2018-06-15
自從黃埔有佐地鐵之後,前往呢區真係方便佐好多,呢一日,我又過佐黎呢邊搵食。走進新天地美食坊,呢個「商場」既餐廳真係好多,而且個人覺得呢度既餐廳都比較「四正」,坐得比較舒服,質素有保證。來到1樓,發現佐呢間新開既中菜館,門面做得幾靚,內裡裝修也不錯,決定一試。打開餐牌 (餐紙?),食物選擇都幾多,而且價錢唔貴,有小菜之餘,亦有一D賣相做得好精緻好特別既點心。銀湖天鵝酥 $58酥如其名,呢個天鵝酥真係做到成隻天鵝咁款,呢個時候,緊係要相機食先啦。而呢個天鵝酥亦都唔係虛有其表,餡料用上紫薯,甜得黎唔會膩,而佢既酥皮亦都做得好脆好薄,平時好怕食熱氣煎炸物既我都覺得好好味,值得一讚。鮮肉一口小籠包 $58雖然餐廳唔係一間上海店,但係估唔到個小籠包又做得唔錯wor,佢個皮做得夠薄,但係都唔會太易穿,起碼我地夾起食佐5件都完整無缺,而佢既肉汁唔算爆多,但係都有唔少,以一間中菜餐廳來說,絕對超額完成。糖心黑蒸燉響螺 $58喜好中湯既我,order一碗中式燉湯實在唔少得,呢碗湯夠哂足料,而且無味精,飲完真係好舒服。蝦球蟹子銀絲煲 $68呢個蝦球蟹子銀絲煲絕對係重點推介之一,份量真係超多,超大煲,蝦球真係
銀湖天鵝酥 $58
鮮肉一口小籠包 $58
糖心黑蒸燉響螺 $58
蝦球蟹子銀絲煲 $68
呢個蝦球蟹子銀絲煲絕對係重點推介之一,份量真係超多,超大煲,蝦球真係「爽,甜,彈牙」,而粉絲加入蟹子令到成個菜式更有層次感。
金銀蒜蒸娃娃菜 $58
娃娃菜上面舖上了肉碎,菜既份量同樣夠多,用來中和肉類係上佳之選。
私房金黃球泡飯 $68
主食係呢個大大個圓球狀既泡飯,金黃圓球其實係成個泡飯,外表炸至金黃色,又有飯焦香,又可以連湯食無咁膩,色香味俱全呢。
雪梅娘 $38
甜品order佐呢個比較特色既雪梅娘,外表係黏韌既糯米滋皮,裡面加入cream同埋新鮮士多啤梨肉,成個感覺好rich,好好味。
呢間餐廳既裝潢夠哂靚,坐得又舒服,難得既係價錢夠哂皮,平均都係大約$60就有一個餸,而且份量夠大,抵食!