2021-02-10 50 浏览
一直聽到朋友推介e間餐廳,終於有機會試下佢了~2點幾到,都仲係有好多人。左:忘不了你 ($88)芝士、炸牛肉、芒果中:富士山($88)牛油果、鰻魚、蟹柳、脆片右:蜘蛛($85)青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹好正啊,有齊曬我鐘意食嘅嘢!其中軟殼蟹同炸牛肉係完全感覺到係新鮮炸起,仲係好脆卜卜咁而且壽司嘅材料好足料網燒牛舌($48)茄子燒($35)好鍾意餐廳除咗有我好鍾意食嘅壽司之外,仲可以叫埋串燒一次過滿足晒我兩個願望。網燒牛舌得岩岩好,有咬口得黎又唔會太硬,而且夠曬juicy! 茄子燒上面有好多櫻花蝦😁令到茄子加左啲甜同鹹味,好特別。龍捲風沙律($68)E個沙律入邊除咗有沙律菜之外,仲有蟹子、蟹柳、脆片等等,最特別係有埋中華沙律,又幾夾喎

一直聽到朋友推介e間餐廳,終於有機會試下佢了~
2點幾到,都仲係有好多人。

左:忘不了你 ($88)
芝士、炸牛肉、芒果

中:富士山($88)
牛油果、鰻魚、蟹柳、脆片

右:蜘蛛($85)
青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹

而且壽司嘅材料好足料

網燒牛舌($48)
茄子燒($35)
好鍾意餐廳除咗有我好鍾意食嘅壽司之外,仲可以叫埋串燒
令到茄子加左啲甜同鹹味,好特別。

龍捲風沙律($68)

2021-02-06
2021-02-09 41 浏览
古金二-幾年前最初開店嘅時候,我嚟過好幾次,之前嘅lunch大約價錢係$50左右。今日再嚟,價錢最平都要$70元明白到依家做生意真的很艱難,疫情的關係很多餐廳也做不住,所以無論如何我也要支持下這些小店我是大約四點左右來到的,整間餐廳只得我一個客人,好似包場咁我叫了一個最普通的A自選定食,自選了鯖魚鯖魚煎得不是太乾。不錯👍🏻餐盒內更有沙律,炸雞,泡芙,樣樣都好一般。不過不失,沒有特別大的驚喜。而另外我也追加了芝麻雞翼。新鮮炸起超趣也鎖住了肉汁,好味這餐用了85元!

今日再嚟,價錢最平都要$70元

我是大約四點左右來到的,整間餐廳只得我一個客人,好似包場咁

我叫了一個最普通的A自選定食,自選了鯖魚
鯖魚煎得不是太乾。不錯👍🏻
而另外我也追加了芝麻雞翼。新鮮炸起超趣也鎖住了肉汁,好味

這餐用了85元!
觀塘上樓日式料理都多,呢間好方便,响地鐵站出口旁邊,而且同觀塘唔係响最多人個幾條街,唔洗逼,又唔洗排隊搭𨋢上樓。可惜有限聚令,晚市無堂食,環境好靚,而且好舒適,最珍貴有兩台中古柏青哥我地點咗龍卷風沙律、煙花(三文魚吞拿魚卷)、蜘蛛(軟殼蟹卷)、芝麻雞翼、日式炒烏冬龍卷風沙律好大份,睇落似普通日式料理嘅前菜蟹籽沙律,不過食落就好大分別,雖然外賣隔咗陣先食,沙律菜口感仲好香脆,除咗沙律菜,仲有中華沙律,口感爽口,前菜清新開胃煙花 响卷物面上有大堆嘅吞拿魚刺身粒同蟹籽,一片晶瑩通紅閃亮,尤如日本祭典發放煙火,卷物包著三文魚,入口鮮甜豐富,略帶微辣的點點刺激,有小顆粒碎脆片,齒甲間有種微微爆發的口感,有種煙火在身體中綻放感覺,一款有心思有創意料理蜘蛛 卷物包著粗大炸軟殼蟹,粗壯蟹腳肆無忌憚撐出,好像用紫菜米飯包粿著金黄色的怪物蜘蛛,蟹肉鬆軟外皮香脆,配料當相當豐富,牛油果、青瓜、蟹柳 等等,同軟殼蟹好配合日式炒烏冬 外賣打開食都仲好熱辣辣,烏冬好彈牙,醬汁炒得好均勻,每條烏冬都好入味,味道濃,再加上清新野菜,夠火喉,味道又平衡得好好希望日後限聚令解除後可以一大班人上嚟擦餐勁,一口氣試多d唔同款

希望日後限聚令解除後可以一大班人上嚟擦餐勁,一口氣試多d唔同款式

外卖自取
2021-02-08 36 浏览
觀塘工廠大廈有好多樓上餐廳,我比較鐘意食卷物壽司🍣見到呢間好多選擇,所以吸引到我好想食下。煙花:就係用左辣味三文魚、辣味吞拿魚同脆片,小小辣一啖一口好易入口😂😂😂金龍卷:芝士、炸蝦、三文魚,呢三樣加埋一齊點會唔好食😋好好味架呢.....龍卷風沙律🥗好多蟹籽係面,中間仲有中華沙律,樣樣食材都好新鮮好開胃。壽司薄餅/鰻魚:炸過嘅飯做餅底加埋鰻魚口感真係好似薄餅咁,加埋鰻魚醬汁原來咁夾咁好味。秋葵蝦肉天婦羅:炸過嘅秋葵好特別加左蝦肉好清新好似食蔬菜咁,值得一試。

2021-02-08
午餐
2021-02-08 33 浏览
.#哈比四圍食呢間日本野我mark咗佢好耐㗎啦😍終於有時間去試啦☺️呢間餐廳出名好多好有特色嘅自創卷物,見到樣樣都想試😆於是我同朋友喺選擇困難症嘅底下揀咗三款嚟試吓,蜘蛛、富士山、煙花😆蜘蛛其實係炸軟殼蟹牛油果、蟹柳、青瓜、蟹籽,成個組合都好夾😋富士山 一見到呢個名就好掛住日本,上面鋪滿蟹柳同雞蛋,每啖都好足料🥰煙花,係有辣味三文魚同辣味吞拿魚造成,識落有少少辣辣地感覺就好似煙花爆開嗰一刻😍另外我哋仲叫咗個三文魚頭湯,超鮮味丫,一啲魚腥味都冇😎👍🏻.➡️ 古今二 (觀塘)觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室
#哈比四圍食
➡️ 古今二 (觀塘)
觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室

如果唔係之前黎過,真係唔知呢度居然有一間隱身觀塘工廈既日式餐廳,主打特色創意卷物!入面同外面反差極大,入面裝修非常日式,入到去感覺別有洞天。不過除左創意卷物,呢度都有供應刺身,壽司,沙律,小食,燒物,天婦羅,飯等。創意卷物就必點架啦。另外叫左一份沙律,兩款燒物同一個鍋,試下新野先。麵豉湯一坐低就每人有一碗麵豉湯,湯夠濃夠咸,入面有腐皮仔,昆布同蔥花。龍卷風沙律 $68龍卷風沙律成座山咁,主要係新鮮生菜塊,加入脆脆海藻,蟹柳絲,蟹籽,甜蛋碎,撈埋沙律醬同佢地既招牌鰻魚汁,仲有唔少脆片碎增強口感。味道幾濃,主要係蟹柳同海藻味,仲有少少辣。金龍卷 & 蜘蛛叫左兩款創意卷物,同一碟一齊上,擺盆精緻。蜘蛛 $85蜘蛛原來係紫菜卷包住炸軟殼蟹,蟹柳,牛油果同青瓜絲。一客五件,三件身兩件蜘蛛尾,賣相唔錯,特別係條尾。炸軟殼蟹仲好香脆,加埋青瓜同牛油果食可減膩。金龍卷 $88金龍卷一客八件,分開兩條短金龍放係碟既兩邊,原來係卷包住炸蝦加d cream cheese,上面舖上一塊厚厚地既三文魚刺身,再加少少沙律醬。炸蝦皮好脆,我好鍾意cream cheese既清新味同creamy質感,加埋新鮮肥美既三文

不過除左創意卷物,呢度都有供應刺身壽司,沙律,小食,燒物,天婦羅,飯等。

麵豉湯

麵豉湯

龍卷風沙律

龍卷風沙律 $68

金龍卷 & 蜘蛛

叫左兩款創意卷物,同一碟一齊上,擺盆精緻。

金龍卷

金龍卷 $88

金龍卷一客八件,分開兩條短金龍放係碟既兩邊,原來係卷包住炸蝦加d cream cheese,上面舖上一塊厚厚地既三文魚刺身,再加少少沙律醬。炸蝦皮好脆,我好鍾意cream cheese既清新味同creamy質感,加埋新鮮肥美既三文魚刺身,多重口感味道。

網燒牛舌 $48

網燒牛舌一客八塊,牛舌都幾厚身,質感爽脆,好有咬口。本身調味足,加埋另上既麻油,好香。

雞翼串燒

雞翼串燒 $48

每串兩隻雞翼,共兩串,開左邊方便食,雞翼唔算大件。雖然放左一陣先食,個皮仲好脆,鹽燒關係所以係乾身。

三文魚頭湯鍋 $88

三文魚頭湯鍋個鍋好大,有半邊三文魚頭,好多甜嫩娃娃菜,幾多豆腐,京䓤粒同紅蘿蔔。三文魚頭d肉居然唔算韌,都算嫩滑。個湯胡椒濃,少少辣,飲完個身暖笠笠。蔬菜吸左個湯超甜,好健康既鍋物,我地飲個鍋底朝天。

食完超飽,今餐d野食都唔錯。除左創意卷物,呢度都有好多其他野食,下次可以再黎。座位都ok,有大膠板同鄰座隔開。上菜超快,除左個鍋等左陣,其他快到食唔切。
2021-02-08
金龍卷
2021-02-07 52 浏览
早有耳聞觀塘大廈美食多,久仰古今二大名,今日終於可以一探究竟😗疫情下晚市繼續禁晚市堂食,但係等候期間一路keep住有外賣員進出店鋪,睇黎疫情下都絲毫無影響呢間人氣高企既餐廳喎~我就order左4款卷物、1個前菜,自取既話等候時間約15分鐘左右由於想放上IG打卡,好厚面皮咁問店員可唔可以比我影完相先再pack,結果店員都好nice咁say yes📸🌪️龍捲風沙律前菜先黎個健康之選,最有特色既係呢個沙律除左有滿滿既蟹柳絲、蟹籽同爽脆生菜之外,仲特別加左中華沙律以及灑上薄脆片,口感勁豐富呀!由於外賣關係,壽司師傅會將創意卷物係盤上擺放整齊,大大碟,未食就已經令視覺上飽足左先~🐉金龍卷呢個卷物係由壽司飯包住吉列炸蝦,再以三文魚鋪面既炸蝦雖然比壽司飯包住,但依然食到卜卜脆既口感,加上三文魚上既芝士提味,唔洗再點醬都好正啦🗻富士山因要照顧屋企人口味,不能全部卷物都只有刺身,所以都叫左個熟食卷物富士山卷物內饀係鰻魚,面料係巨量蟹柳同埋雞蛋絲,雖然簡單但都好好食,蛋絲好香🌈彩虹卷一次過滿足你三個願意,又可以試到呑拿魚同埋三文魚,仲有健康super food牛油果,包住既饀係蟹柳同青瓜色彩咁豐富,打卡一流

🌪️龍捲風沙律

🐉金龍卷
呢個卷物係由壽司飯包住吉列炸蝦,再以三文魚鋪面既

🗻富士山

🌈彩虹卷
色彩咁豐富,打卡一流

💥東京爆脆
大大嚿卷物,捲住既內饀係呑拿魚同蟹柳,另外會再加芝士醬灸燒,夠哂惹火

等候期間,留意到整家店設計好有居酒屋感覺,希望下次有機會可試下堂食,慢慢坐底享受下日式風情🎐
2021-02-05 1423 浏览
政府再次extend限聚令及禁6pm後堂食,所以只好買外賣🥡番屋企先,提早30分鐘打電話📲去落訂order,去到就可以即刻拎啦!十分方便快捷!👍😊龍捲風🌪️沙律:滿滿的沙律🥗真係好似龍捲風🌪️一樣,沙律面舖滿脆卜卜既蟹籽、有勁多鮮甜既蟹柳絲、中華沙律同埋好新鮮既沙律蔬菜,十分爽脆鮮甜!非常開胃的前菜!主菜餐廳主打卷物盛盤,包括有:金龍卷(三文魚、炸蝦🍤、芝士):這是餐廳最受客人歡迎既招牌主打卷物,壽司飯內有炸蝦及芝士,十分鬆脆彈牙,面層就有鮮味三文魚,擺盤好似一條生猛既金龍型態,十分耀眼!辣味吞拿魚卷:卷物上放滿吞拿魚蓉配以不同口味既醬料令味道感提升及更多元化,有種入口即溶既感覺!富士山 🗻(蟹柳、牛油果、鰻魚、脆片): 面頭舖滿鮮甜蟹柳絲,夾住鰻魚牛油果做餡料,鰻魚肉嫩唔會腥,再配埋軟綿牛油果,加上脆卜卜脆片,食落口感更富層次感,真係睇得又食得既富士山🗻既壯麗!明太子雞翼(2隻):把明太子蝦膠釀入雞翼內,2隻雞翼脹卜卜,皮脆內嫩多層口感又好味! 唔會偏咸,真係一道花心思既菜式!吉列炸蠔(2隻):將鮮味生蠔炸至脆卜卜,食時外層酥化、內裏鮮甜多汁,味道清新不膩,唔會有油膩感!值得推薦!🦪

主菜餐廳主打卷物盛盤,包括有:

之前同朋友食過古今嘅lunch覺得唔錯,距離觀塘地鐵站(D4)又唔使3分鐘,咁我今次就專登買啲特色卷物同埋小食當晚餐返屋企食。🥗龍卷風沙律 Crazy Salad $68係OpenRice度見有好多人都叫過,相信呢個龍捲風沙律係人氣之選😆!所以,我就嗌咗佢啦~佢嘅材料包括蟹子、蔬菜、中華沙律、蟹柳同埋脆片。沙律配以日式沙律醬,醬汁份量都好足夠,而且中間都有好多中華沙律。另外,我幾欣賞有脆片,脆片可以令成個沙律口感更加豐富😋。🐉金龍卷 Golden Dragon Roll $88相信鍾意三文魚朋友都會叫金龍卷,金龍卷主要有芝士、炸蝦同埋三文魚。我幾鍾意入邊有一層嘅芝士,因為芝士同炸蝦好夾,好味😍。🎇煙花 Fireworks $95呢一款卷物包括辣味三文魚、辣味吞拿魚蓉、蟹籽同埋脆片,每一舊壽司上都有大大舊吞拿魚蓉,壽司飯入邊嘅三文魚都好多😝。我覺得佢嘅外觀幾靚,加上脆片,令成舊壽司又脆又軟。🌋火山 Volcano Roll $88火山有蟹柳、帶子、青瓜同牛油果,好豐富😚。壽司上面鋪滿好多蟹柳同沙律醬,仲會有帶子碎同牛油果,成座火山咁又滋味。🐥炸明太子雞翼 $38/2雞翼嘅中間位已經去咗骨

🥗龍卷風沙律 Crazy Salad $68
龍卷風沙律 Crazy Salad

🐉金龍卷 Golden Dragon Roll $88

🎇煙花 Fireworks $95
煙花 Fireworks

🌋火山 Volcano Roll $88
火山 Volcano Roll

🐥炸明太子雞翼 $38/2
雞翼嘅中間位已經去咗骨,所以食落好方便,唔使點咬。而且,每一啖都會有明太子同雞肉,好香同帶有少少辣味,啱晒我呢啲懶人食😍😍。

🦪炸蠔 $55/4
炸蠔都做得幾出色,因為我拎返屋企外賣需時。但係拎到返屋企都依然好脆又入味🤓,配上沙律醬真係好。

2021-02-03
10 分钟 (外卖自取)
龍卷風沙律 Crazy Salad
煙花 Fireworks
火山 Volcano Roll
2021-02-03 34 浏览
-自問唔係日本控 但晚市禁堂食以來 一路未有機會食壽司 有啲心癢癢 把心一橫 去咗古今二order壽司外賣🥡 攞返屋企飽口福-🥗#龍捲風沙律沙律菜上面有大量蟹子 蟹柳 中華沙律同薄脆片 拌成一個龍捲風🌪️嘅形狀 望落去非常大堆頭-🎋#枝豆個口癮小食嘅最佳選擇😁-🐉🍣#青龍卷屬於清淡口味 牛油果🥑薄片做外層 搶眼又刺激食慾 裏面有蟹柳同鰻魚-🕷🍣#蜘蛛味道對比較強烈 青瓜🥒同蟹柳味淡清新 軟殼蟹酥香有口感 牛油果🥑中和炸蟹嘅油膩-🥵🍣#辣妹芝士🧀加炸蝦🍤係魔鬼組合 嫌未夠重口味 有辣味吞拿魚刺激🌶味蕾-🍆#茄子燒醬油燒茄士再加好多櫻花蝦 味道唔錯😋-📍#古今二觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心四期一樓B室

🥗#龍捲風沙律

醬油燒茄士再加好多櫻花蝦 味道唔錯😋
📍#古今二
觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心四期一樓B室
2021-02-01 1146 浏览
之前和寶寶嘗試過荃灣的分店,非常滿意食物質素及他們家的創意卷物,今天來到觀塘這邊逛逛街,並補給一下家裏的急凍食品,意外發現這邊原來也有一家古今二❗️因此我們便決定先吃飽再掃貨🤓觀塘分店的位置很方便也很容易找,非常接近地鐵站👍🏻此分店採用輕工業風設計,並帶幾分日式元素,把觀塘區的風格都融入到日本餐廳裏😆龍捲風沙律 $68這沙律一上桌竟感受到有些澎湃感😆由清新沙律菜、中華沙律、蟹柳絲、沙律醬及少量薯片配製而成,再加上少量蟹籽用點綴❣️味道微酸中帶點辣,非常適合當開胃前菜☺️而且口感豐富💕這從未試過的豐富配搭,竟是意想不到的好吃☺️而且份量非常多,很划算❣️🥢黑豚荔枝卷串燒 $38黑豚肉厚薄適中,油脂分布均勻👍🏻捲着香甜多汁的荔枝肉,再灑上黑椒粒減低肉膩感,入口非常juicy🥰🥢網燒牛舌 $48很大的六片厚切牛舌😍吃起來爽口彈牙🤩肉汁豐富有嚼勁💕配上可清新柚子檸檬醬中和一下肉膩感,啖啖juicy 肉中帶點清新氣息☺️煙花 $95一客8件❗️以三文魚作為內餡🌟放上小粒辣味吞拿魚、脆薯片及蟹籽💕吃起來既有微微的辣味又有多重口感,每一口都感覺很滿足☺️🥢蜘蛛 $85由青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹組成的飯卷❣️是一個很
之前和寶寶嘗試過荃灣的分店,
非常滿意食物質素及他們家的創意卷物,
今天來到觀塘這邊逛逛街,
並補給一下家裏的急凍食品,
意外發現這邊原來也有一家古今二❗️
因此我們便決定先吃飽再掃貨🤓

觀塘分店的位置很方便也很容易找,
非常接近地鐵站👍🏻
此分店採用輕工業風設計,
並帶幾分日式元素,
把觀塘區的風格都融入到日本餐廳裏😆

龍捲風沙律 $68

這沙律一上桌竟感受到有些澎湃感😆
味道微酸中帶點辣,非常適合當開胃前菜☺️
而且口感豐富💕
這從未試過的豐富配搭,
竟是意想不到的好吃☺️
而且份量非常多,很划算❣️
黑豚荔枝卷串燒 $38

黑豚肉厚薄適中,油脂分布均勻👍🏻
捲着香甜多汁的荔枝肉,
再灑上黑椒粒減低肉膩感,
入口非常juicy🥰

很大的六片厚切牛舌😍
吃起來爽口彈牙🤩
肉汁豐富有嚼勁💕
配上可清新柚子檸檬醬中和一下肉膩感,
啖啖juicy 肉中帶點清新氣息☺️

煙花 $95

一客8件❗️
以三文魚作為內餡🌟
放上小粒辣味吞拿魚、脆薯片及蟹籽💕
吃起來既有微微的辣味又有多重口感,
每一口都感覺很滿足☺️
蜘蛛 $85

由青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹組成的飯卷❣️
是一個很多地方都有提供的軟殼蟹手卷配搭😆
不過這個飯卷走太卷風枱而已😁
多款清新材料配以即炸熱騰騰的香脆炸軟殼蟹,
口感豐富中帶出一份清新感💕
富士山 $88

以牛油果、鰻魚做卷餡,
表面鋪上埋成山🏔的蟹柳沙律、蟹籽、脆片,
看起來非常澎湃😍
看著已經垂涎三尺🤤
入口口感豐富,百感交集的感覺湧上心頭😋
這些餡料配搭起來,味道不錯❣️
而且值得一讚的是,這裡的飯粒很有黏力,
吃/夾的時候不會容易夾散,
師傳們做卷物果真有經驗👍🏻👍🏻
三文魚頭湯鍋 $88

呈奶白色的魚湯味道香濃,
惟胡椒粉多了一點點🤏
  • 龍捲風沙律
  • 富士山
  • 蜘蛛
  • 黑豚荔枝卷串燒
日式店位於觀塘,姊妹們對於日式店讚不絕口,食材質素極高,很受顧客喜愛,美食俘虜了我們,幾位姊妹一起來到洋溢著日本風味的「古今二」,猶如置身日本居酒屋的感覺。位於官塘工業中心,繁華的背後,能夠停下來暫時忘憂,用餐更輕鬆暢快,無論舉辦活動或家人朋友小酌談天皆適宜。店裡充滿日本風情,入面感覺很寛敞,設計環境舒適,感覺很潔淨,坐位闊落,很多顧客前來捧埸,所以我和姊妹早點過來覓食。餐牌上設有菜式的圖片,美食當前無法抵擋,放縱一下自己,吃得滿足一點。美味的菜色,我們都很鐘意,價錢都很相宜。首先,我選了幾款壽司、卷物,蜘蛛、搖滾樂及富士山。蜘蛛壽司、卷物新鮮,細細件好有特色,蜘蛛入面是炸軟殼蟹、牛油果、青瓜、蟹柳及蟹子,各款也彈牙爽口,我們都鍾情食,配搭天衣無縫。搖滾樂搖滾樂上面是鰻魚,入面是炸蝦,鰻魚入口美味,没帶半點腥味,炸蝦肉質鮮甜,賣相吸引很開胃,單單看樣子已經令人唾涎,齒頰留香,值得推介。富士山富士山上面是蟹柳及雞蛋,蟹柳咀嚼後第一個感覺是彈牙有咬口,雞蛋十分香滑,剛好恰到好處,饞嘴的我很想Encore。日式麻醬豆腐沙律豆腐肉質很爽滑,生菜沙律可以清一清味覺,蔬菜新鮮入口清爽,健康的食物,

首先,我選了幾款壽司、卷物,蜘蛛、搖滾樂及富士山。

搖滾樂

富士山

日式麻醬豆腐沙律

豆腐肉質很爽滑,生菜沙律可以清一清味覺,蔬菜新鮮入口清爽,健康的食物,多吃都不妨,配上入味的麻醬,滿載的味道清新,幾好食。

雞翼串燒

雞翼厚度相當,肉質鮮嫩,紮實彈牙,廚師拿捏得剛好,面層巳熟,不會過韌,啖啖肉有嚼勁,非常滋味。

豚肉泡菜鍋

豚肉肉質香軟嫩滑有彈性,剔透帶鮮甜,每塊厚薄適中,咬落去啖啖肉,食出豚肉的鮮滑,泡菜辣辣地,可接受程度,爽口美味,讓人回味無窮。

古今二(觀塘)
地址:觀塘觀塘道436-446號官塘工業中心4期1樓B室

2021-01-30
2021-01-30 759 浏览
之前生日有朋友請我到古今二吃晚飯, 食過一次已經愛上這裏的卷物, 喜歡古今二的卷物很有特色, 種類又多。 星期五晚上想出街食飯,因為還未開返晚市的關係, 今次只能外賣, 好開心外賣的賣相都非常靚, 令我忍唔住立即在餐廳相機食先。 今次點煙三文魚沙律$75、 彩虹卷$98、 黑龍卷$95、 綠野仙蹤$98、 黑豚荔枝卷串燒$38和秘製蒜香牛油燒帆立貝$48。煙三文魚沙律~沙律菜新鮮,口感爽脆,醬汁量剛好, 煙三文魚油花口感,加上粒粒魚籽,很豐富。黑龍卷~ 古今四小龍卷之一, 個名已經很有氣派,有芝士、炸蟹柳、鰻魚和牛油果, 鰻魚做頂層, 卷物裏面有炸蟹柳和牛油果, 配上芝士味道好夾。彩虹卷~ 青瓜、牛油果、蟹柳和刺身魚, 外型色彩繽紛, 頂層有新鮮的刺身魚, 配上滿滿的配料, 多層次口感。綠野仙蹤~ 餐牌上寫新卷上市, 當然要試下新嘢啦!有八爪魚、蘋果、水蜜桃、蟹柳、牛油果和飛魚子, 超豐富的食物材料, 牛油果健康又好味, 水蜜桃香甜, 蘋果爽口, 再配八爪魚、蟹柳和飛魚子,非常豐富滋味。秘製蒜香牛油燒帆立貝~ 燒得剛剛好, 大大粒帆立貝肉質鮮嫩。黑豚荔枝卷串燒~黑豚肉的鮮味,荔枝的果甜
之前生日有朋友請我到古今二吃晚飯
, 食過一次已經愛上這裏的卷物

,加上粒粒魚籽,很豐富。
煙三文魚沙律

黑龍卷

彩虹卷~

彩虹卷

綠野仙蹤~

綠野仙蹤

秘製蒜香牛油燒帆立貝

黑豚荔枝卷串燒~黑豚肉的鮮味
,荔枝的果甜味, 兩者很配合。
黑豚荔枝卷串燒

今次外賣的質數keep住有水準, 卷物和串燒都做得很好, 期望晚市早日開返, 就可以約朋友們再來了。

2021-01-29
外卖自取
煙三文魚沙律
黑龍卷
彩虹卷
綠野仙蹤
秘製蒜香牛油燒帆立貝
黑豚荔枝卷串燒
  • 煙三文魚沙律$75、彩虹卷$98、黑龍卷$95、綠野仙蹤$98、黑豚荔枝卷串燒$38和秘製蒜香牛油燒帆立貝$48
2021-01-27 147 浏览
週六帶媽媽去食日本野,就腳去番本區工廠大廈食最好不過。該店早有聽聞卷物出名,今次一試果真係堅。日式麻醬豆腐沙律 $75大大碗份量十足,新鮮生菜和嫩滑豆腐,配上美味的麻醬當然好食。青龍卷 $98有入口即溶的牛油果蓋面,飯裡有鰻魚和蟹柳,配搭得宜味道清甜,簡單好味。蜘蛛 $85特別的名字熟悉的餡料,青瓜、牛油果、蟹柳、炸軟殼蟹皆見,口感爽脆味道清甜不油膩。黑豚荔枝卷串燒 $38薄薄的豚肉捲住荔枝燒,清甜美味,唔錯。網燒牛舌 $48薄薄的牛舌有六大塊,口感爽彈肉質鬆軟,味道甘香,蘸埋醬汁酸酸地好好食,值得推介。三文魚頭湯鍋 $88見到咁大鍋真大鑊,一鍋夠晒兩人份量,十分足料,鍋裡有手掌咁大的三文魚頭,湯底奶白色味道鮮甜,甜味來自大量紅蘿蔔和娃娃菜,要KO整鍋不易。

日式麻醬豆腐沙律 $75

青龍卷 $98
蜘蛛 + 青龍卷

黑豚荔枝卷串燒 $38
薄薄的豚肉捲住荔枝燒,清甜美味,唔錯。

2021-01-23
蜘蛛 + 青龍卷
  • 青龍卷
  • 蜘蛛
2021-01-26 47 浏览
疫情前成日放工後都會約朋友黎食古今二,貪佢地點就腳,食物種類多,坐得又舒服,啱晒一班人食下傾下疫情下無晚市堂食,見到IG有人post佢外賣,又好似幾得喎,所以都叫外賣返屋企食今次我地叫咗個龍捲風沙律,三款卷物同二小食,食到兩個人捧住個肚,人均都唔洗200$,抵呀!佢外賣包括好靚仔,拎到返屋企都無走樣我地叫咗金龍卷、煙火同火山,餐㧁好有心思,將三款卷物擺到靚一靚小食追加咗芝士年糕同埋芝麻雞翼,雖然係外賣,但拎到返屋企都仲熱辣辣,個雞翼仲係好脆

佢外賣包括好靚仔,拎到返屋企都無走樣