2020-06-25 194 浏览
較早前朋友推介過這間位於工廠大廈內的小店,今天去開觀塘買東西,決定到這小店食晚餐。大廈上一層樓梯便是一樓,轉過彎便見到他的門面,不難搵。這間小店主打卷物,正好朋友比較大食,有他在我可以試多幾款🤣這裏卷物的名字跟外形也頗有創意。首先叫了日式麻醬豆腐沙律,實物跟相片果然一樣那麼好看。麻醬香氣撲鼻,豆腐入口嫩滑,搭配車厘茄一起吃很開胃。另外叫了秋葵蝦肉天婦羅,這样一吃才知原來秋葵天婦羅還挺配搭的,裏面還有一大舊蝦肉,味道很夾。再來是重點卷物,店家把3款都拼在一起,賣相很吸引。彩虹卷,它利用剌身魚的天然顏色來包住卷物以制造出不同的色彩。內里是青瓜,牛油果及蟹柳,整體比軟清淡。東京爆脆,內里是蟹柳及吞拿魚,相對起來較大件,味道較濃。綠野仙蹤,我最喜愛這款,名字很童話。有八爪魚的彈牙,蘋果的爽脆,夾埋蟹柳,牛油果及飛魚子,口感豐富。

大廈上一層樓梯便是一樓,轉過彎便見到他的門面,不難搵。

這間小店主打卷物,正好朋友比較大食,有他在我可以試多幾款🤣

這裏卷物的名字跟外形也頗有創意。

再來是重點卷物,店家把3款都拼在一起,賣相很吸引。

東京爆脆,內里是蟹柳及吞拿魚,相對起來較大件,味道較濃。

2020-06-10
2020-06-18 382 浏览
黎到觀塘,搵到係D出口附近有呢間好有創意既日本野,即刻黎試試!頭盤係日式麻醬豆腐沙律:麻醬既香加上豆腐既味道再配上三文魚子既鮮味同咸味,十分特別,菜又夠新鮮,好爽口!富士山,下面係手卷,上面係滿滿既蟹柳肉,手卷原本已經夠哂足料,每啖都好夠味,再加上滿滿既蟹柳肉,正到爆!綠野仙蹤,芒果肉手卷食得多,但配上再牛油果真係第一次見!估唔到兩者咁夾,係一款好FRESH既手卷,好特別!東京爆脆,果然十分脆,但佢又唔會好乾,整得好出色既手卷!自家製香菇雞肉丸串燒:十分足料,啖啖都係香菇同雞肉,香菇又香配上咸咸雞肉,好食!日式天婦羅,有蝦又有紫薯同茄子,全部都唔會炸到好乾身,外層夠脆,特別係紫薯,超甜!!好好食!!黑豚荔枝卷串燒:咸咸既黑豚肉汁同甜甜既荔枝汁估唔到咁夾,係味道上既新享受!每人280,抵食!

東京爆脆,果然十分脆,但佢又唔會好乾,整得好出色既手卷!

每人280,抵食!
  • 黑豚荔枝卷串燒
  • 自家製香菇雞肉丸串燒
  • 東京爆脆
  • 綠野仙蹤
  • 富士山
2020-06-16 310 浏览
放工要鬆一鬆,早前去了一間觀塘工業大廈內的日本餐廳叫古今二,名字古色古香但主打新派卷物。 和地鐵站很近很易搵。一入到門口量體溫,店員安排了一個安全距離的位置給我們,感覺安心舒服。好肚餓ar,所以嗌咗一份小食一份串燒一份沙律和三份卷物。 頭盤係日式麻醬豆腐沙律, 清清地,豆腐十分幼滑, 令人胃口大開。跟住係秋葵蝦肉天婦羅,滿滿的蟹肉釀在秋葵上面,又幾特別喎, 味道也是清清的,一點也不覺得油膩。 輪到三份卷物一齊出場, 它們很可愛地排在一起,構成一幅圖畫。卷物的名字十分有心思,第一口先試綠野仙蹤,由八爪魚,蘋果,牛油果,蟹柳,飛魚籽组成, 可能加咗蘋果,有些爽爽脆脆的感覺,層次十分豐富。另一份叫東京爆脆, 材料是蟹柳加三文魚, 脆脆的幾得意。 放在中間的彩虹卷, 以我所見有三類不同顏色的魚刺身加上牛油果鋪滿在壽司飯上面, 所以形成了四彩顏色, 未食先興奮。 最後來了兩串香菇雞肉丸串燒作结,大大粒,真材實料。另外,不得不提就是掛在牆上的卷物海報拍得很有藝術感, 實物版和海報版的卷物模樣十分一致。今天真是飽飽大滿足了。
好肚餓ar
,所以嗌咗一份小食一份串燒一份沙律和三份卷物。

今天真是飽飽大滿足了。

秋葵蟹肉天婦羅

秋葵蟹肉天婦羅
綠野仙蹤
東京脆
2020-06-13 254 浏览
上星期三晚朋友約左我去觀塘-古今二餐廳食晚飯,第一次去發現原來餐廳系工廠大廈入面,吾算難搵。到左餐廳,雖然有BOOK位,但依然需要等位。網燒牛舌:依度既牛舌比我想像中好食,由於牛舌大片和有厚度之餘,食落口感帶軟身,略有少少爽口;味道方面,咸度剛好,配合旁邊既醬汁酸酸地,食起黎更加開胃,又可以減少油膩既感覺啊!活赤貝刺身:赤貝刺身口感帶爽,味道沒有腥臭味,因底部加入了檸檬,食起有好清新既感覺。炭烤孜然羊架:上枱時羊架帶點羊香味,羊架吾系烤至全熟而是帶少少粉嫩的,令口感吾會硬和乾。羊架啖啖肉,羊味香口,仲滲出肉汁!東京爆脆:卷物當中以主要以吞拿魚及蟹柳所組合的,飯中加入了少許飛魚籽粒粒,令增加了卜卜的口感。師傅用火槍燒一燒表面,令表層有少少既飯焦,再度增加脆口口感啊!個人很推介的一款卷物~

2020-06-09 247 浏览
朋友介紹觀塘工廈有間日式居酒屋叫古今二,是主打創意卷物的餐廳,餐廳的卷物造型特別,而且餡料特別豐富,今天特意前來試吓!餐廳燈光柔和,好有日本居酒屋feel。綠野仙蹤:材料有八爪魚、蘋果、水蜜桃、蟹柳、牛油果、飛魚子。食材配搭新鮮,多種口感和味道同一時間在口中打滾,令人回味不已。日式豬頸肉串燒,燒至金黃色的豬頸肉,肉質鮮嫩又爽滑。日式麻醬豆腐沙律,將豆腐加入沙律內,加入已調製的麻醬,冰冰涼涼,低卡健康又美味。

日式豬頸肉串燒,燒至金黃色的豬頸肉,肉質鮮嫩又爽滑。
2020-06-05 277 浏览
從來都覺得觀塘工業區是有很多臥虎藏龍的食肆,喜歡發掘創意菜式的朋友介紹我來這間餐廳試試,一打開餐牌已經見到很多新奇有趣的菜名,多款自創的壽司,點了三款,第一款叫綠野仙蹤,材料有八爪魚,蘋果,蟹柳,牛油果,飛魚子,口感有蘋果的爽脆香甜,有牛油果的香滑和其他材料的鮮味,咸鮮甜爽。第二款叫東京爆脆,材料有蟹柳和吞拿魚,但當中不知道加了什麼東西,咬下去是非常鬆脆,感覺好像吃炸兩,軟軟的壽司包裹着中間的脆脆,加上自家製的醬汁,又香又脆,果然有趣。第三款叫火山,材料主要是帶子和蟹柳形成的一座山,賣相不錯,口感啖啖肉,之後再點了兩款串燒,黑豚荔枝卷,荔枝的香甜中和了豚肉的肥膩,兩者很匹配,自家製香菇雞肉丸非常彈牙而且充滿着香菇的味道,真材實料,整餐感覺都是創意十足,確實不錯
2020-06-04 244 浏览
放工去咗觀塘工業區探舊同事,佢知我喜歡食日本菜,帶咗我去一間位於工廈的居酒屋,名叫古今二,因為佢哋嘅菜式好有創意,叫我去試吓。日式麻醬豆腐沙律:雖然簡簡單單,只有豆腐和蔬菜,但蔬菜新鮮,豆腐滑溜,加咗日式麻將,味道清新又好味。 青龍卷:用料有牛油果、蟹柳、鰻魚。牛油果香滑,蟹柳有甜味,鰻魚鮮甜,用紫菜和飯包住食,既有口感又美味!自家製雞肉香菇丸串:雞肉香菇丸大大粒,燒得好香口,餡料免治雞肉和香菇,口感鬆軟還有肉汁。
2020-05-26
2020-06-03 1993 浏览
觀塘有唔少食肆, 但要搵到工廈隱世美食, 就真係靠觀塘地膽朋友帶路。觀塘D4出口行幾步就到觀塘工業中心四期, 原來樓上有間日本菜餐廳, 想不到呢間隱世餐廳, 平日晚都咁有人氣, 還好只係等左陣就有位。餐廳以黑色做主調, 富有藝術感, 正好配合佢地主打創意飯卷款式! 除左飯卷, 沙律、小食, 都能做到與眾不同, 款款令人驚喜。 【日本溫室南瓜沙律】HK$55對比平時食開沙律有點與眾不同, 呢款沙律沒有沙律菜, 主角係溫室南瓜,南瓜肉超林清甜, 配上洋蔥絲、車厘茄、蟹子同埋蛋黃醬, 甜甜地, 有層次, 口感極之creamy~有驚喜!【秋葵蝦肉天婦羅】HK$48炸皮不油膩, 秋葵中釀入左蝦肉, 蝦肉幾爽甜, 秋葵黏黏地既汁, 多一份清新。【彩虹卷】HK$98色彩賣相吸引, 面層佈上薄薄三文魚、吞拿魚刺身, 卷物中有蟹柳、牛油果、青瓜, 豐富層次取勝, 食到刺身口感, 其中蟹柳甜味最成突出。【火焰紅龍卷】HK$115面層吞拿魚被火炙過, 迫出了魚油亦帶微微焦香, 上面有少少芝士醬同埋燒汁調味; 卷物包住炸蝦, 炸皮還是香脆, 有少少沙律醬, 唔面要再額外點豉油, 黎自芝士醬既鹹味跟沙律醬甜味,

【日本溫室南瓜沙律】HK$55

日本溫室南瓜沙律

【秋葵蝦肉天婦羅】HK$48
秋葵蝦肉天婦羅

【彩虹卷】HK$98

【火焰紅龍卷】HK$115
面層吞拿魚被火炙過, 迫出了魚油亦帶微微焦香, 上面有少少芝士醬同埋燒汁調味; 卷物包住炸蝦, 炸皮還是香脆, 有少少沙律醬, 唔面要再額外點豉油, 黎自芝士醬既鹹味跟沙律醬甜味, 鹹甜交集, 好好食!

火焰紅龍卷
2020-05-27
日本溫室南瓜沙律
秋葵蝦肉天婦羅
火焰紅龍卷
2020-05-29 460 浏览
難得疫情稍為放鬆,於是和朋友一起到工業區逛逛樓上特賣場,逛完後到晚餐時間了,友人介紹這間餐廳有很多創意壽司可以一試,先來款前菜吃吃,點了日式麻醬豆腐沙律,發覺價錢和份量是相對的,份量很大,有五大塊豆腐,十片開邊車厘茄和一大堆沙律菜,係我平時光顧居酒屋的幾倍份量,確實抵食,而且口感清新,麻醬和香滑豆腐味道很配,另外點了一款創意壽司-火山,果然好像一座山那麼高,底下是用夾雜住青瓜,牛油果和蟹柳的卷狀壽司,上面是用帶子和蟹柳肉堆砌的一座山丘,最上面山頂就佈滿了蟹籽,吃下去滿口都是帶子蟹柳肉,又睇得又食得,果然有趣!
2020-05-26 311 浏览
觀塘apm逛久了,便會驟覺裏面的餐廳都大同小異,不是連鎖店就是量產型,吃得納悶。所以在今晚逛街後便走出商場,試一下好友推介的日式小店。這間隱藏在工廠大廈中的小店主打吸睛卷物及燒物,所以兩樣也選了一些來試。小食就選了日本溫室南瓜沙律($55),南瓜粒粒味道香甜,還有蟹子及洋蔥絲點綴,再加沙律菜,份量也不錯。日式豬頸肉串燒($48)燒得香口,有點像蜜汁叉燒的甘甜感覺。網燒牛舌($48)的質素也算不錯,另外伴有醬汁,侍應說是九條蔥汁,微酸很開胃。茄子燒($35)是原條茄子開邊後,加上櫻花蝦及醬汁後燒熟,醬汁較甜,配上脆口的櫻花蝦,頗有層次。而卷物方面,金龍卷($88)是用了三文魚、炸蝦、芝士,炸蝦的脆衣厚薄適中,加上芝士的味道很好。彩虹卷($98)就是用刺身造成彩虹,另外還有牛油果、青瓜、蟹柳等增加咬口的材料,味道上配搭也合適,但比不上金龍卷多變有趣。

2020-04-13
  • 金龍卷
2020-05-26 1413 浏览
熱食嚐得多,尤其是炎熱的這幾天,偶爾也會想吃吃清涼的。這次便在觀塘附近試了這家創意壽司店,一嚐它的卷物及料理。先點了個不是到處都可吃到的活赤貝刺身($48),有時候在日本餐廳想吃,不是售光就是不在時令,所以今次算是有緣才可一嚐。赤貝貝身厚實,咬落彈牙亦很甘甜,吃得出很新鮮。另外點了個前菜,日本溫室南瓜沙律($55)是以南瓜粒為主,加上洋蔥絲、車厘茄、蟹子及蛋黃醬等,入口creamy,南瓜也很香甜。主角之一的彩虹卷($98)外表吸引,卷物表面以吞拿魚、三文魚及牛油果片等砌成彩虹效果,中間則包住青瓜及蟹柳,鮮甜的魚生與爽脆的青瓜營造出獨特口感。另一卷物金龍卷($88)則以炸蝦為主軸,表面舖上三文魚及明太子蛋黃醬,卷中亦夾有忌廉芝士。蝦炸得熱辣香脆,芝士及蛋黃醬亦可增添幼滑感,配搭得宜。燒物點了網燒牛舌($48),切得厚薄適中亦燒得軟腍,蘸一些帶麻油香的酸汁更加惹味。自家製香菇雞肉丸串燒($38)也比較特別,菇香十足亦吃到雞肉鮮味,甚是驚喜。
熱食嚐得多,尤其是炎熱的這幾天,偶爾也會想吃吃清涼的。

這次便在觀塘附近試了這家創意壽司店,一嚐它的卷物及料理。

2020-04-08
  • 金龍卷
  • 自家製香菇雞肉丸串燒
2020-05-24 413 浏览
星期五晚本來去春水堂,點知排隊排到天際咁遠,openrice左一下,搵到古今2。間野近地鐵口a,一出地鐵落橋行上2樓就搵到。6點半入去,無book都有位。入正題南瓜沙律最得,蛋黃醬加芥辣,好match.刺身$258,value for money, 帶子海膽吞拿魚,3文魚各3件。吞拿魚赤身都好有魚味,唔係好似平日出面食擦子膠咁。海膽好香,帶子亦新鮮。青龍卷正常,無乜特別串燒試左牛脷同鰻魚,水準中上上級總結,食得過。

入正題南瓜沙律最得,蛋黃醬加芥辣,好match.

青龍卷正常,無乜特別

串燒試左牛脷同鰻魚,水準中上上級

總結,食得過。
南瓜沙律
牛脷鰻魚
刺身4點
2020-05-10 401 浏览
Work from home咗差唔多成個月就自閉咗成個月,今日終於有機會出街食飯!男朋友揀咗久違了嘅日本菜,位於觀塘嘅「古今二」嚟食餐好嘅!我哋叫咗以下幾樣嘢:日本溫室南瓜沙律($55):我本身好鍾意食南瓜,所以呢個南瓜加洋蔥加飛魚籽嘅沙律好啱我!綠野仙蹤($98):呢個係新產品!入面有八爪魚、蘋果、蟹柳、牛油果、飛魚籽,甜甜哋,又食到蘋果嘅爽脆,好特別!彩虹卷($98):賣相吸引,入面有刺身、牛油果、青山、蟹柳!日式天婦羅($85):天婦羅都有幾多款,有蝦有南瓜有蕃薯有青椒,感覺唔油膩!馬刀貝壽司($25)同火炙左口魚裙邊壽司($30):我男朋友好鍾意左口魚裙邊好多魚油!

我哋叫咗以下幾樣嘢:

2020-05-05 443 浏览
今日去咗觀塘買野,買完之後發現自從肺炎事件,好耐無食日本菜,又無得去日本,所以決定揾間餐廳食返餐日式大餐,同朋友傾完決定去"古今二"。日本温室南瓜沙律,好多南瓜,好甜,朋友唔鍾意食南瓜,都覺得好食。依到D卷物好好食,好有特色,我地揀咗綠野仙縱 同 彩虹卷。綠野仙縱個名真係好特別,原來有八爪魚,蘋果,蟹柳,牛油果,飛魚子,好Fresh,估唔到依幾樣材料咁夾。彩虹卷就有刺身,蟹柳,牛油果,青瓜,刺身有三文魚,吞拿魚。壽司就有馬刀貝壽司同火炙左口魚裙邊壽司,一向都好鍾意食左口魚,肥美好滑,好好食。日式天婦羅,D炸蝦好大隻,炸粉同平時食天婦羅用既炸粉好唔同,夠哂鬆軟,好香!

依到D卷物好好食,好有特色,我地揀咗綠野仙縱 同 彩虹卷。

彩虹卷就有刺身,蟹柳,牛油果,青瓜,刺身有三文魚,吞拿魚。

2020-05-04 377 浏览
看過不少食評,抱著很大期望去試試。Late lunch 、觀塘、疫情期間,冇折扣,食得好趕。食物好普通,泡菜豚肉拉麵只有辣味而冇泡菜味 壽司定食還可以,但不值呢個價錢。冇甜品、冇餐飲,在附近的餐廳同樣價錢已經有更美味的食物和Hxxxx Dxx 雪糕了。
看過不少食評,抱著很大期望去試試。

Late lunch 、觀塘、疫情期間,冇折扣,食得好趕。

食物好普通,泡菜豚肉拉麵只有辣味而冇泡菜味

泡菜豚肉拉麵
壽司餐的鼓油烏冬