2019-03-11
因為朋友生日,又想打邊爐,就決定黎試下喜鍋!睇食評都知,喜鍋有一樣遠近馳名嘅美食,就係泡飯啦!為左呢個泡飯,我地就叫左花膠鯊魚骨膠原鍋:就咁睇白雪雪,但其實鍋底藏左不少湯渣,包括女士最愛嘅花膠😆其實佢仲有其他湯底揀,例如魚銅海鮮鍋,不過骨膠原鍋就會送泡飯,所以都係非常受歡迎之選!脆卜卜嘅甘香泡飯,就咁食係唔得架!要等湯底滾左之後再浸湯食。米粒會保持脆脆地,同時又吸收左湯底嘅味道,不得不讚湯底真係好鮮甜足料,令泡飯都特別好味👍🏻之後就係自己tick 下想吃嘅配料~老闆話丸係佢地自家製嘅,最有趣係連響鈴都係佢地自己整!咁一定要試試佢啦芝士墨魚丸墨丸同芝士丸大家就食得多啦!溝埋做芝士墨魚丸就真係少試到!作為芝士控我覺得呢個墨丸真係好好吃,墨丸比一般芝士丸嘅外皮更彈牙,一食落口芝士爆出,小心辣親呀😆蟹籽墨魚油炸鬼又係一道係第二到未食過嘅菜式!油炸鬼釀左墨魚,炸得外皮香脆,入面就爽口彈牙,另外再鋪上蟹籽,口感豐富!值得一試!一豬一牛芝士竹輪不得不講呢碟豬皮真係令人留下深刻印象,首先係佢非常通透,好似好乾淨咁🤣食落係超級爽口!吸左少少湯之餘,又唔會太油膩,呢碟真心推介!!麻醬冰菜第一次食冰菜,佢嘅
就咁睇白雪雪,但其實鍋底藏左不少湯渣,包括女士最愛嘅花膠😆
芝士墨魚丸
蟹籽墨魚油炸鬼
一豬一牛
芝士竹輪
麻醬冰菜
第一次食冰菜,佢嘅口感好得意,有一粒粒好似冰一樣嘅晶狀體附係菜葉上,雪凍再加埋麻醬真係好爽甜開胃,係中和打邊爐油膩感嘅好選擇~
最後就係自家製響鈴!同市面一般買到嘅響鈴比大啲,而且更加厚實,唔會輕飄飄咁,浸落湯一秒再拎上黎嘅話,入面有可能未浸軟,所以要好好控制浸落湯嘅時間,口感可以好唔同!
整體黎講,喜鍋真係值得推介!雖然價錢唔係話平,但一定唔會令人失望!