2019-12-05 3346 浏览
份工周围走,最锺意走到观塘工业区,无他!多嘢食! 约埋喺附近嘅同事到依间想试好耐嘅,去到工业中心四期一楼,果然见间铺装修内外都好有特式,仲好有人气! 喺门外等左阵,睇睇啲推介菜式,好多特式创意卷物,款式超过三十多款,仲有多款唔同聚会套餐。刺身,各式小食,即烧串烧,日本新鲜生蚝,空运海胆刺身……等。 真系乜都有,种类好齐!首先点左个日本温室南瓜沙律55元外型似座 小山丘,有南瓜同蔬菜,好甜嘅南瓜夹埋D洋蒽蔬口感软滑加爽脆,唔错!火山~依度啲菜名改得真系好有趣,好有创意!88元一份,卷物上面加左层 澎湃嘅带子碎,蟹柳碎,蟹籽等嘅酱汁,里面卷住啲青瓜,牛油果,又爽口又香滑,多重口感!绿野仙踪98元好味呀!小巧 玲珑!上面啲桃粒好芳香!内裹包含左~八爪鱼,苹果,蟹柳,牛油果,飞鱼子。寿司好新鲜!马刀贝寿司25元海胆寿司108元日式天妇罗85元有迷你甜着,秋葵,茄子同虾。酥酥脆脆!真系冇来错!呢度啲食物真系好特式!够创意!好吸引!
份工周围走,最锺意走到观塘工业区,无他!多嘢食!
约埋喺附近嘅同事到依间想试好耐嘅[古今二],去到工业中心四期一楼,果然见间铺装修内外都好有特式,仲好有人气!

真系乜都有,种类好齐!
首先点左个日本温室南瓜沙律55元

火山~依度啲菜名改得真系好有趣,好有创意!

绿野仙踪98元
好味呀!小巧 玲珑!上面啲桃粒好芳香!内裹包含左~
八爪鱼,苹果,蟹柳,牛油果,飞鱼子。

寿司好新鲜!
马刀贝寿司25元
海胆寿司108元

日式天妇罗85元
有迷你甜着,秋葵,茄子同虾。
2019-12-04
  • 绿野仙踪
  • 日本温室南瓜沙律
  • 火山
2019-12-04 1699 浏览
听阿仔大赞佢公司附近嘅"古今二"啲寿司好好味又有创意! 今日约定佢收工一同去晚餐。七点来到已经九成客满,店嘅内外装潢都好有特式。 等左一阵先有位,一坐低即刻Order,menu上好多选择;刺身,寿司,卷物,沙律,前菜小食,锅物,炸物,串烧,饭类,面类,烧物,甜品,食品……等。食物啲名仲改得好特别!先来个日本温室南瓜沙律 $ 55顔色好靓,黄色沙律酱有粒状南瓜,洋葱,车厘茄,蟹籽,沙律菜……等。啲南瓜好粉嫩,好甜,好好味!海胆寿司 $108好鲜甜嫩滑!好新鲜!火山 $ 88真系成座火山咁,下面啲饭团有青瓜,牛油果,非常柔软,味道好鲜美,上面有蟹柳,带子碎混和沙律酱,真系好好味!食落份量都唔少,好饱足!日式天妇罗 $ 85虾好松脆,茄子,迷你甜薯好松软!其中秋葵天妇罗仲有鱼肉嘅馅料,好味!食完之後非常回味,寿司嘅调味好好!口感暖绵绵,由於系饭所以好快饱,但有好多好有创意嘅卷物都未试,唯有留待下一次再试!
听阿仔大赞佢公司附近嘅"古今二"啲寿司好好味又有创意!
今日约定佢收工一同去晚餐。
七点来到已经九成客满,店嘅内外装潢都好有特式。
等左一阵先有位,一坐低即刻Order,menu上好多选择;刺身寿司,卷物,沙律,前菜小食,锅物,炸物,串烧,饭类,面类,烧物,甜品,食品……等。食物啲名仲改得好特别!

先来个日本温室南瓜沙律 $ 55

啲南瓜好粉嫩,好甜,好好味!

海胆寿司 $108
好鲜甜嫩滑!好新鲜!

火山 $ 88

日式天妇罗 $ 85
虾好松脆,茄子,迷你甜薯好松软!

其中秋葵天妇罗仲有鱼肉嘅馅料,好味!

2019-12-03
2020-03-18 0 浏览
佢呢到d卷物既名都好得意😛金龙卷($88)有炸虾🍤三文鱼同埋芝士,虾有少少乾,但成旧食好cheesy🤤佢加埋少少辣既沙律酱令口感好有层次👍🏻成个combination都好夹!火山($88)有牛油果🥑带子,青瓜,蟹柳。带子个味唔太出,主要系食到浓浓既蟹柳😬都系有少少辣几惹味😜章鱼小丸子($40)童年回忆小丸子🤪新鲜出炉热辣辣,如果佢加埋沙津酱就会冇咁dry! .•由於佢既卷物系好多都有沙律酱,所以好快济。建议成大班朋友食咁就可以试到多d唔同卷物!
佢呢到d卷物既名都好得意😛

金龙卷($88)

火山($88)

章鱼小丸子($40)

2020-03-15 0 浏览
观塘的新派日本菜 主打卷物喜欢食寿司既我 点会放过!!环境 有复古年代的元素 还不错 但感觉水杯用错了 换成茶道的杯子感觉更好。我们2人点了3个卷物有寿司pizza,火山同新出的咩咩仙宗???(忘记了名字),刺身等。卷物很快上枱 刺身来後 。但正常次序应该是刺身再到寿司 。((((((鳗鱼寿司薄饼))))))))饼底是炸饭 我觉得不错 但我男友不喜欢吃 觉得很奇怪 上面布满了鱼松 用料绝不吝啬鳗鱼还不错。如果不喜欢鳗鱼 还有其他选择。(((((((((((火山)))))))))好似个名无记错就应该系火山用左带子丝(熟)初初我以为是鲜的。上堂也是堆得满满 感觉不错((((((((((绿咩仙咩)))))))3个之中最中意这款 因为做法好传统。((((刺身)))))一般 ,不是话特别好((((((wasabi)))))是很普通的哪种,个人超喜欢手磨wasabi..价钱合理 如果喜欢食日本野 值得一试。
观塘的新派日本菜 主打卷物
喜欢食寿司既我 点会放过!!
我们2人点了3个卷物
卷物很快上枱 刺身来後 。
但正常次序应该是刺身再到寿司
((((((鳗鱼寿司薄饼))))))))
鳗鱼还不错。如果不喜欢鳗鱼 还有其他选择。
(((((((((((火山)))))))))
好似个名无记错就应该系火山
用左带子丝(熟)初初我以为是鲜的。
上堂也是堆得满满 感觉不错
((((((((((绿咩仙咩)))))))
3个之中最中意这款 因为做法好传统。
((((刺身)))))
一般 ,不是话特别好
((((((wasabi)))))
是很普通的哪种,个人超喜欢手磨wasabi..
价钱合理 如果喜欢食日本野 值得一试。

2020-02-06 278 浏览
不嬲都知观塘工厦有唔少好野食,今日我地就去观塘搜寻美食,於是就搵到呢间叫「古今二」既日本野!其实佢系铁路站旁,非常方便!一入去就觉D装潢好有心思,好有日本FEEL!今日人唔多,侍应招呼我地系张好阔落既台坐!我地先叫左个清酒煮蚬,份量十足,酒香四溢,配上海带同少少洋葱,令蚬肉味更鲜甜!然後我地见邻桌叫左个刺身几吸引,於是都叫左个三文鱼腩同吞拿鱼腩刺身,肉质肥美,果然无叫错!我地又叫左个炸虾天妇罗,好脆口好好食,挂住食到食剩一条先记得影相!不过呢度最出名既都系各种特色卷物,我地先叫左个「忘不了您」,系由芒果、炸牛肉同芝士制作而成,一睇个名已经够特别,然後黎到放入口,估唔到寿司可以咁整法,尤其个炸牛肉好脆口,真系颠覆晒一贯对卷物既想法!於是我地叫多个期间限定既「绿野仙踪」,系由八爪鱼、苹果、蟹柳、牛油果、飞鱼子凑成,呢款再多料D,每一啖都有唔同味道入口,同「忘不了您」各有特色!

2020-02-01 233 浏览
第二次上来为於工厂大厦的古今二评分一向很高的古今二主打卷物,上次午饭来已经觉得有点名大於实今次是跟一班朋友上来小聚,食个晚饭当然是一贯的要等位(大概八点,等两三张枱)点餐时当然是叫招牌卷物,叫了火山,亦点了鸡泡鱼肝,牛肉锅,很多串烧等等相片很大,实质很小味道还好,其他日本菜式也只是很一般相对抵吃的是牛肉锅,大碗又多菜,实食得饱其实喺观塘的楼上舖食野一向唔平,日本野相对也比较少所以其实可以一试但不要抱太大期望

今次是跟一班朋友上来小聚,食个晚饭
当然是一贯的要等位(大概八点,等两三张枱)

相片很大,实质很小
味道还好,其他日本菜式也只是很一般
相对抵吃的是牛肉锅,大碗又多菜,实食得饱

其实喺观塘的楼上舖食野一向唔平,日本野相对也比较少
所以其实可以一试但不要抱太大期望
2020-01-31
  • 牛肉锅
2020-01-20 140 浏览
上星期约了朋友吃饭,朋友之前吃过又想再吃。店舖是简单的居酒屋风格,员工好积极帮我们加茶水。👍🏻餐厅食物名称好有趣,我们点了日式麻酱豆腐沙律很不错的前菜,麻酱香、豆腐滑。😋绿野仙踪食物卖相和味道都很不错,配料种类很多,包括:八爪鱼、蟹柳、牛油果及飞鱼子等等。口感相当丰富。🤤午夜牛郎外皮炸得香脆,内馅包有三文鱼和牛油果,非常香脆可口。😋蕉魔甜品寿司,味道又咸又甜,配搭有趣,好适合想试新嘢的你。😛日式天妇罗份量非常多,分别有三只虾、茄子、 蕃薯等等,炸粉厚薄适中,值得一试。😛自家制香菇鸡肉丸串烧有四大粒鸡肉丸,鸡肉保留肉汁,肉质竟然是嫩滑的,大赞。👍🏻

餐厅食物名称好有趣,我们点了

日式麻酱豆腐沙律
很不错的前菜,麻酱香、豆腐滑。😋

绿野仙踪

午夜牛郎
外皮炸得香脆,内馅包有三文鱼和牛油果,非常香脆可口。😋

蕉魔
甜品寿司,味道又咸又甜,配搭有趣,好适合想试新嘢的你。😛

日式天妇罗

自家制香菇鸡肉丸串烧
有四大粒鸡肉丸,鸡肉保留肉汁,肉质竟然是嫩滑的,大赞。👍🏻

2020-01-11 99 浏览
早前上网睇咗观塘原来工厂区有间黄店😍今日见得闲晚市就去咗食古今二两个人加埋食咗300几400蚊 嘢食但份量少 虽然唔系话难食 但份量真系少 小到街边炒饭都多过佢 睇佢个样好似中要用碗cap住放系碟到再上我哋叫咗三文鱼炒饭加寿喜烧泡菜锅个泡菜锅泡菜味都几足 辣左少少 但都几好味嘅虽然感觉好似中咗伏但系都唔难食 未食过都可以去试下嘅可能我哋唔识嗌啦🥺🥺但都要支持下嘅#不完美需要改善 支持黄色经济圈😳😳😓😓

早前上网睇咗观塘原来工厂区有间黄店😍

#不完美需要改善 支持黄色经济圈
😳😳😓😓

2020-01-10
2020-01-11 93 浏览
这一天放工约了朋友去观塘食饭,是日想食日本菜,於是就拣了呢间古今二,位置很方便,地铁站一出就见到了菜单有好多选择,有选择困难症XDXD🙈首先,上了一份日式麻酱豆腐沙律,卖相都不错,豆腐冻冻地,麻酱味道很好,我们一下子就食完🙊午夜牛郎,名字很特别,外面的米饭煎过,有点焦脆的口感,味道不错绿野仙踪,很仙气的名蕉魔日式天妇罗,甜薯很好食,烟烟韧韧的,传统的虾天妇罗都还好,虾都很嫩滑自家制香菇鸡肉丸串烧,很大一粒,肉质很松软,而且多汁,不错不错整体而言,食物有很多种类,食一次是不够的,可以再试!
菜单有好多选择,有选择困难症XDXD🙈

绿野仙踪,很仙气的名

蕉魔

整体而言,食物有很多种类,食一次是不够的,可以再试!
  • 午夜牛郎
  • 日式天妇罗
2020-01-05 112 浏览
闻说古今二有很多别具特色的寿司,於是便到此吃晚饭,并叫了五道菜。第一道是金龙卷,即是三文鱼芝士炸虾寿司。 炸虾颇香脆,味道不算很惊喜,正正常常。第二道是龙卷风,即是鳗鱼芝士脆片寿司。芝士味略嫌过重,令到寿司只有芝士味而没有鳗鱼味。第三道是黑豚荔枝卷串烧,十分有惊喜!黑豚有很重的肉香味,咬下去,沁出清甜可口的荔枝汁,很有创意的一个串烧。第四道是日式焗猪扒饭,其实即是滑蛋吉列猪扒饭,吉列猪扒的炸粉不算厚,而且不会啖而无味,如果有更多滑蛋便更好!最後一道便是和风吉列牛肉饭,餐牌上写着是有四件,原来是一件大的牛肉饼一开四,有取巧之嫌。牛肉口感颇像山竹牛肉,个人偏向牛肉打得无咁碎的牛肉饼,更有口感和能够锁住肉汁。来古今二吃的是创意,比上不足比下有余,喜欢新派菜的朋友不妨一试。

黑豚荔枝卷串烧

日式焗猪扒饭

和风吉列牛肉饼

黑豚荔枝卷串烧
日式焗猪扒饭
  • 金龙卷
  • 龙卷风
2020-01-01 111 浏览
食过古今二好多次但次次都系晚餐先来食听个friend讲佢嘅lunch set好抵今日嚟开观塘就顺便食埋🤩星期日嘅下昼唔算多人我哋book咗位但嚟到都有好多空枱我哋一人嗌咗一个lunch set一个叫咗寿喜烧定食寿喜烧已经预先整好 不过冇一个炉煮住保温定食有埋沙律同甜品寿喜烧有牛肉豆腐嗰d 仲有粉丝!!!!!😍😍D粉丝有惊喜!!!又弹牙又入味🤤系个汁有d甜🙈🙈另一个系卷物加乌冬set 卷物系佢地嘅招牌! 拣咗烟花同牛油果三文鱼卷😂呢d晚市要成差唔多100蚊架嘛Lunch set 咁抵紧系要叫啦😂嚟到个卷物好似照咗缩细电筒咁😂😂😂🙈不过都合理嘅 平咁多嘛! 虽然系mini version 不过都好足料! Yummy 😆😆推荐烟花! Toppings 微微烧焦好香好食🥰Lunch 真系好抵好正! Recommend!
食过古今二好多次

仲有粉丝!!!!!😍😍
D粉丝有惊喜!!!又弹牙又入味🤤
系个汁有d甜🙈🙈

另一个系卷物加乌冬set

卷物系佢地嘅招牌!
拣咗烟花同牛油果三文鱼卷😂
呢d晚市要成差唔多100蚊架嘛
Lunch set 咁抵紧系要叫啦😂
嚟到个卷物好似照咗缩细电筒咁😂😂😂🙈
不过都合理嘅 平咁多嘛!
虽然系mini version 不过都好足料!
Yummy 😆😆
推荐烟花! Toppings 微微烧焦

好香好食🥰

Lunch 真系好抵好正! Recommend!
2019-12-27 152 浏览
这次第二次来古今二,对上一次可能有一年多了,最近心痒痒想吃寿司,所以跟友人约在中间点的观塘. 这次聪明了,早在OpenRice的apps订座 还可赚取队行哩数又省却打电话/walk in等枱的时间.这次订的时间比较早,所以没看见有人等位,用餐时间是90分钟.这次点了4个菜,古今二我印象比较出名和吸引是他们的卷物, 忘记了拍餐牌, 多了很多卷物每个都好吸引,我们2人点了1) 三文鱼x2 客一客是两件 $56, 还可以,普通三文鱼寿司好味道:👍🏻👍🏻(2/5)价钱:💰(1/5)2)地中海沙律 $好味 有虾 有蛋 有三文鱼子配沙律汁 😋好味又开胃 , 可能我很喜欢虾,所以配起来很好味,还有点中华沙律在里面好味道:👍🏻👍🏻👍🏻(3/5)价钱:💰💰(2/5)3)金龙卷 $88果然卷物无令我失望,因为为食的我又想食虾又想食三文鱼 呢个满足哂我既愿望, 卷物里面系炸虾 外面有三文鱼再加特调沙律酱,好味 下次可能叫两个卷物 不单点他的寿司😂😂他们的卷物真的很吸引好味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(4/5)价钱:💰💰(2/5)4)串烧的牛舌$48少少美中不足, 口感可以弹牙的, 只是味道有点咸,但店员很好, 有主
1) 三文鱼x2 客
一客是两件 $56, 还可以,普通三文鱼寿司

好味道:👍🏻👍🏻(2/5)
价钱:💰(1/5)

2)地中海沙律 $
好味道:👍🏻👍🏻👍🏻(3/5)
价钱:💰💰(2/5)

3)金龙卷 $88
好味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(4/5)
价钱:💰💰(2/5)

4)串烧的牛舌$48

少少美中不足, 口感可以弹牙的, 只是味道有点咸,但店员很好, 有主动询问我地要唔要换个, 因为我朋友真的食唔到所以换左个同价钱的鸡翼

鸡翼会系4只小的鸡中翼,唔知系咪因为岩岩食完太浓味 觉得鸡翼有d淡,但朋友说可以😛
好味道(牛舌):👍🏻👍🏻(2/5)
价钱:💰(1/5)

总括还是不错这个餐厅,印象都开了一段时间,食物和员工服务还不错, 价钱不算贵, 可以推荐👍🏻

价钱💰- 1个💰代表算便宜,食物跟价钱CP值相配
串烧系-牛舌
地中海沙律
金龙卷
2019-12-25 97 浏览
今日同完我朋友行完街之後, 晚上同另一位食dinner, 可能我行左成日无休息过所以一坐底饿到等唔切点餐啦!—————————【带子寿司 ($40)】大大块嘅带子,好厚肉,又鲜甜,真系无得输!—————————【油甘鱼寿司 ($35)】选用了相对肥美的部份, 经轻烧後甘香味道更为突出。—————————【超级龙卷风 ($88)】炸虾好香, 总括黎讲我对卷物都好满意好,好有新鲜感 ,铺头仲有其他小食同寿司, 有机会下次会再试!—————————【寿司薄饼-鳗鱼 ($95)】真心睇得又食得, 好食既但因太炸唔太岩我。—————————【生姜烧 ($78)】所指的生姜烧用生姜而成的烧汁, 烧汁有浓厚姜味, 好容易就能沾上薄切豚肉, 十分好食!—————————P.S. 整体食物还可以, 有机会或考虑会再黎。

【带子寿司 ($40)】
大大块嘅带子,好厚肉,又鲜甜,真系无得输!

【油甘鱼寿司 ($35)】
选用了相对肥美的部份, 经轻烧後甘香味道更为突出。

【超级龙卷风 ($88)】

寿司薄饼-鳗鱼 ($95)】
真心睇得又食得, 好食既但因太炸唔太岩我。
【生姜烧 ($78)】

—————————
P.S. 整体食物还可以, 有机会或考虑会再黎。
2019-12-25
2019-12-23 124 浏览
呢间系观塘工厂楼上餐厅 食完真系好惊喜🥰 每样嘢都好好食😋// 火山 🌋 💲88 HKD//必食🤪 听个名已经觉得好得意 食咗一啖之後会停唔到口 面头系澎湃嘅带子碎同蟹柳 再包住里面嘅青瓜同牛油果令到成个卷物都好爽口 钟意食蟹柳千祈唔好错过!-// 午夜牛郎 💲85 HKD//外皮脆卜卜好似炸咗嘅寿司 咬到入面就会食到三文鱼牛油果同芝士~ 成个感觉好新奇好有口感 不过略嫌佢个皮太炸 抢咗个牛油果味 🥑-// 辣妹 💲95 HKD//叫辣妹但系一啲都唔辣🙈可能因为满满嘅芝士味冲淡咗个辣味😳 食到好香嘅呑拿鱼味 上面仲有啲脆片 多重口感 👍🏻-// 富士山 💲88 HKD//呢个同火山有啲似 都系上面堆满澎湃嘅蟹枊碎 不过佢入面系嫩滑嘅鳗鱼同牛油果 口味好夹 再加上脆片令到口感更丰富😋-// Set lunch- 自选汤面并卷物💲88 HKD//呢个set lunch$88有乌冬同两种卷物好抵👍🏻我地拣咗金龙卷同加州卷😋-// 日式串烧— 茄子烧 💲35 HKD & 猪颈肉串烧 💲48 HKD//最後仲叫咗两碟串烧🐷 大大条嘅茄子烧好好食😋
呢间系观塘工厂楼上餐厅 食完真系好惊喜🥰 每样嘢都好好食😋
猪颈肉串
茄子烧
Set  Lunch  D
2019-11-22 190 浏览
This restaurant is suggested by my friend. We went there on weekday dinner time, quite many people and luckily we made reservation on OpenRice beforehand. We ordered two type of sushi roll, one is fried prawn roll, another one is salmon fried crab too. Both the sushi roll didn’t disappoint us, fried prawn and fried crab are crispy and juicy inside. The onion beef is normal. Highly recommend the sushi roll