2021-05-02 139 浏览
今晚接男友接放工,咁岩今日天氣涼涼地,我地決定打邊爐,聽朋友講有一間*火鍋店*厚福館唔錯,去試下店鋪環境清潔,火鍋醬料選擇多打邊爐當然需要啤酒,咁岩青島有特價,$25我地揀左沙爹&胡椒湯底,材料份量多,真材實料餃子質量不錯,份量又厚實飽滿,最好食係韮菜餃響鈴新鮮整起,夠晒脆口,而且豆味重,同雪藏既真係有分別!打邊爐緊係唔可以冇牛肉,我地揀左封門柳,牛新鮮牛味重有咬口!鴨血份量多,只是$48,有甜味,質地夠滑埋單食左$600,單點黎講唔算貴,始終一分錢一分貨,值得一試!

店鋪環境清潔,火鍋醬料選擇多

打邊爐當然需要啤酒,咁岩青島有特價,$25

我地揀左沙爹&胡椒湯底,材料份量多,真材實料

餃子質量不錯,份量又厚實飽滿,最好食係韮菜餃

響鈴新鮮整起,夠晒脆口,而且豆味重,同雪藏既真係有分別!

鴨血份量多,只是$48,有甜味,質地夠滑

2021-04-27
$299.5 (晚餐)
同同事收工直落 近近地去黃埔食好嘢搵咗呢間幾出名嘅火鍋店 湯底好吸引環境靚餐具精緻 卡位仲好舒服好闊落餐牌選擇多 火鍋料湯底熟食好多款揀我哋都鍾意飲湯 揀佛跳牆果然無失望-🐾真‧足料佛跳牆🐾 $198餐牌寫住招牌必點 真足料佛跳牆湯底的確夠豪華 有鮑魚螺片花膠素翅冬菇下面仲有半隻雞 兩個人食其實都幾多兩隻鮑魚生勾勾好新鮮 影住相仲郁緊因為有半隻生雞 加湯等十分鐘先食得湯底變成清甜嘅鮑魚花膠雞湯 好正呀即刻飲番兩碗先 跟手撈啲配料上嚟食花膠都幾厚 鮑汁螺片冬菇又多又入味鮑魚爽口鮮甜 雞件好嫩滑同湯底好夾呢個佛跳牆湯底 個人覺得好滿足好正-🐾招牌封門柳🐾 $168一向幾鍾意叫封門柳 即牛橫隔膜肌肉貪佢肉味夠濃但唔會太肥 食多無負擔首碟有優惠百幾蚊一大碟 幾足料抵食 厚薄啱啱好淥六秒食得 軟嫩又重牛味 -🐾厚福餃子拼盤🐾 $58有自製嘅水餃雲吞韮菜餃 仲有魚皮餃可以算係皮薄餡多 咬落有湯汁有口感一次試到四款每款有兩隻 性價比唔錯-🐾招牌炸芝士墨丸🐾 $58見有小食叫嚟試吓 外層墨丸爽口彈牙裏面芝士滑溜香口 炸物用嚟送酒最夾-🐾青島啤酒🐾 $25抵玩啦大大支廿五蚊 啤啤佢先夠爽呀
同同事收工直落 近近地去黃埔食好嘢

抵玩啦大大支廿五蚊 啤啤佢先夠爽呀
2021-04-21
真‧足料佛跳牆
2021-04-29 138 浏览
話說今日係黃埔工作完,之後約左女友去食飯,今日天氣比較涼,打邊爐岩晒,網上搵到一間評價不錯既厚福館,我地決定試下店內環境清潔。食物選擇多,我地揀左沙嗲+胡椒豬肚湯,豬肚份量多,黑椒味重,而沙嗲味都重,真材實料!我地揀左特價封門柳168,牛肉份量多,牛新鮮,而且牛味又重,好食餃子拼盤有8粒,韮菜:魚皮/鮮蝦/韮菜/牛肉各2,粒粒飽滿,皮薄料足墨魚滑配上蟹籽,增加口感,魚味夠鮮味都夠我地仲叫左支青島,$25抵飲,最後埋單大約300位,單叫黎講算唔錯

店內環境清潔。

墨魚滑配上蟹籽,增加口感,魚味夠鮮味都夠

2021-04-27
$299.5 (晚餐)
2021-04-26 138 浏览
打邊爐不會分春夏秋冬吧, 無論過時過節,定係朋友聚會,甚至平日晚上忽然興起都會去打邊爐。最種要係人生得意需盡歡,有好友知己一齊去,高質又何來怕食多會長肉?一坐低,店員已經擺低一盤可以任溝嘅醬料 ,任君選擇。不過我最期期待係個湯底,剩係個湯底我就知道已經唔需要再點醬汁, 因為淨係個湯底已經太出色了。湯底「佛跳牆湯底」 淨係聽個名已經夠曬 出眾,剩係食曬湯底資既料都已經飽左一半。鮮雞,素翅,螺片,冬菇花膠,滿滿的鋪滿整個鍋底,不得不提的係仲有活鮑魚,原隻活鮑魚放咗係裡面,都咪話唔新鮮。然後店員徐徐將湯底倒進去10分鐘後已經聞到湯底的鮮味。雞肉嫩滑,鮑魚爽口鮮甜,花膠骨膠原滿滿的,用料上乘,完全冇叫錯湯底。厚福餃子評拼盤蝦餃蝦餃皮薄,蝦肉爽口有鮮味,香味濃郁!韮菜餃韮菜豬肉肉汁滿滿黑松露水餃黑松露的香氣為整粒水餃增添一層樓魚皮餃不用多說吧招牌封門柳識食一定會揀新手切又矜貴的封門柳做打邊奴的主菜吧,肉質與色相一睇就知高質,放進湯裡滾幾秒,牛肉味濃郁又嫩滑招牌炸芝士墨丸即叫即炸,芝士像要爆出來,鹹香爽彈可口最後仲叫左支青島,冰凍又大支,爽啊!。`

湯底

厚福餃子評拼盤

蝦餃
蝦餃皮薄,蝦肉爽口有鮮味,香味濃郁!
韮菜餃
韮菜豬肉肉汁滿滿
黑松露水餃
黑松露的香氣為整粒水餃增添一層樓
魚皮餃不用多說吧

招牌炸芝士墨丸

即叫即炸,芝士像要爆出來,鹹香爽彈可口
最後仲叫左支青島,冰凍又大支,爽啊!。`
2021-04-13 2260 浏览
人在 黃埔花園 , 行過路過火鍋店「厚福館」口痕痕 , 就入去打邊爐 ~餐廳乾淨企理 , 無油煙味 , 一派青春的格局 , 私隱度高 , 一人一鋦夠衛生 ~我點了 姬松茸野菌湯底 & 手切牛魔王餐 , 另外還點了一些丸子 etc ~姬松茸野菌湯底 : 先呷一口湯 , 湯頭味道清甜 , 菇菌味道香濃 , 未嚐到有味精的存在 ~手切牛魔王餐 : 封門柳 (4片)、牛頸脊 (4片)、金錢展 (4片)、汕頭牛丸 (2粒)、生菜 (2片) , 不同的牛肉部位,當是各具特色又各具其味 ; 封門柳 , 小油花 , 味道濃郁且肉質鮮、牛頸脊 , 有咬口感 , 富油香又重肉味、金錢展 , 肉味甜香 , 各有千秋 ~唧唧魚蓉麵 : 自己動手唧 , 魚麵質感軟腍又滑滑 , 又不失魚味 , 好過癮 ~各式丸類 : 賣相靚靚仔仔 , 看上去都感覺很新鮮 , 一食就知道係新鮮的自家手打貨 , 爽口彈牙 , 真材實料鮮味滿溢 , 非常好吃 ~ 本篇完 ~

本篇完 ~
2021-04-10 164 浏览
厚福館不嬲都有信心保證,黃埔分店開咗幾個月終於有機會去試。$198就有超足料佛跳牆湯底,有鮑魚、雞肉、鮑汁海螺片、花膠素翅、花菇、火腿片等😍加完湯煲8分鐘煮熟啲雞,雞肉超滑嫩🐤打邊爐之前先來兩碗濃郁油好鮮甜嘅湯飲完好快又幫我哋加湯再打邊爐。熱辣辣即炸響鈴👍🏻既酥脆又香口。朋友見到有好特別嘅手打芫萎麵,即刻order😹本來好驚會有好濃嘅味,但食落唔會太勁而麵口感較彈牙。嚐牛尚品(牛肉塔)$378有多款高質牛肉,牛味好重,有啲仲入口即溶,係另一抵食之選。呢度嘅丸類都好出色,又彈牙。除咗有會爆汁嘅汕頭牛丸,仲有手打墨粒丸同蝦丸,又彈牙又有粒粒墨魚,好有口感。除咗打邊爐,呢度嘅炸物 香脆黑松露餃配松露蛋黃醬😋真係值得一試。
厚福館不嬲都有信心保證,黃埔分店開咗幾個月終於有機會去試。

佛跳牆鍋底

飲完好快又幫我哋加湯再打邊爐。

熱辣辣即炸響鈴👍🏻既酥脆又香口。
牛肉塔

香炸黑松露餃
2021-04-09
佛跳牆鍋底
牛肉塔
香炸黑松露餃
  • 即炸響鈴
  • 手打墨粒丸
位置在黃埔地鐵站B出口直行1分鐘內到提供6-8人房間和卡位預訂前菜兩款:香炸黑松露餃6隻$68皮脆內軟,肉質加入黑松露,味道非常香濃!(唔想熱氣嘅朋友可選放湯版本)香炸潮州肉餅8件 $58外區小有,佐酒小食必點!招牌菜主食:雞油花雕蛋白蒸水晶蟹拌烏冬底$588(約兩斤)澳洲/美國特產,好難養,要好低溫魚缸,質感似花蟹,但抵過食花蟹好多!食法:先食蟹鉗及蟹身(個身白雪雪.殼簿.易入味) 再將creamy到似海膽嘅蟹膏,同蛋白撈埋帶有花雕香嘅滑烏冬一齊食,超級鮮甜美味!火鍋料:招牌足料佛跳牆湯底(2隻南非活鮑魚/冬菇/花膠筒/海螺片/4份一隻雞/素翅) $198(超抵食)滾8分鐘使其雞件熟透材料出味後,湯味香濃好好飲,再慢慢食湯料,之後打邊爐!限量本地手切騸牯夾萬牛肉$328(例)店員話每日街市限量地攞貨,每日限量供應,肉質牛味非常鮮甜,不用放豉油更佳,牛嘅份量同質素物有所值限量本地手切騸牯夾萬金錢𦟌 $288(例)牛味超級濃郁,喜歡吃牛的必吃!西班牙伊比利亞黑毛豬肋條 $98口感彈牙,油香四溢,好似牛嘅感覺,唔食牛嘅朋友啱晒沙嗲牛肉餃 併 韮菜餃 $58 (各4粒)皮薄餡靚,沙嗲牛肉餃沙
位置在黃埔地鐵站B出口直行1分鐘內到

提供6-8人房間和卡位預訂

前菜兩款:
香炸黑松露餃6隻$68
皮脆內軟,肉質加入黑松露,味道非常香濃!
(唔想熱氣嘅朋友可選放湯版本)

香炸潮州肉餅8件 $58
外區小有,佐酒小食必點!

招牌菜主食:
雞油花雕蛋白蒸水晶蟹拌烏冬底
$588(約兩斤)
澳洲/美國特產,好難養,要好低溫魚缸,
質感似花蟹,但抵過食花蟹好多!

火鍋料:

限量本地手切騸牯夾萬牛肉$328(例)

限量本地手切騸牯夾萬金錢𦟌 $288(例)
牛味超級濃郁,喜歡吃牛的必吃!

西班牙伊比利亞黑毛豬肋條 $98
口感彈牙,油香四溢,好似牛嘅感覺,唔食牛嘅朋友啱晒

沙嗲牛肉餃 併 韮菜餃 $58 (各4粒)
皮薄餡靚,沙嗲牛肉餃沙嗲味濃郁,韭菜餃配新鮮豬肉味道鲜香

限量脆肉鯇魚圈 $98
取自鯇魚的最表層近魚皮與魚肉去改出來,所以好限量,特點無骨彈牙,但小泥味!

用餐體驗
服務:
店員反應快,沒有怠慢!
店內環境:
整潔舒服,有卡位和包房選擇,沒有壓迫感覺,但洗手間在斜對面商場要行1-2分鐘比較遠!
交通:
非常方便,黃埔地鐵站B出口行1分鐘就到
2021-03-17 246 浏览
今日約咗住黃埔嘅朋友行山,推介位於奇妙坊嘅「厚福館」。我哋5點到咗,原本食晚餐,但係比我哋見到午餐去到5點半喎⋯⋯咪問下經理啦。正呀!叫我哋快d落單,一睇menu好抵食,而且好多選擇我order “踏雪尋龍”,有半隻波龍、海蜆同青口材料非常新鮮,波龍係鮮甜彈牙,而且份量多!跟餐我揀“姬松茸野菌湯”,亦好足料!我哋三個人追加咗十幾個配菜,成枱咁多必點“鮮竹笙”係成棵上,外面好少有!“豬頸脊”,肉都可以係爽脆!唔油膩
今日約咗住黃埔嘅朋友行山,推介位於奇妙坊嘅「厚福館」。

我order “踏雪尋龍”,有半隻波龍、海蜆同青口

材料非常新鮮,波龍係鮮甜彈牙,而且份量多!

跟餐我揀“姬松茸野菌湯”,亦好足料!

我哋三個人追加咗十幾個配菜,成枱咁多

必點“鮮竹笙”係成棵上,外面好少有!

“豬頸脊”,肉都可以係爽脆!唔油膩

2021-03-14
2021-03-16 193 浏览
除左快餐店之外,依一間既一人邊爐性價比絕對唔輸蝕。話說我地二人趕得切响1730前嗌嘢食,都係收緊午餐價錢。大佬佛跳牆湯底都有,唔係唔嗌呀?!有花膠,鮑魚仔,鮑片,素翅,滑雞,冬菇再加個烏冬,都係78蚊邊度搵?!個湯係好typical 既金華火腿湯,個人黎講覺得超好味!比起朋友嗌個個踏雪湯底仲入味!不過口味見人見至啦⋯⋯我哋都追加左少少餸,例如冰豆腐(必嗌),萵筍,鴨血糕(利申:我冇食,朋友稱好食),幾款菜,再加幾款豬。豬肉好掂!夠淋!唔”鞋”口。竹笙(又係必嗌),長到要剪開三份,正!偷食左朋友踏雪湯底啲龍蝦同蜆,真係唔講得笑!龍蝦肉好滑,蜆肉又甜,應該用白酒煮過,我係略嫌個湯淡味啲,不論個份量定係個味道仲有個價錢真係冇得挑剔。服務員態度又好,幫我加左兩次湯,係細心既。整體黎講都會入我既to come again list.

佛跳牆
2021-03-14
佛跳牆
  • 佛跳牆湯底
2021-03-15 188 浏览
佢終於出關 話要帶我呢個牛魔王去打私家邊爐, 我梗係開心啦!!! 因為佢戒左食牛肉 我都少咗叫牛肉, 咁今次 我就可以黎個 “自己一鍋的浪漫”, 肆無忌憚咁叫牛肉 慢慢嘆啦~依據類別 揀好心水嘅 主食 湯底 粉面 飲品後, 加配埋 就 ok 喇我~ 無牛不歡嘅我, 加配嘅幾乎全部都係牛牛... 好開心喎, 的的式式, 可以揀多啲款式, 一次過歎曬唔同部位嘅牛牛... 牛肉質量真係好抵讚, 性價比高㗎~ 加配嘅蜆 真係好抵讚, 真係點都估唔到$15 /8隻會咁鮮味啊!!! 好有驚喜呢!牛肉之中 我最鍾意牛脊肉, 味濃而軟林, 食起上嚟毫不費勁 就可以享受到牛肉嘅美味~ 店家推薦嘅封門柳都唔錯, 肉味龍而且有𡁻勁~

無牛不歡嘅我, 加配嘅幾乎全部都係牛牛...

牛肉質量真係好抵讚, 性價比高㗎~

店家推薦嘅封門柳都唔錯, 肉味龍而且有𡁻勁~
2021-03-13 133 浏览
睇開我食平嘅都知道我係酸菜魚迷😂今次就嚟到一間火鍋店食酸菜魚火鍋(俾男朋友投訴去到邊都食)😂其實佢仲有其他湯底仲有好多新鮮嘅海鮮湯底,但我都抵受得住誘惑🥰佢呢排仲做緊推介,有新鮮蟹嘅三色方法🥳但因為我情迷酸菜魚所以都係下次先試🥳今次就叫咗酸菜魚湯底火鍋,同其他地方唔同嘅係,佢啲魚係另上,所以其實啲魚會唔係咁鞋好新鮮👏🏻先講吓湯底,始終係打邊爐湯底,味道冇咁鹹咁唔會令你食完之後好口渴,但我都建議大家,落嘢食之前飲下個湯,感受一下佢嘅酸甜味。之後再落雨,煮一兩分鐘就熟,個感覺啱啱好,好開胃好好食。🥰另外我仲叫咗點同餃子,坦白講,呢兩個都係期望之內,打邊爐啲食嘅嘢。但比到我驚喜嘅係,佢個牛肉,個肥牛啲肥瘦分布得好好,落個湯底10 30秒至40秒,Cut咗少少酸菜魚汁,加埋龍龍嘅口味,真係好食到停唔到,我最後食咗兩碟牛,食到滿載而歸,強烈推薦大家去試酸菜魚湯底同埋個牛。🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻
睇開我食平嘅都知道我係酸菜魚迷😂
佢呢排仲做緊推介,有新鮮蟹嘅三色方法🥳
但因為我情迷酸菜魚所以都係下次先試🥳
火鍋手切牛魔王套餐,我就揀咗沙嗲湯底想試吓似唔似沙嗲牛麵😂牛肉質素係幾好,肉味幾濃,始終都係最鍾意呢度嘅湯底,湯底濃稠惹味,花生味好香濃,食過一次就返唔到轉頭。覺得好正,而且性價比又高,真心推介!
火鍋手切牛魔王套餐,
我就揀咗沙嗲湯底想試吓似唔似沙嗲牛麵😂
2021-03-04 2585 浏览
平常要吃一道佛跳牆絕對不便宜,但是找到這個厚福館,竟然在做特價198一鍋,還能作火鍋鍋底!因為疫情,我和男友好久沒打邊爐了,現在還要一舉兩得,又怎能錯過!看圖片知道佛跳牆鍋底原本已有不少配料,但我們只有兩人,點不到太多料呢!點菜後先自製伴碟,不過都好少用,因為有佛跳牆湯底還吃甚麼豉油!真足料佛跳牆真的超豪華,新鮮鮑魚、大大隻花膠、無數的厚切螺片、肉厚花菇、還有嫩雞、一大坨素翅和金華火腿,密密麻麻佈滿鍋底,份量十足,超值。加湯後關蓋煲8分鐘,急不及待一來就品嚐靚湯!海產加上嫩雞煮成的湯,充滿鹹鮮味又甜,味道香濃,喝夠兩碗滋補一下才開始吃配料。花菇多汁,螺片甜鮮,花膠煮後沒有縮水,非常滑溜呢。煮熟的鮑魚有女生半掌之大,肥美肉厚,厚得橫切面近1.5厘米了吧?!它的味道鮮甜,每一口都感受到清甜的感覺,爽口彈牙,極品!原本鍋內已有雞件,我倆不太夠吃,追加了走地雞半隻,60元有這麼一大碟,抵食。除了可以維持湯的甜味,雞件的皮夠薄,吃掉也不會太大負擔。重要的是肉質嫩滑,骨肉容易分離。即炸脆響鈴卷是男想吃的,上菜時充滿豆香,就這樣吃既溫熱又薄脆。放湯吃的話只需浸三秒就能吃,還是很香。最後吃的是厚福餃子

真足料佛跳牆

花菇多汁,螺片甜鮮,花膠煮後沒有縮水,非常滑溜呢。

走地雞半隻

即炸脆響鈴卷

最後吃的是厚福餃子拼盤,能一次過試勻四款!
厚福餃子拼盤

新鮮魚皮餃,還有自製的水餃、雲吞和韮菜餃,全部皮薄餡料量多,蝦是有原隻的,還有肉汁,全部都好吃。

兩個人吃不到很多,以上的量已經夠我們捧著肚子離開!如果能一大班人一起吃,一定更美好!
2021-02-28
真足料佛跳牆
走地雞半隻
即炸脆響鈴卷
厚福餃子拼盤
我點左海之戀套餐😋湯底係姬松茸野菌湯湯底真心正!夠晒味!烏冬又索湯😋入面啲海鮮好新鮮,海蜆仲識得動!其他食材都唔錯😋一個套餐都包咗唔少料!環境舒適服務好,絕對會encore 👍
我點左海之戀套餐😋湯底係姬松茸野菌湯
湯底真心正!夠晒味!烏冬又索湯😋
入面啲海鮮好新鮮,海蜆仲識得動!
其他食材都唔錯😋一個套餐都包咗唔少料!
環境舒適服務好,絕對會encore 👍
2021-03-02 148 浏览
最近天氣乍暖還寒,這兩天氣溫驟降,又下著毛毛細雨,好想食火鍋呀。男友二話不說,晚上就帶我來厚福館。之前到這裡食過一次午餐,覺得不錯,今晚過來試試晚餐,先叫個鴛鴦鍋底,我揀了杏汁豬肺,這款湯底坊間少有,男友就要了個蕃茄薯仔湯底。男友是食肉獸,立即點了一大盤牛肉,而我則選喜愛的手打丸和牛柏葉,當然少不了蔬菜呀,姑菌之類。這裏的手打丸實在值得一讚,粒粒都好新鮮,超級爽口彈牙。有時坊間酒家吃到的不大新鮮,有陣霉味,但這裡的絕對不會,非常鮮甜,真係好好味架。一碟有八粒,我個人就ko了六粒,厲害吧!牛柏葉也不錯,淥十數秒就可以,太久了會過韌。男友又叫了鮮牛滑,開頭以為是醃過的牛肉片,原來是手打牛滑,吃進口真有手打牛丸feel。覺得不夠,再加一份餃子拼盤,隻隻不同口味,一盤就可試均多款口味,絕對性價比高。今晚吃得非常滿足,趁天氣仍未轉暖,要再過來吃多幾次。

牛柏葉也不錯,淥十數秒就可以,太久了會過韌。

今晚吃得非常滿足,趁天氣仍未轉暖,要再過來吃多幾次。