2020-03-25 52 浏览
前排食過別天神拉麵.好回味個味道.甘岩同同事係紅磡見完客.同事又未試過.就帶佢去試下🥢店舖設計非常有日本拉麵店feel,紅磡分店在門口有自助購買拉麵機👍🏻買咗飛入去坐低比飛店員.坐一會就有得食。(扣分🤣the one 店沒有自助機)🍜豚骨湯拉麵 豚骨拉麵裏面有一隻溫泉蛋溫泉蛋好好味還有兩片叉燒木耳絲及紫菜加咗啲蒜蓉七味粉非常之好味呀.🍜蝦味增湯拉麵都係有溫泉蛋叉燒粟米及紫菜.當然還有啲日本嘅櫻花蝦喺上面啦.一客餃子有四隻皮薄👍🏻👍🏻⭐️還有我極力推薦的⭐️⭐️龍蝦沙律⭐️用紫菜包起來吃非常特別
前排食過別天神拉麵.
好回味個味道.
甘岩同同事係紅磡見完客.
同事又未試過.就帶佢去試下🥢

店舖設計非常有日本拉麵店feel,
紅磡分店在門口有自助購買拉麵機👍🏻
買咗飛入去坐低比飛店員.
坐一會就有得食。
(扣分🤣the one 店沒有自助機)

🍜豚骨湯拉麵

🍜蝦味增湯拉麵
都係有溫泉蛋叉燒粟米及紫菜.
當然還有啲日本嘅櫻花蝦喺上面啦.

一客餃子有四隻皮薄👍🏻👍🏻

⭐️還有我極力推薦的⭐️
⭐️龍蝦沙律⭐️用紫菜包起來吃非常特別

• 小龍蝦蟹子沙律
2020-03-24 89 浏览
逼不得已一定要喺街食飯的話,我推介「博多拉麵別天神」!(拜託,強制險疫的人不要進來!)一進舖頭,發現它的座位像日本拉面店般,食客平排單向的,一臉朝着吧台坐。(沒有面對面與其他食客接觸,比較放心)用日本最常用的自助售賣券機,我們叫了一個別天神套餐(有一豚骨拉面,一小龍蝦蟹子沙律,一餃子),另外就叫了蝦味噌豚骨拉面,賣相一流之餘,味道實在物超所值!小龍蝦蟹子沙律很開胃,蟹子的粒粒脆口感配上蝦肉和沙拉醬,是前菜必選!(配埋卜卜脆紫菜食無得壇)我和男友分別試了不同湯底的拉面,豚骨湯很滑,白色湯底不膩不油;蝦味噌湯底則比較濃郁,喜歡蝦的人必試~ 我特別欣賞這店的豚肉,別家的店豚肉叉燒有時肥得要緊,有時卻瘦得像柴皮;但別天神的豚肉卻是肥瘦適中,配上湯底實在是絕配!
逼不得已一定要喺街食飯的話,我推介「博多拉麵別天神」
!(拜託,強制險疫的人不要進來
!)

蝦味噌豚骨拉面+日本半熟蛋

別天神套餐(豚骨拉面)

2020-03-23
蝦味噌豚骨拉面+日本半熟蛋
別天神套餐(豚骨拉面)
2020-03-24 15 浏览
在紅磡,民泰街,有一間小小的餐廳,是食拉麵的,這一間餐廳,非常有名的是,他的蝦湯拉麵。-我叫咗佢一碗蝦湯叉燒拉麵,非常值得稱讚的是,蝦湯味道非常突出,店員送來的時候,已有濃郁的蝦味。加上這一家店,拉麵的湯底,是用高溫壓力煲,煲了一段很長的時間而成,並不是一般的香精製作。--我欣賞這裏的拉麵,因為質感非常好,硬身的拉麵,配上出色的湯底,加上大大塊叉燒,非常正。--我自己更加欣賞佢嘅蛋,因為佢嘅蛋做到有少少溫泉嘅效果,非常滑,流心,非常重的蛋味。-最後就是餃子,配上餃子汁食,也是不錯的。

最後就是餃子,配上餃子汁食,也是不錯的。

2020-03-23
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2020-03-19 33 浏览
拉麵好唔好食,湯底真係好緊要,最怕食完仲要飲好多水,今日朋友強烈要求要食E間,真係要食過先知原來咁好食。我叫咗個別天神套餐,有一碗豬骨湯拉麵,同埋揀咗四隻餃子,而我朋友就叫咗蝦味噌套餐,加小龍蝦蟹子沙律。碗麵一上枱,我即刻飲咗啖湯,真係好香好濃郁,唔會係出邊嗰啲,得個咸字,而係好濃嘅豬骨味,好似平時食豬骨煲食豬骨嘅骨髓咁,而我朋友嘅蝦味增拉麵就好鮮甜,上面仲有櫻花蝦,食落去特別香。小龍蝦蟹子沙律都好有特色,食落去扑扑脆,而小龍蝦又好爽口彈牙。餐廳喺餐枱上面,有好多唔同嘅調味料,亦都寫咗唔同嘅食法,好有心機。
拉麵好唔好食,湯底真係好緊要
2020-03-19 18 浏览
紅磡呢一條街成條街都係食肆,有好多唔同嘅選擇,真係可以話係花多眼亂😂但因為我甘岩想食日本拉麵,而且見入邊唔係話好多人,係一排甘坐,所以就入去試下了我同老公每人叫左一個拉麵套餐,係包左一個沙律同埋一碟餃子嘅。嘢食嚟嘅度真係超快!我哋叫咗之後可能2分鐘已經有得食第一樣野,就係個沙律小龍蝦蟹子沙律佢有啲紫菜放喺旁邊,我哋用紫菜夾住啲沙律食,都覺得幾特別然後喺未食晒沙律之前餃子就上了都係普通餃子嘅咪覺得冇咩特別未食晒餃子之前,拉麵就到啦,效率真係超快呀!豚骨湯面d肉都幾淋,湯底都ok,夠熱蝦味豚骨湯面呢一個係比上一個拉麵好食嘅,其實都幾有鹹味而且比較濃👍🏻

小龍蝦蟹子沙律
佢有啲紫菜放喺旁邊,我哋用紫菜夾住啲沙律食,都覺得幾特別

然後喺未食晒沙律之前餃子就上了
都係普通餃子嘅咪覺得冇咩特別

未食晒餃子之前,拉麵就到啦,效率真係超快呀!
豚骨湯面
d肉都幾淋,湯底都ok,夠熱

蝦味豚骨湯面
呢一個係比上一個拉麵好食嘅,其實都幾有鹹味而且比較濃👍🏻

2020-03-18 25 浏览
別天神因為疫症我好耐無食拉麵,所以同放假就自己一個去咗紅磡依間拉麵店食拉麵,黃店一定支持,依間拉麵同日本一樣係「買食券」,而唔會人手落單同收錢別天神套餐豚骨湯麵:豚骨味道適中,不過濃不會太鹹。麵條是幼身幼滑的,因為湯不算很濃稠,配著吃很ok,不會有膩膩的感覺。流心蛋蛋味香濃,大量葱花及木耳增添口感。可跟指示加上辣芽菜、蒜蓉、芝麻等調味料,味道再提升配3隻餃子煎得香脆可口,沾上醬醋食,十分滋味入口順滑,重點係不油膩。皮薄餡料足,外皮脆卜卜。小龍蝦蟹子沙律沙律為球狀型,滿滿都係蝦肉啖啖嘅蝦肉,彈牙爽口。包住紫菜食,口感豐富。在疫情中雪中送炭,服務同食物質素性價比高。連儂牆寫滿了大家的心意,好整齊!
別天神

別天神套餐

配3隻餃子

小龍蝦蟹子沙律

//#黃店地圖系列間野叫:博多拉麵別天神 邊度黎:紅磡民泰街6號地下(有多間分店)環境點:牆上貼滿林林總總手足的願望 願光榮歸香港🌝:85罷工 送RFID卡套 生理鹽水濕紙巾 店內有許願貼紙供食客留下寫給香港的願望 .▪豚骨湯麵 $756.5分呢間相信大家唔陌生架啦 首先抬頭見到店家提供紙巾 蒜泥芝麻等配料 仲有茶水飲用 十分貼心 但我自問為重口味人士 呢碗拉麵就滿足唔到我啦 由於店家主張無味精同無奶製品 所以味增湯底略顯味道偏淡 行健康新人類路線 叉燒有兩塊 口感係實的的嘅 覺得一般般 而且拉麵無溏心蛋確實有點失望 我係蛋痴黎架嘛 不過嗌套餐set就可以試啦 .▪蝦味增豚骨湯麵 $856.5分呢個蝦拉麵確實食到櫻花蝦嘅味道 頗味濃郁 不過就比較容易膩 唔好話我唔益你 有個隱藏食法(7分) 就係加辣芽菜同埋蒜泥落去 味道立即昇華 重口味嘅感覺終於歸位 如果大家係健康新人類 不妨試試佢 我就再戰下一城 進攻埋其他拉麵小店啦
#黃店地圖系列
間野叫:博多拉麵別天神
邊度黎:紅磡民泰街6號地下(有多間分店)
環境點:牆上貼滿林林總總手足的願望 願光榮歸香港

豚骨湯麵 $75
6.5分
蝦味增豚骨湯麵

蝦味增豚骨湯麵 $85
6.5分
2020-03-16 43 浏览
我鍾意雜糧當飯食 港式粥粉麵 日本拉麵 泰越河粉 百吃不厭 今晚去紅磡食拉麵 嗰度好多捧場客 要早啲去 避過排隊人龍-別天神套餐$105 (包括別天神拉麵一碗 餃子四隻 小龍蝦沙律一客)🦞🥗沙律足料炮製 全部都係龍蝦仔 配埋蟹籽 又爽口 又有龍蝦鮮味 係一個矜貴又醒胃嘅前菜-🥟食日本拉麵如果冇餃子 感覺好似欠缺啲嘢 餃子皮薄 煎到外皮微焦香脆 點啲餃子汁 再灑上七味粉 勁好食🍜食麵之前 飲兩啖湯暖胃 博多風味豚骨湯底 每日鮮製 淆足幾個鐘 廚師心思少啲都唔得 仲有必食半熟溫泉蛋 拉麵由日本入口 煙韌度剛剛好 將麵條大啖大啖啜入口 食得開懷又暢快-🦐蝦味增拉麵套餐$115 (包括拉麵一碗 餃子四隻 小龍蝦沙律一客)櫻花蝦份量多 味道鹹香有咬勁 配埋味增湯底 出奇地夾 唔會過鹹 想再重口味 自家製辣味芽菜仔 自由添加 -🗣🎁期間限定 慶祝成立五周年🎉 只要上傳相片同tag俾朋友 贈送紀念版毛巾一條🧖🏼‍♀ 行動最實際 條日本製限量版毛巾 我已經袋袋平安-📍紅磡民泰街6號地下

🥟食日本拉麵如果冇餃子 感覺好似欠缺啲嘢

📍紅磡民泰街6號地下
2020-03-16 46 浏览
----------💛#黃店💛5/8, 11/11/2019罷市💛8/2019學生半價優惠💛11/2019派生理鹽水濕紙巾----------🍜豚骨湯麵 $75湯底唔會過咸,麵係幼麵,麵質軟硬度適中。配料有叉燒、半熟蛋、紫菜、木耳、蔥,叉燒有灸燒所以幾香口,而且肥瘦適中。-🦐蝦味噌豚骨湯麵 $85蝦味噌豚骨湯比豚骨湯濃,有大量嘅櫻花蝦,中意濃味嘅可以揀呢款。-加$30可轉套餐 有一款小食🦐小龍蝦蟹子沙律/🥟餃子4隻沙律幾特別,有好多蝦肉,啖啖都好鮮甜,加埋脆卜卜嘅紫菜好快就可以食哂🤣。----------📍博多拉麵別天神🔎紅磡民泰街6號地下🔎銅鑼灣告士打道277號地下3A號舖🔎尖沙咀阿士厘道24號天星大廈地下A1地舖🔎尖沙咀彌敦道100號The ONE LG1樓🔎旺角山東街40Q號地下🔎中環擺花街12-16號合成商業大廈地下3號舖🔎北角書局街22號地下
💛#黃店
🔎中環擺花街12-16號合成商業大廈地下3號舖
🔎北角書局街22號地下

蝦味噌豚骨湯麵

2020-03-16 20 浏览
抗疫期間成日留喺屋企都真係幾悶,今日決定我老婆出外走一走,去食我最鍾意嘅拉麵,呢間鋪頭位置方便,👍🏻10分近屋企之餘,佢嘅拉麵亦都係好好食。6:00嚟到,今日我哋係第一台客人,到6:30離開是已經有數個台客人食緊😋紫菜蟹子沙律:作為紫菜10分合適,很開胃😋豬骨湯拉麵和味增湯拉麵都很好吃,味噌湯拉麵的味道稍濃一些,兩款都非常之岩好口味二人餐還有煎餃子🥟,即叫即煎,熱騰騰的,不配豉油也很夠味🙂

紫菜蟹子沙律:作為紫菜10分合適,很開胃😋

二人餐還有煎餃子🥟,即叫即煎,熱騰騰的,不配豉油也很夠味🙂
2020-03-07
2020-03-15 31 浏览
👉🏻8月提供學生半價優惠,5/8、11/11罷市,派發生理鹽水紙巾,店內放置文宣依家拉麵店喺唔同地區都有分店做到好出名🍜最近係屋企都食唔到日本野都有啲口痕、終於可以食返轉拉麵🥰========================別天神套餐 $105呢一個套餐配上嘅係豚骨湯麵,食拉麵要豚骨湯是常識吧😏 拉麵之前第一啖梗係飲一啖佢嘅豚骨湯,見到鋪頭入邊寫住佢係採用左100%歐洲豚骨加純水熬製湯底,最緊要係冇加任何味精,食落果然真係幾濃幾稠身🤘🏻麵質偏幼身,軟硬程度適中,入口尚算彈牙;叉燒經炙燒過後帶點焦香味,個人覺得偏瘦冇咩脂肪,可能就未必咁啱鍾意食肥叉燒嘅人,不過我就鍾意嘅🤪配料仲有加埋拉麵唔少得嘅木耳、蔥花、粟米、紫菜仲有糖心蛋,食落幾多層次🍳套餐可以跟餃子或者蟹肉蟹子沙律🥙========================蝦味噌套餐$115呢一個套餐跟嘅就係蝦味噌豚骨湯麵😚配料其實同原味大致相同,分別係個人覺得呢款湯底因為加咗味噌嘅關係比起原味更加重口味更濃,入邊仲加咗好多粉紅色脆卜卜好吸引嘅櫻花蝦,果然 櫻花蝦會令湯底更有蝦香鹹香味 🍤依碗拉麵就跟咗店舖提供嘅隱藏特濃口味menu,加入左
別天神套餐 $105
蝦味噌套餐$115
呢一個套餐跟嘅就係蝦味噌豚骨湯麵😚配料其實同原味大致相同,分別係個人覺得呢款湯底因為加咗味噌嘅關係比起原味更加重口味更濃,入邊仲加咗好多粉紅色脆卜卜好吸引嘅櫻花蝦,果然 櫻花蝦會令湯底更有蝦香鹹香味 🍤依碗拉麵就跟咗店舖提供嘅隱藏特濃口味menu,加入左拉麵汁+蒜蓉+辣芽菜🌶個湯底果然真係重咗好多,大家可以試吓添😈
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 博多拉麵別天神 (紅磡)
2020-03-10 13 浏览
近近哋又去紅磡嘢食醫肚🥢, 晚餐一人食揀日本拉麵店就最好不過了,蝦味噌豚骨湯麵套餐$115 就有一個蝦味噌豚骨湯拉麵同埋兩個小食, 非常抵食之選❤️🤭. . 🍜蝦味噌豚骨湯麵: 豚骨湯底只係用純水同埋豚骨長時間烹煮而成, 唔怪得咁香濃啦, 拉麵軟硬度剛剛好,配埋兩塊豚肉片同埋半熟蛋, 女生食都可以輕鬆 finish一碗😁😁..小食有兩款, 餃子🥟同埋小龍蝦沙律🦞, 都整得唔錯, 小龍蝦沙律球 有少少wasabi芥末味, 提升味覺上嘅刺激😝~~~~~~~~😋味道: 9/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$90⏪回頭率:90%~~~~~📍博多拉麵別天神紅磡民泰街6號地下~~~~~
~~~~~~~~
😋味道: 9/10
~~~~~
📍博多拉麵別天神
~~~~~
2020-03-09 20 浏览
✨中女獨食難肥日誌 ✨博多拉麵別天神 中女食紅磡 中女撐黃店系列yellowshopchallenge再訪黃店別天神,藍黃是政見,好味是良知!好味拉麵黃店簡直是拉麵控黃絲福音😍特別抗疫時期,提供酒精濕紙巾供清潔,惠顧還送兩個有錢都買唔到口罩🥰貼心的餐廳讓客人食得安心又放心😉別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律 $105好喜歡這個小龍蝦蟹子沙律,每次都叫!蟹子脆卜卜,還有小龍蝦,用紫菜包著吃,是很高分的小食。上次吃了蝦味噌,今次揀了豚骨湯,奶白湯底無味精,喝完湯也不口渴。還可按自己口味加七味粉、蒜蓉及辣芽菜😋辣芽菜惹味開胃,不覺意添了半樽🙈喜歡濃味的可加拉麵汁及蒜蓉吃,還有芝麻,可以調味成你最喜歡的味道!木耳絲及青蔥份量也不少,配上幼身而有口感的麵條連湯吃,十分滿足。叉燒有兩塊,算厚切,還有流心溏心蛋一隻(有些拉麵店只配半隻呢🙈),飽到上心口!正!希望將軍澳分店快快開張,我可以更多來懲罰😆📮地址: 博多拉麵別天神 (紅磡)紅磡民泰街6號地下☎電話: 34881301
✨中女獨食難肥日誌 ✨
博多拉麵別天神 中女食紅磡 中女撐黃店系列
yellowshopchallenge

貼心的餐廳讓客人食得安心又放心😉

別天神套餐配小龍蝦蟹子沙律 $105

📮地址: 博多拉麵別天神 (紅磡)
☎電話: 34881301
2020-03-09
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 豚骨湯麵
2020-03-08 22 浏览
今次已經係第二次食,仲記得上次感覺佢哋嘅豬骨濃湯真係冇味精,所以今晚再嚟呢度食。佢哋嘅菜單簡單,主要係兩款味道,唔使太過花多眼亂。小龍蝦蟹子沙律,蝦味濃,用紫菜包住嚟食,層次感更豐富。蝦味噌豚骨湯面,麵上鋪了蝦乾仔,令鮮蝦味更突出,湯底標榜冇味精,而湯底亦唔會太鹹,拉麵質素亦唔錯,煙韌有彈性。豚骨湯麵都係有一隻流心蛋及兩片叉燒,只係湯底唔同,我係信豬骨湯底,更香濃更乳白色,面差唔多飲晒成碗湯底。餃子水準保持,外皮煎得有少少脆,一口一隻。我最欣賞係一罩難求嘅情況下,每個食客都每人送兩個口罩,真係貼心。

小龍蝦蟹子沙律,蝦味濃,用紫菜包住嚟食,層次感更豐富。

餃子水準保持,外皮煎得有少少脆,一口一隻。

2020-03-07
2020-03-07 45 浏览
最近成日都係屋企自煮,真係忍唔住要出街食美食! 旅行無得去,又掛住日本拉麵,於是就去返之前食過既別天神拉麵,味道一如以往,仍是我最喜愛拉麵店之一!一入到店,就會見到自動販賣機~menu選擇不多,主打2款拉麵,亦可以加30蚊upgrade做套餐,同老公2個人食就已經可以試晒所有食品蝦味噌豚骨拉麵+餃子套餐 ($115)湯底味道非常濃郁,賣相亦好出色,碗面舖滿櫻花蝦,粟米,青蔥,叉燒肥瘦剛好,既濃郁亦有清爽既口感!別天神套餐 ($105),套餐包括左豬骨湯麵+小龍蝦蟹子沙律,以拉麵店價錢黎講係好抵食,特別一讚溏心蛋非常流心,熟既程度洽到好處,好想再追加食到尾聲既時候,店員突然送上每人各2個口罩加濕紙巾!!!係呢個咁既一罩難求既時勢,食完美食仲有口罩,真係好窩心!!【康復香港 · 時代抗疫】

【康復香港 · 時代抗疫】
蝦味噌湯麵