2020-10-22 28 浏览
🥗日本溫室南瓜沙律 $55南瓜配上蛋黃,味道溫和香甜。南瓜口感就軟但未到蓉,食落啱啱好。.🍣辣妹 $95辣味吞拿魚.炸蝦.芝士吞拿魚油份重,反而辣味比想像中輕。炸蝦香脆之餘仲好彈牙。.🍣黑龍卷 $95鰻魚.炸蟹柳.芝士.牛油果鰻魚汁唔多,唔會掩蓋咗食材鮮味。炸蟹柳炸得唔油膩。整體冇想像中咁heavy。.🍣午夜牛郎 $85三文魚.牛油果.芝士卷物外圍好香脆,食落好特別。三文魚幾鮮甜。.🐟鹽燒三文魚頭 $65燒嘅火候時間啱唔好,所以簡單調味已經好好味。食落魚油香味好重,而且魚肉仲好多。皮脆肉香,有驚喜!.🐷日式豬頸肉串燒 $48豬頸肉好爽口,加上日式燒汁更惹味。.🥢古今二觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
🥗日本溫室南瓜沙律 $55
🍣辣妹 $95
辣味吞拿魚.炸蝦.芝士
吞拿魚油份重,反而辣味比想像中輕。炸蝦香脆之餘仲好彈牙。
🍣黑龍卷 $95
鰻魚.炸蟹柳.芝士.牛油果
🍣午夜牛郎 $85
三文魚.牛油果.芝士
卷物外圍好香脆,食落好特別。三文魚幾鮮甜。
🐟鹽燒三文魚頭 $65
🐷日式豬頸肉串燒 $48
豬頸肉好爽口,加上日式燒汁更惹味。
🥢古今二
觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
2020-10-20 197 浏览
喺觀塘已經食厭集團式嘅apm所以就喺附近嘅工廈覓食Search下search下就搵到呢間食新式卷物嘅日式餐廳地點其實相當就腳 地鐵站落天橋就到觀塘工業大廈 再行一層樓梯就搵到喇座位唔多唔少啦 但都幾full下如果想食穩陣起見都係book定先好啲食物方面基本上就咩類型都有嘅但最引人注目嘅就緊係非常多款嘅創意卷物啦真係花多眼亂 唔知點揀好😛✨龍卷風沙律 $68作為推介沙律 果然無令人失望海藻 蟹柳絲 生菜 蟹籽再加脆片令成個沙律嘅口感好好 仲好有層次添加埋佢個微辣嘅醬 筆者覺得有啲似當年元綠個冷辣辣麵嗰個汁😛令人好開胃 味道仲好好添🤤🤤🤤✨青龍卷 $98內餡係鰻魚加蟹柳 上面再加一層牛油果基本上唔係好食到鰻魚味 因為牛油果都搶晒但係係好食嘅✨火山 $88呢個內餡都係蟹柳 但其實佢包咩都唔係好重要重點絕對係上面pat野😆上面係由帶子蟹柳蟹籽加少量牛油果撈埋嘅咁多款材料 但最突出嘅仍然係個帶子好好味✨東京爆脆 $88內餡係有層脆皮嘅吞拿魚加蟹柳期待會食到有啲脆口感 但呢個就有啲啲失望因為個脆皮仲令到有少少韌 而且味道都唔係太突出✨網燒牛舌 $48呢個價值嚟講有6片小厚嘅牛舌 性價比係相當高食落
喺觀塘已經食厭集團式嘅apm

真心推薦嚟觀塘嘅人嚟試下 一定會有驚喜😉
龍卷風沙律
鹽燒活鰻
2020-10-20 93 浏览
老同學每次都老是問我,怎麽每次吃飯用酒送😬? 呵呵😛只有懂得酒的人才能懂我。 每人有每人的樂趣,你成年了未? 記得要夠18才可喝喔😆,小喝可以怡情,人生就是這樣,這餐廳有酒牌,叫了杯 Sapporo 札幌啤酒🥳啤一啤🍺這餐廳是我們的秘蜜👭基地,其實很易找,也遠離一點煩囂,在防疫時期下,做足措施,令食客們安心🥇龍捲風沙律🥙嘩,好足料😄 大大盆猶如一座小山丘,好健康,超多生菜和海藻, 仲有蟹柳和麥片,好香好脆口🤩盐燒活鰻👍😋這個是我至愛,鰻魚肉充滿彈性,渗透著炭香😋😋😋烈火紅唇💋💋💋睇個外型已極討好,士多啤梨🍓🍓🍓顏色鮮豔, 少少酸甜, 好醒胃🤪內有軟滑芝士, 夾著炸牛肉,好正😍青龍卷🥑🥑🥑想吃清淡又營養的,當然要叫這個有牛油果、蟹柳和鰻魚的壽司卷, 味道相當清新,配撘得很好😘,我爱加一點點薑片,夾集一吃咬,超爽!在柔和燈光下,吃得好,喝得好,傾得好,快樂時光很快逝去,是時候打道回府了。。。🌜🥱

龍捲風沙律🥙

盐燒活鰻👍😋
盐燒活鰻

這個是我至愛,鰻魚肉充滿彈性,渗透著炭香😋😋😋

烈火紅唇💋💋💋
烈火紅唇

青龍卷🥑🥑🥑

盐燒活鰻
烈火紅唇
2020-10-19 39 浏览
觀塘區工廈臨立,進駐左好多各式各樣嘅餐廳食肆,而古今二就係其中一間頗有特色嘅日式食店,呢度除左前菜同串燒外,主打以卷物為主。店鋪由三個80後靚仔創業,用鰻魚、吞拿魚、蟹柳、生果、薯片、芝士等做配搭,打造出一款款非常有創意嘅卷物。今晚同三個同事放工就黎到搵好嘢食下🤗前菜 :日本溫室南瓜🎃沙律南瓜肉質鬆軟綿甜,一舊舊夾起唔會散開,入口感覺好綿密,當中會食倒些小洋蔥🧅小粒粒,散發小許辛辣味,中和番南瓜嘅甜度。鹽燒鰻魚鰻魚肥厚肉滑,肉質甘香,近皮脂位置,油香更加豐腴,落些小檸檬汁作調味,不但可以提鮮,亦可減少滯溜感;整個鰻魚燒味道非常好,如果再燒得濃些小就更甘香😋。香菇雞肉丸串燒嘩🤗一串兩粒,每粒都成個網球咁大粒架🤣三個人share兩串就岩岩好;食落好有鮮味,都幾彈牙😋我地三個人,每人選左一款卷物🥢青龍卷(鰻魚,牛油果、蟹柳)🥢富士山 (鰻魚、牛油果、蟹柳、脆片)🥢綠野仙蹤,呢個係新上市,所以一定要試(八爪魚、蘋果、水蜜桃、蟹柳、牛油果、飛魚子)三款卷物放埋一碟,非常有睇頭😆影相呃下like都唔錯🤗。卷物配搭新穎,口感豐富,用上不同生果做配料,減輕滯溜感;而飯嘅軟硬亦恰到好處,稠度剛剛好,另卷

今晚同三個同事放工就黎到搵好嘢食下🤗

前菜 :
日本溫室南瓜🎃沙律

鹽燒鰻魚

香菇雞肉丸串燒

我地三個人,每人選左一款卷物
🥢青龍卷(鰻魚,牛油果、蟹柳)
🥢富士山 (鰻魚、牛油果、蟹柳、脆片)
三款卷物放埋一碟,非常有睇頭😆影相呃下like都唔錯🤗。卷物配搭新穎,口感豐富,用上不同生果做配料,減輕滯溜感;而飯嘅軟硬亦恰到好處,稠度剛剛好,另卷物唔會一夾散開,真係做得非常唔錯👍🏻。
2020-10-18 371 浏览
放工約朋友食日本菜,特意去近觀塘地鐵的古今二。我記得之前到過,款式多之外又夠創新,所以印象特別深刻。朋友比較嘴刁,揀呢間一定過關。我哋見到餐牌有些新款式推出,大胃王的她,放肆地點了沙律,2款串燒,3款壽司,食物擺滿枱,非常吸睛。龍捲風沙律,有蟹柳,海藻,脆片及蔬菜。先食沙律開開胃,味道夠清新又健康,份量十足。鹽燒活鰻,肉厚兼外層燒得香脆,食埋大蔥仲加啲檸檬汁,份外香口。自家製香菇雞肉丸串燒,1串有兩粒,大大粒香噴噴,咬落又夠鬆,好味好味。色彩繽紛的壽司一併出場,🎉🎉🎉黄色 :綠野仙蹤,青色 :青龍卷,紅色 :烈火紅唇。綠野仙蹤 - 八爪魚,蘋果,蟹柳,牛油果,飛魚子。青龍卷 - 牛油果,饅魚,蟹柳。朋友擇兩款都有牛油果,喜歡它來做壽司因味道零舍夾兼含有不飽和脂肪酸, 對心血管好有益添。烈火紅唇 - 芝士,炸牛肉,士多啤梨夠創新。食落牛肉外層脆脆地,好有口感。我倆食完大滿足😚,其實仲有好多款想叫,刺身,卷物,鍋類……,今次食住咁多,下次來再試喇🤗!

龍捲風沙律,有蟹柳,海藻,脆片及蔬菜。
先食沙律開開胃,味道夠清新又健康,份量十足

色彩繽紛的壽司一併出場,🎉🎉🎉
黄色 :綠野仙蹤,
青色 :青龍卷,
紅色 :烈火紅唇。

綠野仙蹤 - 八爪魚,蘋果,蟹柳,牛油果,飛魚子。

青龍卷 - 牛油果,饅魚,蟹柳。

2020-10-14
火山外形非常驚人,飯卷上的料多到差點連飯也看不見,感覺很值。上面的料是蟹柳和帶子刺身做的,蟹柳不是用便宜貨,根根分明又彈牙。帶子有鮮味又不腥,加上酸甜的辣醬,非常惹味。網燒牛舌每塊牛舌又大又是厚切肉質軟嫰帶點爽口,有點咬感牛舌本身只用鹽調味,餐廳提供了麻油,食法很特別,本來以為麻油會很膩,但出奇地可以提升牛舌的肉味,不錯。自家製香菇雞肉丸串燒有點像獅子球,不過用雞肉就更加健康,又很軟稔。香菇味很香又健康,是媽媽的味道啊!

外形非常驚人
,飯卷上的料多到差點連飯也看不見,感覺很值。
帶子有鮮味又不腥,加上酸甜的辣醬,非常惹味。

每塊牛舌又大又是厚切

肉質軟嫰帶點爽口,有點咬感

自家製香菇雞肉丸串燒
有點像獅子球,不過用雞肉就更加健康,又很軟稔。
香菇味很香又健康,是媽媽的味道啊!

2020-10-13 1205 浏览
好彩趕得切八號風球嚟之前,嚟試呢間「古今二」,出名食壽司卷物,佢係位於一間觀塘工廈,地點好容易就搵到,地鐵D4出口落樓梯就會見到,行一分鐘就到😍🌟煙花 - 辣味三文魚、辣味吞拿魚、脆片 $95🌟上面鋪滿了吞拿魚碎,加了少少脆片,咬落口感硬硬地,有啲咬口,裡面卷物放了辣味三文魚,食落唔算好辣,一次過試曬兩款魚🤩🌟富士山 - 蟹柳、鰻魚、牛油果、脆片 $88🌟中間果座山就係富士山🤣用料岩曬我唔食魚生既朋友,而佢又係蟹柳控,見到呢座山真係心心眼,全部都係蟹柳絲🥰🌟綠野仙蹤 - 八爪魚、蘋果、蟹柳、牛油果、飛魚子 $98🌟要讚既係裡面用咗蘋果做配料,好創新得嚟味道出奇地係夾😳好爽口鮮甜;上面鋪了芒果,一啲都唔酸,好香甜美味🤤🌟網燒牛舌 $48🌟味道入味可口,肉質柔嫩,但口感就較難咬開,比較韌,要一啖過好豪氣咁放入口慢慢咀嚼一番🤣🌟龍卷風沙律 $68🌟無諗過係咁大碗,裡面有蟹柳絲之餘,再翻開原來仲有大量既中華沙律,好大份好足料!🌟青檸熱情果梳打 $38🌟味道一啲都唔化學🧪唔係一般既化學糖水既甜(個人好怕呢啲味道);係好fresh既青檸+熱情果+梳打製成既飲品,裡面仲放咗好幾塊既青檸,仲有一粒粒既

🌟煙花 - 辣味三文魚、辣味吞拿魚、脆片 $95🌟

🌟富士山 - 蟹柳、鰻魚、牛油果、脆片 $88🌟

🌟網燒牛舌 $48🌟

🌟龍卷風沙律 $68🌟

🌟青檸熱情果梳打 $38🌟

味道一啲都唔化學🧪唔係一般既化學糖水既甜(個人好怕呢啲味道);係好fresh既青檸+熱情果+梳打製成既飲品,裡面仲放咗好幾塊既青檸,仲有一粒粒既熱情果核🤩

🌟百香果益力多特飲 $36🌟

朋友話好香濃既百香果味,而益力多味可以再放多少少,可能啲冰溶咗味道溝稀了,整體係好飲又開胃,甜度不會過份甜👍🏻

• 富士山
  • 龍捲風沙律
  • 煙花
  • 青檸熱情果梳打
2020-10-03 84 浏览
觀塘有好多日式餐廳,工廠大廈區嗰頭我就最鍾意呢間古今二的卷物煙三文魚沙律:千島醬的量非常多,喜歡千島醬的朋友應該會十分喜愛。煙三文魚拼了一朵花,好看又好食,三文魚每塊都超級大,煙勳味很突出,魚肉沒有筋。生菜爽甜,看上去沒有還是很飽滿挺直,很新鮮。綠野仙蹤:聽名字就知道很清新,果然芒果很甜又多,加上蛋黃醬的酸甜滋味,非常開胃,會食唔停口。還吃得到芝士味,全部食材合在一起非常配合,味道很豐富。青龍卷:內餡是鰻魚,沒有腥味,而且肉都幾多,配飯吃一流。飯卷上有一層牛油果,味道清新,可以中和鰻魚的油膩感。

煙三文魚沙律:
千島醬的量非常多,喜歡千島醬的朋友應該會十分喜愛。
生菜爽甜,看上去沒有還是很飽滿挺直,很新鮮。

綠野仙蹤:
還吃得到芝士味,全部食材合在一起非常配合,味道很豐富。

青龍卷:
內餡是鰻魚,沒有腥味,而且肉都幾多,配飯吃一流。
飯卷上有一層牛油果,味道清新,可以中和鰻魚的油膩感。
2020-10-01 71 浏览
今晚約咗朋友去觀塘工廈食日本嘢,今晚嘅主打係壽司卷物同串燒。壽司同串燒平時就食得多,但係今次呢一間古今二實在係帶俾我哋唔少嘅驚喜。食物一上菜,成張枱就好似擺滿藝術品咁,影相都影到唔捨得食。煙花同彩虹卷七彩繽紛,除咗賣相吸引,味道亦都係特別豐富,有牛油果嘅清新,三文魚嘅傳統,吞拿魚嘅辣味亦都係俾到我哋味覺唔同嘅刺激。火炙左口魚裙邊壽司,係平時比較食得少嘅魚類做嘅壽司,感覺新鮮。餐廳並唔係只有單調嘅壽司卷物,熱食亦都係好特別。我哋帶咗黑豚荔枝卷串燒,黑豚肉包住荔枝嘅果肉,每一口都觸動所有感官。仲有比較傳統嘅牛舌同埋煎豆腐,味道亦都冇令人失望。日本人食嘢不嬲都係健康一啲嘅,所以龍捲風沙律亦都係一個清新健康嘅平衡。聽講將來荃灣再會有分店,可以多一個地方食到呢一啲咁特別嘅卷物。
2020-09-30 1293 浏览
之前朋友推介古今嘅卷物很岀色,今日終於同朋友試到了。地理位置非常方便,近港鐵站,步行數分鐘就可到達。餐廳環境尚算寬敞,坐得舒服,都適合和朋友傾偈。燒物,串燒,鍋物,炸物,壽司,刺身樣樣有,首先來一個龍卷風沙律 $68 特色醬汁像龍卷風般淋在沙律上,蔬菜新鮮翠綠,海藻爽脆,加上脆片和一絲絲的蟹柳,味道口感都很棒🤤網燒牛舌 $48熱辣辣食就最好味,燒至微焦,牛味濃郁,配上特製醬汁,酸酸甜甜,正!黑豚荔枝卷串燒 $38豚肉和荔枝一起吃,味道岀奇地夾,荔枝嘅清甜味剛好中和一下肉的膩感火炙左口魚裙邊壽司 兩碟 $60火炙過後魚油溢岀,魚肉質感爽彈,滿口魚油香彩虹卷 $98色彩豐富,以刺身,青瓜,牛油果和蟹柳做成的卷物,食落味道亦不錯。煙花 $95辣味三文魚,辣味吞拿魚,每口都有滿滿的魚蓉,帶少少辣,感覺很滿足。豆腐煎 $49熱辣辣嘅豆腐煎,外脆內嫩,又香又滑,加上日式醬汁,甜甜地,正!原來荃灣分店已營業,下次去荃灣做嘢一定會再去食。
之前朋友推介古今嘅卷物很岀色,
今日終於同朋友試到了。

地理位置非常方便,近港鐵站,
步行數分鐘就可到達。

餐廳環境尚算寬敞,坐得舒服,都適合和朋友
傾偈。

燒物,串燒,鍋物,炸物,壽司刺身樣樣有,

首先來一個龍卷風沙律 $68
特色醬汁像龍卷風般淋在沙律上,
蔬菜新鮮翠綠,
海藻爽脆,加上脆片和一絲絲的蟹柳,
味道口感都很棒🤤

網燒牛舌 $48
熱辣辣食就最好味,燒至微焦,
牛味濃郁,配上特製醬汁,酸酸甜甜,正!

黑豚荔枝卷串燒 $38
豚肉和荔枝一起吃,味道岀奇地夾,
荔枝嘅清甜味剛好中和一下肉的膩感

火炙左口魚裙邊壽司 兩碟 $60
火炙過後魚油溢岀,魚肉質感爽彈,
滿口魚油香

彩虹卷 $98
色彩豐富,以刺身,青瓜,
牛油果和蟹柳做成的卷物,
食落味道亦不錯。

煙花 $95
辣味三文魚,辣味吞拿魚,
每口都有滿滿的魚蓉,帶少少辣,感覺很滿足。

豆腐煎 $49
熱辣辣嘅豆腐煎,外脆內嫩,
又香又滑,加上日式醬汁,甜甜地,正!

原來荃灣分店已營業,下次去荃灣做嘢一定會再去食。
2020-09-30 152 浏览
見到630pm訂座有85折, menu又好似幾多選擇, 就去試一試😁叫左龍卷風沙律、八爪魚丸、香菇雞肉丸、雞泡魚乾、鹽燒活鰻同富士山。龍捲風沙律有驚喜,面頭係蟹柳,下層有海草同雜菜, 加埋一齊都幾好食, 健康又飽肚。八爪魚丸上台時仲係脆卜卜嘅, 雖然八爪魚唔多, 但味道唔錯。香菇雞肉丸冇乜特別, 但係鹽燒活慢好好食, 外皮燒得好脆,仲要啖啖肉好味雞泡魚乾入味, 不過個人鍾意比較淋啲嘅雞泡魚乾,呢個硬身少少。最後富士山冇乜特別, 只係壽司面頭加啲蟹柳碎,可能食完個龍捲風沙律, 令到富士山失色。總括而言有折可以再嚟。

八爪魚球

鹽燒活鱔 + 香菇雞肉丸

雞泡魚乾

富士山

總括而言有折可以再嚟。
富士山
  • 龍卷風沙律
  • 鹽燒活鰻
2020-09-28 65 浏览
辣妹即係辣味吞拿魚炸蝦壽司,上面仲加左d栗米片,辣味雖然唔係特別出,但吞拿魚蓉味幾鮮同肥,好香,所以整體都幾好味😋 佢d壽司相對無出面咁大件,一班人去要叫多幾個啦~叫左d串燒,呢串豬頸肉特別出色,燒到金黃色。話明豬頸肉,梗係要肥先好食,又爽又香,仲要又夠厚,真係無得輸😍仲有就係叫左日式餃子,煎餃入面仲好juicy,唔會乾,放上枱仲熱辣辣♨️佢有熱茶飲,飲得出係好香既玄米茶,服務態度都唔錯~⠀⠀⠀

佢有熱茶飲,飲得出係好香既玄米茶,服務態度都唔錯~⠀⠀⠀
辣妹
日式豬頸肉串燒
辣妹
日式豬頸肉串燒
2020-09-08 1873 浏览
因為有嘢做要過嚟觀塘,就順便睇吓有冇咩好食,最後揀咗古今二。係工廠大廈入面,距離地鐵站都好近。星期六都有午市Menu👍🏻👍🏻,而且好多選擇,價錢大眾化。一坐低就會比一碗麵豉湯你飲自選湯麵併卷物$88 有醬油烏冬 正正常常,烏冬類似係稻庭烏冬,幾彈牙,唔會淋哂。費城卷(三文魚、芝士、牛油果)金龍卷(芝士、炸蝦、三文魚)雙拼卷物$68揀咗芝士炸蝦同埋龍捲風(鰻魚、芝士、脆片)一次過講吓啲卷物啦,首先賣相都好吸引,呢度我哋兩個人share平均都每人12件,唔覺唔覺食到好飽,卷物上面有啲醬汁、脆片,配搭得唔錯,不過我哋叫嘅幾款其實餡料都係差唔多,主要都係三文魚芝士炸蝦,所以食食吓都覺得味道差唔多。跟餐可以加$10 一件炙燒左口魚裙邊壽司,我哋encore前後叫咗四件,好肥美,好好食!加咗一份燒牛舌,呢一個好出色👍🏻👍🏻牛舌都算厚身,好有咬口!而且加咗啲醬汁,酸酸地咁樣,好開胃!😋😋餐廳都坐得舒服嘅,日本嘢來講價錢唔算貴,lunch仲要唔使加一,食物質素唔錯,所以都幾抵食。
係工廠大廈入面,距離地鐵站都好近。

星期六都有午市Menu👍🏻👍🏻,而且好多選擇,價錢大眾化。

一坐低就會比一碗麵豉湯你飲

自選湯麵併卷物$88

費城卷(三文魚、芝士、牛油果)
金龍卷(芝士、炸蝦、三文魚)

雙拼卷物$68
揀咗芝士炸蝦同埋龍捲風(鰻魚、芝士、脆片)

火炙左口魚裙邊壽司

加咗一份燒牛舌,呢一個好出色👍🏻👍🏻
牛舌

牛舌
  • 燒牛舌
2020-09-06 127 浏览
這天,走到久違了的觀塘工廠區的餐廳,買外賣晚餐回家享用。選擇了在港鐵站附近的古今二。餐廳設有全日外賣/自取套餐,選擇一目了然,方便至極。坐在餐廳內等候,感覺氣氛不錯,期待晚市盡快恢復,可以在餐廳內用餐。這是日式咖哩蛋包飯,有三款配菜,可以自選一款,分別是炸豬扒/炸牛餅/炸雞。炸牛餅分隔上碟,避免咖哩汁長期浸在飯中,是細心的安排。炸牛餅味道恰到好處,沒有被咖哩香蓋過牛味。咖哩獨特的香氣,令人垂涎三尺,非常開胃,和蛋包飯是個絕配。這是照燒三文魚扒飯。三文魚扒旁邊配一片檸檬,加一點酸味,更加開胃。三文魚扒燒得剛剛好,肉質細滑,加上濃濃燒汁,拌飯一流。餐飲方面,選擇了罐裝汽水,方便外帶,也有質素保證。

餐廳設有全日外賣/自取套餐,選擇一目了然,方便至極。

餐飲方面,選擇了罐裝汽水,方便外帶,也有質素保證。

2020-08-25
外卖自取
生活事件加入多啲小幸福!心情好提升免疫力!🤠找間舒適餐廳,吃個滿足的晏畫,自然增加正向嘅感受~🤩🤩🤩下午應承左去當小義工👩‍🏫,中間攝位找到心儀店,給自己維持快樂輕鬆!環境有心機設計🥳裡面乾淨🐥欣賞服務員態度非常,簡單介紹午餐組合!最後叫咗兩個午市鯖魚定食,份量夠🥳!品嘗第一道個麵豉湯料理,湯唔喊味鮮,有足夠的海帶豆腐腐皮絲!沙律🥗新鮮,鯖魚有油分肉汁😀兩件炸雞翼𠱓口好味😋!加咗$12轉特飲百香果益力多,OK不過唔夠大杯,食物擺設吸引有heart啦🙌😃

環境有心機設計🥳裡面乾淨🐥
欣賞服務員態度非常,簡單介紹午餐組合!