又到食拉麵嘅日子成日見到宜間別天神 都冇試過今日就入咗去試 入面一個客都冇😢落單係自助式起機到買選擇唔多 得湯拉麵 同埋得6-7款揀 味道主要得蝦味噌/豬骨湯 有啲有餃子 有啲有沙律所以好快揀好咗我叫咗個 蝦味噌豚骨拉麵 ($85)賣相好唔錯面頭有青蔥 粟米 櫻花蝦米 2片豚肉青蔥食落脆囗 而且味道好出 令拉麵更重味更喏味🦐櫻花蝦米就冇咩味 純悴增添一層口感 因為少少硬硬地🌽粟米就好甜同多汁 撈拉麵好夾🍜拉麵份量多 夠飽 麵質幼細夠硬(雖然係正常硬度) 同時好有嚼口👍🏻浸起湯咁耐都保持到質感 唔淋湯底勁濃郁 而且真係食到濃濃嘅味噌味! 拉麵索汁 好入味🐖豚肉有肥有瘦 都有肉味 不過比較韌啲 同厚咗少少整體成碗拉麵幾好食👍🏻🦞不過最值得推介係依個小龍蝦蟹子沙律 (跟別天神小龍蝦蟹子沙律套餐$105)雖然唔大個 但係沙律好足料成舊充滿啖啖龍蝦肉🤤食到海鮮味配上沙律醬 甜甜地 更鮮甜仲有一片片乾脆嘅紫菜配送 我將沙律揸上紫菜包住食 超好食👍🏻-味道好服務唔錯 係💛架雖然全部自助 但係好細心 枱面有曬你需要嘅嘢 連濕紙巾都有係座位逼咗少少 同埋因為係bar枱 起宜家限人數上唔太方便...價錢就
又到食拉麵嘅日子
成日見到宜間別天神 都冇試過
今日就入咗去試 入面一個客都冇😢
落單係自助式起機到買
所以好快揀好咗
我叫咗個 蝦味噌豚骨拉麵 ($85)
蝦味噌豚骨拉麵

幾值得試下!
蝦味噌豚骨拉麵
小龍蝦蟹子沙律
2020-08-23 261 浏览
Went to this “Yellow” restaurant again!Oh my god! This chuck steak is so smooth and tender! We’re also so amazed by the generous portions of chuck steak, given its really affordable price.The ramens have a nice texture too, being al dente in Italian way of expression.Finally, the broth is also wonderful! It’s not too briny nor tasteless. It’s flavourful and goes so well with the chuck steak and the ramens!
牛肩肉拉麵
牛肩肉拉麵
2020-06-24 336 浏览
同事鐘意食拉面,所以farewell 佢當然要去間有名氣d嘅拉面店食拉面啦。紅磡黎講,依間拉面店應該係最多人試。其實佢好簡單,得4個湯底你選再加自己想要的配料,另外佢地會定期提供一兩款限定的款式(當時貴d嘅)。佢嘅做法同裝修都係模仿日本的,所以忍左好耐、依家又無得出埠,好掛住喺日本食拉面嘅朋友,可以黎試下,止下痕先🤣講返d食物,湯底同面都唔算卓越,叉燒就差左d ,無味同硬身。但反而今日叫左個餃子,幾意外,皮薄餡料新鮮,不錯😉不過老實講,近100蚊碗嘅日本拉面,我真係唔係有特別日子都唔會選擇去食羅🤪
有沒有一種味道,會讓你想起一個人、一個地方、一段回憶?個多月前又來到了博多拉麵別天神,那天選了紅磡店,因為開車去較方便,空間感也比較足,在這疫症期間會吃得較安心。這裡只有2款湯底,沒什麼花巧噱頭,就是做了最基本的豚骨湯和蝦味噌豚骨湯。小食也只有幾款,還有些可加添的配菜和飲品,以及2款套餐組合,一張圖可看完整個餐牌。和很多日本拉麵店一樣,這裡是自助點餐,不過是付款方式多了港熟悉的八達通吧。說實話,本身的湯底已經很美味,但沒個人口味不同,這裡也有不同的調味料和配料讓客人自行調出個人喜歡的口味。也許會覺得我誇張,但這裡的豚骨湯麵是目前我吃過最接近我在東京吃過的那碗博多拉麵,味道最純粹,香濃而沒有過多油份,味道不鹹喝完不會覺得渴,可以一滴不剩的湯都喝光。叉燒口感軟稔,味道也好。溏心蛋做得夠入味,生熟度剛剛好,蛋白口感軟嫩,蛋黃也夠溏心夠香。麵也煮得軟硬剛好,口感有彈性又順滑,掛湯度不錯。蝦味噌豚骨湯則多了大量櫻花蝦,湯底也帶有蝦味,味道比豚骨湯濃,但亦不會太鹹。餃子煎得頗香,餡料也夠飽滿。我很喜歡這裡的小龍蝦蟹籽沙律,小龍蝦肉的量不少,說不出特別的點,就是每樣都配合得剛好,用紫菜包著更好吃。除
有沒有一種味道,會讓你想起一個人、一個地方、一段回憶?

叉燒口感軟稔,味道也好。

麵也煮得軟硬剛好,口感有彈性又順滑,掛湯度不錯。

餃子煎得頗香,餡料也夠飽滿。

除了因為回憶的味道,這裡的食物也真的不錯,價錢亦合理,相信很快又會再去。

2020-06-01 266 浏览
🔸蝦味噌豚骨拉麵($85)➡️配料有:粟米、蝦乾、唐心蛋、豚肉🌟表面放了大量蝦乾🌟拉麵麵質屬店舖正常的標準,我認為有點偏軟🌟湯底蝦味香,豚骨味濃💬可自選拉麵軟硬度💬+$30 轉成拉麵套餐🍱➡️包括餃子四隻/小龍蝦蟹籽沙律+$10/$20 配汽水或日本果汁▫️餃子🌟由豬肉韮菜做餡料,豬肉入味🌟餃子皮算薄而且焦脆▫️小龍蝦蟹籽沙律🌟十分足料,每啖都食到龍蝦仔同蟹柳🌟沙律醬配鹹鹹的海鮮好夾🌟紫菜夾住沙律一齊食,鮮味十足
🔸蝦味噌豚骨拉麵($85)
➡️配料有:粟米、蝦乾、唐心蛋、豚肉
🌟表面放了大量蝦乾
🌟拉麵麵質屬店舖正常的標準,我認為有點偏軟
🌟湯底蝦味香,豚骨味濃
💬可自選拉麵軟硬度💬

+$30 轉成拉麵套餐🍱
➡️包括餃子四隻/小龍蝦蟹籽沙律

+$10/$20 配汽水或日本果汁
▫️餃子
🌟由豬肉韮菜做餡料,豬肉入味
🌟餃子皮算薄而且焦脆

▫️小龍蝦蟹籽沙律
🌟十分足料,每啖都食到龍蝦仔同蟹柳
🌟沙律醬配鹹鹹的海鮮好夾
🌟紫菜夾住沙律一齊食,鮮味十足
今日約了妹妹去做facial,去完後便乘車到黃埔打算吃晚飯,她說想吃拉麵,我知道附近有一間拉麵店,但一直都未能有機會去嘗試,所以便拉埋她一起去。牆上的掛畫好可愛這家店點餐是用螢幕自助形式點的,餐牌上的拉麵都是有圖片的,麵食的選擇不多,似乎款款都是招牌!非常清楚,所以我們都很快就點選自己想要的拉麵!除了拉麵,這裡還有各款飲料,也有啤酒和餐前小食,可以讓我們食點前菜暖暖胃呢!見到檯頭有貼著:自行調製隱藏口味~我和妹妹也不禁試試!店推介的黃金比例是拉面汁+蒜蓉+蒜芽菜=特濃!超推介!我們都好喜愛這個配搭嘻嘻ლ(´ڡ`ლ)超好吃的!別天神套餐是配炸餃子,一客有五隻,餃子是炸過的,外面金黃鬆脆,咬落去入面的肉都很飽滿,還吃到一些肉汁呢。到了重點拉麵~我的湯底是超濃白湯,完全沒有加味精和乳製品成分,卻有超濃厚的湯口感,拉麵上除了有糖心蛋,叉燒肉片,還有一些木耳紫菜,和蔥花,很喜歡這種拉麵的硬度,好有口感!超濃厚豚骨湯底也很鮮味,叉燒肥瘦分怖平均,吃起來很嫰滑,蛋糖心蛋咬開還是半熟的,做得剛剛好!蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙拉,一上枱,就看見拉麵上有滿滿的櫻花蝦放在拉麵上,碗邊還有一塊大大的紫菜,妹妹喝

牆上的掛畫好可愛

蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙拉,一上枱,就看見拉麵上有滿滿的櫻花蝦放在拉麵上,碗邊還有一塊大大的紫菜,妹妹喝了一口湯,嘩!好鮮味,濃濃的櫻花蝦鮮味完全在我口腔中迴盪著,~~一啖面一啖湯好滿足,小龍蝦沙拉啖啖肉的,酸酸甜甜好開胃,十份豐富美味,拉麵份量都很多,湯底很熱騰騰,非常美味!

這家的拉麵果然與眾不同,怪不得長期排長龍!最喜歡這家特有的set套餐,抵食又好味~回家還回味著那碗拉麵和湯頭,好正啊(。ì _ í。)!
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 餃子
  • 豚骨湯麵
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2020-04-07 154 浏览
紅磡有數間拉麵店唯獨這間的白湯真的挺香濃~用上100%豚骨加純水再放落壓力鍋長時間熬製無味精無乳製品成份原汁原味啖啖鮮味🤤而且會起膠呢!。這次吃兩款套餐✨分別是蝦味噌套餐配餃子及別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律蝦味噌湯底比白湯多一陣海鮮鮮味味道香濃很惹味~。而別天神套餐的就是招牌白湯拉麵💛好吃~附上的叉燒挺鬆化半熟蛋也是超流心好入味😋加上搭配的小吃飽肚又滿足✨✨✨。加上自助收費和吧枱形式的坐位真的好像去了日本拉麵店一樣~
紅磡有數間拉麵店
唯獨這間的白湯真的挺香濃~
用上100%豚骨加純水
再放落壓力鍋長時間熬製
無味精無乳製品成份原汁原味
啖啖鮮味🤤而且會起膠呢!

這次吃兩款套餐✨
分別是蝦味噌套餐配餃子
及別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律
蝦味噌湯底比白湯多一陣海鮮鮮味
味道香濃很惹味~

而別天神套餐的就是招牌白湯拉麵💛好吃~
附上的叉燒挺鬆化
半熟蛋也是超流心好入味😋
加上搭配的小吃
飽肚又滿足✨✨✨

加上自助收費和吧枱形式的坐位
真的好像去了日本拉麵店一樣~
2020-04-07 73 浏览
一如既往黎到博多拉麵別天神 😛梗係要叫返個叫左個別天神套餐 😋我個人比較重口味 😆豚骨湯麵會跟佢個濃湯指引 😌加拉麵汁加蒜泥 搞到濃濃既湯底😛〰️好濃郁惹味 拉麵唔會過淋幾有彈性 🤤跟餐既小龍蝦蟹籽沙律 配搭有爽脆既蟹籽🥰配搭小龍蝦蓉夾住紫菜包住食好快就清左👍🏻雖然呢度得別天神豬骨湯同蝦味噌湯拉麵 🤨跟餐得餃子同小龍蝦蟹籽沙律可以揀但一路都keep住水準可能呢個真係因為專注做好兩款拉麵既效果😁係唔令人失去希望既拉麵店呀🤩💛

雖然呢度得別天神豬骨湯同蝦味噌湯拉麵 🤨
跟餐得餃子同小龍蝦蟹籽沙律可以揀但一路都keep住水準
2020-04-06 64 浏览
好耐好耐冇食過拉麵,一入到先去自動售賣機買飛,之後坐低等食啦。餐牌只有3款拉麵,拉麵湯底有豚骨湯,蝦味噌豚骨湯,我地點了蝦味噌豚骨湯拉麵套餐和別天神套餐,小食可選擇餃子或小龍蝦沙律。坐坐下發現後面成幅連儂場,全部都寫滿晒,已經冇位比我寫啦!小龍蝦蟹籽沙律小龍蝦沙律加了小小wasabi ,裡面有粒粒龍蝦肉,龍蝦爽口,包紫菜食又幾好味餃子有4隻蝦味噌豚骨湯拉麵(數量限定)湯底好香蝦味,蝦味味道非常濃郁,湯底飲落順口,配料有粟米,蔥,櫻花蝦,叉燒,叉燒肥瘦適中,入口軟腍別天神拉麵以碗湯底係豬骨湯,用真材實料煲左好多個鐘,所以湯底味道好濃郁,麵條係幼麵,軟硬適中,好吸湯,而且仲有成隻流心蛋,流心蛋入味而且仲流心

坐坐下發現後面成幅連儂場,全部都寫滿晒,已經冇位比我寫啦!

小龍蝦蟹籽沙律

餃子
有4隻

蝦味噌豚骨湯拉麵(數量限定)

別天神拉麵
政府語出驚人咁要禁食肆人群聚集,好好彩趕得及禁令前去支持下喜愛嘅拉麵店🍜 雖然別天神拉麵唔算係小店,因為佢的確有好幾間分店... 之前試過尖沙咀同旺角,今次就去黃埔店支持下,分散投資丫嘛😜。別天神全線都採用「先購票後入坐」嘅方式招待,就好似日本~另外都係用一條長bar枱去招呼客人,大家都乖乖面壁食快麵🍜依種方式反而係疫情下令人最安心🤝 黃埔店內依舊貼滿香港人嘅祝福、祈願同支持💪🏻睇到都覺得好窩心❤️。再次食"別天神套餐" 同 "蝦拉麵套餐"🍤 發現雖然都係同一個品牌,分店唔同味道都真係有少少分別🤔 不過整體味道係差不多,只係湯底濃啲啲淡啲啲嘅分別😛 但係果個豬骨湯嘅味道都係咁濃郁😍 所以真係每一次都可以飲晒碗湯架😝😝😝 另外就係覺得黃埔店嘅餃子做得比旺角店好🥟 邊皮會再脆啲啲😌其實別天神仲有教你自製隱藏拉麵湯底,例如加拉麵汁或者蒜蓉咁,不過次次都食到最後先記得呀😩 唔知加左料係咪真係好味啲呢?。最近食店禁制令🈲出左,相信小店嘅生存難度又再提升🔝🔝🔝 希望大家多多支持有心食店,等佢地都可以繼續整好味食物俾大家啦😇

2020-03-30 48 浏览
別天神套餐 $115豚骨拉麵 拉麵嘅湯底就係成碗面既精髓,所以食面之前都會試下個湯先~別天神既湯底真係好濃郁,原來佢地唔係用湯粉做湯底…而係長時間用豬骨同純力用壓力鍋熬成,難怪會咁香啦!至於拉麵嘅口感好彈牙、軟硬度剛好、連埋個湯食真係好正!溏心蛋亦都煮得剛剛好~勁正呀!小龍蝦沙律沙律唔算大份,但係食落口啖啖都係有蝦肉~勁正呀蝦味噌套餐$115蝦味噌豚骨湯麵蝦味帶出咗味噌豚骨湯嘅鮮味,鍾意食海鮮嘅人一定會鍾意呢個湯底多啲!餃子豬肉餃子係即煎出嚟,上到枱熱辣辣架~而且個皮煎到好脆、 內裏嘅豬肉亦都好鮮味同juicy!

別天神套餐 $115
豚骨拉麵
至於拉麵嘅口感好彈牙、軟硬度剛好、連埋個湯食真係好正!
溏心蛋亦都煮得剛剛好~勁正呀!

小龍蝦沙律
沙律唔算大份,但係食落口啖啖都係有蝦肉~勁正呀

蝦味噌套餐$115
蝦味噌豚骨湯麵

餃子

2020-03-29 73 浏览
這間拉麵店,之前已經食過尖沙咀分店,位置大家都同樣方便,但裝修來說,黃埔這間比較有日式拉麵店風格,全是吧枱,門口設有自助點餐機,先買食卷後入座。不過食物款式不多,拉麵只得豚骨或蝦味噌兩款,可選單點或是套餐,套餐就另跟小龍蝦蟹子沙律及餃子4隻。最後兩個人就點了一個餐,另加一碗單點拉麵。餐廳標榜他們的湯底是100%豚骨及純水用壓力鍋長時間熬制而成的,沒有加上半點味精。湯底飲落的確有濃郁的豚骨味道,食完沒有太口乾的感覺。而蝦味噌湯底則於豚骨湯上再加上味噌,令味道會再濃一點及咸一點。兩款拉麵都是用上幼身拉麵,麵質軟硬適中,配菜基本上有兩塊叉燒,兩隻半邊流心蛋,大量雲耳絲及蔥花,食落更加香口。叉燒比較瘦,但肉質尚算淋身。蝦味噌湯底更多了大量櫻花蝦及栗米粒,口感及賣相分相對增加。小龍蝦蟹子沙律,要讚的是紫菜是脆的。餃子如果可以再煎得靚一點就更好。枱面上放有幾款調味料,更教大家一個自行調製的隱藏口味,鍾意食特濃或特辣的朋友可以一試。

小龍蝦蟹子沙律,要讚的是紫菜是脆的。

餃子如果可以再煎得靚一點就更好。

2020-03-28
2020-03-28 47 浏览
今天路過紅磡,看到別天神搬到這裏來,便入內一試。先在自動購票機,令下自己喜歡的拉麵,便可以入內找尋座位,廚師會很快送上所點的拉麵🍜。 餃子外表煙靭,肉汁豐富,加上香醋,很快便被消滅了。小龍蝦蟹籽沙律,小龍蝦爽口,蟹籽加上沙律醬,酸酸甜甜的,放在紫菜上,味道層次更加豐富。 別天神拉麵,湯底的豬骨味味道香濃,拉麵爽口彈牙,烤焗過的叉燒,更可以帶出豬肉的香氣。蝦味噌套餐,櫻花蝦乾的香氣,混合了豬骨湯底的味道,變成了另一層次的美味,兩者配合得天衣無縫。店內提供的調味料很豐富,有蒜蓉、拉麵胡椒、芝麻、七味粉、辣芽菜和紅羗。其中以辣芽菜、蒜蓉和拉麵胡椒,這個配搭,最為惹味。
今天路過紅磡,看到別天神搬到這裏來,便入內一試。

餃子外表煙靭,肉汁豐富,加上香醋,很快便被消滅了。

其中以辣芽菜、蒜蓉和拉麵胡椒,這個配搭,最為惹味。

2020-03-26 35 浏览
好少入到黃埔,估唔到都有別天神,一場嚟到就緊係要支持!裡面既牆都貼滿鼓舞人心的字句💪🏼💪🏼裡面環境都好令人舒服😌餐牌選擇唔多,但幾乎樣樣都好食😋沙律配紫菜食好夾好味道!豬骨湯頭好濃郁好甜夠晒香滑,流心蛋好惹味!超正呀!拉麵就更加唔使講,麵質煙韌彈牙!蝦味增湯頭的配搭又係無得輸!濃稠適中,香甜美味,配合蔥花同埋櫻花蝦,加上流心蛋,再配合埋兩塊油脂分布比例剛剛好的豚肉,實在係冇得彈!煎餃子我不嬲都唔鍾意,但係呢度整得好甘香,而且唔會有過多的油份,煎炸程度亦唔會超時,火候拿捏得剛剛好!唔知係湯太少定係我太口渴定係湯真係咁好味,爭些少就飲清光!絕對推介大家幫襯喔!很讚的拉麵店!最後想讚埋杯茶,因為大部分日式拉麵店都係得冰水。
好少入到黃埔,估唔到都有別天神,一場嚟到就緊係要支持!

裡面既牆都貼滿鼓舞人心的字句💪🏼💪🏼

裡面環境都好令人舒服😌

餐牌選擇唔多,但幾乎樣樣都好食😋

沙律配紫菜食好夾好味道!

唔知係湯太少定係我太口渴定係湯真係咁好味,爭些少就飲清光!
絕對推介大家幫襯喔!很讚的拉麵店!

最後想讚埋杯茶,因為大部分日式拉麵店都係得冰水。
2020-03-25 37 浏览
我本身好鐘意食拉麵,仔仔好似有遺傳咁,佢都鐘意食上星期去黃埔行街,咁啱俾我見到有博多別天神拉麵,其實經過旺角分店好多次都想入去食,但係可惜次次見到門口都排晒隊,而紅磡呢間原來有落場時間三至六,我哋六點去到啱啱開門。同一般拉麵店類同,拉鍊款式選擇唔多,叫咗豬骨湯拉麵同埋櫻花蝦湯拉麵,一上枱已經聞到好香,呢度係100%豬骨湯,不加味精,湯濃而不膩,而櫻花蝦湯就多咗陣鹹香味,隻糖心蛋都好入味,仲有一整隻添呀。小食有小龍蝦蟹子沙律同日式餃子,沙律配五片紫菜俾你包住食,而餃子煎得好香脆。*枱面上仲有好多配料,可以自行將湯底調製成隱藏口味,而鍾意食辣嘅我呢,就會加腌製好既辣芽菜,將豬骨湯嘅層次又提升咗
我本身好鐘意食拉麵,仔仔好似有遺傳咁,佢都鐘意食

同一般拉麵店類同,拉鍊款式選擇唔多,
叫咗豬骨湯拉麵同埋櫻花蝦湯拉麵,

就會加腌製好既辣芽菜,將豬骨湯嘅層次又提升咗
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 蝦味噌豚骨湯麵