2020-05-01 408 浏览
放假諗住搵好野食,見食評幾好黎左,仲有好幾間分店。黎到門口見到有味菜叫壽司薄餅,嚇左一跳。叫完野,竟然係首先嚟咗個烏冬,乜都冇,個上菜順序好奇怪。放假諗住搵好野食,見食評幾好黎左。食落點知係港式日本野食,所有野都好咸,同日本菜無乜關系。壽司無乜鮮味,用好多sauce黎調味,好似啲手卷睇相好勁,火山卷黎到係一攤蟹柳沙律放手卷上面燒牛舌燶哂搵其他遮住服務態度麻麻,一開始又唔俾主餐牌,要問佢先有,雖然無加一
放假諗住搵好野食,見食評幾好黎左,仲有好幾間分店。
黎到門口見到有味菜叫壽司薄餅,嚇左一跳。
啲手卷睇相好勁,火山卷黎到係一攤蟹柳沙律放手卷上面

燒牛舌燶哂搵其他遮住

服務態度麻麻,一開始又唔俾主餐牌,要問佢先有,雖然無加一
燒牛舌
2020-05-01
2020-03-27 513 浏览
最近都比較少出外 難得一次出街 去左想再食好耐嘅古今二😋一如以往 先叫左個刺身先《三文魚腩刺身+炙燒左口魚邊刺身》三文魚腩肥美 但左口魚邊上面嘅明太子略嫌搶左少少左口魚嘅鮮味《火焰金龍卷》呢個次次黎必叫😂三文魚配炸蝦 係我最愛嘅配搭❤️《煙花》今次試個未食過嘅 以為好普通 但意外地好食😋辣味三文魚同吞拿魚嘅組合雖然看似好普通 但原來都幾夾 一上檯秒清😂當日比原定時間遲左少少到 但侍應態度都好好 到差唔多last order都特登提一提我地👍🏻👍🏻
最近都比較少出外 難得一次出街

三文魚配炸蝦 係我最愛嘅配搭❤️

《煙花》

今次試個未食過嘅 以為好普通 但意外地好食😋

2020-03-18 396 浏览
佢呢到d卷物既名都好得意😛金龍卷($88)有炸蝦🍤三文魚同埋芝士,蝦有少少乾,但成舊食好cheesy🤤佢加埋少少辣既沙律醬令口感好有層次👍🏻成個combination都好夾!火山($88)有牛油果🥑帶子,青瓜,蟹柳。帶子個味唔太出,主要係食到濃濃既蟹柳😬都係有少少辣幾惹味😜章魚小丸子($40)童年回憶小丸子🤪新鮮出爐熱辣辣,如果佢加埋沙津醬就會冇咁dry! .•由於佢既卷物係好多都有沙律醬,所以好快濟。建議成大班朋友食咁就可以試到多d唔同卷物!
佢呢到d卷物既名都好得意😛

金龍卷($88)

火山($88)

章魚小丸子($40)

2020-03-15 428 浏览
觀塘的新派日本菜 主打卷物喜歡食壽司既我 點會放過!!環境 有復古年代的元素 還不錯 但感覺水杯用錯了 換成茶道的杯子感覺更好。我們2人點了3個卷物有壽司pizza,火山同新出的咩咩仙宗???(忘記了名字),刺身等。卷物很快上枱 刺身來後 。但正常次序應該是刺身再到壽司 。((((((鰻魚壽司薄餅))))))))餅底是炸飯 我覺得不錯 但我男友不喜歡吃 覺得很奇怪 上面佈滿了魚松 用料絕不吝嗇鰻魚還不錯。如果不喜歡鰻魚 還有其他選擇。(((((((((((火山)))))))))好似個名無記錯就應該係火山用左帶子絲(熟)初初我以為是鮮的。上堂也是堆得滿滿 感覺不錯((((((((((綠咩仙咩)))))))3個之中最中意這款 因為做法好傳統。((((刺身)))))一般 ,不是話特別好((((((wasabi)))))是很普通的哪種,個人超喜歡手磨wasabi..價錢合理 如果喜歡食日本野 值得一試。
觀塘的新派日本菜 主打卷物
喜歡食壽司既我 點會放過!!
我們2人點了3個卷物
卷物很快上枱 刺身來後 。
但正常次序應該是刺身再到壽司
((((((鰻魚壽司薄餅))))))))
鰻魚還不錯。如果不喜歡鰻魚 還有其他選擇。
(((((((((((火山)))))))))
好似個名無記錯就應該係火山
用左帶子絲(熟)初初我以為是鮮的。
上堂也是堆得滿滿 感覺不錯
((((((((((綠咩仙咩)))))))
3個之中最中意這款 因為做法好傳統。
((((刺身)))))
一般 ,不是話特別好
((((((wasabi)))))
是很普通的哪種,個人超喜歡手磨wasabi..
價錢合理 如果喜歡食日本野 值得一試。

2020-02-06 528 浏览
不嬲都知觀塘工廈有唔少好野食,今日我地就去觀塘搜尋美食,於是就搵到呢間叫「古今二」既日本野!其實佢係鐵路站旁,非常方便!一入去就覺D裝潢好有心思,好有日本FEEL!今日人唔多,侍應招呼我地係張好闊落既檯坐!我地先叫左個清酒煮蜆,份量十足,酒香四溢,配上海帶同少少洋蔥,令蜆肉味更鮮甜!然後我地見鄰桌叫左個刺身幾吸引,於是都叫左個三文魚腩同吞拿魚腩刺身,肉質肥美,果然無叫錯!我地又叫左個炸蝦天婦羅,好脆口好好食,掛住食到食剩一條先記得影相!不過呢度最出名既都係各種特色卷物,我地先叫左個「忘不了您」,係由芒果、炸牛肉同芝士製作而成,一睇個名已經夠特別,然後黎到放入口,估唔到壽司可以咁整法,尤其個炸牛肉好脆口,真係顛覆晒一貫對卷物既想法!於是我地叫多個期間限定既「綠野仙蹤」,係由八爪魚、蘋果、蟹柳、牛油果、飛魚子湊成,呢款再多料D,每一啖都有唔同味道入口,同「忘不了您」各有特色!

2020-02-01 374 浏览
第二次上來為於工廠大廈的古今二評分一向很高的古今二主打捲物,上次午飯來已經覺得有點名大於實今次是跟一班朋友上來小聚,食個晚飯當然是一貫的要等位(大概八點,等兩三張枱)點餐時當然是叫招牌卷物,叫了火山,亦點了雞泡魚肝,牛肉鍋,很多串燒等等相片很大,實質很小味道還好,其他日本菜式也只是很一般相對抵吃的是牛肉鍋,大碗又多菜,實食得飽其實喺觀塘的樓上舖食野一向唔平,日本野相對也比較少所以其實可以一試但不要抱太大期望

今次是跟一班朋友上來小聚,食個晚飯
當然是一貫的要等位(大概八點,等兩三張枱)

相片很大,實質很小
味道還好,其他日本菜式也只是很一般
相對抵吃的是牛肉鍋,大碗又多菜,實食得飽

其實喺觀塘的樓上舖食野一向唔平,日本野相對也比較少
所以其實可以一試但不要抱太大期望
2020-01-31
  • 牛肉鍋
2020-01-20 282 浏览
上星期約了朋友吃飯,朋友之前吃過又想再吃。店舖是簡單的居酒屋風格,員工好積極幫我們加茶水。👍🏻餐廳食物名稱好有趣,我們點了日式麻醬豆腐沙律很不錯的前菜,麻醬香、豆腐滑。😋綠野仙蹤食物賣相和味道都很不錯,配料種類很多,包括:八爪魚、蟹柳、牛油果及飛魚子等等。口感相當豐富。🤤午夜牛郎外皮炸得香脆,內餡包有三文魚和牛油果,非常香脆可口。😋蕉魔甜品壽司,味道又咸又甜,配搭有趣,好適合想試新嘢的你。😛日式天婦羅份量非常多,分別有三隻蝦、茄子、 蕃薯等等,炸粉厚薄適中,值得一試。😛自家製香菇雞肉丸串燒有四大粒雞肉丸,雞肉保留肉汁,肉質竟然是嫩滑的,大讚。👍🏻

餐廳食物名稱好有趣,我們點了

日式麻醬豆腐沙律
很不錯的前菜,麻醬香、豆腐滑。😋

綠野仙蹤

午夜牛郎
外皮炸得香脆,內餡包有三文魚和牛油果,非常香脆可口。😋

蕉魔
甜品壽司,味道又咸又甜,配搭有趣,好適合想試新嘢的你。😛

日式天婦羅

自家製香菇雞肉丸串燒
有四大粒雞肉丸,雞肉保留肉汁,肉質竟然是嫩滑的,大讚。👍🏻

2020-01-11 280 浏览
早前上網睇咗觀塘原來工廠區有間黃店😍今日見得閒晚市就去咗食古今二兩個人加埋食咗300幾400蚊 嘢食但份量少 雖然唔係話難食 但份量真係少 小到街邊炒飯都多過佢 睇佢個樣好似中要用碗cap住放係碟到再上我哋叫咗三文魚炒飯加壽喜燒泡菜鍋個泡菜鍋泡菜味都幾足 辣左少少 但都幾好味嘅雖然感覺好似中咗伏但係都唔難食 未食過都可以去試下嘅可能我哋唔識嗌啦🥺🥺但都要支持下嘅#不完美需要改善 支持黃色經濟圈😳😳😓😓

早前上網睇咗觀塘原來工廠區有間黃店😍

#不完美需要改善 支持黃色經濟圈
😳😳😓😓

2020-01-10
2020-01-11 203 浏览
這一天放工約了朋友去觀塘食飯,是日想食日本菜,於是就揀了呢間古今二,位置很方便,地鐵站一出就見到了菜單有好多選擇,有選擇困難症XDXD🙈首先,上了一份日式麻醬豆腐沙律,賣相都不錯,豆腐凍凍地,麻醬味道很好,我們一下子就食完🙊午夜牛郎,名字很特別,外面的米飯煎過,有點焦脆的口感,味道不錯綠野仙蹤,很仙氣的名蕉魔日式天婦羅,甜薯很好食,煙煙韌韌的,傳統的蝦天婦羅都還好,蝦都很嫩滑自家製香菇雞肉丸串燒,很大一粒,肉質很鬆軟,而且多汁,不錯不錯整體而言,食物有很多種類,食一次是不夠的,可以再試!
菜單有好多選擇,有選擇困難症XDXD🙈

綠野仙蹤,很仙氣的名

蕉魔

整體而言,食物有很多種類,食一次是不夠的,可以再試!
  • 午夜牛郎
  • 日式天婦羅
2020-01-05 249 浏览
聞說古今二有很多別具特色的壽司,於是便到此吃晚飯,並叫了五道菜。第一道是金龍卷,即是三文魚芝士炸蝦壽司。 炸蝦頗香脆,味道不算很驚喜,正正常常。第二道是龍卷風,即是鰻魚芝士脆片壽司。芝士味略嫌過重,令到壽司只有芝士味而沒有鰻魚味。第三道是黑豚荔枝卷串燒,十分有驚喜!黑豚有很重的肉香味,咬下去,沁出清甜可口的荔枝汁,很有創意的一個串燒。第四道是日式焗豬扒飯,其實即是滑蛋吉列豬扒飯,吉列豬扒的炸粉不算厚,而且不會啖而無味,如果有更多滑蛋便更好!最後一道便是和風吉列牛肉飯,餐牌上寫著是有四件,原來是一件大的牛肉餅一開四,有取巧之嫌。牛肉口感頗像山竹牛肉,個人偏向牛肉打得無咁碎的牛肉餅,更有口感和能夠鎖住肉汁。來古今二吃的是創意,比上不足比下有餘,喜歡新派菜的朋友不妨一試。

黑豚荔枝卷串燒

日式焗豬扒飯

和風吉列牛肉餅

黑豚荔枝卷串燒
日式焗豬扒飯
  • 金龍卷
  • 龍卷風
2020-01-01 216 浏览
食過古今二好多次但次次都係晚餐先來食聽個friend講佢嘅lunch set好抵今日嚟開觀塘就順便食埋🤩星期日嘅下晝唔算多人我哋book咗位但嚟到都有好多空枱我哋一人嗌咗一個lunch set一個叫咗壽喜燒定食壽喜燒已經預先整好 不過冇一個爐煮住保溫定食有埋沙律同甜品壽喜燒有牛肉豆腐嗰d 仲有粉絲!!!!!😍😍D粉絲有驚喜!!!又彈牙又入味🤤係個汁有d甜🙈🙈另一個係卷物加烏冬set 卷物係佢地嘅招牌! 揀咗煙花同牛油果三文魚卷😂呢d晚市要成差唔多100蚊架嘛Lunch set 咁扺緊係要叫啦😂嚟到個卷物好似照咗縮細電筒咁😂😂😂🙈不過都合理嘅 平咁多嘛! 雖然係mini version 不過都好足料! Yummy 😆😆推薦煙花! Toppings 微微燒焦好香好食🥰Lunch 真係好抵好正! Recommend!
食過古今二好多次

仲有粉絲!!!!!😍😍
D粉絲有驚喜!!!又彈牙又入味🤤
係個汁有d甜🙈🙈

另一個係卷物加烏冬set

卷物係佢地嘅招牌!
揀咗煙花同牛油果三文魚卷😂
呢d晚市要成差唔多100蚊架嘛
Lunch set 咁扺緊係要叫啦😂
嚟到個卷物好似照咗縮細電筒咁😂😂😂🙈
不過都合理嘅 平咁多嘛!
雖然係mini version 不過都好足料!
Yummy 😆😆
推薦煙花! Toppings 微微燒焦

好香好食🥰

Lunch 真係好抵好正! Recommend!
2019-12-27 296 浏览
這次第二次來古今二,對上一次可能有一年多了,最近心癢癢想吃壽司,所以跟友人約在中間點的觀塘. 這次聰明了,早在OpenRice的apps訂座 還可賺取隊行哩數又省卻打電話/walk in等枱的時間.這次訂的時間比較早,所以沒看見有人等位,用餐時間是90分鐘.這次點了4個菜,古今二我印象比較出名和吸引是他們的卷物, 忘記了拍餐牌, 多了很多卷物每個都好吸引,我們2人點了1) 三文魚x2 客一客是兩件 $56, 還可以,普通三文魚壽司好味道:👍🏻👍🏻(2/5)價錢:💰(1/5)2)地中海沙律 $好味 有蝦 有蛋 有三文魚子配沙律汁 😋好味又開胃 , 可能我很喜歡蝦,所以配起來很好味,還有點中華沙律在裡面好味道:👍🏻👍🏻👍🏻(3/5)價錢:💰💰(2/5)3)金龍卷 $88果然卷物無令我失望,因為為食的我又想食蝦又想食三文魚 呢個滿足哂我既願望, 卷物裡面系炸蝦 外面有三文魚再加特調沙律醬,好味 下次可能叫兩個卷物 不單點他的壽司😂😂他們的卷物真的很吸引好味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(4/5)價錢:💰💰(2/5)4)串燒的牛舌$48少少美中不足, 口感可以彈牙的, 只是味道有點咸,但店員很好, 有主
1) 三文魚x2 客
一客是兩件 $56, 還可以,普通三文魚壽司

好味道:👍🏻👍🏻(2/5)
價錢:💰(1/5)

2)地中海沙律 $
好味道:👍🏻👍🏻👍🏻(3/5)
價錢:💰💰(2/5)

3)金龍卷 $88
好味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(4/5)
價錢:💰💰(2/5)

4)串燒的牛舌$48

少少美中不足, 口感可以彈牙的, 只是味道有點咸,但店員很好, 有主動詢問我地要唔要換個, 因為我朋友真的食唔到所以換左個同價錢的雞翼

雞翼會係4隻小的雞中翼,唔知系咪因為岩岩食完太濃味 覺得雞翼有d淡,但朋友說可以😛
好味道(牛舌):👍🏻👍🏻(2/5)
價錢:💰(1/5)

總括還是不錯這個餐廳,印象都開了一段時間,食物和員工服務還不錯, 價錢不算貴, 可以推薦👍🏻

價錢💰- 1個💰代表算便宜,食物跟價錢CP值相配
串燒系-牛舌
地中海沙律
金龍卷
2019-12-25 162 浏览
今日同完我朋友行完街之後, 晚上同另一位食dinner, 可能我行左成日無休息過所以一坐底餓到等唔切點餐啦!—————————【帶子壽司 ($40)】大大塊嘅帶子,好厚肉,又鮮甜,真係無得輸!—————————【油甘魚壽司 ($35)】選用了相對肥美的部份, 經輕燒後甘香味道更為突出。—————————【超級龍卷風 ($88)】炸蝦好香, 總括黎講我對卷物都好滿意好,好有新鮮感 ,鋪頭仲有其他小食同壽司, 有機會下次會再試!—————————【壽司薄餅-鰻魚 ($95)】真心睇得又食得, 好食既但因太炸唔太岩我。—————————【生薑燒 ($78)】所指的生薑燒用生薑而成的燒汁, 燒汁有濃厚薑味, 好容易就能沾上薄切豚肉, 十分好食!—————————P.S. 整體食物還可以, 有機會或考慮會再黎。

【帶子壽司 ($40)】
大大塊嘅帶子,好厚肉,又鮮甜,真係無得輸!

【油甘魚壽司 ($35)】
選用了相對肥美的部份, 經輕燒後甘香味道更為突出。

【超級龍卷風 ($88)】

壽司薄餅-鰻魚 ($95)】
真心睇得又食得, 好食既但因太炸唔太岩我。
【生薑燒 ($78)】

—————————
P.S. 整體食物還可以, 有機會或考慮會再黎。
2019-12-25
2019-12-23 229 浏览
呢間係觀塘工廠樓上餐廳 食完真係好驚喜🥰 每樣嘢都好好食😋// 火山 🌋 💲88 HKD//必食🤪 聽個名已經覺得好得意 食咗一啖之後會停唔到口 面頭係澎湃嘅帶子碎同蟹柳 再包住裡面嘅青瓜同牛油果令到成個卷物都好爽口 鐘意食蟹柳千祈唔好錯過!-// 午夜牛郎 💲85 HKD//外皮脆卜卜好似炸咗嘅壽司 咬到入面就會食到三文魚牛油果同芝士~ 成個感覺好新奇好有口感 不過略嫌佢個皮太炸 搶咗個牛油果味 🥑-// 辣妹 💲95 HKD//叫辣妹但係一啲都唔辣🙈可能因為滿滿嘅芝士味沖淡咗個辣味😳 食到好香嘅呑拿魚味 上面仲有啲脆片 多重口感 👍🏻-// 富士山 💲88 HKD//呢個同火山有啲似 都係上面堆滿澎湃嘅蟹枊碎 不過佢入面係嫩滑嘅鰻魚同牛油果 口味好夾 再加上脆片令到口感更豐富😋-// Set lunch- 自選湯麵併卷物💲88 HKD//呢個set lunch$88有烏冬同兩種卷物好抵👍🏻我地揀咗金龍卷同加州卷😋-// 日式串燒— 茄子燒 💲35 HKD & 豬頸肉串燒 💲48 HKD//最後仲叫咗兩碟串燒🐷 大大條嘅茄子燒好好食😋
呢間係觀塘工廠樓上餐廳 食完真係好驚喜🥰 每樣嘢都好好食😋
豬頸肉串
茄子燒
Set  Lunch  D
2019-12-05 5553 浏览
份工周圍走,最鍾意走到觀塘工業區,無他!多嘢食! 約埋喺附近嘅同事到依間想試好耐嘅,去到工業中心四期一樓,果然見間鋪裝修內外都好有特式,仲好有人氣! 喺門外等左陣,睇睇啲推介菜式,好多特式創意卷物,款式超過三十多款,仲有多款唔同聚會套餐。刺身,各式小食,即燒串燒,日本新鮮生蠔,空運海膽刺身……等。 真係乜都有,種類好齊!首先點左個日本溫室南瓜沙律55元外型似座 小山丘,有南瓜同蔬菜,好甜嘅南瓜夾埋D洋蒽蔬口感軟滑加爽脆,唔錯!火山~依度啲菜名改得真係好有趣,好有創意!88元一份,卷物上面加左層 澎湃嘅帶子碎,蟹柳碎,蟹籽等嘅醬汁,裏面卷住啲青瓜,牛油果,又爽口又香滑,多重口感!綠野仙蹤98元好味呀!小巧 玲瓏!上面啲桃粒好芳香!內裹包含左~八爪魚,蘋果,蟹柳,牛油果,飛魚子。寿司好新鮮!馬刀貝寿司25元海膽寿司108元日式天婦羅85元有迷你甜著,秋葵,茄子同蝦。酥酥脆脆!真係冇來錯!呢度啲食物真係好特式!夠創意!好吸引!
份工周圍走,最鍾意走到觀塘工業區,無他!多嘢食!
約埋喺附近嘅同事到依間想試好耐嘅[古今二],去到工業中心四期一樓,果然見間鋪裝修內外都好有特式,仲好有人氣!

真係乜都有,種類好齊!
首先點左個日本溫室南瓜沙律55元

火山~依度啲菜名改得真係好有趣,好有創意!

綠野仙蹤98元
好味呀!小巧 玲瓏!上面啲桃粒好芳香!內裹包含左~
八爪魚,蘋果,蟹柳,牛油果,飛魚子。

寿司好新鮮!
馬刀貝寿司25元
海膽寿司108元

日式天婦羅85元
有迷你甜著,秋葵,茄子同蝦。
2019-12-04
  • 綠野仙蹤