2020-09-08 229 浏览
因为有嘢做要过嚟观塘,就顺便睇吓有冇咩好食,最後拣咗古今二。系工厂大厦入面,距离地铁站都好近。星期六都有午市Menu👍🏻👍🏻,而且好多选择,价钱大众化。一坐低就会比一碗面豉汤你饮自选汤面并卷物$88 有酱油乌冬 正正常常,乌冬类似系稻庭乌冬,几弹牙,唔会淋哂。费城卷(三文鱼、芝士、牛油果)金龙卷(芝士、炸虾、三文鱼)双拼卷物$68拣咗芝士炸虾同埋龙卷风(鳗鱼、芝士、脆片)一次过讲吓啲卷物啦,首先卖相都好吸引,呢度我哋两个人share平均都每人12件,唔觉唔觉食到好饱,卷物上面有啲酱汁、脆片,配搭得唔错,不过我哋叫嘅几款其实馅料都系差唔多,主要都系三文鱼芝士炸虾,所以食食吓都觉得味道差唔多。跟餐可以加$10 一件炙烧左口鱼裙边寿司,我哋encore前後叫咗四件,好肥美,好好食!加咗一份烧牛舌,呢一个好出色👍🏻👍🏻牛舌都算厚身,好有咬口!而且加咗啲酱汁,酸酸地咁样,好开胃!😋😋餐厅都坐得舒服嘅,日本嘢来讲价钱唔算贵,lunch仲要唔使加一,食物质素唔错,所以都几抵食。
系工厂大厦入面,距离地铁站都好近。

星期六都有午市Menu👍🏻👍🏻,而且好多选择,价钱大众化。

一坐低就会比一碗面豉汤你饮

自选汤面并卷物$88

费城卷(三文鱼、芝士、牛油果)
金龙卷(芝士、炸虾、三文鱼)

双拼卷物$68
拣咗芝士炸虾同埋龙卷风(鳗鱼、芝士、脆片)

火炙左口鱼裙边寿司

加咗一份烧牛舌,呢一个好出色👍🏻👍🏻
牛舌

牛舌
  • 烧牛舌
2020-08-07 1156 浏览
最近LUNCH都少左出去食, 都系外卖为主。今日去左古今二买LUNCH返去食,古今二系观塘港铁站D2出口, 一落楼梯转右就系官塘工业中心, 再右边就系4期, 沿楼梯上一楼就到, 十分方便。LUNCH TIME时间, 餐厅好多人亦有其他人等外卖, 进入店铺时, 职员为我地探热及请我地用酒精搓手液, 衞生设备足够。餐厅虽然在工业区, 但装修不错, 主题以黑色及日式为主 , 配上日文歌及日本饰物, 感觉整洁。    最後ORDER左两个SET LUNCH :1)     特上海鲜刺身丼 $882)     日式冷面拼卷物 $68配有面鼓汤或罐装汽水职员细心提我刺身丼系即切, 所以都要等, 好彩唔驶好耐都已经有得拎啦!!特上海鲜刺身丼88蚊有埋海胆及6款刺身, 价钱已经唔贵, 海胆及刺身好新鲜, 食完好满足。(特别中意佢地的芥辣, 真系好攻鼻, 正呀!)日式冷面拼卷物好喜欢佢地用的外卖碗, 因为将冷面汁及配料分开放,保持冷面弹性及材料的新鲜度。冷面果真弹牙滑身, 加少少冷面汁已经好入味。配有的卷物都要一赞, 分别有加洲卷4件及午夜牛郎4件。午夜牛郎卷物, 原来卷完後有炸过, 所以外脆内软 (有
最近LUNCH都少左出去食, 都系外卖为主。今日去左
古今二

最後ORDER左两个SET LUNCH :
1)     特上海鲜刺身丼 $88
2)     日式冷面拼卷物 $68
配有面鼓汤或罐装汽水

特上海鲜刺身
, 食完好满足。
(特别中意佢地的芥辣, 真系好攻鼻, 正呀!)

日式冷面拼卷物
好喜欢佢地用的外卖碗, 因为将冷面汁及配料分开放,
(有三文鱼, 牛油果等), 口感一流。
日式冷面拼卷物

饮品我要了冰冻汽水, 汽水都有几款选择。之前食过晚市, 食物质素都唔错, 原来午餐都系同样出色。餐厅原来仲有外送服务, 下次可以再试。

• 午夜牛郎
2020-07-21 946 浏览
【宅在家 🏠 安坐家中食日本野】呢间系其中一间我好钟意既日本fushion餐厅!抗疫期间喺屋企想食日本菜, 所以同屋企人order左佢哋既食物番屋企, 包括有到会套餐、六品刺身拼盘、明太子鸡翼、牛舌串烧, 成家人食完都话食物好高质, 好好味! 必点: 创意卷物及牛舌串烧。🌟而家可以外卖自取, 亦有同区外送服务🚚 !佢地主打一系列创意卷物, 每款卷物个名都好特别, 配搭创新, 唔睇图一定估唔到里面系啲咩😜//6-8人套餐//ஜ龙卷风沙律ஜ天妇罗软壳蟹、炸鱿鱼须ஜ日式炒乌冬ஜ鳗鱼牛油果卷、天妇罗炸虾卷ஜ创意卷物: 富士山、超级龙卷风、蜘蛛//创意卷物//富士山🗻: 馅料有牛油果🥑、蟹柳、鳗鱼、脆片, 牛油果同鳗鱼味道好夹, 仲有薯片碎增添口感, 里面既酱汁够惹味, 食落好juicy!超级龙卷风🌪️: 芝士、青瓜、炸虾、鳗鱼、脆片蜘蛛🕷️: 青瓜、牛油果、蟹柳、软壳蟹//六品刺身拼盘// 所有刺身都系厚切的,鲜甜又肥美!//牛舌串烧//烧牛舌厚身, 有弹牙的口感, 牛味突出又多汁, 完全不硬和乾, 爱食牛舌的朋友必定要试一试!
【宅在家 🏠 安坐家中食日本野】
呢间系其中一间我好钟意既日本fushion餐厅!
🌟而家可以外卖自取, 亦有同区外送服务🚚 !

//6-8人套餐//
ஜ龙卷风沙律
ஜ天妇罗软壳蟹、炸鱿鱼须
ஜ日式炒乌冬
ஜ鳗鱼牛油果卷、天妇罗炸虾卷
ஜ创意卷物: 富士山、超级龙卷风、蜘蛛

//创意卷物//

超级龙卷风🌪️: 芝士、青瓜、炸虾、鳗鱼、脆片
蜘蛛🕷️: 青瓜、牛油果、蟹柳、软壳蟹

//六品刺身拼盘// 所有刺身都系厚切的,鲜甜又肥美!

//牛舌串烧//
  • 蜘蛛
  • 炸鱿鱼须
  • 超级龙卷风
2020-07-12 642 浏览
今晚行开观塘,朋友又带我去了这里,原来系之前在铜锣湾个间之另一分店,这里位置都十分方便,地铁站行出去,转个湾就到了,这里装修较工业风绝对同在工业区环境相衬,一入去就见到张好特色嘅枱,虽然这里都系以卷物作为主打!但除此之外还有其他唔错嘅选择,原来佢嘅串烧都好出色,盐烧虎虾,一对大大只,烧得十分香,外面烧得好香,而虎虾肉质十分弹牙爽口,肉质结实鲜味!虎虾头内还充满虾膏,正!当然卷物都系必吃,所以点了两款,红龙卷同蜘蛛,红龙卷用上了吞拿鱼放在卷上,上面再放了芝士,卷住香脆嘅炸虾,加埋烟韧弹牙嘅饭身,入口口感丰富有软有脆又有烟韧弹牙嘅感觉!而蜘蛛就有朋友最喜欢嘅炸软壳蟹夹蟹柳,同埋健康嘅青瓜同牛油果配搭,大大件,软壳蟹炸得香脆可口,配埋新鲜香滑嘅牛油果肉同爽口青瓜,入口清新,真系十分好味!而最估不到就系昭和豆腐煎,两件豆腐上面淋满了汁,咬开时外面香口,里面十分嫩滑软熟,豆腐味道浓郁,又系一个惊喜之选!可能在晚饭时间,所以都好多人等位!所以可以用op 先订位,咁就可以放心了!

相约好妹妹到家附近食日本野,  就来到古今二 食晚饭。 这店装潢具工业现代风,配上木家俱,营造温暖的感觉。 大约7点多就 ,已经好多人帮衬。**【日式麻酱沙律】 $75 这沙律含有豆腐、蕃茄、生菜,  加上材料新鲜,完全炮制出健康美味沙律, 是开胃不错前菜。**【炸软壳蟹天妇罗】 $85 厚肉软壳蟹啖啖都是蟹肉,外脆内软,令回味无穷。软壳蟹完全卜卜酥脆,滋味可口惹味。**全部寿司都是现点现做, 点了三款寿司分别有 【相扑力士】 $88 【蕉魔】 $98 【绿野仙踪】 $98 好赏心悦目  *这款是相扑力士, 寿司米包覆是蟹柳、芝士、剌身, 味道不错。*这款是蕉魔~寿司米包覆好多料分别炸牛肉、芒果、 芝士、牛油果、蕉、沙律酱,一口咬下去,带酸甜咸,  口感脆软,有丰富口感及味道,令人回味无穷深刻。*这款是绿野仙踪 ~寿司米包覆 八爪鱼、苹果、 水蜜桃、蟹柳、牛油果、飞鱼子,咬落去, 带水蜜桃酸甜为主,有爽脆软口感,味道清新开胃。**【自家制香菇鸡肉丸串烧】 $38 这鸡肉丸大大粒,口感不会太硬太软, 内具有粒粒香菇,令香味及口感十分有丰富, 配饭或佐酒都咁正!
相约好妹妹到家附近食日本野,
就来到古今二 食晚饭。

这店装潢具工业现代风,配上木家俱,营造温暖的感觉。
大约7点多就 ,已经好多人帮衬。
【日式麻酱沙律】 $75
这沙律含有豆腐、蕃茄、生菜,
加上材料新鲜,完全炮制出健康美味沙律,
是开胃不错前菜。
【炸软壳蟹天妇罗 $85
厚肉软壳蟹啖啖都是蟹肉,外脆内软,令回味无穷。
软壳蟹完全卜卜酥脆,滋味可口惹味。
全部寿司都是现点现做,
点了三款寿司分别有
【相扑力士】 $88
【蕉魔】 $98
【绿野仙踪】 $98
好赏心悦目
这款是相扑力士, 寿司米包覆是蟹柳、芝士、剌身,
味道不错。
这款是蕉魔~寿司米包覆好多料分别炸牛肉、芒果、
芝士、牛油果、蕉、沙律酱,一口咬下去,带酸甜咸,
 口感脆软,有丰富口感及味道,令人回味无穷深刻。
这款是绿野仙踪 ~寿司米包覆 八爪鱼、苹果、
水蜜桃、蟹柳、牛油果、飞鱼子,咬落去,
带水蜜桃酸甜为主,有爽脆软口感,味道清新开胃。
【自家制香菇鸡肉丸串烧】 $38
这鸡肉丸大大粒,口感不会太硬太软,
内具有粒粒香菇,令香味及口感十分有丰富,
配饭或佐酒都咁正!
2020-09-06 22 浏览
这天,走到久违了的观塘工厂区的餐厅,买外卖晚餐回家享用。选择了在港铁站附近的古今二。餐厅设有全日外卖/自取套餐,选择一目了然,方便至极。坐在餐厅内等候,感觉气氛不错,期待晚市尽快恢复,可以在餐厅内用餐。这是日式咖哩蛋包饭,有三款配菜,可以自选一款,分别是炸猪扒/炸牛饼/炸鸡。炸牛饼分隔上碟,避免咖哩汁长期浸在饭中,是细心的安排。炸牛饼味道恰到好处,没有被咖哩香盖过牛味。咖哩独特的香气,令人垂涎三尺,非常开胃,和蛋包饭是个绝配。这是照烧三文鱼扒饭。三文鱼扒旁边配一片柠檬,加一点酸味,更加开胃。三文鱼扒烧得刚刚好,肉质细滑,加上浓浓烧汁,拌饭一流。餐饮方面,选择了罐装汽水,方便外带,也有质素保证。

餐厅设有全日外卖/自取套餐,选择一目了然,方便至极。

餐饮方面,选择了罐装汽水,方便外带,也有质素保证。

2020-08-25
外卖自取
生活事件加入多啲小幸福!心情好提升免疫力!🤠找间舒适餐厅,吃个满足的晏画,自然增加正向嘅感受~🤩🤩🤩下午应承左去当小义工👩‍🏫,中间摄位找到心仪店,给自己维持快乐轻松!环境有心机设计🥳里面乾净🐥欣赏服务员态度非常,简单介绍午餐组合!最後叫咗两个午市鲭鱼定食,份量够🥳!品尝第一道个面豉汤料理,汤唔喊味鲜,有足够的海带豆腐腐皮丝!沙律🥗新鲜,鲭鱼有油分肉汁😀两件炸鸡翼𠱓口好味😋!加咗$12转特饮百香果益力多,OK不过唔够大杯,食物摆设吸引有heart啦🙌😃

环境有心机设计🥳里面乾净🐥
欣赏服务员态度非常,简单介绍午餐组合!

2020-08-16 65 浏览
今天同朋友去观塘工厦食lunch , 见到餐牌好多选择,尤其是有多款创意反卷,点了自选汤面拼卷物,$88 可以满足三个愿望,叫了酱油乌冬,外卖碗汤同乌冬分开装,太好了,温泉蛋够溏心喎,乌冬口感弹牙,一款创意寿司-叫了火山,好似一座山咁高,面铺的是带子和蟹柳肉堆砌成一座山,还有大量蟹籽,口感层次丰富,反卷是青瓜、牛油果和蟹柳寿司卷,好丰厚!另一个反卷叫了费城卷,材料系三文鱼,芝士和牛油果,这个套餐实在太抵了。另外追加了两款素食寿司,叫了玉子$22和腐皮$22,两款都甜甜地,好味。跟餐还有面鼓汤和冻饮,实在太超值了。
今天同朋友去观塘工厦食lunch ,
见到餐牌好多选择,尤其是有多款创意反卷,

乌冬口感弹牙,

跟餐还有面鼓汤和冻饮,实在太超值了。
2020-07-31
2020-08-15 57 浏览
WFH日日喺屋企真系闷到跳舞,决定收工之後去买个日本外卖返嚟食,都叫做苦中一点甜。今日想食日本嘢但系又唔想叫大型连锁店,上网搵到一间小店喺观塘, 上到去发现超级多外卖单,我嗌左个芝士三文鱼虾卷,加个芝麻鸡翼,唔知系咪太旺场,大大话话都等咗20分钟,下次应该打定电话落嚟嗌定先。三文鱼卷好足料,旧虾仲要新鲜滚热辣啱啱炸出嚟,包埋三文鱼加芝士,虾嘅热力啱啱将芝士溶化,成件事配合得天衣无缝,而芝麻鸡翼又啱啱炸起外脆内软,又唔会好油,呢个丰富嘅晚餐价钱相当合理,填满想去日本嘅心灵空虚
2020-08-15 45 浏览
今日难得放假就同朋友一齐去试吓新野发觉观塘真系美食知道,好多工厂大厦都隐藏好多美食,今次呢一间系食日本料理,但系因为疫情嘅关系我哋只好嗌外卖返去食,店员都会为你探热一下先可以进入,我点左滑蛋猪扒饭同埋牛舌,滑蛋炒得好香而且猪扒好口份量好多,加埋珍珠米口感一流,系我食过最好食嘅猪扒饭,加埋配菜简直系冇得弹,小食方面点左牛舌煎得好香口加上少少盐味道更加突出,牛舌方面咬落去好弹牙口感十足,价钱方面亦都好合理唔会太贵好适合疫情嘅时候去外卖一下,而家做饮食业真系好难得闲真系要帮衬一下。以佢哋嘅防疫措施都做得好好有洗手易比顾客而且师傅都有带手套去工作。
2020-08-08
2020-08-08 46 浏览
之前都有来过这里食午餐及晚餐,很喜欢他们不同款式的卷物,现在晚上没有了堂食唯有外卖吧。餐牌上有好多选择,但当中有些全日外卖/自取套餐比较经济实惠。每个餐还有面豉汤附送。点了滑蛋焗猪扒饭$65,份量大大碗,虽然外卖的卖相始终没有堂食般好,拎到回家仍然热腾腾,打开饭盒仍然香气十足,没有了脆脆的炸猪扒皮,但肉质仍然软淋,而蛋仍然是滑身的,汁酱味道依然,很好送饭。另外点了酱油乌冬配卷物($88),酱油汤跟乌冬分开盛上,因此没有令乌冬变得淋身。乌冬是手打乌冬,简单配上腐皮及半只唐心蛋,份量比较适合女士,另有四款卷物配上,我选了费城卷及火山。费城卷是三文鱼,牛油果及芝士的配撘,这个配撘无得输的。另外火山就堆满蟹子及蟹柳丝在面,卷内有带子,青瓜,牛油果。这个餐看似份量不多,但饭卷都颇为大件及足料,所以十分饱肚。

滑蛋焗猪扒饭

2020-08-06
5 分钟 (外卖自取)
滑蛋焗猪扒饭
2020-08-06 61 浏览
富士山 $ 88底既寿司有牛油果同鳗鱼,再舖上蟹柳丝同薯片碎,加上烧汁,有口感层次,可一试!日本温室南瓜沙律 $ 55大大粒南瓜系甜同新鲜既,再加洋葱丝,底有车厘茄同沙律菜,加上蛋黄酱,唔会太腻,前菜选择!黑豚荔枝卷串烧 $ 38黑豚肉半肥瘦,香!咬落有茘枝甜味,令到成件事冇咁肥!盐烧牛舌 $ 40都ok厚身,加埋黑胡椒,想像到既味道!火山 $ 88底几旧寿司,入面有牛油果蟹柳,再舖上蟹柳丝带子碎,沙律酱,同富士山差唔多,可二拣一。。📍可要求碟上写生日字📍最好打去book位味道:🏅🏅🏅环境:🏅🏅🏅翻兜:🏅🏅值试:🏅🏅🏅🏅
富士山 $ 88

日本温室南瓜沙律 $ 55

黑豚荔枝卷串烧 $ 38
黑豚肉半肥瘦,香!咬落有茘枝甜味,令到成件事冇咁肥!

盐烧牛舌 $ 40
都ok厚身,加埋黑胡椒,想像到既味道!

火山 $ 88

• 日本温室南瓜沙律
  • 黑豚荔枝卷串烧
  • 富士山
2020-07-18 44 浏览
好耐都冇见大姊,就返官塘搵佢一齐食日本野。 她推介古今二,位於工厂区内,邻近地铁站十分便利进入餐厅前也先量体温,消毒双手。环境十分舒适浪漫,合俩小口子拍拖用膳日式麻酱豆腐沙律先点沙律降降温,麻酱配豆腐沙律十分搭配,沙律新鲜鲜美炸软壳蟹天妇罗软壳蟹是大姊最爱,而用上天妇罗来烹煮,簿簿的外层,入口松脆,令软壳蟹更鲜味,用来佐酒一流绿野仙踪材料有八爪鱼,苹果,水蜜桃,牛油果,飞鱼子,有上了水果水蜜桃跟苹果,入口甜甜而苹果更带来了爽口,十分特别有别於一般的手卷蕉魔睇到名叫蕉魔已经想试,有水果蕉,牛油果,芝士,炸牛肉,入口脆皮,而蕉带出来的香软甜甜的味道,令味蕾带上另一个层次相扑力士材料芝士,蟹柳,刺身鱼,外型鲜艳而用上刺身,入口鲜味自家制香菇鸡肉丸串烧另推介这串烧香菇鸡肉丸,一啖咬开肉汁满满 且肉质嫩嫩,十分美味
进入餐厅前也先量体温,消毒双手。
环境十分舒适浪漫,合俩小口子拍拖用膳
日式麻酱豆腐沙律
先点沙律降降温,麻酱配豆腐沙律十分搭配,沙律新鲜鲜美
炸软壳蟹天妇罗
绿野仙踪
蕉魔
相扑力士
材料芝士,蟹柳,刺身鱼,外型鲜艳而用上刺身,入口鲜味
自家制香菇鸡肉丸串烧
2020-07-18 55 浏览
古今依个名好特别,见佢都有分店,就book枱食饭试下,价钱唔贵,又多人推介,所以都有d期待想健康d,叫左个麻酱豆腐沙律,佢仲有三文鱼子,所以一d都唔dry, 加上d豆腐好香又滑,几正好搞笑,佢d寿司名,叫左依个绿野仙踪,佢系有芒果肉同再牛油果既结合,又系为咗健康d所以拣依个😂!黑豚荔枝卷串烧又系好特别嘅配搭!佢猪肉味好香,又有荔枝的甜味,中意fusion既朋友可以叫!自家制香菇鸡肉丸串烧好香香菇味!好有咬口,食两粒已经饱!冇特别叫嘢饮,因为餐厅已经提供绿茶,热腾腾嘅绿茶配上日本fusion 卷物,又系一番享受总括嚟讲依间好岩中意fusion 同食卷物既朋友仔去,如果大家食得多,建议可以试多啲卷物,好特别!

黑豚荔枝卷串烧

自家制香菇鸡肉丸串烧
好香香菇味!好有咬口,食两粒已经饱!