2021-03-01
晚市堂食終於放寬啦! 一於約好耐冇見的閨蜜們晚飯。吃什麼好呢? 有人提議西餐,有人提議打邊爐,好啦,就一齊去十下十下啦!地點選在黃埔的厚福館,好易搵,地鐵B出口行幾步就到。朋友一早到咗,揀咗湯底。咁就等我嚟揀配火鍋料啦。火鍋當然少不得牛肉,見到牆上有好推介,男人之選 手切封門柳,大大碟,只需$168,好,就要一碟。另外再加咗啲菜呀,餃呀丸呀之類。當中我最推介就係碟手切封門柳,真係好大碟呀。而且牛肉質量頂瓜瓜,切得不會太薄,有雪花紋之餘又不會太肥,啱晒我心水。淥一片,六秒啱啱好。嘩,入口軟滑,牛肉味香濃,正。其實有時好怕D牛肉切得薄薄一片,淥兩淥食入口,一陣風咁,呢度就唔同喇,絕對有質有量,包你食得心滿意足。另外一樣值得推介的就是台灣鴨血糕,即是鴨紅。今晚雖然無叫麻辣火鍋,但都叫咗碟鴨紅,唔,軟軟綿綿好好味呀!其實手打丸都好新鮮爽口彈牙,味道唔錯。我覺得厚福館都幾值得推介,需然不是任飲任食,但食材非常高質,絕對不是任飲任食可比。下次要再嚟試試午市套餐,好似幾底食,真係要來食多次。