2017-06-06 2159 浏览
今晚非常之豪氣,請咗一家4口食君悅酒店嘅自助餐,我們七點鐘準時到,自助餐就有個優惠,二人同行嘅,優惠每人大概五百蚊,君悅酒店係六星級,講價錢算係不錯 ,我最鍾意食佢哋嘅牛扒 ,肉味非常之濃,夠juicy,另外生熟嘅程度啱啱,好肉質非常之嫩滑,另外再有 現場望住廚師精心炮製燒大蝦,睇見都想食,肉質方面還可以,有咬口,食左3個已經回本啦另外就係我鍾意既冷盤, 就係龍蝦啦, SIZE大大隻, 肉質方面比較鞋口, 有少少失望!總括黎講, 味道OK, 價錢就不錯, 希望下次有人請我食啦
總括黎講, 味道OK, 價錢就不錯, 希望下次有人請我食啦
2017-06-04 1637 浏览
之前見黃秋生出post彈呢度個海南雞飯,聞說係全港最好,今次就慕名而來一試。同一般酒店大堂餐廳差唔多,樣樣有啲,港式西式東南亞任君選擇。先嚟個麵包籃,其中左邊嗰個係蕃茄香草嘅丹麥包,都幾好味,其他都係一般硬法包。先上呢個焗豬排飯,飯底係蛋炒飯,豬排好大塊,基本上一定啖啖都有豬排,質地啱啱好,唔會靭但亦都唔係快餐店用食粉餣到霉哂。另一樣最大分別應該係個汁,個汁唔係酸酸甜甜,係咸嘅,我覺得比較似燒汁多過蕃茄汁。海南雞飯,落單會問你想要咩部位,我地冇所謂嗌左mix。海南雞飯我都唔係成日食,因為唔鍾意啲雞凍冰冰,食過文華嗰個,又真係呢度個雞滑啲,不過到底係新鮮雞定雪雞,老實講,處理得宜係好難分得出。三色醬尤其係辣醬調較得最好味。個飯都好粒粒分明,冇油膩感,但比較細碗,男士未必夠飽。味道幾好,服務唔錯,環境都開揚,不過價錢就唔多親民,成三百蚊一個海南雞飯,其實出面三分一價錢都有七成味道🙈試過算咯。

2017-06-01 1364 浏览
相比较JW,这里除了龙虾 就好像没什么东西了,吃了一个小时不到 就没什么东西可以吃了,一句话,菜品不多,谨慎入内,价格比较贵 性价比不高。 海南鸡饭也一般,不是走地鸡,10分打5.5分
2017-05-29 12433 浏览
這個weekend來到灣仔Grand Hyatt君悅酒店大堂的Grand Cafe休閒嘆個下午茶。在下午茶時段,Grand Cafe每日都會供應3款不同主題的下午茶套餐(當然亦有同時供應散點餐飲)。美式風味的“Toasty Tea Time” 下午茶套餐(每位$235),包括芝士火腿黑松露、雞肉牛油果煙肉及莎樂美腸番茄芝士薄餅、炸薯條配燒烤醬、蘑菇湯、香蕉雪糕新地和綠茶椰子奶昔等。雖然吸引,不過我倆在3選2的抉擇下,最終選了另外2款下午茶套餐 - 分別是單聽名字已經知道是走港式風味的三點三Sam Dim Sam (每位$270),及龍蝦迷必吃的Lobsterlicious (每位$390)。有別於一般三層架下午茶,Grand Cafe這裡先安排上鹹點,再另上甜點,連水果也是即切。這安排真細心,不怕雪糕溶掉、又或者是熱吃放涼了。而餐飲方面,Sam Dim Sam跟配冷或熱港式奶茶,Lobsterlicious跟配peach and vanilla bean ice tea,大家亦可選擇把餐飲改成咖啡或茶。我們覺得這2款餐茶都不錯,香桃雲尼拿冰茶清香,糖漿另上,所以可按自己口味控制甜度。港
有別於一般三層架下午茶,Grand Cafe這裡先安排上鹹點,再另上甜點,連水果也是即切。這安排真細心,不怕雪糕溶掉、又或者是熱吃放涼了。而餐飲方面,Sam Dim Sam跟配冷或熱港式奶茶,Lobsterlicious跟配peach and vanilla bean ice tea,大家亦可選擇把餐飲改成咖啡或茶。我們覺得這2款餐茶都不錯,香桃雲尼拿冰茶清香,糖漿另上,所以可按自己口味控制甜度。港式奶茶的茶味則可以更濃。
Sam Dim Sam下午茶套餐的鹹點部分包括Grand Cafe的招牌海南雞飯與蝦子雲吞麵,以及多款點心例如蜜汁叉燒酥、鵪鶉蛋燒賣、春卷及芝麻蝦多士,陣容相當豐富。
而我選的Lobsterlicious下午茶套餐包括多款龍蝦作主題的小點。包括迷你龍蝦牛油果炭燒潛艇三文治、龍蝦croquette、龍蝦鉗沙律、龍蝦濃湯,以及紫菜幼薯條。
各款都很好吃,我尤其喜歡迷你龍蝦牛油果竹炭潛艇三文治。鬆軟的竹炭包夾著啖啖爽甜鮮美龍蝦肉,香甜軟滑牛油果粒、爽口生菜及香蒜醬汁,美味。
紫菜幼薯條炸得鬆脆香口,大家不知不覺吃不停口。
甜品部份,每一款下午茶套餐都會跟配法式madeleines瑪德蓮小蛋糕及迷你馬卡龍。熱騰騰的店方自家製Madeleines焗的鬆軟富牛油香,很好吃。
Sam Dim Sam下午茶套餐的港式甜品包括新鮮出爐曲奇皮蛋撻,港式奶茶雪糕配薑味西米果凍和新鮮水果如西瓜、菠蘿、蜜瓜、哈密瓜和紅桑子等。
而我的Lobsterlicious下午茶套餐甜點就包括椰子芒果班戟與香芒布甸及椰子雪葩 (大愛!),相當清新,帶濃濃夏日風情呢~
Grand Cafe的下午茶套餐配搭豐富又有特色。裝修後的Grand Cafe裝修時尚優雅,加上高樓底及開陽落地大玻璃,用餐環境舒適,真是個寫意下午。
用餐优惠
信用卡優惠
2017-05-26 13744 浏览
Happy Friday,又與大家分享精緻下午茶,但這次內容並不限於司空見慣的英式/西式下午茶,而是包括充滿香港情懷的細蓉、蝦多士、蛋撻、奶茶的精緻豐富港式三點三下午茶!供應地點,是灣仔君悅酒店的 Grand Cafe。 拌隨香港人27年的 Tiffin 已延開了翻新工程,這段日子,Grand Cafe 除了肩負起供應豐富 自助晚餐(也是甜魔媽媽最愛的 buffet!)的職責,最近也一連推出三款風味各異,但都豐富吸引,全部附上馬德蓮蛋糕、馬卡龍、特色甜點及飲品的下午茶餐,每天下午3:15–5:30供應。每款下午茶餐都內容豐富,不可能全部試均勻,這天只能抽樣試味;不過為了方便大家比較選擇,下面也詳細列明食物種類、甜品及飲品選擇。另外還有馬德蓮蛋糕、馬卡龍! T-T-T Toasty Tea Time 多士茶餐 ($235)Ham, cheese and truffle toasty 芝士火腿黑松露多士Chicken, avocado and bacon toasty 雞肉牛油果煙肉多士Pizza toasty - salami, tomato, cheese 莎樂美番茄芝士薄餅多士Cre

Creamy mushroom soup 蘑菇湯
Curly potato fries, BBQ sauce 炸薯條配燒烤醬
--------------
Dessert : Banana split ice cream sundae 甜品:香蕉船新地
Drink : Green tea and coconut milk shake 飲品:綠茶椰子奶昔

Sam Dim Sam "三點三" ($270)
Hainan chicken lemongrass rice, homemade condiments 招牌海南雞飯配自家製醬料
Hong Kong wonton noodles dried shrimp roe 蝦籽雲吞麵
BBQ pork puff pastry honey glazed 蜜汁叉燒酥
Sesame shrimp toast 芝麻蝦多士
Minced pork dumpling with quail egg 鵪鶉蛋燒賣
--------------
Dessert : Hong Kong egg tart 甜品:出爐蛋撻
Milk tea ice cream coupe with sago and ginger jelly 港式奶茶雪糕配薑味西米果凍
Drink : Traditional Hong Kong milk tea (hot or cold) 飲品:香滑港式奶茶-熱或凍

Lobsterlicious 龍蝦味美 ($390)
Mini lobster sub garlic butter, avocade, charcoal bun 迷你龍蝦炭燒潛艇,香蒜牛油,牛油果
Lobster claw cocktail 龍蝦咯嗲
Crispy lobster croquette saffron sauce 香酥龍蝦卷 藏紅花醬
Creamy lobster bisque 龍蝦濃湯
Nori Seaweed Shoestring Fries 紫菜幼薯條
--------------
Dessert : Coconut mango crepe 椰子芒果班戟
Mango puddding 香芒布甸
Coconut sorbet 椰子雪葩
Drink : Peach and vanilla bean ice tea 香桃雲尼拿冰茶
下午茶的飲品是不能更換的,不過大家就可以點下不同的茶餐,一起交換、分享、交流,加倍開心;特別是細食女生來到,三人分享兩個茶餐,就不怕過飽浪費了美食!這天我飲了 香桃雲尼拿冰茶,新鮮的桃子多汁清甜,茶中又加了不少雲尼拿籽,清香迷人,非常討喜~

食物方面,就由 "三點三"龍蝦味美 下午茶中各選出一些精選項目:這裡的點心水準很高,先咬一口蜜汁叉燒酥,再趁熱吃下皮薄餡靚的鵪鶉蛋燒賣,滿足;然後換一下口味喝掉鮮甜美味的龍蝦濃湯,以及鮮甜足料的迷你龍蝦炭燒潛艇;最後再吃掉小巧味鮮的蝦籽雲吞麵,以及最著名的海南雞飯,感覺是說不出的超滿足!

同場還偷吃了數條紫菜幼薯條,既香又脆又是非常出色;去到甜品則吃了出爐蛋撻,以及組搭充滿火花、美味扣人心弦的港式奶茶雪糕配薑味西米果凍,已經非常飽足了!

太愛吃雪糕關係,最後還貪心追加了一份香蕉船新地,加倍滿足,嘻嘻!還有每份茶餐都附送的馬卡龍及馬德蓮蛋糕(後者十分鬆軟好吃),基本上吃完下午茶連晚餐也可以跳過了~

那麼多選擇中,大家最愛是那一款?轉眼又到週末,祝大家都有個愉快寫意的時光啊~
2017-05-24
2017-05-12 1790 浏览
第3次食 因為個人比較中意食熟食所以呢間都幾岩我口味不過海南雞飯keep唔到水準無咁好食了 之前好好食帶子ok ,其實麵果啲就一般個燒大蝦好好食 推介不過好似唔係成日有 至於佢既壽司同刺身就一向都好一般覺得有好大改善空間甜品就還可以啦 如果中意食cake都ok ga仲有pancake 自己簡雪糕 (hand made)最後飲左latte 唔差
第3次食 因為個人比較中意食熟食
所以呢間都幾岩我口味
不過海南雞飯keep唔到水準
無咁好食了 之前好好食
帶子ok ,其實麵果啲就一般
個燒大蝦好好食 推介

不過好似唔係成日有
至於佢既壽司刺身就一向都好一般
覺得有好大改善空間
甜品就還可以啦 如果中意食cake都ok ga
仲有pancake 自己簡雪糕 (hand made)
最後飲左latte 唔差

2017-05-10
2017-05-12 1449 浏览
以為文華酒店既海南雞飯出名,聽朋友講話Grand Hyatt酒店既海南雞飯比文華仲好食,咁就一於去試真D晚飯時間去,早2個小時BOOK定位都有,餐廳在地下大堂,樓底高,有好多人係食自助餐,見到種子都算好多,不過我係為海南雞而來的好好彩侍應安排左我地坐window seat雖然都無咩景,不過望到出面好似開心D海南雞飯必叫,侍應會問要雞胸定雞脾,我要左雞脾,貪佢滑D,不過見到隔離檯係雞胸,份量就多過雞脾聽講話黑松露薯條都好出名,咁就下啦(應該食得晒掛)雞油飯好香,雞脾好滑但係就肥左小小呢個黑松露薯條就真係好好食喇
雞油飯好香,雞脾好滑但係就肥左小小
呢個黑松露薯條就真係好好食喇
2017-05-03 1555 浏览
The food is yummy including seafood, dessert and hot dishes. The lobsters, crab and shrimp are fresh and delicious. The Hainan chicken rice and cooked lobsters are yummy. And the staff are very friendly and helpful. The overall experience is great.
  • 海南雞飯
  • Lobsters
  • Seafood  congee
  • Cakes
  • Crab  and  shrimps
Grand Cafe重新開幕之後無論環境定食物水準都變得更加吸引!壽司刺身、原隻龍蝦、原隻日式燒蠔、原隻蒜蓉燒帶子、香煎鵝肝配開心果碎及蜜桃果醬、龍蝦濃湯泡飯、正宗海南雞飯、超級豐富既甜品……想知道仲有咩美食?即刻睇相啦~新鮮的刺身原隻日式燒蠔煙三文魚、蟹鉗、巴馬火腿、沙律菜原隻蒜蓉燒帶子原隻龍蝦他他牛配麵包脆卜卜的天婦羅正宗海南雞飯香煎鵝肝配開心果碎及蜜桃果醬薄切烤牛肉香煎鴨胸肉配焦糖蘋果醬龍蝦濃湯泡飯香蕉薄餅配自家製港式奶茶雪糕 (超級推薦!)無論是食物質素還是環境,Grand Cafe自助餐算是我數一數二最喜歡的😋😋大家有機會不妨試試!
新鮮的刺身

天婦羅

薄切烤牛肉
薄切烤牛肉

龍蝦濃湯泡飯

香蕉薄餅配自家製港式奶茶雪糕 (超級推薦!)
香蕉薄餅配自家製港式奶茶雪糕

• 龍蝦
  • 海南雞飯
  • 港式奶茶雪糕
2017-04-23 1811 浏览
海南雞飯是君悅咖啡廳的signature dishes。價錢雖然有點貴,$285一份,但唔知點解會食上癮,吃過一次後經常來吃,雞脾肥美多汁冇骨,雞皮是滑滑的,沒有肥膏,怕肥也要吃雞皮,因為唔食是會後悔的。同行的朋友卻喜歡雞胸肉,他們點了雞胸肉也是很滑的。雞胸的份量是會多一點的。飯是雞湯油飯但感覺不太肥膩!提提大家如果中午要吃海南雞髀飯最好預訂,晚上的供應會多一些。另外以前吃過乾炒牛河(裝修後有半份提供)焗豬扒飯也非常值得推介
海南雞飯是君悅咖啡廳的signature dishes。

飯是雞湯油飯
但感覺不太肥膩!
提提大家如果中午要吃海南雞髀飯
最好預訂,晚上的供應會多一些

另外以前吃過乾炒牛河(裝修後有半份提供
)焗豬扒飯也非常值得推介
海南雞脾飯
海南雞脾飯
2017-04-16 2278 浏览
不太喜好食自助餐。訂位時知道沒有生蠔,沒有燒龍蝦,我真的不情願去食一個$6xx的自助晚餐😑但是選擇權不在我方😅坐在不太滿意的地方(Bar枱-訂坐時已經說明,又是選擇權不在我方),遠離食物,又暗😶但勝在服務員殷勤,每事都有回應要求👍🏻真的是員工是公司最重要的資產🥇突然發現有燒龍蝦,上前問問,原來是al carte,但沒有失望,因為有燒大虎蝦🤤肉多,有燒烤味道👍🏻食多幾隻都覺得非常好食見到冰凍開邊龍蝦和海蝦,試試都好啦。突然廚師煮了一盤炒龍蝦,我立即放下冰凍食物,一個箭步,走到熱食區取炒龍蝦,好食,美味,但是燒虎蝦>炒龍蝦,所以只是一嘗心願而已。我朋友取蟹(好似叫三點蟹)他說肉多又甜,超好味。可適,我想取時已經沒有供應了😭走前一點,原來也有蠔,只不過是燒生蠔。廚師跟我說要燒6分鐘,她好用心地燒烤,放涼,塗上醬料,並叮囑要趁熱食。燒蠔跟醬料混在一起,是另一個味道👍🏻我起到日本菜那裡,嘩!我最喜歡吃的帶子。又大又肥美又走回西餐枱,取了燒烤牛肉,喎,又有鵝肝。牛肉嫩滑,鵝肝外脆內軟又見和牛Shabu shabu,好好食啊,但可惜,對我來說,湯是重味了。還有parma ham,海南雞飯,海

我起到日本菜那裡,嘩!我最喜歡吃的帶子。又大又肥美

還有parma ham,海南雞飯,海鮮湯飯,Mozzarella and Tomato Salad...Oh我已經很飽了
但我都食了拿破倫脆餅
但已經沒辦法食芒果卷了😓
食不了,就不再取,這是我食自助餐的守則😎
2017-04-14
高度推介- 灣仔君悅酒店Grand Cafe😍😍 蒜蓉煎帶子,好大粒,不過只是冰鮮帶子放在殼上燒的大大塊outback $200幾蚊級數的牛排,廚師即切,正!  鵝肝配香甜杏桃 肥美的鵝肝與清新的杏桃,match!中式熟食都好得! 香辣蟹鉗啖啖肉大大粒帶子魚生 !!!生蠔只有燒的炸天婦羅有點失色, 即炸也不夠香脆 仲有海南雞飯, 生滾粥!!! 幾乎諗到既野食都有齊~甜點- 最愛伯爵茶蛋糕, 不會太膩自家制雪糕: 最喜歡椰子&開心果味 😍😍 只是芒果拿破崙有點失望, 不脆口的~整體而言, Grand Hyatt Buffet性價比是十分高的!!! 推介~💝
高度推介- 灣仔君悅酒店Grand Cafe😍😍

蒜蓉煎帶子,好大粒,不過只是冰鮮帶子放在殼上燒的
鵝肝配香甜杏桃

肥美的鵝肝與清新的杏桃,match!
中式熟食都好得! 香辣蟹鉗啖啖肉
大大粒帶子魚生 !!!
生蠔只有燒的
炸天婦羅有點失色, 即炸也不夠香脆
仲有海南雞飯, 生滾粥!!! 幾乎諗到既野食都有齊~
甜點- 最愛伯爵茶蛋糕, 不會太膩
自家制雪糕: 最喜歡椰子&開心果味 😍😍

只是芒果拿破崙有點失望, 不脆口的~
2016-08-01
2017-02-26 3879 浏览
喺e度食自助餐,冇一般酒店咁嘈。寧靜同空間感比較大。燈光較暗很舒服👍🏻服務員很有禮貌😊週圍巡視吓先,食物㮔類豐富。開放式廚房,大廚們各忙各的。海鮮有龍蝦、蠔、蟹之類(鮮味)魚生壽司(新鮮🐠)燒牛肉、芝士吧、各式飽點應有盡有中式點心、蒸海鮮、中式炒蟹、蝦整個燒味檔就喺眼前,精彩嘅海南雞飯(賣相美極)各式中式小炒😋唯一美中不足是甜品了,種類比較少,賣相亦不及一般自助餐的精美。這𥚃真的有待改進🙏
海鮮有龍蝦、蠔、蟹之類(鮮味)
魚生壽司(新鮮🐠)
燒牛肉、芝士吧、各式飽點應有盡有
中式點心、蒸海鮮、中式炒蟹、蝦
這𥚃真的有待改進🙏

<餐廳來頭>餐廳原本只係一間普通既酒店Coffee Shop, 但經過不同名人 (例如王迪詩) 推介佢既海南雞飯之後, 從此聲名大燥, 名氣大到一講起君悅酒店就即刻令人諗起海南雞飯, 縱使價格離晒地, 慕名之人依然絡繹不絕.<FOOD>Menu: A La CarteBread 面包籃 (推介!)味道: 5/5Price: included坐低冇耐侍者就端上面包籃, 本身對佢都冇咩期望, 亦唔打算掂佢, 無奈友人姍姍來遲, 口痕即管試兩啖吧, 叫做有啲野咬下. 一拎上手, 咦~ 暖架喎, 竟然唔係凍冰冰? 心中暗喜. 先食左舊海鹽海苔包, 軟熟既口感加埋少少海苔同丁丁海鹽既味道, 估唔到係驚喜產物!另外仲有Baguette 同 Sour dough, 中上水平~海南雞飯 (推介!)味道: 10/10Price: $285究竟呢個三百大洋既雞飯有幾受歡迎呢? 打個比喻, 就好似喺吉野家見到牛肉飯咁, 冇話枱枱都會叫既, 但8成以上都係食緊佢囉~等左十幾分鍾, 雞飯終於上枱. 好老實, 賣相冇咩特別, 有雞, 有飯, 有湯, 有菜, 有三色醬, 同出面街食開
<餐廳來頭>

<FOOD>

Menu: A La Carte

Bread 面包籃 (推介!)

味道: 5/5

Price: included
Bread 面包籃

海南雞飯 (推介!)

味道: 10/10

Price: $285
海南雞飯

等左十幾分鍾, 雞飯終於上枱. 好老實, 賣相冇咩特別, 有雞, 有飯, 有湯, 有菜, 有三色醬, 同出面街食開既冇咩大分別, 最多可以叫做擺得decent 啲...至於佢喺味道上會有幾大既威力呢??

蔬菜食得出田原氣息; 湯碗盛著既唔只係雞湯, 而係雞既靈魂; 油飯粒粒飽滿, 每一粒米都被濃郁既雞香纏繞住; 至於雞脾肉, 四個字形容: 無以上之!

講笑者, 以上只係在下既FF而已, 大家唔好諗到食完真係好似識飛, 以下先至係真實版:

有機菜心: 爽脆新鮮, 不過不失

雞湯: 有別於出面街飲到既雞湯, 呢度“純” 好多, 白蘭氐雞精既弱雞版. 唔知係唔係在下眼花, 湯入面好似加左啲細小既炸雞肉, 出黎效果好壞參半… 好既係令雞味更濃, 壞既係… 其實有啲怪雞~

油飯: 飯粒的確係分明, 不過出面大部分餐廳其實都做到. 值得一讚係濃淡調較適宜, 有油香而冇油膩,

雞脾唔去皮: 落單時可簡雞髀或者雞胸, 去皮定連皮, 一樣價錢, 一樣咁貴. 既然價錢一樣, 死都簡雞脾啦, 平時出去食要加錢架嘛, 在下一定唔會蝕俾佢! 雞味充沛同起晒骨係基本野, 由於佢係原隻雞脾呈上, 是故極度厚肉, 大啖大啖肉(重點係冇骨)既滿足感係不能用筆墨言語形容. 至於肉質, 的確做到極級嫰滑, 嫰滑之程度係在下喺其他地方仲未遇到, well, not even close to it. 三款醬汁薑蓉, 黑醬油, 酸辣汁, 堪稱雞飯三寶, 為濃郁雞味豐富層次, 起如虎添翼之用.

在下叫做有幸到過其他 “叫雞”勝地, 例如新加坡既chatter box 同逸群, 曼谷既水門市場, 論油飯同雞湯既質素, 大家都係不相伯仲, 各有千秋, 唯獨雞肉本身, 鬥既係肥美滑溜, 而喺呢方面我地香港君悅酒店Grand Café既雞飯的確鶴立雞群, 是故“全宇宙最好食既海南雞飯”既美譽係當之無愧.

烤挪威三文魚柳 (檸檬,  刁草奶油) + 配菜薯蓉 (推介!)

味道: ~

Price: $260 + $65

友人叫既主菜, 在下只係偷偷嚐了一口, 本以為烤出黎既魚會係 super well done, 入面乾憎憎, 但估唔到烤得如此出色, 外面帶點脆, 裏面大約3成熟, 仲食到條魚既滑溜, 少有既高質烤三文魚. 至於薯蓉又係正野, 食得出落左好多牛油, 咁點會唔香唔好食呢~?

如果下次兩丁友黎食, 可以一個叫雞飯, 一個叫烤三文魚, share 黎食, 滋味double!

<DRINKS>

Cappuccino

Price: ~

用一杯Cappuccino with extra shot為呢餐飯作結係唔錯既選擇, 隨咖啡送上蝴蝶酥4小件, 苦甜交疊. 呼一口氣, 呷一口咖啡, 細味濃香甘苦, 然後慨嘆一句: 生活逼人~ 著住套老西喺君悅扮高尚食雞飯, 應該係我地呢啲打工仔能力之內最大既慰藉… 辛苦搵黎志在食~

<OVERALL COMMENT>

野食COMMENT

食物整體質素屬於高水平, 由面包到雞飯到咖啡, 撇除價錢, 真係冇咩好挑剔.

服務COMMENT

正常酒店咖啡室服務, 冇期望所以冇失望.  雖然點都無辦法同法國餐廳睇齊, 但冇遇溺既情況出現已經當贏.

輕微扣分小插曲: 話說點完餐之後有一位女侍者唔小心拎左杯凍咖啡埋黎, 在下話冇叫過, 佢竟然帶點驚惶失措回應: 6A 喎! 冇?!

在下呆左, 真係唔識俾反應… 其實呢啲落錯單送錯野既情況時有發生, 侍者們應該見慣見熟, 冇理由俾咁大反應…

環境COMMENT

餐廳剛剛裝修完畢,由以前既Cozy 變左而家既 Stylish, 好左定差左就見仁見智. 另外餐廳中間加左bar 枱dining area,  方便啲孤獨精黎食飯. 不過相比起以前, 在下覺得啲枱好似逼左, 成餐飯被逼同隔離枱share 秘密 (好彩隔離枱係洋人, 聽唔明在下吐既苦水), 加上今日餐廳full house,  某程度上其實都幾嘈下…

根據在下黎呢度咁多次叫雞既經驗, I mean 叫海南雞飯食, 過左lunch hour 大約2點半黎食就係最佳timing.

始終收得在下幾舊水, 除左隻雞, 環境同服務都應該包埋架下話~

抵唔抵食?

原價$285 既海南雞飯, 加埋一過三百, 幸好友人喺君悅度做, 拎左個員工價, 加上又送左杯Cappuccino, 條氣先冇咁Chok… 但由於今次既用餐環境爭左啲 (因為太嘈), 所以計埋計埋都係唔多抵~

呢啲離晒地既海南雞飯, 一年一次就好了 (就算有員工優惠都係咁講), 食完曉唔曉飛在下唔敢講, 但月尾見到張信用卡帳單就肯定亢奮到飛起!
2016-11-30
Bread 面包籃
海南雞飯
好耐無食過咁有質素buffet... 清雞湯,濃而不膩仲有廉廉口嘅感覺天符籮,竟然係我推介龍蝦,都有凍食同熱食仲要係即場炒即燒元貝,即燒蠔…… 都係陪襯絕不孤寒大大塊鵝肝,燒到外脆內軟重點主角…… 海南雞飯,龍蝦湯泡飯,牛肉他他,所有甜品中最愛奶茶雪糕(夠港式)……