記得以前常到這區遊玩,有過一段很美好的少年回憶,現在重遊舊地,感慨萬千。慶幸光顧了這家屬於香港人的日式拉麵店,心靈也算有一點點慰藉。同我之前去日本光顧的拉麵店一樣,自己在門邊的自助購票機點餐付款後交俾店員,選擇自己喜愛的座位,便可慢慢等待食物送上。進入店內,看見到牆壁上的memo,真的令人感動又激動。香港這個家,心痛得不能言語。在這個艱難的時刻,突顯香港人渴望自由民主的心,也突顯香港人是如此的高質素!天佑香港。日式煎餃子,每隻餃子🥟都煎得很香,度脆裡面肉香,配合日式豉油很不錯。龍蝦沙律配紫菜,真材實料啖啖龍蝦肉,利用紫菜包住入口,很完美,美味。每碗拉麵都份量十足,每碗湯底和食材各有特色。這碗是招牌別天神臀肉拉麵,濃濃的豬骨湯底,加無敵好味的溫泉蛋,流心超正!大大塊的臀肉唔洗追加都夠晒食,好香好嫩好腍身。朋友點了櫻花蝦湯底的拉麵,夠哂海鮮風味。醬料配料任加任食,最欣賞就是蒜蓉,再加點七味粉好味到一個點。這份晚餐很滿足,離開餐廳又要再繼續面對眼前的挑戰。深信香港人擁有獅子山的精神,不屈不撓!

每碗拉麵都份量十足,每碗湯底和食材各有特色。

大大塊的臀肉唔洗追加都夠晒食,好香好嫩好腍身。

朋友點了櫻花蝦湯底的拉麵,夠哂海鮮風味。

2019-10-31
2019-11-01 19 浏览
夜晚朋友話想食拉麵,見到別天神冇人就入咗去!可能早到所以冇乜人~叫咗個別天神套餐同埋一個蝦味噌套餐!套餐可以揀四隻煎餃或者小龍蝦蟹籽沙律,所以決定每樣各一😆個人覺得別天神拉麵湯味10分濃郁,又唔會太咸,豬肉肥瘦亦剛剛好👌🏻我最愛是流心蛋😍一入口濃郁的蛋漿流入口中,為這碗拉麵添加了不少分數。另一款櫻花蝦拉麵,除了多了櫻花蝦外其他材料都是跟別天神拉麵一樣,不過櫻花蝦的味道真的令這碗平平無奇的拉面錢錦上添花,味道比起别天神拉面更加好味🥰沒有想把湯喝光的衝動🤤總括來說,環境衛生,但只能坐吧枱~來食物的速度也不快不慢,6:30過後會開始越來越多人🤭食物不錯,一個套餐一百多,還可以吧🙈

2019-10-26
  • 蝦味噌豚骨拉麵
  • 餃子
又係依間博多拉麵別天神!之前都有介紹過🤩依間係黃色餐廳,可以支持下😍-蝦味噌豚骨湯麵🍜( $85)依個蝦味噌豚骨湯麵都幾好食,有櫻花蝦🌸,幾片薄叉燒,紫菜,蔥和粟米,櫻花蝦味幾好,湯底好濃郁,飲苦唔會好鹹,而拉麵幾彈牙,不錯😍另外,餐廳會提供辣芽菜,超好食,有少少辣,十分惹味,食唔停口😘-Name🏠: 博多拉麵別天神  BetsutenjinLocation📌:紅磡民泰街6號地下(港鐵黃埔站 B 出口, 步行約3分鐘)價錢💰: 蝦味噌豚骨湯麵🍜($85)-

又係依間博多拉麵別天神!之前都有介紹過🤩
依間係黃色餐廳,可以支持下😍
蝦味噌豚骨湯麵🍜( $85)
Name🏠: 博多拉麵別天神  Betsutenjin
價錢💰: 蝦味噌豚骨湯麵🍜($85)
蝦味噌豚骨湯麵
蝦味噌豚骨湯麵
2019-10-31 30 浏览
之前到過尖沙咀別天神,一試難忘,超級好味近來先發現屋企附近都有一間,心想水準應該一樣,滿心期待!叫左個$115櫻花蝦叉燒拉麵套餐,有一碗蛋叉燒蝦拉麵加一碟5個日本餃子。上菜很快,餃子味道同口感不錯,當見到碗麵時,發現碗麵個兩塊叉燒肥到透光,無錯,係兩塊都係好肥,跟本同食肥豬肉一樣,唯有硬著頭皮問問可唔可以換過兩塊!?佢地即是表示話塊塊都一樣肥,無得換。即時覺得超失望,感覺超差無想過,客人主動表示食物有問題時,會如此看待
之前到過尖沙咀別天神,一試難忘,超級好味
無想過,客人主動表示食物有問題時,會如此看待
2019-10-29 19 浏览
又到星期五見女朋友既時間,今日約左佢係諗黃埔行街街。行到咁上下,我同佢都覺有哦肚餓,咁就由aeon行留去紅磡附近搵野食。由於之前我有係紅磡附近番學,所以搵食既任務就交俾我。由於我同佢都不約而同咁想食拉麵。咁岩行到附近有間別天神拉麵,之前尖沙咀食過覺得幾眠好食,所以就二話不說就入去食。先講鋪入面,坐位唔算多,大概得14,5位到。但好彩我地去到既時間都尚早,唔洗點等就坐得入去。今次叫左個豚骨拉麵同蝦味㬝拉麵,另外我仲叫左個蝦沙律同4隻餃子一齊share食。順便一提,佢提供左幾志種調味料俾大家選擇,另外仲有紙巾放左係頭頂既位置,一個幾窩心既設計。等左一陣,好快就黎齊曬啲野食。豚骨拉麵同上次食一樣可以保持到水準,非常之濃既豬骨湯底,再配上軟硬適中既拉麵質地,爭啲忍唔住叫多個替玉食。佢兩塊叉燒,厚度適中,唔會太肥唔會太瘦,正!食呢個我都會推介大家加番啲芝麻落塊,會令到個湯底更加嘢味!而另外蝦味㬝拉麵都非常之濃蝦味,拉麵面曬有蝦干,濃濃既湯底配上拉麵,令人停唔到口,飲一口湯食一啖麵,好快清左碗拉麵。女朋友仲大大力推介佢地隻溏心蛋!之於個蝦沙律,女朋友話用紫菜包住黎食非常之好味!而我個餃子就正常發揮

女朋友仲大大力推介佢地隻溏心蛋!之於個蝦沙律,女朋友話用紫菜包住黎食非常之好味!而我個餃子就正常發揮,唔會煎得太過燶!

總捨黎講,別天神係一間好食添既拉麵,一定會再幫襯!
2019-10-26
  • 小龍蝦蟹子沙律
2019-10-28 16 浏览
今期流行食,朋友帶路返工前食飽飽。有客人意見願望牆,情侶、朋友、家庭都嚟食。L型一條,有家人5個人都嚟。別天神套餐 $105係枱前有教點落醬會食到特濃or特辣味道。我選特濃,一口蒜味,哈哈!辣芽菜對我嚟講有中辣,落少少就好。反而拉麵汁有重手落,落左添鮮又唔會好咸!叉燒軟加鬆!特別,整件由內到外軟加潤。蝦味噌套餐 $115蝦味噌拉麵湯底超有蝦鮮濃味道,我應該選依個!我諗住第一次食食原味嘛,點知更應該食蝦。麵底外,配菜有粟米、櫻花蝦、蔥同流心日本蛋。流心蛋好流心,橙黃色同無有時拉麵店會食到既腥味。兩個湯底食完之後一整晚都無追水飲,真無味精!支持!因為叫套餐嘅關係,所以每人都配一份小食。小龍蝦蟹子沙律 配紫菜食有如食海膽,風味十足。有芥末味道但唔辣。單食沙律芥末重,加紫菜就多左重脆鮮。餃子菜肉餃子一定無錯,煎餃子🥟皮薄肉鮮。自助付款,日風。
今期流行食,朋友帶路返工前食飽飽。

有客人意見願望牆,情侶、朋友、家庭都嚟食。

L型一條,有家人5個人都嚟。

別天神套餐 $105

叉燒軟加鬆!特別,整件由內到外軟加潤。

蝦味噌套餐 $115

因為叫套餐嘅關係,所以每人都配一份小食。

小龍蝦蟹子沙律
配紫菜食有如食海膽,風味十足。

有芥末味道但唔辣。單食沙律芥末重,加紫菜就多左重脆鮮。

餃子
菜肉餃子一定無錯,煎餃子🥟皮薄肉鮮。

自助付款,日風。
2019-10-21 95 浏览
聽聞別天神的拉麵很不錯,想試好久了😋知道是黃店更要大大力支持💪🏼凡惠顧送RFID卡套,好貼心的禮物啊💕還有願望卡..給你寫上期望👍🏼最貼心是頭頂有tempo紙巾,從小處更見細心位#蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律 $115跟日本一樣,先點菜付款後才座入店內,見到有蝦味噌😋唔駛諗😍套餐不止有叉燒,還有半熟蛋及小龍蝦蟹子沙律才$115!抵吃👍🏼先來了小龍蝦蟹子沙律,清新開胃,還附有爽脆紫菜夾著吃小龍蝦鮮美,蟹子脆卜卜,口感及味道水準皆高!推介💕再來了拉麵,可跟據自己喜歡的口味加入七味粉、蒜蓉及辣芽菜任添😋辣芽菜惹味,加入拉麵喝口湯,粉紅色乾蝦鋪滿整碗麵,湯底味鮮不過咸!拉麵是近似一蘭的幼麵,需掛湯力不夠粗麵,但口感也不錯不會過軟。兩大塊叉燒也算厚身,加上半熟蛋很滿意😋常常說要多多支持黃店,好吃的更要大大力懲罰!一定會再來🥰..📮地址: 博多拉麵別天神 (紅磡)紅磡民泰街6號地下☎電話: 34881301

凡惠顧送RFID卡套,好貼心的禮物啊💕
還有願望卡..給你寫上期望👍🏼

最貼心是頭頂有tempo紙巾,從小處更見細心位

#蝦味噌套餐配小龍蝦蟹子沙律 $115
先來了小龍蝦蟹子沙律,清新開胃,還附有爽脆紫菜夾著吃
小龍蝦鮮美,蟹子脆卜卜,口感及味道水準皆高!推介💕
兩大塊叉燒也算厚身,加上半熟蛋
📮地址: 博多拉麵別天神 (紅磡)
紅磡民泰街6號地下
☎電話: 34881301
2019-10-18
  • 小龍蝦蟹子沙律
2019-10-20 63 浏览
真係好中意食別天神d拉麵,無味精得黎,好多地方有分店,每間店既設計都好貼心,有曬tempo紙巾,茶水任添。而且有許願貼紙牆,真係好有特色🤩慣例叫曬兩款小食,發現小龍蝦蟹子沙律🥗呢間味道少少唔同,好似多左芥末味,不過鮮味依然,膠質都係咁彈牙。蝦味噌豚骨拉麵🍜朋友落左激多蒜蓉落去,重口味既一定要試,味道濃郁~豚骨拉麵叉燒好味,湯係乳白色,呢個價錢絕對係一碗above average 既拉麵,當然叫埋套餐最抵!都係$105😎每碗拉麵都有味付玉子,整得甜味又唔會腥,每次食都好滿足,最緊要係湯無落味精,飲曬都唔驚😂👍🏻今次兩個女仔一齊食都叫左套餐,差d食唔曬。大家唔好好似我地咁眼闊肚窄😂

蝦味噌豚骨拉麵

蝦味噌豚骨拉麵🍜
朋友落左激多蒜蓉落去,重口味既一定要試,味道濃郁~

蝦味噌豚骨拉麵
2019-10-20 12 浏览
一直都聽到有人推介別天神拉麵。咁岩發現原來佢有分店喺紅磡。今日丫女係附近學嘢,放低佢即刻去試下。店舖唔大,唔多位置,不過座位同座位之間都幾寬躺,都坐得幾舒服,去到時已經開始多人,坐低之後出面直情已經開始排隊等位,建議大家唔好喺午飯時間去食,早少少去攞定位先。我叫左個別天神拉麵套餐。一碗拉麵同四隻餃子。價錢$105都唔算平。雖然啲嘢食都幾好食,但係如果比我再揀,我就覺得試一次就可以了。拉麵,湯底幾濃味,不過唔算太咸,超中意食流心蛋。面嘅份量都唔算少。拉麵有咬口,真係幾好食。餃子有四隻,上枱時有點涼了,熱少少會好啲,可能係因為食完拉麵咁濃味嘅嘢,再食餃子覺得唔係幾夠味,爭少少甘。
一直都聽到有人推介別天神拉麵。
咁岩發現原來佢有分店喺紅磡。
今日丫女係附近學嘢,放低佢即刻去試下。

上次食過博多拉麵別天神尖沙咀店後,就一直念念不忘佢既豬骨湯底,今晚黎到黃埔見到原來有分店,趁時間尚早,未見排隊人龍,即刻入內試試水準係咪同尖沙咀店一樣~店舖比較窄長,採用bar枱設計,位與位之間唔會覺得迫,感覺舒適。使用自動售賣機自助點餐,加快成個點餐流程,之後坐底拎張單比店員就可以~拉麵只有兩款供選擇,另外加左餃子同小龍蝦蟹子沙律,咁就可以試勻間店既野食啦~別天神套餐 HK$105豚骨湯麵+餃子四隻奶白色既豚骨湯底富含膠質,撲鼻而來既香氣濃香誘人,直細麵清爽可口,叉燒厚薄恰到好處,再配半凝固既溏心蛋、爽脆黑木耳絲同蔥花。餃子剛煎好熱辣辣上枱賣相吸引,細細隻好精緻,岩岩好一啖一隻。蝦味噌套餐 HK$115蝦味噌豚骨湯麵+小龍蝦蟹子沙律蝦味噌豬骨湯麵湯頭口感順滑粘稠,加入蝦味噌味道特別濃厚鮮香~麵條香滑彈牙,配厚切叉燒、香脆櫻花蝦、蛋香味濃既溏心蛋、清甜粟米粒同蔥花,令人回味無窮~小龍蝦蟹子沙律用紫菜包住嚟食,口感清爽不失鮮味,層次鮮明。食飽飽,幸福感倍增~
上次食過博多拉麵別天神尖沙咀店後,
就一直念念不忘佢既豬骨湯底,
今晚黎到黃埔見到原來有分店,
趁時間尚早,未見排隊人龍,
位與位之間唔會覺得迫,感覺舒適。
使用自動售賣機自助點餐,
加快成個點餐流程,
之後坐底拎張單比店員就可以~
拉麵只有兩款供選擇,
另外加左餃子同小龍蝦蟹子沙律,
咁就可以試勻間店既野食啦~

別天神套餐 HK$105
豚骨湯麵+餃子四隻

奶白色既豚骨湯底富含膠質,
撲鼻而來既香氣濃香誘人,
直細麵清爽可口,
叉燒厚薄恰到好處,
再配半凝固既溏心蛋、
爽脆黑木耳絲同蔥花。
餃子剛煎好熱辣辣上枱賣相吸引,
細細隻好精緻,岩岩好一啖一隻。
蝦味噌套餐 HK$115
蝦味噌豚骨湯麵+小龍蝦蟹子沙律

蝦味噌豬骨湯麵湯頭口感順滑粘稠,
加入蝦味噌味道特別濃厚鮮香~
麵條香滑彈牙,配厚切叉燒、
香脆櫻花蝦、蛋香味濃既溏心蛋、
清甜粟米粒同蔥花,令人回味無窮~
小龍蝦蟹子沙律用紫菜包住嚟食,
口感清爽不失鮮味,層次鮮明。
食飽飽,幸福感倍增~
2019-10-08
2019-10-19 13 浏览
呢幾日AEXX感謝祭,特登搭車黎黃埔shopping 😍順便食我最愛拉麵(別天神)❤️❤️今次例牌叫左兩個set, 都係自己係門口部機到落order , 比錢,就會有staff送埋野食黎,水同茶無限refill, 仲有tempo紙巾🧻! ☀️蝦味增豚骨湯麵$85(+30 有小龍蝦蟹子沙律)☀️豚骨湯麵$75 (+30 有4隻餃子)-呢度嘅豚骨湯底係用白豚骨炮製而成,聽說煲左好多個鐘,所以好濃味,一碗就加$10有櫻花蝦,加左櫻花蝦會香好多,而且我就最中意加埋芝麻同7味粉,調到個湯底好正 😎😎😍 另外拉麵係幼身麵條,彈牙份量足,好似加底都免費(見到人加),最正係隻糖心蛋岩岩好有流心果然係我最喜愛食肆之一❤️

☀️蝦味增豚骨湯麵$85(+30 有小龍蝦蟹子沙律)
☀️豚骨湯麵$75 (+30 有4隻餃子)

果然係我最喜愛食肆之一❤️

2019-10-19 20 浏览
掀開布簾,就會見到餐廳裡面長長嘅吧枱。我真係好鐘意呢種有吧枱嘅餐廳,因為睇住廚師料理都係一種享受。而且我特別鐘意係岩岩開鋪嘅時候黎,可以避開人潮,好舒服咁食晚餐。一如以往,我同呀妹一人叫左一個套餐。餃子外皮煎得香脆,裡面有肉汁。小龍蝦蟹子沙律用料十足,小龍蝦嘅分量好多。豚骨湯底本身已經十分濃郁,但加上櫻花蝦同味噌,令湯底更加鮮味。拉麵嘅配料亦十分豐富,半熟蛋係我嘅最愛,有時甚至會再加多隻蛋。枱上面有吾同嘅調味料同配菜可以自由配撘,所以每次黎食都會有新鮮感,百吃不厭。
掀開布簾,就會見到餐廳裡面長長嘅吧枱。

餃子

餃子外皮煎得香脆,裡面有肉汁。
小龍蝦蟹子沙律

小龍蝦蟹子沙律用料十足,小龍蝦嘅分量好多。
别天神套餐

蝦味噌套餐

别天神套餐
蝦味噌套餐
2019-10-18 10 浏览
近期要支持黃店,所以今日就黎到別天神幫襯啦餐廳入邊有一塊自家製嘅連儂牆,上面寫咗唔少香港人嘅心願我都唔執輸拎返塊貼紙寫低我嘅心願先,大家又估下我會寫啲咩,兩年後,我希望...好唔講咁多住,食咗個沙律先,入邊係有唔少龍蝦肉架,咬落爽滑彈牙仲整成一個半球體添再叫多咗客餃子,餃子一共有四件,每件都煎到金黃色而呢碗櫻花蝦味㬝湯拉麵,拉麵上有唔少櫻花蝦,仲有好多蔥粒、粟米粒,仲有我最鍾意食嘅糖心蛋添叉燒嘅肥肉都唔太多,啱晒我口味朋友就叫咗另一款拉麵
近期要支持黃店,所以今日就黎到別天神幫襯啦
餐廳入邊有一塊自家製嘅連儂牆,上面寫咗唔少香港人嘅心願
仲整成一個半球體添
再叫多咗客餃子,餃子一共有四件,每件都煎到金黃色
叉燒嘅肥肉都唔太多,啱晒我口味

朋友就叫咗另一款拉麵
2019-10-08
1K
2019-10-17 9 浏览
經典的豬骨湯拉麵真的百吃不厭,早前於另一分店吃過蝦味噌的,但覺得味道還是經典的好,所以這次還是選了豬骨湯底來品嚐。最突出的當然就是濃濃的豬骨湯底,乳白色的,感覺就是滿滿的骨膠原。咸中帶甜的豬骨湯就是美味的來源。配上日式叉燒及溫泉蛋,就是經典不滅的組合。麵的質感也控制得不錯,不會過硬,也不會過軟。美味。另多還要有日式煎餃子,配上獨特風味的室內裝飾,整個人就像置身於日本之中。不但渾然忘我,更叫人可浸淫在不同的享受中。
豬骨湯接麵
煎餃子
2019-10-15
豬骨湯接麵
煎餃子
2019-10-16 8 浏览
餓底已是別天神的常客,因為個湯實在太正,久不久就會想飲。這晚一個人在黃埔解決晚餐,又忍不住來了。就像是日本的拉麵店一樣,門口有售票機。餓底食開,這裡只有兩種湯-別天神湯&蝦味噌湯,今晚想飲前者。蝦沙律,creamy,鮮味,開胃!以紫菜包裹著吃更好味!拉麵好快就有得食,加蒜蓉、拉麵汁&芝麻已是指定動作,另外的芽菜、薑、七味粉就是想再濃味些才加。呢間分店既叉燒表面焦焦地,燒得特別好食!麵,幼滑掛湯,一如既往咁正,是幸福的味道😌。店內更有連儂牆,有心!
餓底已是別天神的常客,因為個湯實在太正,久不久就會想飲。

這晚一個人在黃埔解決晚餐,又忍不住來了。

蝦沙律,creamy,鮮味,開胃!

以紫菜包裹著吃更好味!

呢間分店既叉燒表面焦焦地,燒得特別好食!

麵,幼滑掛湯,一如既往咁正,是幸福的味道😌。

店內更有連儂牆,有心!