦❣️❣️❣️我地就叫左。。。。。。。。。。。。。。。墨魚油炸鬼...牛魔王塔...響鈴...油麥菜...魚皮而湯底我地叫左沙嗲湯底不得不讚佢地個沙嗲湯底🤤🤤係勁濃郁勁香勁正墨魚油炸鬼 香脆而不油👏🏻👏🏻👏🏻可以就咁食又可以浸一浸湯食牛魔王塔- 必食推介濃濃牛味❣️❣️❣️真心推介 即炸響鈴 👏🏻👏🏻👏🏻魚皮大大碟 香!脆!
我地就叫左。。。。。。。。。。。。。。。
墨魚油炸鬼...牛魔王塔...響鈴...油麥菜...魚皮
而湯底我地叫左沙嗲湯底
不得不讚佢地個沙嗲湯底🤤🤤係勁濃郁勁香勁正

墨魚油炸鬼 香脆而不油👏🏻👏🏻👏🏻
可以就咁食又可以浸一浸湯食

牛魔王塔- 必食推介
濃濃牛味❣️❣️❣️真心推介

即炸響鈴 👏🏻👏🏻👏🏻

魚皮大大碟 香!脆!
2019-03-06 141 浏览
今次拍拖揀左一間遠dd 嘅邊爐食,因為見佢門面都好乾淨企理,就決定入去試試佢。我地叫左最出名嘅花膠湯,可以係打邊爐之前飲啖靚湯。湯料足,而且調味剛剛好叫左兩款小菜,分別係日式冰菜沙津同埋墨魚油炸鬼。兩款小食都係五分!兩隻小食都係全新口感,從來未試過。沙津非常之有咬口,脆仆仆嘅感覺真係好正。之後到個油炸鬼亦都係好好嘅配搭,炸墨魚真係好正之後到主菜,安格斯牛雖然貴少少但佢嘅質素絕對對得住佢嘅價錢,脂肪比例都好正,食落都係軟淋淋,十分!豬肉亦都好滑身,唔會比人感覺好"孩".其次係佢地嘅墨魚丸同埋芝士足輪都係十分嘅食材,因為我從來未食過咁好食嘅食物,一啲都唔會覺得太漏🤤鐘意打邊爐嘅一定要嚟試下!

鐘意打邊爐嘅一定要嚟試下!
前彩
手打芝士墨丸
  • 蟹籽墨魚油炸鬼
  • 頂級安格斯牛頸脊
2019-03-06 37 浏览
一班人去油尖旺食飯,又有牛魔王在陣,腦海中立即浮現三層牛魔王塔!二話不說,梗係直去喜鍋啦!上次食坐咗上二樓,有少少唔太自在,今次坐樓下感覺更好!番茄湯再加豉油麻醬不在話下,驚喜嘅牛牛塔又有進步!今次嘅牛牛質素比上次更好,尤其係中層安格斯肥牛直情係入口即溶,牛味又好夠,形容為滿咀肉香都不為過!牛粒我本來係麻麻哋喜歡,不過今次都食咗好幾粒,因為唔韌好爽口,我最驚咬到牙較都痛,不過呢隻牛粒完全無呢個問題!本地牛牛都出色,脂香四溢。連牛魔朋友仔都讚不絕口,今次去啱地方啦!值得一提係啲餃,水準一樣咁好!尤其韭菜好香口好味,皮都夠薄,記得叫!

2019-02-22
2019-03-04 64 浏览
近排天氣乍暖還寒,朋友聚會,有朋友想食雞煲而另一個朋友想打邊爐,最後選了座落上海街428號地舖的喜鍋,先雞煲後打邊爐,一次過滿足哂兩個願望。舖頭門口有一個大魚缸,進入舖頭是分了上下兩層,我們一行4人,安排坐在地下近門口位置的4人枱。我們點了一重慶麻辣雞煲一隻雞(少辣)、牛魔王塔及數碟火鍋🍲配料。另外,飲品點了啤酒🍻及汽水🥤。落單後,店員呈上6格醬料架,包括了生蒜、炸蒜、蔥、辣椒仔、芝麻醬、辣椒醬及豉油,林林總總的,方便我們根據個人喜好混醬。大概15分鐘之後,店員呈上雞煲,材料包括辛香料,薑、蒜和紫洋蔥缺一不可,麻香撲鼻,配搭醬汁濃郁,雞煲靈魂在於雞件,雞件美味,入味,肉嫩,吃不停口,風味獨一無二,愈吃愈上癮。而雞煲精髓在於先食雞後放湯打邊爐的雙重享受,火鍋🍲最重要當然是牛,牛魔王塔分了三層,牛肉色澤亮紅,新鮮度高,雪花與肉比例均勻,肉質尚算軟嫩。海蝦彈牙好鮮甜、皇帝菜爽、雜菇拉盤材料新鮮、餃子🥟皮薄餡多、墨魚丸頗彈牙及炸響鈴香脆。總括來說,價格少貴,鍋真是中上水準,一分錢一分貨,比任食更吸引,會再次幫襯。

2019-03-03 28 浏览
之前見好多人話依間打邊爐好好食話啲牛好正 今日就去試試佢一入到去吾會覺得好煙 抽氣做得幾好坐位吾會迫 都幾舒服我地2個人去食變左叫得好小款因為佢啲野都好大份下😂我地叫左一個牛魔王塔一份自制新鮮即炸響鈴一份菜本身仲有好多野想叫 但係啲野黎到見到好大份就停左手冇再叫淨係一個牛魔王塔已經食到我地好飽個塔有分3層 3層都係吾同嘅牛/部位一款牛味好重 一款好嫩口好感好正響鈴必叫 完全冇油益味 一上枱仲係熱嘅應該岩岩炸起冇耐
之前見好多人話依間打邊爐好好食
一款牛味好重 一款好嫩口好感好正
響鈴必叫 完全冇油益味
一上枱仲係熱嘅應該岩岩炸起冇耐
2019-02-27 32 浏览
每逢冬天就好中意打邊爐當然 夏天都可以 因為有冷氣 但冬天打點都會正啲上星期朋友話想打邊爐就揀左間地點夠方便既火鍋店係油麻地行3分鐘就到了食完仲可以行埋旺角.我地點左個花膠鯊魚骨膠原濃湯湯底超足料 仲有飯俾埋 可以加落湯做湯飯叫左個蟹籽墨魚油炸鬼做小食食住先有泰式酸辣醬可以點 好滋味。.火鍋料點左雪花美國肥牛 竹笙 大海蝦 娃娃菜有菜有肉夠健康本身都怕唔夠飽 但飲埋湯食埋個飯就好夠了.肥牛既肉質好平均 唔會好肥 好香牛肉味估唔到配花膠湯底都夾竹笙吸左湯底特別好食 大海蝦好大隻有5大隻 肉質好彈牙爽口🤤加埋自製醬油好正娃娃菜我係最後先落因為湯係最濃郁 仲有肉香加埋湯一齊食最正啊.店員服務都好好 好有禮貌問多2句都好樂意答我地呢間 一定會有下一次
每逢冬天就好中意打邊爐

食完仲可以行埋旺角

我地點左個花膠鯊魚骨膠原濃湯湯底
超足料 仲有飯俾埋 可以加落湯做湯飯
叫左個蟹籽墨魚油炸鬼做小食食住先
有泰式酸辣醬可以點 好滋味。
火鍋料點左雪花美國肥牛 竹笙 大海蝦 娃娃菜

店員服務都好好 好有禮貌
問多2句都好樂意答我地

呢間 一定會有下一次
2019-02-27 32 浏览
又打邊爐啦要捉住冬季嘅尾巴!.今次同朋友去咗旺角嘅喜鍋油麻地地鐵站行2, 3分鐘就到了 好方便.我哋點咗必食嘅花膠鯊魚骨膠原鍋湯女士必備呀!仲有好多花膠可以食呢個湯仲有免費飯焦配埋食到咁上下可以加落湯度當泡飯食飯焦脆脆地 而且好香 食到停唔到口另外點咗霜降手切肥牛粒 元貝 韭菜餃同手打鮮蝦丸2人食剛剛好呀!唔會浪費手切肥牛粒肥同瘦肉平均 一啖一粒好過癮而且份量都唔少 牛肉味重 唔韌 甚有油香呀❤元貝呢度唔算貴 因為好大隻下 都係3x手打蝦丸好彈牙 就算唔小心煮耐咗都唔怕 仲好好食 墨魚味正!韭菜餃皮薄 好足料 配埋湯底浸住食好鮮甜。
又打邊爐啦
要捉住冬季嘅尾巴!
今次同朋友去咗旺角嘅喜鍋

2人食剛剛好呀!唔會浪費

手切肥牛粒肥同瘦肉平均 一啖一粒好過癮
而且份量都唔少 牛肉味重 唔韌 甚有油香呀❤
元貝呢度唔算貴 因為好大隻下 都係3x
韭菜餃皮薄 好足料 配埋湯底浸住食好鮮甜。
2019-02-22 46 浏览
趁天氣開始凍,一於嚟打打香港人最愛既邊爐。店內座位整潔舒適,門口有個海鮮缸。小店的食物款式覆蓋幾廣,鍋底已經有15-18款 今次試了招牌花膠鯊魚骨膠源湯鍋,乳白的湯底感覺濃郁, 有幾塊厚花膠,仲有沙魚骨,雞腳,另外有脆脆米通,配上花膠湯,好有口感同趙口 厚切肥牛肉,牛肉味很濃,油花分佈均勻 yummy 萵筍切成大大舊,食落新鮮,完全無渣,最喜愛呢個口感 新鮮即炸響鈴卷,上枱時還熱辣辣, 沒有油益味, 浸落湯底, 食到骨膠源湯既精華 小食order左油炸鬼, 釀了彈牙墨魚膠同蟹子。整體食物質數幾高

小店的食物款式覆蓋幾廣,鍋底已經有15-18款

厚切肥牛肉,牛肉味很濃,油花分佈均勻 yummy

萵筍切成大大舊,食落新鮮,完全無渣,最喜愛呢個口感

2019-02-22 53 浏览
臨近新年/新年期間總係一班fd圍埋一齊嘅好時機,當然喺係其他人賺多啲錢嘅機會喇,而叔認為幾個人團聚最好就係打邊爐,坐得耐, keep住有得食,仲有得分清淡唔清淡,啱晒👍🏻👍🏻最終有人推介呢間喜鍋,抱住試新嘢心態出席入到嚟感覺唔係好大,但食食下見啲人上樓上,先知原來呢到有兩層...睇過價錢牌,價格都幾合理,湯底有平有貴,鴛鴦鍋就最好,唔洗煩親叔叔最吸引感覺喺個牛魔皇塔,3層牛肉,色澤吸引,份量可以,食落好好食,新鮮嘅感覺,足牛味;有牛當然都有豬,黑豚肉同樣新鮮,好薄,就算唔小心煮耐咗都唔韌,啱晒喺咁吹水嘅人叔又點止吃肉,當然喺不是菜,響鈴脆口;餃子同四寶丸都新鮮,同埋飽肚,加埋幾罐啤酒,成餐飯順晒

2019-02-01
2019-02-19 39 浏览
今日突然想食火鍋,因為太耐冇食火鍋了,即刻幾埋朋友去油麻地喜鍋火鍋店, 之前我嚟過,這間火鍋店食物不錯, 食物款類都較為多 , 最啱 一大班人來, 可以試盡各式各樣, 而且價錢合理。今晚我們點了招牌 花膠鯊魚骨湯底, 湯底配料非常豐富, 一啲都唔少嘢,有厚厚彈牙花膠, 爽脆鯊魚骨, 豬手非常入味, 超冧雞腳, 令到湯底骨膠原勁豐富, 啱曬咁乾燥嘅天氣,這湯底還有飯焦配襯,店員教我們預先將起一碗湯,然後放進飯焦, 然後飯焦連湯一齊進食, 飯焦脆卜卜 非常可口又滲透香濃嘅湯味, 這個食法好味又特別日本黑豚肉, 薄薄黑豚肉, 肥瘦適中, 肉質鮮甜, 一啲都唔韌。四寶餃, 一碟有四種不同嘅餡, 因為太飽,我淨係試了菜肉餃, 皮薄餡鮮甜,蔬菜 :茼蒿 加西洋菜, 新鮮翠綠乾淨本人好怕啲蔬菜洗得唔乾淨)竹蔗茅根, 甜度剛剛好, 解渴又清潤。

又滲透香濃嘅湯味, 這個食法好味又特別

蔬菜 :茼蒿 加西洋菜, 新鮮翠綠乾淨
本人好怕啲蔬菜洗得唔乾淨)

竹蔗茅根, 甜度剛剛好, 解渴又清潤。

2019-02-19 970 浏览
這兩天天氣又突然轉冷,很想吃滋補類型的火鍋。看到食評說這家的花膠湯底不錯,便相約朋友一試。📍招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋$188湯底有超厚身花膠、脆口鯊魚骨、雞腳、豬手和紅蘿蔔,餚出來的湯呈奶白色。店員親切的提醒我們,在吃火鍋前先滾一啖湯來吃,滋潤一下。果然,花膠湯非常鮮甜,厚身花膠又滑又冧有膠質。湯底內花膠並不少,大概有8塊。📍甘香泡飯$28是炸過的米飯,可以說是黃金飯焦,加上一點湯來吃,飯粒吸收了花膠湯的鮮味,美味無窮。📍雪花美國肥牛$108肥牛新鮮,肉質鮮紅,肥瘦均勻。📍日本黑豚肉$98黑豚肉肉質結質,雖然有少許肥肉,但吃起來感覺豐腴但不會膩。📍四寶餃$68有白菜豬肉餃、雲吞、鳳城水餃及韮菜餃,隻隻皮薄餡靚。📍手打五寶丸$88一次過可試均多款手打丸類,有牛肉丸、豬肉丸、鯪魚丸、蝦丸及墨魚丸。個人較喜歡蝦丸及墨魚丸,彈牙好吃。豬肉丸則比較特別,肉丸內加了一點冬菜,提升鮮味。📍西洋菜$28, 唐蒿菜$28時令蔬菜,乾淨無泥,清新爽嫩。📍酸梅湯$38/渣, 竹蔗馬蹄茅根$38/渣打邊爐的最佳配搭,酸梅湯酸甜開胃,竹蔗茅根香甜潤喉,解渴一流。餐廳價錢大眾化,職員態度親切有禮,會推介美食給客人卻

📍招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋$188

📍甘香泡飯$28

📍雪花美國肥牛$108
肥牛新鮮,肉質鮮紅,肥瘦均勻。

📍日本黑豚肉$98
黑豚肉肉質結質,雖然有少許肥肉,但吃起來感覺豐腴但不會膩。

📍四寶餃$68
有白菜豬肉餃、雲吞、鳳城水餃及韮菜餃,隻隻皮薄餡靚。

📍手打五寶丸$88

📍西洋菜$28, 唐蒿菜$28
時令蔬菜,乾淨無泥,清新爽嫩。

📍酸梅湯$38/渣, 竹蔗馬蹄茅根$38/渣

餐廳價錢大眾化,職員態度親切有禮,會推介美食給客人卻絕不硬銷,又主動替客人加湯及更換骨碟,是誠意小店,值得支持。
2019-02-18
2019-02-17 30 浏览
係旺角行完街好餓好想食熱野~加上又凍冰冰~梗係好想打邊爐啦~見到呢間細細間幾有特色既火鍋店,價錢好似都適中~一於試試~餐廳的的色色~唔算好大間~但位置坐得都好闊落~好舒服~醬油料都好齊全~有我最中意的加多寶~正啊~~~~我地選擇了清淡的香菜皮蛋湯底($58)~竟然有好多皮蛋~~~呢個喺雪花美國肥牛($108)~睇落都肥瘦均勻分佈~食落口都好爽口又滑啊~降霜手切肥牛粒($128)-呢個真係不得了的好食啊!!雖然有少少肥肉~但食落口真係好滑好滑好仲牛肉味~又彈牙爽口~分量仲要好多啊~如果3人以上可以叫牛魔皇塔~有多幾款牛肉可以試~~~小食叫左椒鹽魷魚酥~好脆好好食~$48都唔貴~呢個餃子第一次食~都好特別~叫爺孫餃($48)~入面有椰菜同酸菜~食完幾開胃~最後叫了一個蔬菜拼盤~可以試到3-4款菜~菜心好嫩~小白菜都好甜好好食~最後埋單都唔太貴~~~坐得舒服既打邊爐都好少有~中意食牛肉既可以試試呢度既牛肉~特別高質~

餐廳的的色色~唔算好大間~但位置坐得都好闊落~好舒服~
醬油料都好齊全~

有我最中意的加多寶~正啊~~~~

如果3人以上可以叫牛魔皇塔~有多幾款牛肉可以試~~~

小食叫左椒鹽魷魚酥~好脆好好食~$48都唔貴~

2019-01-27
  • 降霜手切肥牛粒