天氣涼了,很自然就會想打邊爐。但霎時間又未必搵到伴,好彩比我發現呢間厚福館,剛新開張不久,以一人火鍋午餐做主題。據我所知,厚福館在九龍城總店已經有26年歷史,以新鮮海鮮🦞做賣點,多年來吸引不少街坊、熟客幫襯。新店位於黃埔花園附近,行完超市咁岩見到,就入去來個一人火鍋🍲。親子有A B C D項選擇,每項揀一個,包括靚餸、靚湯、靚麵、飲品。我揀咗雞油花雕蛋白蒸($128),包括活龍蝦半隻、海蜆6隻、青口1隻、山菜2片,已配烏冬,湯底揀了鹹菜胡椒豬肚湯。用蛋白去蒸海鮮,吸收了海鮮的精華,鮮甜嫩滑,又帶點酒香,重點是所有海鮮都好新鮮👍🏼👍🏼,半隻龍蝦超多肉又甜又彈牙,海蜆好乾淨,最怕吃蜆吃到成口砂😖。特別一提,這個火鍋靚餸需時製作,所以要耐心等候啦。另外我都追加了幾款小食,包括炸潮州肉餅、山根、淮山、炸響鈴,細細份,最適合食幾多點幾多,就唔怕浪費食物,一個人打邊爐自在得多!

午餐