2021-01-29 1033 浏览
回娘家探媽媽,遠處見到老字號火鍋 厚福館 來黃埔開咗新店喎!黃埔花園街坊有口福了。午市時間特別多人排隊,裝修時尚新淨,衛生防疫措施做到足,一於嘆番個 靚料靚湯一人火鍋麵餐先!踏雪尋龍 $128第一眼就睇中左 踏雪尋龍,淨係睇個名都夠氣勢,睇真啲真係超級有意思,踏雪=蛋白蒸,尋龍=活龍蝦。試過晚飯食滋味無窮,今天又回味一下,雞油花雕蛋白蒸,蛋白蒸入口即化,清新健康而且吸收了各款海鮮的鮮味,味道濃郁。真材實料,新鮮生猛的活龍蝦半隻,活龍蝦 鮮甜彈牙,啖啖肉很結實。海蜆六隻 鮮味冇沙,青口鮮甜。不用煩惱配搭,因為已經配好了烏冬底,吃落更有口感。跟餐奉送小食及特飲,飲番支解茶可以消脂減油膩。魚皮很酥脆。當然不能錯過輕食追加,$8 即食小食系列,有炸招牌黑松露餃,黑松露味道濃郁,好味推介!$12 炸雲吞兩粒,配上秘製醬汁更加可口。$8 鍋物追加,有最愛的爆芝蝦丸和爆芝墨丸,彈牙可口,芝士迷不能錯過。$15 鍋物追加,我選擇了特色的鹹蛋豬肉丸。今個午餐吃得很快樂很滿意,食物質素高,服務態度非常好, 海鮮新鮮,款式又有創意,值得推介比屋企人,下次帶阿媽嚟食下先。

踏雪尋龍 $128

不用煩惱配搭,因為已經配好了烏冬底,吃落更有口感。

跟餐奉送小食及特飲,飲番支解茶可以消脂減油膩。魚皮很酥脆。

$12 炸雲吞兩粒,配上秘製醬汁更加可口。

$15 鍋物追加,我選擇了特色的鹹蛋豬肉丸。

庆祝纪念
团年饭