2021-01-25 31 浏览
朋友搬左黎觀塘所以帶佢去古今二食lunch,我自己已經去過幾次了。最鍾意古今二既卷物,佢有好多款選擇,我地揀左3款。火山我最喜歡既卷物,主要有青瓜、牛油果、蟹柳、帶子堆積成小山丘,醬汁好好味,量十分多,最面仲有蟹籽。煙花底係辣味三文魚卷再配辣味吞拿魚係上層,最頂灑上薯片脆脆,微微辣都不錯。蜘蛛青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹龍捲風沙律非常豐富,多層次,最頂有蟹籽、蛋絲、蟹柳,中層係中華沙律,最底層新鮮沙律菜,份量十足,加了自家調既醬,真係不停食。三文魚頭湯鍋三文魚超大個,而且好嫩滑仲啖啖肉,配了紅蘿蔔、黃牙白、豆腐、大蔥等,湯頭好甜。茄子燒好大件,茄子面灑上櫻花蝦,再配醬汁很惹味~

最鍾意古今二既卷物,佢有好多款選擇,我地揀左3款。

火山

煙花

蜘蛛
青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹

龍捲風沙律

三文魚頭湯鍋

茄子燒
好大件,茄子面灑上櫻花蝦,再配醬汁很惹味~
小妹之前食過一次銅鑼灣嘅古今二, 覺得佢地嘅卷物款式夠多, 足料又好味, 所以今次決定翻兜🤭, 買外賣去朋友屋企食😊! 蜘蛛🕷️🕸️用炸軟殼蟹🦀扮蜘蛛,再加上蟹柳, 牛油果🥑同青瓜🥒組成嘅卷物! 軟殼蟹口感香脆, 加埋軟滑嘅牛油果同爽脆青瓜, 幾種口感夾埋一齊非常特別!富士山🗻上面鋪滿左成座小山丘咁多嘅蟹柳絲, 而入面嘅材料仲有鰻魚🐟, 牛油果🥑同脆片, 鰻魚味幾出, 醬汁惹味, 加埋牛油果同脆片令整體口感豐富又唔會太悶!煙花🎆E款係辣味三文魚🐟, 辣味吞拿魚🐟同脆片嘅組合嚟, 由上而下望, 真係有少少似煙花燦放嘅感覺! 味道有少少辣🌶但無搶到三文魚同吞拿魚嘅鮮味!龍捲風沙律🌪🥗小妹每一次見到大大兜沙律都一定會叫, 因為份量多又健康! E個龍捲風沙律除左有蟹籽, 滿滿嘅蟹柳絲, 口感爽脆嘅沙律菜, 竟然仲有中華沙律, 十分豐富, 加埋沙律醬食非常滋味, 今次一定"撈得起"🤭🤭! 芝麻雞翼🐔外皮炸得香脆可口,味道唔錯!日式章魚小丸子小丸子外脆內軟,粉漿唔算厚, 入面嘅章魚幾大粒!

蜘蛛🕷️🕸️
富士山🗻
煙花🎆

龍捲風沙律🌪🥗

芝麻雞翼🐔
外皮炸得香脆可口,味道唔錯!

日式章魚小丸子
小丸子外脆內軟,粉漿唔算厚, 入面嘅章魚幾大粒!
2021-01-19
10 分钟 (外卖自取)
  • 煙花
  • 富士山
見到好多人都推介卷物,就叫咗3款試吓!綠野仙蹤 ($98)用咗水果入饌,上面鋪咗香甜嘅水蜜桃,內餡加咗清爽嘅蘋果,味道甜絲絲好開胃。煙花 ($95)落足料!除咗上面有辣味吞拿魚蓉之外,飯卷入面仲包滿咗辣味三文魚,好惹味!再加埋脆片一齊食,口感豐富。彩虹卷 ($98)卷如其名好似彩虹咁色彩繽紛,睇見都想食呀!外層有刺身同牛油果,飯卷包住滿滿嘅蟹柳、牛油果同青瓜,味道清爽!網燒牛舌($48)火候控制得好好,牛舌口感爽彈,juicy有咬口,一啲都唔韌,正!

見到好多人都推介卷物,就叫咗3款試吓!

綠野仙蹤 ($98)

煙花 ($95)

彩虹卷 ($98)
卷如其名好似彩虹咁色彩繽紛,睇見都想食呀!

網燒牛舌($48)

聽聞依間位於觀塘工廈入面嘅人氣日式餐廳 卷物好出色🤔 特色在於佢哋嘅配搭創意無限 賣相吸引~ 款式仲多達45種🧐▪️8.5/10▫️<< 午夜牛郎 >> $85 吉列外層卷住牛油果、芝士同三文魚🤤 外層熱辣辣炸至香脆 食落外熱內冷 牛油果香襯上三文魚嘅油香 邪惡香口之選😋▪️8.5/10▫️<< 超級龍卷風 >> $88 用料豐富‼️ 配搭包含芝士、青瓜、炸蝦同鰻魚🤩 吉列炸蝦🍤咬落香脆 同鰻魚味出奇地夾 仲有濃厚嘅芝士香 撒上香口脆片 冇得彈🥲▪️8/10▫️<< 煙花 >> $95 由辣味三文魚同吞拿魚蓉混合而成 質感綿滑 鮮味為主!唔辣 再加埋脆片 軟硬交集 口感一流👍🏻▪️7.5/10▫️<< 龍卷風沙律 >> $68 幾大兜😱 主要有生菜同蟹柳絲 加入飛魚子同脆片 再淋上特色醬汁 食落fresh得來 惹味又有口感🤩▪️8/10▫️<< 網燒牛舌 >> $48 👅牛舌燒到啱啱好 油香味爆棚‼️ 而且咬落爽滑 新鮮 食到好過癮🥰▪️7.5/10▫️&

▪️7.5/10▫️<< 茄子燒 >> $35 好大舊 淡淡都咬到 茄子面頭撒上嘅大量櫻花蝦🦐 鮮味十足!

🌿店舖位於工廈一樓 非常易搵👍🏻 店舖裝修有90年代日式感覺🎎 亦帶有工業風格~

🐽總括嚟講 依度嘅卷物果然唔係浪得虛名😋💕 無論係造型、心思同配搭方面都好用心‼️ 而且味道真係夾得好好 價錢中等 大推👍🏻 小食方面亦唔普通 最初驚唔夠食 點知XXG兩個人夠哂有突~~
2021-01-18 47 浏览
朋友介紹嚟觀塘呢間餐廳,無諗過呢座工業大廈隱藏咁有質數嘅日本餐。環境坐得好舒適,啱哂三五知己.同事飯局。「煙三文魚沙律」好大盆,煙三文魚大大片,唔會太鹹,生菜爽口新鮮,配埋沙律醬汁,好好味😍壽司方面實在太多款特別嘅選擇同配搭,揀咗以下三款,連名都好有特式:「青龍卷」「煙花」「綠野仙蹤」「三文魚頭湯鍋」三文魚頭大大個,啖啖肉。魚湯煲到奶白色,好香濃😍連埋菜一齊食,清啖得嚟有咬口👍🏻下次一定再嚟🤗

環境坐得好舒適,啱哂三五知己.同事飯局。

「青龍卷」

午餐
庆祝纪念
生日
2021-01-18 39 浏览
今次又來到觀塘工廈覓食,古今二有各式各樣的創意卷物,很多配搭都令人意想不到😳👉🏻食物: 3.5/5因為晚市禁堂食,所以買了外賣回家。▪️龍卷風沙律份量多,有極多生菜、蟹柳絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲等。▪️日式炒烏冬份量多、配菜亦多👍🏻▪️火山配料有青瓜、牛油果、帶子及蟹柳,面層有大量醬汁,不過我個人不喜愛太多醬🙈▪️午夜牛郎配料有牛油果、芝士及三文魚,壽司炸過,飯面有脆面,比較罕見的款式,應該堂食會更吃得岀脆身口感。▪️綠野仙蹤八爪魚、蘋果、蟹柳、飛魚子、牛油果及水蜜桃,清新帶少許甜味的卷物,解膩之選。▪️茄子燒面層有非常多櫻花蝦,醬汁比較濃味,帶少許胡椒辣味。

👉🏻食物: 3.5/5
因為晚市禁堂食,所以買了外賣回家。

▪️龍卷風沙律
份量多,有極多生菜、蟹柳絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲等。

▪️日式炒烏冬
份量多、配菜亦多👍🏻

▪️火山

▪️午夜牛郎

▪️綠野仙蹤

▪️茄子燒
面層有非常多櫻花蝦,醬汁比較濃味,帶少許胡椒辣味。
2021-01-18 40 浏览
嘩假日兩點幾三點去食都要排一排隊 ,人氣真的高 入到去,暗黑的氣氛,又有懷舊的點唱機和彈珠機,好正,體驗了古今的復古味道黎古今二一定要食佢嘅創意卷物, 青龍卷($98)、蜘蛛($85)、富士山($88), 齋聽名都覺得有創意,青龍卷中間是鰻魚和蟹柳,與上面牛油果很配搭, 有鰻魚香又有牛油果香富士山也是鰻魚和牛油果的結合, 但不同的是上面鋪滿了蟹柳絲和脆片, 入口有一種很豐富很滿足的感覺,感覺很好而蜘蛛是外表像蜘蛛般多足的軟殼蟹卷🦀,配有青瓜、牛油果和蟹柳 ,口感脆脆的, 好味三文魚頭鍋($88)也是熱門的菜式,很大很大的一鍋,湯是奶白色, 三文魚頭絕對有肉食,又多紅蘿蔔和紹菜,很鮮甜日式豆腐麻醬沙律($75)很大碗, 西生菜爽脆,配凍豆腐,調味是麻醬和魚籽,經典嘅配搭, 咁大碗又新鮮好味,絕對冇錯小食蔥牛卷($55),明顯專為鍾意食蔥的人士而設, 類似金菇牛肉,但入面不是金菇而是一大束青蔥,因為我鍾意食蔥,所以我覺得好正, 不過蔥有點老, 如果脆口啲,就仲正啦
假日兩點幾三點去食都要排一排隊 ,人氣真的高

今日與男朋友在觀塘逛街,由於六點禁堂食,我哋到官塘工業大廈內買外賣,選擇了這家主打創意卷物的日本餐廳,然後到鄰近的觀塘海濱花園用膳。我們點了三款創意卷物,一個日本溫室南瓜沙律,一個炒野菜及網燒牛舌。青龍卷上面鋪上了牛油果,內裏的餡料是鰻魚,鰻魚同牛油果味道很夾,加上甜甜的鰻魚汁,很不錯。卷物細細件,可以一口一件。煙花口感綿密的辣味三文魚及辣味吞拿魚茸配上脆口的薯片碎,配搭新鮮有趣,口感層次豐富,令人不禁一件接一件。火山澎湃的蟹柳絲和帶子粒鋪滿在卷物上,與其名字「火山」非常貼切,咁多的餡料鋪在上面,令人見到都很開心。蟹柳絲帶子粒的沙律醬調味很好,連同卷物內的牛油果一起吃,感覺清爽。日本溫室南瓜沙律日本南瓜口感綿密,很清甜,加上蛋沙律一起吃感覺清新滋味,還有少許杏仁片,爽脆生菜及番茄,令口感更加豐富。網燒牛舌這個牛舌很有驚喜,牛舌大大片,切得厚薄適中,燒得很甘香,牛舌肉質很鬆軟,一點也不會韌,而且牛味香濃。炒野菜簡單一個炒雜菜也做得很好,很有鑊氣,帶少許黑椒味,有黃芽白,本菇,青椒,等等,是一個健康又不失美味的菜式。總括而言,這家餐廳的外賣是高質素的,創意卷物款式新穎多變,味道很好,全部細

青龍卷

煙花

火山

日本溫室南瓜沙律

網燒牛舌

炒野菜

總括而言,這家餐廳的外賣是高質素的,創意卷物款式新穎多變,味道很好,全部細細件,女仔食也很方便,外賣包裝整潔。
今日同屋企人嚟咗觀塘睇傢俬,行經官塘工業中心,見到呢間日本菜,有唔同種類嘅特色壽司同卷物,任君選擇,於是決定係到叫外賣😊龍卷風沙律($68)- 沙律搭配出色,有沙律菜、生菜、中華沙律仲有畫龍點睛嘅係滿滿嘅蟹柳絲,夾埋一齊食,口感層次超豐富- 生菜爽口、蟹柳軟身甜香,連埋沙律醬,榮登我最近食過嘅沙律top3之一😋辣妹 ($95)- 吞拿魚入口解甜,口感香濃軟身,連埋炸蝦卷,口感好正,有少少冰火交融嘅感覺,炸蝦脆身有咬口,飯同吞拿魚帶點軟綿濃郁,味道一流👍🏻富士山 ($88)- 一望到就已經好有睇頭,勁量嘅蟹柳絲滿佈係卷物之上,香香甜甜,卷物嘅內餡係鰻魚,鰻魚味道好突出,醬汁香濃惹味,兩者嘅味道完美融合,屋企人都好鍾意,一件接一件🤤蜘蛛 ($85)- 蜘蛛果然係如其名,有腳係伸展出嚟,就係炸軟殼蟹😋配料都好多元化,有埋青瓜同牛油果,中和埋炸軟殼蟹的油香味,食落一啲都唔會膩,食到舔舔脷蔥牛卷 ($55)- 蔥牛卷超大件,一口都食唔晒,而且係葷素配搭,牛肉片薄身,但牛味濃郁,包裹埋大量嘅蔥,啱晒愛蔥之人😆日式炒烏冬 ($78)- 作為烏冬迷嘅我,炒烏冬就必叫,食落果然冇有錯,香甜嘅醬汁滿佈成個

龍卷風沙律($68)
龍卷風沙律

辣妹 ($95)

富士山 ($88)

蜘蛛 ($85)

蔥牛卷 ($55)
蔥牛卷

日式炒烏冬 ($78)
- 作為烏冬迷嘅我,炒烏冬就必叫,食落果然冇有錯,香甜嘅醬汁滿佈成個烏冬,質感軟綿,但唔會過軟,配料好豐富,有娃娃菜、菇、鳴門卷、紅椒、黄椒,各式各樣都有,成道炒烏冬風味倍增,好好味😋
日式炒烏冬

整體料理都好有質素,擺盤又靚,色香味俱全,睇得出餐廳嘅用心,成家人都食得好開心💛
2021-01-16
7 分钟 (外卖自取)
日式炒烏冬
  • 辣妹
  • 富士山
之前食過銅鑼灣嘅古今分店,覺得啲卷物真係好正好好食。今次去開觀塘,知道觀塘都有古今二分店,就毫不猶豫咁買佢嘅外賣返屋企dinner啦。龍捲風沙律 $68呢個之前喺銅鑼灣都試過架啦,嗰陣覺得啲菜、蟹子、蟹柳、中華沙律同脆片撈埋嘅combination好正,食完都念念不忘,所以今次就再食啦。蜘蛛 $85呢個都係上次有試過,又係覺得好好食嘅。佢有五件卷物,咬落去有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹子同蟹柳,真係覺得呢個組合對我黎講最吸引,所以食完又食。金龍卷 $88呢個之前都想試,但嗰陣太飽無試到。今次終於有機會食啦。呢個金龍卷係壽司飯包住炸蝦同埋芝士,飯上面就鋪上三文魚。其實我真係好鍾意食中間有芝士嘅卷嗎,可能因為我好鍾意食芝士掛。呢個卷物嘅三文魚、白飯、炸蝦同芝士配合得相當好,好食。煙花 $95呢個卷物係壽司飯包住辣味三文魚,上面鋪上辣味吞拿魚茸同埋脆片。望落真係好有睇煙花嘅感覺,所以呢個名真係改得幾好。呢個有八件㗎,都夠食。炸明太子雞翼 $38有兩隻雞翼連埋雞翼尖嘅。雞翼已經去埋骨架啦,食落好方便。有啲明太子喺雞翼入面,少少辣辣地,又好香,好食。炸芝士年糕 $20有兩粒,咬落煙韌好食。之前喺銅

龍捲風沙律 $68

蜘蛛 $85

金龍卷 $88

煙花 $95

炸明太子雞翼 $38

炸芝士年糕 $20
有兩粒,咬落煙韌好食。

之前喺銅鑼灣係堂食,今次係外賣自取,但外賣嘅質素都毫不失色,好食。如果短期內有機會都會想再食。
2021-01-14
  • 龍捲風沙律
  • 金龍卷
2021-01-14 27 浏览
成日食壽司連鎖店,不如試下呢間!最有名係壽司卷物,非常創新,會配搭吾同材料,更用上日本直送新鮮食材,價格親民☺️☺️☺️龍捲風沙律🥗 ($68)啲蟹柳絲打造到好似颱風咁,改名改得好。仲有生菜、蟹籽,加上特別醬汁(吾會又係麻醬🥲),又比平時喺日本餐廳食到嘅前菜份量大好多!金龍卷🐲($88)必叫之選!好喜歡淡淡的芝士,加上炸蝦肉質都好爽口,外皮仲保持脆卜卜。薄薄嘅三文魚🍣提升鮮味,更鋪到好似一條龍一樣!煙花🎆($95)至愛呢款!辣味三文魚X吞拿魚蓉!不會太辣,好惹味。幼細香滑,軟綿綿的口感加上脂香😜富士山🗻($88)食到多重口感!除咗牛油果🥑吾太食得出,蟹柳、鰻魚都鮮甜。佢用大量嘅蟹柳同埋脆片堆積如山,非常壯觀!卷物壽司全部整到細細件,但又砌到好宏偉,方便進食,又可以影相𠱓like,誠意推介🥰👍🏻除咗壽司,我都試咗啲小食。網燒牛舌($48)用薄切形式,口感爽脆,清除曬舌苔,食得放心!醬汁似柚子鹽,好香,同牛舌好夾👍🏻黑豚荔枝卷串燒($38)如果荔枝肉再大粒啲就更好☺️黑豚不會有豬臊味,燒得香口,1分鐘已經清曬🤣😂🤣😂
成日食壽司連鎖店,不如試下呢間!

龍捲風沙律🥗 ($68)

金龍卷🐲($88)

煙花🎆($95)

富士山🗻($88)

除咗壽司,我都試咗啲小食。

網燒牛舌($48)

黑豚荔枝卷串燒($38)

2021-01-14 35 浏览
蟹柳沙律💲48份量超多,比出面既量起碼多足一倍,絕對超值之選,作前菜一流!芝麻雞翼💲20炸得香脆,雞油香保留到喺皮內,新鮮滾熱辣,小心第一啖雞油燙親😂日式章魚小丸子💲40非常出色,外脆內軟,醬汁岩岩好富士山💲88底既飯卷係鰻魚小卷,上面鋪滿大量蛋黃醬蟹柳,鋪成一座山,十足十富士山外表❤️金龍卷💲98三文魚面包住吉列炸蝦小卷,開頭驚炸蝦會搶左三文魚油香,食落原來非常夾蜘蛛💲85大大件軟殼蟹新鮮炸出,仲保留到少少軟殼蟹汁,配翻青瓜一咸一鮮,食到想叫多條😂
蟹柳沙律💲48

芝麻雞翼💲20

日式章魚小丸子💲40

非常出色,外脆內軟,醬汁岩岩好

富士山💲88

金龍卷💲98

蜘蛛💲85

2021-01-11
2021-01-13 33 浏览
Menu好豐富,點左日式燒牛肉定食,牛肉稍稍過熟,但風味濃郁,味道方面唔錯,個飯有𡁻口,係我鍾意嘅口感,沙律泡芙不過不失。重點左富士山、火山、青龍卷同煙花,外表已經勁吸引,係打卡之選,味道亦相當唔錯,富士山有蟹柳、牛油果、鰻魚同脆脆,咬落去層次好豐富飯亦片爽口醬汁非常足夠,濃郁得來有牛油果中和,食多幾件都唔會太跩,火山大致上同富士山差唔多只係食材上面呢有唔同,一樣有爽口嘅感覺,來自青瓜嘅爽脆,而上面嘅蟹柳亦夾雜左帶子,所以口感上面會有啲啲唔同,二煙花上面嘅吞拿魚呢啲醬嘅量啱啱好,唔會冚左吞拿魚嘅味,口感亦都相當順滑,而當中青龍卷最得我心,因為佢嘅外層係牛油果,一入口已經比牛油果嘅清新籠罩着,飯包住嘅係鰻魚,軟腍而且有鰻魚嘅香氣,有雙重順滑嘅口感,而且非常之清新。整體來講短襪嘅表現都非常出色,餐廳環境亦都唔錯,地方雖然唔大,但座位都幾闊落,啱晒一班人食飯!
  • 青龍卷
  • 火炙左口魚裙邊壽司
  • 火山
2021-01-08 633 浏览
古今二呢到啲壽司卷出名有創意,除咗個靚靚外表之外個名都好正,有機會想試下叫午夜牛郎。最近成日食日本嘢,但係我仲未變日本妹。今次係外賣,我又叫店員俾我係鋪頭影相,臉皮厚少少就可以。富士山 Fuji Mountain $88有牛油果、蟹柳絲、鰻魚、脆片,有好多蟹柳絲好似一座山咁。老母:味道非常合拍,鰻魚味道香溢四射,好突出。金龍卷 Golden Dragon Roll $88有芝士、炸蝦、三文魚。老母:鮮味嘅三文魚配上濃濃嘅芝士,更加突顯到三文魚嘅鮮味,別有一番風味。啲蝦放咗一陣都仲脆。蜘蛛 Spider Roll $85有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果。老豆:牛油果加埋啲青瓜好爽口、甘脆,令到味道冇咁單調,啲軟殼蟹炸得好脆。龍卷風沙律 Crazy Salad $68有蟹子、蔬菜、中華沙律、蟹柳、脆片。細佬:好紅好綠。(串)老母:新鮮爽口,仲有我最鍾意嘅中華海草。日式章魚小丸子 Takoyaki $40係有章魚嘅小丸子,食落有少少日式。妹:圓轆轆好得意,味道比較粉但章魚好索。配上經典嘅木魚絲同紫菜,好有日本風。網燒牛舌 Beef Tongue $48有牛舌,啲牛舌有啲網紋。佢哋嘅醬汁酸酸地, 幾

富士山 Fuji Mountain $88
有牛油果、蟹柳絲、鰻魚、脆片,有好多蟹柳絲好似一座山咁。
老母:味道非常合拍,鰻魚味道香溢四射,好突出。

金龍卷 Golden Dragon Roll $88
有芝士、炸蝦、三文魚。

蜘蛛 Spider Roll $85
有炸軟殼蟹、青瓜、牛油果。

龍卷風沙律 Crazy Salad $68
有蟹子、蔬菜、中華沙律、蟹柳、脆片。
細佬:好紅好綠。(串)
老母:新鮮爽口,仲有我最鍾意嘅中華海草。

日式章魚小丸子 Takoyaki $40
係有章魚嘅小丸子,食落有少少日式。

網燒牛舌 Beef Tongue $48
有牛舌,啲牛舌有啲網紋。佢哋嘅醬汁酸酸地, 幾夾個牛舌,同埋十分開胃。
老豆:好爽滑同煙韌,有好甘香嘅牛肉味。

原來觀塘除咗塞車之外仲有好多嘢食,但因為太塞車所以我行路返屋企,好攰但健康,同埋好熱。
  • 龍卷風沙律
2021-01-08 21 浏览
觀塘工廈有間幾出名嘅日本餐廳,見之前電視同media都有報道過,雖然晚市禁堂食,但都無阻我今日專程黎買外賣。日式麻醬豆腐沙律,豆腐豆味濃,沙律份量唔少。網燒牛舌同黑豚荔枝卷串燒,好香口,牛舌厚身,juicy。豚肉包住荔枝卷,甜甜地可以解下油膩感。超級龍捲風,用上芝士、青瓜、炸蝦、鰻魚同脆片,食材都幾豐富,包埋一齊食芝士同炸蝦味道好出。煙花,用上辣味三文魚、辣味吞拿魚同脆片,吞拿魚蓉新鮮惹味。午夜牛郎,有牛油果、芝士、三文魚,配搭幾新穎,食落又幾夾!

日式麻醬豆腐沙律,豆腐豆味濃,沙律份量唔少。

煙花,用上辣味三文魚、辣味吞拿魚同脆片,吞拿魚蓉新鮮惹味。

午夜牛郎,有牛油果、芝士、三文魚,配搭幾新穎,食落又幾夾!