2010-04-28 111 浏览
一心諗住參考openrice嘅食評去試一試呢間名門私房菜,貪佢價錢適中,適合不太富有的我,但臨出發前見到J1個post彈到其服務及有些餸菜一文不值,奈何已經約好朋友及訂咗枱,那就抱住一試無防的心情應約,不竟都只是一篇食評吧!看看是否真的有位angry lady也好,哈哈!!到達(灣仔道83號2樓),環境不俗,裝修亦頗瑰麗,但注意原來有新舊舖之分,現只有新舖營業,請勿再到舊舖了........人齊後,大家七嘴八舌地點菜,而一位相貌娟好嘅cashier姐姐亦俾咗一啲意見,及介紹了一些新菜式給我們,特別係避風塘茄子鯪魚球,超好味道!!!thanks....我哋六人一邊吃,一邊留意誰是angry lady,可惜未有發現,當晚招待我們的侍應ok噃,衛生亦無問題,有定時換骨碟及適時為我們斟茶!!!第一個來的是銀杏白肺湯,杏仁味香濃,味道亦很好!!之後是係避風塘茄子鯪魚球,鯪魚球再加上炸香的蒜茸及辣椒,香趣非常!!接住來的是咕嚕肉,有青椒,黃椒,紅椒及菠蘿的配搭,整體感覺亦清新起來,味道亦不錯!!而秘制骨皮趣肉嫩非常可口!!什菜炒肉青,肉青跟什菜一些樣爽趣!!瑤柱肉鬆蒸水蛋,一個字滑!!不得不提的是
第一個來的是銀杏白肺湯,杏仁味香濃,味道亦很好!!之後是係避風塘茄子鯪魚球,鯪魚球再加上炸香的蒜茸及辣椒,香趣非常!!接住來的是咕嚕肉,有青椒,黃椒,紅椒及菠蘿的配搭,整體感覺亦清新起來,味道亦不錯!!而秘制骨皮趣肉嫩非常可口!!什菜炒肉青,肉青跟什菜一些樣爽趣!!瑤柱肉鬆蒸水蛋,一個字滑!!不得不提的是豉油雞,真的值得推介,好味!!而奉送的桂花糕,啖啖有杞子及桂花清香,好好味!!
總括而言:價錢合理,服務不俗,出品亦有水準,下次會再來!!!
銀杏白肺湯
什菜炒肉青
瑤柱肉鬆蒸水蛋
豉油雞
  • 桂花糕.
今日朋友生日, 一行六人係「名門」有個好搞笑的經歷。我哋先嚟一個西洋菜豬"月展"湯,出奇地淡而無味。不得不讚嗰豉油,全靠佢先令到湯渣同個湯有翻鮮味。good job the soy sauce!不過說實話,嗰秘制骨、蓮藕餅、豉油雞都有水準,真係以為嗰湯係 purposefully 如清水般襯托出之後的餸。又或者係湯水師傅是日假期?餸雖不俗,但俾人感覺衛生麻麻。原因係碟若然唔係我哋麻煩佢哋換,我估成晚都無人換俾我哋。可愛的係碗唔係換嗰隻乾淨而係只係將碗內的汁倒掉。這還是頭一次見識到...以為的餸有番應有表現,我吔叫咗3碗蛋白杏仁茶。嗰侍應立即同我哋講有甜品送,係綠豆沙同桂花糕。anyway, 我哋都要杏仁茶。綠豆沙先出場,海帶切碎讓人以為好多料。點知一食先知係綠豆水一碗。真係毫無甜味又唔見綠豆的好一碗海帶碎水...再嚟的杏仁茶係真正的杏仁茶。可以品嘗到杏仁的苦澀味。雖然苦味非太重但又一無糖糖水興新猶。難得難得。等咗一排桂花糕都未嚟,所以搵咗位女侍應幫忙。點知佢一手拎著碟餸,一邊異常激動揮舞另一手中的刀叉,一邊叫囂"我頭先同你吔講係是但一樣,無話送兩樣"。咁我見佢手持"利器",所以以正常聲
今日朋友生日, 一行六人係「名門」有個好搞笑的經歷。

等咗一排桂花糕都未嚟,所以搵咗位女侍應幫忙。點知佢一手拎著碟餸,一邊異常激動揮舞另一手中的刀叉,一邊叫囂"我頭先同你吔講係是但一樣,無話送兩樣"。咁我見佢手持"利器",所以以正常聲線同佢講"咁點解你無問過我哋?"佢又提高聲浪"你哋無話我知,我咪俾綠豆湯你哋囉"um... If you didn't ask, how could I tell, ma'am?

但眼見有here人話湯好飲,甜品好味,真係可能湯水同甜品師傅放假... 不過用170/人的錢可以試齊無味湯同苦味糖水都有長見識。當然不能不提娛樂性豐富的刀叉舞 by angry lady.

As we didn't expect to write a review, we didn't take a photo. Anyway, I guess our birthday girl did have a great night there. Special thanks to the cutlery dance lady and her brilliant teammates for the extraordinary no salt soup and bitter sweet soup! Haha! If you don't crave sweet soup then just go for the dishes. But if you look for a whole set, this is not the right place. You can find similar good food elsewhere.
2010-04-16
庆祝纪念
生日
2010-04-12 71 浏览
呢晚好友請食私房棻,地點係灣仔名門 ...好友體貼訂了一間廳房給我們10人.地方寬敞及環境舒適同時提供一個私人空間以供我們互相交談近況今晚菜單由好友發板,個人感覺如下前菜是紫姜皮蛋(掛住食所以無影到相)好耐無食過d糖心皮蛋了湯:蕃茄薯仔湯,是我的最愛所以覺得好好味主菜有:惹味的避風塘三寶,估唔到蒜香加辣椒再加煎釀三寶會噤惹味的.之後來的是唔記左叫乜野秘制骨,呢個骨佢哋炸到剛剛外趣內嫩,到我影相時得返3件豉油雞味道香甜而且一食便知是新鮮雞,非一般冰鮮雞可言.好有住家feel的咸蛋蒸肉餅,好味道!涼瓜煎蛋感覺清新,朋友指名此菜是特別為我而設的...因為涼瓜可治療暗瘡鮑汁鵝掌煲,鵝掌肥大肉厚,鮑汁味香濃再加生菜墊底..正烏'遭'雞他們說這是新菜式,下次可以選擇去骨雞肉.味道特別!!節瓜雜菌魚片煲,送飯一流甜品是桂花糕同杏仁茶,兩個都是水準之作(唔知以為去左甜品舖食甜品)好味道
呢晚好友請食私房棻,地點係灣仔名門 ...
好友體貼訂了一間廳房給我們10人.
地方寬敞及環境舒適同時提供一個私人空間以供我們互相交談近況

今晚菜單由好友發板,個人感覺如下
前菜是紫姜皮蛋(掛住食所以無影到相
)好耐無食過d糖心皮蛋了

湯:蕃茄薯仔湯,是我的最愛所以覺得好好味

主菜有:
惹味的避風塘三寶,估唔到蒜香加辣椒再加煎釀三寶會噤惹味的.

豉油雞味道香甜而且一食便知是新鮮雞,非一般冰鮮雞可言.

好有住家feel的咸蛋蒸肉餅,好味道!

鮑汁鵝掌煲,鵝掌肥大肉厚,鮑汁味香濃再加生菜墊底..正
節瓜雜菌魚片煲,送飯一流
呢隻豉油雞色香味俱全^^
惹味的避風塘三寶
鮑汁鵝掌煲
咸蛋蒸肉餅
手快有手慢無...唔記左叫乜野秘制骨!!
涼瓜煎蛋
節瓜雜菌魚片煲
烏'遭'雞
2010-04-08
呢隻豉油雞色香味俱全^^
惹味的避風塘三寶
鮑汁鵝掌煲
咸蛋蒸肉餅
手快有手慢無...唔記左叫乜野秘制骨!!
涼瓜煎蛋
節瓜雜菌魚片煲
烏'遭'雞
  • 避風塘三寶
  • 桂花糕
2010-03-26 73 浏览
當知道有這個飯局舉行時,焦點不期然放在焗魚腸上!因為很少在這個月份吃盆菜(好像總是在大時大節吃居多)通常亦是無底深盆,吃極吃不完那種!所以期望不大.七時多來到舊店這邊,原來地方不大,是夜5圍已包下店子!全部也是相熟食友氣氛自然更熱鬧.八時半開席由燉湯打頭陣:鮮角螺燉湯----湯料有瘦肉、雞、准山杞子加上角螺,煲起來那會有不好喝的道理?味道鮮甜得來螺味不算太重,沒有很重膠質,感覺很適合這個天氣.家鄉釀豆角----上檯前還不斷猜想,究竟豆角怎樣釀法呢?原來是將豆角圈成蚊香模樣後再在上面釀上魚肉煎熟.豆角爽脆配上煎香的魚餅,蘸點炒香的辣椒油同吃,入口感覺很特別.羅定豆豉雞----這其實是一個善通的家常小菜,三色椒、洋蔥加豆豉爆香即成,但品質高的豆豉真是可以一粒頂十粒!有香味而不死咸的不易買到.砂窩的熱力不停把香氣揮發,雞肉生熟程度控制得好,又是叫白飯時候!薑汁炒蘭度----芥蘭心青嫩入口無渣,淡淡的薑味中和了上一道菜的濃味.釀鯪魚盆菜----煎釀鯪魚小時侯吃的機會比較多,此等工夫繁多但又賣不到幾個錢的小菜,沒幾多店肯做也是預料中事.這晚還要盆菜中已有一條,另外再碟上多一條,好事成雙吃得盡興!
八時半開席由燉湯打頭陣:
這個並非鮑参翅肚的名貴盆菜,只是用上普通的材料,釀鯪魚起骨起得很乾淨,魚肉鮮味彈牙(個人來說會喜歡臘味加多一點)其中的鴨掌炆得軟淋入味、腩仔皮層已接近融化,蘿蔔更是精華所在!汁底亦有有別於常吃的南乳汁,味道調校得非常好,不會愈滚愈咸.
鳳凰焗魚腸----第一砵魚腸出場經大家拍照後已開始變涼收縮,入口感覺是有點實及蛋味重了一點.到第ニ砵因縮短了拍攝時間,吃起上來温度比較高,感覺又好一點.到第三砵出現,免除拍照!即食!發現最愛的焗魚腸還是蛇王芬出品.
上湯浸時菜----很感激公子這個安排"一餐一纖維"!能夠令到我這個少菜之人,也有機會去吃平常晚飯總刻意沒去點的蔬菜!
名門炒飯----吃至此時戰鬥力已所餘無幾,但也用盡最後一口真氣,把這碗炒得乾身沒有多餘油份的炒飯一吃而盡.
桂花糕----淺嚐一小口,甜味適中質感是硬了一點.
這餐吃的不是什麽珍肴異饌,可說是一些尋常不過的家常小菜,但正因如此才更能嚐到厨子的心思及選料配搭的認真!
鮮角螺燉湯
家鄉釀豆角
羅定豆豉雞
薑汁炒蘭度、鳳凰焗魚腸
釀鯪魚盆菜
上湯浸時菜
名門炒飯
2010-03-06 263 浏览
本來打算去舊店, 因為一樣的菜式在新店的價錢比較貴. 預訂了舊店, 可是到當天還是接到電話要求我們到新店食, 感到有些少莫名其妙.新店的地址其實跟舊店只係幾棟大廈之隔, 不過內裡裝潢比較優雅, 舊店就較為中式.不過, 最最重要, 都是食物. 這次要了5個午餐. 分別是: 順德煎釀鯪魚十分花工夫的菜式. 很入味. 唯略嫌唔夠實, 稔得滯.名門秘制骨很香脆, 幾好味.姜芽炒鴨片酸酸甜甜, 很開胃的.欖角陳皮蒸牛肉餅陳皮很香, 亦都很有肉味, 撈飯極佳.順德焗魚腸在家很難食得到的, 份量足, 蛋亦夠鬆軟, 亦都係撈飯之選. 午餐配有老火靚湯 白飯 清菜 甜品.老火靚湯像是紅蘿蔔湯, 不過過甜了, 差點誤會是甜品. 甜品卻是蕃薯湯水, 色水跟老火湯很相似, 味道OK過老火湯.基本上食物是很OK, 招呼周到, 坐得舒適. 唯略嫌不似私房菜, 因為講不出特色. 我未食過這裡的晚餐, 不知會不會更像私房菜. 當是一般的中菜館更為適合.
本來打算去舊店, 因為一樣的菜式在新店的價錢比較貴.

順德煎釀鯪魚
十分花工夫的菜式. 很入味. 唯略嫌唔夠實, 稔得滯.
名門秘制骨
很香脆, 幾好味.
姜芽炒鴨片
酸酸甜甜, 很開胃的.
欖角陳皮蒸牛肉餅
陳皮很香, 亦都很有肉味, 撈飯極佳.
順德焗魚腸
午餐配有老火靚湯 白飯 清菜 甜品.

地方不算大, 裝修比舊店高檔
老火湯過甜
名門秘制骨/欖角陳皮蒸牛肉餅
2010-03-01
地方不算大, 裝修比舊店高檔
名門秘制骨/欖角陳皮蒸牛肉餅
二月上旬蛇王芬的美味焗魚腸後,又寫寫另一間不錯的私房焗魚腸,是位在灣仔的樓上私房菜名門,年前與廚友及莎莉在舊舖試過香鬆甘潤的正宗焗魚腸,適逢新店開張,打著試新店手勢旗號,實際是想「返尋味」!經理記性很好,年前午餐小聚,至今仍記得偶讚其焗魚腸弄鬆香可口,又推介$85的午市焗魚腸套餐,在名門招呼近十年,他的信心推介下,偶這路人甲,當信不疑,唯套餐的白飯不要,改轉消膩的白粥。焗魚腸須等上半小時,是即叫即製的,經理怕偶等得發悶,先送來一碗清潤甜美青紅蘿蔔豬肚湯,又寒暄了一陣子,他說這裡炒肚尖也是另一名物,採用羅定豆豉,所以特別香芸芸。更多美味焗魚腸分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/02/blog-post_05.html
二月上旬

更多美味焗魚腸分享@