2021-11-23 640 浏览
最近去观塘有间日式居酒屋嘅餐厅,人气度都几高😆就相约朋友聚聚👍🏻餐厅位於工厦,但好近地铁站同埋易搵😊餐厅外面挂住小灯泡,真系有d似日式居酒屋😍餐厅入面有卡位同4人位👍🏻店员服务超好,为我们奉上热茶🥰睇返餐牌,有唔少沙津,寿司🍣,卷物,串烧,煮物都有😋我地点左以下:🌸日式麻酱秋葵豆腐沙律🥗豆腐好滑,生菜劲新鲜,拌埋秋葵同麻酱,酸酸甜甜又有芝麻香味😍好开胃🥳🌸清酒煮蚬冻冰冰嘅系要食热辣辣嘅清酒煮蚬,只只蚬都大大只😍😍饮左少少汤,都几清甜👍🏻😋🌸古今日式饺子🥟饺子煎得好靓,外脆又保持到肉汁😋🌸蜘蛛蜘蛛其实系牛油果软殻蟹卷,香香嘅米饭入面包住香脆嘅软壳蟹,味道好鲜味😍🌸富士山入面系蟹柳,脆脆,鳗鱼牛油果🥑卷😍蟹柳丝真系堆到成个山咁🤩👍🏻脆片增加左口感,鳗鱼味道好好,整个一齐食好有层次感😎🌸七味秋葵串烧,第一次食烧秋葵,口感又唔系想像中咁干,感觉都唔错🥰

餐厅外面挂住小灯泡,真系有d似日式居酒屋😍
我地点左以下:

🌸日式麻酱秋葵豆腐沙律🥗

🌸清酒煮蚬

🌸古今日式饺子🥟饺子煎得好靓,外脆又保持到肉汁😋

🌸蜘蛛

🌸富士山

• 蜘蛛
  • 日式麻酱秋葵豆腐沙律
  • 清酒煮蚬
2021-11-18 971 浏览
观塘这间古今二隐藏於一座旧式工业大厦之中,打开餐厅门,场内爆满的热闹气氛跟门外有很大的对比。餐厅主打卷物,单是卷物款式都多达三十多款,另外有刺身,寿司,定食,锅物,烧物,天妇罗等日式食物,价钱亦很相宜。三十多款的卷物令人有点选择困难症,最後点了彩虹卷($98),金龙卷($88)及超级龙卷风($88),三款卖相都很呃like,卷物做得结实不易散。彩虹卷的颜色比较丰富,卷物内有牛油果,青瓜及蟹柳,再舖上三文鱼及吞拿鱼刺身,相对这款卷物会少一些酱汁及清淡一些。另放有沙律菜做摆盘,很美。金龙卷是餐厅推介,卷物内有炸得香脆的虾及芝士再舖上三文鱼及酱汁,整体味道配撘得好,卷物一啖一粒方便食。超级龙卷风,卷物相对比较大件,内边卷有鳗鱼,海老,芝士,青瓜及脆片,口感十分丰富,配上鳗鱼酱汁,好味。另外点了照烧鸡肉串烧($39/4串)及蒜香牛油风帆立贝($28),如果可以烧得香身一点会更好。三文鱼头汤锅($88),大大锅,大半个鱼头,奶白色的汤底配上大量蔬菜,萝卜及豆腐,很清甜。

餐厅主打卷物,单是卷物款式都多达三十多款,另外有刺身寿司,定食,锅物,烧物,天妇罗等日式食物,价钱亦很相宜。

2021-11-17
2021-11-09 1593 浏览
观塘不同工业大厦里面就已经有好多要亲自发掘嘅餐厅,今日我又发掘到一间,仲要劲近地铁站!行一层楼梯上去,佢个门面已经好与别不同,入到去见到接近满咗,证明佢都真系有一定嘅魔力!原来呢间店最出名系卷物,阳光每一台都有唔同嘅卷物。我哋都拣咗两款🍣东京爆脆 $88呢个好似平平无奇,但你一食,就发现佢中间系炸过既蟹柳,加上一层吞拿鱼包住,入口脆卜卜,口感又特格豚肉泡菜锅 $98天气转凉,好岩食泡菜锅。入面有豚肉片、豆腐、娃娃菜等配料。泡菜本身有少少香辣,令全部材料都入味,岩晒呢个凉凉地的天气食,热辣辣超暖身! 我哋仲嗌左一啲小食!❤️冰镇秋葵煮熟咗嘅秋葵,再雪冻 可以清清味蕾,好岩做前菜!❤️网烧牛舌 $58牛舌好Juicy, 网烧令油脂味流出来,好香,因为比较薄,容易就可以咬开。好味,好啱攞嚟送酒,食返一两杯,可惜我哋lunch time唔可以饮酒😆原条茄子烧 $48本身我已经好中意食茄子,原条烧,正,加上大量的虾干,食落香而不辣。仲有好多酱汁,超鲜甜嘢味,茄子也烧得腍滑,值得赞👍🏻总括来讲,系好啱依家班人放工之後去食下野饮下酒嘅餐厅,有好多特别嘅卷物和小食,可以一齐分享 ,而且每一件都好有心思!

证明佢都真系有一定嘅魔力!

原来呢间店最出名系卷物,阳光每一台都有唔同嘅卷物。
我哋都拣咗两款

🍣东京爆脆 $88

豚肉泡菜锅 $98
天气转凉,好岩食泡菜锅。
入面有豚肉片、豆腐、娃娃菜等配料。

我哋仲嗌左一啲小食!

❤️冰镇秋葵
煮熟咗嘅秋葵,再雪冻 可以清清味蕾,好岩做前菜!

❤️网烧牛舌 $58

原条茄子烧 $48
仲有好多酱汁,超鲜甜嘢味,
茄子也烧得腍滑,值得赞👍🏻

总括来讲,系好啱依家班人放工之後去食下野饮下酒嘅餐厅,
有好多特别嘅卷物和小食,
可以一齐分享 ,而且每一件都好有心思!
2021-10-27
2021-10-26 2267 浏览
穿越—>古今二​凉凉的秋意配日本风味好啱今晚feel ,今晚就来试下呢间"​古今二",古今令我莫名想到承传与创新,很是有意思,店里环境气氛果然很有古今味~舒服坐下先叹杯温暖绿茶~令胃放松~做好准备迎接美食入胃~​先来蒜香牛油粟米,蒜香牛油味➕粟米的焦香味已经令我嗅觉满足,咬下去蒜香牛油的少少盐味更提升出玉米的新鲜香甜味,​简单食物用心做~太对味了~​跟住就系呢间店既特色寿司卷(Maki Roll),我想古今之味就在其中了!​一看寿司摆设已经知道"司为何叫其名"了~型!​​金龙卷用两条炸大虾切开8件卷物,摆成金龙,如龙入云很有观赏性,外层软绵既三文鱼配内里香脆嫩滑炸虾,加少少芥末,芝士,酱汁,配味道清爽软绵的寿司饭,口感多层次的满足~满足~​​富士山山底用牛油果及鳗鱼做成卷物建成,堆满成山峰的蟹柳撒上脆片,气势磅礴,香浓既鳗鱼清新既牛油果铺满蟹柳脆片一口而入,浓清鲜既创新味道很有惊喜!果然是古今精髓皆在其中!食完冷食风味接着转热食风味~​​香菇鸡肉丸串烧及日式炒乌冬​鸡肉串大大粒,外皮煎香内里肉嫩汁多加入软骨有咬感,别具一格~​炒乌冬​三色椒,蔬菜,乌冬比例刚好,蔬菜吸收油份爽口
穿越—>古今二
​一看寿司摆设已经知道"司为何叫其名"了~型!
​​金龙卷
​​富士山
食完冷食风味接着转热食风味~
​​香菇鸡肉丸串烧及日式炒乌冬
​炒乌冬
​三色椒,蔬菜,乌冬比例刚好,蔬菜吸收油份爽口得来唔会令人觉得乌冬油太多,没肥腻感~
​最後是
​日本温室南瓜沙律
就以一个清新健康既南瓜沙律 结束今晚古今之行~香甜绵密既南瓜溶配整块南瓜片,同样食材以不同形态结合,口感真是特别, 再加埋杏仁片,车厘茄,蟹籽,整个沙律口感层次不断变幻~
​令人不断回味古今二之美味~

2021-10-20 2064 浏览
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔🌟𝗔𝗺𝗮𝗲𝗯𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗣𝗼𝗺𝗲𝗹𝗼 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 柚想虾你沙律 ($𝟳𝟴)好多姿多彩嘅沙律🥗柚子酸酸地几清爽,虾好鲜甜(但可以多𝘥🤣) 完全系开胃菜🌟𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗼𝗹𝗹 摇滚乐 ($𝟵𝟴)寿司仔上面有鳗鱼,估唔到寿司饭入面原来有炸海老,仲有牛油果、芝士🧀外有鳗鱼汁同芝麻,入面脆卜卜,成个口感好香脆😍私心最推荐呢款🥰🌟𝗥𝗮𝗶𝗻𝗯𝗼𝘄 𝗥𝗼𝗹𝗹 彩虹卷 ($𝟵𝟮)呢间既寿司仔都好有心思,样样都有唔同配搭,呢款就有牛油果🥑同几款鱼生🌈🍣,食落唔会特别油腻😌🌟𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗛𝗲𝗮𝗱 𝗦𝗼𝘂𝗽 三文鱼头汤 ($𝟴𝟴)好浓郁嘅大白菜味,加埋三文鱼头🐟,令汤头更加清甜😄🌟𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗪𝗿𝗮𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘀 葱牛卷 ($𝟱𝟴)牛肉同葱都系一个唔错既配搭,加埋蒜片,口感特别满足。不过个卷太大旧食得唔系好方便,如果中间切多刀变𝘰𝘯𝘦 𝘣𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘪𝘻𝘦 就更好📍 古今二 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝟐𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘐𝘯𝘥𝘶𝘴𝘵𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘗𝘩𝘢𝘴𝘦 4, 𝘙𝘰𝘰𝘮 𝘉, 1/𝘍, 484, 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘙𝘥,

🌟𝗥𝗼𝗰𝗸 𝗮𝗻𝗱 𝗥𝗼𝗹𝗹 摇滚乐 ($𝟵𝟴)

🌟𝗥𝗮𝗶𝗻𝗯𝗼𝘄 𝗥𝗼𝗹𝗹 彩虹卷 ($𝟵𝟮)

🌟𝗦𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗛𝗲𝗮𝗱 𝗦𝗼𝘂𝗽 三文鱼头汤 ($𝟴𝟴)
好浓郁嘅大白菜味,加埋三文鱼头🐟,令汤头更加清甜😄

📍 古今二 𝐊𝐨𝐤𝐨𝐧𝟐

𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘐𝘯𝘥𝘶𝘴𝘵𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘗𝘩𝘢𝘴𝘦 4, 𝘙𝘰𝘰𝘮 𝘉, 1/𝘍, 484, 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨 𝘙𝘥, 𝘒𝘸𝘶𝘯 𝘛𝘰𝘯𝘨
2021-11-29 0 浏览
今日早左收工,又唔想咁快返屋企,就约左闺蜜去行街食晚餐,行到累就搵间餐饭食下休息下。系观塘比我地发现左呢间餐厅,平日都十分多人,好快就有位坐底。首先我地叫左个迷你甜薯天妇罗,金黄色既外表,口感一流,外脆内软,点咪啲天妇罗酱汁食非常好味。一定要趁热食先好味。食完立即胃口大开。跟住再叫多个日式麻酱秋葵豆腐沙律,呢个非常之新鲜,麻酱配上沙律系最好味既,豆腐又好滑溜。跟住再叫多个小食樱花虾茄子烧,茄子非常多汁,味道都唔错,非常好味,入口即溶。主食方面叫左个三文鱼炒饭,啲米系用左上等米,粒粒金香,好香口,比较乾身,口感一流。最後叫左个午夜牛郎同辣妹。两款口味既寿司。午夜牛郎系金黄色边,外层好脆口,重有沙律酱系面,我个人就十分喜爱呢款,真系好好味。辣妹就系上面有个吞拿鱼波波,非常新鲜,配合咪牛油果食,最佳组合。点咪酱汁食真系好好味,闺蜜劲喜爱。

2021-11-28 0 浏览
忙碌的一周,身体好累,要好好慰劳自己。特意选了观塘工厦的古今。来到餐厅,好热闹呢,差点排队呢。听闻这里卷物比较出名,一口气叫左三款卷物,日式乌冬,烧茄子。富士山山上铺上满满新鲜蟹肉丝,挺鲜甜的午夜牛郎外层脆脆,牛油果,三文鱼和芝士黑龙卷鳗鱼面上有芝麻,鳗鱼腍嫩,连饭粒都鳗鱼香。同样,个人几钟意外层脆脆包围住卷物原条茄子烧 原条烧,铺满虾干,食落香喷喷。茄子也烧得腍滑,香而不焦👍🏻日式炒乌冬份量多,材料都几丰富,青瓜,红椒,菇类,乌冬滑嫩。整体而言,性价比高几日本料理,值得舌尖再探!
忙碌的一周,身体好累,要好好慰劳自己。
特意选了观塘工厦的古今。

富士山
山上铺上满满新鲜蟹肉丝,挺鲜甜的

午夜牛郎
外层脆脆,牛油果,三文鱼和芝士

黑龙卷

原条茄子烧
原条烧,铺满虾干,食落香喷喷。
茄子也烧得腍滑,香而不焦👍🏻

日式炒乌冬
份量多,材料都几丰富,青瓜,红椒,菇类,乌冬滑嫩。

整体而言,性价比高几日本料理,值得舌尖再探!
2021-11-26 0 浏览
《一心吃好物》昨天老友美姐相约晚聚,知而她向喜日式食物,而便同往官塘工业中心的古今二特色卷物餐厅晚膳,因我曾吃过很不错!叫了(蜘蛛)其用炸软壳蟹、牛油果、蟹柳、青瓜,卖相吸睛,食味也好!(忘不了您)我们看到名字够吸引,而用上芒果、炸牛肉加上芝士,此特色卷物,是特别喜爱,因爱芒果及芝士配合,我们也笑了忘不了您(黑龙卷)是鳗鱼、炸蟹柳、牛油果、芝士,端上枱来,果然像一条黑龙卷着放在目前,欣赏!(秘制蒜香牛油烧忛立)~酱汁特别,厨师带来烧得刚的忛立,软香入味(照烧鸡肉串烧),串烧由来得人锺意,美姐说味道好!(豚肉泡菜锅)冬天来来暖身的热窝是必选,有嫰滑鲜豚肉、豆腐、鲜菜,而汤底带辣的,再窝面放上泡菜,用炉伴上滚着吃,这真的热起来!环境是舒适,服务员态度很细心,会问您喜好及介绍,我们都欣赏及觉价错合理,赞这好聚饭!古今二~是我们值得推荐的!
《一心吃好物》

(照烧鸡肉串烧),串烧由来得人锺意,美姐说味道好!
环境是舒适,服务员态度很细心,会问您喜好及介绍,
我们都欣赏及觉价错合理,赞这好聚饭!

古今二~是我们值得推荐的!
朋友拣咗呢间日式居酒屋喺观塘嘅工厂大厦,出面看似好静原来一门之隔已经坐满晒人。环境都算有特色。睇吓佢餐牌先,有刺身寿司串烧沙律锅物天妇罗,最特色嘅莫过於系有几十款卷物!!好独特又好特色嘅配搭。今次我哋就拣咗两款卷物: 富士山🗻摇滚乐🎸富士山上面有好多蟹柳丝,鳗鱼配搭芝士冇得输。配搭得好出色,又足料,以为两份卷物会唔够,但食下食下都好饱🤣好味👍🏻串烧就拣咗明太子鸡翼同烧鸡肾,中规中矩都可以😌 鸡翼juicy 多汁😋另一样比较特色嘅就系寿司Pizza好惊喜!辣味三文鱼加埋沙律酱同炸咗嘅寿司饭好match!!!! 呢个必点👍🏻👍🏻 睇相都见到金黄色好脆好香口!原本仲想再叫锅物,但原来真系太饱⋯⋯最後想清清地就叫咗个炒杂菜😂 估唔到都咁好食😋有金菇洋葱娃娃菜芽菜最紧要有木鱼丝香味。

今次我哋就拣咗两款卷物: 富士山🗻摇滚乐🎸
富士山上面有好多蟹柳丝,鳗鱼配搭芝士冇得输。

另一样比较特色嘅就系寿司Pizza

原本仲想再叫锅物,但原来真系太饱⋯⋯

• 摇滚乐
  • 三文鱼寿司薄饼
2021-11-22 0 浏览
观塘工厦出名多野食,而且款式应有尽有,多到数唔晒。今日放工後就去左D出口既工厦觅食🤣地面行上一层就到左古今,一入去同餐枱好大,座位都几阔落。前菜叫左日式麻酱秋葵豆腐沙律,麻酱同豆腐真系好match呀!豆腐好滑而且份量多👍🏻日式冷面好大碗,上面有多款配料,包括蛋丝、青瓜丝、蟹柳丝、肉丝等等,汤底清得黎又唔会太淡,冷面有咬口😍非常推荐樱花虾烧茄子🍆🍆出面既串烧店经常将茄子烧得好乾,但呢度既茄子唔单止唔会太乾,而且吸左樱花虾既味道超级香!而且系原条茄子,份量十足!寿司方面,我地叫左三文鱼薄饼同黑龙卷。三文鱼薄饼系「饼底」系咁饭制成,饭团炸过所以一咬落去卜卜脆,上面铺左三文鱼同酱汁。黑龙卷配料有蟹柳、鳗鱼、芝士同牛油果,四样配料好夹,食落去口感丰富。

2021-11-21 0 浏览
我哋嗌咗M25.摇滚乐($92)、M26.蜘蛛($88)、M27.富士山($88)、H2.豚肉泡菜锅($98)、T6.樱花虾茄子烧($48)同埋T3.盐烧鸡翼串($25)咁首先讲咗豚肉泡菜锅先啦我想讲呢个汤真系有啲辣🔥🔥(因为一开始一边滚一边食真系有啲辛苦)啲嘢食熟晒之後熄火,味道又变得冇咁辣反而仲觉得几惹味(我朋友锺意到饮晒啲汤😂😂)豚肉食落去一啲都唔肥腻而且仲有其他配料,例如系豆腐同埋洋葱同埋食极都仲有嘅娃娃菜之後就讲吓嗰啲卷物啦摇滚乐其实就系鳗鱼、芝士、炸虾同埋牛油果我觉得呢个几出色👍👍因为芝士同炸虾味道好Match牛油果就作为一个画龙点睛嘅效果❤️❤️重点系佢呢个缦鱼好软身之余又唔会太多骨蜘蛛嘅配料系炸软壳蟹、青瓜、牛油果同埋蟹柳炸软壳蟹真系好脆口☺️☺️最後最有特色嘅富士山馅科包括有蟹柳、鳗鱼、牛油果同埋脆片(呢餐可能系牛油果宴🤣🤣)呢个口感好丰富、复杂‼️‼️又脆(脆片)、又咸(鳗鱼)、又甜(蟹柳同牛油果)嘅感觉🤔🤔而且真系有好多蟹柳丝之後就讲埋樱花虾茄子烧同埋盐烧鸡翼串啦前者就真系好浓郁嘅樱花虾香味☺️☺️茄子亦都好腍(完全系我想要嘅口感)同埋感觉有啲似食紧串烧舖😂😂後者食落去比较重口味

咁首先讲咗豚肉泡菜锅先啦
啲嘢食熟晒之後熄火,味道又变得冇咁辣
反而仲觉得几惹味(我朋友锺意到饮晒啲汤😂😂)
豚肉食落去一啲都唔肥腻
而且仲有其他配料,例如系豆腐同埋洋葱
同埋食极都仲有嘅娃娃菜

之後就讲吓嗰啲卷物啦
摇滚乐其实就系鳗鱼、芝士、炸虾同埋牛油果
我觉得呢个几出色👍👍
因为芝士同炸虾味道好Match
牛油果就作为一个画龙点睛嘅效果❤️❤️
重点系佢呢个缦鱼好软身之余又唔会太多骨
蜘蛛嘅配料系炸软壳蟹、青瓜、牛油果同埋蟹柳
炸软壳蟹真系好脆口☺️☺️
最後最有特色嘅富士山馅科包括有蟹柳、鳗鱼、牛油果同埋脆片
(呢餐可能系牛油果宴🤣🤣)
呢个口感好丰富、复杂‼️‼️
又脆(脆片)、又咸(鳗鱼)、又甜(蟹柳同牛油果)嘅感觉🤔🤔
而且真系有好多蟹柳丝

之後就讲埋樱花虾茄子烧同埋盐烧鸡翼串啦
前者就真系好浓郁嘅樱花虾香味☺️☺️
茄子亦都好腍(完全系我想要嘅口感)
同埋感觉有啲似食紧串烧舖😂😂
後者食落去比较重口味
不过鸡肉都好嫩滑

• 蜘蛛
  • 樱花虾茄子烧
2021-11-15 47 浏览
古今二. Kokon2主打特色卷物嘅餐厅🤤推荐🙆🏽‍♀️:柚想虾你沙律🥗 $78个沙律CP值非常之高🥳好足料好多甜虾之余👀个柚子嘅酸味仲啱啱好 令到个沙律十分开胃👻忘不了你 $88呢个卷物上面加咗芒果🥭令到个咸食变到甜甜地 食落几refreshing🤩火焰金龙卷 $98炸虾够晒脆🍤加上上面嘅三文鱼🍣油脂嘅香味出晒尼😜
古今二. Kokon2

主打特色卷物嘅餐厅🤤

推荐🙆🏽‍♀️:
柚想虾你沙律🥗 $78

忘不了你 $88

火焰金龙卷 $98
炸虾够晒脆🍤加上上面嘅三文鱼🍣油脂嘅香味出晒尼😜
今晚阿妈唔想煮饭,就近近地带佢嚟呢间日本餐厅食饭。餐厅喺观塘工业中心入面,门口行一层楼梯就到~ 入到嚟呢度布置得好靓,放咗一排日本唔同嘅清酒同日本嘅figure。我哋7点半嚟到餐厅都已经坐爆场,好彩我有提早book位!👍🏻寿司薄饼 (配辣味三文鱼) ($88) 🌶🐟🍕✨饼底用寿司饭整成再拎去炸,外皮香脆、内馅烟韧;Topping配上辣味三文鱼同薯片碎,三文鱼小小辣,调味唔会过浓,配上带醋酸味嘅寿司薄饼一流~😛蜘蛛 ($88)🦀🥒🍙✨蜘蛛系软壳蟹、蟹柳、牛油果同青瓜嘅卷物,软壳蟹肥厚多肉,软壳蟹有咸香、蟹柳有甜味,牛油果同青瓜可以中和返个味道,卷物味道平衡唔错!😋金龙卷 ($88)🐉🍤🍣🧀✨金龙卷系炸虾、芝士同三文鱼卷物,炸虾虾肉弹牙,外皮香脆,三文鱼新鲜,芝士亦好香~😍樱花虾茄子 ($48)🦐🍆樱花虾炸过所以特别香口,茄子大大只够新鲜,一咬开好多汁,茄子口味较淡加埋樱花虾同烧汁就够晒惹味~😚照烧鸡肉串烧 ($39)🐔🍢✨鸡肉串烧烧得焦香,好食~三文鱼头汤锅 ($88)🐟🍜✨三文鱼头大大个,加上大量大白菜同豆腐,汤头有三文鱼嘅鲜味同菜嘅甜味,好饮~🤩呢度嘢食份量多,味道又唔错,2个人食咗

寿司薄饼 (配辣味三文鱼) ($88) 🌶🐟🍕

蜘蛛 ($88)🦀🥒🍙

金龙卷 ($88)🐉🍤🍣🧀

樱花虾茄子 ($48)🦐🍆

照烧鸡肉串烧 ($39)🐔🍢
✨鸡肉串烧烧得焦香,好食~

三文鱼头汤锅 ($88)🐟🍜

呢度嘢食份量多,味道又唔错,2个人食咗咁多嘢大概$480左右,食得好满足呀!
2021-11-14 57 浏览
古今二 (官塘工业中心) (观塘)位於观塘工业中心入面嘅日本餐厅,都几近地铁站出口。喺荃湾同铜锣湾都有分店。餐厅嘅招牌系特色卷物,无论系菜名、材料同造型,都同平时食开嘅寿司卷物都有唔同。仲有唔少人介绍过。。柚想虾你沙律 $78呢款沙律材料好多,有沙律菜、海草、车厘茄、苹果、柚子、蟹子、牛油果、甜虾同柚子汁。食到嘅味道都好丰富,因为有柚子汁同柚子,所以偏向酸酸甜甜。好啱作为开胃菜。。青龙卷 $98今次试咗其中两款卷物,呢款卷物系用饭包住鳗鱼同蟹柳,然後上面再铺咗一层牛油果同酱汁。熟透嘅牛油果同鳗鱼味好出,唔使点豉油已经够味,味道都几夹。。相扑力士 $88卷物上面铺咗三款刺身,而下面就系包住芝士同蟹柳。呢款芝士同上面酱汁嘅味道比较重,刺身味道唔系好突出,但又几好食。。炒野菜 $75好大碟嘅炒野菜😂有甜椒、杂菌、洋葱、娃娃菜同大量木鱼。调味带少少甜,啲蔬菜都炒得好爽脆,不过份量多到食唔晒。。樱花虾茄子烧 $48系烧好咗嘅茄子上面洒上好多樱花虾,樱花虾系脆身,食落口感几好,不过有少少咸。。照烧鸡肉串烧 $38味道正常,调味带少少甜,最好一上菜就食,因为冻咗啲汁会结晒。。📍观塘观塘道436-44
古今二 (官塘工业中心) (观塘)

柚想虾你沙律 $78

青龙卷 $98