2019-12-03
特別既節日,緊係要對自己好一點。個人最鐘意日本,每年都緊要去日本旅行最少一次,來到年尾,年假所淨不多,但又有點「思日本鄉」,所以就揀佐一間日本燒肉店,以解思鄉之苦。餐廳位於尖東,係其中一間我特別喜歡既日式燒肉店,亦都係我第3次既到訪,全因這裡的和牛也有日本既認證,質素夠哂高,而且價錢合理,絕對俾到我日本當地用膳既感覺。這裡的裝潢以木材為主,燈光柔和,讓人感覺舒服。餐牌好大本,有各款不同既肉類,不同既部位可供選擇。每張枱前都會有一個燒肉架,而我特別喜歡這裡的抽氣系統,一頓晚飯2小時,離開既時候身上亦都唔會很大陣味。日本產梅酒 $60桃梳打 $55要食燒肉,飲品當然唔少得,我地就點佐一杯日本產梅酒,唔算好甜,少少酒味吊下就最岩,而唔鐘意飲酒既就可以要一杯桃味梳打,食完一口牛飲番D有汽既飲品,特別合適。野菜醋物 $78清一清味蕾,我地揀佐一個沙律,個portion都幾大,2個人食都夠哂,加入醋汁令人更加開胃。精選日本產和牛肉眼 (鹽燒) $550特選日本產和牛牛排肉 (鹽燒) $320日本產和牛排肉 (鹽燒) $120牛舌 (鹽燒) $108肉類方面,我地揀佐4款唔同既部位,包括和牛牛排肉,
這裡的裝潢以木材為主,燈光柔和,讓人感覺舒服。
餐牌好大本,有各款不同既肉類,不同既部位可供選擇。
日本產梅酒 $60
桃梳打 $55
野菜醋物 $78
精選日本產和牛肉眼 (鹽燒) $550
特選日本產和牛牛排肉 (鹽燒) $320
日本產和牛排肉 (鹽燒) $120
牛舌 (鹽燒) $108
肉類方面,我地揀佐4款唔同既部位,包括和牛牛排肉,和牛排肉,牛舌,同埋和牛肉眼。
4款我地都係揀佐鹽燒,因為唔想俾其他汁料蓋過肉味。
和牛牛排肉同埋和牛排肉既肉質比較軟腍,食落有一口即溶既感覺,油份都好重,一口牛配一口飯就岩岩好,可以中和那份油膩感,而其實那份油係既香且甜既,所以食落唔會令人感到抗拒感既。
而和牛肉眼當然係主打,佢既份量絕對係巨無霸size,餐廳亦都好髒貼地其實已經切開,我地就更加容易燒,因為係和牛既肉質,所以輕輕將肉面由紅色微微燒至變色已經食得,食落那份香甜感絕對令人回味。
白飯 $30
白飯餐廳當然係用上日本米,所以食落特別有米香同埋米甜,黏黏既飯感令人可以不用配任何餸菜也能吃上2大碗。